2018-03-25 538 浏览
又是馬來西亞朋友來港,又是蘭芳園,終於過大海前先先後後集齊三間蘭芳園。老老實實,以茶記價來比,的確很貴,五六十一碟碟頭飯無嘢飲,而去蘭芳園或多或少都是為了杯奶茶,於是加埋近成百蚊落樓。上圖迷你奶油豬,酒樓叉燒包size,$18,唔會難食,但不值。整體還是唯一中環總店蘭芳園街邊踎櫈仔飲奶茶這個風景會讓我回頭。

午餐
2018-03-07 516 浏览
[ 蕃茄湯🍅| 名牌老店#蘭芳園 ]••每次經過中環個間都見到人頭湧湧🙈呢個農歷新年我有幸試到啦✌🏻因為我去澳門當日,係上環港澳碼頭分店食個早餐先上船⛴-🔹蕃茄薯仔湯豬扒通粉餐($57)⭐️4/10蕃茄湯唔濃郁,食落有啲淡,好稀🥫薯仔咁大舊都煮得好夠稔🥔都有吸左啲蕃茄湯味👍🏻豬扒正正常常,但重點係通粉煮得太過淋,用條脷頂一頂都頂得爛😖期望越大失望越大🙈▫️食蕃茄通粉🍅都係食返#勝香園 暫時無一間能夠動搖佢係我心目中的地位🤤💗-🔺凍飲+$3,新年期間價錢有少少調整🤔
[ 蕃茄湯🍅| 名牌老店#蘭芳園 ]

🔹蕃茄薯仔湯豬扒通粉餐($57)⭐️4/10
🔺凍飲+$3,新年期間價錢有少少調整🤔
$60 (早餐)
1K
2018-01-23 641 浏览
第一次在信德中心的蘭芳園進膳,試試最有名的撈丁。這個豬扒撈丁真的有點叫人失望。丁麵很軟,一點彈性都沒有,完全不像是丁麵。而磨菇汁很淡,沒有味精味之餘更是沒有調味似的,真的有點失望。
第一次在信德中心的蘭芳園進膳,試試最有名的撈丁。
豬扒撈丁
2018-01-06
2018-01-07 498 浏览
lunch time 12:00去食既,去到都要等左陣先入到;坐就唔算太舒服嘎啦,畢竟做遊客生意;講求快~點左個麵加杯奶茶,埋單60幾;係上環算係咁但個人感覺就好似無以前的好食~
lunch time 12:00去食既,
去到都要等左陣先入到;
坐就唔算太舒服嘎啦,畢竟做遊客生意;講求快~
點左個麵加杯奶茶,埋單60幾;
係上環算係咁
但個人感覺就好似無以前的好食~
2018-01-06 406 浏览
已很久沒有幫襯蘭芳園了,因為食物質素和服務都一般。今早很寒冷,Honey想吃茶記岀前一丁早餐,但自從上環美心香港地結業後,都不知哪裡吃茶記早餐……才想起蘭芳園。蘭芳園是「名店」,但早餐價錢跟一般茶記無異,$30-$40,價錢合理。Honey叫五香肉丁煎蛋岀前一丁 / 熱奶茶。正宗茶記早餐!我叫蕃茄薯仔湯公仔麵(轉麵+$5) / 奶油豬 / 熱奶茶。蕃茄薯仔湯真材實料,奶油豬好味!很多沒來了,今次OK,下次會再來的。
已很久沒有幫襯蘭芳園了,因為食物質素和服務都一般。

Honey叫五香肉丁煎蛋岀前一丁 / 熱奶茶。
正宗茶記早餐!

蕃茄薯仔湯真材實料,奶油豬好味!

很多沒來了,今次OK,下次會再來的。
2018-01-06
2017-11-28 536 浏览
叫左燒鴨油雞飯,燒鴨得三塊,無錯,係三塊,件都不如,油雞4件,咁就$58,唉,鴨又瘦,雞又鞋,飯又硬,員工態度又差,拎隻匙更,好似得罪佢咁,向附近做野,下次都係行番落上環,人地雞脾三拼飯先$6x,又好食,絕無下次,個老闆後生,應該檢討下!

2017-11-13 495 浏览
趕時間又想食個早餐,嚮信德中心唔知食乜好就求其入咗去蘭芳園度食喇。其實都知係遊客野,預咗會貴少少。講真,都貴出面一大截我都算啦,當試下囉。貴唔係問題,唔好食兼份量細先係問題。我地兩個人去食既,我叫茄火腿通。拿咁係真係有茄既,但個湯唔見得特別出色,通粉少,又淋,真心唔知浸咗幾耐。個多士係鬆化既,但呢樣野其實佢唔洗點準備都得啦。朋友既炸魚柳先精彩啊,細塊到我地都打個突,睇下張相就知,同支餐叉個面一樣長咋!真心一隻手拍都長得過。你成本高既我寧願係加價啦,四十蚊食一啖,你當個個都小鳥胃?係,裝修係好舊香港好有特色啊,一定吸引到旅客。但人地唔係淨係食環境架嘛。比啲低質野比遊客食,影衰哂香港既特色早餐。

蕃茄火腿通粉
2017-11-03
$50 (早餐)
2017-10-11 568 浏览
岩岩落船覺得肚餓 仲要撞正下午茶時間🙊於是即刻走入黎填個肚🤘🏻不愧為蘭芳園既招牌😂半溶既芝士配合爽口既咸牛脷...咸而不膩 而且肉質吾乾身重點個軟包唔會被水蒸氣焗到濕哂仲可以保持乾爽好味!!😋😋😋
岩岩落船覺得肚餓 仲要撞正下午茶時間🙊
於是即刻走入黎填個肚🤘🏻
不愧為蘭芳園既招牌😂
半溶既芝士配合爽口既咸牛脷...
咸而不膩 而且肉質吾乾身
重點個軟包唔會被水蒸氣焗到濕哂
仲可以保持乾爽
好味!!😋😋😋
2017-08-20 899 浏览
因為有時要做又要出上環~以前係上環返工,所以都幾間唔時都會黎吃個lunch。既然今日黎左呢頭,就懷緬一下以前既味道啦~~今日過到黎都差唔多係下午茶時間(註:呢度既下午茶係兩點半先開始),咁行多兩個字先入去食野啦~一坐低都唔洗考慮啦,黎到蘭芳園我一定叫䓤油撈公,就要雞扒䓤油撈公同埋凍奶茶好開心~~奶茶真係我comfort drink黎~~而且呢度既奶茶都係正野~~行過上環唔知食乜,又唔想去結志街食咁熱既不妨黎呢邊呀食物味道其實都唔洗多講,因為人人都食過䓤油,都知䓤油係乜味架啦雞扒係煎得乾左d ,但係都唔係咩大問題黎既,茶餐廳水平咁啦味道係同以前既一樣,一樣咁好味,一樣咁大份,呢個下午茶茶餐真係好滿足呀~
因為有時要做又要出上環~
以前係上環返工,所以都幾間唔時都會黎吃個lunch。

既然今日黎左呢頭,就懷緬一下以前既味道啦~~

行過上環唔知食乜,又唔想去結志街食咁熱既不妨黎呢邊呀

雞扒係煎得乾左d ,但係都唔係咩大問題黎既,茶餐廳水平咁啦

雞扒䓤油撈公
2017-08-05
2017-08-13 711 浏览
外國朋友來港,要帶她品嚐香港美食,她提議去蘭芳園,看來蘭芳園在外國人心中印象不錯。餐廳裝修很有舊香港的感覺,外國朋友很喜歡,幫她照了好幾張照呢!因為她說有以前看香港電影的感覺由於她第一次來,所以對所有食物都很好奇,所以點了很多。外國沒有鹹檸七,對她來說感覺很新奇呢!豬仔包、多士、牛腩飯和叉燒飯對我們來說平常不過,不過外國人也十分喜歡。整體來說,餐廳的食物水準不錯,價錢亦不是很貴,加上帶朋友一次過品嚐香港特色美食,不錯啊!

由於她第一次來,所以對所有食物都很好奇,所以點了很多。
外國沒有鹹檸七,對她來說感覺很新奇呢!

2017-08-06 555 浏览
老死要過大海,作為廿四孝晨早流流都陪佢食個靚早餐啦。平時都係食開澳X的,今次見呢間無乜人,就試下新野啦。 一入到去感覺已經唔好,阿姐好無禮貌,呼呼喝喝的。明明又唔係坐得滿,唔明點解睇餐牌睇耐D都要俾人話。至於餐牌就都係正常茶餐廳那些,無乜特別。叫左個豬扒包同奄列,兩樣都係普通質素,豬扒包塊扒係醃得幾好的,包都夠脆。不過那個躁底姐姐仲要計錯數。之前聽過蘭芳園的燒味同午晚餐D飯同撈丁都唔錯,可能係黎食早餐未試到佢既成名作啦。不過,總括而言這次經驗真的十分麻麻地,未必有下次。
老死要過大海,作為廿四孝晨早流流都陪佢食個靚早餐啦
。平時都係食開澳X的,今次見呢間無乜人,就試下新野啦。

早餐
2017-07-18 480 浏览
去信德中心的中联办办理学生证明顺道吃了午餐,中午排队的人挺多但是排位还是挺快的,高峰期节奏非常快,刚刚吃完盘子就被收走了,奶茶味道淡淡的还不错,但并没有特殊印象,付款不收信用卡,貌似只收现金?
葱油鸡肉捞丁
今次全家又坐艇了!去澳門玩,訂了早船,先在這棟大廈早餐。家人表示這家奶茶很有名,所以想試試,就在此早餐了!可是時間尚早,餐廳還未開始營業,門口以餐牌攔著,客人都在期待入座呢!在這空檔,先上網看看,了解一下這家有甚麼好吃的。終於等到7:30,開閘了!這時候客人不多,環境很寧靜,即便坐在硬掘掘的圓櫈上,也覺得舒服。來到最重要的事項:選菜。三心兩意的家人,最後選了2套魚柳早餐,自己則點了有名的熱奶茶。 突然發現枱面寫著:每人平均消費廿蚊。 自己單點熱奶茶,只是18元,有點擔心。 職員表示:我們三人,合共消費超過60元就無問題。 36+36+18 = HKD 90   熱奶茶先上。  在門口等待開店期間,看到水吧在拉茶底,還把有耳茶杯層層叠好,已經十分期待這是靚靚奶茶。 把杯子放近鼻子,先感受微微的茶香。剛拉出來的茶底,夠滑,唔削脷,只是入口的茶味不足,唔夠醇。E餐~吉列魚柳煎蛋配香脆奶油豬仔包   吉列魚柳 吉列外皮金黃色,看來不太熱氣。 以餐刀切開時,看到飄出一縷輕煙,真係剛炸好,熱辣辣。而且魚柳肉質還算結實,感到魚肉肉質纖維的質感,兼有魚味。總比<肉質滑如茄子&完全失去肉質纖維>的平價鯰
在這空檔,先上網看看,了解一下這家有甚麼好吃的。
終於等到7:30,開閘了!
來到最重要的事項:選菜。
突然發現枱面寫著:每人平均消費廿蚊。
自己單點熱奶茶,只是18元,有點擔心。
職員表示:
我們三人,合共消費超過60元就無問題。
36+36+18 = HKD 90
熱奶茶先上。
把杯子放近鼻子,先感受微微的茶香。
剛拉出來的茶底,夠滑,唔削脷,只是入口的茶味不足,唔夠醇。
吉列魚柳煎蛋
吉列魚柳
E餐~吉列魚柳煎蛋配香脆奶油豬仔包
吉列魚柳
吉列外皮金黃色,看來不太熱氣。
以餐刀切開時,看到飄出一縷輕煙,真係剛炸好,熱辣辣。
而且魚柳肉質還算結實,感到魚肉肉質纖維的質感,兼有魚味。
總比<肉質滑如茄子&完全失去肉質纖維>的平價鯰魚柳好得多!
香脆奶油豬仔包
自己没有嚐到這豬仔包,但家人表示這個包好好味,好香牛油味。
望向水吧那邊,看不見馬芝蓮人造牛油金屬罐,也許是用了<真。牛油>吧!

由於提前上網看過這家的食評,因此對這名店的食物及服務無期望,所以無失望。
加上是早市,客人不多,當時職員還算識得笑~佢地自己圍內打牙骹果陣。
享用過名店的早餐,全家要預備去~坐艇了!
早餐
2017-07-01 381 浏览
千里迢迢来吃滑蛋叉烧!结果今天是公众假日,餐厅关门了。退而求其次,来吃大名鼎鼎的兰芳园!结果很失望!发现攻略真心是骗人的。。找了很久差点找到海里去,才发现餐厅居然开在去澳门买船票的大厦里!感觉像是作为外地人被骗去在火车站吃饭一样!结果证明真的很难吃!不要来试兰芳园啦!没有特色。。奶茶也不如其他茶餐厅好喝
2017-06-26 448 浏览
返到香港就去左蘭芳園嘆個下午茶選擇頗多,下午茶時段比平時平大約10蚊左右焗豬扒意粉即叫即焗 味道ok 冇乜特別义燒瀨粉雖未至於乾爭爭,但都偏瘦湯底無乜味 但食完無好口乾既感覺
返到香港就去左蘭芳園嘆個下午茶

選擇頗多,下午茶時段比平時平大約10蚊左右

焗豬扒意粉
即叫即焗 味道ok 冇乜特別

义燒瀨粉
雖未至於乾爭爭,但都偏瘦
湯底無乜味 但食完無好口乾既感覺