2020-10-18 417 浏览
They recently have a promotion where the second pancake is only half price from Monday to Thursday. I already wanted to try their pancake as their selling point is its ingredient being rice powder, not flour. We ordered the curry for savory and green tea for dessert.The rice powder actually gave the pancakes a very light and fluffy texture despite it is not a souffle type(making us less guilty for eating two pancake dishes)The curry went surprisingly well with the pancake. This dish alone is eno
The curry went surprisingly well with the pancake. This dish alone is enough to convince me to come again to try their other flavors.
The green tea pancake was sprinkled with green tea powder. However, I would have preferred to have a bit more sauce as up to the end, it became a bit dry.
Looking forward to another visit.
2020-10-15
假如你不是純素食者,能理解要在香港買純素雪糕是有多奢侈嗎?而想吃到純素軟雪糕又有多難嗎?#蜜庵本膳 是香港少數有純素軟雪糕在賣的餐廳,主要用日本產豆乳、大米及菜籽油等製成,成份天然又有保證。重點是:為慶祝餐廳開業兩周年,由現在至11月30日,外賣純素軟雪糕都有買一送一優惠!平均一杯只是HK$19! 😍😍😍軟雪糕有2款口味:🍦 甘酒美人軟雪糕🍦 京茶咖啡軟雪糕推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼🐼🐼甘酒美人軟雪糕是用北海道直送生麴自家發酵的甘酒製成,但沒有酒精成份,入口帶有甘酒的清香和濃郁的豆乳香氣,口感較像雪葩;而京茶咖啡軟雪糕的咖啡味濃厚實在,而且入口超 . 級 . 絲 . 滑!2款都很好吃,但熊貓更推後者 👍🏻👍🏻👍🏻🌟 今天の小插曲: 當熊貓滿心期待來到餐廳時,才發現原來買一送一優惠僅限平日 (星期一至四),周末到來自然要『摸門釘』了。正當熊貓打算失望而回時,店員姐姐竟然追出來說剛巧老闆在,可以破例給我們優惠!天哪,這個消息『大概也夠我送我來回地獄又折返人間』 (不!是直上天堂 👼🏻) !要感動死了,這杯裝的不只

軟雪糕有2款口味:
🍦 甘酒美人軟雪糕
🍦 京茶咖啡軟雪糕

推薦指數 (5分為滿):🐼🐼🐼🐼🐼

🌟 今天の小插曲:
當熊貓滿心期待來到餐廳時,才發現原來買一送一優惠僅限平日 (星期一至四),周末到來自然要『摸門釘』了。正當熊貓打算失望而回時,店員姐姐竟然追出來說剛巧老闆在,可以破例給我們優惠!天哪,這個消息『大概也夠我送我來回地獄又折返人間』 (不!是直上天堂 👼🏻) !要感動死了,這杯裝的不只是純素軟雪糕,更是愛啊 💕 這樣的良心小店能不大推嗎?!

📍@mitsuen_honzen 蜜庵本膳 🇭🇰
地址:尖沙咀赫德道8號地下A號舖

#instafood #veganfoodporn #hkfoodie #foodiehk #foodlover #hongkongvegan #hkfoodshare #veganfoodie #veganhk #plantbased #veganicecream #香港美食 #美食 #素食 #純素 #香港素食 #尖沙咀素食 #尖沙咀美食 #travelgram #飲食日記 #whatveganseat #veganfoodblog #hkfoodblogger #蔬食 #食評 #純素雪糕
外卖自取
  • 咖啡焙茶雪糕
  • 美人軟雪糕
2020-09-30 610 浏览
💛HK 支持黃店🤩👍🏼 外賣服務✔️好可愛的疏乎厘pancake💕尖沙咀日式餐廳 主食以我健康飲食抗疫為主可以叫外賣 都好方便👍🏼最近冇咩特別都吾好出街食😷幾個月前同fd就去左食甜品 為左上面粒HK🇭🇰叫左個鮮果開心pancake😍係時令水果配開心果醬 開心果味都幾濃pancake有空氣感😆仲有個甘酒豆乳雪糕🍦冇酒嫁係重豆味(留意要下午3:00先開始有甜品) 💖
💛HK 支持黃店🤩👍🏼 外賣服務✔️
好可愛的疏乎厘pancake💕
尖沙咀日式餐廳 主食以我健康飲食抗疫為主
可以叫外賣 都好方便👍🏼最近冇咩特別都吾好出街食😷
幾個月前同fd就去左食甜品 為左上面粒HK🇭🇰
仲有個甘酒豆乳雪糕🍦冇酒嫁係重豆味
(留意要下午3:00先開始有甜品) 💖
2020-09-21 963 浏览
位於尖沙咀小巷裡頭,這家挺有溫馨感的日系餐廳,招牌是米粉班戟甜點,但要下午三點以後才有,沒關係,就來吃豐富一點的午餐定食啦我和友人分別自選喜愛的主菜,定食已包括味噌湯、沙律和五穀飯。每款小碟、沙律都很有質素,個人喜歡唐揚炸雞和黑醋章魚。不得不讚擺盤賞心悅目,吃起來心情特別好。飲品焙茶梳打很清爽,茶味又濃郁,夏日飲特別爽!定食套餐可加配甜品軟雪糕,為這一餐劃上完美又滿足的句號有機會下次會再來試試甜品!

不得不讚擺盤賞心悅目,吃起來心情特別好。

飲品焙茶梳打很清爽,茶味又濃郁,夏日飲特別爽!

定食套餐可加配甜品軟雪糕,為這一餐劃上完美又滿足的句號
有機會下次會再來試試甜品
2020-09-09 861 浏览
本來係打算嚟食佢嘅和風定食 點知坐低先知原來午餐先有 如果大家要食定食嘅話 記得唔好好似我咁夜晚嚟 豬左🤣不過店員服務好好 好nice( ´▽` )ノ-✏️唐揚雞腿肉米粉班戟 ($128)依度有得試米粉班戟 比較特別 自己冇食過同埋係出邊都好似冇乜見過😛睇個menu介紹 所謂米粉pancake 係採用左日本米磨成嘅米粉 再同雞蛋 粟米粉整嘅用米粉代替小麥粉去整pancake仲可以令到一啲麩質敏感嘅人都食到 好貼心呢🤓食落質感好得意 有些微黏口 又帶少少煙銀感覺 偏輕盈而且個size好qq 🤪試下新嘢 揀咗鹹嘅配搭 點知有驚喜啊!雞腿肉炸都好香脆 而且炸粉唔厚 個蜂糖漿帶點香橙味🍊有種清新嘅感覺 淋埋落去鹹甜鹹甜又出奇地配合 幾推薦 可以一試!!😚
✏️唐揚雞腿肉米粉班戟 ($128)

• 唐揚雞腿肉米粉班戟
2020-08-29 731 浏览
每逢WEEKEND, 都要走入一間咖啡店CHILL下~ 由於要拎貨比客, 星期日就去左尖沙咀近寶勒巷既一間日系、小清新既咖啡店~ 係門口打開MENU, 就見到啲PAN CAKE好吸引呀! 就立即入左去坐低繁星之夜、焙茶蜜梳打 : 雖然杯繁星之夜外表普通左D, 以茶包上場, 但味道都唔錯, 有層次, 一試就知高級野 焙茶既茶味夠濃郁, 配埋SODA, 係夏天之選 鮮果黑魔法 (季節水果製作) : 朱古力CREAM既TOPPING, 好滑好香濃呀! PANCAKE 底都製作得好好, 雖然有D貴, 但配番時令新鮮水果, 都值番啦! 邊食邊開心仔 下次再去試埋主食!!!

焙茶既茶味夠濃郁, 配埋SODA, 係夏天之選

焙茶蜜梳打

鮮果黑魔法

邊食邊開心仔
 下次再去試埋主食!!!
2020-08-23
庆祝纪念
纪念日
焙茶蜜梳打
鮮果黑魔法
2020-08-19 507 浏览
【蜜庵本膳】以木系為主調,空間感大,簡潔舒適,很少多餘的裝修。快到Dinner時間,簡單點左一份可可香橙Pancake同朋友Share食。可可香橙Pancake $118知道本店Pancake以日式米粉代替麵粉製作,吃著健康又有新鮮感。Pancake曡上6-7層高,搭配香橙片和可可Cereal,還有印上「香港加油」字眼的小Pancake作裝飾,擺盤精緻。Pancake質感鬆軟,帶點煙韌口感,香甜的朱古力醬和濃郁的橙香十分夾。艾草豆乳甘酒 $48第一次試艾草加甘酒組合,有種新鮮感,口感較傑身,艾草味較爲突出,之後飲到少少甘酒味,整體來説味道一般,不過應該係一款幾健康有益的飲料,下次再黎會想試試日式和食。

可可香橙Pancake $118

艾草豆乳甘酒 $48
2020-08-14 409 浏览
今日晏晝叫左佢個set lunch食 $128又有麵鼓湯沙律三個餸同埋雪糕其實真係幾抵食。我冇揀到十穀飯,揀左白飯。佢啲白飯真係好好食,好有咬口同埋應該係日本米。沙律個黑醋汁都調得幾好,啲菜都靚仔嘅。佢個前菜我叫左個魚,酸酸地幾開胃。而個鍋物就係豚肉,仲有啲紅蘿蔔等等嘅配料,好有日本媽媽煮嘅感覺!好似comfort food咁,食完覺得好舒暢~而個雪糕份量都幾多!仲有我叫外賣,雖然佢有好多小菜,但佢會用唔同盒幫我裝,而且都係degradable嘅盒同紙袋,比較環保😀
外卖自取
2020-08-03 505 浏览
💛 #黃色經濟圈 想試呢間嘅米粉班戟好耐~嗰日趁男朋友放假拉佢陪我食🤣點知原來三點後先有班戟又錯過了🥺唯有下次再去🥺順帶一提大家想支持佢地都可以外賣😋💛🍴三主食定食($128)午餐係用定食形式~有三款配搭可以揀~我哋就揀咗有三款主食加甜品嘅set~😋好似定期都會轉menu所以你下次去食可能都會有唔同😉1️⃣冷製高湯浸季節蔬菜、吉列豚五花咖喱喎、汁燒手羽大根、十穀飯、味噌湯、沙律、雪糕2️⃣橄欖油香草藍青口、餃子雞湯鍋、炸牛肉薯餅、白飯、味噌湯、沙律、雪糕🥘以上就係當日我地自行選擇嘅配搭啦~午市定食擺盤好精緻👍🏻炸物方面我地都幾欣賞分別係吉列豚五花同炸牛肉薯餅😋炸粉唔會好厚但可以食到好酥脆❤️而且豚五花入面都好juicy❤️汁燒手羽都幾好食但得一隻唔夠喉🥺其他食物都係正常水平餸菜份量少左啲啲~但係個雪糕有啲驚喜食落好滑有咖啡同淡淡嘅茶味🍵連平時唔食甜野嘅男朋友讚口不絕🤣因為有啲茶味所以就算我唔好咖啡都可以接受👍🏻💛小Tips:如果想食嘅話都建議大家早少少去🤣因為當日我地大概2點去到都有少量食物已經售罄🥺同埋班戟要3點後有啊~🥺📍 蜜庵本膳 (尖沙咀)尖沙咀赫德道8號地下A號舖
💛 #黃色經濟圈

🍴三主食定食($128)

🥘以上就係當日我地自行選擇嘅配搭啦~午市定食擺盤好精緻👍🏻

📍 蜜庵本膳 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道8號地下A號舖
2020-08-02 234 浏览
Mark低咗呢間日式餐廳已經有一排今日終於來試試本身最想食和牛蛋飯 但今日唔見有😢有健康住家飯套餐 (唔記得影相🤣) 味道ok 食完好飽不過照嗌甜品😂😂🤣🤣米粉pancake好味男友同我都鍾意🥰有好香既pancake蛋香(or米粉香?) 推介!
Mark低咗呢間日式餐廳已經有一排
今日終於來試試

本身最想食和牛蛋飯 但今日唔見有😢
有健康住家飯套餐 (唔記得影相🤣)
味道ok 食完好飽

不過照嗌甜品😂😂🤣🤣
米粉pancake好味

男友同我都鍾意🥰
有好香既pancake蛋香(or米粉香?)
推介!
2020-08-02
❀ 蜜庵本膳 #尖沙咀 #💛❀❗️全港唯一米粉班㦸 排長龍日式多元化店 ❗️——————————————————Bookmark左呢間位於尖沙咀嘅日系餐廳好耐,經常排長龍,剛好係冇得堂食前嚟到。佢哋最出名莫過於獨有嘅米粉班㦸🥞🌟午市 (14:30前)會有「一汁三菜」嘅午市定食同埋最經典甜嘅米粉班㦸,15:00-17:00就供應返主餐牌嘅食品,有一啲創意配搭嘅日式飯面同埋鹹嘅米粉班㦸。.疫情期間,外賣自取有八五折💥另外亦可以喺網上外賣平台或者網上外賣平台平台(即將登陸)度買。買多啲仲有額外折扣,詳情可以睇返佢哋IG。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 開心果蜜桃pancake🥞 $148佢哋嘅pancake係全港獨一無二嘅米粉班戟,靈感源自於店主去日本旅行🇯🇵。口感有少少介乎於梳乎厘班戟同美式熱香餅之間,冇梳乎厘班戟咁重空氣感,但又唔會好似美式熱香餅咁實在,有少少煙韌嘅感覺,而且真係會散發住一種米香👍🏻開心果忌廉有少少流質,唔會太膩,味道偏向大眾接受到甜甜地嘅開心果味💫蜜桃都幾多汁不過就唔係太甜,覺得同pancake有少少分離,似獨立嘅生果咁。整體味道唔錯但唔算太特別,可能佢哋嘅鹹味班戟會更加有驚喜。味道:
❀ 蜜庵本膳 #尖沙咀 #💛❀
❗️全港唯一米粉班㦸 排長龍日式多元化店 ❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 開心果蜜桃pancake🥞 $148
味道: 3.9/5 性價比: 3.9/5
☞ 一湯一飯三主菜定食$128
近年來香港越來越多呢種日式嘅三餸飯(不過價錢就比起香港嘅三餸飯貴得多)🤣預設有白飯/十穀飯、沙律、麵豉湯、甜品。另外可以自由配搭冷盤、鍋物同埋炸物。Menu會定期轉換,大部份嘅配搭都係走健康嘅路線,菜嘅比例會較高🥬。
當日揀咗:火炙章魚伴意大利黑醋、酒粕生薑雞鍋、芝士焗藍青口。份量有少少細,男仔食應該就唔夠飽,味道不過不失🙈雞鍋唔係太食到薑味,反而有啲奶油味。青口嘅芝士唔夠多。
相反甜品就好有驚喜🤩當日係咖啡焙茶雪糕,甚少見到呢兩個味道加埋一齊嘅配搭,意想唔到嘅夾,有少少咖啡嘅香苦味,又有焙茶嘅烘焙香,口感同Via Tokyo 非常似,係有少少實在嘅綿滑💕。
味道: 3.3/5 性價比: 3.3/5
整體來講味道不過不失,感覺上甜品較為出色。不過份量有啲少,唔算太抵食😶建議如果真係想試嘅話,三點後到會有好啲,有多啲選擇!
一湯一飯三主菜定食
一湯一飯三主菜定食
咖啡焙茶雪糕
咖啡焙茶雪糕
上次諗住去食晚飯,點知太多人所以放棄佐😢 間店主要用木系黎做主題,所以感覺好日系文青,主打日式料理同埋最吸引我既甜品😍 有芭菲有冰有甜湯,仲有主打既米粉pancake有分鹹食同甜食🙆🏼‍♀️咁岩果日晚餐食唔飽,就黎依間再戰食甜品~ .鮮果開心米粉班戟 🍰 $138米粉班戟用上盛日本米磨成,食落個口感更加細膩鬆軟,煙煙韌韌咁幾特別😍,有nuts舖面既開心果忌廉醬食落幾特別,又唔會過膩,整體個口感都好清新好soft🙆🏼‍♀️仲有好甜既蜜桃做伴碟🤤.雙茶冰 $88夏天點可以唔食冰~黎到既時候我係嚇親哇佐聲🙈勁大座仲要白雪雪好似棉花糖😍旁邊有三種醬比你自己落:自家製抹茶🍵,焙茶同黑糖蜜~第一啖試佐焙茶味超濃,好有飲緊茶既feel😚 抹茶偏正宗帶點苦澀味,兩者都好有茶味,食落又唔會係好假果種味,食完個口仲會有餘韻🙈 同個冰好match仲入口即溶,幾清新幾有驚喜🙆🏼 同埋可以試三種味之餘,仲可以自己決定個份量,反而黑糖味唔太討好,可能覺得相對下太膩了😢.總結,一路都好想黎試佢啲甜品😍個米粉班戟有驚喜之餘感覺健康啲,連個雙茶冰都好唔錯~同埋擺盤都好花心思🙆🏼‍♀️呃like之餘又好食🤤餐牌款式都幾特別,想
鮮果開心米粉班戟

鮮果開心米粉班戟 🍰 $138
雙茶冰 $88

雙茶冰

總結,一路都好想黎試佢啲甜品😍個米粉班戟有驚喜之餘感覺健康啲,連個雙茶冰都好唔錯~同埋擺盤都好花心思🙆🏼‍♀️呃like之餘又好食🤤餐牌款式都幾特別,想食另類啲既野可以trytry,啲main好似都好唔錯,而且餐廳環境都幾舒服~下次再偏文青同frd談住心黎試先🤭
鮮果開心米粉班戟
  • 鮮果開心
2020-07-09 259 浏览
餐廳不算大,裝修以木為主調,坐落舒適點選:和王牛漢堡丼/海膽和風卡邦尼烏冬/鮮果黑魔法/咖啡梳化/紀州南梅梳打叫咁多款,最好味呢個,和王牛漢堡丼,份量不多,個飯係紅色,甜甜哋。海膽和風卡邦尼烏冬,呢個都唔錯,不過啲汁好似唔多夠鮮果黑魔法,係用米粉做班㦸,都軟熟,水果係季節性,剛好食桃,個桃幾好味,配合可可醬及可可忌廉咖啡梳化,我諗唔係人人啱飲紀州南梅梳打,無晒紀州南梅,飲左自家釀製梅汁梳打,都唔錯
餐廳不算大,裝修以木為主調,坐落舒適

海膽和風卡邦尼烏冬,呢個都唔錯,不過啲汁好似唔多夠

咖啡梳化,我諗唔係人人啱飲

紀州南梅梳打,無晒紀州南梅,飲左自家釀製梅汁梳打,都唔錯

2020-07-08 300 浏览
下午放假約左fd 食tea記得依間係💛, 依家真係要憑記憶了因為lunch 都未食,所以我再點一個烏冬tea time主食都係over $70, 飲品可減$18依個價錢,以為份量有番甘上下。。點知真係勁細份我係女仔食完都好似唔覺得食過野甘豚肉勁香豬肉味,但唔係蘇味個汁好特別,枝豆同豆乳blend 成蓉甘,係幾特別烏冬夠彈牙,可惜依個價錢性價比太低野飲佢有個甘酒系列,無酒精成份,問清楚店員,原來係豆乳。。。豆乳紅豆冰,又係將紅豆豆乳blend 成蓉甘,口感唔算太粗鞋但同fd 飲完都覺得似維他紅豆奶既味差唔多。。。一樣都係甘甜cappuccino 不過不失,但略苦左dd最後當然到甜品,睇menu 以為好大份,因為都成$150, 點知係勁細塊pancake...真係細過m 記熱香餅一半但上面個開心果cream 係幾滑,但唔重開心果味, pancake 個口感以為係熱香餅,點知鬆軟好多pancake 係唔錯,可惜個份量真係細左ddddd依個價錢實在略貴了,但支持精神還是有
下午放假約左fd 食tea

記得依間係💛, 依家真係要憑記憶了

因為lunch 都未食,所以我再點一個烏冬

豆乳枝豆豚肉冷烏冬

tea time主食都係over $70, 飲品可減$18

依個價錢,以為份量有番甘上下。。點知真係勁細份

我係女仔食完都好似唔覺得食過野甘

豚肉勁香豬肉味,但唔係蘇味

個汁好特別,枝豆同豆乳blend 成蓉甘,係幾特別

烏冬夠彈牙,可惜依個價錢性價比太低

甘酒紅豆冰

cappuccino

cappuccino 不過不失,但略苦左dd
開心果蜜桃pancake

pancake 係唔錯,可惜個份量真係細左ddddd

依個價錢實在略貴了,但支持精神還是有
2020-07-07
2020-07-05 274 浏览
夜晚任朋友話事於是簡左蜜奄本膳話食D好日本家常菜。原本打算同朋友一人一個主菜再Share甜品Pancake,被告知無Pancake後就當支持米豬連。總括而言店員十分友善,只可惜如Pancake Sold Out,其他食物並無可取之處,請果斷回頭!我同朋友叫左 豚雙味 同 海膽卡邦尼烏冬;首先講個烏冬,烏冬太軟似煮到熟透無咬口,醬汁味道偏淡,厚切日本煙肉又乾又「鞋」似一塊鴨胸肉乾,但講緊賣$168未計加一,認真講真係好冇誠意。而雙味豚炸豚肉都算脆同好吃,只不過無Sauce 好乾爭爭,而另一邊紅羅白洋蔥燉牛肉味道偏淡不過不失,但整體而言一個餐盤上只有一碟飯一碟餸,如果係日本朋友家裡在客真係十分寒酸不被歡迎,賣$138定價真十分進取但又缺乏誠意。旁邊果台客叫左個Pancake賣相都算吸引,食完又冇咩聽到有怨言,我諗應該都算過得去掛?有心支持請記住只能幫襯Pancake,完。

有心支持請記住只能幫襯Pancake,完。

日式海膽卡邦尼烏冬
豚雙味