招聘中
时薪 (面议)
$60-$75
时薪 (面议)
2009-01-04 11 浏览
我就近先發現譚仔係葵芳開咗分店.但呢間係我試過譚仔中質素最差既一間第1湯底唔夠濃比較淡/米線分量一樣多''價錢較貴要21蚊一餸..食親譚仔都係食豬肉..豬潤..腩肉但呢度D豬肉好嚡好似滾湯瘦肉無味差豬潤唔新鮮...D腩肉好厚唔好食唔知以為呢間譚仔係冒充貨...譚仔都係太子..深水埗黄金個邊個間好食
我就近先發現譚仔係葵芳開咗分店.

但呢間係我試過譚仔中質素最差既一間

食親譚仔都係食豬肉..豬潤..腩肉
但呢度D豬肉好嚡好似滾湯瘦肉無味差

豬潤唔新鮮...D腩肉好厚唔好食

好朋友仔話好耐無食過譚仔所以近近地入水9o左葵芳依一間兩個人叫o左... 雞肉竹笙米線(3小辣) 乍醬麵(3小辣)(乍醬另上) 土匪雞翼(細)再加凍奶茶 凍鴛鴦 各一杯埋單總共$75竹笙仍舊係好好味~個乍醬都ok... 本人有o的o的覺得...似係是蜜味金牌茄汁焗豆mix五香肉丁咁!! {好朋友仔都話講落都有o的似!!}至於個土匪雞翼... 本人無食...但好朋友仔話ok不過最唔開心o既係... 3小辣唔似3小辣...其實... 簡單o的講就係 無之前係 旺角/深水埗/佐敦/觀塘 o個幾間咁辣!!好似有o的偷工減"辣"咁wor~不過... 亦都可能係想迎合返大眾口味都未定!!不過有樣o野要讚ge~就係依間地方夠闊落~ 係咁多間譚仔o黎講, 我覺得坐得最舒服o既一間la!!都會有下次ge~ (因為夠近ma!!) 不過最好下次辣返o的la~
好朋友仔話好耐無食過譚仔
所以近近地入水9o左葵芳依一間
兩個人叫o左...
雞肉竹笙米線(3小辣)
乍醬麵(3小辣)(乍醬另上)
土匪雞翼(細)
再加凍奶茶 凍鴛鴦 各一杯
埋單總共$75

竹笙仍舊係好好味~
個乍醬都ok... 本人有o的o的覺得...
至於個土匪雞翼... 本人無食...
但好朋友仔話ok
不過最唔開心o既係... 3小辣唔似3小辣...
好似有o的偷工減"辣"咁wor~
不過... 亦都可能係想迎合返大眾口味都未定!!

不過有樣o野要讚ge~

雞肉竹笙米線~
乍醬麵~ (乍醬另上)
土匪雞翼~
唔知幾時個餐廳logo多o左隻辣椒!??
雞肉竹笙米線~
乍醬麵~ (乍醬另上)
土匪雞翼~
2008-09-19 17 浏览
加班加到 8 點多 , 突然好想吃米線 , 聽朋友說葵芳開了譚仔, 就約了朋友去吃 . 相比其他店舖 , 這間大好多 , 至少不會吃的時間 , 點到旁邊的人 , 最重要是不用等位 .叫了中麻辣 , 雞肉和墨魚丸 , $21 包一款 , 每款再加 $4 , 叫辣的要另加 $1 , 即是 $26 埋單 . 這間的辣度好像比深水埗的勁 , 好麻 , 要慢慢吃 , 不可以太急 . 雞肉好 "林", 也入味 , 墨魚丸就是一般的雪臧丸沒有特別 . 朋友叫了酸辣的 , 來到的時候以為是清湯 , 完全沒有顏色 , 一點味也沒有 , 她叫了豬腩肉 , 以為是好幼那種 , 原來是一大大片 , 味道不好 .叫多一客雞翼再加多一杯檸檬茶 , 埋單 70 多元 , 也不便宜 !

2008-09-17 4 浏览
因為妹妹九龍返學, 一直都係去長沙灣分店食, 果間平好多! 今次葵涌店食 , 試左酸辣湯底, 麻麻地...酸味太搶, 都係妹妹的清湯好味好多!叫了3個送,再連食品,都要35喇! 其實出面食係差唔多...不過食開一間一樣水準的價錢又平好多, 你就會覺得唔抵啦!
因為妹妹九龍返學, 一直都係去長沙灣分店食, 果間平好多!
  • 豬潤
  • 炸醬
2008-09-16 2 浏览
遠行前唔想食麻辣太過刺激,要了酸辣湯底,一試了味道後就覺得不對勁,酸同辣完全不平衡,辣已被酸度濃濃的蓋過。我要的雞肉及豬潤,水準一般,而老公要的牛丸及墨丸則唔掂,是平價貨式,一點不彈牙,尤其是墨丸,與食粉球沒有分別。而且份量極少,連我是細食的人,都覺得不夠飽,可況是男士。早知行多幾步,去同區的另一間雲南米線。不過看完惡男食評後,應該會再俾一次機會,再試下麻辣汁。

而且份量極少,連我是細食的人,都覺得不夠飽,可況是男士。

早知行多幾步,去同區的另一間雲南米線。

不過看完惡男食評後,應該會再俾一次機會,再試下麻辣汁。
2008-09-15 3 浏览
久聞譚仔既大名,但其他分店唔知點解都唔算就腳...一直都無試過直至知道呢到開新店就黎試食第一次既腩肉米線真係超好味份量夠,d粉既軟硬度都ok,又唔會太油令我再返轉頭試....$21一味都唔係好貴吧...因為平時係荃灣食都差唔多..而且單併係抵食過雙併我地試過炸醬,雞肉,墨丸同腩肉,都係推介腩肉凍熱飲品加五蚊有一杯, 不錯不過D小食真係貴左D如果新都會個邊無乜好食都會再返呢到食但服務唔會係唔夠人手定點..多人時真係麻麻地
久聞譚仔既大名,但其他分店唔知點解都唔算就腳...
一直都無試過
直至知道呢到開新店就黎試
食第一次既腩肉米線真係超好味

份量夠,d粉既軟硬度都ok,又唔會太油
令我再返轉頭試....
$21一味都唔係好貴吧...因為平時係荃灣食都差唔多..
而且單併係抵食過雙併
我地試過炸醬,雞肉,墨丸同腩肉,都係推介腩肉
凍熱飲品加五蚊有一杯, 不錯

不過D小食真係貴左D
如果新都會個邊無乜好食都會再返呢到食

但服務唔會係唔夠人手定點..多人時真係麻麻地
  • 清湯腩肉米線
2008-08-13 8 浏览
一碗略帶味精的豬骨湯底,味道過得去,下了些店方稱的北方炸醬及白(火合)的薄切五花腩,所謂的北方炸醬沒下黃醬,只是略為辛辣的免治肉醬,於餬般溶於湯中,它只適合涼拌,放湯的話有幾衰得幾衰,五花腩肉質粗韌,所以一定要薄切,再厚一點的話,恐怕胃納消化不了,化學的米線作飽腹之用,正符合價廉生意原則,學生、街坊客為主,理解的。小吃蒜泥白肉,蒜泥香而略帶化學添加味道,白肉同樣是五花腩,薄如蟬翼,肥的部份肥美豐腴,瘦肉略韌,口感與方才的白肉無異,只是這裡更薄,大概是將好的位置用作小吃,粗韌的放湯再配料,辣汁辛香美味,冒著汗吃得過癮,二十元一碟,唔平,但吃得過。麻辣汁認真計算過,比起一眾連鎖港式雲南米絲高半班,平平地亦不失為補充熱量的好地方,然後,返公司繼續作戰。P.S筷子比一般麵店袖珍,手感麻麻
P.S筷子比一般麵店袖珍,手感麻麻

辣汁出色
辣汁出色
  • 蒜泥白肉
(非会员)
2008-08-12 11 浏览
I personally live in the US, but this summer I went back to Hong Kong to visit some relatives. One of my friends then brought me to go try out the 譚仔in 觀塘, and I thought it was pretty good since I love spicy food. Then I found out that there's one newly opened in 葵涌, so I went there to try it out. First of all, the setting is much nicer, and more spacious. Then i ordered a 中辣 炸醬魚旦腐皮米線 with a 土匪雞翼. It is absolutely delicious. It is spicy enough for me to sweat under the air conditioning. And the 土匪雞翼has a really rich taste to it...I wonder what ingredients do they have on it... The price was totally reasonable, since the inflation in hong kong is ridiculous! lol
  • 土匪雞翼
  • 炸醬
2008-08-11 18 浏览
早前睇某科林見有人宣佈葵芳既人有褔了,因為譚仔响葵芳開分店。見咁咁多人都話掂,勁咪黎試下,叫左一個碗清湯炸醬墨丸米線、新彊香草雞翼。米線同墨丸都有咬口既;不過個炸醬唔係好得,如果我唔記得左自己叫左炸醬既話,就咁睇碗米線,我真係會以為佢搞緊 fusion,將西式既肉醬帶入雲南既米線度。炸醬應有既配料欠奉都算數,唔該唔好俾d凍冰冰既肉醬我啦。雞翼都整得算唔錯既,表皮香脆而入面多汁且滑,不過新彊食物唔係好興落勃然粉落d燒烤上面既咩?點解又係欠奉既?足少少料啦,唔該。

足少少料啦,唔該。
2008-08-04 11 浏览
作為一個一個禮拜都會食一次譚仔既我, 覺得呢間係最唔好食但係最貴的, 已經叫中辣, 但一d味都冇, 米粉仲要好淋…..完全冇口感…..其實我成日食都係因為個湯…..但對呢間分店好失望……..莫非分店多=quality 下降係必然定律?
  • 中辣
(非会员)
2008-07-31 12 浏览
因為女友好中意食譚仔之前已經食開長沙灣果間葵芳開左就諗黎試下(因為地點比較近佢)第一次去就覺得點解中間咁大個位架..好浪費..食落d野都ok, 都係一般譚仔味可能係新既關係, d侍應可能未熟手都有少少混亂出現so far黎講, d野食都好味唯一唔好既..係太貴喇葵芳食尖咀既價錢有d唔抵..
因為女友好中意食譚仔
之前已經食開長沙灣果間
葵芳開左就諗黎試下(因為地點比較近佢)
第一次去就覺得點解中間咁大個位架..
好浪費..
食落d野都ok, 都係一般譚仔味
可能係新既關係, d侍應可能未熟手
都有少少混亂出現
so far黎講, d野食都好味
唯一唔好既..係太貴喇
葵芳食尖咀既價錢
有d唔抵..
2008-07-30 13 浏览
之前聽朋友,,同事講[[]好味咁Lunch就同同事去食下啦嘩,,,,,間舖設計得好唔掂呀中間既位置o徒哂,,,同埋人多得滯的話好嘈,,,好唔舒服叫左2個送(豬潤加魚蛋)既米線 要酸湯 加多杯凍檸茶豬潤好鞋,,,魚蛋都幾有咬口既 雖說是酸辣湯 不過睇上去好似清湯咁 不過好似酸還酸,,,,辣還辣的整體都唔好味噢我諗冇下次了
之前聽朋友,,同事講[[[譚仔]]好味
咁Lunch就同同事去食下啦
嘩,,,,,間舖設計得好唔掂呀
中間既位置o徒哂,,,同埋人多得滯的話
好嘈,,,好唔舒服
叫左2個送(豬潤加魚蛋)既米線 要酸湯 加多杯凍檸茶
豬潤好鞋,,,魚蛋都幾有咬口既
整體都唔好味

我諗冇下次了
2008-07-27 10 浏览
本身住青衣,食過深水步同旺角的譚仔都想附近開番間終於葵芳開了,11點同屋企人一齊試食鋪頭十分大,是環境最舒適的一間由於媽媽還未嘗過譚仔的好咬口米線及酸辣湯底,所以都是好有期望ga~~叫左一碗過橋米線同肉竹生米線,都是酸辣湯底當大大碗過橋米線來到時還真興奮點知..................一啖咬落去d米線得出奇,而且酸辣湯底味道十分啖,不及其他分店第一次食的媽媽認為不是特別好食,但都食哂~~雖然其他材料都沒大分別,但米線及湯底是靈魂ar~~俾錢的時候同左收銀姐姐反映左一下,我俾一個月時間佢下個月再俾多次機會佢,千萬不要令我失望ar~~>,<
本身住青衣,食過深水步同旺角的譚仔都想附近開番間
終於葵芳開了,11點同屋企人一齊試食
鋪頭十分大,是環境最舒適的一間
叫左一碗過橋米線同[南]肉竹生米線,都是酸辣湯底
當大大碗過橋米線來到時還真興奮
點知..................一啖咬落去d米線[淋]得出奇,而且酸辣湯底味道十分啖,不及其他分店
第一次食的媽媽認為不是特別好食,但都食哂~~
雖然其他材料都沒大分別,但米線及湯底是靈魂ar~~
俾錢的時候同左收銀姐姐反映左一下,我俾一個月時間佢
下個月再俾多次機會佢,千萬不要令我失望ar~~>,<
  • 過橋米線
2008-07-24 29 浏览
琴日係佐敦南京街已經食過一次,不過知道葵芳終於開左譚仔,所以黎食,但係一睇到餐牌,真係想O咀,有咩理由葵芳賣D野會貴過佐敦、旺角、尖沙咀依D地方,米線一味要$21,雞翼(細)要$16,(大)要$22,最離譜係加底,要$9,過橋米線就冇變,當初諗住可能會同長沙灣深水步一樣價錢$19一味,不過依家反而變左最貴既譚仔,一黎到見到個場好大,但路中間有一大個位冇開枱,起碼開到3張枱,水吧果到又係,晒晒D位,寧願佢開多D枱賺多D人錢黎平番好過,唔講依D講番食,叫左個過橋米線5小辣同個細土匪,米線煮得好好,軟硬岩岩好,不過個湯淡左少少,D豬潤煮得好韌,其餘配料同出面差唔多,土匪雞翼同出面差唔多,不過唔係好夠味,總括黎講已經變得唔值,我平時多數都係食3送再加底,但今日唔係見到個價咁貴我都唔食3送,服務又麻麻地,依家搞到譚仔係葵芳好似可有可冇囉,賣到咁貴,$21都算,但加底有咩理由要加到$9,唔通你$9會真係會加底加得多個其他店咩,以為新店會煮得好食D,依家覺得最好食暫時都係佐敦南京街既譚仔