2017-02-06 548 浏览
20160805--住近左聯和墟,有間Pizza博士係附近,好想試下Pizza Hut以外的Pizza,終於有機會。經常經過店門口,見到有2人餐,$108+$1多一個肉醬意粉,好似好抵食咁,店內有數張桌子,是外賣自取後可坐在桌子吃,但又不算堂食,所以不設加一服務費。點了:2人套餐$108外賣自取,但在店內提供的座位堂食。Pizza 一個,新鮮熱騰騰的,芝士味香濃,材料唔算太多,但我又覺得剛剛好,滿意。雞翼8 隻--細細隻,又比想像中好,入味肉質很滑,好味道的。肉醬意粉(加$1)--肉醬和茄汁味較淡,個人喜歡多些醬汁較好。選湯或汽水--好像有健怡可樂可供選擇。埋單:$109,價錢相宜,味道不錯。後來沒有看到此優惠了,但整體其他套餐價錢也不算貴。有機會再到訪。
點了:
2人套餐$108外賣自取,但在店內提供的座位堂食。
選湯或汽水--好像有健怡可樂可供選擇。
2016-08-05
外卖自取
  • 雞翼
2015-04-19 690 浏览
好哋哋諗住試新嘢,結果一肚氣!以下是點餐電話對話:職員:請問電話號碼幾多號?我:唔該,想問,送唔送去粉嶺xx村?(問咗先因為唔係間間餐廳肯入村)職員:咁即係幾多號電話?(咁寸?!定係對住張紙step 1 step 2 唔識轉彎?)我:我想要一個xx大批,但辣肉腸想改牛肉。職員:咁唔得㗎喎。我:我屋企有宗教信仰,唔食得豬肉。職員:咁你要個辣肉腸批啦!淨係得辣肉腸。我:吓?!辣肉腸用豬肉造㗎喎!就算你呢個港孩飯來張口唔知腸用豬肉造,客人有充份理由、特別需要,職員都有責任查清楚。你唔識都問人吖,大佬。都未算最叻,仲有:我:咁你餐牌有牛肉,你叫廚房淨係落牛肉咪得囉。職員:咁唔得㗎喎。由此大膽推斷,一係呢個職員幫老闆倒米,一係PHD啲薄餅跟本唔係新鮮即造,喺工場造定雪藏交去分店,如果唔係,有乜可能有薄餅、有牛肉,但冇牛肉薄餅?最後叫番一向有保證嘅Pizza Box,職員態度正常好多。
好哋哋諗住試新嘢,結果一肚氣!以下是點餐電話對話:

職員:請問電話號碼幾多號?
我:唔該,想問,送唔送去粉嶺xx村?
(問咗先因為唔係間間餐廳肯入村)

職員:咁即係幾多號電話?

我:我想要一個xx大批,但辣肉腸想改牛肉。
職員:咁唔得㗎喎。
我:我屋企有宗教信仰,唔食得豬肉。
職員:咁你要個辣肉腸批啦!淨係得辣肉腸。
我:吓?!辣肉腸用豬肉造㗎喎!

我:咁你餐牌有牛肉,你叫廚房淨係落牛肉咪得囉。
職員:咁唔得㗎喎。

最後叫番一向有保證嘅Pizza Box,職員態度正常好多。
2015-04-19
外卖送餐
2015-03-04 513 浏览
是日懶煮食,哥哥又想吃pizza,就嚐嚐近日在粉嶺新開張的PHD~網上訂購一個2-3人餐 ($178),選了海鮮鍾情手拉薄餅、拿坡里雞肉意粉、照燒雞翼、忌廉雞茸粟米湯x1、輕怡沙律x1~ 3人share~速遞如網上標明時間準時到達,可惜食物一律暖而不熱  可見速遞保溫設備欠奉...粟米湯偏稀,但味道尚可~ 沙律一般,油醋汁的油比例太多...薄餅餡料不多,怎樣看也難以看出有什麼海鮮來,只有聊聊數粒蟹柳、魷魚碎、蜆仔肉等急凍雜錦海鮮貨色  芝士看似不少,但香味不夠,而且不能拉出一絲絲... 餅底雖然鬆軟不油膩,且有香甜麵種味,但腍而不脆  似是在吃麵包罷了...意粉實為茄汁底,味道沒有特別,意粉亦過腍,並非al dente;雞肉亦是雪藏貨,雖軟滑但沒有鮮肉味  自覺自己煮的比它更出色...雞翼亦沒有多大驚喜,照燒汁味道不俗,肉質亦軟滑,但皮腍不脆,欠缺一點燒烤味~整體不如理想,對比之前在沙田分店吃到的大相逕庭... 是次十分失望...

速遞如網上標明時間準時到達,可惜食物一律暖而不熱
 可見速遞保溫設備欠奉...

輕怡沙律配油醋汁
 似是在吃麵包罷了...
海鮮鍾情手拉薄餅
 自覺自己煮的比它更出色...
拿坡里雞肉意粉
照燒雞翼
2015-03-04
35 分钟 (外卖送餐)
2015-01-31 419 浏览
我記得之前同朋友食過一次紅磡分店覺得好麻麻,因為剛剛新開老公又未食過所以同佢食一次,有驚喜喎!呢間舖唔算大,我諗得十幾個位,不過可能太新無乜人食,地方夠光猛係幾好坐嘅,今日推埋架 bb 車都食得幾舒服。我地叫左一個 combo 同一個 mini pizza。個至尊 pizza 同千島海鮮都好食,個餅底焗得夠晒脆,好食過 海聯 pizza hut。個炸雞我以為會好流點知好好食喎! 個面炸得夠乾身又 juicy!! 忌廉湯就 ok 啦!一個 combo 加一個 mini pizza,食左一百二十幾好抵食哎!
!

!! 忌廉湯就 ok 啦!
2015-01-30