最近大熱門的店家,因為主打台灣的東西所以很多香港朋友都叫我這個剛來留學的台灣人過來找家鄉味跟著谷歌地圖來到了這家店,人好多!不過不意外就是點了個標榜台式的肉燥飯外賣,等了快一個小時不打緊,拎回家吃了才根本完全白排...這是哪裡的肉燥飯!!!???我很肯定這才不是台灣的風味勒!不知道是不是老闆有特地改成香港人口味?不過改完以後真的跟我們台灣人吃的差遠了,台灣不管是魯肉汁或者是肉燥汁,再怎麼樣都不會有酸味!又不是解膩用的配菜...滷汁怎麼會有酸味呢...........不知道是哪邊的風味...總之吃完感覺真的有被菜名詐欺 傻眼到連照個相紀錄的心都沒了,還好最近在做gym要節食沒點甜品,不然大概又雙重失望吧正港的台灣肉燥飯,至少我沒在這裡找到此店給了我一種掛著『台式』兩字在菜名前來消費台灣美食名聲的感覺

跟著谷歌地圖來到了這家店,人好多!不過不意外就是

不知道是哪邊的風味...總之吃完感覺真的有被菜名詐欺

正港的台灣肉燥飯,至少我沒在這裡找到

50 分钟 (外卖自取)
2016-11-12 401 浏览
今次特登去呢排網上大熱既誠記小籠包拉麵,嘗試一下美食。黎到店鋪就比 『自己香港自己救,自己糖水自己擇。』既字眼吸引住。感覺到香港年輕人的創意和熱情,令我急不及待地想入出進食。呢度環境比較細,一眼睇落有4,5張枱度,與朋友談話一定會比隔離枱既人聽到,空間狹窄。呢度既食物價格合理,可惜深水埗太多好野食,食到自己好飽,就只點左{八寶冰}。   {八寶冰}一送上黎,大大碗八寶冰加上可愛鴨子,就忍唔住要影反幾張相先。八寶冰包左好多野,有薏米、紅豆、地瓜圓、西米、珍珠、仙草、芋圓等等。芋圓、地瓜圓、珍珠食落好煙韌,彈牙,好有咬口。但係芋圓、地瓜圓都系冇味,食唔出芋頭味。希望之後可以控制比例,特出食材味道。雖然八寶冰已有好多芋圓,但都覺得唔夠。^^另外,覺得八寶冰略甜。之前聽說,呢度員工態度不佳。而我一入去,的確落單職員粗聲粗氣,但在可接受範圍。另外,欣賞一位製作八寶冰的員工,為我地送上八寶冰後,叫我地先整碎啲冰先,仲比左個碟叫我地食前可以放啲裝飾物系度先。贊!員工服務態度就真系見仁見智啦~
今次特登去呢排網上大熱既誠記小籠包拉麵,嘗試一下美食。

{八寶冰}

另外,覺得八寶冰略甜。

員工服務態度就真系見仁見智啦~
2016-11-04
2016-11-07 179 浏览
見到呢排ig facebook都為呢間野宣傳,特登去試下。但評論係,去過一次唔會再去!安排座位、落單、上菜,完全冇條理!叫落單叫左四五次,要四碗仙草奶凍,等左20分鐘都未出到一碗比我地 !然後有三位女生一坐低點餐,不夠5分鐘,仙草奶凍就送上了兩碗 。我地再等多5分鐘都係未有,同佢理論,佢竟然話唔見左我地張單!實在太過份!其實鋪面就唔大,大約十張台,員工就5-6個不停係我地身邊走黎走去。我地點好餐,坐左成25分鐘 ,佢地都察覺唔到我地坐左咁耐 ,但係枱面一碗野都冇!真係好過份!完全當客人唔存在!
見到呢排ig facebook都為呢間野宣傳,特登去試下。
宵夜
2016-11-06 327 浏览
食物品質1般,外賣速度慢得可憐,成2個鍾先到,保證下次不幫襯,地點偏遠已經不用說了,食物品質又不是特色店,勸各位打算在那叫外賣真的要三思,順帶1提,上次叫了台灣那特色湯圓,速度也是超慢
2016-11-06
2016-11-04 337 浏览
我很開心今天終於來到深水埗,我和我的朋友十分驚訝,原來深水埗還有這個很好的餐廳,虽然这个地方有点难找,可以来到並沒有失望,在网上看吃評每一个人都说好吃,这间的八宝冰,比我想象中大碗,又平又好食,有机会会再来吃😎👍🏽
  • 八寶冰
2016-11-02 349 浏览
Good service. Good food you should try it. Highly recommended. Come one week days so there won't be line.

2016-11-02 261 浏览
Yummy,小籠包$48/12隻,擔擔面,八寶冰!推介八寶冰,芋圓口感好Q,擔擔面湯底好正!6點3到,唔算多人排隊,等一陣就有位坐,野食一齊上,略嫌唔夠熱,暖暖地。

2016-11-02 265 浏览
口水雞客飯好抵食 可以再辣多少少最正係八寶冰 夠哂大碗 不過個人認為仙草奶凍可以淡少少 小籠包都ok 如果個醋d薑糸可以多d就一流喇 但呢度坐位唔多 同埋係可能需要喺舖頭門口開張枱嘅。
例湯
1打小籠包
2016-11-02 150 浏览
我哋一路聽緊馬之心聲一路食緊八寶冰又有可愛嘅氣球又有嬌小嘅鴨仔呢度既八寶冰又大碗又抵食 雖然冇試到小籠包但八寶冰絕對係扺食之選!!!八寶冰只須廿五蚊咋!!!我地經馬嘅推介黎到呢到堅系好正😽😽😽😽
我哋一路聽緊馬之心聲一路食緊八寶冰
又有可愛嘅氣球又有嬌小嘅鴨仔
2016-11-02 142 浏览
雖然地方細小 服務員好忙...但非常友善有禮貌 食物味道不咸不淡 味道適中 特別介紹炒回鍋肉 一放低就勁香 担担麵唔會好似其他舖頭咁為咗個味攪到個湯杰撻撻 雖然每次要等位 但值得的
  • 炒回鍋肉
  • 酸辣湯
2016-11-02 145 浏览
小籠包湯汁正常八寶冰大份抵食,但冰可更幼,送鴨仔蔥油餅熱辣辣,十分脆口不過小龍包沒有提示一打比6隻便宜服務不太好,只向其他人介紹整體而言價格合理,還可以一試,但不會再去
小籠包湯汁正常
八寶冰大份抵食,但冰可更幼,送鴨仔
蔥油餅熱辣辣,十分脆口
不過小龍包沒有提示一打比6隻便宜
服務不太好,只向其他人介紹
整體而言
價格合理,還可以一試,但不會再去
2016-11-02
  • 酸辣湯
2016-10-29 376 浏览
I seldom write comment in OpenRice, this is my first time, first of all, we need to wait a long queue for seats, I think is because the kitchen cannot handle too many clients, all sit on the table waiting food, once I got the table, we need to sit on the street (馬路), near us is many big truck, which very danger, and on top many air conditioner 滴水,and we waiting the food for a long time and at the end, that so call famous dessert八寶冰,no prepare for us and just give it to other tables, missing our order, and finally we said you no need prepare for us, we cut this order.
2016-10-21 668 浏览
幾個月前睇到報導食䦕隔離涼茶鋪,一開始好抵食又好多丸子,之後越來越多人排隊d丸子越來越少,所以冇再去。呢排又見到open rice報導所以黎試下,叫左個仙草百配 $25,服務態度好好多丸子,但覺得有d甜,希望之後d份量都可以keep到咁多!會keep住黎食

之前係飲食網誌度見到呢度小店,見到放上去嘅相片都幾吸引,所以抱着期待嘅心情黎。我下午250左右落單,叫左一碟青瓜粉皮同南翔小籠包 ,落單個時佢都有同我講要等 。 先黎粉皮就中伏,以為花生醬或者麻醬啲味會比較重,點知放進口後就知道味精多,只有色。再黎小籠包同時點八寶冰。小籠包不過不失, 3/5。食完望一望時間 --1520。 就係惡夢開始。等到1550 我問師父仔仲有幾耐, 佢話好快,已經🙄🙄。 我得閒以為佢miss左張單,我都等得。 點知有五六個外賣,佢地竟然做到外賣先。 我心裏 dxu左出黎。 即刻埋單。 (服務態度一流 好客氣 食物一般 雖然最後無食到八寶冰 但見到係多料)

再黎小籠包同時點八寶冰。

2016-10-16 843 浏览
網上見到有人話八寶冰同上海麵好食,於是今日專程嚟食。同友人2點幾嚟到,坐低等咗10分鐘左右就有位。一見到個位真係o咗,真係肥少少都入唔到。蟹粉小籠包,$40。個皮做得唔夠薄,蟹粉味偏淡,一般。重點係全部都有蟹殼,omg酸辣湯雲吞麵,$45。湯底太稀,太淡。雲吞over cook,好散,亦都係好淡。四川擔擔麵,$32。湯底幾香花生醬味,麵條幾有咬口,份量都好夠。八寶冰,$25。口感好煙韌,啲冰有奶味但唔係網上講到咁大碗囉P.S. 服務有待改善,一開頭覆單搞錯咗第枱,跟住叫侍應上甜品又問多次我地叫咗咩。。

一見到個位真係o咗,真係肥少少都入唔到。
蟹粉小籠包
酸辣湯雲吞麵
四川擔擔麵
八寶冰,$25。口感好煙韌,啲冰有奶味
但唔係網上講到咁大碗囉
八寶冰
P.S. 服務有待改善,一開頭覆單搞錯咗第枱,跟住叫侍應甜品又問多次我地叫咗咩。。
2016-10-16
四川擔擔麵