2023-04-26 43 浏览
蘇杭冰室 (旺角)肉眼牛扒 薯條/洋蔥汁 $248估唔到喺冰室都會食到有質素嘅牛扒牛肉食落唔會韌 又冇筋 非常之有驚喜蔥花蝦仁滑蛋飯 $57上碟嘅時候已經好吸引 炒到非常滑嘅蛋 配埋蔥花再加上蝦仁呢個組合冇得頂原味蜂蜜梳乎厘班戟 $68窩夫外脆內軟熱辣辣 配凍嘅雪糕 冷熱交融配既芝士蛋糕醬都一流 唔會過甜鰻魚炒蛋飯 $68上菜嘅時候見到已經十分興奮勁大舊鰻魚上碟 勁正加埋炒到滑捋捋嘅炒蛋味道啱啱好 唔會過甜 食完好滿足😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 旺角豉油街60-104B號鴻都大廈地下9-10號
蘇杭冰室 (旺角)

肉眼牛扒 薯條/洋蔥汁 $248

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 旺角豉油街60-104B號鴻都大廈地下9-10號

同朋友👩🏻‍💼一齊喺旺角,想簡單快脆食一餐,路過呢度,見到光猛企理,食物仲有好多選擇,咁就決定入去試吓😆有3款晚餐可以選擇,揀咗 $98 嘅「香煎比目魚配牛油檸檬忌廉汁」,晚餐包「餐湯」同埋「飲品」🤩「餐湯」係「蕃茄🍅濃湯」,真係幾濃郁🤩「香煎比目魚」煎得幾香口,配菜仲有 燒粟米🌽、蕃茄仔、娃娃菜、翠玉瓜,都幾豐富🤩$63「蔥花滑蛋叉燒蝦仁飯」:叉燒大大片,蝦仁🍤肉質結實,仲有加咗蔥花嘅滑蛋,撈飯一齊食,幾好味😋+$20「蘇杭滿滿水果茶」:裏邊食到有「奇異果、火龍果、桃、柚子」,「水果茶」唔係好甜,幾清新😆$28 嘅「青瓜海蜇」:青瓜同海蜇都爽脆,酸酸甜甜,好開胃🤩$55 嘅「士多啤梨🍓窩夫🧇配 忌廉雪糕🍦」:窩夫🧇暖暖哋脆脆哋,配埋凍凍地嘅雪糕同埋好滑嘅忌廉,甜甜哋幾好味😋

「餐湯」係「蕃茄🍅濃湯」,真係幾濃郁🤩

2023-04-19 49 浏览
旺角當然係香港嘅美食集中地,冰室除咗係價廉物美之外,亦都喺香港飲食文化嘅代表。今次同朋友都食咗好多嘢好滿足。😋奇味雞煲煲仔麵好少有地方可以食煲仔麵啊!雞煲嘅醬好濃郁加埋面真係好好食,雞件亦都係啖啖肉,熱辣辣夠晒美味!😋肉眼牛扒牛扒都幾大塊,不過可能其他地方會比較專門食牛扒就出色少少,我哋揀咗五成熟,不過好似有啲熟咗啲,薯條就係經典嘅茶餐廳波浪薯條!😋士多啤梨疏乎厘班戟佢啲甜品睇落好吸引!我哋叫咗士多啤梨味,疏乎厘唔係最軟熟,不過香味真係好!🍹蘇杭滿滿水果茶水果種類好多🍹紅豆冰香港必飲推介

😋奇味雞煲煲仔麵

😋肉眼牛扒

😋士多啤梨疏乎厘班戟

🍹蘇杭滿滿水果茶
水果種類好多

🍹紅豆冰
香港必飲推介
2023-04-13 828 浏览
行過旺角,睇到哩間茶餐廳唔錯,咁試試。餐廳裝修得唔錯,兩個人都安排沙發位,坐得好闊落。晚市提供數款套餐,價錢都幾平下。子薑皮蛋,茶餐廳好少見嘅小食,皮蛋同子薑好夾,OK。熱奶茶同凍菠萝冰,都係跟餐加配。奶茶奶味好重,唔洗加糖已經足夠香濃。凍菠萝冰,好大一杯,食扒最啱。跟羊扒配咗是日餐湯同餐包,餐包焗得熱笠笠,仲幫手切開加埋黃油,好貼心,唔錯。鰻魚炒蛋飯,估唔到68HKD嘅鰻魚飯,鰻魚都好大一條,勁抵食喔。鰻魚唔錯,滑蛋好幼滑,同鰻魚汁一齊撈埋食,好味。紐西蘭羊扒(蒜蓉汁+薯條),羊扒大大件有3件,仲有伴碟蒜頭,翠玉瓜,蘑菇,菜同薯條。羊扒叫咗全熟,食落都唔柴,仲好嫩,好食。蒜頭燒完食落好甜,同羊扒好夾。宇治抹茶梳乎厘班戟,好少在茶餐廳見到梳乎厘班戟,今次試試。班戟食落好鬆軟,質素算相當OK。當然同日本名店有差距,不過對於茶餐廳黎講,已經算好好啦。哩間茶餐廳相當抵食,特別係鰻魚飯,下次要再試試其他嘢食。
晚市提供數款套餐,價錢都幾平下。
子薑皮蛋,茶餐廳好少見嘅小食,皮蛋同子薑好夾,OK。
子薑皮蛋
熱奶茶
菠萝冰
鰻魚炒蛋飯
紐西蘭羊扒(蒜蓉汁+薯條),
宇治抹茶梳乎厘班戟
哩間茶餐廳相當抵食,特別係鰻魚飯,下次要再試試其他嘢食。
2023-04-11
子薑皮蛋
熱奶茶
菠萝冰
鰻魚炒蛋飯
紐西蘭羊扒(蒜蓉汁+薯條),
宇治抹茶梳乎厘班戟
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇭🇰 I ᒪOᐯᗴ ᑕᕼᗩ ᑕᕼᗩᗩᑎ Tᗩᑎᘜ @ 🌟 蘇杭冰室《👽食神大媽去冰室》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:蔥花叉燒滑蛋飯 HKD 57焗豬扒飯 HKD 65炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉 HKD 98吉列魚柳全日早餐 HKD 55宇治抹茶疏乎厘班戟 配 朱古力雪糕 HKD 98鮮果法式焦糖燉蛋 HKD 68凍檸檬利賓納 HKD 9(跟餐)凍鴛鴦紅豆冰 HKD 9(跟餐).👽 大媽由上環老舖開始已經超鐘意翻兜呢間新派冰室,但係有個缺點就係佢週末閂門閂得好早 😩 行過旺角發現原來佢旺角有分店,仲要週末照樣開到咁晏,真係太好啦 🤩.😍 旺角呢間分店,鋪面更大,最心心眼嘅係在於佢嘅裝修好文青CAFE FEEL,木質為主嘅裝潢配植物,成個感覺簡潔明亮,仲要超級多卡位。坐喺入邊食嘢整體感覺好舒服,同區絕對搵唔到。.😚 話明鐘意翻兜呢間就當然要翻兜無限次佢嘅經典菜式啦,就係大媽最愛嘅「蔥花叉燒滑蛋飯」!呢個係上環老舖大媽最鍾意嘅菜式,超級多叉燒,非常肥大厚身仲要係半肥瘦,然後啲滑蛋又係冇得彈,真係越邪惡越快樂呀 😝 每一次都要嗌呢個!.😋 另一
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
蔥花叉燒滑蛋飯 HKD 57
焗豬扒飯 HKD 65
炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉 HKD 98
吉列魚柳全日早餐 HKD 55
宇治抹茶疏乎厘班戟 配 朱古力雪糕 HKD 98
鮮果法式焦糖燉蛋 HKD 68
凍檸檬利賓納 HKD 9(跟餐)
凍鴛鴦紅豆冰 HKD 9(跟餐)

蔥花叉燒滑蛋飯

😋 另一款大媽必定點嘅翻兜無限次系列,就係呢度嘅「鮮茄芝士焗豬扒飯」🐷 首先豬扒係厚切但係完全冇雪藏臭味,然後勁多芝士同埋茄醬,飯底雖然唔係話炒得好硬,但係絕對唔會好似做得差嘅好濕好林。超好味!🤤

焗豬扒飯

😌 是日晚餐見到係「炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉」,呢個價錢又有湯又有嘢飲仲要咁大塊牛扒,梗係即刻叫啦 😋 唔係揸流攤啊,牛扒好大塊冇雪藏味,反而個湯幾驚喜,好濃郁喎。

炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉

🥤 一路食,再用跟餐優惠價配埋個冰室精選凍鴛鴦紅豆冰,同凍檸賓。超爽!

凍檸檬利賓納 & 凍鴛鴦紅豆冰(跟餐)

👀 見到隔離台有人食「全日早餐」好引人LOR!叫多份 😆 第一次試,揀咗魚柳。估唔到塊魚柳係亮點呀!炸得好靚,好大塊厚身,完全冇滴油,讚 👍 流心荷包蛋真係不得了,仲要加四塊煙肉,一大條法蘭克福腸,一大兜茄汁豆,配牛角包同沙律菜。認真足料,比起同類餐廳性價比超高 ✌️

吉列魚柳全日早餐

😆 有鹹就當然要有甜嘅平衡下啦,一於叫份「宇治抹茶疏乎厘班戟」再加 HKD 10 配朱古力雪糕。大佬,從來未試過起冰室食到呢個質素嘅疏乎厘班戟,真心好過好多離地價錢嘅甜品店。🥞

宇治抹茶疏乎厘班戟 配 朱古力雪糕

🍓 然後再試多個「鮮果法式焦糖燉蛋」!呢個甜品為今餐畫上一個超完美嘅句號 😝 有草莓有香蕉有藍莓,中和晒之前食到飽飽濟濟嘅感覺,燉蛋甜甜的好味道,鹹甜夾埋超滿足。

鮮果法式焦糖燉蛋

😌 環境舒服,再配上大眾化嘅價錢,超滿足好味嘅嘢食,呢間絕對係值得支持嘅冰室呀 👅

.⠀
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
蔥花叉燒滑蛋飯
焗豬扒飯
炭烤肉眼扒大蝦蘑菇燒汁薯蓉
凍檸檬利賓納 & 凍鴛鴦紅豆冰(跟餐)
吉列魚柳全日早餐
鮮果法式焦糖燉蛋
  • 焗豬排飯
2023-03-21 123 浏览
晚飯時間去到旺角覓食 林林總總既餐廳最後揀左蘇杭冰室 係比佢個餐牌吸引左入到去自己搵位 坐位比較逼 不過都仲有好多位睇到meun都有不少選擇去到最尾個頁仲有西式甜品梳乎厘 第一次見冰室都算多款新式甜品選擇 但我地今日唔算好肚餓 下次再試佢啲甜品啦!叫左兩個常餐🍜自家製辣肉丁麵配炒蛋腸仔豬仔包佢個自家制辣肉丁唔算辣 肉質嫩滑既 不過用黎配飯可能仲正 炒蛋正常水凖 腸仔都係廚師腸味道 個豬仔包就太乾喇 就算有煉奶係上面都係好乾 唔係好食到另一個餐🍜五香肉丁一丁配吉列豬扒始終都係肉丁一丁世一重口味之選而佢塊吉列豬扒都好夠大塊 配左一大pat沙律醬普通冰室快晚飯都可以嘗試下
晚飯時間去到旺角覓食 林林總總既餐廳

始終都係肉丁一丁世一
重口味之選
而佢塊吉列豬扒都好夠大塊 配左一大pat沙律醬

普通冰室快晚飯都可以嘗試下
🐮意式橄欖煎咸牛脷長通粉 $88🐓啖啖肉餐配雞脾 $58🥤凍檸蜜 +$9🦑和風炸墨魚丸 $48🥭芒果梳乎厘配朱古力雪糕 $98🔸上環返工嘅朋友成日都話呢間好味,今次係旺角食佢嘅分店又真係唔錯!文青咖啡店裝修好舒服,但咩都有得食,由港式茶餐到西餐,到食牛扒羊架都有😙最勁係仲要有唔少甜品選擇!🔸意式橄欖煎咸牛脷長通粉係是日晚餐之一,牛脷份量超多之餘仲做到外脆內軟,超出咗冰室期望值👍🏻整體水準絕對好過好多西餐廳,仲要平一截,唔錯!🔸啖啖肉餐係經典嘅茶餐配搭,可以配唔同嘅扒類,我就揀咗炸雞脾❤️算係正常冰室水準,夠大隻同夠脆,雞肉保持到肉汁👍🏻而個蛋配上茄汁食係最佳選擇(可以揀其他汁)🔸和風炸墨魚丸好特別因為佢係用日式章魚燒調味去整港式炸墨丸,😆總共六粒,唔係好多地方有得食,值得一試🔸最後食咗個甜品:芒果梳乎厘😎估佢唔到每一個部分都做到80分嘅水準,仲好食過某啲甜品店,真係周身刀,仲要張張都幾鋒利🤩
🐮意式橄欖煎咸牛脷長通粉 $88
🐓啖啖肉餐配雞脾 $58
🥤凍檸蜜 +$9
🦑和風炸墨魚丸 $48
🥭芒果梳乎厘配朱古力雪糕 $98

2023-03-20 96 浏览
近日買咗部單反,但欠一支長鏡未買,心裡總係感覺有所欠缺,成日心思思想落旺角睇鏡頭,今日又又又落咗去星際城巿睇二手鏡.結果...... 咪又被女友小熊話我囉.....唉....... 睇到無哂引,走去食晚飯吧.....衰得佢! 一聽到話食飯,即係笑哂口! 真係撞佢個鬼!被佢拉咗去蘇杭冰室,原因係佢話見到D天使麵好似好正!原來一早有部處.....佢點咗份忌廉汁軟殼蟹天使麵,我就無咩心情囉.... 是但點個粟米肉粒囉.....優點:1, 座位尚算舒服,環境乾淨.2, 天使麵彈牙,軟殼蟹外脆內軟,忌廉汁惹味.缺點:1, 粟米肉粒飯完全唔對路,圖片係粟米汁,上枱係玻璃茨汁,有被騙感覺.2, 不論粟米肉粒飯定天使麵,份量都偏少.天堂係天使麵,地獄係粟米肉粒飯,所以評分只俾50分!"但我食完飯仲想去睇鏡頭囉....""睇咩睇! 反屋企! 亂洗錢!"~~>_<~~

結果...... 咪又被女友小熊話我囉.....

唉....... 睇到無哂引,走去食晚飯吧.....

衰得佢! 一聽到話食飯,即係笑哂口! 真係撞佢個鬼!

被佢拉咗去蘇杭冰室,原因係佢話見到D天使麵好似好正!

原來一早有部處.....

優點:
1, 座位尚算舒服,環境乾淨.

2, 天使麵彈牙,軟殼蟹外脆內軟,忌廉汁惹味.

缺點:

2, 不論粟米肉粒飯定天使麵,份量都偏少.

天堂係天使麵,地獄係粟米肉粒飯,所以評分只俾50分!

"但我食完飯仲想去睇鏡頭囉...."

"睇咩睇! 反屋企! 亂洗錢!"

~~>_<~~
忌廉汁軟殼蟹天使麵
粟米肉粒飯
忌廉汁軟殼蟹天使麵
2023-03-17 72 浏览
喺旺角見到呢間新開嘅蘇杭冰室 jervois cafe總店就係喺港島蘇杭街我呢啲極少去港島嘅新界人真係唔會特登過海去食到咁就試吓佢呢間旺角分店啦..非常多選擇連貴少少嘅牛扒羊扒豬胺都有就豪一豪佢試吓二百幾蚊嘅羊扒先$208 有三塊半加上配菜都幾多揀咗要飯同蒜茸汁..可以揀3成熟 / 5成熟 / 7成熟我叫咗5成熟中間切開就係咁啲薄嘅邊位就變成全熟肉質幾好好彩唔韌有羊味唔覺騷..奶茶好飲嘅面頭有起到塊”衣”咁多數都唔會難飲.
喺旺角見到呢間新開嘅蘇杭冰室 jervois cafe

好彩唔韌
有羊味
唔覺騷
奶茶好飲嘅
面頭有起到塊”衣”
咁多數都唔會難飲
進來此店覓食純粹是被門外的一張海報吸引煲仔飯就食得多煲仔麵都幾有趣不過食完後就覺得只是一試無妨麵食始終係水煮完即食比較好味因為放在煲內好像有點焗得耐麵變得太軟淋而且份量黎講太少了食完好快就肚餓
進來此店覓食
而且份量黎講太少了
食完好快就肚餓
2023-02-27
2023-03-08 66 浏览
張枱面太細,一人坐枱,碟都唔夠位放,放埋杯野飲就冇位食野,佢仲要叫多個人搭枱,全程兩個人逼住食,食得勁辛苦又要壓住個人食野,再好食既野都變得唔舒服絕對唔建議一個人黎食
2023-03-08 79 浏览
有親戚從國內來港旅遊,我帶佢哋去旺角行街買嘢,經過蘇杭冰室,餐廳地方都好大,裝修以北歐簡約風為主調,中式及西餐一應俱全,門口餐牌寫有煲仔麵,親戚話煲仔飯食得多,想試吓煲仔麵,於是我們便入座食晚餐。炭燒羊扒揀咗我五成熟,羊扒則有足足三大件。 所有肉扒不經特別醃製及不用鬆肉粉。肉扒以明火炭燒,肉香之外更有煙熏香氣。配黑椒汁更惹味,薯條係即炸,香脆可口。扒餐送是日例湯,係忌廉湯,味道creamy,蒜蓉包香口,紅豆冰紅豆軟綿,甜度適中,奶味香甜。奇味雞煲煲仔麵,奇味雞煲特色在於香辣惹味,味道自然醇厚,雞件和豆卜都好入味,雞肉嫩滑,麵條掛上醬汁,非常美味!鹹檸七清涼解渴。蔥花蝦仁叉燒滑蛋雙拼飯:滑蛋同叉燒、蝦仁絕對係完美組合,滑蛋非常嫩滑,叉燒散發香氣,入口鬆軟,同時不失肉質的咬口,蝦仁清爽可口,撒上適量蔥花,更添美味!芒果疏乎厘班戟,疏乎厘厚身鬆化輕盈,配上香甜果,是最佳的飯後甜品!

扒餐送是日例湯,係忌廉湯,味道creamy,蒜蓉包香口,
紅豆冰紅豆軟綿,甜度適中,奶味香甜。

鹹檸七清涼解渴。

2023-03-07 63 浏览
位於旺角豉油街的「蘇杭冰室」,係一間地道港式茶餐廳。店內環境寬敞,舒適燈光明亮,感覺潔淨衛生。餐牌上嘅選擇好多元化,有焗飯、常餐、西式晚餐、酸菜湯米線、煲仔麵及甜品等等番茄汁海蝦意粉意粉口感軟硬適中,加入車厘茄、番茄汁及海蝦一齊炒,酸酸甜甜好開胃,味道同口感都好豐富蔥花滑蛋三拼飯餐廳招牌蔥花滑蛋,炒至半熟狀態,蛋汁豐盈!配上牛肉及半肥瘦叉燒,材料充足,啖啖肉,與豉油拌勻後佐飯一流!選用珍珠米,粒粒分明,有米香,夠哂飽肚士多啤梨窩夫配忌廉雪糕窩夫一客有兩件,香脆可口,滿有蛋香🥚配上草莓果醬及香滑忌廉雪糕,甜而不膩,大滿足哦熱檸檬茶&熱咖啡

番茄汁海蝦意粉

蔥花滑蛋三拼飯

士多啤梨窩夫配忌廉雪糕

熱檸檬茶&熱咖啡
2023-02-13 395 浏览
天氣一轉冷就會好想食啲熱辣辣嘅食物,等個人溫暖番🫶🏻 估唔到冰室竟有有煲仔麵!飯就聽得多,但原來麵都一樣唔差🤩✨奇味雞煲煲仔麵 ($68)雞煲味道好香!打開蓋成碗麵都仲係滾,出晒煙,飲一啖湯即刻暖入心🥰 雞肉入味嫰滑,份量唔算多~ 麵質相對比較淋,但勝在條條都吸晒湯味,好掛汁! 食到最尾啲湯汁都冇得咁上下。不過如果唔食芹菜,記得走咗佢!因為都幾多下🤣✨人氣常餐 ‘五香肉丁出前一丁麵配吉列豬扒’ ($55)常餐正正常,係預期中嘅味道🤣 但吉列豬扒炸得幾香口,皮食落唔介口,肉都唔會好乾!而且炸粉都唔會過厚,味道唔錯😚🍹菠蘿冰 (跟餐+$10)野飲有大半杯冰,本身味道都比較淡,得好輕微嘅菠蘿汁味~ 啲冰融後,味道就更啖。———————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🫧環境:🌕🌕🌕🌕🫧性價:🌕🌕🌕🌕🫧回頭:🌕🌕🌗⏰限時:NA

✨奇味雞煲煲仔麵 ($68)
奇味雞煲煲仔麵

✨人氣常餐 ‘五香肉丁出前一丁麵配吉列豬扒’ ($55)

人氣常餐 ‘五香肉丁出前一丁麵配吉列豬扒’

🍹菠蘿冰 (跟餐+$10)
菠蘿冰

🫧性價:🌕🌕🌕🌕
🫧回頭:🌕🌕🌗
⏰限時:NA
2023-02-07 588 浏览
位於旺角的新式茶餐廳。現時新式的茶餐廳真的癲覆了我們一代對茶餐廳的認知,這類新式茶餐廳不但座位闊落,餐具精緻,環境企理;重要的是仍然保有傳統茶記的價錢實惠及選擇種類多這兩大優點! 難怪新一代對“茶記"毫不抗拒! …•…•…▫…•…•▫▪✨炭烤阿根廷殼鉰肉眼牛扒 ★ $248肉眼牛扒肥瘦適中,切開牛扒後肉質仍然呈淡淡粉紅,火喉控制得宜! 牛扒鮮嫩多汁,表層微微焦香但肉質依然保持嫩滑,入口滿滿油脂香,非常香口惹味! 茶餐廳居然能提供如此優質的牛扒實在非常驚喜!✨京蔥牛肉煲仔麵 ★ $68  煲仔麵指的是以煮煲仔飯的瓦煲,盛著即食麵! 上桌時煲仔已經非常熱呼呼,在冬天進食真的體驗一流! 煲仔麵配上大量京蔥、西芹、芫茜、豆卜及牛肉,材料豐富,非常惹味! 尤其豆卜吸收了湯底的精華,濃郁入味;牛肉份量也不少,而且牛肉嫩而不柴,非常好吃! 真的只有茶餐廳及大排檔才能吃到如此代表香港的地道風味!✨黃金鹹蛋雞翼(4隻) ★ $48黃金雞翼鹹香脆口,味道濃郁,非常惹味! 雞翼金黃起沙,每一口都吃到鹹蛋黃碎,脆而不膩,滋味又邪惡!實在太好吃了! ✨宇治抹茶梳乎厘班戟 ★ $88茶餐廳居然有提供梳乎厘班戟,當

…•…•…▫…•…•▫▪
✨炭烤阿根廷殼鉰肉眼牛扒 ★ $248

✨京蔥牛肉煲仔麵 ★ $68

✨黃金鹹蛋雞翼(4隻) ★ $48

✨宇治抹茶梳乎厘班戟 ★ $88
茶餐廳居然有提供梳乎厘班戟,當然要點一份來試試吧! 梳乎厘班戟製作需時,記得要提早下單啊! 梳乎厘班戟上桌時已經蛋香濃郁,香氣四溢! 入口時口感輕柔,鬆軟綿滑,配上紅豆、抹茶蕨餅、忌廉和抹茶醬汁,口感層次更豐富! 真的很驚喜可以用茶餐廳的價錢,享受一道日式精緻的甜品!