2023-09-27 583 浏览
係Mikiki 逛完街,本來無諗住買蛋糕,但路過時見到呢間舖頭的蛋糕又靚又平,咁就買幾件試一試。荔枝柚子 $22唔係好食到荔枝味,但柚子味非常香濃。表面的藍莓好酸,反而中和返蛋糕的甜膩。餅底有少少朱古力,成個蛋糕配合起嚟味道好有層次。爆珠楊枝甘露 $22呢款有驚喜,勁好食。表面的橙色爆珠係芒果味,咬開就食到好香濃的芒果汁。切開見到蛋糕裡面仲有好多珠珠,食落係柚子味。呢款蛋糕芒果珠珠同柚子珠珠都好好食,好有特色,而且珠珠的份量都幾多,所有食材配合埋真係好有楊枝甘露的味道同口感。朱古力榛子 $22呢款都好好食,朱古力味好香濃,mousse好綿密,都食到淡淡的榛子味。海綿蛋糕位好鬆軟,朱古力味都好濃。表面的朱古力脆脆仲keep到乾脆,成個食簡直係朱古力的盛宴🥰蘭特餅店 (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號MikikiG樓G38號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

荔枝柚子 $22

爆珠楊枝甘露 $22

朱古力榛子 $22

蘭特餅店 (新蒲崗)
新蒲崗太子道東638號MikikiG樓G38號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-06-06 546 浏览
每次經過蘭特餅店 都會買佢哋全人手製作「健康而好味」嘅蛋糕同曲奇🍪餅店採用自家烘焙技術,用心製作每款曲奇和蛋糕🍰真係好好食呀!☺️🎀原味牛油曲奇餅必買原味牛油曲奇餅,好香牛油味,咬落鬆脆,愈食愈停唔到口😋🎀原味蝴蝶酥蝴蝶酥好鬆脆,甜度岩岩好😋🎀紫菜肉鬆蝴蝶酥紫菜+肉鬆口感好夾,肉鬆味好吸引😋🎀班蘭蛋捲班蘭味好香口,咬落口感好軟棉棉😋🎀紫薯蛋捲紫薯味都好香口,咬落口感好軟棉棉😋🎀曲奇布甸曲奇布甸甜度岩岩好,飯後甜品就最岩😋🎀朱古力布甸我囡囡最鐘意呢個朱古力布甸,甜度岩岩好,食得好滋味😋

🎀原味牛油曲奇餅
必買原味牛油曲奇餅,好香牛油味,咬落鬆脆,愈食愈停唔到口😋

🎀原味蝴蝶酥
蝴蝶酥好鬆脆,甜度岩岩好😋

🎀紫菜肉鬆蝴蝶酥
紫菜+肉鬆口感好夾,肉鬆味好吸引😋

🎀班蘭蛋捲
班蘭味好香口,咬落口感好軟棉棉😋

🎀紫薯蛋捲
紫薯味都好香口,咬落口感好軟棉棉😋

🎀曲奇布甸
曲奇布甸甜度岩岩好,飯後甜品就最岩😋

🎀朱古力布甸
我囡囡最鐘意呢個朱古力布甸,甜度岩岩好,食得好滋味😋

2023-04-21 427 浏览
🎈Yolanda 蘭特餅店餅店雖然位於商場入面,價格卻相當親民☺️趁住有消費劵一於買啲甜點返屋企同家人開心share😚蛋糕價錢唔貴,勝在出品有誠意,本土餅店值得支持❣️🎈紫薯麻薯蛋糕賣相好靚,食落幾香紫薯味,加上近期大受歡迎的麻薯,幾正❣️🎈貓山皇榴連蛋糕 好驚喜買到榴連蛋糕,味道清香唔會太重口味,濃度屬於入門級,推介俾初嚐榴連甜品嘅朋友😚🎈意大利芝士蛋糕口感軟滑,淡淡芝士鹹香🧀可可粉亦好加分,令味道更有層次🎈開心果脆脆蛋糕甜度剛剛好,開心果cream夾住海綿蛋糕,層次豐富✨ 🎈曲奇超多款口味,常見嘅朱古力、咖啡、伯爵茶之外🍪較特別嘅有鹹蛋肉鬆、海鹽脆米、姜、Parmesan cheese等🧀餅店亦好明白選擇困難症人士嘅需要🤣買100g可以揀2款味,400g可以揀8款味個人幾推介伯爵茶同抹茶,茶味香濃🫖芝麻-好香黑芝麻味,口感鬆化鹹蛋肉鬆曲奇有鹹蛋嘅鹹香加上肉鬆幾特別另外芝士、朱古力、咖啡、牛油曲奇都發揮應有水準🎈岩燒蜂蜜蛋糕 表面燒到焦香賣相吸引,食到陣陣蜂蜜香味🎈日式芝士蛋糕 有陣陣芝士香,質感鬆軟,蛋香芝士香並重
🎈Yolanda 蘭特餅店

餅店雖然位於商場入面,價格卻相當親民☺️
趁住有消費劵一於買啲甜點返屋企同家人開心share😚

蛋糕價錢唔貴,勝在出品有誠意,本土餅店值得支持❣️

🎈紫薯麻薯蛋糕
賣相好靚,食落幾香紫薯味,加上近期大受歡迎的麻薯,幾正❣️

🎈貓山皇榴連蛋糕

🎈意大利芝士蛋糕
口感軟滑,淡淡芝士鹹香🧀可可粉亦好加分,令味道更有層次

🎈開心果脆脆蛋糕
甜度剛剛好,開心果cream夾住海綿蛋糕,層次豐富✨

🎈曲奇

餅店亦好明白選擇困難症人士嘅需要🤣
買100g可以揀2款味,400g可以揀8款味

個人幾推介伯爵茶同抹茶,茶味香濃🫖
芝麻-好香黑芝麻味,口感鬆化
鹹蛋肉鬆曲奇有鹹蛋嘅鹹香加上肉鬆幾特別
另外芝士、朱古力、咖啡、牛油曲奇都發揮應有水準

🎈岩燒蜂蜜蛋糕
表面燒到焦香賣相吸引,食到陣陣蜂蜜香味

🎈日式芝士蛋糕
有陣陣芝士香,質感鬆軟,蛋香芝士香並重
2023-04-20 686 浏览
精緻的蛋糕曲奇有誰不愛?蛋糕曲奇款式七彩繽紛,令人看得心花怒放。本土的蛋糕曲奇的款式味道比外來的品牌一點也不輸蝕,性價比更高。Yolanda Bakery的分店剛好就在工作及居住附近,經常都會見到。個裝小型蛋糕二十元就有一件,款式很多,今次試了濃情朱古力及藍莓芝士。濃情朱古力有朱古力醬加朱古力蛋糕,味道濃而不苦,藍莓芝士質感結實,奶味香濃,入口軟滑。個裝小型蛋糕尚有岩燒蛋糕及日式芝士蛋糕的款式,岩燒抹茶蛋糕口感香濃乾身,表面的芝士岩燒帶有少少鹹香,與蛋糕味道很配合。日式芝士蛋糕輕盈鬆軟,口感比較濕潤,輕芝士的味道。Yolanda的曲奇款式更多,計有比利時朱古力、特濃抹茶、特濃牛奶、特濃咖啡、特濃芝麻、鹹蛋肉鬆曲奇、伯爵茶,國際化的款式,全人手製作。曲奇初入口帶有各款別具的香味,慢慢品嚐過後,曲奇香濃不太甜,牛油味比較輕盈又入口鬆化。

2023-04-19
2022-06-17 1063 浏览
早前4月份的週末,反正出開九龍城食 lunch,順道走到新蒲崗 Mikiki,天寒地凍的下雨天,最好就是 shopping!商場內每一層每一個角落,我也不放過,就連地庫一田超市都要兜個圏,所以當日滿載而歸!經過地下那層,見到有間裝潢好吸引視線的蛋糕店 <蘭特餅店 Yolanda Bakery>!售賣:蛋糕、甜品、卷蛋、曲奇、酥類,就連假花擺設、蠟燭、心意卡、餐具...等配套也齊備的一站式蛋糕店!店內唯一一位靚女店員好有禮貌!就算我買完嘢,臨走再經過,都有同我打招呼!岩燒抹茶蛋糕 $20表面一片芝士被燒至燶邊,抹茶海綿蛋糕,色澤翠綠,質感綿密,清香醇厚! 甜度剛好!比較坊間的芝士蛋糕,無咁膩滯!假花束擺設 $99價錢實在比我預期平!加上假花束的顏色配搭多元化! 我睇中了以假花拼砌而成的貓圖案,真的太可愛嘞! 先買下來留待母親節 Staycation!由於,陳列的花束是粉紅色,我問靚女店員有無新的?如果無都不緊要啦!恰巧她找到紫色,當然更好!媽咪喜歡紫色,即時決定買紫色假花束擺設!回家給她見到也好鍾意!

岩燒抹茶蛋糕 $20
 甜度剛好!
比較坊間的芝士蛋糕,無咁膩滯!
岩燒抹茶蛋糕
假花束擺設 $99
價錢實在比我預期平!

加上假花束的顏色配搭多元化!
我睇中了以假花拼砌而成的貓圖案,真的太可愛嘞!
先買下來留待母親節 Staycation!

恰巧她找到紫色,當然更好!
2022-04-03
2022-03-29 665 浏览
1直都好想訂個公主蛋糕俾小朋友食,但出邊普通都要五六百蚊一個,而且好多都需要兩磅以上,太大又食唔晒!有次經過呢個商場見到有公主蛋糕訂購,仲要有得訂一磅!那實在太好了!不用害怕浪費。結果就係小朋友生日訂購左一個送給她,蛋糕可以選擇味道 我就選擇左朱古力味。佢仲可以選擇公主裙嘅款式 都有很多選擇!至於味道方面朱古力唔算太甜,忌廉亦都唔(留),因為我自己好怕食忌廉,呢個都可以接受到…..食完個蛋糕之後仲有公主玩具添!下次都會再選擇呢間餅店 再試埋其他款式嘅蛋糕同埋食品!
—「Yolanda Bakery蘭特餅店」👍🏻🉐事源我早排搬咗去啟德,所以見今日得閒就走咗去MKIKI散步,點知經過蘭特嘅時候就俾佢櫥窗裡面一系列曲奇吸引咗🤩🤤🤤不得不讚嘅係佢有好多達1️⃣8️⃣種味道選擇,當中除咗朱古力、牛油、檸檬、藍莓呢啲基本味道之外,仲有姜味、抹茶、杏仁、芝麻、鹹蛋肉鬆呢啲特別嘅味道揀!最後我揀咗「☕️特濃咖啡味」同「🍒燕麥紅莓味」,店員幫我用個靚靚綠色盒裝住,上面仲有隻卡通兔仔可愛到暈,送禮真係一流!結果我都係忍唔住一邊行一邊食,特濃咖啡味口感鬆化,咖啡味夠濃;至於燕麥紅莓味店員就話我知係無落牛油嘅,但食落都係非常奶香,入面仲有啲大粒紅莓粒,兩者配埋一齊就好似食咗個high tea咁,又滋味又健康,係今日最開心嘅小確幸😍🥰種類:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外表:⭐️⭐️⭐️包裝:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️總結:必買❗️❗️❗️

「Yolanda Bakery蘭特餅店」👍🏻🉐

種類:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外表:⭐️⭐️⭐️
包裝:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

總結:必買❗️❗️❗️
2022-03-11 429 浏览
成日放工經過都覺得呢間餅店裝修得好靚,感覺啲蛋糕好似好貴所以冇特別入去。今日終於入去買左件海鹽焦糖蛋糕,覺得個樣幾靚而且感覺好特別,原來都係$20,一啲都吾貴😄仲買左南瓜杏片酥返去試,價錢都係$30,好平民🥰🥰以為海鹽焦糖蛋糕有焦糖會好甜,點知食落又不太甜,而且有啲海鹽粒喺上面,少少鹹鹹地中和返,味道幾吸引😋南瓜杏片酥,感覺幾健康,有啲南瓜籽同杏片,咬落去脆脆地,當零食一路睇電視一路食兩日就食晒😂😂
海鹽焦糖蛋糕
南瓜杏片酥
2022-03-11
等候时间
1 分钟 (堂食)
$25 (其他)
海鹽焦糖蛋糕
南瓜杏片酥
2022-03-04 413 浏览
Yolanda bakery蜂蜜岩燒蛋糕🍰($20) 8/10蜂蜜味🍯幾重好香,食落唔會覺得太甜或者好假。蛋糕放咗入雪櫃,所以唔算好濕潤,但食落幾鬆軟,冇乾爭爭👍🏻咁嘅價錢完全可接受!芒果泡芙 🥧($18) 3.5/1018蚊有4粒本身真係冇乜要求,但食落真係成口泡,個芒果味好假。 寧願佢俾少粒泡芙,然後每個泡芙加翻粒芒果粒入去🥭個泡芙皮都淋哂,講真寧願食爭X泡芙,都好食過佢🤧
Yolanda bakery

蜂蜜岩燒蛋糕🍰
($20) 8/10

芒果泡芙 🥧
($18) 3.5/10

個泡芙皮都淋哂,講真寧願食爭X泡芙,都好食過佢🤧
蜂蜜岩燒蛋糕
芒果泡芙
2022-02-01 291 浏览
啱先經過,見新年啲鋪頭都冇開,得佢開門就行入去睇吓。之前有食過佢嘅曲奇,咁啱見佢出咗個盒裝就買嚟試下。有細盒有大盒裝,細盒$88,大盒就$182。個時諗大盒應該會抵啲 ,咁就買大盒裝啦。點知一開出嚟,個盒好大,打開一睇居然得咁少塊餅!😱平時散買呢間店25蚊曲奇都有成10幾塊,咁樣計埋呢度嘅數量應該先值100蚊,然後加個盒就變咗$182???如果行過,真心建議大家唔好買呢盒曲奇😅如果想食,不如散買嚟食仲好,又唔係特別抵。

2021-10-27 492 浏览
剛剛經過新蒲崗Mikiki,見到呢間舖頭叫Yolanda Bakery (蘭特) 新開張,好多款式選擇,價錢又ok,就想買d返屋企試吓先啦!點知。。。出乎意料。。。我買左"蛋糕(件裝)",款式好靚好吸引(仲比大型餅店多款),唔太甜,食落仲好有口感,同層次添,超正呀!再試左"曲奇'',有成十多款口味選,好新鮮,好似即製咁,又鬆化,想食完再食,唔停得口。原來佢地有"3D立體蛋糕",好得意,好靚,打算下星期媽咪生日,買個試試。

點知。。。
出乎意料。。。