2011-01-28 32 浏览
夜晚個frd想食雪糕,12noon咩haagen daz都刪哂啦…所以最後就去左燈火通明既許留山食個糖水~佢個熱糖水又幾有稔頭,好似一人邊爐咁有個火o係下面熱住,望落都幾靚~望落其實個size都幾細,不過食落都ok既~我好鍾意佢d好似冰又好似雪糕咁既球,好入味又好好味!好似許留山獨有咁~ 呢間許留山環境幾好呀,又唔會好逼,所以都幾鍾意~
所以最後就去左燈火通明既許留山食個糖水

佢個熱糖水又幾有稔頭,
好似一人邊爐咁有個火o係下面熱住,
望落都幾靚~
紫米露
栗子露
望落其實個size都幾細,不過食落都ok既~
金菠蘿唔知咩撈
我好鍾意佢d好似冰又好似雪糕咁既球,
好入味又好好味!好似許留山獨有咁~

呢間許留山環境幾好呀,
又唔會好逼,所以都幾鍾意~

2011-01-21
金菠蘿唔知咩撈
栗子露
紫米露
2010-12-23 31 浏览
“雙撈”, 我都好耐無食許留山了, 市面實在太多新開的甜品店, 每天吃一間, 有排都吃不完, 上台時發現食品好似比以前的細了很多, 不知是否錯覺, 一小碗生果, 全部淡茂茂, 唯一好味的是另一碗冰, 兩併: 芒果併棷子, 其實只是雪榚冰而已,要$38是在系太貴喇唔低食啊
“雙撈”, 我都好耐無食許留山了,
市面實在太多新開的甜品店, 每天吃一間, 有排都吃不完,

上台時發現食品好似比以前的細了很多, 不知是否錯覺,

一小碗生果, 全部淡茂茂, 唯一好味的是另一碗冰,

兩併: 芒果併棷子, 其實只是雪榚冰而已,

要$38

是在系太貴喇

唔低食啊
2010-12-22
2010-11-02 29 浏览
从澳洲牛奶公司出来,漫无目的的走,只是为了探访香港美食。一抬头,发现了许留山。真的跟大家说的一样,走在大街上随处可见的甜品店。每天都有不同的特价产品,我就选了当日特价-芒椰芦荟爽,HKD13元(原价HKD18元),可以拉八达通哦!买了直接带走,看着挺诱人的,很colorful,吃口一般般,芒果不多,芦荟不少,没有想象中的惊艳,纯属到此一吃罢了。
从澳洲牛奶公司出来,漫无目的的走,只是为了探访香港美食。

一抬头,发现了许留山。

真的跟大家说的一样,走在大街上随处可见的甜品店。

芒椰芦荟爽-一般般
店面小小的,但是很干净
墙上的介绍
大大的招牌
每日特价
2010-10-27
1 分钟 (外卖自取)
$6.5 (下午茶)
店面小小的,但是很干净
墙上的介绍
大大的招牌
每日特价
2010-06-27 4 浏览
請完朋友食飯,佢好客氣話要請返我食甜品!我好鍾意食甜品!攪到我幾開心呀!睇見 Menu,其實許留山啲甜品都唔平!好多都要 $30 以上!仲要係 made of 生果!我食少少甜品已經好滿足,唔使食大大兜嘅棉花冰。椰汁紅豆糕 ( $10 ) 係我嘅選擇,好似椰汁砵仔糕,有久違了的味道!有些紅豆如大豆般「大」粒!跟椰汁砵仔糕不同之處只係無咗砵仔糕果種少少黏嘅感覺!水蜜桃流心 ( $15 ) 係朋友嘅選擇。( 詳細食評,請見早幾日(灣仔)許留山個食評!) 其實係我嘅推介!我俾部手機佢睇我最近影嘅食物相,佢話水蜜桃流心個樣好吸引!一於要試吓!朋友請我食甜品,仲多謝返我慳佢個銀包喎!
請完朋友食飯,佢好客氣話要請返我食甜品
我好鍾意食甜品!攪到我幾開心呀!

睇見 Menu,其實許留山啲甜品都唔平!

好多都要 $30 以上!仲要係 made of 生果!
我食少少甜品已經好滿足,唔使食大大兜嘅棉花冰。

朋友請我食甜品,仲多謝返我慳佢個銀包喎!

椰汁紅豆糕
2010-06-23
$12.5 (宵夜)
椰汁紅豆糕
2010-03-22
食左新出的滋味方塊~配mango 汁同埋生果~個mango 汁係許留山一般的水準~唔錯~可惜..佢呢個滋味方塊..一d 都唔滋味...d 方塊係一d 味都食唔出gei..好似一d 冇味的jelly 咁..nothing special...有d 失望........
食左新出的滋味方塊~
配mango 汁同埋生果~
個mango 汁係許留山一般的水準~唔錯~

可惜..佢呢個滋味方塊..一d 都唔滋味...

d 方塊係一d 味都食唔出gei..

好似一d 冇味的jelly 咁..
nothing special...
有d 失望........

滋味方塊
2010-02-15
2010-01-12
許留山主張買兩杯另一杯特價.咁緊係買兩杯啦!!!!是日下午茶:- 芒椰奶爽我只會叫呢個外賣,習慣了~未試過吃到酸芒果, 有個jelly底,幾得意.
許留山主張買兩杯另一杯特價.咁緊係買兩杯啦!!!!

是日下午茶:-
芒椰奶爽
我只會叫呢個外賣,習慣了~
未試過吃到酸芒果, 有個jelly底,幾得意.
2009-09-22 6 浏览
以前總是喜歡到許留山吃小丸子系列的甜品,但現在誘惑太多了,多選擇就自然身不由己。每次吃完煎炸的東西都喜歡到許留山喝杯銀菊露又或者五花茶,清甜可口,又能消熱氣。自己比較喜歡菊花的茶味,菊花具有養肝明目、清心、補腎、健脾和胃、潤喉、生津,以及調整血脂等功效。常飲本品,春暖去濕、夏暑解渴、秋日解燥、冬季清火。真的是健康人生牙!

真的是健康人生牙!
銀菊露
2009-09-18
銀菊露
2009-08-18 27 浏览
一早出到來問機票, 問完哂價錢, availability, 搞掂哂睇衫前去食少少野. 不打算多食的我們就先來甜品打底. 銀行中心一出來, 我便被拉到入許樓山, 一早就要撈一撈野. 芒果撈野, 一向是許留山既名物, 下有芒果雪糕, 上有什果等等. 夠冰涼可口. 但整份甜品完全取決於芒果本身. 上面層好食, 水果夠新鮮, 當然是好, 若芒果是酸的話, 成份撈野就大打折扣. 今次呢砵撈野, 芒果未算最甜, 所以切忌食西瓜, 蜜瓜先. 不然就大大影響芒果既味道. 之後我叫了一個芒果椰什珍珠什麼的, 感覺椰汁唔夠, 搞勻都無補於事, 所以淨係覺得我飲緊芒果既飲品. 餃子, 就一般行貨物品, 皮雖然夠薄, 但真的非常普通. 我們二人特登揀樓上坐, 沒人時, 幾好, 多人時, 就會好重壓迫感.

餃子, 就一般行貨物品, 皮雖然夠薄, 但真的非常普通.

2009-07-26 11 浏览
行行吓想食龜苓膏,可以清熱氣Y嗎~~所以同男朋友就去度呢間食,因客人冇咁多,又坐的舒服D~~ 龜苓膏: 又唔苦可以清熱氣,仲可以當甜品咁食,唔錯唔錯咖哩什錦: 咖哩味濃,又入味又夠辣芒果糯米糍: 細細粒內裡芒果肉好甜Y因在母親節時買了兩套龜苓膏券TOTAL 22張,所以食龜苓膏不用比錢,只要用龜苓膏券就OK啦,咖哩什錦$20(如一至五食,用會員卡食有75折架),惠顧任何食品+$7可換購兩粒芒果糯米糍.
行行吓想食龜苓膏,可以清熱氣Y嗎~~
所以同男朋友就去度呢間食,因客人冇咁多,又坐的舒服D~~
龜苓膏: 又唔苦可以清熱氣,仲可以當甜品咁食,唔錯唔錯
咖哩什錦: 咖哩味濃,又入味又夠辣
芒果糯米糍: 細細粒內裡芒果肉好甜Y

靈芝龜苓膏
咖哩什錦
2009-07-25
靈芝龜苓膏
咖哩什錦
2009-07-20 12 浏览
印像中在許留山坐得唔舒服又頗貴,所以一直都只買外賣飲品,今日遇著下雨便坐低幫襯下,點知有意外驚喜^^芒果3重奏$30:個名係我改嫁,有3份細細份的芒果口味甜品,雖然份量看起來都頗細,但放得好精緻~而且我就最心多,鍾意樣樣試D,呢個甜品合晒我心意~小丸子是我一向的喜愛,糯米糍香甜軟棉,最後那而雪糕配點透明粉的則冰凍可口~~好好味呀!食甜品最開心都係可以同朋友仔邊食邊嘻嘻哈哈,真係由心甜出來呢

甜品最開心都係可以同朋友仔邊食邊嘻嘻哈哈,真係由心甜出來呢
芒果3重奏
2009-07-16
$30 (宵夜)
芒果3重奏
2009-06-27 10 浏览
今日個天好熱,放咗工經過旺角許留山見到有3款西柚爽嘅產品,即刻俾佢吸引咗。因爲平時都鍾意飲西柚汁,又鍾意食芒果,所以呢款飲品啱啱好滿足到我。佢有三隻味,西柚芒果爽、西柚蘆薈爽同埋西柚雪蛤爽。之前飲開芒椰芒果爽,好鍾意佢d芒果爽,芒果味好濃,但係見到個西柚蘆薈爽我又想試,唔知買邊個好。朋友話佢鍾意西柚芒果爽,甘佢就揀咗芒果,我就唔使諗揀咗西柚蘆薈啦。本身一杯$20,我同朋友一齊買就$32兩杯,好抵呀!因爲好熱,所以飲得好快。同埋好鍾意蘆薈爽入邊嗰舊大jelly,好爽好滑,仲有d蘆薈味。一啜就啜咗一半入口,個感覺真係好過癮。因爲我一開始冇攪開佢,分開飲咗西柚嗰層同蘆薈嗰層,d味道好自然,果然係真材實料。西柚味好濃,蘆薈味淡淡地唔會太甜,朋友提我攪勻嗮佢,兩隻味一齊入口仲好味,又真係喔,西柚嘅少少苦味同蘆薈嘅少少甜味溝埋一起,又苦又甜係我最愛。D蘆薈粒好好味,幾清新。我都試咗個芒果味,d芒果jelly不嬲都甘好味架啦,本身以爲芒果同西柚兩隻味可能唔係好夾,但係原來都幾好幾特別喔,之前從來未試過,不愧係許留山,d芒果無論點整都係甘好味!

2009-06-16
  • 西柚蘆薈爽,西柚芒果爽
2008-12-25 7 浏览
同朋友行街,朋友話口渴想飲野,見到許留山本黎想買"芒椰雪蛤爽"點知叫錯左,叫成"芒椰蘆薈爽",雖然2杯一齊買只係$28,但真係飲過一次就算了... ... 唔會再試law~ 成杯野係冇蘆薈的,雖然係杯裝,但我覺得唔係飲品,似甜品多d,成杯都係0者哩
$14 (其他)
2008-09-29 5 浏览
如果我冇記錯, 呢個係 芒之戀 ! 上圖 係亮晶晶 (似河粉多) + 芒果肉 (OK 唔酸) + 雪糕冰 !左圖 係小丸子 + 芒果汁 (肉)下圖: 芒果條 + 芒果燸米磁 咁多都係 $35 咋, 抵到嘔男友勁鍾意 ! 話果 芒果燸米磁 好好味 ! 唔錯 !位好逼 ! 唔會坐得舒服 !
如果我冇記錯, 呢個係 芒之戀 !
左圖 係小丸子 + 芒果汁 (肉)
下圖: 芒果條 + 芒果燸米磁
咁多都係 $35 咋, 抵到嘔

男友勁鍾意 ! 話果 芒果燸米磁 好好味 ! 唔錯 !

位好逼 ! 唔會坐得舒服 !
新款式 ,三合一
$35 (宵夜)
新款式 ,三合一
  • 芒之戀
2008-09-13 18 浏览
吃完正餐,是時候吃甜品。朋友說燕窩不錯,很滑。多芒小丸子之小丸子,不過是湯圓仔,我覺得有點硬。多芒亮晶晶,用的是類似啫喱之類之物體,頗有口感。芒果依然有水準,值得一讚。但不知道為什麼,店面的後半部好像僭建出來的,沒有裝修,好奇怪
吃完正餐,是時候吃甜品
朋友說燕窩不錯,很滑。
多芒小丸子之小丸子,不過是湯圓仔,我覺得有點硬。
多芒亮晶晶,用的是類似啫喱之類之物體,頗有口感。
燕窩燉蛋白
多芒小丸子
多芒亮晶晶
2008-05-24 5 浏览
我唔中意食芒果,所以次次去都係叫呢個紅白小丸子$25~勁好食!!!!!紅係紅豆蓉,白係椰汁,仲加左d蘆薈,最愛係小丸子,口感一流~~唯一可以彈既係椰汁啦.....冇乜椰汁味
我唔中意食芒果,所以次次去都係叫呢個紅白小丸子
$25~
勁好食!!!!!
唯一可以彈既係椰汁啦.....冇乜椰汁味
  • 紅白小丸子