2017-12-22 498 浏览
以呢間店既位置,遠離主要道路,遠離地鐵站,得十零廿個座位,稱呼為“隱世小店”都不為過吧!我五點半去到,暫得一枱客,未開始繁忙時間,而且,午餐及下午茶仍有供應,我就叫左一個“雲吞擔擔面” + “4隻小籠包”,凍檸茶。雲吞麵上枱,都嚇一跳,下午茶咁大碗既?而雲吞呢,就應該有五隻,而且又係大大隻的。擔擔應有的花生香,花生味,唔算濃的,但極體下來不過不失。而小籠包,四隻都輕鬆地夾起唔穿底,內裡爆湯亦多,只係略為皮厚。最後其實已經好飽,但既然來到,都忍唔住叫埋佢個“八寶冰”,$25,超抵食,內有幾種芋圓,仙草,小丸子,薏仁,珍珠等等的配料,我會比較喜歡呢間多於1下一條街的康瑞甜品。
以呢間店既位置,遠離主要道路,遠離地鐵站,
得十零廿個座位,稱呼為“隱世小店”都不為過吧!

2017-12-22
2017-11-30 469 浏览
上網見人話呢度可以一條龍食哂上海野同芋圓,於是去完嘉頓山順便黎試埋。叫左小籠包、奶油津白、咕嚕魚、排骨菜飯同豆漿。間野冷氣唔夠,我地就坐左係近街張枱,冷氣口。成間鋪用透明膠片間開街同鋪,點知有個醉酒佬想突襲坐喺膠片側邊嘅我地,嚇死,即刻坐返入面。豆漿甜爆,冇豆味,唔好飲。全部菜黎齊,但上錯左個奶油津白,變左津白肉球,變相少左津白,不過我地冇同侍應講,照食。肉球好大,成個網球咁,一人一個好飽。排骨菜飯同小籠包正常,冇咩特別。咕嚕魚得個幾片魚塊,仲要一夾就碎,好脆弱,唔抵食。食完正餐跟手叫個芋圓黎食。超!級!唔!掂!食緊粉團咁,完全冇地瓜同芋頭味。懷疑只係用糯米粉同色素整。轉頭去隔離街食返碗足料芋圓補數。整體黎講,好食嘅上海菜大有餐廳在,甜品又唔出色,唔使黎呢度食。

2017-11-27 299 浏览
同友人行完嘉頓山,落黎食上海野,沿路行都驚驚地,深水埗感覺無咁安全。叫左小籠包,正常好食嘅。擔擔麵都唔錯,但好漏,豬扒菜飯勁大碗,嚇親囉食唔哂,但係好味嘅。仲有津白,但寫錯左做獅子頭津白,三個大肉球真係搞唔掂,食埋啲菜就算。最後試左碗芋圓,麻麻地,唔建議試。
2017-10-21
我自己係半個上海女,鐘意食濃味野,所以都會成日想食小籠包、鍋貼、粗炒之類既滬菜。早前係深水埗食完晚飯,夜媽媽又口痕想食啲野加糖水,就腳見到呢間有人排隊就試下。見佢餐牌都有幾款推介,就叫左signature既蟹粉小籠包同仙草奶凍,諗住過下口癮。蟹粉小籠包 ($40/四隻)十蚊隻小籠包,以為都會比多啲真材實料啦,點知食落去既所謂既蟹粉,根本食唔出蟹膏既鮮甜味,只係得頂個度一小舊橙色熟左既蟹子。小籠包皮唔算超薄個種,尚可接受。不過裏面既豬肉有點兒腥,湯汁有,但少。呢個價錢但咁樣既質素,同一般小籠包無分別,恕我唔收貨。招牌仙草奶凍 ($25)呢個仙草奶凍,望落都睇得下,有芋圓、地瓜圓、南瓜圓、小丸子、紅豆、薏米同西米。但食落就知道係同區芋圓仙草既冒牌貨...所有既圓類一啲都唔煙韌,又硬又粉,而且無味; 西米煲到太糊口; 主角仙草唔夠軟滑,味道都唔夠仙。單睇小籠包同仙草都嘗不出有幾「誠」意製作...招牌菜質素實屬中下,同區內有較好的選擇吧。

蟹粉小籠包 ($40/四隻)

招牌仙草奶凍 ($25)

2017-10-05 269 浏览
本身鐘意食濃味野,但係佢既海蜇:無味,得芝麻同麻油味蒜泥白肉粉皮:甜的酸辣湯:水狀、淡、材料多醉雞:酒唔濃純、雞鞋左啲、硬左啲水餃同蟹粉小籠包係最好味,小籠包係唯一可再食的
本身鐘意食濃味野,但係佢既
海蜇:無味,得芝麻同麻油味
蒜泥白肉粉皮:甜的
酸辣湯:水狀、淡、材料多
醉雞:酒唔濃純、雞鞋左啲、硬左啲
水餃同蟹粉小籠包係最好味,小籠包係唯一可再食的
2017-09-22 333 浏览
經友人強烈推介來到深水埗誠記,但今日目標只是甜品。誠記主打小籠包,上海雲吞等上海菜,但同時只售$25的八寶冰亦是人氣之選!我們點了一個八寶冰及一個招牌仙草奶凍。八寶冰份量很大,內容豐富。有芋圓、珍珠、紅豆、薏米等。芋圓和珍珠都非常Q彈,配上花奶非常好味!每一口都吃到滿滿的芋圓同珍珠!招牌仙草奶凍則與八寶冰其實大同小異,只是少了冰及花奶。但味道同樣很不錯以今時今日物價,以$25吃到這個質素的糖水,實在值得推介。
經友人強烈推介來到深水埗誠記,但今日目標只是甜品

我們點了一個八寶冰及一個招牌仙草奶凍。
八寶冰份量很大,內容豐富。
有芋圓、珍珠、紅豆、薏米等。
芋圓和珍珠都非常Q彈,配上花奶非常好味!

招牌八寶冰
每一口都吃到滿滿的芋圓同珍珠!
以今時今日物價,以$25吃到這個質素的糖水,實在值得推介。
招牌仙草奶凍
2017-09-15
$30 (宵夜)
招牌仙草奶凍
  • 八寶冰
2017-09-15 235 浏览
同朋友share一個八寶冰($25)真係超抵食!首先超足料,有八種材料:芋圓,地瓜圓,紅豆,珍珠等等全部份量十足,無偷工減料。絕對建議兩個食,一個人真係食唔曬。。。芋圓,地瓜圓超有口感,芋頭/地瓜味十足其他材料正正常常。下面d冰加左煉奶而且幾幼細,但主角都係上面個八種材料。D服務都唔錯,雖然我地兩個人淨係食左25$,但個server都幾有禮貌,無歧視我地。真心覺得$25有咁嘅質素真係物超所值。。。
同朋友share一個八寶冰($25)
真係超抵食!
首先超足料,有八種材料:芋圓,地瓜圓,紅豆,珍珠等等
全部份量十足,無偷工減料。
絕對建議兩個食,一個人真係食唔曬。。。
芋圓,地瓜圓超有口感,芋頭/地瓜味十足
其他材料正正常常。
下面d冰加左煉奶而且幾幼細,但主角都係上面個八種材料。

真心覺得$25有咁嘅質素真係物超所值。。。
八寶冰
$12.5 (晚餐)
2017-07-28 215 浏览
小籠包愛我 小籠包好好味 小籠包包頭包得咁 小籠包好多汁 小籠包的皮好透 小籠包唔受得壓否則啲汁飽到你成塊面都係 小籠包是不可褻玩的 小籠包湯汁係偏鹹嘅 小籠包豬肉餡比較少 小籠包必食
  • 小籠包
2017-07-26 213 浏览
鴛鴦小籠包(8隻) ($60)總共有蟹粉同南翔小籠包各四隻 皮都幾薄 不過唔夠滑~ 蟹粉小籠包真係有濃郁既蟹味 不過餡唔係蟹膏 入面爆唒汁 好juicy;原味既南翔小籠包就相對失色 因為汁比較少 肉味亦唔多夠鮮 價錢亦唔算特別平 所以下次黎都係encore蟹粉小籠包算啦手撕雞拌冷麵 ($40) 勁量既麻醬!包你每一條麵都會沾滿香濃幼滑既麻醬~佢有加少少既辣椒 但係都唔係好夠 再可以辣d仲好!手撕雞同青瓜份量都多 雞夠味但未夠嫩滑 青瓜就可以中和麻醬既油膩感招牌八寶冰 ($25)南瓜圓 地瓜圓 芋圓 小丸子 薏米 紅豆 西米 珍珠 仙草~ 哇!一睇就知唔只八寶啦!用料非常足 樣樣材料都俾超多而且唔只睇得 仲好好食!個刨冰雖然比較大顆粒既港式刨冰 要用鐵羹整碎先食到個d 但係食得出係用䉀糖水整成 帶清甜既味道 同練奶好夾~ 唔好忘記最底層仲有仙草呀 配練奶食最正~咁多野都只係$25 兩個人食先食得唒 真係超值!不過呢…明明小編見到人地個個影出泥都有鴨仔同氣球裝飾 點解我………冇既…係咪我太早去 佢唔記得左擺…算……我下次再去過……(太大打擊)
鴛鴦小籠包(8隻) ($60)

手撕雞拌冷麵 ($40)

招牌八寶冰 ($25)

• 招牌八寶冰
2017-07-25 207 浏览
旁晚時分 未見多人點了碗排骨拉麵上海排骨即炸豬排豬排炸得乾身 但本來豬排係無乜味道 亦比較硬 唔叫好食麵比較淋身 似平價拉麵多過上海麵有雪菜 生菜 青瓜伴碟 以充撐場面 雪菜無乜味
旁晚時分 未見多人
點了碗排骨拉麵
上海排骨即炸豬排
豬排炸得乾身 但本來豬排係無乜味道 亦比較硬 唔叫好食
麵比較淋身 似平價拉麵多過上海麵
有雪菜 生菜 青瓜伴碟 以充撐場面 雪菜無乜味
2017-06-24 302 浏览
其實誠記的食物一d都唔難食,甚至有d好味。但次次都甩甩漏漏,份量少得不合理每次我都有反映返俾店舖員工聽佢地都會處理返或say sorry但其實今次已經第四次與其每次事後先黎講唔好意思,不如一開始做好d令食客有個良好的用餐體驗好嗎?希望餐廳的負責人會用心改善食物要有質素之餘,口碑都好緊要架。希望餐廳正視第一次係鍋貼的入面完全生勾勾,d豬肉完全未熟,得個皮的底煎脆些少,皮上面都仲係未熟。第二次八寶冰不尋常地少,後來問左話係新員工到,唔熟手第三次打電話叫外賣,我一打去,員工話等等,樓面有客埋單。結果佢放低電話唔記得拎返起,等左佢兩三分鐘...收線再打去第四次今次手撕雞冷面d雞肉過少...唔知係唔係不嬲都係咁,但排骨湯面舊豬扒都正常size,點解手撕雞d肉要少到攝牙la都唔夠...我好想成日都幫襯你地,但可唔可以唔好咁甩漏,俾我好好enjoy下d食物.....加油啦誠記
其實誠記的食物一d都唔難食,甚至有d好味。
但次次都甩甩漏漏,份量少得不合理
每次我都有反映返俾店舖員工聽
佢地都會處理返或say sorry
但其實今次已經第四次
與其每次事後先黎講唔好意思,
不如一開始做好d
令食客有個良好的用餐體驗好嗎?
希望餐廳的負責人會用心改善
食物要有質素之餘,口碑都好緊要架。
希望餐廳正視

第二次八寶冰不尋常地少,後來問左話係新員工到,唔熟手

加油啦誠記

手撕雞冷面
外卖送餐
2017-06-03 335 浏览
早一陣子,這一間中式拉麵、甜品店,非常之出名,因為這間店子的芋圓甜品,賣相非常之出眾,又有些小黃鴨子、傘子作為裝飾。但聽到後面的女客人問及,這些裝飾品現已不復存在了😯。晚餐時段去光顧,於是點了一個排骨擔擔麵,就是以排骨麵的價錢,再加$10轉湯底。號稱是即叫即整,需要耐心等候。擔擔麵的湯底不算非常之香濃,亦不會太辣,本人亦都接受得來,但是以湯底來說,火喉還真的比較普通。因為本人最愛「葵涌廣場地下的擔擔麵」,湯底濃郁,火喉十足。看到這碗擔擔麵上面還有兩條青菜及「圓形的小豆」?本人心生疑問,花生大都是橢圓形,或者比較長形🤔,這種小球🤔,非常之圓,但又好像有外皮的,究竟這個小球球是什麼來的?後來結帳時,問問貌似店長的哥哥,他說是炸黃豆!難怪味道有別於花生,可能使用黃豆來扮花生,比較容易多人接受吧,用料講究,值得一讚。不算太冷的擔擔麵湯底,配合麵條,味道還可以,麵條的份量相當足料,麵條不算極林,上湯能力普通。上海式的排骨,就即是炸豬扒。與擔擔麵差不多時間一同來到,排骨不會太瘦,可算是近來吃過上海式排骨之中比較好的一家。肥瘦適中,兩端較多肥膩部份,則比較鬆軟,口感一流。

晚餐時段去光顧,於是點了一個

看到這碗

不算太冷的

上海式的
2017-05-19 343 浏览
早上食左餐好滿意既上海菜 但係無食到小籠包就去左深水埗諗住搵癮世小籠包黎食下~結果係點?咪就係極度失望囉~首先佢6粒收人$5X 已經係拍得住出面有名D既連鎖店既價錢,重點係人地出面真係做得好味又得體,餐廳環境乾淨舒適,誠記個個又係點呢~ 就如下圖咁啦 蟹粉小籠包變蟹籽小籠包,皮厚,D汁未夾就流曬係底,D肉餡唔夠鮮,又無調好配小籠包既醋~毫無誠意之作 叫多個醉雞翼,乜宜家雞翼好貴架咩?要比客人食曬皮厚無肉,難咬既雞翼尖位 呵呵至於其他食物好似麵啊菜啊就十分普通囉 尤其係個麵睇到咁既色水既「湯底」都唔開胃啦下嘛 食得你飽咁啦 唔會係出色 (btw仲有附送埋味精添,D飲品好似檸茶都有添加架,佢話無得叫走糖阿,因為已經一早調好左,咁調左咩落去真係佢先知啦,飲落都幾artificial架)
結果係點?咪就係極度失望囉~

就如下圖咁啦

叫多個醉雞翼

南翔小籠包 - $36小籠包外皮唔算太薄, 但勝在唔會蒸得過火而令外皮爛溶溶, 內餡充滿肉汁, 要飲兩、三次先飲晒肉汁, 所以要先小心咬穿外皮蔥油麻辣雞客飯 - $48 (配例湯一碗)蔥油麻辣的調味就只是加在雞件上, 沒有滲進雞內, 所以雞肉必須要蘸蔥油麻辣汁, 不然係完全無味道的, 另外雞肉"梅梅地"的酸辣湯雲吞 - $42酸辣湯質地較稀, 但味道唔錯, 酸辣適宜, 菜肉雲吞好飽滿, 雲吞饀料味道較淡, 將雲吞弄開兩邊讓酸辣湯都滲進饀料內就Perfect了招牌八寶冰 - $25以往放在八寶冰上的鴨仔&汽球裝飾已經無出現了....配料 & 份量真係超多, 絕對係兩個人的份量, 芋圓、小丸子、南瓜圓、地瓜圓、薏米、紅豆、西米、珍珠、煉奶刨冰, 配料超過一半都係煙韌組合, 絕對適合煙韌控
南翔小籠包 - $36
南翔小籠包

蔥油麻辣雞客飯 - $48 (配例湯一碗)
蔥油麻辣雞客飯

酸辣湯雲吞 - $42
酸辣湯雲吞

招牌八寶冰 - $25
酸辣湯雲吞
2017-04-30 203 浏览
小籠包要整得好味其實都有難度,除左要皮薄餡靚之外,咬落去仲要多汁先夠好味!前排友人話深水埗其實有好多正野食,知我中意食小籠包,就介紹左呢間俾我啦非常小店feel嘅小籠包專門店!望下隻錶三點半,有得食優惠下午茶喎!即刻揀咗六粒南翔小籠包配豆漿$28,超抵食!我諗出面真係好難食到呢個價錢!六粒小籠包配豆漿!豆漿豆味濃郁,細細杯暖泣泣,好味道!小籠包外皮厚度適中,咬落去餡料的肉結實不鬆散,最重要的是,爆湯!所以食嘅時候要小心啲呀!
非常小店feel嘅小籠包專門店!
南翔小籠包(6粒)
六粒小籠包配豆漿!豆漿豆味濃郁,細細杯暖泣泣,好味道!
2017-04-30
南翔小籠包(6粒)