2008-07-27 20 浏览
跟朋友影完相後, 來到赤柱醫肚再繼續影. 經過赤柱大街同美利樓, 最終來到這家裝修幾靚同特別的餐廳食飯. 今次點了牛肉乾檬, 越式椰菜苗, 青咖哩雞. 餐飲就點了Mango Tango 同Viet Beauty, 為這炎炎夏日消消暑. 牛肉乾檬: 牛肉好香口惹味, 但啲檬粉有少少黏埋一齊, 啲汁酸味味又帶點蒜味, 好開胃. 越式椰菜苗: 起初以為係一個個圓形的小椰菜, 原來唔係呢. 啲菜味道好鮮甜, 炒得幾好.青咖哩雞: 推介呢!! 啲咖哩好正, 啲香料份量o岩o岩好, 用嚟撈飯一流. 而啲雞肉係全部去哂皮同埋骨, 好適合啲怕肥又懶食骨的人. 總括嚟講, 係一間好有氣氛, 食物又好味的餐廳. 而且, 服務非常好, 侍應生有禮貌.

越式棷菜苗
牛肉乾檬
青咖哩雞
越式棷菜苗
牛肉乾檬
青咖哩雞
2008-06-30 16 浏览
最近同媽媽黎試下個LUNCH,唔錯喎,有一卡位坐,好舒服,紅咖喱好好味!頭盤豬肉卷亦好足料,仲有雞絲沙律都好清新!SERVICE十分好!叫左熱飲後來想轉凍飲亦好好服務!仲要LUNCH唔駛加10%,GOOD!!!不過個法包就得4小件,都要收16蚊貴左少少!
  • 紅咖喱雞配法包
2008-06-13 3 浏览
上星期週末雖然有場黑雨不過星期一竟然風和日麗所以到Stanley走了一趟晚飯來了近來頻頻宣傳的Saigon@Stanley夏天吃越南野特別有feel裝潢頗有情調不過味道不太特別這個價錢可以吃得更好而且桌下有蚊吃完餐飯, 成腳都係蚊larn
上星期週末雖然有場黑雨

裝潢頗有情調
不過味道不太特別
這個價錢可以吃得更好
而且桌下有蚊
吃完餐飯, 成腳都係蚊larn
春卷, 味道不錯
越色炒貴刁,像豉油王炒面
咖哩牛肉, 配法包
送楊枝金露
2008-06-04 11 浏览
自從轉左廚師後,呢間野攪到我每次入赤柱都心思思想入去食,因為每次都有新驚喜,但係都有啲菜式唔多掂,呢次都係食慣既菜式。唔記得個名既串燒雞、燒吊桶、米紙鴨肉卷、燒大蝦、炒河粉、炒芥蘭、軟殼蟹&甜品。整體都好好食,有水準,味道唔係平時食開既越菜味,加左少少西式香草落去煮,幾有特式,食唔慣會覺得怪怪地。
串燒雞、燒吊桶
軟殼蟹、甜品
(非会员)
bad
2008-05-22 5 浏览
the food is really bad, i've ordered the beef noodles, bamboo shrimp, lettuce with pork , and tofu salad. all are bad! and i've ordered the house white, it's little like 1/4 of the white wine glass, unbelievable....however the price is really really expensive, $410 for just 3 appetizers and one noodle with a glass of white wine.. terrible!
復活節連休四天除了前天去了屯門燙頭髮後一直都是留在家裏當乾物女今天跟同事TK到赤柱逛逛,順便吃個高檔午餐約了11點半在中環地鐵站等在交易廣場的巴士總站坐6X到赤柱不消20分鐘就到了先來找地方吃午餐當然是在美利樓囉!最後選擇了吃越南菜,就在二樓的SaigonSaigon以藍白色的設計喜歡看風景的可以挑外面半露天的座位我們是選擇坐裏面的公主椅很有格調的呢點了兩份set lunch大家分著來吃前菜是蝦子青芒果沙拉及越式牛肉河主菜是古法烤豬肉餅及椰香燒魚柳蝦子青芒果沙拉很酸,但不醒胃蝦子翏翏數片青芒果的口感比較像青蘋果不是看點菜牌我以為是青蘋果沙拉呢越式牛肉河湯頭很濃郁,牛肉很嫩不過湯不夠燙,牛肉泡在裏面還是一直微紅我喜歡吃生的,所以沒問題河粉不算很幼滑,但整個牛肉河我覺得很OK!頭盤吃過後,主菜就陸續上桌了古法烤豬肉餅的盤子很大一個,而且是45度傾斜的很有視覺效果以越式檬粉作底,放加上豬肉餅及像焙根的肥肥的豬肉片加上甜酸醬來吃豬肉餅很札實,充滿豬肉香肥豬肉片烤的焦焦的,肥油都給擠出來了為了健康還是不敢吃椰香燒魚柳的魚柳放在椰子葉上烤但是魚居然沒吸受到椰香,可以說是淡而無味的看著別桌點的蒜泥麵
復活節連休四天
除了前天去了屯門燙頭髮後
一直都是留在家裏當乾物女
今天跟同事TK到赤柱逛逛,順便吃個高檔午餐

約了11點半在中環地鐵站等
在交易廣場的巴士總站坐6X到赤柱
不消20分鐘就到了

先來找地方吃午餐
當然是在美利樓囉!
最後選擇了吃越南菜,就在二樓的Saigon

Saigon以藍白色的設計
喜歡看風景的可以挑外面半露天的座位
我們是選擇坐裏面的公主椅
很有格調的呢

點了兩份set lunch
大家分著來吃
前菜是蝦子青芒果沙拉及越式牛肉河
主菜是古法烤豬肉餅及椰香燒魚柳

蝦子青芒果沙拉很酸,但不醒胃
蝦子翏翏數片
青芒果的口感比較像青蘋果
不是看點菜牌我以為是青蘋果沙拉呢
越式牛肉河湯頭很濃郁,牛肉很嫩
不過湯不夠燙,牛肉泡在裏面還是一直微紅
我喜歡吃生的,所以沒問題
河粉不算很幼滑,但整個牛肉河我覺得很OK!

頭盤吃過後,主菜就陸續上桌了
古法烤豬肉餅的盤子很大一個,而且是45度傾斜的
很有視覺效果
以越式檬粉作底,放加上豬肉餅及像焙根的肥肥的豬肉片
加上甜酸醬來吃
豬肉餅很札實,充滿豬肉香
肥豬肉片烤的焦焦的,肥油都給擠出來了
為了健康還是不敢吃

椰香燒魚柳的魚柳放在椰子葉上烤
但是魚居然沒吸受到椰香,可以說是淡而無味的

看著別桌點的蒜泥麵包好好吃的樣子
就點了一客
另外點了咖啡,越南最出名的是咖啡嘛
咖啡濃郁的像espresso,喝過了超級提神!

整個set lunch的重點來了…
登登登…登!
巨型的甜品–越式咖啡燉蛋!
那個杯子不是普通的咖啡杯,比盛餐湯的還要大跟深!
第一層的燉蛋很香
低層的咖啡慕思是很香很濃的咖啡味,而且非常的幼滑
在減肥的我也忍不住整個甜品吃光光!

照片請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=9974562

2008-03-26 1 浏览
表妹黎左香港,所以今日請假又入赤柱,撘完程小巴基本上咩胃口都無哂... anyways,飯係一定要食,揀左好耐,因為赤柱食物價錢偏高,最後食我好鐘意0既pho~揀到食乜,就到揀坐outdoor or indoor。outdoor好view,indoor又好靚,真係好難揀... 最後坐左outdoor,因為難得有outdoor坐,又無人食煙。叫左一個香蕉花沙律,一碗生牛肉湯河,一碗雞肉湯河,一杯越南咖啡,rice pudding 同菠蘿pancake。第一次食香蕉花沙律,以為係香蕉加花,點知原來係香蕉0既花..出奇地脆,好特別0既口感,好彩香蕉花0既味一D都唔香蕉,因為我唔係好好香蕉。期待0既生牛肉湯河無令我失望~我食pho會飲一啖湯先,雖然都係無我係美國食過0既咁好食,不過都算係香港中較貼近我心目中0既味啦~牛肉唔“鞋”,不過唔夠生。杯咖啡對我黎講貼甜左少少,不過又苦又甜都幾得意。最後值得一提係個pancake!!好好食~唔識形容咁好食,好過個rice pudding..菠蘿都只係其次,塊pancake真係我食過咁多中最好食的!!食到超飽....好滿足0既午餐~

杯咖啡對我黎講貼甜左少少,不過又苦又甜都幾得意。

食到超飽....好滿足0既午餐~