2022-10-01 663 浏览
🌕Hello我係Moon🌕啱啱喺黃大仙,發現咗一間好抵食嘅茶餐廳,😏雖然係週末嘅日子,😳但係佢嘅價錢都唔太貴,🤪我同朋友兩個人一邊慢慢傾偈一邊食又真係唔錯!😎呢度嘅服務態度幾好,🤪落完單之後好快就為我哋送上飲品同埋老火湯,😝老火湯就係跟餐,😋飲品方面我就嗌咗凍奶茶,😌朋友就嗌咗熱杏仁霜!😗凍奶茶都真係幾有茶味奶都滑嘅!😉咁我同朋友兩個樣就一齊share食西多士,😍西多士份量都足夠,🥰即叫即炸外脆內軟,中間夾住左粗粒花生醬,😋所以食落去除咗好香之外,😛仲有口感添!😜鍾意嘅話可以加少少糖漿,🤓咁就有甜甜蜜蜜嘅感覺啦!🤪咁我自己就食咗佢嘅柱候牛腩撈麵,🤓好耐都冇食過正宗嘅撈麵啦!😝一碗好嘅撈麵就梗係要有蛋香味同埋唔會太重嘅鹼水味,😤呢個又真係做到嘅!🥳而且佢嘅口感都有彈性!😛我幾欣賞佢嘅柱候牛腩,😙入味之餘,肉質都OK!😗食到咁上下就到咗我哋嘅小菜,🤗呢個蓮藕煎肉餅係即叫即整嘅,🤓所以等候時間都會耐啲,🥸一碟入邊有八件,😎所以我同朋友share😏厚度都足夠咬落去有口感有粒粒嘅蓮藕同埋肉感,😙食落口唔會太肥膩,😌而且好香添!😉呢個做到焦香脆口,😗真係令人一試難忘!🤣🌕最後MoonMoon幾滿意
🌕Hello我係Moon🌕

老火湯
凍奶茶

蓮藕煎肉餅

🌕最後MoonMoon幾滿意依間茶餐廳,雖然係偶然遇到嘅餐廳,😗但係質素比我想像中高,周末時候座無虛席,😝相信大部份都係街坊,😎食緊嘅時候都聽到隔離枱店員同食客有講有笑,😙可能就係因為依份人情味令到大多數嘅大方食客不斷回訪,🥰有機會嚟到黃大仙我都要再過嚟呢度食!🌕

豪園麵家 (黃大仙)
黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下21號
下午茶
老火湯
凍奶茶
2022-09-13 161 浏览
今日係黃大仙現崇山商場既豪園麵家吃個late lunch,下午茶價錢經濟,我地一人點左一碟炒粉,再追加埋西多士同菠蘿油,非常放縱沙嗲牛肉炒公仔麵麵質拿捏得好好,彈牙不會偏淋,好有鑊氣,味道及色澤都好均勻😋牛肉份量足夠!干炒牛河大大碟,河粉綿滑,惹味夠鑊氣,炒嘢確實有質素炸雲吞有五粒,香脆扎實,鮮蝦爽口!西多士多士夠厚身,啖啖濃郁花生醬,勁正很邪惡好耐無食既菠蘿油難得接近獨市都有如此高水準👍唔洗行咁遠去南館北館都有好嘢食奶茶香滑順喉

沙嗲牛肉炒公仔麵

干炒牛河
大大碟,河粉綿滑,惹味夠鑊氣,炒嘢確實有質素

炸雲吞
有五粒,香脆扎實,鮮蝦爽口!

西多士
多士夠厚身,啖啖濃郁花生醬,勁正

很邪惡

好耐無食既菠蘿油

難得接近獨市都有如此高水準👍唔洗行咁遠去南館北館都有好嘢食

奶茶香滑順喉

2022-09-08 560 浏览
逛完黃大仙廟,有點肚餓,想在附近找間餐廳吃個下午茶,見到這間裝修頗為企理,光潔明亮,就選了這間,以茶餐廳來說,這家餐廳座位頗寬敞,而且桌面和餐具也整潔剛好是下午茶時段, 下午茶餐也有頗多選擇,價錢亦很划算這碗是下午茶餐的鮮蝦雲吞麵,鮮蝦雲吞很大粒,生菜也新鮮翠綠,鮮蝦雲吞算是皮薄餡靚,蝦肉彈牙又大隻,比例剛剛好, 不會有過多肥豬肉雲吞麵爽口彈牙,湯底亦濃淡得宜,這款是下午茶餐的鳳城水餃麵,水餃也是很大隻, 生菜同樣新鮮翠綠,鳳城水餃的餡料有蝦和木耳, 分量搭配得宜,蝦大隻彈牙,木耳又脆又爽口,口感很好水餃麵同樣爽口彈牙,湯底也是整碗麵神髓之所在下午茶餐-炸一字雞翼(鹹蛋黃味)(六件),雖然是一字雞翼,但體積也很大,咬落去啖啖肉,每一口也嚐到了鹹蛋黃的香味,鹹蛋黃均勻地包裹了一字雞翼的每一個部分,炸到外脆內嫰, 而且沒有油膩的感覺單點了一個牛角酥,因為看到鄰桌的牛角酥上桌,嗅到很香的牛角酥香味,而且聽到鄰桌的客人,一口咬下去,鬆脆的聲音,所以我們也點了一個,牛角酥很香,很多層,外皮很酥脆,一咬下去,牛油香在口中爆發下午茶餐的餐飲分別點了凍杏仁霜和熱檸檬水,質素不錯總結:餐廳鄰近黃大仙地鐵
逛完黃大仙廟,有點肚餓,
想在附近找間餐廳吃個下午茶,

見到這間裝修頗為企理,光潔明亮,
就選了這間,
以茶餐廳來說,這家餐廳座位頗寬敞,
而且桌面和餐具也整潔

剛好是下午茶時段, 下午茶餐也有頗多選擇,
價錢亦很划算

下午茶餐-鮮蝦雲吞麵

這碗是下午茶餐的鮮蝦雲吞麵,
鮮蝦雲吞很大粒,生菜也新鮮翠綠,

下午茶餐-鮮蝦雲吞麵

鮮蝦雲吞算是皮薄餡靚,蝦肉彈牙又大隻,
比例剛剛好, 不會有過多肥豬肉

雲吞麵爽口彈牙,湯底亦濃淡得宜,

下午茶餐-鳳城水餃麵

這款是下午茶餐的鳳城水餃麵,
水餃也是很大隻, 生菜同樣新鮮翠綠,

下午茶餐-鳳城水餃麵

鳳城水餃的餡料有蝦和木耳, 分量搭配得宜,
蝦大隻彈牙,木耳又脆又爽口,口感很好

水餃麵同樣爽口彈牙,湯底也是整碗麵神髓之所在

下午茶餐-炸一字雞翼(鹹蛋黃味)(六件)

下午茶餐-炸一字雞翼(鹹蛋黃味)(六件),
雖然是一字雞翼,但體積也很大,
咬落去啖啖肉,每一口也嚐到了鹹蛋黃的香味,
鹹蛋黃均勻地包裹了一字雞翼的每一個部分,
炸到外脆內嫰, 而且沒有油膩的感覺

單點了一個牛角酥,
因為看到鄰桌的牛角酥上桌,
嗅到很香的牛角酥香味,
而且聽到鄰桌的客人,一口咬下去,鬆脆的聲音,
所以我們也點了一個,

牛角酥

牛角酥很香,很多層,外皮很酥脆,
一咬下去,牛油香在口中爆發

下午茶餐飲-凍杏仁霜

下午茶餐飲-熱檸檬水

下午茶餐的餐飲分別點了凍杏仁霜和熱檸檬水,
質素不錯

總結:餐廳鄰近黃大仙地鐵站,裝修光潔明亮,
座位亦乾淨舒適,食物質素有驚喜,
價錢大眾化,侍應招呼主動親切,
下次會再過來光顧
2022-08-21
下午茶餐-鳳城水餃麵
下午茶餐-炸一字雞翼(鹹蛋黃味)(六件)
下午茶餐飲-凍杏仁霜
下午茶餐飲-熱檸檬水
2022-09-02 164 浏览
住區內朋友介紹這麵食茶餐廳, 據聞已在區內經營五十多年, 現在搬到這大型屋苑商場再營業, 大堂一幅牆畫正是歷史見証👍坐下侍應即送上贈品是日例湯, 霸王花煲瘦肉😋菜牌上不單傳统麵檔食品, 更有中西式茶記粉麵飯及小炒菜式, 一於每種選其一🤭先來個鮮蝦淨雲呑, 賣相標緻, 湯面灑滿幼細葱粒, 咬落蝦肉爽口, 水平之作😋再點了中式小炒, 時菜炒牛肉, 富茶餐廳風味, 鑊氣足, 菜心軟硬適中, 配薄切牛肉片, 嫩滑入味, 佐白飯佳選😋主食選上皇牌焗豬扒飯加特色熱飲檸檬菜蜜, 飯面鋪滿大大片新鮮蕃茄, 豬扒預先切件才入爐焗, 飯底炒得軟硬適中有米飯味, 醬汁酸甜度調校恰當, 油度還可改良一下😋飽餐一頓後再慢嘗餐飲好悠然👏
坐下侍應即送上贈品是日例湯, 霸王花煲瘦肉😋
是日例湯
時菜炒牛肉
皇牌焗豬扒飯
檸檬菜蜜
2022-08-31 137 浏览
今日去豪園開飯,實在懷念它的鑊氣小炒 ,而且價錢合理味道又好,經常推薦住附近的朋友🫶今日去食,水準依舊咁正🤓🐔原味單骨雞翼-鹹蛋黃味 $6616件的單骨雞翼,所有雞件都全面沾上鹹蛋黃味,吃時輕鬆又滋味。雞翼炸得均勻透切,脆口又有肉,濃厚的鹹蛋黃味,炸粉不厚,條條啖啖肉,非常邪惡😈🥢豪園小炒王 $98蝦乾很入味,醃製剛好,韭菜花鮮嫩,腰果香口,XO醬味夠濃,小八爪魚彈牙,配料充足,又夠鑊氣,大大一碟,夠滿足😊🐷拔絲欖角骨 $98賣相不錯,份量夠,拉絲的蜜汁,每一口都甜絲絲的。 欖角又鹹又香,美味獨特 ,鹹甜之間互相調和😋香脆惹味。軟腍的排骨新鮮多肉,非常好吃,佐飯不錯。
今日去豪園開飯,實在懷念它的鑊氣小炒

🐔原味單骨雞翼-鹹蛋黃味 $66

🥢豪園小炒王 $98

🐷拔絲欖角骨 $98
2022-08-28 111 浏览
悠閒的早上想起這間店,好像裝修後都未來過,同屋企人來食個早餐。早上時間都預左要搭枱,座位之間距離短,坐得較近其他食客。兩個人叫了三份早餐食,較為滿足。經典常餐 | $48有牛油多士、腸仔炒蛋、沙嗲牛肉公仔麵,多士轉奶醬多加$6,奶醬夠多,有爆醬效果。沙牛麵味較淡及甜,麵軟身。B餐| 兩餸$37有好多餸菜可以選擇,朋友選擇了五香肉丁、雪菜肉絲通粉。五香肉丁味道刺激,夠開胃。西餐 | $52有菠蘿包、牛角酥、多士可選擇、扒類任選一款、薯餅、雙蛋腸仔等。炒蛋是雙蛋的份量,薯餅有兩塊,豬扒煎炸得乾了點。熱奶茶香濃幼滑,是一杯吸引的奶茶。

經典常餐 | $48

B餐| 兩餸$37

西餐 | $52

熱奶茶香濃幼滑,是一杯吸引的奶茶。
$75 (早餐)
2022-08-20 115 浏览
今日和外籍朋友去完黃大仙廟參拜後,來到了這間獅子山下的食店嘗試一下港式的味道.這個蠔仔粥的湯底十分之濃厚,加上蠔肉十分之肥美,感受到廚師的功力.牛腩十分之入味,自家製的雲吞十分之爽口加上各丸子,水準也不錯,至於撈麵方面,爽口又有蛋香,加上青青的湯底,是最美好的配搭.這個菠蘿油十分之有特色,牛油連冰上的真是第一次見,雖然比較邪惡,但是也忍不住口了.自家制的醬汁令這個咖喱魚蛋十分之美味.餐廳還有戶外地方,適合大家可以透氣.

自家制的醬汁令這個咖喱魚蛋十分之美味.

餐廳還有戶外地方,適合大家可以透氣.

2022-08-20 85 浏览
昵間豪園麵家選擇非常之多,除左有傳統粉面之外仲有好多惹味嘅鑊氣小炒值得一試。店內環境比較乾淨企理,燈光明亮,位置都算寬敞坐得舒適。點完餐之後都會每人上左一碗例湯,湯味濃郁而且冇咩味精味,係健康嘅味道👍🏻蠔仔肉碎粥蠔仔粥份量非常大碗,而且用料非常充足,蠔仔肥大又肉厚,食落感覺非常鮮甜。仲有大量肉碎同埋魚乾,粥底煮得粒粒分明比較新鮮。再加上芫茜嘅提味,整個粥底味道好鮮美,好好味😋另一份煮食係鮮茄鹹菜煮黃花魚,黃花魚非常大條,經過油炸再加入鹹菜蕃茄燜煮,香脆可口但又不會太熱氣,蕃茄和鹹菜也煮得非常霖,送飯一流。飲品方面叫了柚子蜜,清熱消暑解渴。
蠔仔肉碎粥

飲品方面叫了柚子蜜,清熱消暑解渴。
2022-08-15 102 浏览
星期六出發去行山之前食個豐富早餐,我同朋友每人叫咗一個三餸麵,加一個雞扒包同埋雜果沙律。沙嗲牛肉叉燒煎蛋意粉 $42沙嗲牛肉係我食湯麵必點的😍,惹味沙嗲醬伴入湯底,零舍好味。叉燒睇落瘦瘦的,但係食落去又唔會乾硬喎,同牛肉一樣都算鬆軟😋,配埋煎蛋,個意粉好豐富。雪菜肉絲午餐肉煙肉米粉 $42朋友叫呢個米粉都好豐富,雪菜肉絲又係撈粉麵一流👍🏻,呢度午餐肉都幾好食,切得厚薄適中,煙肉都煎得香,唔會好多肥膏。雞扒包餐$32新鮮即做,麵包鬆軟,裏面夾住煎得金黃焦香嘅雞扒😋,雞皮少少脆口,雞肉爽滑,配上少少沙律醬同埋蕃茄生菜,早餐食都幾清爽。薯仔雜果沙律$28其實只係雜果沙律,冇薯仔粒,不過都幾好呀早餐食下生果,雖然沙律醬都係有啲肥🙈

沙嗲牛肉叉燒煎蛋意粉 $42

雪菜肉絲午餐肉煙肉米粉 $42

雞扒包餐$32

薯仔雜果沙律$28
2022-08-15 74 浏览
今日同友人去到黃大仙現崇山商場地下,見到好多人正享受下午茶。有些人坐在室外享受炎炎夏日陽光。我倆選擇坐在室內,享受冷氣。餐牌上有不同套餐或單點選擇。我們來的時間是下午茶所以抵食!先來一杯檸茶BB,內有檸檬連皮果肉,加檸檬皮,同冰,確實生津解渴。有非常健康因為連皮的檸檬是最有益的。而這個飲品連檸檬皮,仍能保持檸檬的香味,沒有苦澀味。非常之讚。 店員隨後送上兩碗溫暖來湯給我們滋潤一下。之後再來一碗鮮蝦水餃 大大隻shrimp ,鮮甜好味,魚皮餃,多肉多汁。一字骨,外包,咸旦黃,香滑可口。最后,牛腩撈麵,牛腩,牛莇,夠淋身,入味。我比較喜歡爽口幼麵,但麵質比較淋。我朋友雖然簡單的一個下午餐但是仍然享受他們這些地道食物。

餐牌上有不同套餐或單點選擇。我們來的時間是下午茶所以抵食!

店員隨後送上兩碗溫暖來湯給我們滋潤一下。

一字骨,外包,咸旦黃,香滑可口。

我朋友雖然簡單的一個下午餐但是仍然享受他們這些地道食物。

• 檸茶BB
2022-08-11 85 浏览
同朋友經開依頭就入去食晚飯幾特別既茶餐廳比較少有茶餐廳有室外室內下次可以帶狗仔黎一齊食睇得出老細既用心黃大仙會望到獅子山所以餐廳用返黎做主題Wallpaper同椅都係啲椅仲要係專登訂造都好多款式可以揀可式2個人食叫左最細碗既蠔仔粥2個人啱啱好啲蠔都幾大隻同好鮮 而且都有唔少蠔入面仲有方魚塊係到 正👍👍👍仲要只係$40朋友想食雲吞 $36有6粒👍都幾好食 如果入面啲調味可以均勻啲更好蠔仔餅 $98好大塊 食唔哂好似pizza咁大塊😆😆好香口 而且多蠔椒鹽鮮魷 $98$273就食左咁多野喇😋😍🤩👍
同朋友經開依頭就入去食晚飯

好香口 而且多蠔

椒鹽鮮魷 $98

$273就食左咁多野喇😋😍🤩👍
2022-08-01 95 浏览
兒時在黃大仙留下不少足跡,今日重遊,往日的徙置區已改建為高樓大厦及商場。晚餐時間,便在現祟山商場的豪園麵家用膳。菜色選擇非常多,有中西飯類,炒粉麵類,煲仔飯,經典小菜,麻辣雞煲等等。支竹豆腐火腩煲 88元店員送上一大鍋熱辣辣香噴噴的火腩煲,真是眼前一亮,上面舖上大大舊火腩,份量不少,下層是支竹及豆腐,炆得好入味,還附送白飯及老火湯,實在有驚喜。京都豬扒 98元豬扒份量也不少,配上菠蘿,再加上酸甜汁,非常惹味,也是連飯及湯。由於坐近廚房,可聽到廚師炒餸菜聲,果然小菜鑊氣十足,回味無窮。而且經濟實惠,值得推介。
支竹豆腐火腩煲 88元
京都豬扒 98元
2022-07-31 82 浏览
同老公去黃大仙廟拜完神,老公一定行過去現崇山嗰邊嘅豪園麵家食炸子雞,佢話超正,餐廳設室內室外座位,主打港式、粉麵 、小炒、茶餐廳。奉送例湯,每日不同,今日係清補涼,夠火喉,清涼滋補!炸子雞半隻:肉質肥美軟滑,經油炸後雞皮鬆化薄脆。乾炒肉片河:夠鑊氣,夠熱夠香,肉片有口感,而河粉層次分明又滑溜,不帶多餘的油份。上湯淨水餃:水餃皮薄餡足,香嫩爽口。鮮蝦加上豬肉混而為一,在嫩滑彈牙的餡肉中加入彈力嫩滑的黑木耳,同時加入少量爽口的荀絲,令咀嚼時更有層次。紅豆冰:紅豆軟綿,甜度適中。凍鴛鴦香濃
奉送例湯,每日不同,今日係清補涼,夠火喉,清涼滋補!

炸子雞半隻:肉質肥美軟滑,經油炸後雞皮鬆化薄脆。

紅豆冰:紅豆軟綿,甜度適中。
凍鴛鴦香濃
2022-07-14
2022-07-30 610 浏览
經濟又實惠早兩日因為要去探個朋友所以走咗去黃大仙,平時如果唔係新年都未必會去黃大仙,哈哈,因為黃大仙可以裝返住香。點知今日探完個朋友發現黃大仙啲嘢食都幾抵食,而且附近啲商場基本上要買咩都有,我仲喺黃大仙中心買咗對皮鞋。之後就去咗豪園麵家食嘢,下午茶餐又抵食又經濟實惠,叫咗三個下午茶餐買單大概$157,平均每個人$53。炸雞髀 ( 沙律薯條)下午茶凍杏霜炸雞比好大隻,比隻手仲要大。而且外皮炸到脆卜卜,咬落去覺得個皮香脆可口。由於呢隻係雞髀,所以咬落去都啖啖肉,好多雞肉。肉質唔會話好老好硬。薯條同埋沙律都好正常,同平時其他餐廳食到嘅都差唔多。呢個下午茶餐要$40,雞髀又有沙律同埋薯條,真係覺得幾實惠。紫菜四寶麵再加多杯凍檸樂除咗紫菜之外,仲有牛丸墨魚丸,同埋魚皮餃尼啲,麵條係平時食開嘅撈麵麵,裏面有鹼水味,即刻覺得有懷舊風味。豬手撈麵然後加多杯熱杏霜豬手整到好鬆軟,豬皮豬根豬骨全部都可以咬得開,而且醬汁整到啱啱好,仲好入味。再加埋撈麵嘅麵條有彈性得來,鹼水味又唔會好重,分量仲要唔少,食完成個豬手撈麵其實都幾飽,一啲都唔似下午茶份量,我諗同我平時出街食嗰啲午餐份量都差唔多,呢個豬手撈麵都只係
經濟又實惠

炸雞髀 ( 沙律薯條)下午茶
凍杏霜

紫菜四寶麵
再加多杯凍檸樂

豬手撈麵
然後加多杯熱杏霜
豬手整到好鬆軟,豬皮豬根豬骨全部都可以咬得開,而且醬汁整到啱啱好,仲好入味。再加埋撈麵嘅麵條有彈性得來,鹼水味又唔會好重,分量仲要唔少,食完成個豬手撈麵其實都幾飽,一啲都唔似下午茶份量,我諗同我平時出街食嗰啲午餐份量都差唔多,呢個豬手撈麵都只係$50,又係另一個覺得好抵食嘅下午茶餐。
2022-07-26
2022-07-29 74 浏览
收完工想食下家常便飯但又唔想煮😂今次就嚟到呢間黃大仙嘅餐廳試下新嘢😍.💎$49 炸一字雞翼 原味(16隻)呢個十分推薦!炸一字嘅單骨雞翼超級香脆外皮炸到金黃 但入面嘅雞肉又好嫩滿真係食唔停口🤣無論當小菜定小食食都一流😍.💎$98 咕嚕斑腩呢個價錢仲包一碗飯同例湯斑腩份量好多😂仲要大大舊配埋菠蘿同酸酸甜甜嘅醬汁真係超開胃.💎$88 魚香茄子煲想試多個餸就叫埋個煲😂又係份量好多好有鑊氣茄子同肉碎都好入味又係一個好好送飯嘅小菜😎.💎$28 椒絲腐乳通菜呢個價錢有碟菜好抵😂腐乳係分開上嘅🤓按個人鍾意落幾多都得通菜味道都十分好😍
收完工想食下家常便飯
但又唔想煮😂
今次就嚟到呢間黃大仙嘅餐廳試下新嘢😍
💎$49 炸一字雞翼 原味(16隻)

呢個十分推薦!
炸一字嘅單骨雞翼超級香脆