自從之前喺新蒲崗食咗豆漿大王, 大食妹一直對佢嘅粢飯念念不忘, 今日難得朋友去開淘大商場, 見到有佢嘅分店, 於是就外賣左份黎探班值得大力表揚<鹹粢飯>淘大商場嘅鹹粢飯比起新蒲崗分店嘅大份, 飯比較厚實, 裏面嘅肉鬆、油炸鬼同榨菜分量唔算多, 但調味尚可<鹹豆漿>食得粢飯, 當然要嗌埋佢嘅鹹豆漿但係大食妹就對呢碗鹹豆漿有少少失望記得新蒲崗分店係落左油炸鬼喺裏面, 口感更加豐富而淘大就係加咗豆腐, 整體口感比較似豆腐花, 櫻花蝦方面都唔算特別香, 感覺一般<脆炸釀豆腐>最可惡嘅係我哋嗌左煎餃, 但打開包裝嘅時候先發現佢比錯咗脆炸釀豆腐而且豆腐質感有啲乾身, 大食妹真係唔好呢味
值得大力表揚
<鹹粢飯>

<鹹豆漿>
食得粢飯, 當然要嗌埋佢嘅鹹豆漿
但係大食妹就對呢碗鹹豆漿有少少失望
記得新蒲崗分店係落左油炸鬼喺裏面, 口感更加豐富
<脆炸釀豆腐>
而且豆腐質感有啲乾身, 大食妹真係唔好呢味
外卖自取
  • 咸粢飯
2021-10-17 357 浏览
這天夜晚唔想食得太多,行過這間舖頭諗住簡簡單單要個粢飯同一個紅油抄手做晚餐就算. 我哋叫左一個粢飯多肉鬆, 同埋一個正常.〉粢飯嚟到嗰陣時, 佢同我講一個係加咗多肉鬆(多肉鬆要加$3), 另外嗰個係正常. 我望咗一陣, 覺得兩個都冇乜分別. 之後再食落去, 都唔覺得有多咗肉鬆…再試埋另外一個我覺得係一模一樣. 味道識落還可以, 但係我覺得啲飯有啲編硬. 普普通通冇乜特別. 之後我問店員, 我想問我一個正常同一個加咗肉鬆嘅粢飯點解好似冇分別? 店員望左一眼就說, 你話要加就會加咗俾你. 我再問店員, 但係兩個真係冇分別,我仲俾佢睇. 佢望都唔望就話加咗㗎啦. 我問緊加咗幾多因為我一啲都唔覺冇分別, 佢話加咗一份之後即刻已經走咗好似唔想我再問佢咁. 如果去嗰度食粢飯真係唔需要加$3, 因為真係冇分別. 個紅油抄手都係還可以, 唔算好辣.
. 如果去嗰度食粢飯真係唔需要加$3, 因為真係冇分別.

個紅油抄手都係還可以, 唔算好辣.
2021-10-14
2021-10-05 381 浏览
🐽酸辣湯麵 $34去豆漿大王食野,小編最鍾意既唔係佢既豆類製品😂而係佢既酸辣湯,真係好岩我口味,夠酸夠辣🤤🤤最重要係佢配料都幾多,有豬皮、筍絲、木耳、豆腐同豬紅,基本上加多個上海麵就夠哂飽🤣啲麵又唔會太淋,連埋啲湯食我可以一啖都唔淨••••••••••••••••••••••••••••••🐽酸辣雲吞麵 $40叫左另一碗都係酸辣湯麵,但係有埋4隻大雲吞,都只係貴多6蚊😂都幾抵食,味道就正常,略嫌個皮厚左少少••••••••••••••••••••••••••••••🐽咸粢飯 $15粢飯都係呢度必叫的,即叫即做,熱辣辣,包住炸菜、油條同肉鬆,最重要油條仲係好脆,出面好多幾乎已經淋哂,啲飯好煙韌,真係好好食😋😋另外佢仲有甜粢飯,係包住砂糖同油條,但小編未食過😳搵日要試試••••••••••••••••••••••••••••••🐽豆漿 +$9豆漿好滑,豆味濃,食酸辣湯配豆漿可以解下辣🤩🤩

🐽酸辣湯麵 $34

🐽酸辣雲吞麵 $40

🐽咸粢飯 $15

🐽豆漿 +$9

豆漿好滑,豆味濃,食酸辣湯配豆漿可以解下辣🤩🤩

• 粢飯
2021-10-03 232 浏览
坐完一陣冷氣房已經咳到甩肺,馬上食啲薑補身先。🥄薑汁奶花:薑汁同花奶算夾,薑味同豆味濃郁,又唔會好辣👍🏻。唯一不足係唔夠甜,真係好健康!味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

坐完一陣冷氣房已經咳到甩肺,馬上食啲薑補身先。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-10-03 221 浏览
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓌𝓁𝑜𝑜𝓃 𝐵𝒶𝓎🌟五香牛麵 𝗦𝗽𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝗶𝗻 𝗦𝗼𝘂𝗽 ($𝟯𝟴 + $𝟲)好鐘意食呢道既麵食,次次食完都唔會口渴,好有家既感覺。加左$6 轉酸辣湯底,覺得幾真材實料,見到落左木耳絲、豬紅、豆腐等,食到微辣,湯底比較杰身,食得好爽。佢既五香肉整得好淋,好易會體肉分離。午市仲配左凍/ 熱豆漿。📍 豆漿大王九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G208-209號舖

午市仲配左凍/ 熱豆漿。

📍 豆漿大王
九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G208-209號舖
午餐
~ 晚餐.粢飯、上海小籠包、煎餃子、擔擔麵、咸豆漿、酸辣湯、樽仔奶茶、凍豆漿~🍚 粢飯 👉🏼 即叫即整,油炸鬼好脆,配埋榨菜同肉鬆好夾,份量太少。🥟 上海小籠包 👉🏼 咬落去會爆汁,美中不足之處有隻痴住籠邊,夾個時爛咗導致湯汁漏晒出嚟。🥟 煎餃子 👉🏼 兩面煎香脆,餡料全韭菜,超少肉碎,食落去比較油。🍜 擔擔麵 👉🏼 有花生粒,花生醬,肉碎,辣,但麵條不是傳統幼麵,湯底稀同淡,失敗之作。🍲 咸豆漿 👉🏼 有蝦皮、榨菜、油炸鬼,成碗當飲水,無咩味。🥘 酸辣湯 👉🏼 酸同辣啱啱好,有蛋絲、豬紅、豬皮、黑木耳絲。🧋 樽仔奶茶 👉🏼 唔夠濃味,太細樽。🥛 凍豆漿 👉🏼 豆味偏淡,少甜。㊙️ 個人評價 👉🏼 粢飯唔錯,其他真係麻麻💸 埋單免加一 👉🏼 $172🏡 地址 👉🏼 九龍灣牛頭角道77號淘大商場2期地下G208-209號舖☕️ 一個人的餐桌 一個人的孤獨 請我飲杯咖啡 瀏覽下網誌 謝謝

🧋 樽仔奶茶 👉🏼 唔夠濃味,太細樽。

🥛 凍豆漿 👉🏼 豆味偏淡,少甜。

㊙️ 個人評價 👉🏼 粢飯唔錯,其他真係麻麻

💸 埋單免加一 👉🏼 $172

粢飯
擔擔麵
2021-10-01
粢飯
  • 咸粢飯
2021-09-13 543 浏览
呢間由新蒲崗工廠區開到黎九龍灣淘大廣場既豆漿大王,之前總店榮獲《米芝蓮指南香港澳門》推介的街頭小食,名氣之大,吸引左我要走去試試我夜晚7點半去食,室內座位已經坐爆,拎左張飛仔,等左10分鐘就有位坐 除左室內,想坐户外既朋友仔都可以揀外面坐,即刻就有位添餐牌好多選擇,價錢超級親民抵食入座後急不及待落左單先,勁肚餓喇!先黎呢個玉水漿,勁清甜,外面除左超市可以飲到,好少鋪頭有得飲,讚呀!呢個粢飯真係無得頂,即叫即做,油炸鬼香脆,配上肉絲炸菜,而且配料仲可以自己加$2-$7加大添,無得輸酸辣湯勁惹味,有豬皮做配料,加上豆腐,酸酸辣辣,勁開胃既湯品煎餃子香脆,入面勁多汁豆腐鹵蛋麵既豆腐同鹵蛋好入味酥炸雲吞炸得勁香脆,熱辣辣最後食左小籠包,入面勁juicy,即叫即整,勁高質

除左室內,想坐户外既朋友仔都可以揀外面坐,即刻就有位添

餐牌好多選擇,價錢超級親民抵食

入座後

急不及待落左單先,勁肚餓喇!

玉米漿

招牌正宗上海粢飯

煎餃子

煎餃子香脆,入面勁多汁

鹵水蛋豆腐麵

豆腐鹵蛋麵既豆腐同鹵蛋好入味

酥炸雲吞

酥炸雲吞炸得勁香脆,熱辣辣

上海小籠包

最後食左小籠包,入面勁juicy,即叫即整,勁高質

2021-09-12
玉米漿
招牌正宗上海粢飯
鹵水蛋豆腐麵
酥炸雲吞
2021-07-14 1036 浏览
𝒯𝒶𝒾𝓌𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉  𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓌𝓁𝑜𝑜𝓃 𝐵𝒶𝓎今日中午試左淘大既豆漿大王,呢間都開左一排,但今日第一次去試。中午時間12:20 左右去到店內已經坐滿。雖然店外露天位置都有得坐,但因為冇冷氣太熱所以等多左陣先入去。店內既感覺好似台灣既早餐店,店面唔算大。今次試左佢既𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵𝘴 同幾樣特色小食。🌟擔擔面 ($36)碗面唔似平時擔擔面火紅火紅咁既色,而係好平實咁淡黃色。面體係用上海面,都好滑同唔會好碎。黃色應該主要係來自花生醬。仲有肉碎同蔥花,食落有少少似屋企呀媽煮比我既味道,食落都唔錯。🌟五香牛肉飯($40) 五香牛肉飯有𝘥 喜出望外。牛𦟌肥瘦均勻好易咬開,而且好入味,配有大量雪菜,又好爽口,食得好滿足。😜🌟煎釀豆腐 ($16)一碟有三件,而且都算大件,豆腐係用左硬豆腐,比較有咬口,豆香味都濃,外表煎得香脆,裏面釀左D 豬肉。味道唔錯,如果有𝘥 汁會更好。🌟咸豆漿 ($16) 🍶之前係台灣個熟食中心排左好耐就係為左試咸豆漿,今日竟然再見到,一於試下。咸豆漿裏面加左油炸鬼、蔥花、蝦米、菜脯等等。飲落比較似一碗湯或者米粥。可能我對豆漿既印象始終係甜,所以覺得

🌟擔擔面 ($36)

🌟五香牛肉飯($40) [推介👍🏻]

🌟煎釀豆腐 ($16)

🌟咸豆漿 ($16) 🍶
之前係台灣個熟食中心排左好耐就係為左試咸豆漿,今日竟然再見到,一於試下。咸豆漿裏面加左油炸鬼、蔥花、蝦米、菜脯等等。飲落比較似一碗湯或者米粥。可能我對豆漿既印象始終係甜,所以覺得都係鐘意甜豆漿多𝘥。

🌟椰汁豆漿 (跟餐加$3) 🥛
椰汁豆漿既椰香味唔算強,豆漿都唔算豆香好重,飲落感覺似加左水咁比較稀。有少少失望。

🌟樽仔奶茶 (跟餐加$3)
奶茶係每日即整,然後雪起。呢道既奶茶味道普普通通,唔算有記憶點。

總結係呢間餐廳既野食比較健康,味精都用得比較少,好有住家菜既感覺。飲品方面好似比較遜色少少🤏。

📍   豆漿大王
鹹豆漿
2021-07-14
午餐
2021-06-30 588 浏览
💠酸辣餃子韮菜豬肉粉絲 🌶🥟🍜$38 𝘾𝙝𝙞𝙫𝙚𝙨 𝘿𝙪𝙢𝙥𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨 𝙞𝙣 𝙎𝙤𝙪𝙥 & 𝘾𝙝𝙞𝙡𝙞 𝙎𝙤𝙪𝙥 每次都必食的酸辣麵😋今次轉了粉絲,不過選錯麵粉,😅因為好快腍和太吸湯汁,令到成個粉絲也是渴撻撻. 酸辣依然好食,辣度剛好,味道超濃.餃子大隻多餡,食😍👍🏻👍🏻👍🏻下次都係叫翻米線會好食好多😂會再食 😚
💠酸辣餃子韮菜豬肉粉絲 🌶🥟🍜$38
下次都係叫翻米線會好食好多😂會再食 😚
2021-06-25 465 浏览
送到來已經成碗麵冇湯😞,味道可以,希望能夠大大改善!!!如果大家想試可以試下,不過本人下次都係選擇堂食好過,叫左兩碗麵,一份煎餃,一條粢飯,收費166元(已經折扣了)

外卖送餐
2021-05-09 1015 浏览
前幾天下午午餐的時候走過去淘大花園那邊,看到這一間我一直很喜歡吃粢飯因為就是愛那個糯米的口感,還有那個油炸鬼的酥脆再配上有一點甜味的肉鬆,再加一點鹹味的榨菜15塊一個粢飯也有配套餐的,然後你也可以加幾塊錢,額外加自己喜歡加的配料,像額外加一份就是好像加兩塊錢有多一份榨菜或是肉鬆... 然後點了一個午餐,有配送一杯熱豆漿,或者是涷豆漿,我點了熱豆漿,是用碗上來的,所以有一點點覺得蠻特別午餐我點了排骨湯面,然後另外加了錢轉那個酸辣湯底這個酸辣湯的配料也是OK的,然後那個辣也是有一點點辣吧!
前幾天下午午餐的時候走過去淘大花園那邊,看到這一間

我一直很喜歡吃粢飯

午餐我點了排骨湯面,然後另外加了錢轉那個酸辣湯底

這個酸辣湯的配料也是OK的,然後那個辣也是有一點點辣吧!

• 粢飯
  • 熱豆漿
2021-04-28 582 浏览
人生第一次食到上海排骨面係吉列嘅仲要厚度好似肉片咁調味竟然係甜嘅雖然38蚊包野飲都叫平但係呢個排骨真係好令人失望碗面d炸菜都係甜嘅.....刷新我對炸菜嘅理解唯一值得讚嘅係豆漿係真係唔錯嘅
上海排骨面

但係呢個排骨真係好令人失望

碗面d炸菜都係甜嘅.....刷新我對炸菜嘅理解
唯一值得讚嘅係豆漿係真係唔錯嘅
2021-04-18 557 浏览
晨咁早勁多舖頭都未開門🤦🏻‍♀️俾我行吓行吓就遇到豆漿大王🤗從此就成為我一個禮拜必食一次嘅餐廳💓💓我超級欣賞佢嘅酸辣湯麵,唔會太辣,但係真係好惹味😋淨係諗起都想流口水呀😍仲有炸雞翼,以為份量唔多,點知有兩隻全翼🤗炸得勁趣,而且雞翼都醃得超入味😍😍真係一啲都唔馬虎㗎😊😊話明豆漿大王,梗係豆漿先係最出名呀啦!飲落去豆味好香,食完熱辣辣嘅酸辣湯麵,飲番啖凍冰冰嘅豆漿,簡直係一個Good morning!😹😹

• 凍豆漿
2021-03-14 956 浏览
黎到九龍灣淘大 地下有好多餐廳不過今次想試啲新野 選左喱間食上海菜,出名足料粢飯嘅豆腐大王🤩位置係淘大第二期,左兜右兜都搵唔到係邊到🤣🤣最後原來其實係M記後面條街🤣[15蚊鹹粢飯]有榨菜、肉鬆、油條 超足料糯米飯又煙韌 唔會硬亦都唔會太淋油條又脆 食落去嘅口感相當豐富15蚊真係好抵食[粟米豆漿]超大碗 聞落去已經好香粟米味飲落去係新鮮粟米炸出嚟咁樣嘅味道又唔會有渣真心好好飲又抵!(係出面買支新鮮炸嘅粟米汁都要起碼$20)[肉鬆奶脆多]勁多肉鬆外脆內軟,唔會太甜岩岩好唔怪之得喱款野要限客人order (好似唔可以叫超過2碟)😹[上海小籠包]本身有4隻望落去好似好乾咁但食落去又唔會塊皮唔會好薄 咁嘅價錢 兩個人食 已經岩岩好非常之抵 下次會再去
黎到九龍灣淘大 地下有好多餐廳
不過今次想試啲新野
選左喱間食上海菜,出名足料粢飯嘅豆腐大王🤩

位置係淘大第二期,左兜右兜都搵唔到係邊到🤣🤣
最後原來其實係M記後面條街🤣

[15蚊鹹粢飯]
鹹粢飯

有榨菜、肉鬆、油條 超足料

糯米飯又煙韌 唔會硬亦都唔會太淋
油條又脆 食落去嘅口感相當豐富
15蚊真係好抵食

[粟米豆漿]
粟米豆漿

超大碗 聞落去已經好香粟米味
飲落去係新鮮粟米炸出嚟咁樣嘅味道
又唔會有渣
真心好好飲又抵!(係出面買支新鮮炸嘅粟米汁都要起碼$20)

[肉鬆奶脆多]
奶醬炸饅頭

勁多肉鬆
外脆內軟,唔會太甜岩岩好

[上海小籠包]

粟米豆漿
奶醬炸饅頭
小籠包
2021-03-05 645 浏览
早前星期五晚同朋友光顧呢家價錢親民嘅小店,因為唔多人,仲可以坐出面,透透新鮮空氣。晚上店面嘅燈光比人一種溫馨嘅感覺,適合bff同couple一齊黎。叫了炸雞扒、炸饅頭、炸銀絲卷、麵食、生菜、小籠包等。最推介炸饅頭👍🏻,外脆內軟,喺屋企用氣炸鍋整唔到嘅效果。炸得啱啱好。另外如果點左炸饅頭就唔洗再叫炸銀絲卷,因為一樣係麵包黎。唯獨麵同想像中有d唔同,好似碗仔翅咁,下次唔會想食呢種咁漿/淍嘅麵,味道係酸辣,個人不太喜歡,唔會再試個麵,可能食滷肉飯。豆漿都好好飲。唔錯嘅一間店,準備下次再去食。總消費:$150(二人) 性價比:高食物味道:8.5/10視覺美感:8/10餐廳服務:8/10環境裝潢:7.5/10

叫了炸雞扒、炸饅頭、炸銀絲卷、麵食、生菜、小籠包等。

另外如果點左炸饅頭就唔洗再叫炸銀絲卷,因為一樣係麵包黎。

豆漿都好好飲。

唔錯嘅一間店,準備下次再去食。

總消費:$150(二人)
性價比:高
食物味道:8.5/10