2023-03-17 814 浏览
第一次食蘇媽就試吓個午餐先,今日揀咗⭐️細肉骨茶一字骨(跟白飯)⭐️檳城福建蝦麵(油麵)⭐️蜜糖燒雞翼⭐️怡保肥仔芽菜肉骨茶可以任添,配埋豆卜同金菇吸收咗啲湯汁,味道都唔錯檳城福建蝦麵,個油麵好滑,個湯好重蝦味,隻蝦又夠新鮮,好食喎👍🏻之後焗蜜糖燒雞翼外脆內嫩,上碟嘅時候熱辣辣,蜜糖味又啱啱好,呢個燒雞翼冇得輸肥仔芽菜爽脆冇乜特別最後嗌左兩杯白咖啡,一杯正常一杯少甜,正常個杯十分甜😣少甜個杯都甜😣食物都係好食,不過就坐得迫啲
第一次食蘇媽就試吓個午餐先,今日揀咗
⭐️細肉骨茶一字骨(跟白飯)
⭐️檳城福建蝦麵(油麵)
⭐️蜜糖燒雞翼
⭐️怡保肥仔芽菜
肉骨茶可以任添,配埋豆卜同金菇吸收咗啲湯汁,味道都唔錯
肥仔芽菜爽脆冇乜特別
食物都係好食,不過就坐得迫啲
2023-03-17
午餐
講起馬來西亞菜,一定諗起呢一間「蘇媽蘇媽」,味道正宗而且分店又多~最近佢哋就喺深水埗開咗新店,近近地即刻同媽媽過嚟撐下枱腳先~———————————————————🔹咖央多士「蘇媽蘇媽」嘅咖央多士出哂名好食~多士厚薄適中烤得好香脆,中間自家調制既咖央醬又香甜又濃稠,食落好滿足~———————————————————🔹百吉爺肉骨茶肉骨茶喺呢度主打菜式之一!湯底好出色,藥材加入左當歸、川芎等,味道夠濃厚~棒棒骨既肉煮得得好嫩滑鬆軟~———————————————————🔹招牌砂鍋老鼠粉呢款招牌三哥老鼠粉好有特色~老鼠粉類似銀針粉,配料有齊肉碎、花生、炸銀魚仔,加埋生雞蛋、蔥蔥及乾蔥等材料,撈勻黎食,每一啖層次感十足,既惹味又滿足~———————————————————🔹話梅金桔呢度嘅飲品都幾有特色~我哋就叫左呢杯話梅金桔,夠解渴~話梅味道酸酸鹹鹹,飲落消滯又醒神~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————👅整體小總結先講餐廳既環境,裝修以綠色為主,環境舒適寧靜,擺放左好多具越南

🔹咖央多士
「蘇媽蘇媽」嘅咖央多士出哂名好食~

🔹百吉爺肉骨茶

💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
先講餐廳既環境,裝修以綠色為主,環境舒適寧靜,擺放左好多具越南有特色嘅擺設~
食物方面,無論擺盤及菜色嘅presentation都好有特色,抵讚~鍾意食具特色越南菜嘅朋友仔記得黎試吓啦~
2023-03-05
2023-03-13 554 浏览
之前聽朋友講蘇媽蘇媽好食黎幾次都要排隊今日見得閒又無乜人就黎食個快嘅午餐拉茶同凍咖啡黎先無乜特別⋯⋯正常味道叫左白咖喱麵同福建蝦麵味道好普通湯底比較淡老公話食車仔麵好過應該無下次啦
之前聽朋友講蘇媽蘇媽好食

湯底比較淡

老公話食車仔麵好過
應該無下次啦
2023-03-10 475 浏览
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室位於香港深水埗,是一家提供馬來西亞美食的茶餐室。這裡的肉骨茶和咖央多士都是必試的招牌菜。首先是肉骨茶,它是一道馬來西亞傳統菜式,主要由豬骨、肉、香料和中藥熬製而成。在蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室,肉骨茶的湯底十分濃郁,香氣四溢,入口後更是滿口肉香和中藥味。肉質也非常嫩滑,配上白飯或河粉更是美味無比。另一道必試菜是咖央多士,它是馬來西亞傳統早餐之一。在蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室,多士的口感十分獨特,外脆內軟,配上咖央醬汁更是香氣四溢。除了咖央多士外,這裡還有其他口味可供選擇,如牛油多士和花生醬多士等。除了這兩道招牌菜,蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室還有其他馬來西亞美食供應,如炒米粉、炒飯、沙嗲和咖哩飯等。而且價格非常實惠,適合一家大小前來用餐。此外,茶餐室的裝潢簡約舒適,服務態度也非常友善,讓人感受到家的溫暖。總之,如果您想要嚐到正宗的馬來西亞美食,蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室絕對是您的不二選擇。肉骨茶和咖央多士絕對值得一試,而且價格實惠,氣氛舒適,是一個非常適合與家人和朋友共聚的好地方。
2023-02-26 564 浏览
這間馬來菜,配搭很多南亞地區的原素,食物精美好吃,價錢大眾化,而家也有數間分店,一起來試試吧😜大雜錦有豬肉,豆卜,金菇等材料,會聞到強烈的中藥味,滋補養身🥢🍵椰香咖央多士咖椰醬配合剛焗好的多士,爽🤪招牌老鼠粉有魚乾,蝦乾,豬油渣等,加了一隻半熟蛋,十分惹味🥚檳城香炸滷肉卷馬來西亞街頭小吃,香脆,使用材料繁多,跟我們中國春卷別有一番風味🐶羅惹炸豆卜自製囉吔醬加了很多花生碎,喜歡花生的你必須一試🥜玻璃魷魚配通菜像以前喝茶牛柏葉魷魚灼菜,夠懷舊🦑椰汁班蘭冰斑蘭配上椰汁,口感一流🥥美綠恐龍巧克力飲品,撒上大堆朱古力粉,棒棒的🍫冬瓜龍眼茶甜甜的冬瓜味,滋潤解喝🐵蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室深水埗基隆街251號地下

大雜錦
有豬肉,豆卜,金菇等材料,會聞到強烈的中藥味,滋補養身🥢🍵

椰香咖央多士
咖椰醬配合剛焗好的多士,爽🤪

招牌老鼠粉
有魚乾,蝦乾,豬油渣等,加了一隻半熟蛋,十分惹味🥚

檳城香炸滷肉卷

羅惹炸豆卜
自製囉吔醬加了很多花生碎,喜歡花生的你必須一試🥜

玻璃魷魚配通菜
像以前喝茶牛柏葉魷魚灼菜,夠懷舊🦑

椰汁班蘭冰
斑蘭配上椰汁,口感一流🥥

美綠恐龍
巧克力飲品,撒上大堆朱古力粉,棒棒的🍫

冬瓜龍眼茶
甜甜的冬瓜味,滋潤解喝🐵

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
深水埗基隆街251號地下
  • 椰香咖央多士
  • 肉骨茶
  • 玻璃魷魚配通菜
  • 招牌砂煲老鼠粉
  • 檳城香炸滷肉卷
2023-02-23 618 浏览
終於去咗蘇媽•蘇媽。呢間馬來西亞餐室好正宗,環境亦都好有馬來feel。食品選擇頗多,琴日揀咗古早豬腸粉套餐。古早豬腸粉材料豐富,每一口都沾滿醬汁肉碎好好食,連茶拉茶都甜度適中好好飲!#SSP逐間試 #深水埗美食 #蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室 #香港馬來西亞餐廳 #古早豬腸粉 #CheeCheongFun #茶拉 #ChopsticksAndForks #LifestyleInfluencer #MyFoodDiary #FoodBlogger #FoodBlog #FoodLover #Foodie #HKFoodBlogger #HKFoodBlog #DigitalCreator #LiKitchenInTheMountain #Yummy

古早豬腸粉
古早豬腸粉
2023-02-21 442 浏览
男朋友鍾意食肉骨茶 但係未食過呢間 所以就帶左佢試未夠六點鐘 鋪頭有點冷清係時間太早? 定係水準差左無人食?⏩️百吉爹肉骨茶 (一字骨) 💰138+白飯 💰18有🖐🏿大條一字骨 肉都算多但肉骨茶味道 好似淡左好多 🙃以前免費個碗肉骨茶 同呢個點餐既肉骨茶 味道 濃度都差幾級但今日呢碗 讓人好失望......再加碗天價白飯💸💸💸💸💸心痛💔⏩️辣死你媽配仁噹牛肉 💰66每次食呢個飯都會期待塊蝦片 但今次既蝦片唔脆😢斑斕飯味道唔出 應該色素俱多其他正正常常 小食孖寶 💰68⏩️薄餅配咖哩有兩塊薄餅+一小碟咖哩咖哩有印度🇮🇳咖哩既味道😵係我唔鍾意既香料味 幸好薄餅夠酥脆 單獨品賞都好味😋⏩️玻璃魷魚🦑配通菜份量比想像中大份偏辣 怕辣既朋友 記得要了走啲辣椒🌶️先講真...對呢餐飯有啲失望....男朋友都話唔洗再食🤪
男朋友鍾意食肉骨茶 但係未食過呢間 所以就帶左佢試

未夠六點鐘 鋪頭有點冷清
係時間太早? 定係水準差左無人食?

⏩️百吉爹肉骨茶 (一字骨) 💰138
+白飯 💰18
有🖐🏿大條一字骨 肉都算多
但肉骨茶味道 好似淡左好多 🙃
以前免費個碗肉骨茶 同呢個點餐既肉骨茶 味道 濃度都差幾級
但今日呢碗 讓人好失望......
再加碗天價白飯💸💸💸💸💸

幸好薄餅夠酥脆 單獨品賞都好味😋

⏩️玻璃魷魚🦑配通菜
份量比想像中大份
偏辣 怕辣既朋友 記得要了走啲辣椒🌶️先

講真...對呢餐飯有啲失望....
男朋友都話唔洗再食🤪
Intro: 馬來菜一向都好受香港人歡迎,蘇媽蘇媽算係其中一間好出名嘅餐廳,佢地價錢同味道都成正比,開左幾間分店都仲保持到水準,而深水埗平日午市做緊平少少嘅午市套餐,但今次叫左成碗菜嘅喇沙?___________________🍽 檳城亞參喇沙(米線)💰 58(送拉茶)⭐️7.75/10✍🏻 黎到嘅時候比佢嘅賣相嚇到,成堆菜類撒上表面,有洋蔥、青瓜絲、椰菜絲同菠蘿;✍🏻 菜類嘅份量真係驚人,但建議浸一陣先食,可以沾到喇沙湯底嘅辣;✍🏻 呢碗嘅肉類偏少,喺厚層嘅菜底下,肉類搞碎,好似係吞拿魚嘅味道;✍🏻 喇沙湯底嘅辣味幾足,雖然冇落到椰奶,但飲到好香辣嘅味道,米線份量都多,口感偏冧。___________________🏠 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室📍 深水埗基隆街251號地下⭐️ 8/10___________________
Intro:
___________________
🍽 檳城亞參喇沙(米線)
💰 58(送拉茶)⭐️7.75/10
🏠 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
📍 深水埗基隆街251號地下
⭐️ 8/10
2023-02-16 272 浏览
趁周末放假,就同朋友試吓呢間位於深水埗嘅人氣蘇媽·蘇媽馬來人氣餐室。呢間餐廳雖然已經有好幾間分店,但喺星期日嘅下午兩點幾嚟到,都已經有唔少客人排緊隊,所以最後等咗半個鐘頭左右先有位。間餐廳裝修好有南洋風味,舖面亦好新淨都光猛。雖然每張枱嘅距離比較窄,但枱底有袋比你放私人物品,咁細心都值得一讚。湯咖喱麵(米通粉)($62)呢碗係東南亞風味嘅咖喱,所以有好重椰香味,味道亦偏香濃,越食辣味會越明顯。除咗好多配料(魚旦、豆卜、薯仔、芽菜⋯),最特別係配搭米通粉。個米通粉好掛湯,真係每啖都食到滿滿嘅咖喱汁。豬腳彎 ($48)豬腳炆得好淋,仲吸晒肉骨茶味道,非常惹味~而且個肉骨茶仲任添,添咗幾次啲侍應姐姐都無厭棄,難怪會咁受人歡迎~

湯咖喱麵(米通粉)($62)

豬腳彎 ($48)
2023-02-11
2023-01-15 571 浏览
今日放假出了外面吃飯,街上人頭湧湧,與朋友行到深水埗基隆街見到這間叫蘇媽蘇媽的馬來食肆,是以肉骨茶出名。店舖不大但食客很多,於是等了一會入座看看餐牌,點一字骨,仁當牛肉,椰香咖央多士。因今天天氣仍然有點冷,侍應先來一碗熱辣辣的肉骨茶暖暖身,相當之舒服。然後一字骨很快上枱了,大大條的一字骨泡在藥材味十足的湯中,肉吸收了湯汁十分惹味亦很嫰,另外配以金針菇和豆卜,各種食材配搭恰當亦很美味。仁當牛肉的飯底很搶眼,染得綠綠的一碗椰漿飯,伴上參巴醬、青瓜、 魚仔乾、花生、烚蛋和蝦片,配料相當豐富。所用的牛肉是牛腩醃得很入味、很嫩也不會韌,整個飯吃落有其獨特的風味口感不錯。但就是牛筋比例太多,因個人喜歡吃牛腩比多過牛筋。椰香咖央多士亦到了,麵包烘得很脆不過就有點焦,咖央味道很濃亦十分甜美,在吃了濃濃的肉骨茶後,作為一個甜品來吃真的非常恰當。今餐總括食物味道很有獨特風味,而且食材質素都不錯,價錢亦算合理,口腹十分滿足。

2023-01-01
2023-01-09 624 浏览
成日聽人講蘇媽好出名😋咁啱見到嗰日冇咩人走去排下隊 同朋友一齊食排咗大約10分鐘就可以入去 呢間佢分開咗兩邊一邊係飲酒食西餐睇波,另一邊食馬來西亞野我同朋友就食返傳統馬來西亞野🇲🇾因為我同朋友都好肚餓,所以就各自嗌咗一個主食同三個小食叫咗呢個高佬麵配仁當牛肉🥩起初以為佢只係普通炒公仔麵咁點知食落佢嗰醬係甜甜地微辣 🌶️撈埋啲魚乾花生非常惹味 不過如果唔食得重口味嘅朋友建議唔好撈晒啲醬,令人驚喜嘅係佢嘅牛肉燉到非常淋 原本嗰日牙肉痛諗住牛肉全部俾晒朋友食,點知佢同我講啲肉非常之淋 入口即溶👍🏼🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰至於佢個檳城福建蝦麵🦐 唔使講上到嚟已經有一陣好香好鮮嘅蝦味成個湯底濃厚得黎唔算特別咸 配上粗糼合適的油麵 令呢個面加分不少!!🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰至於小食方面,叫咗三款 因為佢最近有優惠三款特價🤑首先個玻璃魷魚配通菜 🌱通菜就同出邊識嘅馬來西亞餐廳嘅炒菜一樣入味得來又唔會有渣 不過玻璃魷魚就少少失望佢口感比較韌 加上我嗰日牙痛唔係好食得度而且佢唔夠入味 似水煮魷魚多啲🦑而魚仔醬蘿蔔糕非常好食 佢類似中式酒樓嘅煎蘿蔔糕 加上特製嘅魚仔醬 有少少類似雨露嘅鮮味之餘
成日聽人講蘇媽好出名😋
咁啱見到嗰日冇咩人走去排下隊 同朋友一齊食
排咗大約10分鐘就可以入去 呢間佢分開咗兩邊
一邊係飲酒食西餐睇波,另一邊食馬來西亞野

我同朋友就食返傳統馬來西亞野🇲🇾
因為我同朋友都好肚餓,所以就各自嗌咗一個主食同三個小食

叫咗呢個高佬麵配仁當牛肉🥩
起初以為佢只係普通炒公仔麵咁
🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰

至於佢個檳城福建蝦麵🦐 唔使講
上到嚟已經有一陣好香好鮮嘅蝦味
🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰

至於小食方面,叫咗三款 因為佢最近有優惠
三款特價🤑
首先個玻璃魷魚配通菜 🌱
佢口感比較韌 加上我嗰日牙痛唔係好食得度
而且佢唔夠入味 似水煮魷魚多啲🦑

而魚仔醬蘿蔔糕非常好食 佢類似中式酒樓嘅煎蘿蔔糕 加上特製嘅魚仔醬 有少少類似雨露嘅鮮味之餘配上清新嘅蘿蔔香 值得推介!

而我哋仲叫咗愛他愛她 以為佢會好似串燒咁樣樣 點知打開嘅時候先發現我哋叫錯咗
佢入邊似一條類似墨魚滑嘅物體 不過口感就好似食緊澱粉咁嘅樣 冇咩特別嘅口感 只係靠佢本身嘅調味 所以冇咩特別 鍾意食澱粉類嘅朋友可以一試

最後仲叫咗杯美祿恐龍 ☺️

服務 7/10

🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜
2022-12-29
2022-12-29 406 浏览
1. 咖哩湯老鼠粉咖哩湯味濃,但唔會好漿,飲落都好有咖哩同椰奶味,同老鼠粉一齊食都幾夾,餸方面有兩粒魚豆腐+芽菜+一條腐皮卷,加埋咖哩湯真係幾正,不過個人認為辣左少少,食唔辣既朋友就要注意下,或者叫定杯野食!2. 玻璃魷魚撈通菜鮮魷都幾多,辣椒醬好香好有風味,食落唔算好辣,加埋通菜,唔咸之餘,仲有惹味!3. 牛腩高佬麵牛腩好入味,牛根都好淋!如果牛根份量多少少會更好!醬汁少少甜,加埋個溫泉蛋撈麵,好正!仲有魚干仔、青瓜、花生伴碟,好有東南亞風味👍🏻
1. 咖哩湯老鼠粉

2. 玻璃魷魚撈通菜

3. 牛腩高佬麵
  • 玻璃魷魚配通菜
🥢蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳@深水埗被茶餐廳耽誤嘅多土店🤣成餐飯最出色係「椰香咖央多士」,即刻整好熱辣辣 香脆好味之餘唔會太甜😚🤍,午餐加20好扺~下次再去食嘅話都一定會加配👍🏻👍🏻不過主食就真係普普通通 拉茶就有小小太甜~古月嘅辣椒板面會好食啲🫠但係唔想專登過海,又想午餐食下馬來西亞菜式,呢個午市套餐都係唔錯嘅選擇🤓而為咗個多士會再幫襯,但可能我就會叫喇沙或者湯麵試試~- 午市套餐 辣死你媽配仁噹牛肉 $66- 馬來西亞拉茶(熱) - 特製辣椒板面 $66🌟 椰香咖央多士 套餐加$20-📌 地址: 深水埗基隆街251號地下⏰ 營業時間: 12:00 - 22:00椰香咖央多士
🥢蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳@深水埗

而為咗個多士會再幫襯,但可能我就會叫喇沙或者湯麵試試~

- 午市套餐 辣死你媽配仁噹牛肉 $66
- 馬來西亞拉茶(熱)
- 特製辣椒板面 $66
🌟 椰香咖央多士 套餐加$20
📌 地址: 深水埗基隆街251號地下
⏰ 營業時間: 12:00 - 22:00椰香咖央多士
特製辣椒板面
午市套餐 辣死你媽配仁噹牛肉
馬來西亞拉茶(熱)
2022-07-20
2022-10-15 826 浏览
疫前幫襯過,覺得幾好。今次再食,都只係叫左一字排加白飯。地方比以前整齊,有籃放袋。湯的藥材味濃,保持水準。但比以前落少左鹽,淡左。可能客人要求健康d,但少左咸味就帶唔出個湯應有的香味。一字排煮得過火,浪費了一字排,有d硬。希望只係一時失手。一百五十幾蚊黎講有d失望。

肉骨茶

一字排
2022-10-15
肉骨茶
2022-10-14 565 浏览
出到深水埗,咁啱肚餓就立即諗起去食呢個想食好耐嘅肉骨茶舖頭。先前都好驚要排隊,因為晚市時間好彩去到完全唔使排隊,一入去就有位門口嘅人,只係等緊外賣。老實講,入到去環境就真係坐得唔係10分舒服因為其實都幾迫夾不過環境尚算清潔而且食物質素真係唔錯終於比我飲都可以無限添飲嘅肉骨茶果然好夠肉藥材味,好啱我口味不過其實添飲嘅湯係淡味少少的,好似溝咗水咁,唔好期望同本身比緊錢嘅一樣。但係我都覺得唔錯的,特別呢期轉左天氣比較涼飲返碗熱湯真係好好斑斕咖吔多士非常脆口雖然價錢偏貴,兩個人食唔係特別嘅貴價嘢都三百幾蚊埋單但想飲肉骨茶嘅時候我都會再選擇佢
先前都好驚要排隊,因為晚市時間
好彩去到完全唔使排隊,一入去就有位
門口嘅人,只係等緊外賣。

老實講,入到去環境就真係坐得唔係10分舒服
因為其實都幾迫夾
不過環境尚算清潔

而且食物質素真係唔錯
終於比我飲都可以無限添飲嘅肉骨茶
果然好夠肉藥材味,好啱我口味

斑斕咖吔多士非常脆口

雖然價錢偏貴,