2021-04-03 87 浏览
一直都好想係香港食烤魚,搬左黎九龍城,男朋友個客推介呢間,仲話味道好正宗。舖頭唔大,但個個都食烤魚,好吸引呢,我地點左烤鉗魚小辣,夫妻肺片,紅糖糍粑,紅油藕片烤鉗魚小辣,加左薯粉,條魚成個盤咁大,仲有好多配料,蓮藕,海帶,萵筍,蒟蒻,豆皮等等,我地仲加左個紅薯粉,滾起就得得啦,好正,香辣麻齊全,啲紅薯粉索晒啲汁,好似重慶酸辣粉咁!兩個人清晒夫妻肺片-比想像中大碟,牛展大大塊,仲帶牛肚,牛利,好惹味開胃紅糖糍粑-呢個係我地都好鍾意既甜品,煙煙un un,點啲紅糖漿, 少少甜外脆內軟,好香口,正紅油藕片-呢個入量都多呀,爽脆清甜,不錯。初初都有啲擔心,啲人好似講到好差咁,但而家用QR落單,又快又方便,而且樓面態度不錯,所以今餐都好滿意呢!

紅油藕片-呢個入量都多呀,爽脆清甜,不錯。

2021-04-03 69 浏览
天氣開始熱特別想食辣,九龍城出名食泰國菜就全香港人都知,原來有間川菜都幾好食,價錢合理,唔敢講係咪正宗,不過就好啱我胃口青椒魚(山魚)(例牌$198)除咗山魚之外仲有桂花魚(+$80),魚肉好滑,份量又多,大部分都冇咩骨,口感清香麻辣唔油膩,其他配料仲有萵筍同蒟蒻蒜泥白肉($68)五花腩好彈牙,鐘意多蒜仲可以要求加蒜,連埋青瓜片一齊食好清爽熗炒土豆絲($58)乾辣椒、花椒香味濃郁,土豆絲軟硬適中,爽脆有咬口麻辣牛肉($48)涼拌牛腱好清爽,麻辣開胃,送酒一流紅糖糍粑($38)雖然食到好飽,但都仲係好想食甜品,所以要咗外賣盒上方便拎走,店員好細心咁係外賣盒到開咗個口透氣,咁糍粑就唔會焗到淋晒,值得一讚糍粑外皮微脆,糯米軟綿煙韌,再加少少紅糖漿,口感甜甜哋好豐富

青椒魚(山魚)(例牌$198)
,其他配料仲有萵筍同蒟蒻

蒜泥白肉($68)

熗炒土豆絲($58)
乾辣椒、花椒香味濃郁,土豆絲軟硬適中,爽脆有咬口

麻辣牛肉($48)
涼拌牛腱好清爽,麻辣開胃,送酒一流

紅糖糍粑($38)

2020-09-13 958 浏览
侍應係餐廳入面長期拉低口罩,戴左=無戴,最衰係打哈癡唔捂口!唔好話疫情期間,就算係非疫情間都接受唔到....食食下野有甲甴爬過再講水煮魚,得個油字,唔辣唔香,D香料無爆香過就落,魚有腥味無下次!
食食下野有甲甴爬過
無下次!
2020-09-01 793 浏览
我吃見見麵不下十次,已習慣它水煮魚的辣度十分飄忽。試過叫中辣辣到食完要去廁所屙屎,又試過叫大辣完全覺得唔辣。今次就叫中辣水煮魚,個湯完全唔辣,只覺得很油,又唔香,魚肉仲帶點腥。另外,店員衛生情況惡劣。有個洗碗姐姐放啲湯殼入櫃,有兩個跌咗落地,佢就當無事發生放入櫃。另一個侍應經過,我同佢講有湯殼跌咗落地,但洗碗姐姐照放入櫃,個侍應竟然當冇事發生,理都唔理我哋。我當堂嚇咗一跳,估唔到佢哋衛生情況咁差!總括而言,今次水煮魚十分之差,而且啲侍應衛生都好差,以後都唔會再去。
2020-08-26
2020-07-18 721 浏览
之前試過酸魚,感覺唔錯,所以想試吓其粉麵,但扮麵供應時間只是中午,只可周末先可以試吓。今日叫咗肉沫酸辣粉及紅燒牛肉麵。酸辣粉叫了大辣。先來酸辣粉,紅色油淋淋的一碗粉,試了一口,唔夠辣。薯粉質地好稔,唔夠咬口。牛內麵,麵底稔,牛肉又薄又冇味。總括嚟講,好失望。下次還是選擇食魚吧!
2020-07-11
$37.5 (午餐)
2020-02-26 1034 浏览
晚上入去一人坐低 佢比張紙 叫了水煮魚面 佢問”叫一樣咋?叫一樣唔洗嘥咗我張紙啦” 態度非常之惡劣食物一般名過其實 永不回頭 好伏你想貼$買難受就去 其實佢都唔full....
態度非常之惡劣
食物一般名過其實 永不回頭 好伏
你想貼$買難受就去 其實佢都唔full....
去哩間嗌外賣酸辣粉,當時堂食生意好,客人好多。店員同我講酸辣粉要等半個鐘,根住果店員又問左廚師之後直接同我講唔做wor!唔係等唔等即問題,係直接同我講唔做。我專登架車過來買外賣,結果唔賣俾我。真係再好食都唔會再幫襯啦。同埋哩間酸辣粉都唔係正宗酸辣粉,正宗酸辣粉都唔會落蒜頭架。我係因為住九龍城覺得哩間買近先來,因為生意好就唔做我生意,真係係香港第一次見。咁即態度,生意可以好到幾耐?以後唔會再幫襯啦。

外卖自取
2019-10-09 845 浏览
今晚又路過這九龍城街角的四川餐館,人不多,終於有機會進去了。我們不是食得很辣的人,於是只點了一個小辣的水煮牛肉,及不辣的熗炒蓮藕。兩個菜都很好吃,牛肉沒"嗱"過,但還很嫩滑,證明師傅的廚藝"有料到",我和港媽還討論了幾分鐘是否應該把這麻辣湯打包,回家後造個水煮什麼什麼!可以扣分的,就是花椒太碎,每口牛肉或大豆芽都沾了不少花椒碎,口感並不完美。蓮藕本來沒什麼好講,但其實師傅也做得很好,只用少許薑蒜料頭爆炒,很可口。很難得這小店衛生也很好,餐具、地面都很乾淨。這晚如果我不是開車,我肯定會點兩瓶啤酒火拼牛魔王!

2019-10-09
2019-09-17 728 浏览
每次經過都見到有幾枱人在食水煮魚,所以決定要試一試。今晚可能落雨,所以室外冇枱,亦可以坐室內。叫了酸菜魚,秋葵及白飯一碗,開心些呀!過了一陣,先嚟秋葵,份量不多,味道可以喇,再來主菜酸菜魚。名乎其實,大大碗份量足,味道好,微辣帶酸帶麻,魚肉滑。推介!至於碗白飯,我分別向三位姐姐要飯,佢哋都係冇動於終,最後我問你地係咪冇飯?佢哋先回答唔係,之後都要等多陣先有飯食。杯茶飲完又唔添,所以我覺得服務係差。
每次經過都見到有幾枱人在食水煮魚,所以決定要試一試。
2019-09-17
2019-05-17 1050 浏览
收工後宵夜喇喂~~ 又出九龍城搵食「見見面」比我更夜收工,晚上12:30來到,即叫個「水煮生魚」同「口水雞」。已經食過幾次,有時好早就賣完水煮生魚,今次好彩!水煮魚,我必定揀生魚,如果廚師刀工好,都唔會多骨,如果係即埸生割,會食到肉質較實較彈,喝埋一口湯汁,嘩,真係好過癮嫁! 太辣的話,飲啖王老吉解辣,對我來說,呢種享受可以治療整日繁忙工作壓力的抑鬱情緒! 口水雞,都夠味,有啫哩係肉質之間,一碟份量唔算多。呢間100分滿分,我覺得值85分嫁!天氣凍D可以試試,夏天來到九龍城,都係首選泰菜!
收工後宵夜喇喂~~ 又出九龍城搵食
水煮生魚

口水雞,都夠味,有啫哩係肉質之間,一碟份量唔算多。
水煮生魚
2019-04-01 736 浏览
起初以為是麵店,入到去先知係食四川菜。附近好多車房,以為都唔會搵到好野食,結果亂打亂撞就入咗呢間四川菜館。入到去,發現入面好逼狹,感覺好大壓迫感,但係店鋪有酒飲同水煮魚食,感覺順返。上菜時聞起上黎,起經覺得好有似曾相識既味道,似係雲南聞過既川菜味道!食起上黎,見到辣椒數量非常澎湃,而且好足料,下面仲有好多薯粉,兩個人share一份絕對無問題。希望下次有機會食埋其他唔同既菜式,加油!

起初以為是麵店,入到去先知係食四川菜。

入到去,發現入面好逼狹,感覺好大壓迫感,
但係店鋪有酒飲同水煮魚食,感覺順返。

希望下次有機會食埋其他唔同既菜式,加油!
$150 (宵夜)
  • 水煮魚
2019-02-21 818 浏览
九龍城多數食泰國野, 打邊爐... 最近多左四川菜既野食.耐唔屎就會想食下辣野, 想刺激一下, 都會黎呢間夠地道的小店,多數幾次都坐街外, 鋪入面太窄太迫, 而且多數要搭台, 個人麻麻地鍾意搭台.------------------------------之前食過酸菜魚, 都好食, 見其他食家都有食評我就不多說了,今次食酸菜魚有驚喜, 因為係香港好難食到好味既水煮魚... 呢間我食到大陸味...食完無口渴的, 應該無加味精了.今次食既係桂花魚, 半條須要加$80蚊...加埋相片呢盤夠2-3人食,魚好滑好滑, 配有芽菜及寬薯粉, 可以加火鍋配料一齊煮(詳細可睇附圖的火鍋料).------------------------------回鍋肉, LIKE重口味既人士會十分喜愛, 不過好多油, 肉既份量好夠多, 看似好肥但食落去不太油膩.------------------------------花菜比想像中大盤, 炒得夠味, 不太辣, 2個人叫左3個餸, 呢個真係食唔哂.
今次食酸菜魚有驚喜, 因為係香港好難食到好味既水煮魚...
呢間我食到大陸味...食完無口渴的, 應該無加味精了.
大盤花菜
四川回鍋肉
水煮桂花魚(半條)
2019-02-19
大盤花菜
四川回鍋肉
水煮桂花魚(半條)
  • 水煮魚
2019-02-16 526 浏览
九龍城而家多左好多小店,今次就試下間辣野~同表嫂係見見面到見下面小店細細,一眼睇得哂,坐滿大概三十個人到~店員都係國内人,有口音的。兩個人嗌左三野野加個白飯share酸辣土豆絲 味ok 個人覺得唔夠酸唔夠辣大盤菜花 有獲氣 意想不到好食喎酸菜魚熱辣辣 魚都幾滑 酸菜無沙 送飯一流我相信間餐廳主要客源都係附近酒店既自由行,因此餐廳環境被那些食客影響了。自由行於餐廳放聲交談,無餐桌禮儀,對侍應態度亦非常麻麻,因為店舖唔大,我覺得有點困擾
九龍城而家多左好多小店,今次就試下間辣野~
同表嫂係見見面到見下面

兩個人嗌左三野野加個白飯share

酸辣土豆絲 味ok 個人覺得唔夠酸唔夠辣

大盤菜花 有獲氣 意想不到好食喎

酸菜魚熱辣辣 魚都幾滑 酸菜無沙 送飯一流

2018-12-23 563 浏览
野食方面好辣好正,係正宗四川菜呀😍😍💕條魚最正,無聊係🌶️味/🍅味 都咁正!!(唔記得影🍅🐟)雞煲&田雞都好入味!其他小菜都有水準!!very good!! 有酒送辣菜簡直無得頂🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️ 食吾到辣geh都可以要求少辣/唔辣👍🏻 間鋪唔算太大,但係我地一行8人都坐到一齊👍🏻服務滿分,好有禮貌,上菜速度好快。等我遲d再返黎食!!雖然九龍城有好多好耶食,但係好食嘅川菜真係好少,各位辣妹辣哥宜家有口福喇!💕
野食方面好辣好正,係正宗四川菜呀😍😍💕

條魚最正,無聊係🌶️味/🍅味 都咁正!!(唔記得影🍅🐟)

有酒送辣菜簡直無得頂🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

食吾到辣geh都可以要求少辣/唔辣👍🏻

間鋪唔算太大,但係我地一行8人都坐到一齊👍🏻

2018-12-03 366 浏览
點左酸菜魚,味道好分量大,叫左小辣都好辣,因為有泡椒,如果唔食得辣嘅人就點Bb辣得了。另外點左涼拌蓮藕,魚都食嗮了,都仲未來,等左好耐,味道就好濃味。仲有一個重慶小麵,面比較勁道,味道有少少淡,叫左小辣但,都係有D辣總體比較適合內地人口味,師傅都係四川人,7點左右都爆嗮,坐左外面,餐廳裡面抽煙系統不夠好,所以選擇坐外面!
點左酸菜魚,味道好