2022-09-05 239 浏览
嗌咗兩個凍嘅糖水,黑糖芋圓鮮奶同埋榴連忘返,結果兩個都唔凍。。。水準勁低,只不過係全部嘢放埋一齊然後再加啲花奶,芋圓一patpat  ,其實都冇咩講,總之就係難食水準極低
2022-09-05
2022-07-20 264 浏览
食完飯同冇嘢做,落街食碗糖水,天氣咁熱嘅叫咗個芒果雪山🏔️,心太軟配雲呢拿雪糕,榴槤控嘅朋友一定要叫返個流連忘返😂最終,叫咗兩款小食,一個係椒鹽燒賣同埋另一個係鹽酥雞芒果雪山,軟綿綿嘅芒果棉花冰,再配上小丸子,再配上芒果粒同爆珠芒果,依家天氣咁熱,解熱一流😗心太軟配雲呢拿雪糕,味道都正常,做到流心嘅效果😊流連忘返,當中裏面包左好濃郁嘅榴槤肉,黑糯米,西米,小丸子同埋椰汁🥥,鍾意食榴槤嘅朋友,一定要叫,榴槤肉超多,食完之後好滿足!叫咗兩款小食,味道都唔錯,小編就鍾意食炸燒賣多啲,不過鹽酥雞都味道不錯😌

心太軟配雲呢拿雪糕,味道都正常,做到流心嘅效果😊

2022-07-20 174 浏览
晚餐完後一直都很想吃甜品,尤其是和榴連有關的,同行朋友一直都不太喜歡飯後甜品,不過因為現在是榴連季節,所以又問了住在上水的朋友,就直去這間.到門口要等位,所以先看一下openrice, 但發現食評都是像常餐那種,而在門外看進去食客都好像在吃常餐那種,突然有種感覺是不是去錯地方,但一揭門外餐牌是有糖水,細看發現原來這間前身是糖水店,後來加入了常餐類的食材.其實都已經鎖定了榴連系,只是在想配那些好.最後叫了榴連涼粉,中間的椰子味雪糕很好味,要快吃因為溶得很快,白色涼粉原來是椰汁糕,是我至愛,所以吃到很開心,透明應該是大菜糕,黑涼粉有點硬,我喜歡吃軟淋淋的那種,榴連好像是D24, 好吃,基本上榴連肉是熟都是好吃😋吃完在想朋友果然沒介紹錯👍

其實都已經鎖定了榴連系,只是在想配那些好.

榴連涼粉

吃完在想朋友果然沒介紹錯👍

2022-07-16
榴連涼粉
係屋企叫咗外賣APP已經比原定時間遲咗半個鐘...可能舖頭比較忙,咁我心諗唔緊要啦等多陣嚟到嘅時候真係嬲到喊個croffle係!未!熟!嘅!!!!我等咗成個鐘比啲唔熟嘅嘢我!!睇相可以見到,成舊麵團仲係冷冰冰嘅麵團正常應該係一層層牛角包切面....等於呢個甜品我淨係可以食嗰兩條香蕉..仲有半溶嘅雪糕....真心好失望😭😭😭諗住打返去舖頭查詢,點知已經閂左門無人聽電話(因為我都等咗個幾鐘,已10點了),第二日再打去都冇人聽!!!
係屋企叫咗外賣APP
已經比原定時間遲咗半個鐘...
可能舖頭比較忙,咁我心諗唔緊要啦等多陣
嚟到嘅時候真係嬲到喊
個croffle係!未!熟!嘅!!!!
我等咗成個鐘比啲唔熟嘅嘢我!!

睇相可以見到,成舊麵團仲係冷冰冰嘅麵團
正常應該係一層層牛角包切面....
等於呢個甜品我淨係可以食嗰兩條香蕉..
仲有半溶嘅雪糕....真心好失望😭😭😭

2022-04-13 272 浏览
茶記都有港式全日早餐食🤣🔹全日早餐 ($48)有豬扒, 腸仔, 煎蛋, 薯格, 沙律, 茄汁豆, 同埋菠蘿油🧈煎蛋係用日本雞蛋, 蛋香濃郁😋五十蚊以內居然食到個豐富既全日早餐!! 好飽😳菠蘿油如果烘熱會更好😃🔹即烤蜜糖厚切牛奶吐司 ($25)唔洗多講都會想像到個味道😋😋甜到入心😍不過略嫌多士唔夠厚同唔夠熱🫢🔹花雕炸雞 ($35)👍🏻👍🏻👍🏻而個隱藏menu超級好味‼️‼️雞肉炸得好香脆, 但依然保持到肉汁, 外脆內嫩🥰食落仲有微微酒香散發出來, 有別於一般炸雞😋😋🔹榴槤酥皮拿破崙($55)酥皮超級酥脆, 唔會過硬, 切落去"索索聲"🤩中間夾住有檸檬味既吉士醬同香濃幼滑既榴槤蓉份量幾多, 都唔錯😁係行山前食左個又豐富又平既午餐, 唔錯☺️支持小店~~
茶記都有港式全日早餐食🤣

🔹全日早餐 ($48)
有豬扒, 腸仔, 煎蛋, 薯格,
沙律, 茄汁豆, 同埋菠蘿油🧈
煎蛋係用日本雞蛋, 蛋香濃郁😋
五十蚊以內居然食到個豐富既全日早餐!!
好飽😳
菠蘿油如果烘熱會更好😃
全日早餐

🔹即烤蜜糖厚切牛奶吐司 ($25)
唔洗多講都會想像到個味道😋😋
甜到入心😍
不過略嫌多士唔夠厚同唔夠熱🫢

🔹花雕炸雞 ($35)👍🏻👍🏻👍🏻
而個隱藏menu超級好味‼️‼️
雞肉炸得好香脆, 但依然保持到肉汁,
外脆內嫩🥰
食落仲有微微酒香散發出來,
有別於一般炸雞😋😋

🔹榴槤酥皮拿破崙($55)
酥皮超級酥脆, 唔會過硬, 切落去"索索聲"🤩
中間夾住有檸檬味既吉士醬
同香濃幼滑既榴槤蓉
份量幾多, 都唔錯😁

係行山前食左個又豐富又平既午餐,
唔錯☺️
支持小店~~
📍賞糖冰室 - #YFF上水 💛💎-呢間小店本身係一間糖水舖,疫情之下為生存自保而轉型為冰室,同時供應糖水、甜品、小食同埋一啲簡單輕食。店內裝修走懷舊路線,以舊年代冰室為主題,牆身有幾幅特別嘅壁畫。呢日黎到上水踩單車,就決定入黎嘆個下午茶,支持一下呢間良心小店💛💡榴槤酥皮拿破崙 ($55)呢碟甜品份量十足,足足有三大件拿破崙,同朋友分食一流~拿破崙以上下兩塊非常酥脆嘅千層酥皮,中間夾住檸檬吉士醬同埋榴槤蓉組成。拿破崙酥皮嘅酥脆程度令人喜出望外,用刀輕輕一切就可以分成小件,唔會好似出面果啲咁食到好狼狽。檸檬吉士醬帶微酸出奇地同香濃幼滑嘅榴槤蓉頗為匹配,中和榴槤膩感。💡磚頭西多士 ($39)西多士切成小件油新鮮即炸,一口size非常的骰可愛。西多士份量不少,每粒都炸到金黃色,邊位炸到脆卜卜,而且咬落質地頗為鬆軟,每啖都充滿住牛油同煉奶既咸甜,邪惡之選。💡招牌蒜辣雞翼尖 ($19)味道同元朗x仔雞翼尖不相伯仲,蒜味超重,而且辣辣地幾惹味,掛住呢個味道嘅朋友可以轉戰黎呢到一解口癮,相信一定唔會令你失望👅💡花鵰炸雞 ($35)炸雞食落好香酒味,完全提升咗炸雞味道層次,非常特別👏🏻 而且炸雞炸到外
📍賞糖冰室 - #YFF上水 💛💎
呢間小店本身係一間糖水舖,疫情之下為生存自保而轉型為冰室,同時供應糖水甜品、小食同埋一啲簡單輕食。店內裝修走懷舊路線,以舊年代冰室為主題,牆身有幾幅特別嘅壁畫。呢日黎到上水踩單車,就決定入黎嘆個下午茶,支持一下呢間良心小店💛

💡榴槤酥皮拿破崙 ($55)

💡磚頭西多士 ($39)

💡招牌蒜辣雞翼尖 ($19)

💡花鵰炸雞 ($35)
炸雞食落好香酒味,完全提升咗炸雞味道層次,非常特別👏🏻 而且炸雞炸到外脆內軟,炸皮唔會太厚,肉質幾嫩滑,絕對係高水準之作。

💡All day breakfast ($48)
估唔到係香港竟然可以用四十幾蚊就可以食到一個all day breakfast,見到咁抵就諗都唔諗就order咗。呢個套餐非常豐富,配料有豬扒、薯枱、炒蛋、沙律菜、茄汁豆,仲跟件菠蘿油。炒蛋採用咗日本雞蛋,色澤金黃,蛋味香濃,而且仲炒到好滑!菠蘿油烘到好熱辣辣,夾咗塊好厚既牛油,食到呢個咁滿足既餐其實已經飽到捧住個肚🤰🏻

另外我地仲跟餐嗌咗炭烤奶茶同埋荔枝梳打,前者消暑解渴,啱晒踩完單車嘅我地🤟🏻;前者飲落帶微微焦糖味,飲落幾香滑,茶味清香,整體唔會太甜👍🏻
踩單車由屋企去上水一粒鐘都唔洗,週末想出下街又唔想同人逼,去上水都有些少旅行feel。尤其石湖墟啲樓全部都樓高三層,好似積木咁整齊排列,幾可愛。賞糖冰室之前只賣甜品,之後轉營賣埋各種茶記食物,怪唔得餐牌選擇特別豐富。𖦹 千層榴槤拿破崙 $55已經唔記得上次食榴槤係幾時,畢竟香港唔多地方有得食,又估唔到呢度會有喎。兩層非常鬆脆既千層酥皮中間夾住吉士醬以及香濃幼滑嘅榴槤蓉,榴槤fans必嗌。𖦹 沙拉海苔魷魚鬚$36炸粉薄,咬落每啖都脆卜卜好似食緊薯條咁,兼有紫菜嘅香味(reminds me of 金拱門和風紫菜味shake shake薯條),令人食唔停口!𖦹 全日早餐 $48 喺cafe叫一杯咖啡嘅價錢可以食到個adb,抵到飛起,仲有唔同combo任君選擇,度身定做咁濟。炒蛋採用日本雞蛋,口感滑溜,蛋香濃郁; 香煎雞扒肉嫩多汁,菠蘿油勁大舊牛油,極為邪惡,如果再烘熱啲就好。另有辣薯格、茄汁豆、雜果沙律,整體賣相、味道皆討好。𖦹 即烤蜜糖厚切牛奶多士 $25 呢個多士脆嘅程度係食落「索索」聲,很誇張,配上蜜糖、煉奶,係樸實簡單嘅美味,但期望多士會再厚身啲。𖦹 伯爵鮮奶茶 +$5 奶茶香滑而唔

𖦹 千層榴槤拿破崙 $55

𖦹 沙拉海苔魷魚鬚$36

𖦹 全日早餐 $48

𖦹 即烤蜜糖厚切牛奶多士 $25

𖦹 伯爵鮮奶茶 +$5

奶茶香滑而唔過甜,帶伯爵茶嘅清香。

𖦹 荔枝梳打 +$12

我會話係荔枝玉露嘅有氣版,夏天飲一定仲正,消暑解渴。
千層榴槤拿破崙
2022-04-02
千層榴槤拿破崙
2022-03-25 141 浏览
勞動完一日最幸福莫過於食甜品解汗水😂😎經過賞糖冰室見到有新品🤤抹茶牛乳奶凍 ($28)外賣加一奶凍面層灑滿一層抹茶粉每一羹嘅奶凍都占一點抹茶但感覺抹茶同奶凍係分開 吾完整價錢上相對貴🙊
勞動完一日最幸福莫過於食甜品解汗水😂😎

但感覺抹茶同奶凍係分開 吾完整
價錢上相對貴🙊
外卖自取
2022-03-21 122 浏览
全日早餐$48有包有肉有沙律有茄汁豆有薯角有蛋有午餐肉有飲品算幾抵,椰皇燉奶也幾滑不過底部唔夠熱,不過所有餐具杯都係即棄膠叉紙杯,可能疫情關係唔夠人手洗餐具掛又或者咁樣安全啲,不過就比較唔環保♻️.#上水#甜品#椰皇#湯圓#三文治#午餐肉#蛋#egg#🥚#たまご#菠蘿包#下午茶
叫deliveroo 好難食 😰😡😡成$226 得咁多野 加碗楊枝甘露楊枝甘露死甜 冇芒果味 奶水嚟燉蛋好散 係咪買返嚟賣比客?😅😂心太軟 冇皮?微暖 吓?好似食緊Nutella 醬 不如自己加我叫榴槤酥皮拿破崙 點解會有檸檬味嘅?呃錢!! 真係唔講粗口唔得新界人做嘢那西啲😥 九龍求其一間都好過佢望住個價錢食到好嬲
叫deliveroo
好難食 😰😡😡
成$226 得咁多野 加碗楊枝甘露
楊枝甘露死甜 冇芒果味 奶水嚟
燉蛋好散 係咪買返嚟賣比客?😅😂
我叫榴槤酥皮拿破崙 點解會有檸檬味嘅?
呃錢!!
真係唔講粗口唔得
新界人做嘢那西啲😥 九龍求其一間都好過佢
望住個價錢食到好嬲
外卖送餐
上水賞糖冰室🏠✨|上水必食推介 平民價的美味 花雕炸雞 椰皇燉桃膠|🙈賞糖冰室前身係主打糖水,甜品既舖頭,仲記得讀書既時候,成日同friend放學去食糖水,絕對係童年回憶🙈。但近期,因為疫情既衝擊,佢就轉左做冰室,不過仍然保留左佢地部分既甜品,去吸引食客🤔✨依家餐牌好豐富,全日早餐,常餐,午餐,中西式糖水樣樣齊。仲有唔少特色既食物☺️。今次我就揀左比較特別既野食試下😛芝士白汁雞扒烏冬 $52賣相好好,特別係塊雞扒,一睇就煎得好好,仲大塊過我既手掌😂整體份量望落都好多。味道方面,雞扒肉質好嫩,味道夠,唔會太重口味,醬油味好香☺️,塊雞扒真係大到食極都仲有😂 烏冬就算我影左好耐相,都仲係好彈牙,唔錯。芝士白汁方面,芝士味唔算多,但白汁味就好濃郁,好creamy同順滑,推介~✨✨☕️跟餐 炭烤奶茶跟餐我就揀左炭烤奶茶,上面有一層奶泡。飲落都真係幾特別,微微炭烤味,風味都唔錯,茶味比較清香☺️,唔錯~🐣花雕炸雞 $32尼個必食推介!快d mark低佢!正常酒係加熱之後,酒精會揮發,所以變相就無乜酒味🤔。但尼款炸雞,一路食,一路聞到花雕酒味,一路又食到有花雕酒味😂 平時食凍食既花雕小食就真係食得多,估唔
上水賞糖冰室🏠✨
|上水必食推介 平民價的美味 花雕炸雞 椰皇燉桃膠|

🙈賞糖冰室前身係主打糖水甜品既舖頭,仲記得讀書既時候,成日同friend放學去食糖水,絕對係童年回憶🙈。但近期,因為疫情既衝擊,佢就轉左做冰室,不過仍然保留左佢地部分既甜品,去吸引食客🤔

芝士白汁雞扒烏冬 $52

☕️跟餐 炭烤奶茶

🐣花雕炸雞 $32
尼個必食推介!快d mark低佢!正常酒係加熱之後,酒精會揮發,所以變相就無乜酒味🤔。但尼款炸雞,一路食,一路聞到花雕酒味,一路又食到有花雕酒味😂 平時食凍食既花雕小食就真係食得多,估唔到配炸雞都好夾😍😍🤩。炸雞熱辣辣,好脆,炸粉唔會太厚,肉質好嫩滑!分量多,所以$32真係好抵!🤩✨絕對會不斷買😂

千層榴槤拿破崙 $55
當我睇佢menu, 以為$55應該得一舊,點知原來有3舊,性價比太高😂講返味道先,尼款拿破崙由兩層超級脆既千層酥皮,檸檬味既吉士醬,榴槤蓉製成。原本以為酸既檸檬吉士配上榴槤蓉會好似壞左既榴槤味咁,但原來唔會,反而係更加突出左榴槤既味道,榴槤蓉既份量仲要好多!😍☺️

🥥原個椰皇燉桃膠 配流沙奶黃湯圓 $65
原本上到台我覺得佢比想象中細🤔,但食落我就知點解。佢所用既材料應該有椰奶,桃膠,紅棗,蔗糖。整體感覺上真係好養顏,好滋補☺️。再加上可以食埋佢既椰子肉,好嫩滑,有少少彈牙。桃膠好軟,好滑,尼個都係必食!🤩仲配埋兩粒尼排既新產品 奶黃湯圓,好似食既奶黃月餅既湯圓版😂 建議兩個人share!

估唔到係上水都有質素唔錯🥲,有新意既冰室,希望佢地繼續保持到水準,可以比更多人知道,上水係有間咁好味既良心小店。遲下返去再食其他,聽講個番茄湯都好正😛

📍賞糖冰室 (上水)
上水新成路125號地舖
居於港島四年有多,好日都唔過海,今次一過就過到黎上水~旅行感滿滿。北區同港島嘅街道長得完全不一樣,係冰室走出黎放眼望向左右竟然只得一橦十幾廿層嘅「高樓大廈」,心諗香港竟然仲有未被地產商開發之地☁️𖤐推介!❝沙拉海苔魷魚鬚❞ ($36)魷魚鬚質地實淨,帶輕量Q彈咬口,炸皮一樣唔走酥脆路線而係實的的個種,最有特色嘅係搭配嘅醬汁,少見以芥末醬配搭魷魚鬚,感覺似係街邊小食檔嗌凍八爪魚串串個隻味、配落熱食嘅炸魷魚鬚上面,新奇!𖤐推介!❝芒甸園❞ ($45)每次去甜品鋪都必嗌芒果類甜品,依到嘅芒甸園係包含芒果布甸、豆腐花、小丸子、椰汁同原個芒果,用料大方、配搭適宜,最緊要嘅係芒果肉甜中帶微酸、口感軟綿無渣,係唔算當造嘅2月份都食到靚芒果,滿足!𖤐同行友人嗌咗 ❝榴槤酥皮拿破崙❞ ($55),無法接受榴槤嘅我只可以講有三件大大份睇落好抵食(੭˙꒳˙)੭ 另外飲品方面 ❝符香蘋果茶❞ ($28 → 跟餐$12) 同埋 ❝炭烤奶茶❞ ($25) 屬正常發揮,奶茶係奶味重過茶味個種。𖤐𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃以懷舊港式冰室風格裝修,綠色卡位同牆身壁畫都有舊時冰室的味道,值得一提嘅係依到由早午晚餐到甜
𖤐
推介!❝沙拉海苔魷魚鬚❞ ($36)
𖤐
推介!❝芒甸園❞ ($45)
𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
以懷舊港式冰室風格裝修,綠色卡位同牆身壁畫都有舊時冰室的味道,值得一提嘅係依到由早午晚餐到甜品都有供應!
𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫 𓏸𓂂 𓈒𓂃
沙拉海苔魷魚鬚 ($36) & 芒甸園 ($45) & 榴槤酥皮拿破崙 ($55) & 符香蘋果茶 ($28 → 跟餐$12) & 炭烤奶茶 ($25)
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
適合場景 | 休閒用餐
2022-01-22 124 浏览
透過外賣平台叫左個甜品set,收成百幾蚊以為都ok.點知收到個輕飄飄嘅紙盒時已深感不妙!打開一睇個個都「吓?唔拿係呀麻?」大家一齊睇相得果幾舊野收我成百幾蚊?不過價錢唔係問題,但都俾番啲相對價值嘅嘢俾人好啲囉!下次都係自己落街買個雪糕算!無下次謝謝
透過外賣平台叫左個甜品set,收成百幾蚊以為都ok.
點知收到個輕飄飄嘅紙盒時已深感不妙!
打開一睇個個都「吓?唔拿係呀麻?」
大家一齊睇相
得果幾舊野收我成百幾蚊?
不過價錢唔係問題,但都俾番啲相對價值嘅嘢俾人好啲囉!
下次都係自己落街買個雪糕算!無下次
謝謝
2022-01-22
外卖送餐
宵夜
2022-01-13 103 浏览
賞糖冰室🧊呢間原本係位於上水甜品舖,最近做埋冰室,之前食糖水都會成日嚟呢度,今次就嚟試吓睇吓佢啲食物整成點😏今次主要係啲食物,而甜品就要三點後先有得供應🍧全日早餐:平時喺Cafe就見得多All day breakfast,估唔到喺冰室都有中式嘅All day breakfast喎🤓呢度可以有好多唔同嘅配搭:雞扒/豬扒、煎蛋/炒蛋/腸仔/餐肉、薯格、茄汁豆、沙律,而平時西式嘅多士就可以揀:菠蘿油/豬仔包。全部食物都整得幾好,最重要係價錢相比西式平好多,只係普通茶餐價,夠晒經濟實惠,想食個靚靚早餐頂下癮黎喺度就啱啦!🥳伯爵鮮奶茶:奶真係好滑,茶同奶嘅比例啱啱好🥰人氣鹽酥雞軟骨:超級大份,可以幾個人一齊share😚嗰日嗌咗小辣我已經頂唔順🥲所以食唔到辣嘅朋友記得走辣😂沙拉海苔魷魚鬚:十分推薦呢個小食!炸粉唔多,啱啱好包到啲魷魚,另外啲紫菜味唔係另加紫菜粉,而係加喺炸粉入面,所以每一條都食到紫菜味,上面加埋沙律醬,失落唔會覺得漏🤤。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。全日早餐:$48伯爵鮮奶茶:$31人氣鹽酥雞軟骨:$30沙拉海苔魷魚鬚:$36餐廳:Fusion Tens 合十Over
賞糖冰室🧊

全日早餐:

伯爵鮮奶茶:
奶真係好滑,茶同奶嘅比例啱啱好🥰

人氣鹽酥雞軟骨:

沙拉海苔魷魚鬚:
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
全日早餐:$48
伯爵鮮奶茶:$31
人氣鹽酥雞軟骨:$30
沙拉海苔魷魚鬚:$36
餐廳:Fusion Tens 合十
Overall (Out of 5): 🔆🔆🔆🔆
地址:上水新成路125號地舖
2021-12-26 105 浏览
以前嚟食下宵夜飲下糖水,都會嚟呢一度,原來而家仲變咗間冰室。由早餐開始至到夜晚都有得用餐,當然有糖水甜品🍮之餘,仲有鹹食常餐供應,提供多一個選擇俾顧客享用😌———————————————————————————🥢芫茜皮蛋湯米粉配瑞士雞翼💬除咗配飯🍚同意粉🍝,仲有芫茜皮蛋湯揀,見到好多食客都係揀呢款,濃味配清淡都係好配搭😌.🥢全日早餐💬的確幾點起身都可以食到,豬扒跟芝麻包,加埋茄汁豆、炸薯格、沙律🥗,一樣可以好豐富😌.🥢桃膠桂圓紅棗茶、芋圓豆腐花湯丸💬留意返,要三點後先可以叫,所以要食完晏晝先可以再點,做慣糖水舖嘅有一貫水準,天氣凍食碗熱糖水係最好不過😌
———————————————————————————
🥢芫茜皮蛋湯米粉配瑞士雞翼
🥢全日早餐
🥢桃膠桂圓紅棗茶、芋圓豆腐花湯丸