2023-02-20 176 浏览
一直都好想食呢一間豆乳個日咁岩去開個頭 終於有機會食到!由於個日係食完晚飯先去,就無叫好多叫左佢個養生豆乳1號同埋一口炸芋圓首先講下佢個豆乳,好香,豆腐花好滑但由於佢應該無落糖,所以會有D淡,感覺好健康我自己就鍾意飲無糖豆漿所以我覺得ok 鍾意食甜嘅可以自己落黃糖入面嘅配料(桃膠、西米、枸杞、薏米、桂圓、豆腐花)都好足料$28嚟講係十分抵食至於個一口炸芋圓就好好食 好煙韌 細細粒食唔停😂亦都重蕃薯同芋頭味👍🏼$25就少咗啲但好好食
一直都好想食呢一間豆乳
個日咁岩去開個頭 終於有機會食到!
由於個日係食完晚飯先去,就無叫好多
叫左佢個養生豆乳1號同埋一口炸芋圓
首先講下佢個豆乳,好香,豆腐花好滑
但由於佢應該無落糖,所以會有D淡,感覺好健康
入面嘅配料(桃膠、西米、枸杞、薏米、桂圓、豆腐花)都好足料
$28嚟講係十分抵食

至於個一口炸芋圓就好好食 好煙韌 細細粒食唔停😂
亦都重蕃薯同芋頭味👍🏼
$25就少咗啲但好好食
2023-02-19
  • 豆腐花
2023-02-18 82 浏览
🍽豆腐巴克📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓209號舖🍽一口炸芋圓 $25話說試過2次係石門揾食,都係因為食得太飽,食唔落甜品,今次就特登留肚食期待已久嘅炸芋圓。因為芋圓鋪滿煉奶,第一啖食好似食緊炸饅頭,但係呢個好食過炸饅頭好好好多🤤🤤就算係有好多煉奶,都會食到芋圓最原本嘅味道,I will be back🤭🤭———————————————評分(5⭐️最高)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️打卡:⭐️⭐️再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🍽豆腐巴克
📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓209號舖

🍽一口炸芋圓 $25

———————————————
評分(5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

• 一口炸芋圓
2023-02-08 121 浏览
喺石門嘅一間小店, 位置唔係特別好坐。不過勝在嘢食好得意芋圓即叫即炸新鮮熱辣! 份量亦都十足~ 作為一個小下午茶甜品非常合適。同時叫咗個仙草凍, 黑糖花奶好食~ 配料都好食, 但係尼個份量偏細
喺石門嘅一間小店, 位置唔係特別好坐。不過勝在嘢食好得意

2023-01-18
下午茶
  • 一口炸芋圓
2023-02-07 204 浏览
今次幫襯石門主打芋圓、豆製品嘅黃店 主食、港式小食、糖水乜都有🤤 我哋平日lunch hour去都唔算多人 即刻有位~ 小店地方唔大 但環境乾淨清爽☺️一口炸芋圓 $25/份芋圓細細粒外脆內軟 配埋煉奶甜甜地 幾惹味😚招牌芋圓5號 $36 (豆腐花、桃膠、仙草、花奶)呢個三色芋圓系列有好多配搭 仲可以自選甜味有黑糖/紅糖/豆腐/椰汁等唔同選擇👍小編今次揀咗黑糖做底~ 成碗好足料 豆腐花好香滑 芋圓好煙靭 但冇咩芋頭地瓜味😗加埋滑滑仙草 同桃膠 整體口感好豐富又飽足😛一口炸燒賣 $15/9粒燒賣大大舊 外皮炸到脆卜卜 撒滿椒鹽同蜜糖芥茉醬 食落好香口 但燒賣餡料偏粉 整體來講好抵食👍鮮芋泥豆乳 $18豆乳甜度偏低 配埋粒粒芋泥 更有口感

一口炸芋圓 $25/份
芋圓細細粒外脆內軟 配埋煉奶甜甜地 幾惹味😚

招牌芋圓5號 $36
(豆腐花、桃膠、仙草、花奶)

一口炸燒賣 $15/9粒

鮮芋泥豆乳 $18
豆乳甜度偏低 配埋粒粒芋泥 更有口感
招牌芋圓5號
鮮芋泥豆乳
#confidante_foodblog沙田覓食黑糖桃膠芋圓 (凍)$30味道:🌟🌟🌟🌟回頭:🌟🌟🌟🌟黑糖味好重,芋圓細細粒好煙靭。桃膠煮得啱啱好,唔好太淋。身為螞蟻人,小編發現溝埋一口炸芋圓嘅煉奶一齊食仲好食🐜!一口炸芋圓 $25味道:🌟🌟🌟🌟🌟回頭:🌟🌟🌟第一次聽到一口炸芋圓覺得好特別,所以同朋友就嗌咗一份一齊share嚟食。拎上枱嘅時候,見到表面已經鋪滿煉奶。因為開頭小編係食緊黑糖桃膠芋圓,咁我個朋友食咗第一粒一口炸芋圓,見到佢表現出好驚訝嘅表情,係咁大讚好食。一口炸芋圓係即叫即炸,但係完全唔會覺得好油膩。芋圓係食得出佢原本嘅味道,完全唔會比煉奶蓋過,就算一個人想食曬一份都ok!服務態度 :🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟
#confidante_foodblog沙田覓食

回頭:🌟🌟🌟

服務態度 :🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
2023-01-31 88 浏览
石門呢邊近年都陸續開咗好多唔同嘅食肆😯由一個普通工廈區變到廣為人知既美食天堂!有好多唔同既特色小店分別坐落係兩個商場入面 屯馬線直達 非常方便!😳-呢間豆腐巴克更係好多人專登搭車過黎既原因😆平時一碗碗煮既芋圓已經好好食 依家仲要做左炸既 超新奇既食法外面炸到脆卜卜 裏面煙煙韌韌既口感 十分過癮❤️‍🔥🥳淋上甜甜嘅煉奶 真係絕配💕感覺似炸饅頭既昇華版仲要細細粒細細粒咁 一啖一啖 唔覺唔覺就食晒成碟 好想再叫多碟🤣🤣❤️
石門呢邊近年都陸續開咗好多唔同嘅食肆😯
由一個普通工廈區變到廣為人知既美食天堂!
呢間豆腐巴克更係好多人專登搭車過黎既原因😆
外面炸到脆卜卜 裏面煙煙韌韌既口感 十分過癮❤️‍🔥🥳
淋上甜甜嘅煉奶 真係絕配💕感覺似炸饅頭既昇華版
2023-01-16 110 浏览
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/石門一向都出名多嘢食,係沙田友嘅掃街天堂🤣。今次試咗呢間已經bookmark咗好耐嘅小店,佢係一間小食店🍡/甜品店🍰。鋪仔細細得幾個位,可以外賣。最出名嘅就係佢嘅炸芋圓😍。今次就試咗兩樣小食,都覺得十分值得推介俾大家👏🏻!🍡一口炸芋圓配煉奶 $25 🌟🦁🐰推介🌟芋圓有三隻味:紫薯💜、番薯🧡、芋頭💛,認真食嘅話都會食得出分別😌。芋圓細細粒,外面脆脆地,個心仲係非常之煙韌🤤,配上甜甜地嘅煉奶,唔會覺得油膩,令人食唔停口😍!🐥脆炸雞軟骨 $30雞軟骨炸到好香脆,表面有少少椒鹽、孜然粉,食落十分之香口😍,配埋甜甜地嘅蜜糖芥茉醬,中和返啲鹹味😌,幾好食😋。不過略嫌$30有啲貴🙈。
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/

🍡一口炸芋圓配煉奶 $25 🌟🦁🐰推介🌟

🐥脆炸雞軟骨 $30
2022-12-16 198 浏览
📍石門 豆腐巴克📍上去朋友屋企玩,諗住買啲小食,輕食,咁啱經過石門,諗起朋友講過呢間豆腐巴克幾好食,所以就買吓佢嘅小食同埋麵試吓。😆😆✨炸一口芋圓$25一口炸芋圓配煉奶係一流嘅,每一啖都好煙韌。✨炸一口豆腐$30配嘅醬汁係蜜糖芥茉醬,非常之夾!好香口,但唔會太油膩。✨酸辣粉$35佢嘅薯粉煮得好淋,湯底非常夠酸,好開胃,但又唔會太辣,剛剛好。咁啱嗌咗一口豆腐,用豆腐點湯,令到豆腐味道更加有層次,係好好嘅配搭。✨菜肉雲吞$38✨招牌芋圓5號 $36
📍石門 豆腐巴克📍

✨炸一口芋圓$25
一口炸芋圓配煉奶係一流嘅,每一啖都好煙韌。

✨炸一口豆腐$30
配嘅醬汁係蜜糖芥茉醬,非常之夾!好香口,但唔會太油膩。

✨酸辣粉$35

✨菜肉雲吞$38

✨招牌芋圓5號 $36

2022-10-22 332 浏览
總分,3/5淨係食咗甜品。食物方面,5/10。食咗椰汁西米露同埋芋圓豆腐花。芋圓方面邊向係好林Pat Pat,有少少煙靭其實唔差,但係唔係頂級。豆花有豆味但係唔算好滑。其他嘢正正常常,可以加煉奶,可以揀汁係幾得意。呢個價錢就唔預計食啲好貴嘅嘢,或者超級好味,唔高性價比。環境方面,4/10係乾淨,但係好細,坐得唔係好舒服。唔係咁適合長時間坐低,同埋入到去好迫。快快食完走。服務方面,7/10有人情味嘅餐廳,同埋人性化。隨便叫 隨便食咁樣嘅感覺,有禮貌。
總分,3/5
淨係食咗甜品

環境方面,4/10

服務方面,7/10
2022-10-22
2022-09-16 427 浏览
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡又係另一間石門嘅打卡小店~ 成日都見人share豆腐巴克嘅炸芋圓.ᐟ.ᐟ 面頭淋上煉奶 齋睇相已經覺得好吸引😍 今次喺石門食完飯就直接去買食.ᐟ.ᐟ 當甜品~ 最後係食到勁飽嘅🤍⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 一口炸芋圓 $25 (4/5)啱啱炸起完全係外脆內軟 口感好正.ᐟ.ᐟ 夠煙靭之餘~ 地瓜、紫薯同芋頭味都夠出🍠 忍唔住一啖接一啖 暴風吸入🌪 而且份量好大價錢合理 食完之後好飽🤰🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶📍 豆腐巴克 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓209號舖#香港美食 #石門美食 #hkfood
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

•͈౿•͈ 一口炸芋圓 $25 (4/5)
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶

📍 豆腐巴克 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓209號舖

#香港美食 #石門美食 #hkfood
2022-08-29 378 浏览
‼️石門炸芋圓‼️•① [ 一 口 炸 芋 圓 ]| 好有驚喜ʕ•̫͡•ʔ♬✧芋頭、地瓜味好重~出面脆卜卜,入面軟林林♥️|𓋪8/10·② [ 豆 腐 花 ]|豆香味略嫌不夠香但勝在夠滑!不過佢係切到一舊舊😂|𓋪6.5/10·ToFu Bucks (Sha Tin)Shop 209, 2/F, King Wing Plaza I, 3 On Kwan Street, Shek Mun, Sha Tin

‼️石門炸芋圓‼️

① [ 一 口 炸 芋 圓 ]

| 好有驚喜ʕ•̫͡•ʔ♬✧
芋頭、地瓜味好重~
出面脆卜卜,入面軟林林♥️|
𓋪8/10
② [ 豆 腐 花 ]

|豆香味略嫌不夠香但勝在夠滑!
不過佢係切到一舊舊😂|
𓋪6.5/10
ToFu Bucks (Sha Tin)
2022-08-26 371 浏览
撞正當日下午要入石門取訂購咗嘅食物,順便去食呢區出名抵食又好味嘅小食店啦~*一口炸燒賣 (HK$15/9粒).炸得香脆、椒香、美味、有咬口.揀咗蜜糖芥末醬,幾夾,對我又唔太辣.呢個價錢真係好平呀~招牌芋圓4號 (HK$36).揀咗豆漿做糖水底,滑滑的,豆香濃郁,同埋喺咁多糖水底之中比較健康和比較無咁甜.3色芋圓,煙煙韌韌的,食出芋頭、地瓜和紫薯味道,微甜.豆腐花,幾滑口,豆香濃郁,唔加黃糖配豆漿一齊食都OK.芋頭泥,芋頭味幾濃郁,足料的,只係唔夠凍.仙草,滑滑的,爽口,夠凍

一口炸燒賣 (HK$15/9粒)
.炸得香脆、椒香、美味、有咬口
.揀咗蜜糖芥末醬,幾夾,對我又唔太辣
.呢個價錢真係好平呀~

一口炸燒賣

招牌芋圓4號 (HK$36)
.3色芋圓,煙煙韌韌的,食出芋頭、地瓜和紫薯味道,微甜
.豆腐花,幾滑口,豆香濃郁,唔加黃糖配豆漿一齊食都OK
.芋頭泥,芋頭味幾濃郁,足料的,只係唔夠凍
.仙草,滑滑的,爽口,夠凍

招牌芋圓4號
2022-08-11
招牌芋圓4號
2022-08-18 430 浏览
一年前有幫襯過佢豆腐花仙草芋圓,印象普通,唔算話好出色,我以為係我揀得唔好,無揀中佢signature dish。嗰陣仲有求證過佢同河畔間豆乳狂人係咪有關係(註:豆乳狂人前身係叫豆腐巴克),佢地有講過話呢間係第二條line⋯⋯有乜理由兩間質素咁大分別🤦🏻‍♀️今日再俾多次機會,真心係好失望,我唔知係咪轉左手定同豆乳狂人再無關係,真係好大分別,豆乳狂人真係出色好多⋯⋯我今次係叫左 :豆乳豆腐花$18 +另加 $8 芋圓(外賣加$1) 食第一啖已經知中左伏,首先個豆腐花係完全唔甜,亦無牛奶味(我仲加錢叫豆乳,我倒不如叫返普通豆腐花⋯⋯),個豆腐花本身係正常,但唔甜既豆腐花真係唔係太好味⋯⋯好寡。屋企又無糖漿,寡到我忍唔住要加蜜糖🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️然後個芋圓又係無味既,亦都唔甜(好明顯係用清水滾,正常係用糖水滾),紫薯嗰款只有好微微紫薯味,橙色嗰款直頭唔知乜味,係有啲趙口,texture係好有咬口既,但真係無味⋯⋯豆腐花已經唔甜,芋圓又唔甜,我食到黑人問號😥總結:份量唔大,就係一隻外賣白飯碗。同一個價錢,隔離河畔可以係佢1.5-2倍份量,芋圓仲要出色好多好入味,好明顯兩間店既貨源係唔同

豆腐花已經唔甜,芋圓又唔甜,我食到黑人問號😥

豆乳豆腐花+芋圓

總結:份量唔大,就係一隻外賣白飯碗。同一個價錢,隔離河畔可以係佢1.5-2倍份量,芋圓仲要出色好多好入味,好明顯兩間店既貨源係唔同。太大分別,我真係唔相信兩間有關係⋯⋯Sorry 有碗話碗,有話直說,希望店家見到可以改善🥲

8 分钟 (外卖自取)
2022-08-15 264 浏览
第一次幫襯,店員態度其差。問佢可唔可以糖水另上,佢話有薑糖水同黃糖,問我想點樣另上,仲話我係咪少食豆腐花。返到屋企食,所有嘅薑糖水無薑味,無甜味,咁就唔好同人講本身有糖水。我真係少食豆腐花,係少食過咁難食嘅豆腐花,一啲都唔滑,一舊舊的,唔會再有下次。

2022-08-14
外卖自取
2022-08-14 163 浏览
嚟到石門一定要去行京瑞廣場,入面有好多好野食,當中最鐘意一定係豆腐巴克。佢嘅豆乳豆腐花有幾個養生系列,好多選擇,同埋只係$25左右一個。我試咗養生二號,有紅棗桂圓,配豆乳同豆花,味道和滑得嚟,又有養生嘅效果,同埋係高蛋白質嘅食物,大大推介。另外佢嘅炸物都係超級推薦:一口炸芋圓,佢俾埋煉奶咁點,煙韌控必試,係對芋圓有新嘅想像。仲有炸燒賣、炸雞軟骨,全部都係炸得好香口,好食。佢嘅豆乳都係招牌嚟,香濃幼滑,大大杯,仲可以配唔同味。喺呢到可以食到甜品、小食、主食,性價比高,一定要試呢!