2010-11-24 14 浏览
食過好幾次啦. 呢一間車仔麵既賣點係味道濃同埋有番茄薯仔湯底不過我個人就唔鍾意食番茄同薯仔所以次次都叫招牌辣汁湯底$18有兩個餸.都算抵.最正既係,有豬手揀,南乳味唔算好香,但係煮得夠淋,入味辣汁唔算好辣(因為我本身好鍾意食辣),但係可以接受,因為佢本身既辣汁唔係一味淨係得辣,有鹹味撈埋d湯好濃!而朋友們次次都叫番茄薯仔湯.不過要另加錢(唔記得好似加$1-$3)有好多番茄同薯仔仲有d雞翼都好好食不過有時會燒得燶左d員工都好好態度,次次我都會要求多辣汁,佢就另外勺一碗俾我,仲問我夠唔夠
食過好幾次啦.
呢一間車仔麵既賣點係味道濃
同埋有番茄薯仔湯底
不過我個人就唔鍾意食番茄同薯仔
所以次次都叫招牌辣汁湯底
$18有兩個餸.都算抵.

最正既係,有豬手揀,南乳味唔算好香,但係煮得夠淋,入味
辣汁唔算好辣(因為我本身好鍾意食辣),但係可以接受,
因為佢本身既辣汁唔係一味淨係得辣,有鹹味
撈埋d湯好濃!

有好多番茄同薯仔

仲有d雞翼都好好食

不過有時會燒得燶左d
員工都好好態度,次次我都會要求多辣汁,
佢就另外勺一碗俾我,仲問我夠唔夠
2010-11-18
2010-11-16 17 浏览
個日放咗工九點幾經過見到有呢間車仔麵.....本身諗住都係車仔麵冇咩特別好彩臨走時見到話有番茄湯底, 所以一於試吓...入到去感覺好乾淨, 但就細咗d, 好彩唔駛等位但雖然鋪仔細細, 但竟然有得睇電視, 唔錯.同一般車仔麵一様叫咗三餸, 蘿白, 金菇同墨魚丸, 要番茄湯底(要另外加錢), 再加個蜜汁雞翼.- 墨魚丸夠彈牙- 蘿白夠"淋"- 蜜汁雞翼燒得啱啱好又唔會太甜- 個番茄湯底勁入味, d薯仔又勁入味同夠"淋", 於是將成碗湯飲曬總括黎講, 雖然講到尾都係車仔麵, 但勝在個番茄湯底夠特別同個蜜汁雞翼燒得好食, 而且價錢又合理, 唔算貴.所以我第二日就帶埋d同事去試吓, 我d同事都對個湯底讚口不絶.但唔知係咪下晝同夜晚去既分別, 個湯底明顯比我之前個晚飲個個味道更濃, 更入味. 瘋狂地愛上番茄湯所以如果想試真d個味, 最好下晝去會好d.下次諗住試吓個沙嗲湯底, 聽聞都唔錯.by the way, 第一次去都冇留意, 原來係廚房整野食個哥哥仔幾靚仔.
好彩臨走時見到話有番茄湯底, 所以一於試吓...

入到去感覺好乾淨, 但就細咗d, 好彩唔駛等位
但雖然鋪仔細細, 但竟然有得睇電視, 唔錯.

- 墨魚丸夠彈牙
- 蘿白夠"淋"
- 蜜汁雞翼燒得啱啱好又唔會太甜

所以如果想試真d個味, 最好下晝去會好d.

下次諗住試吓個沙嗲湯底, 聽聞都唔錯.

2010-11-02
  • 蕃茄薯仔湯底
2010-10-13 25 浏览
見到蒙麵,就想到食評中見過此店,只因它的名字夠特別。想不到來紅磡的次數多了,又一次想不到吃什麼,在附近走了一轉後,最後還是來蒙麵一次。小店地方淺窄,只有數張抬,來到時店員說 “大把位”,真的 “打了個突”。很快坐下看餐牌,就會發現價錢是相宜的,二十元有三送,加五元多一個送,加三元有一杯小豆漿。第一碗是豬紅、蟹子丸和牛腩的河粉加沙嗲汁。豬紅的不會太鬆或太實,不知是不是口已經辣了,所以吃這個有點辣味,更能突出豬紅的味道。蟹子丸沒什麼好談,與打邊爐吃的一樣,中間有爆餡。牛脯比想像中淋和入味,而湯只是一般,也不見會自動加腩汁。第二碗是豬皮、牛筋和芝士丸,點了油麵加辣汁(小辣)。豬皮算入味,可惜太淋了,是完全沒有咬口,是敗筆之作。牛筋膠質有,也入味的,如果可以不切得那麼細和碎就好了。芝士丸和蟹子丸一樣,也是為了熱辣辣的餡。最後談湯底,點了小辣,那些辣不太香。加八元要了叉燒串,肉質很好,咬下去是軟淋的,蜜味也夠,如果可以多一些烤邊位,將會更加吸引。其實未算出色,不過附近少車仔麵店,如果突然想在紅磡吃一次也沒不可。

是豬紅、蟹子丸和牛腩的河粉加沙嗲汁

豬皮、牛筋和芝士丸,點了油麵加辣汁(小辣)

叉燒串

2010-10-03 3 浏览
行完街,見肚餓,所以就求其咁入咗去。廿蚊有三餸麵揀,都唔錯喎,最後揀咗...油麵 + 唐生菜 + 豬紅 + 魚片頭 + 招牌辣汁都有好幾年冇食過油麵,啲油麵整得好好食,唔會過『淋』魚片頭都幾好,厚厚地,有咬口。豬紅OK, 唔算差。唐生菜得幾條仔,後尾至知原來我果份已經係最後咖喇,唔怪之得啦。招牌辣汁對於我呢個咁食得辣嘅人嚟講,真係唔算好辣囉。不過冇所謂啦,食少啲辣,咪當生少兩粒暗瘡囉... 其實我覺得成碗車仔麵個分量少咗啲,食完之後都覺得個胃仲有大量空位。如果分量可以多番少少,我唔介意俾多幾蚊咖!雖然成碗麵未至於好出色,但其實都唔係其他朋友仔講得咁差啫!有下次嘅...
行完街,見肚餓,所以就求其咁入咗去。
廿蚊有三餸麵揀,都唔錯喎,最後揀咗...
油麵 + 唐生菜 + 豬紅 + 魚片頭 + 招牌辣汁
都有好幾年冇食過油麵,啲油麵整得好好食,唔會過『淋』

魚片頭都幾好,厚厚地,有咬口。豬紅OK, 唔算差。

招牌辣汁對於我呢個咁食得辣嘅人嚟講,真係唔算好辣囉。
不過冇所謂啦,食少啲辣,咪當生少兩粒暗瘡囉...

如果分量可以多番少少,我唔介意俾多幾蚊咖!

2010-10-02
2010-09-30 3 浏览
食完三河屋,仲有小小位,於是黎試下呢間都幾多好評既車仔麵,入到去,同一般車仔麵一樣好細,我叫左個牛筋、豬腸、魷魚米清湯底加辣,老婆就叫左魚蛋、蘿蔔同菜、薯仔蕃茄湯底。食物質素可以講係一般,服務就麻麻,叫做試過,但無必要專登黎食。

2010-09-03
2010-09-28 2 浏览
睇過openrice既食評,覺得好似幾好食咁,所以就專登行過黎食,一試之下, 都係不外如事,雖不算很差,但絕對不會是食評所寫得咁好, 普通車仔麵一碗而且,不過呢度又真係幾平既
睇過openrice既食評,

覺得好似幾好食咁,

所以就專登行過黎食,

一試之下, 都係不外如事,

雖不算很差,

但絕對不會是食評所寫得咁好,

普通車仔麵一碗而且,

不過呢度又真係幾平既
2010-08-29 13 浏览
知道呢間車仔麵開左一排, 但都未去過試, 今日唸住去試啦, 點知間舖啲坐位有限, 我估大概坐到15個位以下, 間舖已細間仲要整埋男女廁添, 有啲位真係坐喺廁所門口食囉, 結果我係外賣番家食既, 叫左個三餸餐冬菇, 蘿白, 魚蛋米線 - 真係一碗好差既車仔麵, 一個字"咸", 之前去呢間舖頭食前已睇過各位對呢間既食評, 好多人都話咸, 但我唔信就算去下, 點知出事啦!!! 魚蛋有雪味, 蘿白都OK, 冬菇超咸, 因為咸味已蓋過晒成條脷, 所以食啲咩都係覺得咸, 結果果晚食完係要狂飲水家!

2010-08-14
10 分钟 (外卖自取)
2010-08-19 2 浏览
這店取了一個十分有趣的名稱作店名一看見那個"蒙麵"的名字,馬上便想起自小便陪着不少人成長的幪面超人....那究竟這個"kaman rider"的出品又是怎樣的呢 ?凍荳漿只是一味的死甜,沒有了豆的焦香,尤如在喝雪凍了的糖水一般。喝多兩口便受不住,將之放在一旁,等候判處它死刑.....麵底當然選了自己最愛的油麵。麵質跟許多地方吃到的都是相差無幾,實在無甚可評;湯底揀了比較特別的蕃茄薯仔的。縱然要加三大洋去upgrade,但可以嘗到平常少遇的飲食經驗,加少許錢總是值得的。說回這個湯,稀身而帶清,但茄味不是很濃,且啖多兩口後總覺有點不自然的味道跑了出來。是不是有師傅上身 ? 小弟不大敢肯定,各位有機會去求證過後,才告訴我吧....隨湯連上的還有兩大件蕃茄及薯仔。兩者皆屬新鮮貨,特別是薯仔,的確夠"粉"又夠淰....所有餸料出奇地擺放得整齊,絕不是亂糟糟的堆滿麵上。要了牛腩、豬紅、鮑片及生菜作料,牛腩不太夠入味,其中有一兩件是特別的韌身;豬紅挺滑,而且是完完整整四四方方一嚿嚿的,不是甚麼豬紅雜碎;鮑片有四大塊,進口鮮甜。罐頭鮑,有時真能吃出滋味來的;生菜吃落也新鮮爽脆.....除麵外還另加了义
這店取了一個十分有趣的名稱作店名
....

那究竟這個"kaman rider"的出品又是怎樣的呢 ?

.....

....

除麵外還另加了义燒串。入口肉爽有筋,應是用上靚的脢頭來弄。可惜店方沒事先預早用甜醬汁醃透,只在燒的時候才塗上,汁就不能滲進肉內,這樣又怎能入味呢 ? 就此浪費了好品質的肉,太可惜了
....

吃着麵時,忽地想起隔兩條街走相同路線的"美味佳",兩店皆吃過,水準也在伯仲之間,皆值一去的....
2010-07-27 5 浏览
早咗一個字去到,好彩都俾叫下午茶叫了個兩餸麵 + 香草雞翼 + 豆漿豬紅&豬皮,要了個沙嗲湯底來了,開動.....一食之下發覺D湯底好咸,咸到有少少頂唔順 (有腎病或不可吃太咸者不宜黎這裡食)食完後要狂飲水,沖反香草雞翼好味到最後飲埋杯豆漿,好甜(糖尿病者不宜飲)
早咗一個字去到,好彩都俾叫下午茶
叫了個兩餸麵 + 香草雞翼 + 豆漿

豬紅&豬皮,要了個沙嗲湯底

來了,開動.....
一食之下發覺D湯底好咸
,咸到有少少頂唔順 (有腎病或不可吃太咸者不宜黎這裡食)
食完後要狂飲水,沖反

香草雞翼好味

到最後飲埋杯豆漿,好甜
(糖尿病者不宜飲)

2010-07-23
2010-07-26 2 浏览
見這間店在openrice咁出名.就專誠黎試試.果到好細,等位都要等5分鐘~我們等2點半才入座,候下午茶時間2樣送+2雞翼+豆漿=$20好attractive的$$ 豬紅+豬皮河粉.腩汁豬紅勁醎.. 不過口感幾好而最醎的.. 一定係其腩汁=_=喊到飲哂成杯水黎送,醎的感覺依然揮之不去雞翼又幾好食喎
見這間店在openrice咁出名.
就專誠黎試試.
果到好細,等位都要等5分鐘~
我們等2點半才入座,候下午茶時間
2樣送+2雞翼+豆漿=$20
好attractive的$$

豬紅+豬皮河粉.腩汁
豬紅勁醎.. 不過口感幾好

而最醎的.. 一定係其腩汁=_=
喊到飲哂成杯水黎送,醎的感覺依然揮之不去

雞翼又幾好食喎
2010-07-25
2010-07-26 6 浏览
見到咁多笑臉個日專登搭212巴士去食我喜歡的豬大腸睇其他食評見D豬腸D顏色好似入味好淋因為我最怕白既豬腸個日食豬腸豬手魚旦瀨粉加沙爹汁..豬腸淋得嚟都有咬口質感唔錯不過好可惜真係太咸係過多鹽份個種咸我都幾食得濃味食品都頂唔順我見有位客人食完碗麵埋單都同樓面講好咸豬手就無咁咸係好細細件咁有2件有D南乳味炆得幾淋都ok魚旦無乜特別:車仔麵好小有瀨粉但呢度有不過我嫌粉底份量偏小男士要加底了整體呢度D食品用料係幾好而D餸既份量蒙麵老闆絕對唔孤寒係粉底小咗D但希望老闆注意湯底同埋個豬腸真係好咸食完好口喝我食個日唔係下午茶時段如果係重抵食20元3餸包一杯細豆槳以這個價同食品份量加埋友善的小姐樓面係值笑面最後都係個句唔好太咸了
見到咁多笑臉個日專登搭212巴士去食我喜歡的豬大腸
睇其他食評見D豬腸D顏色好似入味好淋因為我最怕白既豬腸
個日食豬腸豬手魚旦瀨粉加沙爹汁..
豬手就無咁咸係好細細件咁有2件有D南乳味炆得幾淋都ok
但希望老闆注意湯底同埋個豬腸真係好咸食完好口喝
我食個日唔係下午茶時段如果係重抵食20元3餸包一杯細豆槳
2010-07-23
2010-07-20 2 浏览
友人F小姐早前去倫敦遊玩,她身為福爾摩斯迷,怎不能去位於Baker street內的福斯摩斯博物館?小弟一向喜愛番茄薯仔湯, 亦喜歡車仔麵,怎不能去位於紅磡Baker street內的"蒙麵?上周才感受過清雞湯車仔麵的"威力",今趟便輪到番茄薯仔湯,記得多年前蘭芳園的番茄薯仔湯底,做得挺不錯的說.以此湯底來配車仔麵,是第一次嘗試.番茄薯仔湯本身,同那些鹵水豬大腸,牛孖筋,蘿蔔,能否夾得來?先說個豬大腸,鹵得入味,入口肥美,蘿蔔鮮甜爽口沒有渣,牛孖筋一樣地入味,而且膠質豐富,爽得來帶點稔身.麵底一貫地吃油麵.講到最後,究竟番茄薯仔湯,又是如何?答案是:酸酸甜甜,幾醒胃,但略嫌酸過籠,欠缺一點自然,至於能否同其他配料夾得來嗎?畢竟吃車仔麵沒有任何章法可言,你喜歡的話,放件薯餅落去都得,又或者加個煎釀三寶,又行.你覺得夾就夾,純屬個人喜好.如果夾硬要我去評,我會說:不如淨飲.

如果夾硬要我去評,我會說:不如淨飲.
2010-07-16 2 浏览
一行兩人叫左蕃茄薯仔湯底米粉+大腸+雞翼+牛根, 另一碗係粗面加沙爹汁+牛腩+牛肚+鳳爪蕃茄薯仔湯真係唔錯~而另一碗就一般左d,沙爹汁都唔算太特出6樣餸, 我同友人都覺得味道太濃,但用料食落覺得都幾新鮮特別要推介係大腸同鳳爪, 夠咬口, 唔會太淋基本上,食物只可以話係ok但因為佢價錢真係平$20 三餸+細豆漿都係$3而佢比既食物質素係$20之上所以比番個笑佢另一個比笑既原因係~~~之所以叫蒙面係因為老闆姓蒙~改得真係幾型wo!最後講番環境~真係好細~估計唔夠20個位, 如果人多都唔會入去食啦2個人~啱啱好~但可能佢係open kitchen~~d 冷氣唔係好夠law
蕃茄薯仔湯真係唔錯~而另一碗就一般左d,沙爹汁都唔算太特出
6樣餸, 我同友人都覺得味道太濃,但用料食落覺得都幾新鮮
特別要推介係大腸同鳳爪, 夠咬口, 唔會太淋

基本上,食物只可以話係ok
但因為佢價錢真係平$20 三餸+細豆漿都係$3
而佢比既食物質素係$20之上所以比番個笑佢
另一個比笑既原因係~~~之所以叫蒙面係因為老闆姓蒙~

改得真係幾型wo!

2010-07-16
  • 蕃茄薯仔湯底
2010-07-15 12 浏览
七月三日 (星期六)近排很喜歡吃車仔麵...貪其經濟實惠,又不用吃得太飽和老公仔報了理公大學的一個外展課程....順道去一去紅磡,近來人氣急升的蒙麵車仔麵檔離紅磡火車站不遠(在出名的時新後一條街),我們吃過媽味雞蛋仔,行過幾步就到了時間尚早,不用等位....選了個最舒適的位置...開始鑽研餐牌菜心炸魚餅水餃米粉配蕃茄薯仔湯底炸魚餅值得推介,麵粉少,炸得金香,很富魚味蕃茄薯仔湯底在車仔麵檔來說算是頗罕有雖然不是太濃,但尚算足夠帶味豬腸豆卜魚皮餃米線配沙爹湯底沙爹湯底都是不太濃豬腸和魚皮餃都很有水準豬腸很爽口彈牙魚皮餃則鮮甜有咬口香草雞翼雞翼是老公仔的至愛他略嫌雞翼細隻了點不過加入香草,尚算煎得香口,肉質則普通XO醬燒义燒聽說是這裡的"特產",所以點了一串即叫即燒,所以差不多吃完才上碟很熱哄哄的,配上XO醬,很香口肉質帶一小點肥膏,很煙韌,很爽口大家不彷一試吃得捧腹而回,都是約$60埋單,經濟實惠!!!
七月三日 (星期六)

近排很喜歡吃車仔麵...貪其經濟實惠,又不用吃得太飽

菜心炸魚餅水餃米粉配蕃茄薯仔湯底
炸魚餅值得推介,麵粉少,炸得金香,很富魚味
蕃茄薯仔湯底在車仔麵檔來說算是頗罕有
雖然不是太濃,但尚算足夠帶味

沙爹湯底都是不太濃
豬腸和魚皮餃都很有水準
豬腸很爽口彈牙
魚皮餃則鮮甜有咬口

雞翼是老公仔的至愛
他略嫌雞翼細隻了點
不過加入香草,尚算煎得香口,肉質則普通

XO醬燒义燒
聽說是這裡的"特產",所以點了一串
即叫即燒,所以差不多吃完才上碟
很熱哄哄的,配上XO醬,很香口
肉質帶一小點肥膏,很煙韌,很爽口
大家不彷一試

吃得捧腹而回,都是約$60埋單,經濟實惠!!!
2010-07-03
2K
10-7-2010之前睇過呢度的食評好似不錯, 是日收工食 lunch 好 random 地去了紅磡, 行去試海南雞飯途中見到呢間車仔麵店, 立即轉軚入嚟試試. 叫的三餸車仔麵係豬大腸 + 鳳爪 + 蟹籽包心丸, 再配沙爹汁, 麵底就係油麵... 最好食係鳳爪炆得入味, 食落腍身但又不失爽脆; 豬大腸鹵水味幾香, 唔太「臊」, 不過切得有點太細, 食落軟熟, 但無中軟腍帶咬口的感覺, 可以更好的; 蟹籽包心丸當然係來貨, 竟然做到好「流心」, 一咬即漏晒中間的甜甜哋橙色汁液 油麵煮得硬度剛好; 可惜沙爹汁只係面頭的「一 pat 嘢」, 雖然味道微甜微辣幾惹味, 但好快「融」了入湯底, 變得「加咗等於無加」...朋友的兩餸車仔麵係芝士腸 + 蘿白出前一丁加腩汁... 聞落勁香麻油味, 不過試了一箸麵, 淥得太腍身了; 唔知芝士腸同蘿白好唔好食?另叫了燒豬頸肉及招牌叉燒各一串 share 食, 叫時純粹口痕, 但原來全餐最好食係佢哋, 仲搞到要追加每樣各一串 燒豬頸肉: 勁熱, 幾油, 但肉汁豐盈, 質地亦爽身, 簡單「捽」了少少鹽喺面調味, 食落夠晒香口, 正 本身對豬頸肉一般,
10-7-2010

本身對豬頸肉一般, 但呢個真係燒得好好食, 值得試試.

招牌叉燒: 賣相紅 bok bok
, 面頭沾滿麥芽糖, 食落香甜又黐牙, 哈哈
豬肉質地軟熟鬆化, 肉汁亦不少, 正

亦叫了一客「香草烤雞翼」: 燒得皮脆肉嫩滑, 香草 (係 thyme?) 味夠, 食落亦鹹香唔膩, 好食.

仲有兩杯豆漿, 夠凍, 甜度 ok, 豆味亦 ok, 收貨了.

食物不錯, 阿姐們亦幾友善有禮, 不過地方淺窄人又多, 食完快閃好了.

每人 $45 埋單, 會再嚟食燒物的.
現成味豆漿
大腸 + 鳳爪 + 蟹籽包心丸油麵配沙爹汁