2019-01-29 155 浏览
越南河粉個湯底真係冇得頂,所以成日都會好掛住,荃灣地鐵站附近都有一間,食返個下午茶價錢仲好合理T04 老街香茅豬頸肉湯河$38豬頸肉湯河粉分開,不過豬頸肉大大件好爽脆,口味偏向咸。T10 生牛肉,牛腩片,牛丸,牛筋,牛柏葉$52一個算係下午茶之中比較比較勁嘅一個套餐,因為真係咩都有,樣樣都唔錯,夠林又入味,啲河粉比平時食中式嗰啲比較幼細。M04 熱+冷薏米水加$6 x 2薏米水裡面材料十足,特別係凍飲好大杯好抵飲。S02 越一炸春卷兩件$12炸春卷都係比較有鹹香,外表香脆,裏面材料豐富。S07 車河酸辣鳳爪$22酸辣鳳爪好正,辣味都幾夠,但係又唔會太辣,好爽脆,連啲骨都一樣可以食得。

T04 老街香茅豬頸肉湯河$38
豬頸肉湯河粉分開,不過豬頸肉大大件好爽脆,口味偏向咸。

T10 生牛肉,牛腩片,牛丸,牛筋,牛柏葉$52

M04 熱+冷薏米水加$6 x 2
薏米水裡面材料十足,特別係凍飲好大杯好抵飲。

S02 越一炸春卷兩件$12
炸春卷都係比較有鹹香,外表香脆,裏面材料豐富。

S07 車河酸辣鳳爪$22
2019-01-23 82 浏览
店舖好近荃灣地鐵站,係南豐中心一落天橋轉彎位就係了。因為係新開?嘅鋪頭,所以睇落去都好新淨~店舖好寬闊,除咗牆上掛著嘅單車等裝飾,燈光照明充足,俾人一種乾淨嘅感覺。我地7點幾嘅時候到,都見到有唔少客人。😂欣賞員工嘅熱誠,我地坐低之後有其他客人黎,一入門口就聽到員工勁大聲咁「歡迎光臨」。落order 上菜收碟嘅都好有效率。我地嗌咗2個檬粉:豬扒撈檬+雞翼撈檬,一個軟殼蟹米紙卷,同埋豬頸肉木瓜沙律。檬粉係相對粗身嘅,係我鍾意食果隻。雞翼好大隻同埋豬頸肉都脆口。不過如果可以多啲木瓜絲就好啦!!!同埋幼絲嘅話,個口感可能會再好啲,但係木瓜同生菜都係新鮮👍🏻總體來講,呢間嘢嘅食物價格都合理,如果鍾意食脆口嘅大大隻雞翼都可以黎食。希望下次可以有機會試下個牛肉粉。

希望下次可以有機會試下個牛肉粉。
應承左好姊妹陪佢去南豐中心整DIY銀包比男友, 為左有更多既時間整銀包, 我地就快快脆食d野過去~咁岩搭車個時見到對面岸有間大大間, 又光鮮, 多人得黎又好似唔洗排隊既越南野, 即whatsapp問問姊妹, 姊妹say左yes就先衝過去叫定野食啦~因為太趕, 佢問都冇問叫左個二人餐, 配左個生牛河比我! 好姊妹真係好姊妹, 知我心~~~一間普通既越南餐廳有乜值得一提呢? 就係因為超抵, 唔洗200蚊, 就有兩碗粉, 有個菜, 有個沙律同有個小食, 係邊度搵? 平時叫兩碗粉都過百, 加多唔洗100蚊就多左3個餸, 勁抵!難得既係, d野食唔差得黎又幾大份下wo!我地最後叫左個牛油雞翼二人套餐($198), 除左個牛油雞翼, 你仲可以揀: i)上湯生菜/上湯蘿蔔 ii)柚子鮮蝦沙律/香茅牛肉米紙卷/香茅豬頸肉米紙卷/春卷四件 iii)生牛肉/牛坑腩片/雞絲扎肉/香茅豬扒/香茅雞翼湯河, 姊妹已醒水怕太多野食, 所以叫左沙律冇叫米紙卷, 但最後我地都係食唔哂......另外我地見到只要加$18就有一個泰國椰青, 好抵咁, 仲一人叫左一個tim~唔好諗住平就冇好野, D野食都唔差嫁, 下面幾樣

難得既係, d野食唔差得黎又幾大份下wo!
唔好諗住平就冇好野, D野食都唔差嫁, 下面幾樣都推薦大家試下:
1. 柚子鮮蝦沙律好多碌柚所以好fresh, 雖然唔多蝦, 但都好好味, 唔會太酸又唔會太甜, 加少少花生碎已經好好味!

2. 香茅豬扒湯檬入面既香茅豬扒醃得好好味, 香茅味又香! 加上兩碗粉都真係勁大兜, 一定食得飽你!
3. 泰國椰青又係必飲, 一黎就覺得誇張, 勁大個, 勁甜, 唔會覺得唔夠喉!!!

2019-01-13 101 浏览
約左朋友想食晚餐,但又想食得清清地,所以揀左呢間試下,看似不太貴好似平民價錢,但發覺質素亦相當不錯,叫左個生牛肉併牛腩片湯河粉,生牛肉好新鮮嫩滑,而牛腩片亦煮到好夠淋,最重要河粉不是隔夜河粉,而且煮得時間剛剛好,所以食落冇斷開或爛晒 ,再叫左個紮肉生菜包,紮肉好香好嫩,加埋餐廳特制既撈汁,撈汁夠晒酸辣,夾埋非常好味,正,另一個小食炸蝦餅,蝦餅由新鮮蝦肉打成蝦膠再炸成,所以蝦肉非常爽口,而且沒有用太多炸醬,所以唔會只係食脆醬,同埋唔會太油膩,而朋友就叫左個咖喱牛腩飯,咖喱汁好香濃滑,試左一啖相當好味,而且不斷太辣味道剛好,我下次都要黎試個咖喱。
2019-01-11 83 浏览
經常出街食飯,太濃味或太多味精都覺得食到厭,朋友介紹這間越南菜沒有味精,越南菜本身味道清淡,很適合我,就來一試。餐廳環境明亮,座位空間充足,給人感覺舒服。前菜春卷造型可愛,蔬菜爽口清甜,很新鮮,而且多菜有益,配醬汁一起吃很清新。雞翼炸得很香脆,但不會太油膩,喜歡雞翼上的炸蒜,增加雞翼的口感和味道,一人食兩隻唔夠喉。蘿蔔令人十分驚喜,不是放在湯麵裡而是另外裝一碗,蘿蔔吸滿湯汁,非常軟稔,用筷子可以輕易分開,好吃。牛坑腩金邊粉的牛坑腩份量很多,每塊都是厚切,啖啖肉的口感令人很滿足。肉質煮得很軟和入味,湯底有很香牛肉味,金邊粉陣牙有咬口。生牛肉河粉都沒有令人失望,果然是店家推介,牛肉肥瘦適中,牛味香膿,非常軟稔,吃得出是用了靚牛肉。我特別喜歡香葉的味道,加在湯裡可以增加味道的層次,又可以減少肥膩的感覺。
餐廳環境明亮,座位空間充足,給人感覺舒服。

2019-01-10 68 浏览
約左朋友收工食宵夜,荃灣路德圍附近果邊就最多宵夜,食店都開到好夜朋友話是食力生樓下一間越南野,咁我都未食過既、咁就齊齊去食~我地去到都10:15,都有幾台人食緊~地方都好大,好整齊乾淨~有時真係好唔鐘意好迫嘅餐廳,坐都坐得唔舒服幾特別,將單車掛喺牆上面,鍾意呢度夠光猛朋友點左個生牛肉河,呢度嘅生牛肉河係真係半生,呢方面做得好好,因為出面好多已經全熟,跟本就唔係生牛肉喇已經,仲有加左金不換,越南野一定要有呢樣嘢啦,亦係有d鋪頭都無加到既跟住就係我叫既火車頭~有牛肉,牛丸,牛筋,牛腩,牛柏葉等等....佢既牛丸好爽口,好實,勁好味,一碗仲有兩粒!個牛肉都好嫩,我鐘意將佢浸到得返少少粉紅色先食仲有好大舊白蘿蔔,將浸滿牛肉既湯底索入去,好入味!正~仲叫咗個牛肉米紙卷,好靚呀好大舊每入邊呢都有一舊好大舊嘅牛肉,牛肉係調左味,好嫩滑,外面既米紙唔會太薄,連埋入面既菜同粉絲料,口感好豐富,好清爽朋友仲叫咗一個越南嘅啤酒,佢話有種特別既味,係唔會同香港啤酒一樣,佢係女仔黎都話易入口!

我地去到都10:15,都有幾台人食緊~

幾特別,將單車掛喺牆上面,鍾意呢度夠光猛

,亦係有d鋪頭都無加到既

跟住就係我叫既火車頭~

有牛肉,牛丸,牛筋,牛腩,牛柏葉等等....

仲有好大舊白蘿蔔,將浸滿牛肉既湯底索入去,好入味!正~

仲叫咗個牛肉米紙卷,好靚呀好大舊

2019-01-08 95 浏览
VIFON越式即食河粉 (牛味)產地: 越南,食過一次呢個牌子既越南河粉後就愛上越南口味, 今晚心血來潮,喺荃灣四出搜尋越南湯河, 平時去坐巴士都見到呢間舖頭,但係就未去過呢間分店,之前去嗰間喺黃大仙, 今日叫咗越式火車頭,材料非常豐富, 聽聞招牌河粉就係生牛肉河, 不得不試, 六十二蚊碗, 我最鍾意係佢個湯底,好鮮甜, 最後叫咗一碟小食扎肉蒸粉包四件,42蚊4件, 全部食物都係酸酸甜甜啱曬我口味, 晚市埋單唔使加一,total 104元

VIFON越式即食河粉 (牛味)

2019-01-08
越南美食, 中國人,西方人都喜歡 ,越南必食地道美食 ,湯底是牛骨湯,煲足十小時,加上香料,後再煲2小時,牛肉香濃不油膩,還帶有點香料味火車頭湯河粉62生牛肉,牛坑腩,牛丸,牛筋牛柏葉, 香葉,九層塔,生洋蔥,白蘿蔔,葱, 溫馨提示,記得要將生牛肉浸係湯底後先至食, 即熟即食 ,正。咖哩牛腩飯52香辣咖哩, 炸過既薯仔,牛腩, 最有趣嘅地方係發現餐廳,小智慧,原來用一片生菜就可以令到碗同碟之間唔會再有磨擦, 碗碟唔再翻側,減低餐廳意外發生扎肉蒸粉包四件42碎肉,紅蘿蔔,蝦米,木翠耳, 點樣睇是一定要加埋橙色嘅甜酸醋一齊食上湯生菜18上湯牛肉湯底, 同火車頭湯底一樣味道椰青28椰青非常新鮮,連埋椰子肉一齊食得乾乾淨淨@100, 餐廳環境干淨,寬敞,服務態度良好,舒服

火車頭湯河粉62
生牛肉

咖哩牛腩飯52
香辣咖哩, 炸過既薯仔,牛腩

扎肉蒸粉包四件42

上湯生菜18
上湯牛肉湯底, 同火車頭湯底一樣味道

椰青28
椰青非常新鮮,連埋椰子肉一齊食得乾乾淨淨

@100, 餐廳環境干淨,寬敞,服務態度良好,舒服
2019-01-08
2019-01-08 67 浏览
越南粉對我來講湯底系好重要,每個月都要黎食幾次,講緊係荃灣越一越南粉專門店,每次嚟到都覺得裝修很乾淨,地方都夠大。食越南粉當然要試一試佢地嘅牛肉湯底,今次都唔會例外,點左一個叫做越一火車頭檬粉,當中包括有生牛肉,牛腩片,牛丸,牛筋同牛柏葉。當中湯底非常之濃厚,牛肉味非常重,仲帶少少牛油系上面,當然除咗湯底之外,餸都緊要,其中牛丸同埋牛柏葉都係我覺得最出色嘅,牛筋骨膠原好高,生牛肉切到好厚身。當中午市套餐係可以加錢叫小食,今次我叫了香茅雞翼,煎得非常乾身,唔會太油膩,外邊脆裏面卻軟熟,雞翼吾會有雪藏感覺,非常香口。

2019-01-05
午餐
2019-01-03 62 浏览
就到新一年 今晚就食豐富啲😽😽 同朋友搵間暖笠笠嘅越南河粉食dinner慶祝下先😽 呢間越一PHO位於荃灣路德圍 好近荃灣地鐵站好方便!😸坐定定之後望吓餐牌 有勁多款式可以揀😸 連咖喱牛腩煲配法包同椒鹽軟殼蟹都有 勁! 😼😼不過我哋想試多啲唔同嘅款式 所以就冇叫太多飽肚嘅食物😹😹餐廳上菜速度超快 一枱食物好快就嚟哂!😹青木瓜牛肉沙律 份量好大份🙀 牛肉爭啲遮蓋晒底下嘅沙律🙀 酸酸地唔錯!不過朋友就話啲牛肉老左啲 要用好多牙力咀嚼😹😹越南式粉包 賣相已經贏晒😻 入面既餡料又足又爽口😻 配軟熟嘅粉皮好好味 呢個10分推介!😻😻牛油蒜蓉雞翼只係$39 omg🙀 勁平🙀 上枱嘅時候已經聞到勁香牛油蒜蓉味😼 雞翼嘅皮炸得好鬆脆 脹卜卜又juicy!最重要真係價錢超抵🙀最後我哋仲叫咗個香茅豬頸肉湯河😽 河粉好滑 食落油膩感唔算好重😸 不過河粉始終比較吸湯 要食快啲先得😹😹 豬頸肉都好香香茅味 同埋份量都係比其他餐廳取勝嘅!兩個人食到超飽 埋單total都係$200唔使😻😻

餐廳上菜速度超快 一枱食物好快就嚟哂!😹

兩個人食到超飽 埋單total都係$200唔使😻😻
  • 扎肉蒸粉包
  • 牛油雞翼
2018-12-30 55 浏览
夜晚同老公經過路德圍, 諗住去間特別啲嘅餐廳食, 老公就提議不如食越南菜, 最終去咗呢間餐廳食😂我哋叫咗個 牛油雞翼二人套餐, 呢個套餐都幾多唔同款, 有牛油雞翼四隻, 上湯生菜,一款小食, 我哋揀咗香茅牛肉米紙卷, 同埋兩碗湯河, 我哋就叫咗一個生牛肉同埋牛坑腩片湯檬, 再加一杯熱咸柑桔水同埋一杯熱薏米水,呢個二人套餐加埋都係$198,可以食到甘多款餸,都幾抵😍😍我哋兩個都覺得牛油雞翼好好食, 好濃嘅牛油味,正呀! 上湯生菜清清地,都幾好, 香茅牛肉米紙卷都整得好靚, 點埋甜酸汁, 好入味👍👍👍生牛肉湯檬同埋牛坑腩片湯檬都一樣好入味, 食材都幾新鮮, 再配埋熱咸柑桔水加熱意米水,覺得好滿足呀!同埋呢間餐廳值得一讚嘅係啲店員態度好好😍👍👍

同埋呢間餐廳值得一讚嘅係啲店員態度好好😍👍👍
2018-12-23 88 浏览
今日(23-12-2018  Sun)同老公去荃灣行街前食o野,過o左早餐時間,我o地行經呢o度睇睇,價錢都可接受,就入去食.我要$48.00o既順化香茅豬扒撈檬,要熱奶茶,老公要$52.00o既海南雞飯,加$6.00要凍鹹檸梳打.落完單冇耐,兩杯飲品到o黎,我冇試到老公o個杯,而熱奶茶口感滑,但茶味唔濃.味道: 3分之後海南雞飯到o黎,黃薑飯熱騰騰,味道同口感又o岩o岩好;雞肉呢,揭開睇,紅紅地色o既,夠熟未o架?老公食o左話夠熟,而我食o個件嫩滑.味道: 5分我o既順化香茅豬扒撈檬呢? 香茅豬扒係炸o既,外脆肉唔o鞋,但香茅味唔多夠;檬粉爽口.味道: 3.5分抵食係2.7分

落完單冇耐,兩杯飲品到o黎,我冇試到老公o個杯,
凍鹹檸梳打
而熱奶茶口感滑,但茶味唔濃.
熱奶茶
味道: 3分

之後海南雞飯到o黎,
海南雞飯
海南雞
夠熟未o架?老公食o左話夠熟,而我食o個件嫩滑.

味道: 5分

我o既順化香茅豬扒撈檬呢? 香茅豬扒係炸o既,
順化香茅豬扒撈檬
外脆肉唔o鞋,但香茅味唔多夠;
順化香茅豬扒撈檬
檬粉爽口.
味道: 3.5分

抵食係2.7分
2018-12-23
海南雞飯
2018-12-21 64 浏览
今日嚟咗荃灣呢頭做物理治療 做完就好肚餓 咁見到呢間越南菜有二人套餐 好似幾豐富 又抵食 就入咗去試試叫得牛油雞翼套餐 當然牛油雞翼就係主角啦 一上檯已經聞到好香嘅牛油味😗 食落去牛油嘅香充斥住成個口腔 再加埋啲蒜蓉 呢碟雞翼真係好高質😋上湯蘿蔔 估唔到小食嘅份量都咁多 有成六七舊 蘿蔔好入味 甜甜地 又幾林😻春卷 細細舊咁 裡面有雞絲同蘿蔔絲 配埋生菜食 唔會怕太過熱氣🙊咁我地一人嗌咗一碗湯河 牛坑腩片湯河 牛坑腩片唔算好薄 肥瘦亦好適中 點少得招牌菜 生牛肉湯河 啲湯夠熱 生牛肉浸落個湯度好快就熟 牛肉湯飲落口唔會好鹹 飲到淡淡嘅牛肉味 同有香料味👍🏻個套餐包左$18蚊既特飲 我地嗌左椰汁紅豆冰 唔會好甜 椰汁味好重🥥蜂蜜柚子茶 味道正正常常 飲到柚子肉 幾好呢個二人餐好多野食 真係好飽 好滿足🤤

蜂蜜柚子茶 味道正正常常 飲到柚子肉 幾好

呢個二人餐好多野食 真係好飽 好滿足🤤
2018-12-21 42 浏览
之前同朋友食過這間覺得味道吾錯而且份量都幾大份,所以今次我們再來吃其他食物,今日六點鐘左右已到了餐廳,人客唔多都幾舒服,我地二人坐四人坐就更加好啦,今次我們叫了必叫的牛肉粉一起吃再加小食,整體來講都十分飽肚而且價錢一點都吾貴夠抵食。上湯蘿蔔是我喜歡的菜,這裡的蘿蔔沒有根又夠甜,大大舊十分足料。喜歡叫牛肉的我選擇了香茅牛肉米紙卷,沒想到有四舊仲要好足料,啖啖紙卷和酸汁食好味道又清新,完全吾䑁很油的感覺。當然為了這個生牛肉湯河粉而來,這次都沒有失望到,牛肉勁多又夠嫩,熟的程度剛剛好,粉都幾滑份量不少,湯底夠清甜。小食就叫了酸辣鳳爪,吾太辣又夠酸,鳳爪好爽口,十分開胃。而這裡的蝦餅有驚喜,吾油身皮又夠脆和蝦肉十足,味道夠不用汁都十分好食。

2018-12-19 43 浏览
荃灣真的是一個隨意逛也能找到好吃的地區,這次偶然經過這間越一越南牛肉粉,便決定試試看。這裡環境尚算舒適,裝潢設計也有點越南風味。生牛肉湯河粉牛骨湯底味道濃郁中帶香甜,沒有味精亦沒有很鹹。牛肉夠新鮮夠牛味,口感軟嫩好咬,河粉亦煮得軟硬剛好。佢呢一度嘅生牛河湯底味道都幾正宗,而且牛肉嘅份量非常之多。想不到原來這裡的香茅牛肉湯河如此大碗,對我而言,有種吃不完的感覺!果然足料泡製!期盼的香茅醃製後的牛肉非常香口,而口感帶點嚼勁的口感,還是不錯的。越式炸蝦餅,蝦味濃郁,非常爽彈,外脆而不油膩,不會滿口粉的感覺,蝦肉量不少呢。而且很大份,幾乎是3-4人份量,抵食!這裡服務不錯,大部分食物有水準,價錢更是非常親民,值得支持。

這裡環境尚算舒適,裝潢設計也有點越南風味。

生牛肉湯河粉
佢呢一度嘅生牛河湯底味道都幾正宗,而且牛肉嘅份量非常之多。