同朋友講想食泰國嘢然後佢推薦屯門嘅呢一間話佢之前經過都好多人排隊( ´▽`)好啦! 就到時間就一齊去啦!去到屯門地鐵站原來有架K巴係入到置樂嘅不過巴士app冇寫 好彩( ´▽`) 我都係問返同區嘅居民可能位置都唔近地鐵站所以其實人流係超級少唔係呢一間嘅問題而係其他附近嘅餐廳都係冇人但係明明嗰陣係7:30 不過咁樣都好靜靜哋都唔錯( ´▽`)佢有一本大Menu 但係我同朋友都係唔係好鍾意麻煩嘅人所以我哋係直接揀咗二人餐( ´▽`)而我地就咁睇覺得A 有兩樣嘢都吸引 所以我哋就再單點其中一樣 我同佢都係第一次嚟 同埋覺得個份量係好少 諗住應該都食得晒但係結果上來講,我哋食唔晒🤩泰式串燒半打 👍🏼👍🏼👍🏼留意番佢Menu上面係寫雞同豬所以一心想食牛嘅朋友可能就要失望啦( ´▽`)個人覺得佢個豬鹹味比較重而雞肉就比較鞋 但係又唔至於唔好食嘅 只係可以更加好馬拉盞鮮魷炒通菜 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼鮮魷唔算多但係呢個係因為同啲菜去做對比係勁大碟通菜!而個馬拉盞都真係幾辣我同朋友都唔係好食得到但係個味道係好食,係幾惹味嘅泰式經典明爐烏頭 👍🏼👍🏼👍🏼我個人幾鍾意佢個魚爐哈哈哈,好得意( ´▽`)泰式 所
同朋友講想食泰國嘢
然後佢推薦屯門嘅呢一間
話佢之前經過都好多人排隊( ´▽`)
好啦! 就到時間就一齊去啦!

去到屯門地鐵站

唔係呢一間嘅問題
而係其他附近嘅餐廳都係冇人
但係明明嗰陣係7:30
不過咁樣都好
靜靜哋都唔錯( ´▽`)

佢有一本大Menu
但係我同朋友都係唔係好鍾意麻煩嘅人

所以我哋係直接揀咗二人餐( ´▽`)
而我地就咁睇
覺得A 有兩樣嘢都吸引
所以我哋就再單點其中一樣

我同佢都係第一次嚟
同埋覺得個份量係好少 諗住應該都食得晒
但係結果上來講,我哋食唔晒🤩

泰式串燒半打

泰式串燒半打 👍🏼👍🏼👍🏼
留意番佢Menu上面係寫雞同豬
所以一心想食牛嘅朋友可能就要失望啦( ´▽`)
個人覺得佢個豬鹹味比較重

但係呢個係因為同啲菜去做對比
係勁大碟通菜!
而個馬拉盞都真係幾辣
我同朋友都唔係好食得到
但係個味道係好食,係幾惹味嘅

泰式經典明爐烏頭

泰式經典明爐烏頭 👍🏼👍🏼👍🏼
我個人幾鍾意佢個魚爐
哈哈哈,好得意( ´▽`)
泰式 所以全條魚都係充滿酸辣嘅氣息
啱啱食嗰陣已經覺得辣
食到後來,可能因為一直加熱就變得更加辣
仲要唔小心咬到粒唔知係咪辣椒定泡椒嘅東西
令本身飲緊龍眼冰嘅我即刻嗌多個椰青😂
我朋友見我嗌多個椰青 佢都嗱嗱聲跟住一齊嗌
係好辣 但係問心嗰句其實都係好食嘅
只係真係好辣咁解( ´▽`)

焗黃咖喱麵包軟殼蟹

焗黃咖喱麵包軟殼蟹👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
哇呢個好好食!
我本身以為佢中間嗰包係壓實左
但佢係掏空咗 所以個包咬落去係軟熟嘅
同時佢咖喱係甜甜地
完全可以彌補到另外嗰兩碟辣嘅嘢食
好好食,不過真係會好飽
加上佢墊頭好大

馬拉盞鮮魷炒通菜
焗黃咖喱麵包軟殼蟹
  • 招牌焗黃咖哩麵包軟殼蟹
2023-03-14 128 浏览
係屯門行行下想坐低飲下啤酒吹下水,經過置樂花園,見到有間泰國餐廳好似唔錯,相信點都會有泰國啤酒飲,就入去試吓啦,sà-wàt-dee-ka🙏🏻🦐泰式生海蝦 $88 超靚嘅擺盤,有紅色綠色嘅泰式醬汁,未食都已經加哂分,食落好新鮮好fresh,肉唔會梅,十分彈牙,配埋泰式醬汁食好Yummy🐖炭燒豬頸肉 $78 豬頸肉有火爐熱住,雖然唔係好熱,不過打卡一流,加分!味道都唔錯,如果可以熱啲就好喇,一啖啤酒配一口豬頸肉,正呀!🥥鮮椰青 $36 新鮮即開鮮椰青,椰青水清甜美味,店員仲好細心會俾埋隻羹你,等你可以不啲肉黎食,椰肉都好食🍺泰象生啤 $29 冇諗過餐廳都有生啤飲,係正宗嘅泰象啤,冰凍啤酒配任何食物都加哂分

2023-02-26 213 浏览
叫左個二人餐- 曼谷火山排骨大份好睇兼好味👍🏻肉質好林,好好咬口,骨肉唔難分離😄- 泰式肉碎生菜包辣度剛剛好👍🏻生菜亦好乾淨新鮮😋- 招牌蟹肉炒飯蟹肉唔夠鮮味,呢味比較平平無奇,正正常常炒飯~- 泰式奶茶一向都知泰奶特別甜,用於想念下泰國係幾好選擇😆- 甜品拼盤包括有泰式奶茶凍、椰汁西米糕、千層糕,整體好味👍🏻餐廳非常繁忙,堂食外賣都冇停手,質量幾好👍🏻二人賣單$402多人食好似抵d 😝
叫左個二人餐

- 曼谷火山排骨
大份好睇兼好味👍🏻肉質好林,好好咬口,骨肉唔難分離😄

- 泰式肉碎生菜包
辣度剛剛好👍🏻生菜亦好乾淨新鮮😋

- 招牌蟹肉炒飯
蟹肉唔夠鮮味,呢味比較平平無奇,正正常常炒飯~

- 泰式奶茶
一向都知泰奶特別甜,用於想念下泰國係幾好選擇😆

- 甜品拼盤
包括有泰式奶茶凍、椰汁西米糕、千層糕,整體好味👍🏻

餐廳非常繁忙,堂食外賣都冇停手,質量幾好👍🏻
二人賣單$402

多人食好似抵d 😝
2023-02-24 167 浏览
去到象泰宴真係有種身在泰國嘅感覺 🇹🇭 餐廳氣氛好舒服,服務員都好友善,好適合情侶或家庭一齊去。😎我哋選擇咗二人套餐,入面嘅小食拼盤好豐富,有炸蝦餅、雞翼同埋炸春卷等等,每款都好香脆 🍤主菜方面,明爐烏頭幾好食,烏頭煮得腍身,再配上酸辣湯汁,食落好開胃。😝黃咖哩軟殻蟹的味道亦好鮮美,蟹肉鮮甜嫩滑,咖哩醬汁香濃又不會太辣。😆泰式奶茶帶有淡淡嘅香草味,唔會太甜,龍眼冰真係清甜,而且非常解辣。❣️

2023-02-24 120 浏览
象泰宴屯門置樂一向都好多小店,今次我地本身諗住食小曼谷,點知佢地當日休息;見到附近都有間泰國菜,上網search 下發現呢間小店嘅評價都唔錯,就去試下呢間泰國菜同類型搜尋︰#heyzoeat屯門 晚市二人套餐 HK$298招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹呢個咖喱麵包軟殼蟹勁吸晴,香濃嘅咖喱味上面鋪滿椰汁,平時唔太鍾意食麵包嘅小編都忍唔住係咁食點咗咖喱嘅麪包;軟殼蟹亦都好香脆,記得要趁熱食先好味,呢道菜超級推薦~炭燒豬頸肉呢碟豬頸肉放咗係石燒爐上面,而石燒爐入面有個蠟燭,所以豬頸伕放係最底層就偏熱,而係放係最上層嘅豬頸肉就偏凍;豬頸肉比較薄身,亦都唔係燒得好平均,水準一般~鮮蝦炒金邊粉食泰國菜一定要食金邊粉,呢到嘅金邊粉好夠味,亦都唔會偏酸,芽菜亦都唔會好生,味道啱啱好,唔錯,如果海鮮有調過味會更加好~冬蔭海鮮湯 +HK$78呢個冬蔭海鮮湯加HK$78 就可以食啦,冬蔭功嘅味道好香濃,帶少少酸辣嘅味道,入面有大大隻蝦,同菇類嘅配料,好食~整體感覺估唔到誤打誤撞都會搵到間性價比咁高嘅泰國菜,唔洗四百蚊就有四道菜;極力推薦招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹,會因為呢道菜而想再encore 一次
象泰宴

鮮蝦炒金邊粉

冬蔭海鮮湯 +HK$78

整體感覺

2023-02-02 225 浏览
第一次食呢頭好多唔同食店,有好幾間都係食泰國菜,求其就揀咗呢間可能過咗食飯時間,人客唔算多,即刻有位坐,仲要卡位,尚算舒服,但中間大枱有點逼夾落單姨姨勁友善,主動介紹我哋食海南雞飯,話佢哋好出名,多人點食;及有追加小食,我哋怕食唔晒,猶豫應否追加,佢提我哋可食完餐才加單都可以👍🏻👍🏻最後我哋都無加,餐份量正常我見佢同隔籬枱落單,人哋四個人點兩個餐,另加兩杯飲品,佢都提醒客人,另外兩杯飲品收正價要20幾蚊一杯,可考慮食個餐😅以小店服務來講都算唔錯,唔會黑口黑面或十問九唔應影漏咗一個餐😅
第一次食

呢頭好多唔同食店,有好幾間都係食泰國菜,求其就揀咗呢間

最後我哋都無加,餐份量正常

以小店服務來講都算唔錯,唔會黑口黑面或十問九唔應

影漏咗一個餐😅
2023-02-02
2023-01-05 302 浏览
朋友係附近返工揀左食呢間泰菜, 星期五晚7點半去到,可以即入, 5個人 叫左個四人餐,見到都好多選擇,可以揀5個食物。馬拉棧豬頸肉炒通菜份量都好多, 加埋豬頸肉既豬油炒得幾香,菜唔會老。 軟殼蟹咖喱包套餐都可以揀呢個,有5-6件蟹, 咖喱亦出色,加埋麵包 ,good match大蝦金邊粉粉得幾乾身,配料都十足。生菜包個肉偏酸,好多香料,不過不失。菠蘿海鮮炒飯好多不同晚配料, 洋蔥有點生, 份量大份,足夠4個人share串燒拼盤呢個係散叫, 燒得比較乾身,份量取勝。飲品跟餐可以半價,大概15蚊一杯。叫左杯泰tea ,係正宗高質得泰tea。係屯門食泰菜一向抵食,呢間食物又大份,可以一班人開心share ,dinner人均100蚊唔洗叫到咁多野食,仲有野飲。

馬拉棧豬頸肉炒通菜

份量都好多, 加埋豬頸肉既豬油炒得幾香,菜唔會老。

軟殼蟹咖喱包

大蝦金邊粉

粉得幾乾身,配料都十足。

生菜包

個肉偏酸,好多香料,不過不失。

菠蘿海鮮炒飯

串燒拼盤

呢個係散叫, 燒得比較乾身,份量取勝。

2022-12-28 195 浏览
是日同小朋友放學一齊食午飯,怕多人,於是一早OpenRice 訂左位,放學接左小朋友就馬上去餐廳。去到被安排坐近收銀機旁,小朋友著住校服,有學生優惠,優惠後好便宜。至於食物方面不過不失,我同小朋友share 左個金邊粉,覺得味道可以再濃d就好。而大d 既小朋友就自己食一個牛肉河粉,我無食到唔知味道如何,但小朋友話唔錯,本來仲想試蒜蓉包同串燒,但我地胃口唔大,食唔落,下次唯有叫爸爸一齊來再試其他,會有下次。
2022-12-03 330 浏览
無論一個人黎食定係同朋友黎食,我都中意叫呢度個海南雞飯,因為真係幾好味!海南雞去了骨,啖啖肉,醬汁酸辣開胃,油飯粒粒金黃,充滿薑黃香味,而又不會有油膩感,配埋d 泰文歌,好似真係去左泰國咁!
海南雞飯(例牌)
2022-12-03
海南雞飯(例牌)
2022-11-10 403 浏览
我一直都係象泰宴嘅忠實顧客、基本上每個星期都會係D字頭平台叫外賣。呢大半年食物質素每況愈下、但係我哋都會堅持繼續呢間餐廳叫外賣!但係九月,我叫左二人套餐、食完後、我同家人即晚腸胃炎、發燒、嘔、我哋兩個人兩次醫生、腸胃炎足足半個月,先好返。事隔兩個月、琴晚11月8日,我諗住上次可能甘岩啲野唔乾淨、所以決定俾多次機會、再叫多次象泰宴外賣、今次只有我一個人食、食物質素繼續差、食完即晚發燒、全身啲肉痛、3個鐘已經痾左5次、今日如是又返唔到工、又痾到損曬、醫生話係腸胃炎。真係對你哋好失望、食物質素難食都算、一而再食到腸胃炎、係連續2次。我希望你哋唔好再害人、攞返啲良心出黎、處理好你哋嘅衛生情況、正視問題!我唔會再光顧象泰宴、你哋嘅食物真係好毒、兩次都害到我哋病得勁嚴重!真係唔好再害人!

事隔兩個月、

外卖送餐
2022-10-23 298 浏览
飲品都有很多選擇今次飲咗百香果奶蓋做得都幾出色!跟住就食個咖喱炒蟹真係好🈶️泰國風味食到我阿媽都動起隻手指!馬拉盞椰菜苗都唔錯!明路烏頭都好有特色一個字正!值得再回味一下!
题外话/补充资料: 題外話啲夥計做嘢好快手未食完都想你走
2022-10-22
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
  • 咖喱炒蟹
2022-10-17 279 浏览
預訂了八點,7點40分打嚟,喂!你係咪book咗位,姓名都無稱呼一句,我以為打嚟追數然後,阿姐再用佢嘅衰聲講,喂!咁你係咪嚟㗎,我話當然嚟啦,而家都未夠鐘,到去到餐廳,最爆笑係朋友陸續入座,其中一位坐正冷氣風位,叫阿姐調細啲風,阿姐話,唔會調細喎,食食下就暖架啦,朋友話都未點餐,而家未食喎,阿姐話,你叫個明爐烏魚囉,有個爐暖啲(語氣同聲音都極衰)真心好笑,但食物味道係好嘅,又平,所以,受得氣嘅就嚟啦
2022-10-13 241 浏览
我們租一台四人車一小時一直騎下去還經過了屯門也超推薦「象泰宴」這家餐廳記得要先訂位要不然假日人多多超適合親子來的餐廳剛開一陣子的漂亮泰式火鍋店真的好喜歡冬陰功哦🤤冬天喝暖胃 夏天喝暢快意外好吃的泰式檸檬魚🐟😋酸度剛好魚肉很嫩超好吃👍🏻▪️鴛鴦鍋(小)經典冬陰功鍋/ 青檸香茅鍋▫️高山娃娃菜▫️熟成雪花牛▫️西班牙伊比利豚▫️鮮活文蛤▫️尼莫島秘境總結 : 價錢公道 味道也很好吃 環境一流, 下次有機會必須再來吃一次...
我們租一台四人車一小時

真的好喜歡冬陰功哦🤤
冬天喝暖胃 夏天喝暢快

意外好吃的泰式檸檬魚🐟😋
酸度剛好魚肉很嫩超好吃👍🏻

▪️鴛鴦鍋(小)
經典冬陰功鍋/ 青檸香茅鍋
▫️高山娃娃菜
▫️熟成雪花牛
▫️西班牙伊比利豚
▫️鮮活文蛤
▫️尼莫島秘境

2022-10-06 254 浏览
行完山見都差唔多5點就搵下附近有咩好食,發現有間泰菜就去試下,一行5人坐低左見到都幾多野食,同行朋友話叫個4人餐啦,唔想諗既我緊ok架啦,我地要左招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹、象泰招牌去骨豬手煲、象泰小食拼盤 (小)、泰式肉碎生菜包 (辣)、泰式經典明爐烏頭 (辣)、豬頸肉啫啫通菜煲 (馬拉盞) (辣),仲加左冬蔭海鮮湯 (選用原隻大頭蝦) (辣),除左生菜包(唔好叫)其它我地都覺得好味,豬手同冬蔭湯都有驚喜(豬手好淋,冬蔭唔會太酸太辣
2022-09-24
2022-09-29 200 浏览
有別於義式、美式早午餐,泰之初提供了早午餐的另一種選擇。雖然沒去過泰國,不知道正宗泰味的呈現風味,但歪歪覺得餐點都還不錯,值得一試。但覺得服務人員缺少了一點接待客人的用心,異常地冷漠。⚠️ 純屬歪歪當日用餐體驗,不一定符合所有人的口味喜好。-👉🏻 #綠咖哩雞肉拉綠咖哩的口味層次很豐富,富含多種香料的香氣,非常濃郁。結合著椰奶的甘甜香醇,氣味在口腔裡久久無法散去。綠咖哩裡面的雞肉也很嫩很入味。泰式拉餅則是有點像台式抓餅,外酥內軟,不過與台式抓餅相比更為Q彈。沾著綠咖哩一起食用,還蠻好吃的。👉🏻 #椒麻雞古巴三明治椒麻雞炸得很好吃,外皮的麵衣炸得酥脆,裡面的雞肉多汁軟嫩。不過覺得古巴三明治的麵包本體還好,不是特別好吃。👉🏻 #泰式檸檬紅茶 👉🏻 #泰式奶綠 飲料部分,因為歪歪對於泰式飲品比較不熟悉,不確定是不是泰國跟台灣使用的茶葉有差異,或是有額外添加香料?這部分要請懂泰式飲品的朋朋來回答我了。但整體喝起來有種有別於台灣茶葉的特殊香氣,而且也比較甜一些。
有別於義式、美式早午餐,泰之初提供了早午餐的另一種選擇。

但覺得服務人員缺少了一點接待客人的用心,異常地冷漠。
⚠️ 純屬歪歪當日用餐體驗,不一定符合所有人的口味喜好。
👉🏻 #綠咖哩雞肉拉

👉🏻 #椒麻雞古巴三明治
椒麻雞炸得很好吃,外皮的麵衣炸得酥脆,裡面的雞肉多汁軟嫩。
不過覺得古巴三明治的麵包本體還好,不是特別好吃。

👉🏻 #泰式檸檬紅茶
👉🏻 #泰式奶綠