2023-09-12 103 浏览
賓墟冰室位於青衣牙鷹州街一號灝景灣商場鄰近青衣城及青衣地鐵站餐廳把80年代的廣告張貼在牆壁上例如得力素,飛利浦,三菱等等令人感到格外親切餐廳食物種類非常多有小菜,鐵板扒餐,或者2人/4人套餐而價錢非常實惠就似蒸鱔為例呢度晚餐$88有白飯,湯,飲品蒜蓉蒸蝦$88鐵板扒餐大大塊纽西蘭牛柳$89巴西豬扒配車打芝士腸$72鋸扒$100都唔洗今晚我叫左粟米魚柳$88跟白飯,飲品另外叫左重量級紐西蘭牛柳可以跟飯,意粉,薯條可以配黑椒汁,蒜蓉汁,洋蔥汁我叫左薯條,蒜蓉汁餐飲加$3飲凍檸檬茶大約5分鐘到粟米魚柳就到大大碗香濃粟米汁有蛋絲魚柳炸到脆卜卜雖然被粟米汁浸住但仍然脆口熱辣辣白飯非常香軟熟油菜係菜心好淋好翠綠鐵板牛柳熱辣辣鐵板牛柳非常大塊多汁厚身我們叫七成熟非常正沒有筋位蒜蓉汁非常惹味薯條脆卜卜少少鹽調味凍檸檬茶茶底夠靚甘香餐廳美食有質素合理格價
賓墟冰室位於青衣牙鷹州街一號灝景灣商場
鄰近青衣城及青衣地鐵站
餐廳把80年代的廣告張貼在牆壁上
例如得力素,飛利浦,三菱等等
令人感到格外親切
鋸扒$100都唔洗
今晚我叫左粟米魚柳$88
跟白飯,飲品
另外叫左重量級紐西蘭牛柳
可以跟飯,意粉,薯條
可以配黑椒汁,蒜蓉汁,洋蔥汁
我叫左薯條,蒜蓉汁

合理格價

• 凍檸檬茶
  • 粟米魚柳
  • 牛柳
主打街坊生意的一間冰室,裝修挺有年代感,而且人氣挺高的,性價比不錯!啫啫雞煲(81元)(轉套餐12元)雞煲的份量很足,除了有大量的雞件以外,還有豬肚,配上啫啫汁,吃起來味道鹹香帶點甜,非常下飯!雞肉亦非常嫩滑,豬肚肉厚又嫩!椒鹽鮮魷(81元)(轉套餐12元)這裡炸得比平常的更加香脆,鮮魷爽嫩,椒鹽味道濃香!一口西多(32元)新鮮炸起的西多,吃起來外酥裡軟,又有濃濃的花生醬香,再加上大量的糖漿和牛油,邪惡度滿滿!紅豆冰(跟餐+10元)紅豆冰挺大的一杯,紅豆綿香,整體喝起來味道較甜!

啫啫雞煲(81元)(轉套餐12元)

椒鹽鮮魷(81元)(轉套餐12元)

這裡炸得比平常的更加香脆,鮮魷爽嫩,椒鹽味道濃香!

一口西多(32元)

紅豆冰(跟餐+10元)

紅豆冰挺大的一杯,紅豆綿香,整體喝起來味道較甜!
2023-09-09
一大清早來到了青衣交收貨品,又睏又餓,務必到附近的餐廳吃個早餐才繼續行程街坊小店,價錢相宜,幾乎滿座不單止,還聽到源源不絕的外賣訂單😂 ✿ 歐陸早餐:香煎雞扒 $41 (無加一)• 自選兩項配料:太陽蛋、火腿• 預設配 厚吐司、熱檸茶幾十塊就有這麼豐富的早餐👍雞扒挺大塊,香嫩的,調味偏濃吐司厚,烘得微脆,塗了牛油強烈建議選太陽蛋! 吐司沾蛋汁金黃漂亮又好吃😋熱檸茶有四片檸檬,正常發揮出餐很快,只需幾分鐘,趕時間的也不怕😜

✿ 歐陸早餐:香煎雞扒 $41 (無加一)

• 自選兩項配料:太陽蛋、火腿
• 預設配 厚吐司、熱檸茶
幾十塊就有這麼豐富的早餐👍
雞扒挺大塊,香嫩的,調味偏濃

吐司厚,烘得微脆,塗了牛油

強烈建議選太陽蛋! 吐司沾蛋汁金黃漂亮又好吃😋

熱檸茶有四片檸檬,正常發揮

出餐很快,只需幾分鐘,趕時間的也不怕😜

2023-09-07 46 浏览
賓墟冰室,冰室字眼就令我想起胡楓同芳芳年代。見佢餐牌都好多選擇,亦有套餐,我揀一款套餐(送蠔油生菜一碟)兩個白飯同兩杯飲品。兩碗中湯霸王花、蜜棗、南北杏、紅蘿蔔煲瘦肉湯,好清潤冇味精嘅湯水。蒜蓉粉絲蒸蝦,蝦做法係開邊蒸,蒸出嚟蝦嘅鮮味比蒜蓉粉絲索晒,好餸飯。菠蘿生炒骨,我最愛食新鮮菠蘿,而洋蔥、青紅椒同生炒骨係最夾,生炒骨醬汁甜酸適中,開胃小炒。另外單點。瑤柱三色蒸水蛋蒸蛋出嚟口感都滑,每一口都有皮蛋咸蛋粒,我覺得主角就係豉油熟油,咸甜中帶出蒸蛋嘅精髓。

賓墟冰室,冰室字眼就令我想起胡楓同芳芳年代。
見佢餐牌都好多選擇,亦有套餐,
我揀一款套餐(送蠔油生菜一碟)
兩個白飯同兩杯飲品。

兩碗中湯
霸王花、蜜棗、南北杏、紅蘿蔔煲瘦肉湯,好清潤冇味精嘅湯水。

另外單點。
瑤柱三色蒸水蛋
2023-08-25 66 浏览
咁過來青衣做野,見openrice呢間食評幾多讚好咁,就去試下,中哂伏啦蛋無味,蝦仁都係無味,請問到底我喺度食緊乜嘢原本落單嗰時諗住叫多條蒸魚,諗下都係試左先,好彩無叫
蛋無味,蝦仁都係無味,請問到底我喺度食緊乜嘢
原本落單嗰時諗住叫多條蒸魚,諗下都係試左先,好彩無叫
2023-08-25
午餐
2023-08-13 92 浏览
茶餐廳及冰室一向給人感覺都是食物質素普通,但賓墟卻打破了我這個固有思想。今天點了一個咖哩牛筋腩飯及鴨腿湯飯。飲品點了紅豆冰及凍鴛鴦。咖哩牛筋腩飯絕不是坊間連鎖快餐店粗製濫造的貨色。咖哩汁加入了八角調製,吃得出是用咖哩粉調配,不是坊間只用平價黃薑粉加辣椒製成。吃第一口不覺辣,但稍後便吃得出有微辣在口腔滲出,加上牛筋腩鬆化彈牙,真是滋味無比。鴨腿湯飯湯底用上陳皮芫荽,足料鮮味,鴨腿亦份量十足,亦屬心思之作。每份價錢也不超過$60,食物質素絕對對得起這價位。
  • 咖哩牛筋腩飯
2023-08-10 53 浏览
📍賓墟冰室 (青衣)🔍 青衣牙鷹洲街8號灝景灣購物中心地下1號舖🔹重量級香煎紐西蘭牛柳配意粉💰65呢個set係逢星期一/五供應,夜晚6:30-10:00先有🤣牛柳煎得恰到好處,口感嫩滑(可以同職員講下幾成熟),帶有濃郁的牛肉香氣。😌搭配上意粉更是一絕,醬汁酸甜可口。🔹芒果特飲味道酸酸甜甜,調味可能稍微重手佐🤣飲嗰陣記得攪拌均勻先好飲~~

📍賓墟冰室 (青衣)
🔍 青衣牙鷹洲街8號灝景灣購物中心地下1號舖

🔹重量級香煎紐西蘭牛柳配意粉💰65

🔹芒果特飲
賓墟冰室 (青衣)人情味街坊餐廳 支持用心小店鐵板燒牛扒餐 $89配黑椒汁、薯條、雜菜紅豆冰 +$12100蚊唔洗 都唔預有啲咩高質牛扒食到整體味道可以 牛肉食落唔會韌 冬菜蒸香花 $88配白飯紅豆冰 +$12上菜嘅時候見到已經十分驚喜勁大舊黃花上碟 得意兩個人食都夠飽而且條魚新鮮 食完好滿足😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💵💵💵💵——————————————————店舖資料📍青衣牙鷹洲街8號灝景灣購物中心地下1號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #hkfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #hkfoodie #lunch #dinner #hkig #hk
賓墟冰室 (青衣)
人情味街坊餐廳 支持用心小店

鐵板燒牛扒餐 $89
配黑椒汁、薯條、雜菜
紅豆冰 +$12

——————————————————
店舖資料

📍青衣牙鷹洲街8號灝景灣購物中心地下1號舖

2023-07-22 67 浏览
今次放工去開青衣揾到間有住家餸感覺嘅餐廳有別於其他港式茶餐廳依間餐廳唔會太油膩同重口味岩哂想食住家餸嘅上班一族💼我哋今次就叫咗二人晚餐🍚🐓瑤柱菜膽雞半隻($78)雞肉份量多,食到淡淡瑤柱味調味都比較清淡 如果濃味少少會好d同埋略嫌小棠菜煮得唔夠淋身入味🐟豉汁蒸倉魚($88)即叫即蒸 所以都等咗一陣出到嚟熱辣辣好正條魚算新鮮 肉質保持到倉魚嘅滑溜豉汁好香 用嚟送飯一流 正常發揮套餐用配埋兩個白飯仲有嘢飲兩杯
今次放工去開青衣
揾到間有住家餸感覺嘅餐廳
有別於其他港式茶餐廳
依間餐廳唔會太油膩同重口味
岩哂想食住家餸嘅上班一族💼
我哋今次就叫咗二人晚餐🍚

🐓瑤柱菜膽雞半隻($78)
雞肉份量多,食到淡淡瑤柱味
調味都比較清淡 如果濃味少少會好d
同埋略嫌小棠菜煮得唔夠淋身入味

🐟豉汁蒸倉魚($88)
即叫即蒸 所以都等咗一陣
出到嚟熱辣辣好正
條魚算新鮮 肉質保持到倉魚嘅滑溜
豉汁好香 用嚟送飯一流 正常發揮

套餐用配埋兩個白飯
仲有嘢飲兩杯

剛好來到青衣隨便選了一間茶餐廳試試/🍜招牌豬頸肉湯米線 ($49/57)豬頸肉烤得剛剛好🥳彈牙有嚼勁厚度適中🫶🏻.冬陰功湯底(+$2)湯底酸辣味適中✅餐單寫是🌶️🌶️個人覺得沒有想像中的辣很惹味 很香🙌🏻配上有彈性的米線很不錯😋.🍜柱侯牛腩湯麵 ($41/49)牛腩和牛筋差不多各一半🙆🏻‍♀️大小份量適中 有牛味🐮幼麵的軟硬度適中.蘿蔔鮮雞清湯🍲味道清淡蘿蔔煮得挺軟的♨️/街坊茶餐廳多元化的餐單
剛好來到青衣
隨便選了一間茶餐廳試試
🍜招牌豬頸肉湯米線 ($49/57)
豬頸肉烤得剛剛好🥳
彈牙有嚼勁
厚度適中🫶🏻
冬陰功湯底(+$2)
湯底酸辣味適中✅
餐單寫是🌶️🌶️
個人覺得沒有想像中的辣
很惹味 很香🙌🏻
配上有彈性的米線
很不錯😋
🍜柱侯牛腩湯麵 ($41/49)
牛腩和牛筋差不多各一半🙆🏻‍♀️
味道清淡
蘿蔔煮得挺軟的♨️
街坊茶餐廳
多元化的餐單
間唔中都會想食下港式冰室/茶餐廳嘅嘢食~ 青衣呢間冰室開咗好多年,係傳統懷舊嘅裝修,晚餐食小菜,有二人餐、四人餐等等~二人餐$150,可以揀2個小菜,有飯同飲品。芝麻燒汁薯仔牛柳粒 $78平時食大牌檔必點!雖然冰室整嘅唔夠大排檔嘅咁有鑊氣,但呢度整嘅都好唔錯喎。牛柳粒肉質好軟嫩無筋,味道都幾好,而且份量足夠!薯仔都幾腍,如果外皮再脆啲就更好啦~南乳香蒜肉排 $75平時比較少見到呢個菜~ 幾鍾意南乳味,就叫嚟試試。份量都幾多,粉漿唔厚,拎起就聞到南乳味,肉排肉質比牛柳粒厚實,但唔韌唔乾,保留到肉汁,加埋香蒜一齊食,幾香口惹味。叫咗凍檸茶同凍朱,正常味道啦~間唔中都可以去支持下屋邨茶餐廳

芝麻燒汁薯仔牛柳粒 $78

南乳香蒜肉排 $75

叫咗凍檸茶同凍朱,正常味道啦~

間唔中都可以去支持下屋邨茶餐廳
  • 芝麻燒汁薯仔牛柳粒
2023-07-09 44 浏览
呢間冰室夜晚除咗有普通一人套餐之外,另外仲有二至六人餐🍚可以喺幾十款小菜入面揀,今次想試單點餐牌嘅其中一個餸,所以就揀咗散叫😂沙爹金菰斑腩煲 $75呢個有啲驚喜,個沙嗲汁帶有花生味,唔會覺得辣🥜好啱撈飯,個煲入邊除咗有斑腩之外🐟亦都有好多三色椒、洋蔥等嘅配料🧅而入面嘅粉絲都吸晒啲汁好入味😝芝麻燒汁薯仔牛柳粒 $78經典嘅大排檔小菜,通常個精粹在於啲薯仔多過牛柳粒🐮薯仔先煮熟再炸,再裏上燒汁🥔鹹鹹甜甜咁令人一啖接一啖,牛柳粒嘅份量幾多,而且每件都切得幾大嚿🤓另外仲叫多咗個XO醬炒油麥菜🥬就咁睇以為隻碟唔係好深,點知食吓食吓發現都幾多菜喺入邊🙈芒果鳳仙特飲 $26見餐牌後邊仲有幾款特飲🥤就叫咗一杯試吓,呢杯就係芒果+椰汁,幾解渴🥭柑桔檸檬蜜 $18好少見茶餐廳有鹹柑桔,啱晒想養生潤下喉嚨嘅人🤣

沙爹金菰斑腩煲 $75

芝麻燒汁薯仔牛柳粒 $78

芒果鳳仙特飲 $26

柑桔檸檬蜜 $18
好少見茶餐廳有鹹柑桔,啱晒想養生潤下喉嚨嘅人🤣
我都比較少同大家介紹茶記,因為我真係好少食茶記,今次為咗快就同朋友食茶記,感覺都唔錯可以同大家介紹下。———————————————🌟香煎西冷牛扒(鐵板) $68呢個餐一開始我冇睇清楚以為係純扒餐,佢上面已經包埋例湯、薯蓉同沙律菜,但原來佢仲有主食提供,因為我叫嘅時候冇特別講佢就比咗白飯我,但我後知後覺想要求轉返意粉,餐廳都好好態度幫我拎返入廚房換一份意粉比我。感覺牛扒味道好香,雖然唔可以同出面西餐廳比,但茶記佢都煎得好腍而且份量又唔細,感覺都好抵食。另外值得一提係佢仲有沙律菜係鐵板上,都係一個幾特別嘅食法。.🌟椒絲腐乳通菜炒肥牛 $75呢個小菜好有鑊氣,個通菜亦都睇得出唔係用差嘅材料﹐炒出嚟非常翠綠又爽口。肥牛份量相對比較少,不過食落都唔錯,唔係果種好韌嘅肉,食落都非常唔錯。.🌟班蘭玉露特飲 跟餐+$8見幾特別又唔貴就叫咗杯試,上台個顏色係翠綠色加漸變,真係冇諗過茶記都可以打卡🤣飲落有好香椰香味,但味道就偏甜少少,如果可以少甜就更好喇!
———————————————
🌟香煎西冷牛扒(鐵板) $68
🌟椒絲腐乳通菜炒肥牛 $75
🌟班蘭玉露特飲 跟餐+$8
2023-06-01 114 浏览
二人餐 💰$150二人套餐都幾抵食 每人一百蚊都唔洗可以食到大排檔咁嘅小菜二人餐包括兩個小菜 包白飯、湯同野飲~-🐟椒鹽脆鯛魚片外皮酥脆 內裡鮮嫩 搭配椒鹽嘅味道非常開胃不過如果可以配一啲醬汁食就更好!-🥘咖喱牛腩煲牛肉燉得非常軟爛 咖喱味道濃郁香辣加上三色椒嘅鮮甜 口感豐富

二人餐 💰$150
二人套餐都幾抵食 每人一百蚊都唔洗
可以食到大排檔咁嘅小菜
二人餐包括兩個小菜 包白飯、湯同野飲~
🐟椒鹽脆鯛魚片
外皮酥脆 內裡鮮嫩 搭配椒鹽嘅味道非常開胃
不過如果可以配一啲醬汁食就更好!

🥘咖喱牛腩煲
牛肉燉得非常軟爛 咖喱味道濃郁香辣
加上三色椒嘅鮮甜 口感豐富
眼見時下越黎越多fusion菜餐廳, 越黎越多cafe, 有時都想品味一下傳統既冰室或者茶餐廳位於青衣既呢間賓墟冰室, 無論係裝橫定係食物都充滿傳統冰室既氣息常餐 - 沙嗲牛肉麵配牛油西多士及火腿忌廉奄列黎到傳統冰室,叫個常餐既沙嗲牛肉麵先!沙嗲濃郁,每片牛肉都係大大塊既,正多士好香脆,加上鮮牛油既香味,除左菠蘿包之外就一定要試牛油西多呢個奄列就比較有趣,佢係有忌廉蘑菇汁喺入邊,幾有特色小食 - 吉列魚柳炸得非常香脆既吉列魚柳,口感非常好魚肉豐厚,每啖都係每口魚肉,正啦紅豆冰黎到傳統冰室,講真,唔叫杯紅豆冰真係對唔住自己呢度既紅豆冰起沙起得好夠味道甜美,好適合係週末為繁忙既你叉一叉電鹹檸七鹹檸七可以話係傳統冰室另一樣必叫嘅傳統飲品鹹檸味非常濃,配合七喜既清爽感覺,飲杯鹹檸七真係人間樂事可以好好享受一下呢個下午茶時光啦

常餐 - 沙嗲牛肉麵配牛油西多士及火腿忌廉奄列
黎到傳統冰室,叫個常餐既沙嗲牛肉麵先!
沙嗲濃郁,每片牛肉都係大大塊既,正
呢個奄列就比較有趣,佢係有忌廉蘑菇汁喺入邊,幾有特色

小食 - 吉列魚柳
炸得非常香脆既吉列魚柳,口感非常好
魚肉豐厚,每啖都係每口魚肉,正啦

紅豆冰
黎到傳統冰室,講真,唔叫杯紅豆冰真係對唔住自己
呢度既紅豆冰起沙起得好夠
味道甜美,好適合係週末為繁忙既你叉一叉電

鹹檸七
鹹檸七可以話係傳統冰室另一樣必叫嘅傳統飲品
鹹檸味非常濃,配合七喜既清爽感覺,飲杯鹹檸七真係人間樂事

可以好好享受一下呢個下午茶時光啦