📸 西偲名屋咁啱有幾日紅日想同男朋友去郊遊😚聽到佢話未去過西貢即刻坐言起行帶佢去一落車多人到傻🤣太陽又猛 又熱即刻周圍搵餐廳食野先沿海行向市場街 行行吓見到有間餐廳 門口放咗啲露營枱凳為食妹中意打卡 就即刻拉咗男朋友入去坐到見到有三層架 直頭雙眼發光🤩Tea set有2款 $286 $368兩款野食差唔多 係差在層數🤣難得入西貢就豪食一次🐷🍴Sunshine Tea Set💛8.5/10可自選2款蛋糕🍰有芝士蛋糕 慕絲蛋糕 撻等附送2杯餐飲 凍飲+6 特飲可以半價加配👉🏻 三層架以咸點為主啱曬為食妹🥰明太子雞翼 豬肉腸 豬柳扒🍽 火腿卷 煙三文魚 沙律Cream Cheese 吞拿魚沙律呢兩行野食啱曬夾落Bagel入面食🥰就咁食亦得!得咗!☑️ 印象最深既係明太子雞翼 同火腿卷雞翼比起平時更加脹卜卜 塞咗好多明太子係入面外面經過煎香再加以五味粉食落香脆 辣辣地好惹味火腿卷食落好似煙鴨胸🤣 有陣煙燻香味👉🏻男朋友:估唔到終於有港女Tea係食得飽以後可以借啲宜捉佢去食啦🙈🙈🍴Ex Tonic💛8/10Expresso + lime + Tonic咖啡的香同苦澀 撞上青檸的酸爽再加上Tonic
📸 西偲名屋

明太子雞翼 豬肉腸 豬柳扒
🍽 火腿卷 煙三文魚 沙律
Cream Cheese 吞拿魚沙律
呢兩行野食啱曬夾落Bagel入面食🥰
就咁食亦得!得咗!
Sunshine  Tea  Set

Sunshine  Tea  Set
Ex  Tonic
1K
2022-10-05 19 浏览
昨日重陽節,我們都趁天氣好都有周圍走走,更一早入到西貢, 發現都人頭湧湧啊,而西貢除了海鮮出名, 其實街頭上有間cafe 都好不錯,由於我們想靜靜地享受一下high tea ☕️ 😌 所以入去幫襯下了!House tea set 我們兩個人點了呢款,我自己覺得都非常豐富,有香草鷄翼、煙肉、煙三文魚、沙律、豬肉香腸、漢堡、曲奇餅,兩件自選蛋糕 🍰 !還可以選心愛花茶慢慢嘆!草莓味花茶不會太酸,又開胃!環境舒適,可帶寵物,店員都好友善!享受了一個輕鬆的時光!西偲名屋西貢市場街25號地舖

House tea set

還可以選心愛花茶慢慢嘆!草莓味花茶不會太酸,又開胃!

環境舒適,可帶寵物,店員都好友善!享受了一個輕鬆的時光!

西偲名屋
西貢市場街25號地舖
2022-10-04 11 浏览
🔻襯假期出西貢行下,一定要搵間餐廳坐底chill下同朋友傾下計☺️ 經過見到一間渡假風情嘅餐廳,咁就吸引咗我入去😆🌕 𝗖𝗿𝗮𝗯 & 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 🥑 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹蟹肉KO牛油果鼻哥包💲72🌟熱辣辣上枱,一絲絲蟹肉配合牛油果🥑健康之選✅🌕 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗜𝗰𝗲-𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 雪糕牛角包窩夫💲86🌟夏天食岩晒🥰❤️ice-cream配上香脆嘅窩夫🧇窩夫係有別於一般cafe,係有加上酥皮,令成個窩夫口感更有層次☺️評價:7/10💡微笑蛋🥚🅃🄸🄿🅂 💡ツ碼頭行去西偲名屋只需5分鐘❤️ツ怕熱嘅朋友就算坐戶外都唔使驚,可以同員工講想要風扇☺️員工會為你安排💁🏻‍♀ 西偲名屋 (西貢)📍地址:西貢市場街25號地舖📞 2654-9995
🔻

熱辣辣上枱,一絲絲蟹肉配合牛油果🥑健康之選✅

評價:7/10

💡微笑蛋🥚🅃🄸🄿🅂 💡
ツ碼頭行去西偲名屋只需5分鐘❤️

💁🏻‍♀ 西偲名屋 (西貢)
📍地址:西貢市場街25號地舖
📞 2654-9995
2022-07-28 212 浏览
Arrived around 4:00pm today & I am probably the last customer today as they closes at 5:00pm.Not enough cash to pay & need to grab some coins from my car. However, the shopkeeper is very nice. She tries her best to deduct the payment from my Octopus Card but with difficulties as she seldom uses itLater, she comes back to me saying she has deducted the amount twice & return the money to me in cash. Of course, how would I know if she doesn't tell me. The secret is Heavenly Father knows. He will re

Later, she comes back to me saying she has deducted the amount twice & return the money to me in cash. Of course, how would I know if she doesn't tell me. The secret is Heavenly Father knows. He will reward your honestly !

Lastly, she also allows me to to take the 2 stary wood sticks as souvenir to my wife.

It is wonderful day to me. Thank you & God Bless
2022-07-28
2022-07-24 125 浏览
轉了在西貢工作差唔多一年啦,平時一向帶飯的我,好少出去食lunch,咁啱今日星期六需要返工,於是同同事出去食飯我同事鍾意食西餐,於是到舊街裡搵食,被西偲名屋這名字吸引入去。一入去就有種希臘既感覺,地方雖然唔大,但感覺好舒服,唔會有種壓迫感,因我地食飯時間唔長,所以一入去就開始點餐了。我和同事點左一個黑松露蘑菇意粉,一個明太子冧雞翼意粉,一杯Latte和橙汁。Waiter上菜好快,最啱我地呢d只得1個鐘食飯時間既人,因為時間關係,忘記左影相,但賣相真係好得,先講明太子冧雞翼意粉,雞翼真係煎得好香,可能因為太好味啦,話咁快就食完啦,另一碟係黑松露蘑菇意粉,呢個真係非常極之推介,真係超好味,本身我覺得黑松露應該係有少少腥的,但呢個意粉完全冇腥味,每條意粉都好均勻咁佔上黑松露,真係好推介呢個意粉。飲野方面,我地叫左一杯Latte和橙汁,橙汁冇咩特別,講講Latte,拉花技術真係一流,通常一般開始飲後,拉花就會變形,但呢個拉花飲到最後都仲喺度而且冇變型呢,所以真心推介叫一杯latte。220718隔幾日後,又出去搵食既我,今次同2個同事出去食,經過上次既好印象,價錢亦真係合理,所以又再次幫襯啦。

220718

我地叫左黑松露蘑菇意粉,牛油果藜麥沙律和日式照燒雞王子飯,經過上次既經驗,今次記得影相啦,賣相都係好好呢,好colourful,好有食慾,返兜黑松露意粉,再食都係覺得好好食,雞扒飯份量真係好夠,好似我咁大食既人啱晒,至於嗰個牛油果沙律最啱呢種又熱又晒既天氣食呢。
2022-07-18
午餐
  • 牛油果藜麥沙律
  • 黑松露蘑菇意粉
同朋友約咗一起去西貢玩水,玩完隨便挑到這家店打算喝杯凍咖啡和食嘢。雖然外面其貌不揚,但咖啡的味道都好正!便宜又大杯!名字也都好有創意,「我的前度咖啡」☕️真的價廉物美🤣🤣high tea也都還不錯,兩個人食都有d食唔晒😅 蛋糕、bagel,水果,三文魚,雞翼,Ham 仲有豬肉腸,很豐富。在西貢那麼多fancy咖啡店,這間都是不錯的選擇。門口有草地,見有好多人也带狗狗來,還能吹到屋內陣陣冷氣😬 推薦
tea  set
我的前度咖啡
tea  set
我的前度咖啡
  • Tea  set
2021-12-18 431 浏览
這間餐廳,是全自助點餐,自己取餐牌,自己取餐具,自己取開水,全無服務架,因為今早帶🐕🐕去西貢複診,複診後行過見到門口有位就坐下,所以就嘗試選擇這間開了很夠的餐廳試吓,點知叫咗個簡簡單單的牛牛煎蛋午餐,來了碟牛漢堡煎蛋飯,只可以說牛牛一啲味都冇…真係中伏,難怪午飯時間都有位坐門口,不過,價錢就反映質素,$1xx,有前菜,有主菜,有甜品,有咖啡…不過,我都不會有下次啦!感覺廚師👨🏼‍🍳要努力💪💪學煮嘢😅😅🤣🤣
2021-12-18
午餐
態度唔好唔緊要 最緊要好食坐低無menu見到話自己拎就自己去拎,結果比佢話我自己拎😳所以餐桌都無叉,去埋self corner 都無唯有要行去Cashier 拎餐具不論係唔係疫情,我拎餐具都係拎個柄唔會拎吉食物果個位🙄但竟然又比佢話我隻手唔乾淨唔好拎柄果個位😳?少少衛生常識都無嗎?😂令我即刻話佢😳其實即使你上餐具比客人,都係應該要拎柄果個位😊食物黎到意粉還好既,始終$7x我叫左all day breakfast $9x加$4 凍飲叫左凍奶茶我承認因為我本身一心由上水過去係為左食柴太郎🥲但因為佢無開先撞左入呢間所以期望係高左少少但無諗過成份餐最好食係生果😂無茄汁焗豆,無果醬,無煙肉😑有乾爭爭既蛋,無味既腰豆奶茶原本送左杯熱奶茶黎,之後我提返係凍奶茶。。結果佢就將熱奶茶直接加幾粒冰😂上到我個位啲冰已經得返兩粒到佢上糖漿比我,已經無曬🤣🤣講真,你真係唔好浪費左個茶包啦🥲你比杯冰水我我都無咁嬲呀😫
態度唔好唔緊要 最緊要好食

坐低無menu見到話自己拎
就自己去拎,結果比佢話我自己拎😳

所以餐桌都無叉,去埋self corner 都無
唯有要行去Cashier 拎餐具
不論係唔係疫情,我拎餐具都係拎個柄
唔會拎吉食物果個位🙄
但竟然又比佢話我隻手唔乾淨唔好拎柄果個位😳?

少少衛生常識都無嗎?😂

食物黎到
意粉還好既,始終$7x
我叫左all day breakfast $9x
加$4 凍飲叫左凍奶茶

所以期望係高左少少
但無諗過成份餐最好食係生果😂
無茄汁焗豆,無果醬,無煙肉😑
有乾爭爭既蛋,無味既腰豆

奶茶
原本送左杯熱奶茶黎,之後我提返係凍奶茶。。
結果佢就將熱奶茶直接加幾粒冰😂
上到我個位啲冰已經得返兩粒
到佢上糖漿比我,已經無曬🤣🤣
講真,你真係唔好浪費左個茶包啦🥲
你比杯冰水我我都無咁嬲呀😫

西貢行山完畢,下午五時多,剩下一個人留在西貢,想找個地方吃些東西回家。西貢市雖然coffee shops 林立,精緻的西餐廳也示少,但原來找一個可以一個人食餐的地方卻不多。翹了數個圈,來到西偲名屋,有意粉,沙律,各式各樣的飲品和called。好啦,就去試一下。打算點冷泡咖啡和明太子冧沙甩(即明太子釀雞翼沙律)怎料由於太晚,只剩下哥倫比咖啡,其他不夠一杯。店員真的很有心,超讚,她同時把餘下些少的咖啡也給我試。試了來自Tanzania, Panama 和Columbia.三種,他們各有特色,味道都很好,Tazania 有果香,Panama醇香,相對Columbia就中規中舉。和店員談了一會,看得出他們好有心,嚴選咖啡豆。她說咖啡豆供應商會開班傳授咖啡各種各樣的課程明太子釀雞翼也很美味,外脆帶點辣,沙律汁也特別,甜甜酸酸,應該有果汁調入。是一間細緻認真的小店

是一間細緻認真的小店
2021-10-03
  • 冷泡咖啡
2021-08-03 268 浏览
um….尋日去到已經4點幾近5點,好多野食都無哂。咁都明嘅,因為餐廳其實平曰早收,唔預好多材料都合理,而且都諗住簡單食少少就算。點知…都可以咁伏。呢份牛油果多士,$49。係真係一塊薄多士,加4片薄牛油果,完。夾硬要形容下就係塊多士有少少香草同nuts嘅都……脆嘅塊包嘅都…..個四片牛油果夾埋無1/4個囉….質地爽唔係creamy…..隔離個一啖菜個醋幾好味囉。牛油果多士都唔係咩特別野,無諗過佢收$49,仲差過我自己屋企hea整。我見隔離枱都有叫,佢地見到同我地反應一樣…X左出聲。我另外仲有叫:▪️Americano with ice cream $68我叫朱古力蛋糕,就比左雲呢拿雪糕。個啡底不過不失,個雪糕比錯咗我都費事出聲,但係個雲呢拿雪糕係唔好食嘅雪糕,得個甜唔香雲呢拿味。▪️三文魚Bagel $68經過分牛油果多士嘅衝擊之後你會覺得好好多添。但係其實都只係不過不失。▪️後加左杯Hazelnut Latte ,正常。我哋唯有安慰自己,當自己去咗一個旅遊區,唔覺意叫左個減肥餐。唯一好處,佢可以俾我同狗仔一齊坐出邊。咁囉。無下次。
um….
尋日去到已經4點幾近5點,好多野食都無哂。
點知…都可以咁伏。

牛油果多士

呢份牛油果多士,$49。

係真係一塊薄多士,加4片薄牛油果,完。

牛油果多士都唔係咩特別野,
無諗過佢收$49,仲差過我自己屋企hea整。
我見隔離枱都有叫,佢地見到同我地反應一樣…X左出聲。

我另外仲有叫:

▪️三文魚Bagel $68

▪️後加左杯Hazelnut Latte ,正常。

無下次。

2021-08-02
2021-06-13 226 浏览
點餐很慢等了很久很久才有店員出來落單,已經想走啦!店員也沒有什麼歉意,態度不太有禮貌。叫了最基本的青醬意粉,很失望!很普通的沒有什麼特別,加多一兩片生菜和很少的蛋沙律,整體欠缺誠意,青醬意粉又不太入味。不會再嚟幫襯。有被騙的感覺!這份餐完全不值咁貴!

2021-06-10
2021-06-02 111 浏览
西貢都予人悠閑放鬆嘅感覺,當然去到會搵間舒適嘅cafe chill 吓呢間cafe喺西貢大街,成間幾藍白色為主,好似去咗歐洲咁,好relax ~~~佢仲有戶外位,下次可以帶主子嚟喎🐶店員好細心咁介紹菜式俾我哋,仲怕我哋太熱☺️ 好nice House Tea set 實食下午茶 ($268/2)咁悠閑嘅環境,當然要嘆吓High Tea 熱食:明太子釀雞翼、豬肉香腸、豬柳扒以明太子釀雞翼最特別,雞翼外面烤得香脆,裡面有滿滿嘅明太子,夾著嫩滑嘅雞肉,辣辣哋好惹味。包點:鼻哥包配忌廉芝士用上有洋蔥味bagel, 外面脆口,入面煙韌,洋蔥味亦好香,最鍾意有忌廉芝士配搭,更加好食😋甜點:曲奇🍪及自選蛋糕兩件曲奇好鬆化,伴咖啡唔錯蛋糕賣相好靚🥰 顏色鮮艷搶眼,我哋試咗,特濃朱古力蛋糕,朱古力味道香濃,蛋糕夠鬆軟。熱情果慕絲蛋糕,口感軟滑,味道清新,酸酸甜甜下午茶餐仲會包兩杯飲品
佢仲有戶外位,下次可以帶主子嚟喎🐶

店員好細心咁介紹菜式俾我哋,仲怕我哋太熱☺️ 好nice

House Tea set 實食下午茶 ($268/2)

咁悠閑嘅環境,當然要嘆吓High Tea
熱食:
明太子釀雞翼、豬肉香腸、豬柳扒

包點:
鼻哥包配忌廉芝士

甜點:
曲奇🍪及自選蛋糕兩件
曲奇好鬆化,伴咖啡唔錯
蛋糕賣相好靚🥰 顏色鮮艷搶眼,我哋試咗,
特濃朱古力蛋糕,朱古力味道香濃,蛋糕夠鬆軟。
熱情果慕絲蛋糕,口感軟滑,味道清新,酸酸甜甜
下午茶餐仲會包兩杯飲品
  • House Tea set 實食下午茶
2021-05-30 619 浏览
最近,從雜誌所知,在西貢的萬年街及宜春街一圈小區裡,多了一些壁畫,故趁閒日走入來打打卡,並順道逛一逛西貢,說真,都不知多少個年頭沒來過西貢了。在市場街一邊,偶然看到這家藍色小屋「西偲名屋」,就決定在此吃頓午餐,因為,在這裡很有渡假的感覺喔。雖然,鋪前有些戶外座位,但今天實在有點熱,還是乖乖坐在裡面享受一下舒適的環境。裝潢很有地中海一些小店風格,不同款式、顏色的木櫈,特色花紋的磁磚,都令餐廳富有獨特的個性,尤其這天是閒日,人客不太多,更有種悠閒及寧靜感。順帶一提,下單後店員會送上飲品、食物,但清水、調味料,就要「自助」一下了。此外,值得一提的是店家的餐具好漂亮,有點愛不釋手之感。還看到店家亦兼營售買一些歐陸風情茶杯,造型非常漂亮別緻,而且,定價也相宜。除了一般的主菜配飲品的午餐之外,還有一款陽光午餐,只賣$168就包括了前菜、主菜、甜品及餐飲,是非常全面的套餐。最後,我們點了一個普通的午餐及一個陽光午餐共享。陽光午餐的前菜選了「三文魚卷青瓜」,一客有兩件,剛好可以一人一件。厚厚的三文魚捲着青瓜條,鹹香的三文魚,配上青爽的青瓜,估不到效果出奇地夾,好吃。而主菜選了「蟹肉意粉」(需+$13)
此外,值得一提的是店家的餐具好漂亮,有點愛不釋手之感

三文魚卷青瓜
而主菜選了「蟹肉意粉」(需+$13),不是說笑,蟹肉可以以「堆積如山」來形容,份量絕無手緊,而且,蟹肉鹹鮮,混在意粉中,十分美味
,而意粉亦煮得剛好。順帶一提,伴碟的沙律菜下了自家調製的醬汁,沒有馬馬虎虎。
蟹肉意粉
午餐的主菜則是「黑松露磨菇意粉」($72),當送上枱時,黑松露的香氣非常撲鼻,再看看賣相,足證下了很足黑松露,每一條意粉都沾滿黑松露,入口實在幽香
;而蘑菇也是新鮮貨色,甚具菌香。
黑松露磨菇意粉
陽光午餐所包的甜點,除了一球雪糕之外,還可從凍櫃中自選一款,選擇非常多。雪糕揀了朱古力口味,好濃郁,而蛋糕相中熱情果芒果慕絲蛋糕,不單賣相精緻可愛,而且,超美味,薄薄的熱情果漿,酸香清新,裡面的芒果慕絲,清甜軟滑,讚呀
熱情果芒果慕絲蛋糕、朱古力雪糕
熱情果芒果慕絲蛋糕
餐飲方面,一杯要了柚子茶,清香充滿柚子香氣,甜蜜滋潤。
柚子茶
另一杯選了冰凍的榛子鮮奶咖啡,用上鋼飲管,支持環保,要撐!而咖啡醇香,榛子味突出,夏日消暑飲品
榛子鮮奶咖啡
幸好是閒日來此,在每幅壁畫打卡時都不會有太多遊人,可以盡「影」而歸,加上這一頓豐富午餐,就是盡興而歸。
蟹肉意粉
黑松露磨菇意粉
熱情果芒果慕絲蛋糕、朱古力雪糕
2021-05-12 60 浏览
The cleanliness of this place is absolutely thumbs-up, especially the bathroom, you can tell the owner did the best to keep this spot with a heart  that not many restaurants in HK can do that. Friendly staffs and casual atmosphere, food is good too, a great place to relax and for a meal!
2021-05-09
早餐
  • All Day Breakfast
2021-05-07 207 浏览
放假同屋企人遊車河🚙遊下遊下去到西貢,好好彩搵到個錶位✌🏻即刻落車搵食!市場街有好幾間餐廳/cafe,間間個感覺都好舒服,見到呢間個餐牌都幾吸引一於試試先🤩陽光午餐$168包哂前菜、主菜、甜品同餐飲,前菜我地試哂兩款😝三文魚卷青瓜睇落好似細細舊,但塊煙三文魚幾都大塊幾厚🤤藜麥旦沙律份量都唔少,最鍾意咬落去個口感,原來蛋沙律撈藜麥個味都幾夾,兩款前菜都用玻璃雪糕杯裝住,打卡影相一流😆主菜我地揀左蟹肉意粉同黑松露磨菇意粉,意粉分量都算多,蟹肉成個小山丘堆左喺意粉上面😋😋意粉個汁淡淡地,再加上少少黑椒,唔會蓋過哂蟹肉嘅味!黑松露磨菇意粉就香濃好多,勁多磨菇!兩碟意粉都有沙律伴碟,最欣賞佢個沙律汁,餐廳自己調製酸酸甜甜好清新,岩哂熱辣辣夏天食😆😆甜品包一件自選蛋糕同雪糕,平時出街食飯d甜品通常定左係咩,又或者最多比兩三款你揀,呢度嘅自由度就大好多喇!凍櫃有成十款蛋糕🍰真係花多眼亂😍最後我地揀左特濃朱古力蛋糕同芒果芝士蛋糕😋😋朱古力蛋糕名副其名,真係好重朱古力味,食到停唔到口🤫芒果芝士蛋糕就清新d,食得出落重芝士🤤估唔到一間小店嘅蛋糕都可以咁出色!!雪糕方面可以揀朱古力或者雲呢拿味,要讚嘅係雲呢

陽光午餐$168

最後我地揀左特濃朱古力蛋糕同芒果芝士蛋糕😋😋朱古力蛋糕名副其名,真係好重朱古力味,食到停唔到口🤫芒果芝士蛋糕就清新d,食得出落重芝士🤤估唔到一間小店嘅蛋糕都可以咁出色!!雪糕方面可以揀朱古力或者雲呢拿味,要讚嘅係雲呢拿雪糕,係用真正嘅雲呢拿籽整,個味同落雲呢拿油整嘅好唔同👍🏻👍🏻

餐飲我地揀左熱Americano同加錢半價要左杯Dirty😍雖然兩杯咖啡都係用同一款佢哋自己調配嘅咖啡豆,但飲落個味道就好唔同😋Dirty打卡一流,不過記住要快快打完卡就好飲返啖喇,如果唔係咖啡沉左底個味就唔同左架喇!

呢間小店整體感覺好舒服,店內裝飾好靚,店員都好nice,露天位置有兩張檯,好天嘅時間可以坐低曬下太陽!鍾意慢活生活嘅人一定要黎chill下🥰