2019-06-11 1022 浏览
準時收工,呢個咁普天同慶嘅日子更係放工相約友人去睇戲,今次去平日必有位的寶石戲院睇阿拉丁,9點多散場,順便去果頭搵食,友人介紹了一間牛肉拉麵﹐主打牛肉手工蘭州拉麵,聽落幾吸引,一於試下。 友人是常客,店子未搬時已常幫襯,搬到新位置,店子大了﹐坐得舒適。 友人是常客,店子未搬時已常幫襯,搬到新位置,店子大了﹐坐得舒適。 酸菜豬肉餃子,$20/6隻﹐店員推介餃子好味﹐一於試下,餡料酸香開胃,食落冇油膩感,幾好味呀。 牛肉手工拉麵,$38。 據聞手工蘭州牛肉麵有多款不同形狀的麵條,分為圓形、扁平及三角,(細分有多種:毛細、柱子、薄寬、蕎麥棱等.....)唔食唔知咁講究,而呢一碗﹐夾雜了有粗有細的麵條﹐入口滑溜,彈牙煙韌﹐湯底清香,牛肉夠諗。都幾抵食呢。
牛肉手工拉麵
牛肉手工拉麵,$38。

都幾抵食呢。
2019-05-16 533 浏览
特意走訪無它全因「蘭州」這個名字,喜歡《蘭州拉麵》這個手作已是久遠之事、毎次都能深深吸引著自己,它的柔韌口感比機械式麵條來得好,紅磡這一間放入「袋」多時終來一試。。。一位女伙記充當樓面,好招呼純熟落單聲線直飛全店,叫來一個紅燒牛肉拉麵HK$38.麵質介乎較稔身幸好不算太稔.湯底屬於較清,牛肉雖稔但部位太瘦咬起來有點黐牙至於叧一款酸菜豬肉餃子HK$20.六隻,來到之時已忘記匆匆吃下一隻,肉類比例是9比1、酸菜比例不算多不過味道還可以整體來説以這個價吃得飽又不會擰擰頭出門口算過到自己門檻。

紅燒牛肉拉麵

酸菜比例不算多不過味道還可以
酸菜豬肉餃子

整體來説以這個價吃得飽又不會擰擰頭出門口算過到自己門檻。
仲記得以前紅磡有間「牛肉拉麵」,招牌有D求其,主打人手即叫即拉嘅牛肉拉麵,雖然間店好細,只有好似3幾個位,但係次次去都爆場,講真,無論係面定係湯底都係無得頂,本人亦是捧場客,次次食都食到見碗底,後來唔知點解(執左)。最近係網上見到原來搬左,就係麥當勞斜對面。即刻約埋幾個friend去食返餐,招牌都係簡單幾個黃色字寫住「牛肉拉麵」。入到去見到以前人全部都換曬,(心唸會唔會中伏,)拉麵個男仔換左人,但係係出面都見到師傅係度拉緊面,應該就係呢間。四個人點做一個我嘅至愛牛展拉麵,大腸拉麵,仲有蕃茄牛肉麵,小食涼拌青瓜,海帶,麻辣牛肉,同埋雙拼韭菜餃同牛肉餃。大腸滷得夠淋夠入味,份量好足,拉麵爽口譚牙,係即拉嘅,保持以前水準。牛展拉麵本人覺得最抵食份量多又好位,湯底都依然係清湯,無落味精,因為我成碗湯飲曬都唔會覺得口渴。後來👂樓面姐姐講,原來呢度有段故仔

。後來👂樓面姐姐講,原來呢度有段故仔

2019-05-13
2019-04-21 344 浏览
今日心血來潮想去街市買餸煲下湯,去街市途中見肚餓決定填飽個肚先,行行下見到呢間牛肉拉麵記得拉麵好像即拉,9秒9入去坐底!跟手吾知叫乜好,咪上黎openrice search, 點知一search大部分評語也不好,以為中伏! 我都入左黎就點了泡椒牛肉麵,麵到了同我諗住泡椒有些不一樣,噢!點知食第一啖麵好爽qq, 牛肉好唸入味,餸份量也不少!而且見到隔離枱好多問題又吾少要求,侍應姐姐都好有禮貌,所以忍吾住要上黎寫下食評支持小店
,行行下見到呢間牛肉拉麵記得拉麵好像即拉,9秒9入去坐底!

,以為中伏
!

!而且見到隔離枱好多問題又吾少要求,侍應姐姐都好有禮貌
,所以忍吾住要上黎寫下食評支持小店

2019-04-21
  • 手工拉麵
2019-04-06 334 浏览
行到依頭好多美食突然有感而發想食麵 又見唔洗等位就揀咗佢原先侍應介紹我地食烤魚 不過都係揀食麵餐排夠簡單 一眼睇曬而且要選擇嘅嘢唔多我叫咗個番茄牛肉拉麵 ($38)上菜都上得快 叫完等咗10分鐘就上第一眼睇落去 個腦就已經諗:點解得咁小牛肉嘅😭的確而且 佢係得~7小舊牛肉仲要瘦肉佔嘅比例少...一半都冇...論味道係ok嘅有牛味 唔會覺得佢係唔新鮮嘅肉輪到試個麵份量正常佢哋sale個麵係手打麵 新鮮又獨有睇個樣好似公仔麵不過好味好多我會話個麵挽救咗我對佢嘅第一印像因為個麵質好好食🤤好彈牙而唔易斷界乎日本拉麵同臺灣刀削麵之間至於湯底就偏鹹但係好有番茄味一定要食埋啲番茄啊👍🏻-原先想俾好評 但係餸方面真係差少少如果可以多啲牛肉嘅話就好啦不過我覺得依隻手打拉麵值得試試
行到依頭好多美食
突然有感而發想食麵 又見唔洗等位就揀咗佢
原先侍應介紹我地食烤魚 不過都係揀食麵
餐排夠簡單 一眼睇曬而且要選擇嘅嘢唔多
我叫咗個番茄牛肉拉麵 ($38)
番茄牛肉拉麵

上菜都上得快 叫完等咗10分鐘就上

第一眼睇落去 個腦就已經諗:點解得咁小牛肉嘅😭
的確而且 佢係得~7小舊牛肉
仲要瘦肉佔嘅比例少...一半都冇...
論味道係ok嘅
如果可以多啲牛肉嘅話就好啦
不過我覺得依隻手打拉麵值得試試
番茄牛肉拉麵
2019-01-11 351 浏览
係咪都加三蚊, 餐牌不清晰, 服務態度惡劣, 湯底好鹹, 改頭換面, 之前牛肉拉面改咗新加坡餐廳跟住又改返嚟拉麵, 服務員 仲死撐話泡椒加三蚊, 餐牌明明寫住酸辣先加三蚊, 仲駁嘴話酸辣即是泡椒, 無端端收多咗我六蚊
2019-01-11
2019-01-09 276 浏览
極低性價比第一次入去食,叫了一碗牛魔王拉麵(牛腩和肥牛)$48。.等了15分鐘拉麵還未上,太久了吧!在催促之下,拉麵在1分鐘後上枱。.一望賣相便覺得不對路,一看便知不好吃,而且份量不夠。牛腩的脂肪一大舊一大舊,肉又乾,麵條也不像之前在內地吃過的蘭州拉麵,而且粗幼不一(看其他食評稱因這是手工拉麵,但都粗幼得頗懸殊。)實在失望!.$48嘅拉麵,質素只有$18! .而且本來坐的位置還不停有昆蟲在飛來飛去,結果要轉坐另一個位置。他附上的餐具,一摸之下也是油淋淋的,顯然沒有把餐具清洗乾淨。衛生看來一般一般。
極低性價比

第一次入去食,叫了一碗牛魔王拉麵(牛腩和肥牛)$48。
$48嘅拉麵,質素只有$18!

2019-01-06
2018-10-24 517 浏览
不知不覺,隔不久就來這裏吃麵也有一年半載之久了,以前他們用的是這條街上另一個較小的舖位。來到這邊的初期,還沿用從那邊就開始用的,像區議會橫額般繫住的簡拙店招,上面就只有「牛肉拉麵」四個大字。每次過一、兩個月再來,總是發現店子又有甚麼不同了。先前他們曾經想改賣米線,後來撤了,又在餐牌上加入了所謂的「手工餃子」。沒有變的是,掌勺的仍是那個站崗在灶頭的年輕男孩。以前久不久也看到他在堂上拉麵,頗有功架的,可惜,此景已良久未見了。現在還是現場拉的嗎?我也不清楚,或許只是我剛巧沒碰見。比較慶幸的,是店子菜單轉了幾趟,尚且沒有拿掉牛肉拉麵和番茄牛肉拉麵兩個我打從最初就喜吃的項目。幾乎同樣重要的,是某個角落仍保留着「加底免費」四隻字醜、人情卻厚的黑字,我看作是店子的誠意。也可以加肉,只是加十塊錢,但我這次沒加。反而,我喜歡吃麵條,所以幾乎都例牌要加底,覺得不可或缺。這裏麵條有好幾款選擇,可粗可幼。說來,自從沒看到現場手造的拉麵,麵條也好像愈來愈工整了,不論吃的是粗麵還是幼麵。如果告訴我說是作法有所改變,我實在也不感驚訝。不過,無論有沒有改變,重要的是我仍然吃到這有嚼頭、爽滑而有勁道的寬麵。遠看像牛腩的

遠看像牛腩的牛肉塊,夾拎在箸上可以見到肉質精壯結實,中間夾着筋位,其實是牛𦟌呢。瞧上去清澈的湯頭中,啖得出牛肉、白蘿蔔等作料的味兒,當然少不得被稱作香菜的芫荽,是對味的,雖然我一直不敢多喝。

有點可惜的是,店子慢慢累積到主顧了,衛生卻是至今未有顯著改善,近大門的位置不時有果蠅之類的小飛蟲。鄰國的美食,風味或許教人為之神往,但鄰國的衛生,水平卻往往令人為之卻步呢。作為客人,我希望店方盡早着手對症下藥,好讓我能安心地繼續當店子的回頭客。請繼續努力。
蘭州牛肉拉麵,上年七月勢如破竹,媒體講到巴乜閉,因蘭州牛肉香港少有,而且麵是手工即拉,舊店只有五六個位,中午時間好難食到,老闆係內地男師傅,現場即拉拉麵是真的。手工拉麵每條粗幼不一,湯底同牛肉粒以清甜為主,食開重口味的我覺得一般般,35蚊。好啦一年後今日轉大鋪果然品質會差左,必然的定律咁。第一次去新鋪食牛肉紅薯粉,真係有無搞錯,牛得四小粒仔我係一個女生都唔夠飽,試問一個正常男人點夠食?出手也太小家吧,圖如下:主打的蘭州牛肉,就係一粒粒小牛肉,又老又咸,真的不覺得特別這是口感?我只覺得好難咬,唔好食湯底方面,只覺得咸咸咸,有可能只係水加鹽?!完全不覺得清甜同有過人之處第二次,叫牛筋拉麵,因見樓下食評有位人兄話一定要叫粗麵,即管試試,但我以後都唔會再黎了!!!有冇搞錯?麵可以煮錯,再煮出黎草草了事!!係 唔 熟 的!!麵 非 常 非 常 的 硬,我好擔心胃痛!!!!!!!!!我已自費食過三次,很老定的說呢個負評我就係要俾1。蘭州牛肉老,唔好食2。麵可以煮唔熟3。湯底得死咸味 4。等又等得耐,十五分鐘還是煮錯麵5。四個陌生人迫住坐兩邊卡位男師傅已經不在店舖了,變了蘭州大媽拉麵,永遠也不會再來
35蚊4粒牛肉仔,都算好野

好啦一年後今日轉大鋪
果然品質會差左,必然的定律咁。
第一次去新鋪食牛肉紅薯粉,真係有無搞錯,牛得四小粒仔
主打的蘭州牛肉,就係一粒粒小牛肉,又老又咸,真的不覺得特別
這是口感?我只覺得好難咬,唔好食

係 唔 熟 的!!
麵 非 常 非 常 的 硬,
我好擔心胃痛!!!!!!!!!

我已自費食過三次,很老定的說呢個負評我就係要俾

1。蘭州牛肉老,唔好食
2。麵可以煮唔熟
3。湯底得死咸味
 4。等又等得耐,十五分鐘還是煮錯麵
5。四個陌生人迫住坐兩邊卡位

男師傅已經不在店舖了,變了蘭州大媽拉麵,
永遠也不會再來,好難食,黑名單,以上。
覺得煮唔熟,非常難食
覺得煮唔熟,非常難食
覺得麵煮唔熟,個芯仲係透明
2018-09-16 386 浏览
好想食麵,就衝左入呢間內地味道極重麵店。既然以牛肉命名,我就叫係香港唔多地方有嘅泡椒牛肉麵。麵底有好多種揀,而且小食種類好多。我就叫左個皮蛋試下。涼拌皮蛋皮蛋糖心無苦無澀味泡椒牛肉麵好多湯,但湯底好清,味唔濃有泡椒味幾好飲幾特別,同牛肉好夾。睇個名以為好辣,其實一點都唔辣。麵質幼身,麵底唔錯好滑。牛肉大大塊。
好想食麵,就衝左入呢間內地味道極重麵店。
既然以牛肉命名,我就叫係香港唔多地方有嘅泡椒牛肉麵。
麵底有好多種揀,而且小食種類好多。我就叫左個皮蛋試下。

涼拌皮蛋
皮蛋糖心無苦無澀味

2018-08-16 470 浏览
睇黃子華之前搵食, 本身諗住求其可以快靚正,點知食完之後,我就覺得竟然搵到間比較好質素嘅小店。首先係叫咗個鹵水大腸第一下食落去,每舊大腸都完全畀佢炆到透曬, 鹽滷水嘅調味又做得十分之好,好味!!第二個就係牛筋拉麵麵黎之前已經見到個師傅喺廚房裏面拎住就麵粉喺度拉下拉下咁,其實我感覺已經喺感官上有安慰,我之後發覺原來佢每婉麵都會拉一次,至少喺你面前拉嘅呢個小動作係加左分。第一下飲咗個湯底先,個湯底因為加咗蘿蔔,所以非常之清甜,不得不讚嘅係個湯底嘅肉味唔錯,飲落去都比較好味麵,輕微煙煙靭靭,咬落去啱啱好,同平時食嘅麵有少少唔同牛筋做得十分之好!又係一樣地有心咁樣去炆得好林好透好入味 食後感:好味!坐得都ok舒服。會再返去!順帶一提,可以試試下佢哋嘅辣椒油,幾香
鹵水豬腸
首先係叫咗個鹵水大腸

牛筋拉麵
第二個就係牛筋拉麵

麵,輕微煙煙靭靭,咬落去啱啱好,同平時食嘅麵有少少唔同

牛筋做得十分之好!又係一樣地有心咁樣去炆得好林好透好入味

2018-07-31
鹵水豬腸
牛筋拉麵
  • 鹵水大腸
2018-08-04 385 浏览
之前係媽媽帶我去試呢一間牛肉麵,由細細間嘅鋪頭,今日已經搬咗去間大鋪頭。 我就推介粗麵,因為佢嘅面係好,粗粗哋,帶重重嘅麵粉味,再加埋湯汁呢,我覺得係食麵最高嘅享受。 粗麵同幼麵比較過之後,我還是喜歡粗麵。試一個泡椒牛肉拉麵,加牛丸,泡椒辣辣地,泡椒酸菜只需要另加三蚊,喜歡吃酸辣的朋友可以一試。星期六下午三四點嘅時份人比較少。加一杯熱茶滿足感可提升吧。

星期六下午三四點嘅時份人比較少。

加一杯熱茶滿足感可提升吧。

2018-07-15 428 浏览
好朋友難得來紅磡,當然和她一起吃紅磡的特色小店啦。這間牛肉拉麵還在夠鋪位是吃過好幾次,媽媽、老公和我都讚好,唯一的缺點是鋪位真的太小,只有五六個位,要等很久。以為去了新舖位舒適很多,所以這天本想介紹好朋友這間值得推介的店。新店雖然裝修簡陋,但多了很多座位,坐得比較舒適。菜單也多了選擇,但第一次來當然是介紹朋友吃他拿手的拉麵啦。手打拉麵仍是合格的,有幼麵、粗麵及闊條麵選擇。但一喝湯底令我大失所望!之前的湯底濃郁清甜,雖然有人疑惑過是否加了師傅,但總算吃的一刻令人印象深刻。但這天的湯只令我疑惑是否是水!完全沒有味道。雖然這店主打是手打拉麵,我認為一碗好吃的麵,湯、麵、配料缺一不可。店內的碗、人也不同了,令我疑惑究竟還是同一間店嗎?
牛肚粗麵
2018-06-21