2019-03-25 616 浏览
黑柏葉竹笙米線 麻辣6小辣讚:湯底好正 竹笙同米線好好食彈:腐皮......碎嘅?!有無搞錯😠 韭菜有d老😓 黑柏葉偏硬 無想像中咁好食🙁Overall:質素ok 仍然有進步空間😊
黑柏葉竹笙米線 麻辣6小辣
讚:湯底好正 竹笙同米線好好食

Overall:質素ok 仍然有進步空間😊
2019-03-25
2019-03-13 630 浏览
好日都唔會去九龍區嘅我早前因為想去鴨寮街買D野,出左深水埗深水埗一向多好野食架啦,不過今次我想食辣野, 所以揀選左歷史悠久嘅 “裕一品” 聽說它的湯底不含味精,真材實料,所以我要試一試!果然…飲一啖湯, 真的很純, 辣度及濃度都比我想像中的更好, 令我心感滿意最中意食口水雞嘅我當然都要叫番份口水雞啦...雖然呢度係用雞腿,但以$28/份呢個價錢黎講都算性價比甚高了 這次我最推薦的是豬大腸及它無味精的湯底,飲完都無口渴嘅情況出現,野飲都慳埋→其他的食物水準正常,不太特別,不過後來發現屋企附近原來都有分店,下次近近地都可以再食下
好日都唔會去九龍區嘅我早前因為想去鴨寮街買D野,出左深水埗
聽說它的湯底不含味精,真材實料,所以我要試一試!

果然…

口水雞(雞腿)

最中意食口水雞嘅我當然都要叫番份口水雞啦...

四川麻辣雞翼

2019-02-24
口水雞(雞腿)
2019-02-18 344 浏览
前兩日中午,lunch時候同同學仔去食野,叫左三餸米線,叫左兩三個小食,最中意係口水雞脾好正好好味,花生粒落得好足料,同學仔都叫左三餸米線,大家都覺得上菜快又有水準,不會比譚仔差,下次會再去幫襯,雖然店內不大,只容納到五六張枱仔,所以如果一大班人來食一定坐唔落,三五知己坐低食下傾下計都唔錯,老細份人好好,我地食左一個鐘都冇趕我地走,還好有禮貌同友善甘叫我地慢慢坐算是人情味的食店,好難得,下次會再來,百食不厭呢!
算是人情味的食店,好難得,下次會再來,百食不厭呢!
2019-02-15
  • 蒜泥白肉
  • 口水雞脾
2019-02-16 355 浏览
#米線皇后🐖🐷豬年要繼續食米線😋呢間鋪有免費小食?#墨九三小辣麻辣米線 🍜 💰30湯底真係好正,好香,麻既感覺只有少許,米線偏淋,份量偏少,但一餸黎講份量都係偏少,墨丸質感係好粉🤢好味指數:😋😋😋😋😋(十分最高)#風味雞軟骨串 $10/3串有六款小食都係$10, 真係好似好抵🤔雞軟骨食落得啲鹽味,味道相對較普通。好味指數:😋😋😋😋(十分最高)#麻味螺肉 (免費)無意中見到其中一張餐牌寫住like Facebook 專頁就有免費螺肉😆其實like 完俾店員睇,但後尾提左佢兩次先俾我😂估唔到免費既野做得一啲都唔馬虎👍👍仲有啲蔥花喺啲螺肉,螺肉份量都算多,起碼有七、八粒,味道算中規中矩🙂👏🏻好味指數:😋😋😋😋😋(十分最高)
#米線皇后🐖

🐷豬年要繼續食米線😋呢間鋪有免費小食?

#墨九三小辣麻辣米線 🍜 💰30

好味指數:😋😋😋😋😋(十分最高)

#風味雞軟骨串 $10/3串
有六款小食都係$10, 真係好似好抵🤔
雞軟骨食落得啲鹽味,味道相對較普通。
好味指數:😋😋😋😋(十分最高)

#麻味螺肉 (免費)
好味指數:😋😋😋😋😋(十分最高)
2019-02-15
午餐
慘慘又抽到返夜地獄更😵適逢日頭要陪朋友去長沙灣拎啲野🙉還掂拎完撞正Lunch Hour🍴🐷趁未落地獄前同朋友去吃個最後的午餐先🙈位於長沙灣青山道既裕一品四川雲南米線🍜喺長沙灣站C1出口經元州邨行過黎亦算就腳☺️呢度簡約設計既環境裝修🙈抵食既麵餐小食☺️🍜亦吸引到唔少學生哥同埋上班一族黎進膳😆🍴屹立多年 質素依然☺️🍜上湯米線套餐上湯米線配有芽菜、九菜、腐皮既基本組合之餘😆小肥另加配墨丸雞肉同埋炸醬顯得更為豐富🍜🤤煮得爽口具質感既掛湯米線🍜🤤唔落味噌既湯底食落更為滋味🤤🍜配搭經上湯燙煮既雞肉☺️🐔肉質嫩滑食落唔會乾身之餘🤤🐔另外炸醬亦充斥住濃郁既肉香🤤且食落油而不膩配以米線係一流配搭😆😋配合其他配菜更增添口感😋爽口既墨丸更是小肥最愛☺️🤤墨魚肉較高既比例食落更為墨香濃厚彈牙☺️🦑蔗渣級既平價米線價錢🤪亦煮得上燒鵝級既同行米線味道☺️🍜乃米線控之大愛也☺️🍜風味雞膝軟骨串呢款特價小食十蚊三串確係抵食🤩🍢🐔經慢烤燒香既雞膝軟骨串☺️配合鹹香既調味粉更為風味☺️🐔口水雞脾三十蚊有找竟然有大大隻脾位嘆確係驚喜之處🐔🤩雞脾肉質更為嫩滑之餘🐔吸收左川味辣油既精華🤤川味辣油微微帶辣亦充滿著麻香🌶🤤而且鹹鹹香香亦夠哂開胃😋
慘慘又抽到返夜地獄更😵

抵食既麵餐小食☺️🍜
亦吸引到唔少學生哥同埋上班一族黎進膳😆🍴
屹立多年 質素依然☺️🍜

上湯米線套餐
上湯米線配有芽菜、九菜、腐皮既基本組合之餘😆
小肥另加配墨丸雞肉同埋炸醬顯得更為豐富🍜🤤

2019-02-01
四川麻辣烤雞中翼
新疆香草烤雞中翼
2019-01-29 223 浏览
放工日日都經過青山道,見到呢間食米線嘅雖然搬咗位仍然屹立不倒,應該有點實力!今日專登就帶亞女過嚟食一食!位於青山道大街泊車好方便,如果搭地鐵就可能要行遠少少啦!自選米線:豆卜:爽口肥牛:半肥胖瘦有牛味豬潤:出品是比較熟,食耐左就老左一點清湯10小辣:這個辣到我個女都食得到,不過湯底似乎清淡一點,好似加咗水甘麻辣雞翼:麻辣味道真係比較辣,以我食得小小辣嘅就覺得辣左一點了!雞翼都夠大隻,裏面肉汁也夠跟餐加幾蚊配埋杯檸檬茶!價錢都實惠, 比對面譚仔平,味道就普通特別為親子為主題設加分(五個👧🏻為滿分)店鋪對親子歡迎程度:👧🏻👧🏻👧🏻有小朋友最喜愛嘅卡位:親子設施:小朋友餐具:合適小朋友食物:👧🏻👧🏻👧🏻衛生情況:👧🏻👧🏻👧🏻

位於青山道大街泊車好方便,如果搭地鐵就可能要行遠少少啦!

自選米線:
豆卜:爽口
肥牛:半肥胖瘦有牛味
豬潤:出品是比較熟,食耐左就老左一點

特別為親子為主題設加分(五個👧🏻為滿分)
店鋪對親子歡迎程度:👧🏻👧🏻👧🏻
有小朋友最喜愛嘅卡位:
親子設施:
小朋友餐具:
合適小朋友食物:👧🏻👧🏻👧🏻
衛生情況:👧🏻👧🏻👧🏻
2019-01-25 184 浏览
行過門口見到我鍾意食嘅雞軟骨,仲要係$10三串,便入去吃個下午茶!三點幾都仲每枱都有街坊客,就知道應該扺食哦!有個廿蚊餐仲包飲品。但我愛吃麻辣。叫左碗豬潤米線五小辣和風味雞軟骨串豬潤唔多,老咗少少。配上少量腐皮、韭菜和芽菜。米線份量比大型連鎖店少啲啲但都夠食。夠辣、麻和香就差少少!廿八蚊算不錯啦!至於雞軟骨串就真係扺食吖!味道都唔錯!仲有其他小吃都係每款拾蚊🦟。酸薑皮蛋、風味雞皮串、紅油海蜇、紅油木耳等⋯⋯
叫左碗豬潤米線五小辣和風味雞軟骨串
2018-11-24 431 浏览
今日去長沙灣睇醫生,順便係食個米線當下午茶.佢有下午茶特價餐 20蚊 清湯底2個蟹柳2粒魚蛋2粒墨魚丸(清湯底)仲加一聽可樂,真係抵到爛.不過我鍾意食麻辣湯底,所以唯有叫其他套餐,一個餸27蚊都可以接受叫左4小辣,都幾辣.我揀左墨魚頭(份量太小)墨魚頭大概5-6塊.湯底夠麻辣.叫左一個麻辣海蜇(10蚊)海蜇爽脆帶點辣.推薦,又平又好味.鍾意食口水雞,見佢有個口水雞髀28蚊(價錢都ok)一上來份量好大,配上醋汁,香菜,蔥花,花生粒.叫左檸7+9蚊 如果特價下午茶就係+5蚊.如果墨魚頭份量多d就完美啦
今日去長沙灣睇醫生,順便係食個米線當下午茶.
我揀左墨魚頭(份量太小)墨魚頭大概5-6塊.
湯底夠麻辣.

叫左一個麻辣海蜇(10蚊)海蜇爽脆帶點辣.
推薦,又平又好味.

口水雞

叫左檸7+9蚊 如果特價下午茶就係+5蚊.

如果墨魚頭份量多d就完美啦
口水雞
2018-06-07 597 浏览
之前見到有人介紹過呢間啲米線好抵食,行過呢到一於試下🤣👉🏿✨下午茶餐 Hkd 20 💸📌真心好耐冇食過啲20蚊既茶餐了...愈來愈小,啲野食愈來愈貴😭呢個20蚊tea set 包一碗米線,有指定左3個送,仲有埋汽水😀佢既湯底清得黎都幾好飲既,但佢個魚蛋有啲腥,食唔到腥既朋友可能唔太岩~除左20蚊下午茶餐,佢都仲有10蚊小食!真心好平😂我叫左海捷同牛肚,諗住份量得好小,點知都幾足料喎!同埋味道好食的👍🏿
之前見到有人介紹過呢間啲米線好抵食,行過呢到一於試下🤣

👉🏿✨下午茶餐 Hkd 20 💸

2018-05-21 355 浏览
家姐最近中毒好深,就算去旅行之前都要黎食碗米線。我今日受佢所逼,陪佢一齊吸毒。叫左豬紅,比起大陸既豬紅都係比上不足,但比下有餘。一定要配乍醬,仲要另上。清湯的確唔錯。不過食食下見到隻碗有粒小蚊子😂😂😂😂(可以睇下圖果個湯,我夾左佢出黎⋯🤔賣單果陣我伸隻手出黎比錢既時候⋯沖左隻吸血既蚊出黎!我即打!打到一手都血呀....................真係好銀多蚊。小店黎講唔錯,店員姐姐都幾熱情。(隔左一日我又黎食過👇🏻)今次無蚊蚊啦!😌

小店黎講唔錯,店員姐姐都幾熱情。
(隔左一日我又黎食過👇🏻)

今次無蚊蚊啦!😌

2018-04-10 426 浏览
譚仔就吃得多了,其實在香港也有其他雲南米線的選擇。今晩便去了長沙灣的「裕一品四川雲南米線」,它們已伴隨街坊18載,除了定期推出多款$10小食外,更每天供應$20的下午茶 = 三餸麵+汽水,絕對是良心食店。米線單拼是 $26,每加一樣餸大概 $5-$7,我還了三小辣,還真頗辣,飲品也只是一個 +$6。我和寶寶就當然要試試鎮店必食三寶:黑柏葉、墨魚頭、豬大腸。這些配料在米線店比較小見,爽口的黑柏葉和豬大腸,彈牙有嚼感的墨魚頭也很值得一試。外面煎得香脆的新彊香草烤雞中翼 ($16) 內裡還保留著鮮嫩肉汁,一人吃一隻真的不夠呢。口水雞 ($28) 是用雞腿部份,所以肉質嫩滑鮮甜,惹味得來又不覺辣。上面放上花生粒,增加口感。口水雞的份量還很大呢,比如我的手臂般長!三至四人分享也可以。但説到最掋食就一定是特價小食,紅油海蜇 ($10) 一點也不馬虎。海蜇做得爽口滑溜,辣得過癮,是必叫之選。

2018-04-07
M佬:你知唔知點解我成日都話去食麵?A姐:因為你嗰人悶囉!M佬:其實我唔係想食麵,係想見多你幾面!呢個A姐成日話我無心思,唔好話我唔𠱁你啦,見多你幾十年都得呀。今日就帶你去試下同我一樣咁長情,陪咗街坊17年嘅長沙灣裕一品四川雲南米線,老闆親力親為,食得出人情味。M佬之選:麻辣米線2小辣 (豬大腸 + 竹笙 + 象拔蚌 + 生菜 + 蘿蔔)呢到嘅米線有麻辣同酸辣揀,分大中1-10小辣。識食就梗係食麻辣,呢度2小辣無我想像咁辣,辣味唔搶喉,有微微發麻感,米線彈牙,掛湯力高,好過癮。竹笙爽口,吸晒麻辣湯;豬大腸洗得好乾淨,仲好厚肉;加埋生菜同蘿蔔,Perfect!A姐之選:麻辣米線9小辣 (墨魚頭 + 黑柏葉 + 蘿蔔 + 木耳)唔係好食得辣嘅A姐揀咗9小辣,湯底明顯唔係橙色,不過依舊有少微微發麻感,正。值得一提呢到有墨魚頭同黑柏葉,係比較少有嘅餸。墨魚頭鮮味彈牙,好香墨魚味;黑柏葉鮮甜,有𡁻頭。拍青瓜青瓜清甜爽脆,加埋特製酸辣醬汁,十分開胃。口水雞腿無錯,係雞腿,仲係大大隻嘅雞腿,都係28蚊咋。口水辣汁辣得過癮,雞脾大大件,啖啖肉,配埋脆花生,口感豐富。紅油海蜇10蚊雞有咁大碟真係好抵呀,
M佬:你知唔知點解我成日都話去食麵?
A姐:因為你嗰人悶囉!
M佬:其實我唔係想食麵,係想見多你幾面!

拍青瓜
青瓜清甜爽脆,加埋特製酸辣醬汁,十分開胃。

紅油海蜇
10蚊雞有咁大碟真係好抵呀,海蜇爽口彈牙,每條都沾滿微辣嘅紅油,香口惹味。
紅油海蜇

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2018-03-19
紅油海蜇
 今次小妺帶大家來到長沙灣小店用形容三個字「平靚正」是糧尾精選, 伴隨街坊17年的「裕一品四川雲南米線」除了定期推出多款$10小食外更每天供應$20的下午茶,三餸麵+汽水,令我感受到餐廳既人情味絕對稱得上是良心食店。 裕一品四川雲南米線位置不算很難找,地鐵站出黎行5分鐘到就到。   上湯米線 HK$26(單拼) 額外每款配料加HK$5-7 麻辣或酸辣加$1   米線軟硬度剛剛好,份量偏大,米線還有不少配料,芽菜,九菜和腐皮  湯底上不像一般的只有麻辣度可選擇 在酸辣上提供10種程度口味,是比較少見 我選擇了酸辣十小辣,很開胃又不會很辣。 鎮店必食三寶(米線配料):黑柏葉、墨魚頭、豬大腸  最特別就是黑柏葉,因為很難見到黑柏葉 黑柏葉就是未經漂白過牛柏葉,感覺較健康,而且份量挺多。  墨魚頭很彈牙很鮮味,爽口有汁。  豬大腸很乾淨,肥瘦都適中,質感很鬆軟。  象拔蚌爽口,十分有嚼口。  炸醤味道是咸咸的。  蒜泥白肉HK$24白肉肥瘦適中,沒有油膩感,多蒜蓉。  口水雞腿HK$28 絶對是必食推介,它的賣相非常討好 雞肉結實嫩滑多汁,加上口水雞的醬料跟配菜,食落相當惹味,而且
  上湯米線 HK$26(單拼)
額外每款配料加HK$5-7 麻辣或酸辣加$1
上湯米線
 湯底上不像一般的只有麻辣度可選擇
在酸辣上提供10種程度口味,是比較少見
我選擇了酸辣十小辣,很開胃又不會很辣。
鎮店必食三寶(米線配料):黑柏葉、墨魚頭、豬大腸
黑柏葉
 最特別就是黑柏葉,因為很難見到黑柏葉
黑柏葉就是未經漂白過牛柏葉,感覺較健康,而且份量挺多。
黑柏葉
 墨魚頭很彈牙很鮮味,爽口有汁。
墨魚頭
 豬大腸很乾淨,肥瘦都適中,質感很鬆軟。
豬大腸
 象拔蚌爽口,十分有嚼口。
象拔蚌
 炸醤味道是咸咸的。
 蒜泥白肉HK$24
白肉肥瘦適中,沒有油膩感,多蒜蓉。
 口水雞腿HK$28
絶對是必食推介,它的賣相非常討好
雞肉結實嫩滑多汁,加上口水雞的醬料跟配菜,食落相當惹味,而且份量超級大。
 香烤豬仔肶HK$20 2隻
即叫即烤很香口,啖啖肉,肉嫩多汁不會乾身。
 芝士波波HK$40 8粒
好熱好熱,係即叫即炸,還是流心的,可以點甜酸醬食。

————————————————

餐廳名字:【裕一品四川雲南米線】
地址:長沙灣青山道267 號地下
電話:27254732
營業時間:11:15 - 22:15

上湯米線
墨魚頭
2018-02-20 150 浏览
其實我係麻甩底,勁鍾意食米線🤭🤭,一場黎到梗係試齊鎮店配料,黑柏葉、墨魚頭、豬大腸,仲有象拔蚌豬大腸洗得好乾淨,而且裡面唔會有太多肥膏,岩晒我,食完都唔會有太大罪惡感,呢度用既係原汁原味既黑柏葉,唔係漂白過既~另外象拔蚌同墨魚頭都唔會韌😌叫左5小辣,但感覺上比訪間某大型連鎖店既較辣,唔食得太辣記住叫少d啊~ 仲點左皇牌小食口水雞腿、風味雞膝軟骨串、香草同麻辣雞翼、香烤豬仔肶😆😆口水雞脾唔算好辣,夠晒凍,雞肉結實得黎好嫰滑,而且份量超級大風味雞膝軟骨串$10三串,超高勝價比香草同麻辣雞翼燒完都好juicy豬仔肶食落啖啖肉,樣樣都充滿孜然粉,勁重口味,岩晒我🤟🏻紅油海蜇都係$10碟喳,呢個就相對淡,唔會太辣 唔岩食唔緊要,仲有其他皇牌小食:風味雞皮串、干伴雞腎、蒜香牛肚、蒜泥白肉 、紅油木耳、川味尖椒皮蛋、紅油豬耳、涼伴耦片、手拍青瓜、酥炸蝦餅、芝士波波等等不過因為友人唔食豬,好多野都食唔到😨 百幾蚊食到食檯野😂😂

風味雞膝軟骨串$10三串,超高勝價比

香草同麻辣雞翼燒完都好juicy

豬仔肶食落啖啖肉,樣樣都充滿孜然粉,勁重口味,岩晒我🤟🏻

紅油海蜇都係$10碟喳,呢個就相對淡,唔會太辣

不過因為友人唔食豬,好多野都食唔到😨

百幾蚊食到食檯野😂😂

大家好!相信食雲南米線絕對是我和大家的集體回憶,例如學生時代時大家都想儲錢買名牌或去旅行,所以去吃價廉味美的美雲南米線,會是不錯的選擇!Lucas最近飛了日本,花多了錢shopping購物,所以吃飯也要經濟一點,找來這家$10都有交易的「裕一品雲南米線」,究竟味道和餐廳環境如何呢? 米線湯底有酸辣和麻辣,我還是鍾情酸辣多一點。配料方面,點了這間餐廳有名的墨魚頭,相當爽脆!另外再加了黑柏葉和豬大腸=) 小食方面,價錢相當親民,可以叫多一點試多一點 =)蒜泥白肉﹕份量有不少,蒜頭數量沒有偷工減料,蒜味十足,正! 雞翼有辣有唔辣,都是用了「孜然粉」調味,風味十足。 !!巨型口水雞雞脾,真係好大隻呀!! $10紅油海蜇﹕看圖好像很辣,實際上不算太辣,是不錯的前菜。 香烤豬仔肶同樣都是用孜然粉醃製,吃下去有大漠風情。 總括而言,這裡性價比十分高,如果大家下午時段過來,更有驚喜價! $20 元有三餸麵+汽水,可能比自已煮更便宜呢 XP
大家好!相信食雲南米線絕對是我和大家的集體回憶,
例如學生時代時大家都想儲錢買名牌或去旅行,
所以去吃價廉味美的美雲南米線,會是不錯的選擇!

Lucas最近飛了日本,花多了錢shopping購物,
所以吃飯也要經濟一點,
找來這家$10都有交易的「裕一品雲南米線」,
究竟味道和餐廳環境如何呢?

米線湯底有酸辣和麻辣,我還是鍾情酸辣多一點。
配料方面,點了這間餐廳有名的墨魚頭,相當爽脆!
另外再加了黑柏葉和豬大腸=)

米線
小食方面,價錢相當親民,可以叫多一點試多一點 =)
蒜泥白肉﹕份量有不少,蒜頭數量沒有偷工減料,蒜味十足,正!
蒜泥白肉
雞翼有辣有唔辣,都是用了「孜然粉」調味,風味十足。

雞翼
雞翼
!!巨型口水雞雞脾,真係好大隻呀!!

香烤豬仔肶
同樣都是用孜然粉醃製,吃下去有大漠風情。

$20 元有三餸麵+汽水,可能比自已煮更便宜呢 XP

2018-01-23