2016-05-03 1122 浏览
今日一行4人黎食麵...聽聞好好味!我地叫左手絲雞刀削麵, 豬手豬肚拉麵, 仲有蒜泥燻蹄水餃麵...小食我叫左手拍青瓜~麻辣肥牛! 如果你怕太辣, 麻辣可以分上...佢既麻辣堅正! 手撕雞刀削麵既味道一般! D雞比D 辣COVER哂D味! 但刀削麵好味! 又彈牙! 不規則既條狀! 又唔會太粉! 係大舊有D好厚既! 但口感好好! 蒜泥燻蹄水餃刀削麵...蒜泥燻蹄係分開上既, 勁爽口, 面層蒜好正! 份量又多!而水餃都好味! 豬手豬肚拉麵勁大碗! 豬手豬肚份量都多! 豬手夠入味! 而豬肚就不過不失! 2樣小食都好正! 青瓜帶辣又帶酸夠爽口!而肥牛落左D 麻辣落去撈真係好味呀!但唔好既就係食左會好口乾! 可能味道太濃了!
今日一行4人黎食麵...聽聞好好味!
如果你怕太辣, 麻辣可以分上...佢既麻辣堅正!
手撕雞刀削麵既味道一般! D雞比D 辣COVER哂D味!
而水餃都好味!
2樣小食都好正! 青瓜帶辣又帶酸夠爽口!
而肥牛落左D 麻辣落去撈真係好味呀!

但唔好既就係食左會好口乾! 可能味道太濃了!

2016-05-01
平時行街見親佢都未開門~ 終於 有次下午茶時間開左~ 就去試試!!店舖衛生差左小小~ 有小飛飛 * 點左個雲吞刀削面 + 麻辣牛展雲吞皮較厚~ 不過個面加分~ 見到師傅即場拉面削面 ~ 麵條粗幼厚度不一 , 反而更有口感! 好煙靭好有口感 個湯算是可以接受的~ 麻辣牛展 推介 辣得好過癮~ 牛展上鋪滿辣椒和蒜泥 超級香~ 之後再飲淡湯~~ 即刻加返分
店舖衛生差左小小~ 有小飛飛 *
點左個雲吞刀削面 + 麻辣牛展

雲吞皮較厚~ 不過個面加分~

個湯算是可以接受的~
麻辣牛展 推介
辣得好過癮~ 牛展上鋪滿辣椒和蒜泥 超級香~
之後再飲淡湯~~ 即刻加返分
2016-02-28
2015-10-27 929 浏览
看了OPENRICE的評價後,特地到該店一嚐其招牌菜:蘭州拉麵!可惜吃到的卻令人大失所,不但麵條形狀大小不均勻、粗粗大大的不幼細、完全不彈牙,所指的即做即拉在場所見實在是敷衍求其,如以店名招牌作而言,實在令人大所失望。唯一值得一讚的是當晚吃的豬手及醉雞均挺入味,惜醉雞稍嫌粗糙不滑。另外,食肆環境希望店方亦能多加注意做清潔,在場所見時有昆蟲伴著同桌同食、頭頂風扇亦滿布灰塵,令人甫坐下已感敏膚痕癢混身不自在,希望店方能用心作出改善,令香港少有能吃到的蘭州拉麵質素臻於至善!加油!

另外,食肆環境希望店方亦能多加注意做清潔,
2015-10-26
2015-10-11 825 浏览
這間店是我們這幾年去荃灣必吃的店,就算只是下午茶時間,也會去.1) 牛肉刀削麵$34加了蒜蓉,不用另外加錢.因為不是麻辣,所以牛展是連湯一起上.是次牛展份量極多,還有厚切,角位還會入口有溶化感覺,很濃味.刀削麵還是一如既往很穩定.熱熱的湯上枱,整體吃完仍是很滿足.2)麻辣燻蹄刀削麵 $37麻辣的餸會分開冷盤另上,吃得多都挺辣的,但麻辣味加大量蒜蓉都幾香.蒜蓉比較像手切,一粒粒分別,很香.此店位置其實好方便.以前拉麵同刀削麵同價,現在拉麵會比刀削麵貴.不過本人比較喜歡刀削麵的口感,所以還好.看到店家拿起厚重的粉團不停的削刀削麵,仍覺得這個價錢很合理.
1) 牛肉刀削麵$34
2)麻辣燻蹄刀削麵 $37
蒜蓉比較像手切,一粒粒分別,很香.
不過本人比較喜歡刀削麵的口感,所以還好.
2015-09-02 740 浏览
某天晚上約早收工的老婆去荃灣行街街拍拖先到蘭州拉麵醫肚先熱C辣辣我倆都揀咗食冷麵~可樂$8梗係我老婆架啦,我就要豆漿$6味道不錯有起碼豆香啊~老婆好辣當然食麻辣雞絲刀削冷麵$43此家麻辣醬味道一向不俗亦好夠刺激配搭清爽青瓜絲,擔擔醬同蒜蓉撈埋來吃都頗滋味^0^我呢D唔辣得就食特色冷拉麵$48同樣有青瓜絲蒜蓉不過換上牛展絲和沙律醬,唉真不妙我不愛吃沙律醬唯有撇清來吃好彩有擔擔醬幫上味道來牛展絲亦合我胃口最後也吃得滿意~
2015-08-19
2015-08-26 915 浏览
是日lunch來到荃灣搵食,選左呢間蘭州拉麵店。點知勁多人,但唔等都等左囉,咁就等埋啦,結果等左20mins。店內座位挺窄。雖然是拉麵店,阿豬都係決定食刀削麵。叫左麻辣豬扒刀削麵麵。豬扒是另上的,上淋上麻辣椒油同蒜蓉,豬扒炸得十分香脆,肉入味,配上麻辣椒油同蒜蓉十分香辣。刀削麵個湯好好飲,刀削麵十分煙韌,咬落好有口感。另點左拍青瓜,拍青瓜十分開胃,但有點微暖,如果是冰凍d口感會更爽脆。

店內座位挺窄。雖然是拉麵店,阿豬都係決定食刀削麵。
叫左麻辣豬扒刀削麵麵。
刀削麵個湯好好飲,刀削麵十分煙韌,咬落好有口感。
2015-08-22
2015-07-27 667 浏览
上星期日同太太去食, 我們已幫襯了好多年, 我叫了韭菜餃拉麵, 我太太叫了豬手刀削麵, 兩者都是單叫, 價錢是比下午茶餐貴. 韭菜餃摺位位置唔熟 ,拉麵條粗條幼, 證明唔夠功力, 而豬手比以前少了一件, 價錢無平到, 還加了價, 刀削麵改用刨仔刨, 無了口感, 唔夠專業.

2015-07-19 737 浏览
豬手拉麵, 豬手舊舊都幾日無剃鬚咁, 麵拉到烏冬咁粗, 湯又無味上海蒸餃, 皮乾肉UP連豆漿都唔好飲Perfect match !!真有個呀姐成日話我無錯, 係個客落錯, 可能係之前個客, 但佢係咁講N次, 好煩!!

上海蒸餃, 皮乾肉UP

連豆漿都唔好飲

Perfect match !!

2015-06-23
2015-05-03 799 浏览
叫拉麵店 但我叫左刀削面麵款都幾多  我就覺得奇怪 點解會冇麻辣 原來我睇漏眼 睇唔到有麻辣刀削麵 失敗!!最後叫左水餃刀削面 送豆漿 (HKD39)即場削麵 但唔係用刀 而係用刨瓜皮既野黎刨麵 哈哈可能因為呢個關係 麵既厚薄度比較一致 有咬口 但唔係超級煙un 係比較溫柔既煙un水餃皮好厚 我不喜歡 雖然有湯汁係入面 但並不鮮甜 而是生抽味為主 (失望了)幸好送2條生菜 湯底有小小菜味 呢個湯唔濃但並不淡 個人喜好我都係加左辣椒油~豆漿偏甜 加少點糖水可能會易入口D有機會我會再試麻辣同埋燻蹄麵的~~ 因為我喜歡吃 哈哈
叫拉麵店 但我叫左刀削面

最後叫左水餃刀削面 送豆漿 (HKD39)

即場削麵 但唔係用刀 而係
用刨瓜皮既野黎刨麵 哈哈
手餃刀削麵

豆漿偏甜 加少點糖水可能會易入口D

有機會我會再試麻辣同埋燻蹄麵的~~ 因為我喜歡吃 哈哈
2015-05-02
2015-04-11 949 浏览
繼上次食過蘭州拉麵店對此店留下美好印象,上星期日返荃灣便再去返兜~當然要叫雲吞刀削麵$39啦雲吞皮薄餡靚真係好好味,我平時不喜歡食刀削麵但我想試下此店出品結論係我對刀削麵有改觀和好感不過暫時只限此店~車爸爸揀選擔擔拉麵$44這種甜甜的炸醬非我杯茶但即拉即煮的拉麵真係冇得輸最愛那香香的麵粉味~ 今次叫咗個麻辣雙拼$48豬大腸拼牛肚那麻辣醬吃得車爸爸頭頂冒煙但又不停動筷笑C我,豬腸鹵得入味清潔功夫如好絕冇異味異物吃下甘香味美大推,牛肚切成絲咬下不韌一樣入味車爸爸吃了超多呢!!飲品跟餐送豆漿不太濃郁但送的巳不差凍檸茶加$2我會建議飲凍檸茶囉~
2015-04-05
2015-04-10 727 浏览
想食個快餐,即時上網睇吓邊間最近最多哈哈笑先!搵到呢間拉麵成日經過都見到,但就一次都未試過,去馬就去馬啦清湯好似好齋噤,唯有叫個麻辣手撕雞做料,必要時撈落個湯到,都應該無死嘅!要諗嘅都係諗咩麵質好,力削麵同拉麵都好似好吸引噤最後都係要咗拉麵,無理由店味都用拉麵,我一場嚟到都唔試吓嫁!先嚟咗麻辣手撕雞,手撕雞喺微暖嘅,撈咗啲醬同青瓜先食!原來食落都幾辣雞肉都幾嫩口,一啲都唔「鞋」,仲好似無雞皮噤濟隔咗陣個湯拉麵都嚟埋!飲啖熱辣辣嘅湯,清清地,可以解一解麻辣嘅味除咗拉麵之外,仲有幾條生菜,幾甜!食埋個麵都幾彈牙同掛湯能都唔差好食呀仲諗緊自己搵到好野食之際,我竟然發現麵條中夾雜咗一條毛髮……好嘔心都唔知自己之前有無食到落肚,成肚悶氣之後真喺食唔落喇即時起身埋單!就算幾好食都好,但噤唔衛生,真喺接受唔到

麻辣手撕雞
雞肉都幾嫩口,一啲都唔「鞋」,仲好似無雞皮噤濟
湯拉麵
湯拉麵
好食呀
都唔知自己之前有無食到落肚,成肚悶氣
之後真喺食唔落喇
即時起身埋單!就算幾好食都好,但噤唔衛生,真喺接受唔到

2015-04-16
2015-04-10 516 浏览
當晚與友人突然好想食湯麵類晚餐, 便選了好耐無來的拉麵店, 入座後點了碗素食春卷拉麵, 醉雞, 菜肉云吞刀削麵, 熱檸茶,首先來了醉雞, 份量少及沒有花雕酒味, 價錢已與其他連鎖食店差不多貴,完全唔抵食, 之後來了碗菜肉云吞刀削麵, 刀削麵質素仍能保持水準, 很好咬口.最後只來了碟素食春卷, 隔了十分鐘都仍未上拉麵, 於是詢問樓面阿姐為何沒有上拉麵, 那位樓面阿姐真霸氣, 聽後即一口便咬定我們只是叫春卷小食, 沒有叫過拉麵, 我和友人四隻耳仔都聽到點了拉麵呢! 她一口咬定是我們錯都沒辦法, 但她的態度差到不得了, 我們真的好激氣, 已不想和她理論,拉麵師傅都即說為我們補上拉麵打圓場, 之後她還聲大大對同事說:, 我和友人沒說過任何一句說話, 只有那位阿姐不停BI LE BA LA~~~ 店裡其他同事都沒有說話, 上拉麵時也跟我們說慢慢食, 我們雙方都以微笑回應, 價錢幾大眾化都再沒有下次.
當晚與友人突然好想食湯麵類晚餐, 便選了好耐無來的拉麵店,
最後只來了碟素食春卷, 隔了十分鐘都仍未上拉麵,
於是詢問樓面阿姐為何沒有上拉麵, 那位樓面阿姐真霸氣,
[我沒有錯, 如果有人話我錯我一定會佢嘈], 我和友人沒說過任何一句說話,
题外话/补充资料: 唉! 一間食店, 食物有幾好水準, 又幾好食, 但前綫職員態度惡劣都係對一間食店影響好大.
2015-04-01
2015-03-30 682 浏览
由於我唔太叻使用筷子食麵的關係,我好少食啲有關湯水的麵條,皆因夾不穩很容易彈回碗或枱上造成浪費甚至失禮。但對於美食向來都有一份執著堅持,只要好味,幾困難我都願意去一試哈。總之為了食呢間我光顧了已經5年有多既刀削麵、拉麵,我已經訓練到使用筷子進步了很多很多了呢。呢間拉麵店共有3間分店,但店名不太一樣,我之前成日都食開果間分店叫「山西刀削麵」,賣的食物3間都一樣。但「山西刀削麵」我幫襯了差不多4年,真的忍無可忍了,啲侍應既態度差到喊出來。佢地果啲差,係有啲傷自尊的差。例如我話左我幫襯了好幾年,經常去食,食到啲侍應一早就認得到我樣子,我唔太鐘意飲呢度啲餐飲,所以唔會加錢叫嚟飲,加上我鐘意食刀削面厚身啲,(啲師傅係即叫即削可以要求厚身啲or薄身啲)所以會落單時講,''刀削面厚身少少,唔要飲野,唔該''啲侍應本身都已經無咩態度了,但自從啲侍應認到樣後,就更過份了,''喔又係你啊,刀削面要厚身吖嘛,唔飲野吖嘛''落完單後大喊向廚房,''又要厚身啲喎'' 啲侍應既語氣唔係大家所諗既好方面,而係真係充滿白眼既感覺,表示我呢個客好麻煩果種。加上其他小事,食得唔太開心雖然鐘意食。幸好 3間分店都在荃灣,之

幸好 3間分店都在荃灣,之後我轉左去幫襯另外2間,尤其呢間食得較多,終於少左啲心理壓力哈,食得開心左。不過無可否認,3間中,始終都係「山西」果間比較好食,師傅啲功力好啲!

但 食最緊要開心,所以我如無必要,應該都唔會再幫襯山西果間了,反正蘭州拉麵呢間都好好味~

刀削麵即叫即削,食既途中仲會不停聽到 嘭嘭聲 因為師傅不停咁整麵團 有啲人鐘意食拉麵有啲人鐘意食刀削面 我比較過後 個人較愛食刀削面 仲要厚身啲 入口滑溜溜仲好煙韌 好正
個人喜愛食厚身啲
熏蹄~~我幾乎食過晒所有配菜既口味 我最愛食—東坡肉 熏蹄 雞腎 手撕雞 醉雞,呢5種配菜好一流,我會食麻辣小,條俐少少麻好正😍
  • 刀削麵
2015-03-10 552 浏览
話說有果日約左fd睇戲,咁未夠鐘開場又周圍搵野食啦行過呢間野見到有八九個人排緊隊好奇心驅使之下就入左去試啦,叫左個醉雞拉麵(唔係好記得呢個叫咩麵食左啖麵即刻覺得勁正!!彈牙,煙韌,有咬口!!!個份量都唔差,填得滿個肚佢仲有個開放式廚房可以望住D師傅係到搓麵團幾頂癮,不過我個人黎講就比較注重衛生,如果佢可以帶手套搓就好啦個雞都唔錯淡淡既酒香,幾幼滑不過沒乜鮮味,同埋入邊好紅有D熟唔透overall黎講係正既間野
話說有果日約左fd睇戲,咁未夠鐘開場又周圍搵野食啦
行過呢間野見到有八九個人排緊隊
食左啖麵即刻覺得勁正!!
彈牙,煙韌,有咬口!!!個份量都唔差,填得滿個肚
佢仲有個開放式廚房可以望住D師傅係到搓麵團

個雞都唔錯淡淡既酒香,幾幼滑
不過沒乜鮮味,同埋入邊好紅有D熟唔透
overall黎講係正既間野
2015-03-06
2015-01-25 718 浏览
我曾經喺山西刀削麵皇吃過第一次刀削麵絕不是我杯茶仲有D反感添,但自從見到網友袁連人生酒庫吃過蘭州拉麵又對它產生吃念18/1趁返荃灣便去試試看~到埗叫剛剛坐滿等了5min已可入座車爸爸叫了五香牛肉拉麵$37(拉麵+$5)=$42湯頭清甜有點五香粉味道並冇牛"so"我也試到他的湯,不過車爸爸話牛展只是過得去比起以前喺深圳食開那麵店好有距離(寵壞了的舌頭)我的上海雲吞拉麵$37(拉麵+$5)=$42愛吃雲吞的朋友一定要吃這店子自己包嘅上海雲吞果真皮薄餡靚,還有所有拉麵,刀削麵都係即拉即煮架大家要耐心等一下呀不過都很快上檯的咬口一流叫多碟醉雞$38酒味頗順喉雞皮脆脆的雞肉亦不嚡口吃得過
叫多碟醉雞$38酒味頗順喉雞皮脆脆的雞肉亦不嚡口吃得過
2015-01-18