2022-01-29 418 浏览
嗌外賣唔係個個都係送去屋企,如果冇工具提供,點解唔夾開少少個蟹腳,等啲客容易啲食,$162一碗烏冬,主打就係隻蟹腳,但偏偏食唔到,堂食都話可以問職員借鉸剪啫,依㗎對住個蟹腳好無奈!咁我打電話去餐廳,想知道點解唔夾開小小個殻先出外賣,第一次打去有職員同意退款,其後反口,佢叫我自己諗辦法食隻蟹腳,佢哋係無提供工具,又話出咗order,點先食到個責任唔喺佢到,一向都咁樣出貨,師傅話不嬲都唔會夾開個蟹腳,如果堂食我明白,賣相會靚啲,但依家係外賣,如果你做唔到令到個客容易啲食個蟹腳,點解仲要放喺外賣menu?
松葉蟹帆立貝蟹棒魚籽鯛魚濃湯烏冬

2022-01-29
外卖送餐
2022-01-08 307 浏览
今次嚟赤鯛食個「元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬」($86)真係有啲失望。雖然個主角係個湯同烏冬、但係今次個叉燒又乾又硬、好似柴咁、差過肉乾。睇賣相都知啦, 點解廚房見到都出俾客人食?!同個店員反應、佢解釋個叉燒係煎過嘅、但係肯換俾我。我話唔駛換咁嘥嘢、俾另外兩塊叉燒算啦。結果另外兩塊一樣又乾又硬、啲肥邊得個油字、心諗好彩我冇叫$128多叉燒嘅湯烏冬咋。如果有下次嚟、會揀其他配菜、一定唔叫叉燒。真係有啲可惜、個鯛魚湯同個烏冬我鐘意食㗎 😞

叉燒
2021-12-13 341 浏览
係IG見到呢間龍蝦🦞烏冬好吸引。專程過嚟試吓,不過我懶惰唔想剝蝦,想試吓鯛魚濃湯,我地一坐低,已經聞到少少魚腥味。不過呢種味道尚可接受。🍜蒲燒鯛魚腹鯛魚濃湯烏冬 $98呢款菜餐廳既招牌之一,蒲燒鯛魚。見到咁多蒲燒汁係面,已經聽到直升機聲 #伏伏伏伏伏 如果原材料新鮮好味,我覺得唔需要落咁多醬汁去蓋住。第一次食鯛魚,肉質幾滑,夾起上黎唔會散。鯛魚湯飲落無腥味,味道可以再濃d。🍛北海道咖喱吉列豚肉 $88隔離位叫左咖喱飯。我試左一啖,咖喱唔算辣,亦唔太甜。呢個質素我寧靜買包咖喱磚返屋企整(笑

🍜蒲燒鯛魚腹鯛魚濃湯烏冬 $98

🍛北海道咖喱吉列豚肉 $88
2021-08-17 1140 浏览
經過幾次都見門口個menu都幾吸引, 今日便來個早lunch試試!Order了一個鯛魚腹定食和吉列豬扒定食:- 兩款賣相都唔錯,餐湯不是一般的麵豉湯,而是鯛魚湯,夠鮮甜和魚味重,好飲👍🏻!- 其他前菜都ok! - 兩個飯好乾又有點硬,好明顯落唔夠水又煮唔夠 (有點懷疑是否隔夜飯🤔),不是日本米,可能是大陸珍珠米吧,扣分😔!- 鯛魚腹ok,要跟飯一齊食先好食,但飯的質素呢…..☹️!- 炸豬扒overcook, D肉又乾又實😔- 餐飲叫了綠茶和咖啡,menu寫住日式炭培咖啡,朋友問清楚是否即磨或日式炭燒咖啡,店員回答是即冲咖啡粉….失望😣,最後改了柚子茶!明白是港式日本菜,也不能作比較,但百幾元一個set lunch有好多日本餐廳都食到。只是覺得有冇用心去做一件事和煮一道菜;另外,店員來收拾我吃完前菜的碟子,一隻叠一隻時發出的聲音很大,我也呆一呆望住佢….., 所以員工的質素也同等重要!

Order了一個鯛魚腹定食和吉列豬扒定食:

- 其他前菜都ok!
- 炸豬扒overcook, D肉又乾又實😔

2021-07-26
今次推介主打鯛魚湯底嘅烏冬 拉麵店🍜呢間餐廳位於港島區性價比好高嫁❗⭐ 鱈場蟹棒鯛魚濃湯烏冬$46*送柚子蜜茶濃沃嘅鯛魚湯底 湯底唔會太鹹 👍有香香魚湯味烏冬係扁身果種 幾有咬口鱈場蟹棒唔算好鮮味🙈不過以咁嘅價錢 仲送嘢飲 算好抵食㗎喇👍推薦指數:⭐⭐⭐⭐ 露筍牛肉捲烏冬 $52牛肉捲嘅牛肉分量多🤩一捲有兩片牛肉牛肉都幾有牛味 👅可惜牛肉唔算淋 有啲難咬開🙈烏冬湯底都係鯛魚味👍推薦指數:⭐⭐⭐📍總括而言,如果想試一間平價而湯底又唔會太差嘅烏冬,對食物質素又唔會有好高要求嘅話,呢一間可以一試❗赤鯛灣仔灣仔道221A號天樂大廈地舖
今次推介主打鯛魚湯底嘅烏冬 拉麵店🍜

赤鯛
灣仔灣仔道221A號天樂大廈地舖
雪螃蟹棒鯛魚濃湯烏冬
蘆筍牛肉捲烏冬
Oysters, squids and salmon roe udon 🦑廣島蠔烏賊三文魚籽鯛魚濃湯烏冬🦪🍜 $108間餐廳嘅濃湯烏冬好高質😍濃郁嘅魚湯係用幾種唔同嘅日本魚烹調幾個鐘頭熬製出黎,有誠意得來味道好鮮甜🐟,飲到停唔到口!而廣島蠔同埋烏賊都好新鮮,成碗烏冬仲有唔同嘅配料口感層次豐富,性價比都算好高,下次可以再試其他款嘅湯烏冬或者定食餐廳仲有免費冰凍嘅檸檬水,係熱辣辣嘅夏天又真係健康得來又解暑,仲可以美白添
廣島蠔烏賊三文魚籽鯛魚濃湯烏冬🦪🍜 $108

湯一黎到,試一啖就食到果種淡淡的腥臭,好神奇,原來少見的鯛湯係呢個味!豬扒同我係大快活食既吉朱咖喱飯用既豬係一樣,味道、口感、炸漿狀態等等都好似,好有親切感!百幾蚊就食得番大快活質素既日本菜,出色。
百幾蚊就食得番大快活質素既日本菜,出色。
👍🏻江戶吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬 $88招牌鯛魚濃湯鮮甜,魚味好突出但唔腥😋稻庭烏冬麵質幼滑,軟硬適中配菜有娃娃菜、海帶、蔥同腐皮絲,好吸湯🤪豬扒厚切,脆粉薄薄炸得脆卜卜可惜肉質偏瘦有啲鞋🤧味道:7/10性價比:7/10-👌🏻元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬 $86有啲失望,叉燒差唔多八成都係肥肉😵叉燒邊邊位燒得微脆,味道有啲似燒腩仔層皮既感覺,幾香口但瘦肉部份肉質偏乾,好似豬肉乾咁🤭味道:7/10性價比:6/10
👍🏻江戶吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬 $88
招牌鯛魚濃湯鮮甜,魚味好突出但唔腥😋
稻庭烏冬麵質幼滑,軟硬適中
配菜有娃娃菜、海帶、蔥同腐皮絲,好吸湯🤪
豬扒厚切,脆粉薄薄炸得脆卜卜
可惜肉質偏瘦有啲鞋🤧
味道:7/10
性價比:7/10

👌🏻元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬 $86
有啲失望,叉燒差唔多八成都係肥肉😵
叉燒邊邊位燒得微脆,味道有啲似燒腩仔層皮既感覺,幾香口
但瘦肉部份肉質偏乾,好似豬肉乾咁🤭
味道:7/10
性價比:6/10

2021-05-12
2021-05-15 592 浏览
在灣仔銅鑼灣交界的天樂里和灣仔道,曾經是小弟晚飯和宵夜經常光顧之地,現在卻感覺有點凋零,還好總有一兩間特別一點的餐廳,途經附近仍然可以找到好吃的。在天樂里旁邊有這樣的一間日式小店 - 赤鯛。店內日式木質裝修,挺有在日本光顧連鎖店時的感覺,現在去不了日本,在香港找到這樣的環境,也好聊解思鄉之情吧。店內冷氣很充足,今日天氣炎熱🥵,坐進來正好。而且我將會點湯烏冬,如果冷氣不夠,怎麼辦?在這裡我覺得必點一定是店家的招牌 - 鯛魚濃湯烏冬,至於配什麽餸,全憑個人喜好,豐儉由人,高級至鮑魚、龍蝦,平民至叉燒、炸豬扒都有得選,選擇不比譚仔少!她的鯛魚湯非常濃稠,沒有半點鯹味。魚湯最忌有鯹味,顯得格外不新鮮。這裡的魚湯,帶有濃烈的香氣、質感濃稠、鮮甜。這裡的叉燒也是一絕,面積很大、薄薄的一片,肥瘦均勻,沒有半點羶味,入口不會感到很油膩,但size卻令人很滿足。小食也有不少選擇,有炸物、沙律,還有這個牛肉露筍卷。牛肉和汁配搭得很好,十分惹味,露筍的青味也不太重,沒有喧賓奪主。這裡有我最喜歡的炭燒咖啡,在日本文化風行香港時,曾經非常的流行,深黑色的型格,配上淡淡的苦澀味和濃厚的咖啡回甘,小弟覺得是男士夏天
在天樂里旁邊有這樣的一間日式小店 - 赤鯛。

叉燒鯛魚湯烏冬

肥牛露筍卷

冰炭燒咖啡

這裡有我最喜歡的炭燒咖啡,在日本文化風行香港時,曾經非常的流行,深黑色的型格,配上淡淡的苦澀味和濃厚的咖啡回甘,小弟覺得是男士夏天的必然選擇。
2021-05-15
叉燒鯛魚湯烏冬
肥牛露筍卷
冰炭燒咖啡
那天剛好想吃湯麵🍜熱騰騰的感覺實在太舒服,誤打誤撞進去了一間以濃厚鯛魚湯為主的烏冬店,以木系為主的裝修,環境舒適,味道也有驚喜👍🏼————————————————蒲燒鯛魚腹鯛魚濃湯烏冬(配野菜) $78烏冬麵質很滑,湯底很鮮味,如果喜歡喝魚湯的朋友值得一試。鯛魚腹吃起上來,真的很像吃饅魚😂😂 可能是蒲燒汁的關係。套餐來說又有沙律跟飲品,性價比高👍🏼江戶吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬(配野菜) $68吉列豚肉肉質比較硬,這有點兒失望,但烏冬湯底又拉回了一點分數。———————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅

————————————————

蒲燒鯛魚腹鯛魚濃湯烏冬(配野菜) $78
蒲燒鯛魚

江戶吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬(配野菜) $68
江戶吉列豚肉
江戶吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬(配野菜)

———————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅
蒲燒鯛魚
2021-04-24 514 浏览
琴晚同朋友staycation 中午起身睇app 見到有日本嘢食外賣叫咗兩個lunch set 1️⃣十和田牛肉飯定食2️⃣江户吉列豬定食兩個定食都送好多side dish 👉🏻有沙律: 普通沙律,不過啲菜係好新鮮配芝麻醬的👉🏻醬油年糕包: 因為送到黎已經涷咗,裏面個年糕變硬咗,不過唔係咁入味,所以麻麻地👉🏻柚子味蓮藕: 醃漬裏食品,本人麻麻地,因為個柚子味再加埋少少滑散散,有啲似洗潔精味,以開胃菜嚟講我覺得還好👉🏻招牌鯛魚湯: 好濃嘅魚味,係好鮮甜,不過偏咸,有機會下次試下佢地魚味湯底嘅烏冬先講翻兩個主食,以外賣日式料理黎講其實唔錯 十和田牛肉飯,牛肉食得出唔係普通嘅牛肉,牛味濃,但煮得偏韌,個人覺得可以多汁啲,因為送到嚟已經無乜汁,值得表揚嘅係牛肉份量有好多,係幾好嘅!江户吉列豬飯,外賣炸豬扒其實都有少少冒險,係豬扒炸得少少乾身,調味,豬扒厚到其實好足料。今次外賣其實水準唔差,下次試下堂食再報告比大家聽!
琴晚同朋友staycation
中午起身睇app 見到有日本嘢食外賣
叫咗兩個lunch set
1️⃣十和田牛肉飯定食
2️⃣江户吉列豬定食
兩個定食都送好多side dish
👉🏻有沙律: 普通沙律,不過啲菜係好新鮮配芝麻醬的

講翻兩個主食,以外賣日式料理黎講其實唔錯

今次外賣其實水準唔差,下次試下堂食再報告比大家聽!

十和田牛肉飯定食
江户吉列豬扒定食
跟餐沙律
柚子味蓮藕  醬油年糕包
鯛魚湯
十和田牛肉飯定食
鯛魚湯
2021-04-20 355 浏览
幾時經過都冇機會食,今次有機會食lunch,排隊時間唔算好耐,等咗20分鐘到,結果打開個餐牌,樣樣嘢食都好吸引,始終係銅鑼灣,價錢都尚算合理。結果叫咗蒲燒鰻魚定食,一客墨魚咀唐揚,而我朋友叫咗蘆筍牛肉卷定食,味道一流,完全其他店舖過百元味道一樣,絕對值得推介!

蒲燒鰻魚定食
蒲燒鰻魚定食
2021-03-29 505 浏览
今天終於來夢寐以求的赤鯛品嚐鯛魚湯。我叫了一個伊勢海老鯛魚烏冬。首先來過頭啖湯,因為新鮮滾熱辣,係完全冇腥味。然後食一啖好有咬咁既稻庭烏冬,扁身,彈牙嘅烏冬簡直係絕配。寶物沉歸底,最後梗係食伊勢海老啦。首先隻龍蝦喺分開兩邊,雖然隻龍蝦唔大,但係好有質感,有好多龍蝦糕。餐廳附上折蟹鉗,可以用嚟拆龍蝦肉食,兩隻龍蝦鉗很多肉,非常美味。另外亦叫了一個廣島蠔定食。一眼就見到細細粒,但好有海味既炸廣島蠔,賣相非常吸引!
  • 龍蝦櫻花蝦鯛魚濃湯烏冬
2020-11-26 1076 浏览
用魚骨煲既湯底,湯底奶白色,湯底味道一般,配料有兩塊灸燒過既叉燒、葱絲、木耳絲、幾塊椰菜,跟一杯野飲但食完叉燒再飲湯,舖頭入面冷氣頗大,啲湯凍得快,唔知係咪因為個湯開始凍個湯有一點點的羶味烏冬面質ok👍🏻柚子茶係柚子蜜加茶底,幾好飲

烏冬面質ok👍🏻柚子茶係柚子蜜加茶底,幾好飲
元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬
柚子菜
2020-11-26
柚子菜
  • 元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬
2020-09-08 1114 浏览
有次老公話想食拉麵,就帶咗佢去呢間買外賣,因為疫情關係晚上冇得堂食,之前同朋友晏晝嚟試食過之後愛上左佢哋嘅魚湯底,好濃郁嘅魚湯味,我哋叫咗一個元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬,同一個蒲燒鯛魚腹定食,店員為我地分配得好好,魚湯底會另外一個食物盒上,保證唔會令到烏冬浸得太耐,再配埋一碗新鮮沙律菜,同埋一夠日式年糕福袋,仲有餐前開胃小吃,係蓮藕片嚟㗎,酸酸甜甜咁幾開胃,烏冬好好咬口,一如既往鯛魚湯好濃郁,叉燒較薄片但好軟身唔會太硬,因為套餐有配飲品,就叫左杯熱黑烏龍茶,至於蒲燒鯛魚腹定食,好好味既燒汁,同魚肉好嫩身好滑,飯份量剛剛好1人,整體係值得推介,不過價錢真係相對比較貴👍🏻☺️
2020-07-28