2021-09-23 106 浏览
Yum affordable Soup noodles/stir fried cuisines@Wong Tai Sin..I went to a restaurant called "House of Ho Yuen Noodle Cuisine"(豪園麵家)located in Shop 21, Lions Rise Mall, 8 Muk Lun Street, Wong Tai Sin(黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下21號)"Dumpling flat rice noodles soup"鳳城水餃湯河粉HKD$38The dumplings are plump,jumbo size.With fresh,sweet, bouncy,springy shrimp inside!!..The flat rice noodles are incredibly soft and al dente!!.,affordable yet high quality and authentic as cantonese soup noodles can get!!highly recommend

(黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下21號)

鳳城水餃湯河粉
HKD$38

affordable yet high quality and authentic as cantonese soup noodles can get!!highly recommended!!

"Beef tendon flat rice noodles soup"
牛根湯河粉
HKD$42

large chunk of beef tendon too soft nor rubbery.Has a good bite!!

"Beef brisket rice with Chu Hou Sauce"
柱候牛腩飯
HKD$52

Generous portion.

The brisket is soft and tender.

Hearty comfort food!

All in all,tasty,affordable,fresh ingredient and good quality.Spacious clean enviroment.Worth revisit!

• "Dumpling flat rice noodles soup" 鳳城水餃湯河粉
2021-09-19 125 浏览
一頓家常便飯在麵家開餐,餐牌上有很多選擇,粥粉麵飯及各款小炒菜式……,食過之後覺得鑊氣可以算是不遜色過大酒樓,味道挺好喔!豉汁蒸倉魚(HK$128) 食魚有益, 蛋白質豐富, 覺得比食肉容易消化, 加上大大條倉魚啖啖肉, 得一條大骨容易食,怕魚有骨的人必然選擇。 蒸魚用上豉汁真的非常惹味, 大廚蒸魚的時間拿捏非常準確啱啱熟,魚肉入口非常滑呀!蝦醬通菜炒牛肉(HK$78) 我老友獨愛這款菜,跟她一起用膳必定點的, 綠油油的通菜與牛肉最夾,今次食落就知夠鑊氣,是日例湯,南北杏冬瓜豬湯老火湯有如回家喝湯的感覺,鮮味非常, 食到已煲到快要溶化的南北杏,就知火候十足, 好飲好飲好飲, 要講三次🤗🤗🤭加杯冰凍紅豆冰,為晚飯加添絲絲甜!食店的座位安排方面有室內及室外可供選擇呀!
一頓家常便飯在麵家開餐,餐牌上有很多選擇

豉汁蒸倉魚(HK$128)

蝦醬通菜炒牛肉(HK$78)

是日例湯,南北杏冬瓜豬湯

加杯冰凍紅豆冰,為晚飯加添絲絲甜!

食店的座位安排方面有室內及室外可供選擇呀!

2021-09-08 138 浏览
今日行開黃大仙又掛住豪園嘅小炒,就去個度食晚飯。西蘭花蜜椒牛柳粒 $98賣相好吸引,牛柳粒一啲都唔韌,肉質好鬆軟,冇渣,咬幾下就吞得,黑椒蜜糖味,惹味又好食,好有驚喜。西蘭花都好新鮮脆綠。黑醋欖角味一字雞翼 $66呢個必點菜式, 即叫即整,66有十六件,超抵食。雞翼蘸上少許粉再炸至脆身,再淋上醬汁,雞肉嫩滑juicy, 外層脆卜卜,味道酸酸甜甜,好開胃。啫啫通菜煲 $78上枱時仲有啫啫聲,小心燙口,通菜脆嫩爽口,無渣,調味亦剛好,好正🥰老字號岀品果然優良,性價比都高,好啱鐘意食鑊氣小炒嘅老爸🤤
今日行開黃大仙又掛住豪園嘅小炒,就去個度食晚飯。

西蘭花蜜椒牛柳粒 $98

黑醋欖角味一字雞翼 $66

啫啫通菜煲 $78

老字號岀品果然優良,性價比都高,好啱鐘意食鑊氣小炒嘅老爸🤤
2021-09-01 121 浏览
這間茶餐廳除了有午市套飯外,還有精選套餐,今次選了2人套餐$188,不需要加一,所以價錢都算抵食,份量足夠。套餐有兩碗蠔仔肉碎粥,粥底有方魚,味道很清甜好味,而且用料非常充足,有很多肉碎及肥美的蠔仔,蠔仔非常新鮮,好好味。拔絲欖角骨,每件排骨都平均沾滿蜜汁及欖角碎,蜜汁配欖角味道非常配合,少少咸又少少甜,蜜汁一絲一絲,非常美味可口。還有清菜配蠔油,菜心很新鮮翠綠,蠔油是分開上的,可以隨自己喜歡多少配搭,非常好。

午餐
2021-08-26 648 浏览
喺黃大仙呢一度雖然唔係成日去不過呢一度曾經都係兒時嘅回憶,想當年都會嘅喺黃大仙食雲吞麵或者牛腩牛筋面呢一類平靚正嘅食物。 事過境遷啦而家雖然仍然可以隨處見到面檔嘅足跡不過要食到好似以前嗰種味道的確唔易搵㗎☹️☹️不過只要相信咁就應該不負期望嘅👍🏼👍🏼見到其中有一間豪苑麵家相信食麵絕對係呢一度嘅招牌菜,既然係咁當然要搏一搏試一試🤣🤣🤣豬手撈麵— 自從食過炸豬手同埋滷水豬手後真係對呢一樣食物徹底改觀,以前仲覺得非常之肥好似五花腩☹️☹️☹️,食落去原來真係第二個世界😜咁樣比想像中大份,麵條係鹼水麵,豬手有三件,每一件都大大件,而且亦都比較厚肉,好滿意呢個豬手,入晒味,而且唔會過腍,有口感🐽🐽🐽🐽飲品係凍好立克,因為好耐冇飲過,所以今日就試吓啦味道唔會過於淡,係我鍾意嘅濃度,當然鍾意龍啲嘅話梗係可以再要求濃啲呢度嘅炸一字雞翼好出名,見到好多食客都有嗌,無論係下午茶餐定係散嗌,都好多人食😮😮😮😮依個係原味嘅雞翼,一字雞翼其實就係單骨雞翼,食嘅時候好方便,呢個雞翼外脆內軟,而且炸得啱啱好金黃色,肉質都鮮嫩多汁🐔🐔🐔🐔🐔豬扒包係朋友想食,豬扒包嘅包有烘過,比較香口,豬扒亦都唔會過於肥膩,朋友都幾滿意依個豬扒

飲品係凍好立克,因為好耐冇飲過,所以今日就試吓啦

豬扒包係朋友想食,豬扒包嘅包有烘過,比較香口,豬扒亦都唔會過於肥膩,朋友都幾滿意依個豬扒包,最緊要都係酥脆嘅外層裏面夾住啖啖肉又飽滿嘅豬扒,再夾埋啲洋蔥梗係無敵嘅組合啦🐷🐷🐷🐷🐷

朋友飲嘅係熱阿華田,甜度濃度都可以,熱飲嘅時候更加特別似朱古力嘅味道,當然同好立克一樣都係自細陪大家長大嘅飲品,仔細品嚐嘅話真係好似茶一樣可以分得出高低🥸🥸

值得一讚嘅係依度嘅服務態度幾好,而且上菜速度都好快,雖然係下午茶嘅繁忙時間,快落單之後五到十分鐘都會上到菜‼️‼️‼️
下午茶
  • 豬手麵
  • 單骨雞翼
2021-08-21 393 浏览
想起香港🇭🇰的食物同茶餐廳大家會想起咩?我最喜歡的其中一樣一定係雲吞麵🍜今天剛好在黃大仙區,突然想食雲吞麵,便看到這家豪園麵家呢🤩-這家位峴黃大仙的現崇山附近,地點不算易找,當到達現祟山後再往商場場下行下呢!💡是一間以獅子山下為題的港式餐廳~🥢裝潢比一般的茶餐廳更闊落呢!🎉-食物方面也是茶餐廳為主,更加會有小菜🍲如果晚市來也是有很多選擇呢!我是在下午時間去,所以也選了麵食為主呢!🍲🍜當然點了我最想食的麵款,我點了紫菜四寶幼麵(墨丸,魚蛋,牛丸,魚皮餃)😍值得一讚的是這家的魚蛋🍢,真係好彈牙,咬落去唔會好粉,好有驚喜,有點手工製的感覺!🌟🔥-另外當然點了港式必備的菠蘿油🍍🍞熱辣辣的菠蘿包配上凍冰冰的牛油,真係好好食,同埋好邪惡! 絕對無得輸!💯-由於下午唔算外,所以都再點了炸雞翼同咖哩魚蛋作小食呢🍗🍢烤雞翼係新鮮整,好香口之餘唔會太咸!😙咖哩魚蛋都唔係讚,而且好惹味,魚蛋同樣彈牙好食! 個人認為魚蛋係必試呢!🤩-不過要留意的是,這家的食物份量偏少❗️我自問食量不大的,但食起來都覺得比較細份,呢點大家要留意呢!🍴-唔知大家最鍾意的港式食物食咩呢😋
想起香港🇭🇰的食物同茶餐廳大家會想起咩?
我最喜歡的其中一樣一定係雲吞麵🍜
今天剛好在黃大仙區,突然想食雲吞麵,
便看到這家豪園麵家呢🤩
這家位峴黃大仙的現崇山附近,
地點不算易找,當到達現祟山後再往商場場下行下呢!💡
是一間以獅子山下為題的港式餐廳~🥢
裝潢比一般的茶餐廳更闊落呢!🎉
食物方面也是茶餐廳為主,更加會有小菜🍲
如果晚市來也是有很多選擇呢!
我是在下午時間去,所以也選了麵食為主呢!🍲🍜
值得一讚的是這家的魚蛋🍢,真係好彈牙,
咬落去唔會好粉,好有驚喜,有點手工製的感覺!🌟🔥
另外當然點了港式必備的菠蘿油🍍🍞
熱辣辣的菠蘿包配上凍冰冰的牛油,
真係好好食,同埋好邪惡! 絕對無得輸!💯
由於下午唔算外,所以都再點了炸雞翼同咖哩魚蛋作小食呢🍗🍢
烤雞翼係新鮮整,好香口之餘唔會太咸!😙
咖哩魚蛋都唔係讚,而且好惹味,
魚蛋同樣彈牙好食! 個人認為魚蛋係必試呢!🤩
不過要留意的是,這家的食物份量偏少❗️
我自問食量不大的,但食起來都覺得比較細份,
呢點大家要留意呢!🍴
唔知大家最鍾意的港式食物食咩呢😋
2021-08-21
2021-08-19 411 浏览
今晚在黃大仙辦點事,順道在附近晚餐,發現這家豪園麵家,就來一試水準。餐牌選擇繁多,除了有傳統港式粉麵之外,還有不少鑊氣小炒,亦有不同的套餐。鹹蛋黃味一字雞翼先來一客單骨雞翼作為小食,原來有8隻翼共16支骨,份量絕不少,今次選擇了黃金的做法,所謂「黃金」是裹一層薄薄的鹹蛋黃茸下油鍋一炸,頓然色香味都更上一層樓,單骨雞翼外皮香脆,炸粉厚薄得宜,鹹蛋黃鹹香惹味,而內裡的雞肉,軟嫩多汁,一咬透發出蛋黃奇香和非凡惹味。拔絲欖角骨點了一個2人套餐,選了招牌的欖角骨,黑醋入饌,天然果香馥郁,酸中帶甜,所以做成的醬汁酸、甜、鹹味平衡,加上欖角的獨特香氣,味道融和,而且稀稠寬緊合度,豬肉肥瘦適中,炸漿厚薄得宜,入口咬嚼有外層焦香酥脆而內裡嫩滑的滋味。蠔仔肉碎粥套餐亦有兩大碗蠔仔粥,蠔仔肥大肉厚,已經不算是「蠔仔」,蠔味鮮冶而肉質嫩滑,粥中更有方魚及肉碎提味添香,每一啖都滋味豐美,老實說水準比不少所謂潮州打冷舖更好。菜心套餐中有清灼時菜平衡一下,可以選擇唐生菜、菜心及芥蘭。

菜心
套餐中有清灼時菜平衡一下,可以選擇唐生菜、菜心及芥蘭。
2021-08-19
2021-08-17 130 浏览
早餐時間喺黃大仙,唔太熟悉呢區,路過呢度,見到呢間麵店,望吓裏面,光猛企理,咁都冇乜考慮就決定入去開餐😆呢度有好多款早餐可以揀,有簡單啲嘅、有健康啲嘅、有好豐富嘅 … 各種組合、各適其適、悉隨尊便、豐儉由人😆我揀咗一款$40嘅早餐,包:- 通粉(仲有 意粉、米粉、公仔麵 可以揀);再揀咗三個餸:雪菜肉絲、午餐肉、叉燒- 熱奶茶☕️- 再加 $12 加咗一塊 煎豬扒食完之後意猶未盡,再加一個 $31 嘅三文治烘底早餐,要咗午餐肉同炒蛋,再加一杯奶茶☕️😆呢度係典型港式早餐,食物都幾好味,仲食得我好飽添😆

我揀咗一款$40嘅早餐,包:
- 熱奶茶☕️
- 再加 $12 加咗一塊 煎豬扒

呢度係典型港式早餐,食物都幾好味,仲食得我好飽添😆
2021-08-17
$83 (早餐)
2021-08-14 125 浏览
星期六的早上打完波當然要食個豐富的早餐,到附近的茶餐廳找東西吃。這間餐廳早陣子裝修過,感覺更光猛。西餐 | $50我一來便看中了這個西式早餐,煎蛋餐肉腸、扒類什麼也有的一個餐,可以選牛角酥,又有薯餅。牛角酥好大個,不過最好再焗脆些。薯餅炸得夠脆。經典常餐 | $48沙嗲牛肉麵味道較甜,公仔麵不會煮得過熟。牛油多士可以轉奶醬多,每一個醬料加$3 ,奶醬多共加了$6。令我印象深刻的是奶醬多超多醬,每一啖都是煉奶及花生醬,肥肥又好味。紅豆冰 | 特飲+$6紅豆冰幾大杯,紅豆煮得夠腍。熱奶茶熱奶茶味濃而不澀,奶較多是我喜歡的味道。無需落糖也很好喝。上湯淨雲吞 | $36淨雲吞也有七粒,雲吞蝦肉爽口,底下搭配了些菜芯。

西餐 | $50

經典常餐 | $48

紅豆冰 | 特飲+$6
紅豆冰幾大杯,紅豆煮得夠腍。

熱奶茶
熱奶茶味濃而不澀,奶較多是我喜歡的味道。無需落糖也很好喝。

上湯淨雲吞 | $36
淨雲吞也有七粒,雲吞蝦肉爽口,底下搭配了些菜芯。
2021-08-14
$73 (早餐)
2021-08-14 428 浏览
雖然黃大仙南館北館都有好多食肆, 但還是走到現崇山商場的「豪園麵家」享受吓悠閒下午茶。喜歡這裏有些戶外座位, 感覺開揚較舒服。平日下晝五點,時間有啲尷尬, 還好下午茶和晚餐也同時提供~ 選擇好多很有彈性。裝修過卡位很闊坐得舒服~聽講這裏的晚市小炒非常出名, 就揀了「鹹魚雞粒豆腐煲」$88。 每款小菜都奉送白飯和送完即止嘅例湯。 例湯好足料, 有蓮藕和整粒嘅栗子, 非常潤喉!豆腐煲熱辣辣, 逼出鹹魚的香氣,好吸引!豆腐略炸, 和鹹香嘅醬汁,雞粒伴勻非常惹味~ 整體味道唔錯又唔會太鹹~乾燒伊麵下午茶$50算幾有鑊氣 , 味道調教得啱啱好, 但不夠乾身。飲品升級為特飲加$6推介「檸茶bb」~ 可以唔使篤檸檬即刻飲嘅凍鮮檸茶。味道好濃郁, 夠酸又夠茶味 。 蠔仔粥$40/碗差啲嗌錯咗一鍋~好在店員重覆確認 一次😍冇落胡椒粉蠔仔肉和湯都唔腥, 味道好鮮好有蠔味, 份量勁多蠔仔肉都算大隻喎!😍 喜歡他的方魚塊極重魚味, 非常美味的蠔仔粥!紅豆冰$23唔算好甜, 紅豆蓉香滑,如果多返啲椰汁就perfect! 食物,飲品味道出品唔錯, 特別是蠔仔粥非常回味。

喜歡這裏有些戶外座位, 感覺開揚較舒服。

裝修過卡位很闊坐得舒服~
鹹魚雞粒豆腐煲

豆腐煲熱辣辣, 逼出鹹魚的香氣,好吸引!

乾燒伊麵

乾燒伊麵下午茶$50
算幾有鑊氣 , 味道調教得啱啱好, 但不夠乾身。
檸茶bb

飲品升級為特飲加$6

蠔仔粥

蠔仔粥$40/碗
差啲嗌錯咗一鍋~好在店員重覆確認 一次😍

紅豆冰

紅豆冰$23
唔算好甜, 紅豆蓉香滑,如果多返啲椰汁就perfect!

食物,飲品味道出品唔錯, 特別是蠔仔粥非常回味。

鹹魚雞粒豆腐煲
檸茶bb
蠔仔粥
2021-08-03 148 浏览
經開附近,找家茶餐廳吃個遲了的午餐,但根本下午茶都已經上場。蠔仔碎肉粥(碗),完全驚喜,用料非常足,除了主角蠔仔,還有大量肉碎和神來之筆的魚乾。粥底是潮州粥,粒粒分明,湯底鮮美,完全沒有味精感,再加上芫茜的提味,好好吃啊。粒粒蠔仔都圓碌碌漲卜卜,魚乾煙韌有嚼口,材料新鮮,份量也多。炸一字雞翼(鹹蛋黃味/六件),見到炸一字雞翼是招牌,更有好幾款味道,就選擇了鹹蛋黃味來試試,果然沒讓人失望,金黃的鹹蛋黃包裹住熱辣辣的炸雞翼,見到都誘人,味道非常香口。西多士,純粹太耐沒吃就想吃,炸得都鬆軟,花生醬下得夠重手,還在有一大瓶蜜糖可以任加,十分邪惡。除了蠔仔粥是單點,雞翼和西多士都屬於下午茶餐,都有配餐飲。無意中的好發現,傳統茶餐廳美食,而且蠔仔碎肉粥絕對要留下姓名。

除了蠔仔粥是單點,雞翼和西多士都屬於下午茶餐,都有配餐飲。
2021-07-30
下午茶
2021-07-05 333 浏览
晚上到黃大仙附近吃晚飯,找到這間餐廳,看到不少人介紹是歷史悠久的街坊小店,餐廳位處黃大仙地鐵站出口5分鐘路程的一個私人屋苑地下,地點非常容易找到,佷方便!雖然説是街坊小店,店面卻是新淨光猛,適合一家大小來吃飯,門前還擺放着幾棵植物及長椅,看起來悠閒雅致。餐廳旁有半露天坐位,見到不少街坊正在吃飯談天,甚有氣氛!餐廳一側牆身上貼上了一張獅子山的大海報,滿有香港情懷啊!原來這間餐廳開店於60年代的平陽新村,數來應該有50多年歷史了!😳😳這個斑腩煲上枱時,仲熱辣辣,食到尾仲噴緊蒸氣,冬天來吃一定很暖身!斑腩大件而且幾滑,配上金銀蒜,蔥,薑等,份量都不少,真材實料!😆👍🏻餐牌上有一個手指公👍🏻 應該是廚師推介,果然好好味!😋 先食薯仔粒,外皮炸得好脆,而且外面有一層蜜糖醬,甜甜地。再食牛柳粒😆😛好稔!配上黑椒,辣辣地幾惹味。牛腩好稔,有少少五香味,師傅手勢不錯,牛腩無黏着太多皮下脂肪,算是吃得健康😂 而且撈麵好彈牙!小菜都附送餐湯和絲苗白飯👍🏻 餐廳送上足料蟲草花豬骨湯,十分滋補!餐牌上還有不少選擇,還有中西麵飯、潮式湯粉、小食等等,晚市亦有套餐。👍🏻

枝竹豆腐斑腩煲

柱候牛腩撈麵
附送-蟲草花湯
  • 喉柱牛腩撈麵
2021-06-19 275 浏览
好味道,雞髀拼薯條沙律,雞髀生炸的,吃出兒時在戲院門外的風味,皮脆肉鮮嫩,薯條外脆內軟,沙律不太甜也不酸,也不出水。腿蛋治,麵飽豐厚兼且柔軟,夠新鮮,雞蛋嫩滑無比,汁液豐盈。加了7部獨立冷氣夠晒清涼。
2021-06-19
2021-06-17 228 浏览
黃大仙游泳之後好肚餓。商場附近太多人,所以黎到現崇山商場附近有間夜晚都擺到外面噶潮州菜。好耐無食中菜,因此要叫小菜白飯黎填飽果肚。|拔絲欖角骨^好惹味,伴碟果個類似撈葉噶脆而翠綠,菜品擺相好吸引。本身欖角性味淡平,有舒筋活絡之用,潮州老藥桔本身都有欖角成份。因此成蝶雖然系炸過噶排骨,鬆脆肉質柔軟。加上陪襯欖角同珍珠葉一起,並不覺得熱氣。|小炒皇^呢個勝在镬氣夠喉,所以腰果,章魚以及鹹魚粒,綠色噶韭菜,成碟熱辣辣。鹹鹹香香,加上鑊氣十足。|檸茶BB^其實同普通凍檸茶差不多,祇不過檸檬已經去左粒粒。不用自己去粒。下次想試一試黑椒薯仔牛柳粒。唔知系未疫情期間,埋單有九折。真系抵食!
黃大仙游泳之後好肚餓。
好耐無食中菜,因此要叫小菜白飯黎填飽果肚。

|拔絲欖角骨

|小炒皇^
小炒皇

|檸茶BB^
檸茶BB.

下次想試一試黑椒薯仔牛柳粒。

唔知系未疫情期間,埋單有九折。真系抵食!
2021-06-17
檸茶BB.
2021-05-04 395 浏览
都係港式小炒最啱老爹口味~兩個人我地叫左一個湯、一個二人餐~胡椒豬肚湯 $88材料十足、豬肚都有十件八件,胡椒味夠濃,唔會太酸~飲完好暖身~精選二人套餐 $188包蠔仔粥兩碗、小炒一碟、時菜一碟~蠔仔肉碎粥 2碗蠔仔粒粒好飽滿,味道唔腥,我鍾意菜脯、肉乾等可以提升口感~飯粒唔會過淋過硬,吸收盡湯汁~金牌拔絲欖角骨招牌菜一定係呢味啦~欖角好甘香,唔會太咸,排骨又夠入味,好有肉汁~清灼時菜一碟 (蠔油芥蘭)清灼時菜較健康,芥蘭好新鮮翠綠,而且無渣~份量好足,兩個人食都食唔晒,打包拎番屋企唔浪費~
都係港式小炒最啱老爹口味~
兩個人我地叫左一個湯、一個二人餐~

胡椒豬肚湯 $88
材料十足、豬肚都有十件八件,
胡椒味夠濃,唔會太酸~
飲完好暖身~

精選二人套餐 $188
包蠔仔粥兩碗、小炒一碟、時菜一碟~

蠔仔肉碎粥 2碗
蠔仔粒粒好飽滿,味道唔腥,
我鍾意菜脯、肉乾等可以提升口感~
飯粒唔會過淋過硬,吸收盡湯汁~

金牌拔絲欖角骨
招牌菜一定係呢味啦~
欖角好甘香,唔會太咸,
排骨又夠入味,好有肉汁~

清灼時菜一碟 (蠔油芥蘭)
清灼時菜較健康,
芥蘭好新鮮翠綠,而且無渣~

份量好足,兩個人食都食唔晒,
打包拎番屋企唔浪費~
  • 蠔仔肉碎粥