👭辣蟹莊(觀塘)👭1⃣正宗避風塘炒辣蟹 $368黎到辣蟹莊緊係要叫返隻招牌炒蟹啦。當個侍應捧碟蟹出黎個陣,38見到真係O左咀😲啲配料勁多好似座山咁堆起隻蟹蓋,而啲蟹肉就收埋曬係配料入邊,咁樣就可以保持住隻蟹嘅熱力👍🏾。38先潷起啲配料黎試,啲炸蒜好香同炸得好脆,之後就試左啲蟹肉,隻蟹非常大隻同新鮮,所以啲肉好嫩滑,38吸一下就將啲肉啜左出黎。辣度方面38叫左大辣,食落都有啲啲辣,但又唔會過辣搶左蟹既鮮味,一個字,正🤩👍🏾2⃣椒鹽鮮魷 $98呢道菜一定要推介俾大家,望落好簡單咩裝飾都無嘅一道菜,只係配上一碟黑醋同淮鹽。唔好睇佢平平無奇,當你食左一舊就會覺得不得了。鮮魷嘅外層炸粉好薄,同經過輕輕微炸後,都唔會燶同嚡口。而內層嘅鮮魷就好鮮嫩,整體配搭得好好,唔洗點醬料食都好正,送啤酒更一流😋。3⃣果皮蒸鮑魚 $88本嚟38係想叫蟶子皇(都係88蚊4隻),但店員話無曬,明明只係7點半左右,又唔係好晏,有啲無奈。之後店員就極力推介食呢款鮑魚,咁38就試下啦。38平時對鮑魚無咩特別嘅喜好,呢款鮑魚食落幾爽口而且帶有濃濃嘅果皮味,不算太韌。鐘意果皮嘅朋友可以試下,而且88蚊有6隻都算抵食。4⃣涼瓜炒牛肉 $
👭辣蟹莊(觀塘)👭

1⃣正宗避風塘炒辣蟹 $368

2⃣椒鹽鮮魷 $98

3⃣果皮蒸鮑魚 $88

4⃣涼瓜炒牛肉 $88
涼瓜有啲苦,可能廚師出水唔係好夠,但食得出係好新鮮嘅。而牛肉嘅肉味都好夠,不過38就食得出唔係嫩牛,因為有小小嚡。最後醬汁個方面就要讚下,因為成碟菜就係靠啲醬汁帶出牛同涼瓜嘅鮮味,不得不讚。

推薦度:8/10

🏠觀塘開源道55號開聯中心A座地下6C-6D號舖
🕐7:30am-00:00am
2019-07-18 1106 浏览
一班朋友聚舊,黎左辣蟹莊食飯,地方都算大同位置都幾多,唔洗等位就有得食。叫左白灼蝦、蟹粥、金沙骨、椒鹽鮮魷同埋蒜蓉蒸聖子等等既菜式。逐個講下味道,白灼蝦好大隻好鮮甜,如果2-6人就可以選擇88一碟白灼蝦,分量都幾多幾抵食。蟹粥既粥底幾綿,蟹唔算好多肉,無咩膏,一鍋都足夠分六細碗黎食。金沙骨就好香脆,唔硬好易咬開,推薦可以試下。椒鹽鮮魷炸粉唔算好厚,魷魚都幾爽脆。蒜蓉蒸聖子就略嫌蒸得太硬同埋唔夠入味。上菜都要等一段時間先有得食,見d職員都好忙下,所以如果好急要食飯就未必好適合。整體黎講都還可以,一班人食比較適合。另外餐廳仲有得食打邊爐,不過今次就無食,食左小菜,大家有機會都可以試埋打邊爐。
2019-07-11
  • 白灼蝦,金沙骨
2019-07-18 876 浏览
👉👉今晚又俾拍檔約出街食飯,佢話帶我去辣蟹莊試下喔😃不過一聽(辣蟹莊)😱我幾乎想掉頭走,因為。。。👉👉其實我中意食蟹,辣都勉強食到少少,但因為晚餐後要上工作室錄音,我每逢食辣就會開唔到聲,甚至乎會短暫性失聲🤐點知道朋友話,其實尼度唔係靜係得辣嘢食,仲會有好多其他唔辣的選擇,咁好啦😃一於試下。👉👉2-6位可以88蚊選一款啵😍我哋首先選咗海南雞🐓一隻,同埋燒汁香煎牛仔骨🐮一例。👉👉上🐓,有三款調味料👍原來仲幫手去咗骨,咬落皮爽肉滑啖啖肉😋估唔到尼間食店啲海南雞口感咁好😍👉👉燒汁牛仔骨更讚😍味道口感恰到好處😋睇黎我好快會再來✌👉👉兩個人一隻雞真係食唔嗮,最後都係決定帶翻屋企做宵夜😍

👉👉燒汁牛仔骨更讚😍味道口感恰到好處😋睇黎我好快會再來✌

👉👉兩個人一隻雞真係食唔嗮,最後都係決定帶翻屋企做宵夜😍

2019-07-16
  • 燒汁香煎牛仔骨
  • 自製海南雞
2019-07-05 1030 浏览
朋友試過介紹話呢間好抵食,$200唔駛就有海鮮火鍋任食,今次約多幾個朋友一齊黎試先。地點較為僻左少少,要行入大廈轉少少彎先到,唔講真係未必發現有食肆在裡面。星期五,六,日要加多$10先黎個海鮮併盤,呢個當然無得任食,但真係好新鮮,鮑魚,馬刀貝果d海鮮仲郁緊架。肥牛d紋分佈都好靚。湯底我地揀清清地既芫茜已好夠,唔怕蓋左d海鮮味。手打蝦丸任叫食材:飲品都是任飲,雖然選擇唔係太多。睇之前食評講話服務態度麻麻,但我又覺得ok喎,起碼叫加湯,問佢地野都算好態度,仲有同我地有講幾句笑。整體來說,個人覺得算不錯,坐位唔似油尖旺區果d咁迫,同埋都無限時催我地走,可以慢慢食。

星期五,六,日要加多$10

肥牛d紋分佈都好靚。

湯底我地揀清清地既芫茜已好夠,唔怕蓋左d海鮮味。

手打蝦丸

任叫食材:

飲品都是任飲,雖然選擇唔係太多。

2019-05-31
2019-06-17 706 浏览
大眾化的地道酒樓. 早, 午, 下午茶都有不同的特價食品. 蝦餃除了蝦新鮮外, 蝦餃皮也做得好好, 不會放涼後就變得好硬. BB乳鴿都好好味. 而且在午餐時候都不會大排長龍. 優惠時段也不是以入座計算, 所以可以同一張單能享受到各時段的特價食品.外賣燒味飯更平,,,$22就有一盒叉燒飯.

外賣燒味飯更平,,,$22就有一盒叉燒飯.
蝦餃
合桃包
燒鵝瀨
2019-05-20
蝦餃
合桃包
燒鵝瀨
2019-04-18 1555 浏览
今日同細妹媽媽食飯,梗係要揾間又好又靚又平嘅地方食...記得上次來辣蟹莊孖寶優惠幾低。於是又到訪!由於我哋來到酒樓都六點幾,客人都唔多,較為清靜d,我哋三個人看看餐牌。之前的孖寶海班套餐沒有。而換了個超級優惠。即係之前孖寶套餐多了碟菜。但是價錢就多了$100本來孖寶是128現在超級優惠$228其實都無所謂啦,貴了少少。不過之前有小菜十款可以選擇。而今次就一定配搭叉燒。仲有炒菜都無得㨂⋯⋯講番食物,先來到的蒜蓉炒芥蘭!份量相當大碟。超多蒜蓉,味道都幾好。芥蘭十分爽脆⋯⋯叉燒皇,賣相就幾好。可惜全部瘦肉,入口相當鞋。呢碟叉燒皇真的完全失望!!!蒸大海班好大條,超過一斤重,呢個冇得彈。火喉控制得啱啱好。肉質好滑,送飯一流!今天食的食物與兩個多月前是一樣。海班,燒味,菜,及白飯兩個。上次是二百八十元今天要三百一十元不同地方就是海班大了很多,炒菜亦份量大了⋯⋯但是燒味(叉燒)就麻麻了總結都叫做滿意...
今日同細妹媽媽食飯,
梗係要揾間又好又靚又平嘅地方食...
記得上次來辣蟹莊孖寶優惠幾低。
於是又到訪!
由於我哋來到酒樓都六點幾,客人都唔多,
較為清靜d,我哋三個人看看餐牌。
之前的孖寶海班套餐沒有。
而換了個超級優惠。
即係之前孖寶套餐多了碟菜。
但是價錢就多了$100
本來孖寶是128
現在超級優惠$228

其實都無所謂啦,貴了少少。
不過之前有小菜十款可以選擇。
而今次就一定配搭叉燒。
仲有炒菜都無得㨂⋯⋯
講番食物,先來到的蒜蓉炒芥蘭!
份量相當大碟。
超多蒜蓉,味道都幾好。
芥蘭十分爽脆⋯⋯
叉燒皇,賣相就幾好。
可惜全部瘦肉,入口相當鞋。

呢碟叉燒皇真的完全失望!!!

蒸大海班好大條,超過一斤重,

呢個冇得彈。火喉控制得啱啱好。
肉質好滑,送飯一流!
今天食的食物與兩個多月前是一樣。
海班,燒味,菜,及白飯兩個。
上次是二百八十元
今天要三百一十元
不同地方就是海班大了很多,炒菜亦份量大了⋯⋯
但是燒味(叉燒)就麻麻了
總結都叫做滿意...
我朋友都比左負評依間野但係我真係忍唔住,大家真係唔好去食,上菜又慢,服務又差服務員毫無責任感,左推右推,玩失蹤,份量也有問題叫左D二百蚊左右的燒腩仔,來第一碟有三行燒腩仔來第二碟有得兩行燒腩仔比小左一大行,叫第一個服務員來換返小左的哥行,服務員應了走入廚房之後直接失蹤叫第二個服務員來換返小左的哥行,服務員話第一碟比三行係比多左,佢都傻既200蚊一定有三行,叫第三次直接搵經理來換,佢話員工新黎唔知,最後仲取消沒收堆我地的第二碟燒腩仔請大家不要去這間問題店,食完完全無哂心情~!
我朋友都比左負評依間野
但係我真係忍唔住,大家真係唔好去食,上菜又慢,服務又差
服務員毫無責任感,左推右推,玩失蹤,份量也有問題

比小左一大行,
請大家不要去這間問題店,食完完全無哂心情~!
2019-02-01 1304 浏览
叫左D二百蚊左右的燒腩仔,來第一碟有三行燒腩仔來第二碟有得兩行燒腩仔比小左一大行,叫第一個服務員來換返小左的哥行,服務員應了走入廚房之後直接失蹤叫第二個服務員來換返小左的哥行,服務員話第一碟比三行係比多左,佢都傻既200蚊一定有三行,叫第三次直接搵經理來換,佢話員工新黎唔知,最後仲取消沒收堆我地的第二碟燒腩仔可以咁樣做生意咩,可以咁樣對客人?驚訝可怕我們也感到憤怒~!請大家不要去這間問題店,食完完全無哂心情~!
叫左D二百蚊左右的燒腩仔,

來第一碟有三行燒腩仔

來第二碟有得兩行燒腩仔

比小左一大行,

請大家不要去這間問題店,食完完全無哂心情~!
2019-01-13 1455 浏览
陪姐妹樓上試婚紗, 試完落黎食邊爐,任食嘅, 6點幾咁早已經好多人~推介個花雕雞湯底(雖然+$48), 都好足料架,元肉,杞子,少少藥材(我唔識分😂) 初初人參味重d, 跟住愈煲愈濃,d 肉味可以索哂好正😍d雞後落嘅, 但煲到最尾都好嫩喎,仲有雞味架😁落d白蘿蔔,娃娃菜,粟米,etc最尾索哂精華去食一流呀仲有9款海鮮俾你揀,每樣幾件都夠食,而佢d骨腩幾鮮味,$158加一都抵啦咁多野食值得一讚係呢度竟然有涼茶(自家煲個d)唔太甜~下火一流

值得一讚係呢度竟然有涼茶(自家煲個d)唔太甜~下火一流

• 花雕雞湯底
2019-01-08 973 浏览
這天剛下班,媽媽說今晚想休息一下不煮飯。於是我和媽媽妹妹三人去了附近的辢蟹莊吃晚飯。地方非常就腳坐下來通常都選擇幾張精選特價紙叫了個孖寶套餐加一碟蒜蓉炒芥蘭!芥蘭顏色看上去鮮嫩。芥蘭原有的苦澀味不算明顯,蒜茸和芥蘭好夾而且清爽得來又不覺油膩海蜇分蹄: 看外表都覺得幾靚,分蹄厚肉, 但酒既苦味幾強,肉質帶有質感,海蜇肥大都仍有啲爽口.這條清蒸沙巴龍躉看似足一斤重,火候掌握得不錯,魚肉入口柔嫩鮮美,滑得來又有魚味,連平日只愛吃快餐式炸魚柳薯條的妹妹,都說這尾魚肉質嫩滑、鮮味濃郁,十分好吃今晚認真超哂值,我同家人都話好三人埋單二百六十五比二百八十免找服務幾好裝修不過不失啦, 但是樓底很低, 所以有些少嘈的感覺⋯⋯
這天剛下班,媽媽說今晚想休息一下不煮飯。
於是我和媽媽妹妹三人去了附近的辢蟹莊吃晚飯。地方非常就腳
坐下來通常都選擇幾張精選特價紙

叫了個孖寶套餐加一碟蒜蓉炒芥蘭!
芥蘭顏色看上去鮮嫩。

芥蘭原有的苦澀味不算明顯,
蒜茸和芥蘭好夾
而且清爽得來又不覺油膩
海蜇分蹄: 看外表都覺得幾靚,

分蹄厚肉, 但酒既苦味幾強,
肉質帶有質感,
海蜇肥大都仍有啲爽口.
這條清蒸沙巴龍躉看似足一斤重,

火候掌握得不錯,
魚肉入口柔嫩鮮美,滑得來又有魚味,
連平日只愛吃快餐式炸魚柳薯條的妹妹,
都說這尾魚肉質嫩滑、鮮味濃郁,十分好吃
今晚認真超哂值,我同家人都話好
三人埋單二百六十五
比二百八十免找
服務幾好裝修不過不失啦,
但是樓底很低,
所以有些少嘈的感覺⋯⋯
2019-01-04 839 浏览
平常飮茶大多在油尖旺區的酒樓。今次哥哥約在官塘來吃早飯。並推介官塘的辣蟹莊。地點方便之餘近地鐵及巴士站。因為飯後還約了其他朋友到apm看電影我們約十時已到!坐張六人檯不用搭枱我們一坐下就點了我們的最愛!蝦餃皇,皮不會太薄又不會太厚。夾起來才不會散,好考功夫 好多蝦,哥哥都說新鮮彈牙燒賣入面包括大大粒既鮮蝦。配上香濃既香菇....加上外層很滑既燒賣皮夠有口感北菇棉花雞有兩件滑滑雞件!再加一隻中型冬姑,味道濃郁 魚肚稍硬,蒸前浸得唔夠身粉果外皮吾夠煙韌香軟只是以花生粒,冬菇粒同沙葛做餡!屬於一般質素!咸魚肉餅煲仔飯一放上檯。咸魚味爆出黎咁,好香! 肉餅軟綿綿..不過餸飯唔覺咸!每次去酒樓, 必定叫豉椒排骨食。呢度蒸得好滑, 好好味! 總結服務普普通通...環境呢度都算幾闊落,不過樓底唔算高覺得有啲焗.兩人埋單接近一百元...其中北菇棉花雞同燒賣是當日特價孖寶!有優惠所以價錢是可以接受.....
平常飮茶大多在油尖旺區的酒樓
今次哥哥約在官塘來吃早飯。
並推介官塘的辣蟹莊。
地點方便之餘近地鐵及巴士站。
因為飯後還約了其他朋友到apm看電影
我們約十時已到!坐張六人檯不用搭枱
我們一坐下就點了我們的最愛!
蝦餃皇,皮不會太薄又不會太厚。

夾起來才不會散,好考功夫
好多蝦,哥哥都說新鮮彈牙
燒賣入面包括大大粒既鮮蝦。

配上香濃既香菇....
加上外層很滑既燒賣皮夠有口感
北菇棉花雞有兩件滑滑雞件!

再加一隻中型冬姑,味道濃郁
魚肚稍硬,蒸前浸得唔夠身
粉果外皮吾夠煙韌香軟

只是以花生粒,冬菇粒同沙葛做餡!
屬於一般質素!
咸魚肉餅煲仔飯一放上檯。

咸魚味爆出黎咁,好香!
肉餅軟綿綿..不過餸飯唔覺咸!
每次去酒樓, 必定叫豉椒排骨食。
呢度蒸得好滑, 好好味!
總結服務普普通通...
環境呢度都算幾闊落,
不過樓底唔算高覺得有啲焗.
兩人埋單接近一百元...
其中北菇棉花雞同燒賣是當日特價孖寶!
有優惠所以價錢是可以接受.....
2018-12-29 617 浏览
今日放lunch黎個午市飲茶,大,中,小點一律16.8,係比平時午市飲茶平少少。👍🏻👍🏻👍🏻珍珠雞,點解會有蛋係個面既🤔紅棗糕,好煙韌,唔痴牙,甜度岩岩好。馬拉糕,唔系甘鬆軟,有啲實,但新鮮出爐,熱辣辣金錢肚,雖然份量較多,但味道比較淡蝦餃,皮薄,大大粒蝦,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻叫左個魚香茄子炆米,好好食欖菜肉碎四季豆,味道唔錯,如果辣的話更好食。辣蟹莊 (觀塘)觀塘開源道55號開聯中心A座地下6C-6D號舖

珍珠雞,點解會有蛋係個面既🤔

紅棗糕,好煙韌,唔痴牙,甜度岩岩好。

馬拉糕,唔系甘鬆軟,有啲實,但新鮮出爐,熱辣辣

金錢肚,雖然份量較多,但味道比較淡

蝦餃,皮薄,大大粒蝦,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻

叫左個魚香茄子炆米,好好食

欖菜肉碎四季豆,味道唔錯,如果辣的話更好食。

辣蟹莊 (觀塘)
觀塘開源道55號開聯中心A座地下6C-6D號舖
2018-12-28
午餐
見hktvmall 有呢個火鍋放題,標榜有幾款我啱食嘅火鍋料,安格斯牛,脆鯇魚,鱔,蠔,花膠筒等等,就買下,點知真係好黑仔,到了這家店,有九成係冇,而且係漏單漏到七彩,2.5小時,有1小時冇嘢嚟,1.5小時食不對辦食材, 差得不能再差的店,有欺詐成份,已觸犯商品說明條例,HKTVMALL也牽涉其中,因為除了食品非常不新鮮,標榜的安格斯牛也沒有, 花膠筒也沒有,只有劣質的牛肉,脆肉鯇魚也用普通草鯇魚冒充,標榜幾款主打海鮮由任食變限食也沒有話說,但我揀好的海鮮,廚房完全不對單,隨意亂執一通,班頭腩變成九肚魚,聖子變成蜆,鱔片變成草鯇魚,脆鯇又變成草鯇魚,廣島蠔變味,咬下去有酸臭,鯪魚滑也變味,我回家後也有拉肚子不適,此店極度欺詐,周邊的食客也發作怒吼.
脆肉鯇魚也用普通草鯇魚冒充
廣島蠔變味,咬下去有酸臭
鯪魚滑也變味,我回家後也有拉肚子不適
2018-12-01
用餐优惠
團購
  • 草鯇魚
2018-11-19 908 浏览
今晚係觀塘開完會..同同事諗緊去邊晚飯。老闆帶公司同事去到此處隱秘地方食海鮮餐。配料來到面前.龍蝦仔.鮑魚.帶子.中蝦.蜆仔都好新鮮。最重要蜆仔無沙。鮑魚來到仍然是生會動。最重要的一環就是老闆請客!
2018-11-13 697 浏览
本來開開心心4個屋企人一齊慶祝生日,一開始都食得幾開心因為龍蝦、蜆個D都好鮮甜但係當食完海鮮嘅時候,你就會發現冇咩好食因為任叫個D都係得丸,魚,菜,餃子其他呢D野係唔岩蒸黎食, 餃子蒸完塊皮係會硬架!!!!不過呢D都唔係重點,重點係食食下嘅時候有3-4粒細隻小強出沒,個經理知道左知道就諗住用腳踩死佢就算, 點知呢個時候佢全家沖曬出黎, 起碼有10隻以上真係諗起到驚 搞到咩歡樂氣氛都冇曬完全唔推薦
本來開開心心4個屋企人一齊慶祝生日,一開始都食得幾開心
因為龍蝦、蜆個D都好鮮甜
但係當食完海鮮嘅時候,你就會發現冇咩好食
因為任叫個D都係得丸,魚,菜,餃子
其他呢D野係唔岩蒸黎食, 餃子蒸完塊皮係會硬架!!!!

個經理知道左知道就諗住用腳踩死佢就算,
點知呢個時候佢全家沖曬出黎, 起碼有10隻以上
真係諗起到驚 搞到咩歡樂氣氛都冇曬