2009-12-30 55 浏览
星期日我去灣仔合和7樓既"薈軒"飲滿月酒, 這間新酒樓開左大概幾個月, 所有裝修都好新, 當日既飲宴不是包全場, 而是間開一個大廳. 環境都好寬敞, 而且唔會聽到隔離房既嘈雜聲. 食物方面味道都不錯, 唔覺有味精, 而且餸菜唔會太咸, 甜品又唔會太甜. 我覺得全晚最好味的就是"吉品扣玉掌" , 原隻吉品鮑, 超好味呀. 重點係鮑魚同鴨掌都扣得相當入味, 軟硬度又恰到好處, lum得來又有咬口. 正~ (個汁真係好好味, 能帶出兩者既鮮味), 這道菜我比滿分. 其次好味既就係隻乳豬, 師父片到隻乳豬皮好薄, 只係有好小肥膏, 仲有一個小包比你包住塊豬一齊食, 唔會有種油膩既感覺. 還有當晚既燉湯都相當出色 - 菜胆北姑燉花膠, 味道清, 一D都飲唔到有味精同肥既味道. 好有住家湯既感覺. 我都連飲左2碗. 不過隻雞既肉就唔夠滑, 可能煮過左火. 不過味道都OK, 唔咸, 個皮都係脆既.甜品係杏仁露湯圓, 我本人唔喜歡食杏仁露同湯圓, 不過我都試食左半碗, 杏仁露比想像中滑(應該係自家磨,而唔係開粉既), 好香既杏仁味. 愛食杏仁露既朋友就要一試啦. 臨走時見到li間酒樓既茶市點心都比較特

臨走時見到li間酒樓既茶市點心都比較特別, 而且價錢合理, 下星期我去食下,再寫多次食評先.

PS. 星期日/假期去合和食飯, 晚上6點後入車, 食滿300蚊就可以泊到第二日既8am, 低呀. 平日晚飯食滿300蚊就有14個hr free. 超低呀. 好適合我li隻自駕人士呀.
其中一個甜品, 好有椰子味既JELLY
2009-12-27
其中一個甜品, 好有椰子味既JELLY
  • 吉品扣玉掌
  • 菜胆北姑燉花膠
2009-11-21 62 浏览
新開張的酒樓,今次是合和七樓的。環境不俗,沒有六樓那家那麼擠迫,但價錢比六樓貴。侍應們不知道菜式/點心的名字,要再用功用功。4人自選午餐另加綠茶流沙包,6人用。午餐內容:1. 例湯老黃瓜煲豬骨:有8碗湯,湯料亦足2. 自選點心3款:生煎包、黑魚子燒賣、黑木耳賽螃蟹餃3. 小菜:蒜香魚、狀元及第豆腐煲4. 附送:燒味一碟5. 甜品:「唔知咩」與「龜芩膏」(侍應小姐話個甜品叫「唔知咩」)項目2:生煎包熱辣辣;燒賣幾好味,不會太多肥豬肉;黑木耳賽螃蟹餃質地似魚翅餃。項目3的蒜香魚比較熱氣,外脆內軟,蒜香十足。狀元及第豆腐煲除豆腐外,還有幾件魷魚、兩隻蝦、1片帶子、兩塊豬肚,都幾濃味。項目4包括豬手、叉燒、青瓜,例牌的份量。叉燒肥瘦適中,味道不錯。項目5:「唔知咩」上面是桂花糕,下面是紅豆糕,過甜;「龜芩膏」似涼粉,有少許苦味。每人約$85,不便宜,但整體味道不俗,吃得很飽。

新開張的酒樓,今次是合和七樓的。

環境不俗,沒有六樓那家那麼擠迫,但價錢比六樓貴。
侍應們不知道菜式/點心的名字,要再用功用功。

4人自選午餐另加綠茶流沙包,6人用。
午餐內容:

1. 例湯老黃瓜煲豬骨:有8碗湯,湯料亦足
2. 自選點心3款:生煎包、黑魚子燒賣、黑木耳賽螃蟹餃
3. 小菜:蒜香魚、狀元及第豆腐煲
4. 附送:燒味一碟
每人約$85,不便宜,但整體味道不俗,吃得很飽。

黑魚子燒賣
四人餐例湯