2016-10-10 233 浏览
專業吃貨的我真係勁鐘意食蛋糕念念不忘呢度既半熟蛋糕第一次試蜂蜜味的低糖伯爵茶蜂蜜蛋糕$78低糖的蛋糕食落甜度合適,放置冰箱的蛋糕要解凍20分鐘先食得食個陣蜂蜜漿流出,軟熟的蛋糕夾雜雜住伯爵茶味,非常香不過未完全解凍前會有點硬呢紫貝天葵山楂水$22第一次買蛋糕店出的飲品飲落係細個成日食既山楂餅味道甜中帶酸,味道好特別,賣相用燈膽樽,好吸引,頗解暑的
專業吃貨的我真係勁鐘意食蛋糕
念念不忘呢度既半熟蛋糕

第一次試蜂蜜味的
低糖伯爵茶蜂蜜蛋糕$78

低糖的蛋糕食落甜度合適,放置冰箱的蛋糕要解凍20分鐘先食得
食個陣蜂蜜漿流出,軟熟的蛋糕夾雜雜住伯爵茶味,非常香

不過未完全解凍前會有點硬呢
紫貝天葵山楂水$22

第一次買蛋糕店出的飲品

飲落係細個成日食既山楂餅味道

甜中帶酸,味道好特別,賣相用燈膽樽,好吸引,頗解暑的
2016-10-09
今日去朋友生日, 破格唔買連鎖店既生日蛋糕, 選擇左係公司附近既半熟芝士蛋糕!去到其實都好多款選擇, 本身都係諗住選擇不死既芒果味, 加上店員話依款係當造既台灣愛文芒, 咁就決定了!!包裝都好好, 有乾冰之餘, 店員話入面仲包埋一套刀叉碟, 不過蠟燭就要加錢, 加左個$18 既靚靚蠟燭食完餐飯, 就到食蛋糕環節, 朋友們都覺得唔係食開既大路蛋糕好好打開後首先要將周圍既紙除下 插上蠟燭完成生日儀式後, 就切黎食啦!!*依個蠟燭雖然好靚, 但係都溶得好快, 大家都好緊張咁盡快完成儀式交俾每次朋友圈中既御用蛋糕切割員完成分配後, 就開始食啦!蛋糕上層係滿滿既愛文芒, 仲有層芒果凍包圍住, 芒果有一種清甜味中間芝士蛋糕味道幾好 好CREAMY,, 唔會好稠好漏, 少少CREAM CHEESE既酸, 蛋糕亦唔會太流心 HOLD唔住蛋糕個形狀, 半熟岩岩好最底層係朱古力味既海棉蛋糕, 三層味道夾埋岩岩好! 值得推薦!!!

打開後首先要將周圍既紙除下
 插上蠟燭完成生日儀式後, 就切黎食啦!!

交俾每次朋友圈中既御用蛋糕切割員完成分配後, 就開始食啦!

庆祝纪念
生日
2016-10-06 1603 浏览
跟朋友路過九龍城先去諾亞買了香蕉半熟芝士蛋糕, 因為我們當中有一位香蕉lover呢^^我特別喜歡將蛋糕焗至半熟狀態的流心!所以第一時間點了半熟蛋糕原來他們還有新的閃電泡芙, 放入下次的餐點list~時值中秋, 少不了的月餅^^這次不用看餐牌啦, 一早想好要香蕉半熟芝士蛋糕, 反而是飲品吸引了我的眼球呢蜂蜜薏仁水 $19雖然說9月入秋, 但香港還是熱熱的呢, 仍是十分需要凍飲薏仁可以消水腫, 蜂蜜加點滋潤~$19凍飲價錢適中, 燈泡玻璃樽買來過過癮平時好怕太甜太多人造甜味的樽裝飲料, 但係呢個薏仁水飲落比較天然係幾健康的飲品, 飲完後, 舌頭不會有人造糖的after taste仲睇到有一粒粒的薏仁~香蕉半熟芝士蛋糕 $89主角來了!店員從冰格拿出香蕉半熟芝士蛋糕, 需要停留室溫解凍15分鐘, 今天我們就不用乾冰了, 店員也會貼心詢問。蛋糕盒子下面有刀叉及碟餐具,5人份的打開可以看到半熟蛋糕凹狀, 而週邊曾是漲卜卜的, 冷縮熱脹所以中間部份凹下去了蛋糕的外層是焗芝士蛋糕的質感, 蛋糕體濕潤棉密,而解凍15分鐘的半熟蛋糕的半熟部份是流心狀, 口感十分幼滑芝士和香蕉味搭配很好, 不同質感在口中

原來他們還有新的閃電泡芙, 放入下次的餐點list~
時值中秋, 少不了的月餅^^
蜂蜜薏仁水 $19
雖然說9月入秋, 但香港還是熱熱的呢, 仍是十分需要凍飲

薏仁可以消水腫, 蜂蜜加點滋潤~

$19凍飲價錢適中, 燈泡玻璃樽買來過過癮

蜂蜜薏仁水
仲睇到有一粒粒的薏仁~

香蕉半熟芝士蛋糕 $89
香蕉半熟芝士蛋糕
主角來了!

今天我們就不用乾冰了, 店員也會貼心詢問。

蛋糕盒子下面有刀叉及碟餐具,5人份的

蛋糕的外層是焗芝士蛋糕的質感, 蛋糕體濕潤棉密,

而解凍15分鐘的半熟蛋糕的半熟部份是流心狀, 口感十分幼滑

芝士和香蕉味搭配很好, 不同質感在口中融和,透出甜甜的香蕉濃香亦不會過甜

香蕉lover好滿意, 是日任務達成!
香蕉半熟芝士蛋糕
2016-10-04 216 浏览
屋企人生日,突破下唔買大型面包鋪,攪下新意食新嘢傳統人喜歡生日紅噹噹,咁我咩選了紅紅的福崗草莓芝士蛋糕,半熟流心sure win 打開蛋糕好多士多啤梨,切開中間流心咁流d粒紅色芝士醬出來,蛋糕好滑好鬆軟,芝士味好濃,配合埋士多啤梨味,少少芝士咸又帶少少士多啤梨甜,味道幾特別,口感有新意食完飲埋支燈炮飲品,其實比佢外型吸引左,一飲好香荔枝同桂花香,清香帶淡淡的桂花甜,而荔枝味道又不會被蓋住,仲有粒粒椰果,食完芝士蛋糕也不會滯
屋企人生日,突破下唔買大型面包鋪,攪下新意食新嘢
2016-10-01 1371 浏览
今日食完lunch,經過九龍城衙前圍道,見到一間在角落的蛋糕店,立即吸引了我的目光。正餐過後最好來一個甜品,才算完美。我上前一看,發現原來這不是普通的蛋糕店,是台灣風頭一時無兩的諾亞半熟蛋糕專門店。這是一家在台灣首家研發半熟蜂蜜蛋糕然後速遞到客人家中的蛋糕店,紅遍台灣,早幾年前都來到香港。它以「爆漿」出名。蛋糕不是平時吃到的熟透固體狀,而是熔溶的狀態。真的實在有太多選擇,花多眼亂,每一款都好像好吸引似的,賣相誘人。大部份都是必食之選!叫人如何選擇好呢。小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕,做形好可愛,如果買了真的會不捨得食落肚。kawaii 呢~小熊Tiramisu,,這個真的是太有趣了,送給小朋友就最適合,大人見到都會中意。這是人氣之選,但這次我的胃的容量有限,只買一個蛋糕好了,下次一定要帶它回家!香芒半熟芝士蛋糕最後再三思索,我買了一個香芒半熟芝士蛋糕。上面鋪滿了香熟的鮮芒果,色澤金黃,帶少少橙色,外形討好,賣相吸引。芒果的份量真的是多到難以至信,滿滿的幅蓋了蛋糕的面。芒果食落香甜可口,水份十足,由於芒果肉熟透,完全沒有一絲酸味,食到的全都是芒果的甜香。蛋糕足足有五隻手指厚,共有三層,最上面的一
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕
小熊Tiramisu
比利時朱古力半熟芝士蛋糕
香芒半熟芝士蛋糕
蛋糕足足有五隻手指厚,共有三層,最上面的一層是芒果凍和芒果肉,第二層是半熟的芝士。最底一層是朱古力味的海棉蛋糕底。這三個配搭在一起好有層次,味道由最上層的甜,帶到中間一層的微酸,再到最底一層的朱古力甜。
香芒半熟芝士蛋糕
一切開蛋糕,裡面融心乳酪就流出來了!乳酪味香濃,當中帶淡淡的芝士香味,乳酪酸中和了芝士的油膩感,食落好 Fresh。由於這個蛋糕比較清新,甜道適中,我完全可以自己食完一個蛋糕呢。不過它的份量都頗多,正常4-5人食一個就差不多。
這裡除了蛋糕,還有飲品提供。食個蛋糕加飲品,不錯不錯。
這裡大概有5-6款飲品,最後我點了蘋果香橙肉桂蜂蜜特飲。
蘋果香橙肉桂蜂蜜特飲
蘋果香橙肉桂蜂蜜特飲

淡淡的蘋果和橙味,但肉桂味比較重,蜂蜜味不太突出。食完甜品飲是挺清涼解渴的。但如果水果味可以重一點或水果汁濃一點會更好。
好吸引的比利時朱古力半熟芝士蛋糕!
整體而言,半熟芝士蛋糕比一般的蛋糕不同之處是它的質感是流心狀的,主要是放入雪櫃令它的爆漿乳酪食落口感更佳。它的甜度適中,口感特別。但買完記得叫店員幫你用乾冰凍住蛋糕,一回到家就要放入雪櫃,因為它裡面的芝士乳酪會溶化。好食度高,值得一食再食。
2016-09-30
  • 蘋果香橙肉桂蜂蜜特飲
話說今天是小女子的生日大日子, 當然要有蛋糕吹蠟燭環節喇~ 記得之前有食過這個諾亞士多啤梨蓉心芝士蛋糕, 覺得都好好食, 當然要乘着生日的時候encore啦! 還見到有意米水,正好去下濕,是水腫女即是我,的恩物! 一打開個盒見到厚厚的草莓層,鋪滿了整個餅面的紅噹噹的大粒草莓,被草莓味的啫喱重重包圍着,看起來確是非常吸引呢! 店家還細心地提供了用餐工具套裝,包括一把專用刀,六隻紙碟,六隻膠叉,想隨時食也不怕毫無準備,非常方便! 切開時明顯感覺切蛋糕的質地非常軟,用專用刀也能輕鬆切開。食起來頂那層有甜甜酸酸非常醒胃的草莓果肉加啫喱,中間粉紅那層就是溶心芝士層,故名思義即是芝士味濃的一層不過是溶溶地嘅狀態啦!感覺都幾特別又得意,芝士味ok未去到話好香濃不過我鍾意咁,太芝士反而好“漏“。草莓味從芝士味的夾縫中隱隱透出,不過太搶戲份,也有一定存在感~
話說今天是小女子的生日大日子, 當然要有蛋糕吹蠟燭環節喇~

還見到有意米水,正好去下濕,是水腫女即是我,的恩物!

切開時明顯感覺切蛋糕的質地非常軟,用專用刀也能輕鬆切開。

2016-09-22 316 浏览
與家人於九龍城晚飯,晚飯後家人說想吃甜品,於是到此店買下蛋糕回家作甜品。蛋糕盒精緻的印著商標,做形有如貓耳朵一樣,很討人喜愛。打開後,表面一層朱古力,也付上乾冰以作保持冷凍,很是細心。回家車程不需多久,也許是天氣關係,假使有乾冰也開始熔化了。看到那層朱古力頗為厚,而黃色蛋糕部份,看來很軟滑,有點像綿花一樣的質感。把蛋糕切開時,已經熔得很多,家人也很急不及待了。入口質感比綿花更幼滑,有點像慕絲的感覺,蛋味很香,卻不是濃厚的,原以為與一般蛋糕一樣,厚厚的甜,甜味剛好,並沒影響蛋的香味。雖然家人以蛋糕作甜品的機會不並多,以味道,入口的感覺,大家也很喜歡,還說沒買錯,有機會在九龍城吃飯的話,希望可以再品嚐。

蛋糕盒精緻的印著商標,做形有如貓耳朵一樣,很討人喜愛。
打開後,表面一層朱古力,也付上乾冰以作保持冷凍,很是細心。
回家車程不需多久,也許是天氣關係,假使有乾冰也開始熔化了。

把蛋糕切開時,已經熔得很多,家人也很急不及待了。

2016-09-21 278 浏览
朋友送了一盒諾亞軟心奶黃月餅比我食,我去了九龍城取,店員說回家後要放入雪櫃裡保存。黑色禮盒,面上有諾亞的標誌,非精美,裡面有6個月餅,用細透明盒裝住,送禮非常之好。當晚以急不及待的食完晚餐後,立即試食。因為在雪櫃裡取出來,無解凍過,所以切開時比較實,皮簿,奶黃份量都多,只食一個。第二晚中秋佳節,食完晚餐後,我把2個月餅放入燒烤爐,用100度焗3分鐘,焗時以傳出陣陣奶黃香味,食時入口即融,皮簿又非常鬆化,奶黃香濃又不油不膩,男友說比半島月餅好食,我地開了支果酒配食。過了一個美滿幸福的中秋節。備註:採用了不同國家材料,意大利蛋黃,日本海藻糖,德國牛奶,所以奶黃味非常之特出。

外卖自取
剛好跟家人到九龍城食自助餐經過諾亞順道買了個比利時朱古力半熟芝士蛋糕HKD99一向都有惠顧其半熟蜂蜜蛋糕,今次反而想嚐嚐其半熟芝士蛋糕,頗有驚喜,原以為一定好甜,相反不太甜又不太膩,比利時朱古力微苦,喜歡吃黑朱古力的朋友必定喜愛而配上半熟芝士蛋糕同吃,味道十分恰當適中,口感幼滑而香濃,吃後味蕾上還留下絲絲的比利時朱古力味,非常好吃其實賣相幾好,可惜我帶回家沒有即時食,令其稍稍變得不討好,不過絕無影響其好味除了本身蛋糕好吃,其包裝亦十分吸睛,橙色好搶眼而且還有餐具配上,好細心,不用食時要到處找餐具,買回公家跟同事分享亦很不錯蛋糕以外,其燈膽樽身的日式玄米奶茶亦係必買價錢公道,味道香滑不太甜,入口還有粒粒玄米,有口感又好飲,好好味呢
剛好跟家人到九龍城食自助餐
經過諾亞順道買了個比利時朱古力半熟芝士蛋糕HKD99

除了本身蛋糕好吃,其包裝亦十分吸睛,橙色好搶眼
蛋糕以外,其燈膽樽身的日式玄米奶茶亦係必買
其他
2016-09-16 182 浏览
一到中秋節大家幾個談論那家的月餅好吃,現在的話題總離不開奶黃月餅,除奶黃月餅之外,還有冒起的中村藤吉綠茶月餅。基本上在我的飲飲食食群組內,總是離不開奶黃月餅和綠茶月餅話題。云云的知名月餅中,最常説的當然就是嘉麟樓然後就是望月亦有不少説今年的美心奶黃月餅都10分出色。望月再好也不能延續到下年,其實嘉麟樓早已質素下降了三四年,反而要說品牌還能保持水準的,我就比較覺得是半島餅房。說真的這麼多年水準依然不變。除了那些五星級酒店和從日本遠道而來的月餅之外,今年我吃了一個都幾好吃的挪亞軟心奶黃月餅比平時的奶王月餅大一點,望上去油份多一點內裏的奶皇做得幾好,你能清楚看見慢慢溶出來的感覺,皮比較厚了一點,但味道很有奶香!內涵10分軟滑,整體口感不錯。聽朋友說這盒月餅價錢10分抵啊!下一年不妨試下這些本土奶皇月餅

比平時的奶王月餅大一點,望上去油份多一點

2016-09-11 236 浏览
呢間舖開業初期已經想試但由於口味太多,又同友人lunch 中,唔想花太多時間研究,無奈敗走今日遇著友人生日,終於有機會大飽口腹唔講都唔知,原來友人鍾情伯爵茶,咁就梗係揀返個伯爵茶口味嘅半熟蛋糕啦半熟蛋糕,外型唔算靚仔,中間塌咗落去,好似個兜仔咁,顏色睇落就唔似平時飲開嘅伯爵茶但雪過嘅伯爵茶半熟蛋糕,切開後頗有驚喜初時以為佢會好似流心朱古力咁,點知切開後,係比一般黑森林蛋糕實在嘅質感中間夾住稍為濕潤嘅淺灰色醬當我以為只係「淺嚐」伯爵茶味嘅時候,濃郁嘅茶香喺口裡面滲出嚟比期望中濃郁嘅味道,口感一流。值得一提嘅係,佢提供嘅小膠叉好精緻,見到都開心~
呢間舖開業初期已經想試

今日遇著友人生日,終於有機會大飽口腹

唔講都唔知,原來友人鍾情伯爵茶,

咁就梗係揀返個伯爵茶口味嘅半熟蛋糕啦

但雪過嘅伯爵茶半熟蛋糕,切開後頗有驚喜

中間夾住稍為濕潤嘅淺灰色醬

比期望中濃郁嘅味道,口感一流。

值得一提嘅係,佢提供嘅小膠叉好精緻,見到都開心~
2016-09-10
2016-09-06 287 浏览
是日有同事生日。所以特地買來一個諾亞蛋糕來慶生。這個蛋糕己經在傳聞中聽說了很多。對其印象也不錯。皆因在網上看到很多照片。甚至影片。看來十分之誘人。簡直是把大家對心太軟。流心的渴望移植到整個蛋糕之上。 是次買了一個。卻頗感失望。原因是看上去較為縮水。並無想像中的大份。而其下塌也相當的多。 雖然我們早就知道。諾亞半熟蛋糕是會下塌的。但是這樣還是頗為擔心。 幸好買了兩個。希望會夠咁多人食。 雖然賣相同份量頗和想像不同。但是味道方面還是相當的帶來驚喜。慢慢切下。便感覺手上的觸感甚為柔軟。而當中的流心效果也不錯。 吃的時候。我們吃的是蜂蜜味道。感覺中間流心的部份真的很甜。有很濃的蜂蜜香味。而蛋糕則可略作平衡。 口感方面。中間的流心很濃稠。而蛋糕就真的極軟。還是頗有gimmick 的。試過一次之後。可能下次還會試也受好評的朱古力味。
2016-08-30
外卖送餐
2016-09-01 289 浏览
买著一個佢推介嘅朱古力Cheesecake講真其實莫我想得好食。有D太甜cheese 味都不係好濃唔知係唔係因為係我拎出門太久嘅關係。點樣都好啦,不似傳說中好食。
下午茶
2016-08-16 1589 浏览
半熟蛋糕其實聽過好耐但就未有機會試,好朋友生日就等我負責買蛋糕呢個重任同大家一齊試下呢個人氣蛋糕喇間鋪就係轉角位,非常易搵,方便我一買完就飛上的士XD門口就見到佢擺出一個個非常吸睛既蛋糕,個芒果蛋糕啲芒果多到好似要滿瀉咁有咁多唔同既味道俾客人揀蜂蜜原味,芒果,朱古力等等咁多選擇真係每一個都想試買蛋糕加十蚊就可以換把遮,如果唔記得帶遮換返把都幾好,不過我已經有好多把遮喇👉🏼👈🏼咦!完來除左蛋糕,佢仲有夏日特飲天氣咁熱都幫手負責買蛋糕咁乖,當然要買返枝野飲獎勵自己,返到屋企飲返枝紫貝天葵,酸酸甜甜就最爽最透心涼佢呢個咁可愛燈泡造型既樽仲可以拎黎做裝飾擺設,要黎種花定要黎入彩沙好呢🤔講返個蛋糕因為我鐘意飲伯爵茶,所以理所當然揀左低糖伯爵半熟蛋糕😳蛋糕望落去少少反光已經好吸引我地呢個蛋糕係凍食既,佢食用建議係係冰箱拎出黎放半個鐘先享用,我諗如果叮返熱既話,茶味應該會更香濃件蛋糕放埋嘴邊已經聞到伯爵茶既香味,食落口口感非常軟熟,伯爵茶既味道亦做得恰到好處完全唔會有苦澀味,香濃既伯爵茶味加上蛋糕既蛋香,加上佢係低糖冇咁甜,岩晒不太好甜同埋我呢啲成日話減肥既朋友XP第一次食半熟蛋糕覺得好新奇,食落去
間鋪就係轉角位,非常易搵,方便我一買完就飛上的士XD
有咁多唔同既味道俾客人揀
蜂蜜原味,芒果,朱古力等等
咁多選擇真係每一個都想試
咦!完來除左蛋糕,佢仲有夏日特飲
紫貝天葵山楂水

講返個蛋糕
因為我鐘意飲伯爵茶,所以理所當然揀左低糖伯爵半熟蛋糕😳
低糖伯爵半熟蛋糕
蛋糕望落去少少反光已經好吸引

第一次食半熟蛋糕覺得好新奇,食落去口感好好,我揀既伯爵茶味大家都好鐘意,因為覺得佢清清地唔似平時啲生日蛋糕好多忌廉,我地食完pizza炸雞再食呢個生日蛋糕大家都覺得好味又唔會好飽好膩,睇黎下次有人生日要再黎試下其他味先得
2016-08-13
5 分钟 (外卖自取)
紫貝天葵山楂水
低糖伯爵半熟蛋糕
2016-08-15 301 浏览
買黎For 好朋友生日既蛋糕,大家都係第一次食半熟狀既蛋糕。一致好評 知佢鐘意食士多啤梨所以就揀左草莓芝士半熟蛋糕。面層係啫喱加原粒士多啤梨。甜甜地~蛋糕中間果然呈半熟狀。芝士味好濃厚,蛋糕口感滑溜。而且有餅底,食落幾有層次感。層次分明份量都夠5-6個人。重要的是蛋糕睇得又食得。盒底有齊餐具同紙碟,好方便另外飲品係燈膽裝幾得意,買左個薏米水,而家呢個天氣最岩飲,消暑清熱消水腫。
知佢鐘意食士多啤梨所以就揀左草莓芝士半熟蛋糕。
2016-08-09
  • 草莓半熟芝士蛋糕