2017-04-27 267 浏览
八寶冰$25呢間位於深水埗,原本專賣上海小籠包的小店結合左台式糖水甜品,深得年輕人喜愛,其中最受歡迎就係呢款招牌八寶冰~八寶冰即係刨冰上面有芋圓、蕃薯圓、紫薯圓、小丸子、珍珠、紅豆、薏米同埋仙草,仲有可愛的小鴨子同氣球玩具做裝飾。味道雖則唔係一試難忘,但配料種類豐富賣相十分之吸引,而且價錢唔貴只係$25一碗~不過可惜的是幾種芋圓的份量比想像中少,不過呢個價錢來講都係合理同幾抵的,喜歡台式糖水的朋友都值得來試一試~
八寶冰$25

2017-01-04
  • 八寶冰
2017-04-20 321 浏览
食完晚飯食甜品是常識吧!(減肥是啥來的? 我不懂這2個字啦)晚飯前已被門口的彩色繽紛的相片吸引過了,所以吃飯後極速跑過來吃人很多呢,唯有坐在鋪外小巷的桌子吧~ 1人叫了1個甜品,等待的時間已經見有2~3個人被照片吸來貼玻璃了這是招牌的仙草奶凍,相片是加奶前後的樣子啦,但第1次見鋪頭比咖啡奶,平常應該是落花奶的吧~ 材料十分豐富,有仙草,芋圓,小丸子,南瓜圓,地瓜圓,薏米,紅豆,西米。都ok好味,但用花奶應該會香d~這是招牌八寶冰,跟招牌仙草奶凍差不多~,只不過是多了珍珠及冰罷了,改用練奶但被冰溝淡了,甜度沒多大分別綜合QQ丸子甜品,特別在於桂圓紅棗雪耳做糖水底,感覺清潤,應該很適合愛靚的女孩們吧可惜,這家的芋圓/丸子類口感有d實實的,似未煮透的感覺,如果改善一下就更好了。
食完晚飯食甜品是常識吧!(減肥是啥來的? 我不懂這2個字啦

2017-04-19
2K
2017-03-07 2946 浏览
我和太座非常喜歡吃小籠包 , 不論是厚皮的還是薄皮的 , 是傳統的或是五顏六色的 , 是很講究的19摺的或是求其的 , 只要是小籠包 , 我們都會一試 ~這間位於深水埗醫局街的 誠記小籠包拉麵 是一間街坊小店 , 店內的環境細小狹窄 , 顧客眾多時還會在店舖環境以外的路旁加枱 , 說得難聽一點就是環境比較地踎 , 說得好聽一點就可以話是有風味 ~Menu ~南翔小籠包 $ 26/4隻 : 我們是來吃小籠包的 , 各自點了十二隻 .... 小籠包是即點即蒸 , 外型不甚飽滿 , 賣相也不佳 , 但用筷子夾起來 , 仍然是沒有穿的 , 一口咬下雖然湯汁並未有澎湃而出 , 但仍然是有湯汁流出 , 小籠包的皮不薄 , 卻又未至於是厚揼揼 , 豬肉餡的味道也還算OK ~其實 , 偶爾坐在路旁 , 吃吃熱辣辣的小籠包 , 還是幾過癮的 , 是個很好的體驗 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
下午茶
2017-03-02 614 浏览
我當日食咗擔擔麵同埋蟹粉小籠包飲咗豆漿,嘢食嘅味道中規中矩,但係小籠包蒸得太耐冇乜汁,完全唔好食。另外我朋友食咗菜肉雲吞整體都係普通野。同埋員工服務態度一般, 個員工落單果陣毫無反應, 黑口黑面,我哋講完要食咩之後佢就話「冇啦嘛」整體來說, 可以唔需要再幫襯。 講真我本身對食嘅要求唔係話太高只不過希望食到比較新鮮同埋真材實料或者有心機整但係呢一間鋪頭只係廣告多度真係落到鋪頭食就另一回事所以如果大家諗住係試新野的話真係不用考慮呢一間。
整體來說, 可以唔需要再幫襯。

2017-02-18
2017-02-10 752 浏览
地點與地鐵站有點距離,但容易找。座位不太多,整體乾淨整潔。兩人點了4款熱食,1個甜品。蒜泥白肉粉皮: 味道驚喜!雖然同平常吃的蒜泥白肉有出入,沒有大量的蒜蓉,豬肉不肥,加了醋、蒜和少量辣椒,味道調得開胃。小籠包($36/6件): 皮夠薄,有湯汁。味道很好,可惜容易穿,浪費了湯汁。雞燴麵($45)一般,味道較淡。酸辣湯雲呑: 酸辣度很適中,有得多筍絲等配料,比雲呑出色。雲呑約有6粒,如可以更飽滿就好了。招牌八寶珍冰($25)賣相不錯,但膠公仔反而令我有點卻步,公仔表面還有水珠滴下。。。除了芋圓、西米、紅豆等,刨冰已佔了一半,底下仙草也不多。芋圓幾有咬口,但沒有芋圓香。整體有點小失望 幾個年輕人負責門面,服務勤快,食物味道不錯,支持!
地點與地鐵站有點距離,但容易找。座位不太多,整體乾淨整潔。

兩人點了4款熱食,1個甜品

蒜泥白肉粉皮: 味道驚喜

雞燴麵($45)一般,味道較淡。
幾個年輕人負責門面,服務勤快,食物味道不錯,支持!
2017-02-08
2017-01-08 751 浏览
芋圓八寶冰($25)👅今日做咩鬼咁熱嫁🌞🌞🌞呢啲時候最岩食番個冰解下暑😎啲個八寶冰呢排都幾hit🤓啲鴨仔氣球好cute cute之餘🎈勝在$25大大碗超足料!有芋圓、地瓜圓、小丸子、紅豆、薏米、珍珠、西米、jelly同埋底層既鮮草,咩都有就可以一次過滿足哂我多個願望啦😋全部料都高質👍🏻啲芋圓夠煙韌😝😝食完超舒服好解暑,啲冰再幼細啲會更好唔洗食得咁倫盡😆😆兩個女仔share就perfect啦👯
芋圓八寶冰($25)
👅今日做咩鬼咁熱嫁🌞🌞🌞
呢啲時候最岩食番個冰解下暑😎
小花和友人吃過維記豬潤麵後忽然想吃芋圓作甜品,於是想去一直想試的康瑞涼茶。不過當知道它4點才開門,有一點失落,可是無阻我們要吃芋圓的決心,就立刻搜尋深水埗有沒有另一間有芋圓的糖水店。友人搜尋到這間誠記小籠包拉麵,看見這裡的甜品賣相吸引,便說要來試試。由於吃完豬潤麵後再行過來都只是1點多,我們點了八寶冰後店員說仙草未準備好,要我們稍等一會。這裡的甜品價錢都很便宜,八寶冰只是$25,就可以吃到芋圓、地瓜圓、仙草、紅豆、小丸子、薏米、珍珠、西米終於等到八寶冰上枱,裝飾的確增添了不少色彩,不過吃第一口芋圓就發現一點都不好味!它的芋圓、地瓜圓、小丸子都是硬的,一點都不Q彈,而且沒有芋頭地瓜味。紅豆不甜,刨冰不是軟綿的那種,只可說眾多配料中珍珠是最好了,有軟Q口感。刨冰本身沒有味道,只靠煉奶甜味去吃整個八寶冰。八寶冰整體完全令小花和友人失望,友人更說這是她吃過最難吃的芋圓冰,自此都不會再來了。

刨冰本身沒有味道,只靠煉奶甜味去吃整個八寶冰。

2017-01-05
2016-12-09 782 浏览
平時好少會寫,但真心覺得平靚正!本身都吾抱太大期望。但食過之後會好想再食!仲要服務好好,好有禮貌,八寶冰好正,我一個人食哂成碗仲有啲小籠包都好正,依個價錢食到甘既質素下次會同男朋友去食!
仲有啲小籠包都好正,依個價錢食到甘既質素
下次會同男朋友去食!
2016-12-08 595 浏览
見近排個個都去深水埗芋圓.. 我都不禁冒名到誠記宵夜.. 一去到舖頭細細可以坐的人不多.. 幸好旁邊舖頭都已收可以開枱坐嗰邊.. 所以好快就有位.. 見到老闆們都係一班後生仔女.. 我叫左碗香草奶凍.. 丸子口感確是不錯.. 挺彈牙.. 不過個涼粉底就平平無奇.. 感覺就似開罐頭食加層丸子點綴一下.. 欠缺特色.. 不過勝在價錢大眾化..
香草奶凍
2016-11-24
$25 (宵夜)
2016-12-04 347 浏览
今日因爲路過已去食, 雖然鋪頭好細間人客唔多, 但係落單時落錯晒! 等咗半個鐘仲未有野食, 之後先發現冇落單! 落單人仲串話佢地間鋪頭唔係快餐店, 乜等食要等成個鐘先有得食嫁咩!? 不知所謂!
2016-11-20 483 浏览
誠記因康瑞轉新舖沒開,只好轉到來吃芋圓湯水。仙草奶凍$25黑糖水比較甜,建議先吩咐小糖水。有滑溜溜又下火的仙草,也有紅豆蕙米,吃下正氣又煮的軟腍。而主角芋圓就一般,不是qq粉糯的,而是太粉有點硬。12隻小籠包才48元,皮夠薄肉餡亦富肉甜,唯更多肉汁就好了,有些汁不夠蒸後收縮了。蠔仔煎蛋飯$33, 蠔仔肥美沒腥味,蛋也厚身沒煎老。連老火湯一碗,當日是青紅蘿蔔湯,涂少爺說沒味精很捧捧。店服務禮貌不錯,不過衛生就一般啦。坐位有限要排隊,但幾次回酒店見到會把摺臺放到馬路及街上,哈哈。

誠記

因康瑞轉新舖沒開,只好轉到來吃芋圓湯水。

2016-11-18 3321 浏览
上星期睇到ig唔少分享講話誠記小籠包拉麵有社會回饋日,小籠包只賣29蚊12隻,價錢相當吸引我去食,既然是日係深水埗美食遊,當然要試下好唔好食。由於當日太多人,我同朋友都安排坐路邊。係等候期間,堂食同外賣排隊有啲混亂,因為冇指示牌同店員指示,好多人都排錯隊,包括我地,希望下次如果舉行呢類型益街坊活動可以改善呢個問題,盡善盡美。排左咁耐隊終於有得坐,我地餐牌未睇已經忍唔住先叫一杯凍豆漿飲,因為好口渴。豆漿唔夠冰凍,黃豆味稀薄,宜多加黃豆攪拌,提升其豆香。為小籠包而黎,點會唔叫小籠包。誠記小籠包拉麵已經事前張貼話小籠包製作需時,需要等45分鐘先上枱,呢個溫馨提示確實重要,起碼比人知道要等,如果等唔到可選擇唔食,最後我地真係等左45分鐘。小籠包尚算皮薄,不過唔夠脹卜卜,肉餡方面少左啲,但豬肉味道鮮,湯汁甜亦爆汁效果,起碼好食過叮叮小籠包。另一個問題就係啲小籠包「跟」包太貼,拎上手時容易刺穿,可以改善下。坐係馬路邊的確有啲熱,我同朋友都異口同聲話想食番個八寶冰。八寶冰用料豐富,有薏米,仙草,紅豆,芋圓,珍珠,完全滿瀉,不過芋圓冇乜味,唔太煙韌,刨冰亦冇味,冇乜落奶。冰刨得粗糙唔細滑,好在唔算太快
坐係馬路邊的確有啲熱,我同朋友都異口同聲話想食番個八寶冰。八寶冰用料豐富,有薏米,仙草,紅豆,芋圓,珍珠,完全滿瀉,不過芋圓冇乜味,唔太煙韌,刨冰亦冇味,冇乜落奶。冰刨得粗糙唔細滑,好在唔算太快溶。
2016-11-15 500 浏览
同朋友逛玩具店經過,見這小食店大排長龍,原來是店主以回饋價益街坊,南翔小籠包$29/一打,免收加一,平均$2.4/一隻,平到笑,鍾意食小籠包的朋友同我即排隊~等了1小時,終可坐下,再等了45分鐘,小籠包終於上菜!南翔小籠包,皮薄得吹彈可破,一咬即破,湯汁豐盛味濃,肉質鮮味香囗,不用醮其他醬油也能嚐到豬肉本身的原汁原味,讚!唯一美中不足是肉的比例偏少,幸好一籠有12粒,吃完味覺上很滿足又飽肚~八寶冰,涼粉雜果足料,清甜爽口又冰涼~豆漿,味道是一般的清甜,平平無奇但要三催四請才有的,其他的漏單情況也嚴重,後來得知是一堆臨時加枱 + 一群臨時侍應造成,情況混亂…雖然環境簡陋,服務欠奉,衛生麻麻,但廉價嚐味美的小籠包,我覺得尚能接受的~
同朋友逛玩具店經過,見這小食店大排長龍,
原來是店主以回饋價益街坊,

八寶冰
涼粉雜果足料,清甜爽口又冰涼~

豆漿
豆漿

2016-11-12
2016-11-15 2419 浏览
星期六不用上班,不過都依舊要早早出門,因為要陪朋友食近期灸手可熱的小籠包!中午時份抵達,在街頭遠遠已經看見那條人龍。 不過略嫌指示不太清晰,隊伍原來有分兩邊,左邊是排堂食,右邊是排外賣。慶幸當時有侍應詢問外賣事宜,要不然會白白浪費很多時間!無他,因為當天是社會回饋日!南翔小籠包一籠12粒賣$29蚊,芋圓仙草奶凍賣$20蚊!選擇其實不算少的,不過觀摩周圍堂食的客人大多是點南翔小籠包及奶凍。凍豆漿 - 入口夠冰凍解渴,不過豆味不算濃厚。南翔小籠包 - 皮層厚薄度適中,不太痴底及不容易弄穿。食落湯汁尚算豐富,豬肉肉味還好!八寶冰 - 材料豐富且色彩繽紛有珍珠、芋圓、地瓜圓、西米、薏米、紅豆、仙草、小丸子!食落煙韌滑溜軟綿綿,都幾飽肚~底下的刨冰份量多,但...冰粒刨得較為粗糙,質感實屬平平。而且沒有加入煉奶調味,味道淡淡!
中午時份抵達,在街頭遠遠已經看見那條人龍。

慶幸當時有侍應詢問外賣事宜,要不然會白白浪費很多時間!
無他,因為當天是社會回饋日!
南翔小籠包一籠12粒賣$29蚊,芋圓仙草奶凍賣$20蚊!
凍豆漿
凍豆漿 - 入口夠冰凍解渴,不過豆味不算濃厚。
八寶冰

底下的刨冰份量多,但...冰粒刨得較為粗糙,質感實屬平平。
而且沒有加入煉奶調味,味道淡淡!
$49.5 (下午茶)
2016-11-12 392 浏览
深水埗一間上海小店 近期大受歡迎 港🐷點可以唔試下😋 平日夜晚去都要排一陣先入到😂----------八寶冰 ( $25 ) 有芋圓 地瓜圓 南瓜圓 珍珠 薏米 紅豆 西米 小丸子 仙草 椰果... 一隻碗入面竟然可以放到咁多料 仲要咁平 簡直難以置信😱 食嘅時候要先用鐵匙整碎啲冰 再撈勻成碗食 好冰爽😆 自家搓出黎嘅芋圓 加左冰都依然煙韌Q彈😍食到尾啲冰融曬煉奶都依然好甜唔淡😌 啲鴨仔好得意 呃like至啱😎( 外賣冇鴨仔送🐣 份量都會較堂食少 但啲料同冰會分開放 唔會令啲圓變硬)-南翔小籠包 ( $26/4件 )蟹粉小籠包 ( $40/4件 ) 每日師傅都會到街市買豬肉製成餡料 蟹粉都係由人手挑 會有機會食到蟹殼 即叫即蒸 好鮮甜 皮唔係好薄 但一咬落去真係爆汁😆-另外仲有仙草P.S. 晚餐時段糖水只限外賣 同埋人都比較多排隊需時

----------
八寶冰
八寶冰 ( $25 )

小籠包
南翔小籠包 ( $26/4件 )

蟹粉小籠包 ( $40/4件 )

另外仲有仙草
P.S. 晚餐時段糖水只限外賣 同埋人都比較多排隊需時