2014-04-15 2519 浏览
慕名而來卻失望而回事實上是被傳媒過份誇大了整碗米線平平無奇 $14配料 有脆口的花生 莞茜 蔥 豆腐 肉燥豆腐是用來做豆腐腦的那些 另外多加了蒜泥腩肉 $5味道不錯 總共 $19 份量頗少 不適合當作正餐很麻 不算辣
慕名而來卻失望而回

很麻 不算辣
2014-04-14
  • 蒜泥腩肉
2014-04-05 3811 浏览
寫呢篇食評之前,早已經去過兩次。但奈何兩次都賣哂,而且拉左閘==今次揀少d人既日子黎到,終於食到了!揀左招牌既豆花米線(bb辣)辣既程度岩岩好(本人唔係好食得辣)汁料既味道同普通雲南湯米線差唔多,只不過呢個係撈既見到其他食評話食完好口渴其實 老實講 而家出面邊間唔落味精丫食完呢度既撈米線的確覺得有d口渴 但都係係接受程度裡面。。。至於飽唔飽肚 以女仔黎講其實係ok的 男仔或者當正餐可能會差d以14蚊呢個價錢 唔好要求大大碗喇希望下次再黎既時候試埋另外兩款米線
寫呢篇食評之前,早已經去過兩次。
但奈何兩次都賣哂,而且拉左閘==
今次揀少d人既日子黎到,終於食到了!

揀左招牌既豆花米線(bb辣)
辣既程度岩岩好(本人唔係好食得辣

汁料既味道同普通雲南湯米線差唔多,
只不過呢個係撈既
見到其他食評話食完好口渴
其實 老實講 而家出面邊間唔落味精丫

以14蚊呢個價錢 唔好要求大大碗喇

希望下次再黎既時候試埋另外兩款米線

2014-04-03 3420 浏览
見openrice最近很多人為這間位於深水埗的小店寫食評,便特意來拜訪。 今天天氣不好,頓時會下場傾盆的大雨,我在西九龍中心吃了點甜食打底 去到見到人龍,就知沒去錯地方。上網看到食評有人說太鹹,我便點了個原價$15的『豆花撈米線』 學生價$13我要了特辣,叫要少醬,怕太鹹。 但不料不是太辣,只是剛剛好,但麻味十足!! 舌尖感受到陣陣麻味!!! 配上花生仁、葱、肉碎等味道不錯!!但卻沒食評寫的如此驚為天人豆腐雖滑,但不多,只有少許…… 吃到底,點了少醬的我覺得太鹹,吃不了下去,心想:沒有叫少醬的人怎可吃得完整碗?! 所以分數就只有(6/10)

我要了特辣,叫要少醬,怕太鹹。

但不料不是太辣,只是剛剛好,但麻味十足!!
但卻沒食評寫的如此驚為天人
豆腐雖滑,但不多,只有少許……

所以分數就只有(6/10)
2014-04-02 104 浏览
就喺一個電視節目「我要做老闆」,令我認識咗「豆花妹」,就喺一句「平價的野心」,令我不得不佩服兩個年輕嘅老闆。打正旗號,以薄利多銷策略,主打雲南地方小食「豆花撈米線」,可唔可以成功演繹出佢哋嘅野心呢?有幸過到嚟還未開張嘅新鋪,一嚐兩位師傅嘅手藝。由於小店定位清晰,開晌平民眾多嘅深水埗區,絕對合適,因為依區人口多,而鋪租又未至幾個旺區咁「乸脷」。再者,小店位處欽州街及福榮街交界,食正角落位,對面有高登同黃金電腦中心,行落少少又有長沙灣政府合署及西九龍中心,附近更有多所學校添,人流絕無問題。鋪面側邊,印有一個有關「豆花妹」同「泡菜仔」開店的故事,雖然無考究其真偽,不過,隱若都道出老闆之一阿超嘅開鋪始末,但最後一句「故事待續……」,唔知會唁會就喺講到兩位年輕老闆參加電視節目呢?現時店鋪主要以3款米線應戰:豆花米線($15)、喜樂牛肉米線($17)、牛尾米線($20),再輔以小食(猶如車仔餸形式)作配搭(每款$5)。鋪仔細細,都喺以外賣同立食為主。小食方面不得不讚一讚兩位老闆有賣點、有頭腦,除了已計劃好創作出108款小食(暫時只會詳列其中54款)之外,小食都唔喺咩豬皮魚蛋、雞尖蘿蔔咁一般大路。雖
(暫時只會詳列其中54款)之外,小食都唔喺咩豬皮魚蛋、雞尖蘿蔔咁一般大路。雖然試食當日未有機會一試,但單睇名字,例如:話梅辣筍片、腐乳雞翼、韓燒墨魚圈、地獄肉丸、香檳蕃茄仔……等等,已具有一定吸引力;但聰明在於每星期只會推出其中4款,除吸引多心客人想多試嘅心態之外,又可加快客人點餸速度,以及,亦可減少食材損耗、存貨屯積。聽老闆講,待店鋪運作上軌道,小食更會以小菜形式登場,到時街坊街里大打買外賣當加餸
豆花米線 $15

喺小店主打嘅米線,亦喺最基本嘅口味,碗內餡料有豆腐花、豬肉碎、豬皮粒、豆腐乾、花生、醃菜、蔥花、芫茜。因為喺撈米線,所以,食法喺要先撈勻,等各項配料跟米線融和先食。此外,為方便唔同人士,可以揀唔辣、少辣或中辣,小弟所試嘅喺少辣,辣度同花椒嘅辣屬溫和,唔會食到你冒汗,但又有點辣勁嘅刺激。配合上多樣化嘅配料,口感豐富,醬汁惹味,米線又夠晒滑溜,不過,既為豆花撈米線,建議加多少少豆腐花,令主題更突出。
豆花米線
豆花米線
喜樂牛肉米線 $17
因為試食當日,店主話個牛肉做得未夠理想,所以,唔好意思俾我哋試,實在有啲可惜,因為,聽佢講,個喜樂牛肉喺加咗七喜同可樂去煮,味道酸酸甜甜,聽起嚟可以喺幾有趣嘅出品。

牛尾米線 $20

可以視為跨界嘅混和菜式,牛尾喺以西式煮法處理,極有紅酒燴牛尾嘅影子,再撈入米線當中。不過,實際開售嘅牛尾米線會只有兩件牛尾,沒有我哋眼前碗咁多。牛尾燴得入味鬆化,肉質非常軟腍。因為個汁做得香濃,所以,連配菜嘅西芹同紅蘿蔔都變得好食
牛尾米線
牛尾米線
如果單靠平,質素唔得,真喺生意唔長久,以前晌灣仔有間雲南石林米線都有賣過豆花米線,最終結業收場。不過,經過今日嘅試食,雖然只喺一小碗米線,但小弟絕唔會睇小佢兩位嘅野心。因為,唔單所試嘅兩款米線有水準,仲有,佢哋對食物質素嘅堅持,以及過百款小食嘅創意,值得褒獎,絕對有成功嘅條件。繼續支持兩位熱血好兄弟,支持不斷努力嘅小店
下午茶
用餐优惠
試食活動
說是平價的野心根本只是一個噱頭的確, 價錢是不貴, 但問題是物沒有所值,吃完不但不足以充飢, 甚至好像根本沒有任何東西進肚子姑且不講正宗不正宗在香港如果要賣正宗也不一定合香港人口味但試過這間店的撈米線感覺只有兩個字, 一般味道而言, 與任何一間米線相比, 頂多只有平排, 並無任何超越, 更別說是新鮮感了, 豆腐花撈米線早已不是什麼新鮮的東西只是沒有被廣泛報導過擺了跟新蒲崗一家堂食的豆腐花撈米線相比, 根本天淵之別而且這家的豆腐花, 根本不嫩滑再者,差兩三元, 就能輕易在區內找到一家能飽肚,又惹味的堂食米線了為何要用一個堂食又飽肚又美味的價錢, 去買一碗不飽肚,味道又一般的街頭小食呢?米線不夠風味, 豆腐花不夠滑, 完全找不到吸引人之處
說是平價的野心
根本只是一個噱頭
的確, 價錢是不貴, 但問題是物沒有所值,
吃完不但不足以充飢, 甚至好像根本沒有任何東西進肚子

姑且不講正宗不正宗
在香港如果要賣正宗也不一定合香港人口味
但試過這間店的撈米線
感覺只有兩個字, 一般

更別說是新鮮感了, 豆腐花撈米線早已不是什麼新鮮的東西
只是沒有被廣泛報導過擺了
跟新蒲崗一家堂食的豆腐花撈米線相比, 根本天淵之別
而且這家的豆腐花, 根本不嫩滑
米線不夠風味, 豆腐花不夠滑, 完全找不到吸引人之處

题外话/补充资料: 說到底跟某日本拉麵一樣 根本就是一種羊群效應 去吃的人, 去買的人, 真的懂得品嚐食物的, 又有幾多? 不過是湊湊熱鬧罷了
2014-03-31 3130 浏览
星期六下午2時多去高登途中見到這裡只有3個人排隊,於是襯熱鬧地叫了一碗豆腐撈米線(小辣)。跟男朋友share了一碗過一過口癮。如想把它當早、午或晚飯的就肯定不夠吃喔~不喜辣的他覺得味道很好,甜甜的不太辣。喜辣的我覺得太甜了,幸好夠麻。加油!
。喜辣的我覺得太甜了
,幸好夠麻
。加油!
2014-03-30
10 分钟 (外卖自取)
$15 (其他)
2014-03-30 3000 浏览
可能真係有太多期望,但事實上並唔係咁好食。荳花唔滑,仲有少少"孩"添,米線無咩特別,入面有啲肉粒,花生,調味料等等,然後撈埋一齊食。第一口,係幾好,之後就覺得無咩特別,仲要好鹹,食完好口乾,但唯一得意既係,有麻而不辣嘅感覺。建議可加多啲花生,用滑面既荳花,少鹹,應該口感會豐富啲又無咁重口味
可能真係有太多期望,但事實上並唔係咁好食。

2014-03-29
  • 沒有
2014-03-29 2820 浏览
因為名氣,又因為我是很愛吃豆腐的,心想豆腐配米線味道特別,特意到深水埗光顧這個豆花米線店。晚上七時多,排隊等了好一會叫了一個豆花($15) 配麻辣肉粒(+$5) 。店員的服務態度不俗,雖說排隊等候的人多,店員也沒有趕客的感覺,態度客氣,收錢的時候也是笑笑口的。豆花米線的豆腐是水豆腐,比豆花更有豆香,但若用豆腐花應該會更滑。但,不知道是不是因為人太多,小食都變得粗製濫造,那個米線的汁真是愈食愈鹹,吃之前已經"撈"過,但汁太鹹,加上汁是液體,都沉在碗底。最後它鹹到一個程度是"好像淨食鹹魚", 於是,我和朋友急不及待到便利店買飲品。假若,那碗米線只是一個意外,原裝的米線應該也ok 的,只是十分鹹,和完全不辣而已。我只能想像,那原裝的米線應該還滿有風味的。我吃得出,那種味道不像平時撈米線的口味,那種辣是麻而不辣。我相信這不是行貨,而是用心之作。 但對於吃到了那個"意外之外"的我或我們,內心徘徊着想像與現實之間的巨大落差,只覺得藝人就是藝人,廣告終歸是廣告,米線還是一碗米線。我的心裏還是追求廉價夢,衷心希望小店能繼續努力,加油!

我的心裏還是追求廉價夢,衷心希望小店能繼續努力,加油!
2014-03-28
2014-03-27 2932 浏览
睇完 " 我要做老闆 " 之後,專登去嘗試既撈米線,點知無想像中咁驚喜。去到個到見到鋪頭細細,但店員有成6-7個,因為個日無人排隊既關係,所以五分鐘內就買到米線,一埋去同個企門口既女店員講想買野,佢就指入面另一個女店員點餐,門口已經細,佢就企左響到其實好唔方便好窄,之後落左單,入面幾位男店員就響到吹水,連單出左都唔知,提左兩次先整野食。出餐夠快,米線味道唔錯,麻而不辣,但話明豆花撈米線,原來都只係豆腐,一啲都唔滑,米線個人覺得份量可以多啲,價錢亦合理。

2014-03-24 2782 浏览
可能係新開,所以排隊都比較多人價錢15蚊較公道,用黎頂下肚係一個唔錯既選擇但係加5蚊加配料的話,配料既份量未免太少了加5蚊既份量我寧願買多個撈米線食好過味道方面幾好,可以再辣D添但係我自己覺得D肉醬比較咸可以的話, 清返少少比較好總括黎講都算唔錯
可能係新開,所以排隊都比較多人
價錢15蚊較公道,用黎頂下肚係一個唔錯既選擇
但係加5蚊加配料的話,配料既份量未免太少了
加5蚊既份量我寧願買多個撈米線食好過

味道方面幾好,可以再辣D添
但係我自己覺得D肉醬比較咸
可以的話, 清返少少比較好

總括黎講都算唔錯
2014-03-15
30 分钟 (外卖自取)
2014-03-23 3463 浏览
見到好多人話好食…於是去試下…一去到見到排晒隊…成間店細到一眼睇晒…已經有七個staff…一定要賣走食…場面極度混亂" 得三款米線供選擇…加五蚊有小食等左十分鐘度到我俾錢叫野…之後五分鐘度有得拎…都算快份量太少了…加左五蚊要四季豆…點知得幾粒我諗雞翼應該最抵食…有兩隻食完都唔覺飽…但唔會食完想再食味道算幾好…如果未食過酸辣粉既…應該覺得幾好食…但我中意食酸辣粉多d" 豆花只係普通豆腐…一d都唔滑…太大期望了" 豆花米線可能有麻醬…本人唔太中意麻醬…店員話豆花米辣,但點知一d辣都冇我覺得牛肉米線好味d, 不過冇豆花總括黎講…味道不俗…但冇得堂食…份量過少…短期內唔會再食

見到好多人話好食…於是去試下…
一去到見到排晒隊…
成間店細到一眼睇晒…已經有七個staff…
一定要賣走食…場面極度混亂"

得三款米線供選擇…加五蚊有小食
等左十分鐘度到我俾錢叫野…
之後五分鐘度有得拎…都算快
份量太少了…加左五蚊要四季豆…點知得幾粒
我諗雞翼應該最抵食…有兩隻
食完都唔覺飽…但唔會食完想再食

豆花只係普通豆腐…一d都唔滑…太大期望了"
豆花撈米線加四季豆
豆花米線可能有麻醬…本人唔太中意麻醬…
店員話豆花米辣,但點知一d辣都冇
我覺得牛肉米線好味d, 不過冇豆花
總括黎講…味道不俗…但冇得堂食…份量過少…短期內唔會再食
2014-03-22
2014-03-23 2993 浏览
之前已經食過一次豆花米線,週末收工再去買過,排隊不算太耐,眼見增加了人手,出單較第一次去時快。豆花米線(同第一次食比較): 1.香口小食,一嚐再試。秘製既肉醬,配上蔥花,辣醬等配料,香味濃郁,頗有雲南風味,一聞,已經好引人想即刻食;一食,豐富既肉醬、豆花、米線係口內面打滾,味道可口,是想一試再試的小食。2.辣度適而。貴店既辣醬係如雲南的辣醬口味,是較麻少辣,將之帶到香港,小辣程度的米線很適合不太擅辣的顧客,辣味適中,不擅辣的人都不會嗆到,反而享受到口中麻麻的感覺。3.份量恰好。驟眼睇,米線較少,但因配上肉醬及豆花,撈起黎食其實幾夠喉頂胃,如果份量再多,濃郁既肉醬可能會膩,米線再多亦稱不上“小食”。4.食落去無左層次咁。第一次品嚐豆花米線跟友人大讚菜甫既爽脆配合綿綿既肉醬同豆腐令到成碗米線更加有層次既口感,今次無左,d菜甫冧晒,唔太食到菜甫既味道,點綴唔到碗米線,希望能夠改善。

豆花米線(同第一次食比較):

2014-03-22
  • 豆花米線
  • 輝哥雞翼
  • 乾撈辣豬耳
2014-03-23 3768 浏览
原本睇完我要做老闆之後,好有興趣試佢間店咁我就特登去幫襯啦!仲搵到身水身汗(當然呢個係個人問題)但一諗到一陣食到好野,幾辛苦都抵終於搵到佢藍色嘅店面,老實,幾討喜的...我叫一個BB辣豆花撈米線,一個小辣豆花撈米線加左兩樣小食,雞翼和豆腐干,加左支佢地推廣嘅青檸汁服務態度係很好。我唔得撈之前影,D小食係入面。豆花撈米線:我以為係豆腐花,點知係豆腐,我個人認為豆腐花個滑D,更加"索"味。但個醬其實係唔錯,甜甜地、麻麻地,我個BB辣係真係一閃而過的辣。可以叫小辣試下,應該會更好吃。朋友個小辣,佢就覺得麻但不辣(佢個人食得辣的)雞翼:無特別,乾過頭,又無咩味。干豆腐:我個人幾鐘意,咬落去外靭內軟,有豆味。青檸汁:個人唔太喜歡,因為甜,我以為佢係酸的。
原本睇完我要做老闆之後,好有興趣試佢間店

咁我就特登去幫襯啦!仲搵到身水身汗(當然呢個係個人問題)

但一諗到一陣食到好野,幾辛苦都抵

終於搵到佢藍色嘅店面,老實,幾討喜的...

我叫一個BB辣豆花撈米線,一個小辣豆花撈米線

加左兩樣小食,雞翼和豆腐干,加左支佢地推廣嘅青檸汁

服務態度係很好。

我唔得撈之前影,D小食係入面。

雞翼:無特別,乾過頭,又無咩味。

干豆腐:我個人幾鐘意,咬落去外靭內軟,有豆味。

青檸汁:個人唔太喜歡,因為甜,我以為佢係酸的。
2014-03-19
2014-03-21 3399 浏览
尋晚心血來潮,特登走去深水埗搵豆花妹,未到店前,已經見到人龍,果然係電視效應!我地8點10分左右到達排隊,排左5分鐘左右,老板就出黎截人龍喇…嘩,好彩黎早幾步,唔係就冇得食喇!真係賣夠700碗就收鋪?!由於米線種類不多,而且沒有堂食,排得都算快~我揀左個15蚊既撈米,再加左5蚊要個小食,初以為小食係另上,原來都係當餸加入碗度。來一口~令人流口水既麻辣香,食落先是淡淡既辣,繼而就由舌頭開始既麻~正!呢種辣度我完全接受,唔係酸辣粉果d令人發滾既麻辣,我好中意!會再買黎食~
2014-03-20 3716 浏览
我一向都很喜歡吃米線的!聽到隔離Team同事談這間「豆花妹撈米線」上過無記節目,所以這天Lunch特意來看過究竟。。。我在Lunch Time約1:05到這間豆花妹,嘩!原來已經排哂長龍!Lunch好多 Office客和學生來這裡買米線!這裡沒有堂食,只有外賣,而且一天限賣指定數量,賣哂就冇,可能還在新開張期間,所以都好多人排隊買~這裡只提供三款米線,全也是撈米線來~豆花米線$15喜樂牛肉米線$17牛尾米線$20另外每天有四款指定小食你選,每款$5。我吃的當天有:輝哥雞翼燒雲南豆腐仔XO雜菌四季豆乾撈辣豬耳還可選大、中、小、微辣和走野都得。排隊時都有D野睇,店子的外牆貼了年輕老闆開這店的故事,其實有少少糖衣包裝,成功既故事都離唔開「愛情」既元素,故事似乎有下集的,如果來幫襯可以來看看~其實小食有幾十種的,不過每天只限賣四款,如果想食哂咁多款都唔知要排幾多日隊?另外年輕老闆在店張貼手寫「平價的野心」大字報,仲話每日只賺$700,等D街坊有平野好野食咁話。。。最後,我足足排了半小時才到我下單-_-#有個女生收$,唔知係咪豆花妹,不過千其唔好咁大期望@@下單再等5分鐘才有(ーー;)幸好還有時
我一向都很喜歡吃米線的!
這裡只提供三款米線,全也是撈米線來~
豆花米線$15
喜樂牛肉米線$17
牛尾米線$20
另外每天有四款指定小食你選,每款$5。
我吃的當天有:
輝哥雞翼
燒雲南豆腐仔
XO雜菌四季豆
乾撈辣豬耳
還可選大、中、小、微辣和走野都得。
最後,我足足排了半小時才到我下單-_-#
有個女生收$,唔知係咪豆花妹,不過千其唔好咁大期望@@
下單再等5分鐘才有(ーー;)
幸好還有時間剩上Office食。。。
我點的是豆花米線微辣,拼輝哥雞翼和燒雲南豆腐仔。$25
米線的份量不多,我吃剛剛好,可能男士不夠飽。
一打開蓋子己嗅到好香的麻辣香味,吃前要撈幾下,把香料混和~
豆花是很軟的豆腐磚,不是豆腐花咁滑,但帶豆香也不易散的。
米線的醬料有肉碎,加上香料很惹味,看過網上些報道說香料是從四川訂回來的,是正宗的四川風味。
輝哥雞翼加埋得一隻,全隻雞翼都沾滿醃料,似乎香草的東西,是鮮綠色的,都幾好味~
燒雲南豆腐仔就硬身左少少,但味道都好,愛吃豆腐的朋友應該會喜歡。
整體這碗豆花撈米線真係幾好味,我吃的微辣就真的只有點點兒辣,而且好香麻辣香,一嗅已經流口水,而家邊寫也邊流口水!下次要試小辣!同埋一定會再幫襯,希望唔好排咁耐就好了,天氣也開始熱,欽洲街人多車多,好熱的啊~~~
排隊時有哥仔派點餐紙,見到有推介$5的青檸水售,佢話可以解下辣的!
我又買了一罐試,又真係好逼真的青檸水味,沒氣的,食完濃味的米線可以解下味、解下辣,而且冰冰涼涼,很不錯呀!
太開心深水埗又有一間地道美食了!
無記套節目好似叫「創業???」,王貽興做主持的,得閒上返myTV睇下先~

35 分钟 (外卖自取)