2021-07-27 358 浏览
.📍迷客夏📍 #饅頭去荃灣 #饅頭飲手搖 #饅頭食台灣菜相信尋日大家都為香港劍擊選手張家朗奪金感到高興😆🎉,小編都唔例外,可惜自唔太飲得酒,所以今日去咗買手搖代替香檳,呢間店鋪仲搞咗「張家朗優惠」,大家都可以去試下。------------------------------大甲芋頭鮮奶 ($33)講翻杯嘢飲,佢哋嘅鮮奶香甜順滑,奶脂味濃郁;芋泥係人手壓嘅👍🏻,份量亦唔少,味道自然綿密,仲有好多細小粉溶嘅芋頭顆粒增加口感😍,但就比較難搞開,同冰涼嘅鮮奶係絕配,如果甜度唔係固定就更好。------------------------------整體評分:8.1/10小編回頭率:7/10
📍迷客夏📍 #饅頭去荃灣 #饅頭飲手搖 #饅頭食台灣菜
大甲芋頭鮮奶 ($33)
整體評分:8.1/10
小編回頭率:7/10
大甲芋頭鮮奶
大甲芋頭鮮奶
2021-07-21 284 浏览
某日下班經過看到這間新開幕的飲料店,好奇地停在門外看看有什麼好的飲料🥤看到由台灣大學生選出的NO.1的店鋪之一/十大最受歡迎的飲料!由於我對鮮奶的興趣不大,於是我選擇了珍珠伯爵紅茶拿鐵來試試⋯價錢$29相當大眾化,不算太貴。而甜度方面選擇了少甜,可走冰/少冰,味道方面覺得茶味非常濃郁/香醇可口!珍珠方面多數是黑色的,這間店的珍珠是白色的,相對比較特別吸引客人的目光,引起大家注意。而珍珠的味道我覺得白色珍珠口感較軟身相當清香爽口,而黑色珍珠口感較厚實相當彈牙有黑糖的甜。值得推薦大家試試!昨天下雨下班經過這商場的時候,令我再度光顧品嚐美味!
昨天下雨下班經過這商場的時候,令我再度光顧品嚐美味!
珍珠伯爵紅茶拿鐵
2021-07-20
5 分钟 (外卖自取)
珍珠伯爵紅茶拿鐵
2021-06-10 466 浏览
食完donki返office沿路會經過milksha,milksha都幾多人讚但我竟然從來冇飲過,腦細就提議我哋不如互相幫對方嗌一杯嘢飲,完全係考驗我哋如履薄冰嘅友誼🌚由於腦細淨係鍾意飲珍珠奶茶,我就跟住milksha門口個排行榜點咗top2嘅伯爵珍珠奶茶;腦細見到我咁糾結(每次喺手搖杯店我都會企勁耐諗唔到叫咩🌚)就幫我叫咗top1嘅大甲芋頭鮮奶。原來真係好!好!飲!🙀🙀🙀🙀好飲到就算有lactose intolerance我都全杯灌晒,行返office條路我對milksha讚不絕口,讚到腦細話我煩🤣腦細杯伯爵珍珠奶茶都好飲,不過珍珠唔夠煙韌,同埋我之後試過叫一分甜都勁甜,建議索性走糖🧋🧋王牌大甲芋頭鮮奶(溫)$34🧋珍珠伯爵紅茶拿鐵(半甜少冰)$30

🧋王牌大甲芋頭鮮奶(溫)$34
🧋珍珠伯爵紅茶拿鐵(半甜少冰)$30
王牌大甲芋頭鮮奶
5 分钟 (外卖自取)
2021-05-29 248 浏览
𝐌𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚 近日推岀左全新Sha樂冰系列~ 36度嘅夏天熱到傻仔咁,飲返杯沙冰消暑解渴一流。Sha樂冰有三款口味,分別係可可伯爵茶、抹茶、龍眼椰椰。▪️龍眼椰椰 3.2 $46真材實料!用上32粒泰國龍眼!不加一滴水同冰!仲可以由芋圓、仙草、蘆薈之中揀兩款配料。初初入口椰子味突岀,繼而會品嚐到龍眼嘅清甜,唔知點解兩樣加埋會有班蘭嘅味道。沙冰相當清甜解渴,唔會好重冰感,甜度恰到好處, 配埋爽口蘆薈、滑溜仙草,口感豐富,仲有小小食緊龍眼肉嘅錯覺。

▪️龍眼椰椰 3.2 $46
龍眼椰椰 3.2

夏日熱辣辣,唔少得買返杯冰涼凍飲降下溫~今日試左迷客夏Milksha《全新Sha樂冰系列》有三款口味供選擇,包括:脆脆可可伯爵茶凍忌廉/芝芝、脆脆出雲抹茶忌廉/芝芝、龍眼椰椰3.2有齊我最愛既伯爵茶、芝士奶蓋、桃翠園抹茶同埋龍眼揀~款款都勁吸引,諗左勁耐先揀到!最後買左杯《龍眼椰椰3.2》每杯有成32粒龍眼,完全唔加水唔加冰,仲可以免費加配2款配料,有蘆薈/芋圓/仙草揀,蘆薈加仙草真係特別夾,多重口感夠哂滋味~飲落爽甜透心涼,一試難忘,絕對係夏天解渴首選!
夏日熱辣辣,唔少得買返杯冰涼凍飲降下溫~
今日試左迷客夏Milksha《全新Sha樂冰系列》

有三款口味供選擇,
包括:脆脆可可伯爵茶凍忌廉/芝芝、
脆脆出雲抹茶忌廉/芝芝、龍眼椰椰3.2

有齊我最愛既伯爵茶、芝士奶蓋、
桃翠園抹茶同埋龍眼揀~
款款都勁吸引,諗左勁耐先揀到!

最後買左杯《龍眼椰椰3.2》
每杯有成32粒龍眼,完全唔加水唔加冰,
仲可以免費加配2款配料,有蘆薈/芋圓/仙草揀,
蘆薈加仙草真係特別夾,多重口感夠哂滋味~
飲落爽甜透心涼,一試難忘,絕對係夏天解渴首選!

2021-05-23
下午茶
2021-05-19 168 浏览
$44 《脆脆出雲抹茶芝芝》少糖版。夏天嚟啦一定要消暑飲吓嘢呢間野喺如心廣場二期門口一行入去就見到啦咁咪買囉。見佢新出三款夏天特定飲品伯爵茶竟然賣晒啊咁點算好今次試吓呢個抹茶芝芝少甜(點解間間都叫乜乜芝芝?)。我今次叫咗少甜其實都幾甜下次可以試吓叫走糖會好啲因為嗰芝芝奶蓋本身都帶甜如果可以走甜更突出抹茶味。呢一個搞搞吓都食到啲沙冰同埋咸嘅芝士奶蓋一齊飲!係幾消暑㗎🥰🥰🥰🥰🥰但係我真係想走甜走甜😂。
$44 《脆脆出雲抹茶芝芝》少糖版

夏天嚟啦一定要消暑飲吓嘢
呢間野喺如心廣場二期門口
一行入去就見到啦咁咪買囉

見佢新出三款夏天特定飲品
伯爵茶竟然賣晒啊咁點算好
今次試吓呢個抹茶芝芝少甜
(點解間間都叫乜乜芝芝?)

我今次叫咗少甜其實都幾甜
下次可以試吓叫走糖會好啲
因為嗰芝芝奶蓋本身都帶甜
如果可以走甜更突出抹茶味

呢一個搞搞吓都食到啲沙冰
同埋咸嘅芝士奶蓋一齊飲!
係幾消暑㗎🥰🥰🥰🥰🥰
但係我真係想走甜走甜😂
  • 脆脆出雲抹茶芝芝
2021-05-17 154 浏览
前日15-5-2021 (Sat) 晏晝,同老公由元朗返出嚟,由於老公好口喝,我哋就嚟呢間買嘢飲啦,嚟到時,見到有人龍,我哋邊排隊邊諗飲咩嘢,最後決定要$26.00嘅養樂多綠茶同$27.00嘅香柚綠茶.等咗9分鐘,兩杯嘢攪掂.養樂多綠茶因有益生菌,所以酸甜開胃,同有益腸胃.味道就似益力多,綠茶唔多濃.香柚綠茶,預咗會有啲苦澀,不過消暑解渴,都唔錯嘅.抵食係2.75分味道: 3    環境: 5  服務: 5   衛生: 5   抵食: 3

等咗9分鐘,兩杯嘢攪掂.
左: 香柚綠茶, 右: 養樂多綠茶
左: 香柚綠茶, 右: 養樂多綠茶

香柚綠茶,預咗會有啲苦澀,不過消暑解渴,都唔錯嘅.

抵食係2.75分
2021-05-15
$26.5 (下午茶)
2021-05-08 216 浏览
每日都需要奶茶"救命",剛巧约左朋友未夠鐘行街路過,又見網上好多好評就儘管一試!Counter好多人等order,排隊俾錢就吾係好長龍,當排到見拍八達通位置貼上暫停使用,疫情下盡量小用現金,再加上店員話要等較長時間,心裡先一沉!最後等左大约20分鐘都可以接受,假期消费都預左需要多點時間!點左杯Top 2熱賣既伯爵红茶拿鐵(鮮奶茶),滿心期待拎起感覺好水,飲落真係好淡味無茶味,感覺好似溝淡左既奶水,飲左一半就放棄了

2021-05-02
20 分钟 (外卖自取)
2021-04-08 224 浏览
就黎到左夏天,天氣開始熱。行街行到一半見到間迷客夏就點左杯:🥤 多芒優格 $42叫左少甜, 甜度岩岩好。第一啖飲落去系爽, 飲得出有芒果味, 之後伴隨著茶香味, 再黎就夾住乳酪一齊經支飲管吸入個口入面。好飲, 值得再飲!

🥤 多芒優格 $42

好飲, 值得再飲!

多芒優格
多芒優格
2021-04-04 155 浏览
⁑📌Milksha 迷客夏荃灣大河道98號如心廣場二期1樓111號舖•Milksha係香港開咗咁耐😚我一直都好想去試,因為佢標榜係用鮮奶🥛而唔係奶精,佢啲珍珠亦都聲稱無添加防腐劑同色素,感覺比較健康(雖然應該都好肥😳) 今次我就一次過試咗佢最受歡迎嘅兩款手搖🥤•王牌大甲芋頭鮮奶💰33呢次係我第1次飲芋頭鮮奶,所以唔係好比較到同其他台式飲品店嘅分別🤓不過,我一試愛上了,牛奶的確係全脂奶🥳有種獨特嘅香味,絕對絕對唔係奶精,雖然同我飲過最鍾意嘅明治鮮奶仲有一定嘅距離 (明治鮮奶真係好正,入口好滑好輕冇負擔,真係唔洗特登吞,都會跌咗落食道咁😂而且奶味香醇🥰),但係我都收貨啦!至於芋泥都唔錯,佢唔係得一pat蓉,中間夾雜啲顆粒,非常有層次,成杯野嘅甜度就係佢到嚟架啦!🎏推薦指數: 9/10•珍珠伯爵紅茶拿鐵💰29本身我以為會好次幅圖咁牛奶同伯爵茶中間有個漸層,但係原來都係溝埋一齊,少少sad😢不過都唔影響味道,既飲到伯爵茶淡淡嘅香氣☕️又唔會喧賓奪主。至於珍珠真係可以稱得上係中上,煮得啱啱好,非常Q彈😋🎏推薦指數: 8/10•💁🏻‍♀️Milksha 迷客夏在以下地方都設有分店:銅鑼灣、旺角、將軍澳

📌Milksha 迷客夏
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓111號舖

王牌大甲芋頭鮮奶💰33
🎏推薦指數: 9/10

珍珠伯爵紅茶拿鐵💰29
🎏推薦指數: 8/10

💁🏻‍♀️Milksha 迷客夏在以下地方都設有分店:
銅鑼灣、旺角、將軍澳
🧮🙅🏻‍♀️沒有加一服務費哦
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.

Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,並沒有從中獲取利益,謝謝
#hk #hkig #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblogger #food #foodporn #milksha #milkshahk #tsuenwan #tauenwanhk #tsuenwanfood #荃灣 #荃灣美食 #香港美食
2021-04-03
2021-04-01 110 浏览
現在香港實在太多珍珠奶茶店以往在銅鑼灣實在太多選擇黑糖都開始飲到悶嘅事候朋友呢一日同我黎到荃灣就馬上說超推介這杯王牌大甲芋頭鮮奶我地就一齊買咗黎試平時飲開微糖既我 今次店員竟然話呢杯嘢飲係唔可以少甜 我仲諗一定好甜啦但係竟然非常驚喜甜度剛剛好 充滿鮮奶香味 加上芋頭芋泥 口感非常好 5分鐘不用就將佢飲哂!接下來每次經過我諗我都會忍唔住再買一杯呢杯真係係香港都飲過好好飲嘅奶類飲品🤣🤣真係超級推介大家去試試!
現在香港實在太多珍珠奶茶店
以往在銅鑼灣實在太多選擇
黑糖都開始飲到悶嘅事候
朋友呢一日同我黎到荃灣
就馬上說超推介這杯
我地就一齊買咗黎試
但係竟然非常驚喜
甜度剛剛好 充滿鮮奶香味 加上芋頭芋泥 口感非常好

5分鐘不用就將佢飲哂!
接下來每次經過我諗我都會忍唔住再買一杯
呢杯真係係香港都飲過好好飲嘅奶類飲品🤣🤣
真係超級推介大家去試試!
❐ 手感芋圓芋泥鮮奶🥤 $38評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰ 🥛鮮奶奶香醇厚順滑飲落有creamy既感覺⟰ 芋泥份量多又夠綿滑仲有粒粒芋粒🍡但芋泥略嫌少少太甜⟰ 手感芋圓煙韌有口感💥但好似無咩芋圓味例如紫薯或者蕃薯香味,比較沒有味道⟰ 整體口感豐富又有層次,💦當冰溶緊d算甜度適中,建議唔鍾意飲太甜嘅朋友可以等一陣,芋泥鮮奶算高分不過珍煮丹既十份芋芋鮮奶好似正少少✨
❐ 手感芋圓芋泥鮮奶🥤 $38
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯
⟰ 🥛鮮奶奶香醇厚順滑飲落有creamy既感覺
⟰ 芋泥份量多又夠綿滑仲有粒粒芋粒🍡但芋泥略嫌少少太甜
外卖自取
  • 手感芋圓芋泥鮮奶
📍四款配料任你揀‼️ • 多次回頭嘅芋泥奶 -- 迷客夏🍼💛·==========================迷客夏係小編其中一間多次回購嘅台飲店😛之前新推出芋圓系列更加係大售歡迎!😚前排去開荃灣行街見到佢哋有個”芋圓4.2系列”,base係芋圓鮮奶,再可以喺仙草/芋泥/珍珠/仙草任揀2隻配料!😝夠晒自由度😚------------------------------⭐️芋圓4.2(芋泥+珍珠)($33)鮮奶依舊濃厚香滑~芋泥奶香突出,帶少少顆粒感,個人覺得可以再整綿啲😆芋圓口感煙韌帶微微芋香~珍珠粒粒分明有咬口👍整體嚟講水準依然,次次飲都唔會失望‼️------------------------------賣相:6.8/10味道:8/10性價比:7.8/10回頭度:7.5/10------------------------------店舖資料名稱:迷客夏地址:荃灣大河道98號如心廣場二期1樓111號舖前往方法:荃灣西站D出口

==========================
⭐️芋圓4.2(芋泥+珍珠)($33)
賣相:6.8/10
名稱:迷客夏
地址:荃灣大河道98號如心廣場二期1樓111號舖
前往方法:荃灣西站D出口
2021-02-25 183 浏览
台灣知名手搖飲品店「迷客夏」🐮,曾獲選台灣大學生票選No.1最愛茶飲店,標榜「全天然硬頸製作」,使用鮮奶及天然無添加食材🤔。係香港都有幾間分店,好易認得佢哋嘅牛牛logo同綠色仿草地🌱,唔知你又試過未?————————————————👅珍珠伯爵紅茶拿鐵 ($29)👍🏻Top 2最受歡迎嘅茶飲,拎上手無圖中顯示奶同茶嘅分層❎,伯爵紅茶茶香突出,不過唔係好feel到當中微微佛手柑香氣,獨家自製白珍珠,Q彈中帶一點軟糯,咬起有蜂蜜嘅清甜🍯,個人喜好叫咗微糖微冰,甜度對於我啱啱好,飲咗一杯都唔會太甜~————————————————🚩總結:以質素而言,可以回頭再飲嘅茶飲———————————————— 🌟注意:每個膠袋收取一蚊,一齊走塑支持環保
————————————————
👅珍珠伯爵紅茶拿鐵 ($29)

————————————————
🚩總結:以質素而言,可以回頭再飲嘅茶飲
————————————————
🌟注意:每個膠袋收取一蚊,一齊走塑支持環保
2021-02-18 177 浏览
鍾意芋頭既你一定有聽過、甚至已經飲過Milksha呢間台灣過江龍手調飲品店,因為佢係18年已經係香港銅鑼灣開第一間分店。係台灣有接近二百家分店既迷客夏,主打大甲芋頭鮮奶、珍珠紅茶拿鐵等等,呢排仲出期間限定既三款飲品,包括雙Q芋圓椰香雪露、手感芋圓芋泥鮮奶、小紅豆芋圓椰香雪露,而且一貫堅持全天然無添加色素香精同防腐劑。-🧋手感芋圓芋泥鮮奶💰38 (👅: 9/10)手感芋圓芋泥鮮奶係milksha籌備超過三年既芋圓企劃飲品之一,因為我有飲過佢既招牌大甲芋頭鮮奶,飲落似係大甲芋頭鮮奶再加手感芋圓,令芋頭鮮奶加多一種口感。甜度無得選擇不過唔會太甜,可以選擇冰量。奶味突出得黎幾香甜不過唔會羶,聽講係用澳洲有機全脂鮮奶。之前會嫌Milksha既芋頭味太重,只接受到天仁同茶湯會既芋頭,但飲落就習慣左。芋圓大小適中,咬落煙韌彈牙,軟硬適中,芋頭味重得黎自然,而且會食到芋頭粒。Milksha既芋頭向來都係芋頭仲多過奶,芋泥口感夠綿滑,而且有芋頭口感,食落同其他台式飲品既芋泥無得比,因為佢係用台中大甲地區既檳榔心芋頭,所以芋頭味超重超香,芋頭人手熬煮之後都係用人手將芋頭壓爛,所以好易用飲管飲到,飲完完全係

🧋手感芋圓芋泥鮮奶💰38 (👅: 9/10)
手感芋圓芋泥鮮奶

甜度無得選擇不過唔會太甜,可以選擇冰量。奶味突出得黎幾香甜不過唔會羶,聽講係用澳洲有機全脂鮮奶。之前會嫌Milksha既芋頭味太重,只接受到天仁同茶湯會既芋頭,但飲落就習慣左。芋圓大小適中,咬落煙韌彈牙,軟硬適中,芋頭味重得黎自然,而且會食到芋頭粒。Milksha既芋頭向來都係芋頭仲多過奶,芋泥口感夠綿滑,而且有芋頭口感,食落同其他台式飲品既芋泥無得比,因為佢係用台中大甲地區既檳榔心芋頭,所以芋頭味超重超香,芋頭人手熬煮之後都係用人手將芋頭壓爛,所以好易用飲管飲到,飲完完全係會好飽肚。
🌟如果係鍾意芋頭一定會鍾意佢既招牌大甲芋頭鮮奶同今次期間限定既手感芋圓芋泥鮮奶,因為佢既芋頭飲品係香港咁多間最重味最多料,而且分店都設係最人氣地方好似銅鑼灣、旺角。
👅味道: 9/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $38 (服務費: NA)
2021-02-07
手感芋圓芋泥鮮奶