2021-02-22 43 浏览
實左太太太太太耐無去過葵廣掃下街飲下果汁仔, 於是今日收工同朋友去左葵廣行下街食下野, 經過見到E間迷日食堂嘅日式薯餅好似好吸引咁, 搞到小妹更加掛住鄉下嘅7仔🥺!!! 於是就同朋友一人買左一個食🤭🌟爆汁肉彈外皮香脆, 唔太油, 入面包住北海道洋蔥同日本和牛粒, 咬開有香濃肉汁!🌟和牛薯彈🐂同爆汁肉彈一樣咁脆, 入面包住薯蓉同少少牛肉粒, 口感唔錯!🌟紅豆水晶波波水晶皮包住香甜紅豆蓉, 味道正常, 不過不失!

🌟爆汁肉彈

🌟和牛薯彈🐂

🌟紅豆水晶波波
水晶皮包住香甜紅豆蓉, 味道正常, 不過不失!
2021-02-19
10 分钟 (外卖自取)
建議:襯熱食應該會好味啲上回講到有醬油丸子既迷日,今日再訪都係無緣🤣 反而試左:蕨餅波波セット (HK$20)紅豆水晶波+黃豆粉蕨餅因為今次拎左番屋企當飯後甜品食,紅豆水晶包凍左反而有啲失色,口感好散開。如果熱既,可能會好啲。不過蕨餅反而有驚喜😌 一向唔食黃豆粉既 #試伏專員 K君發現凍啲先食,黃豆粉既味道無甘強烈👍所以一粒接一粒,好快就KO 左成盒。
建議:襯熱食應該會好味啲

上回講到有醬油丸子既迷日,今日再訪都係無緣🤣 反而試左:

蕨餅波波セット (HK$20)
紅豆水晶波+黃豆粉蕨餅

外卖自取
今天在葵芳弄完點事情,就順便逛一下好久沒逛的葵芳廣場,順便當下午茶吃一下,剛好經過一間專賣日本食品的小店,而且還是我喜歡的炸物,就趕緊買來試一下了!爆汁肉彈漢堡(36元)很特別的一樣食物,這裡將普通的炸物變成了漢堡包!爆汁肉彈就是牛肉加洋蔥混合了在一起,再加上麵包糠,然後再油炸!油炸後,整個變得非常鬆脆,內裡的牛肉很多肉汁,又有洋蔥的香甜味,味道不錯!而漢堡就是加上麵包,蛋黃醬和芥辣醬,然後夾上了爆汁肉彈,麵包十分鬆軟,配上兩款醬汁,十分惹味!和牛薯彈(16元)這個在日本的是叫做可樂餅,都是將牛肉薯蓉等材料混合在一起。吃起來外脆內軟,一邊會吃到薯蓉的香和幼滑,另一邊是牛肉的肉香,愛薯蓉的可以試一下!爆醬咖哩彈(20元)這個也在日本的麵包店很常見的,鬆軟的麵包經過油炸後,外都香脆,內裡軟熟,再配上香甜的日式咖哩,吃起來特別香,但很邪惡就是了!

爆汁肉彈漢堡(36元)

和牛薯彈(16元)

爆醬咖哩彈(20元)

2021-02-11 37 浏览
今次又來葵廣掃街又諗起上次好多和牛好多汁既肉彈,佢同上次一樣好多和牛,滿滿既汁,冇失準,即叫即做,個包其實兩個漿,而且漿好多👍👍👍見佢有個爆漿咖喱彈復活,鍾意咖喱嘅我,又鍾意試新野嘅我,忍唔住叫咗見,果然係好香嘅咖喱味,而且份量好多,食落去有啲似傳統麵包舖嘅咖喱包🥰🥰上次食完丸子好好食🍡🍡今次試埋去另一個紅豆水晶波波,佢個口感幾得意,有啲軟林林,又有啲煙韌環境:鋪面乾淨,一人打理,即叫即做,仲好貼心咁比多左個盒我🥰
今次又來葵廣掃街

上次食完丸子好好食🍡🍡

• 串燒丸子
  • 爆汁肉彈
2021-01-31 86 浏览
今日工作完,就去咗葵涌廣場行街,因為肚仔餓,就上咗3樓掃街;見到 #迷日食堂 好多人排隊,所以就忍唔住排埋一份😋買咗幾款唔同美食同朋友分享 串燒丸子(2串) 🍡$20糯米丸子搽上醬油燒香,煙煙韌韌,甜中帶咸 秘製雞肉彈 (90g) 🐔$20用家傳秘製醬料整成,外脆內軟,咬一口,肉汁成口都係,肉質夠嫩滑 和牛薯彈漢堡 🐮$24和牛+薯仔,薯仔好滑,加埋和牛做餡料(多薯少肉) 爆汁肉彈漢堡 🍔$36用日本和牛整成,外層香脆,肉汁爆哂出嚟,濃郁牛味 和風飯團2件 🍙$15飯團內有好香嘅冬菇,加入埋日本飯素,抵食又好味道 爆醬咖哩彈 🧆$20日式咖哩+洋蔥+馬鈴薯+牛肉,勁多配料,外層香脆,內裡柔綿綿 除咗小食外,仲有各款不同飲品🥤🧃比你選擇 迷日食堂葵芳葵富路7號葵涌廣場Top世界3069號3樓T7號舖

串燒丸子(2串) 🍡$20
糯米丸子搽上醬油燒香,煙煙韌韌,甜中帶咸

秘製雞肉彈 (90g) 🐔$20

和牛薯彈漢堡 🐮$24
和牛+薯仔,薯仔好滑,加埋和牛做餡料(多薯少肉)

爆汁肉彈漢堡 🍔$36
用日本和牛整成,外層香脆,肉汁爆哂出嚟,濃郁牛味

和風飯團2件 🍙$15
飯團內有好香嘅冬菇,加入埋日本飯素,抵食又好味道

爆醬咖哩彈 🧆$20

除咗小食外,仲有各款不同飲品🥤🧃比你選擇

和風飯團
爆醬咖哩彈
秘製雞肉彈
爆汁肉彈漢堡
和牛薯彈漢堡
飲品
2021-01-30
10 分钟 (外卖自取)
$67.5 (晚餐)
和風飯團
爆醬咖哩彈
秘製雞肉彈
爆汁肉彈漢堡
和牛薯彈漢堡
飲品
2021-01-26 28 浏览
前排同朋友去葵廣行街, 食到超飽大食妹諗住行咁遠一定要外賣個dinner返屋企慢慢嘆今次就揀左呢間迷日食堂<爆汁肉彈高級和食便當>高級和食便當好豐盛, 有日式炊飯、秘製雞肉彈同自選薯彈或肉彈大食妹就揀左肉彈日式炊飯採用日本珍珠米, 口感濕潤但米飯粒粒分明秘製雞肉彈肉質彈牙, 爆汁肉彈就肉味濃郁<和風飯團>因為太鍾意日式炊飯啦大食妹再嗌左份和風飯團, 和風飯團其實就係飯團狀嘅日式炊飯<和牛薯彈漢堡>另外, 仲嗌多左份和牛薯彈漢堡做次二日早餐, 同焗爐反熱可以保持脆度和牛薯彈同樣係啖啖肉呀<黃豆粉蕨餅>大食妹最推介黃豆粉蕨餅, 廿蚊有成十粒, 性價比之選味道少甜, 黃豆粉好足
前排同朋友去葵廣行街, 食到超飽
大食妹諗住行咁遠一定要外賣個dinner返屋企慢慢嘆
今次就揀左呢間迷日食堂
<爆汁肉彈高級和食便當>
大食妹就揀左肉彈
日式炊飯採用日本珍珠米, 口感濕潤但米飯粒粒分明
秘製雞肉彈肉質彈牙, 爆汁肉彈就肉味濃郁

<和風飯團>
因為太鍾意日式炊飯啦
大食妹再嗌左份和風飯團, 和風飯團其實就係飯團狀嘅日式炊飯

<和牛薯彈漢堡>
和牛薯彈同樣係啖啖肉呀

<黃豆粉蕨餅>
大食妹最推介黃豆粉蕨餅, 廿蚊有成十粒, 性價比之選
味道少甜, 黃豆粉好足
  • 黃豆粉蕨餅
2021-01-25 43 浏览
真係太耐冇夜晚周圍行街, 嗰日去開葵芳先知原來嗰邊夜晚仲係好旺場見到葵涌廣場3樓 #迷日食堂 好多人排隊, 原來佢哋做緊優惠, 買滿指定金額就會有嘢送, 超抵💥💥💥買咗❤️爆汁肉彈 ❤️雞肉彈❤️芝士波波❤️黃豆粉蕨餅 返屋企食, 本身都驚返屋企成個鐘會凍曬唔好食, 估唔到又保持到溫度, 個女一見到就勁興奮爆汁肉彈升級咗漢堡, 醬汁加埋個脆皮一齊食真係好滋味芝士波波佢就係一個cream cheese, 外皮夠薄, 夠曬脆身黃豆粉蕨餅, 甜品就一定唔少得, 好鍾意佢煙煙靭靭, 又唔會太甜, 作為一個小點綴啱啱好#sohappy💛💟 最可惜係今次試唔到佢個芝士年糕, 下次一定要再過去試下❤️

買咗❤️爆汁肉彈 ❤️雞肉彈❤️芝士波波❤️黃豆粉蕨餅

爆汁肉彈升級咗漢堡, 醬汁加埋個脆皮一齊食真係好滋味

最可惜係今次試唔到佢個芝士年糕, 下次一定要再過去試下❤️
2021-01-24 70 浏览
定期必到葵芳廣場逛街購買,眼前除了衣服外總離不開食物,林林總總的小吃店,食物芳香撲鼻,走著走著就是這間小吃店使我停下腳步店面以粉紅色為主,售賣各款日本直送炸物小吃,咸點有薯餅、雞粒、年糕及飯團,想飽肚更可將小吃升級至漢堡或套餐配炊飯,而甜品則有丸子及蕨餅等。滿載而歸的我實在未能即時品嚐,只好外賣帶回家2款炸物都令我想起曾在風和日麗的日本街上品嚐過,直此回味一番。兩者都炸至金黃色,薯餅大約有手掌大小,外皮香脆可口尚算薄身,包裹著順滑薯蓉,偶爾帶出淡淡牛肉香,還嚐到少許牛肉粒藏於薯蓉內,增加不少口感。雞粒一口一粒大小剛好,炸粉不算厚,雞肉經醃製過帶小甜酒香味,那是經驗中最特別的炸雞粒味道曾在日本品嚐過丸子後不是特別喜愛,總覺得丸子甜醬汁鹹味道怪怪的,但這2串丸子成了我大愛之物,丸子軟屬之餘彈牙,配上只帶少鹹的醬汁,不但不會蓋過丸子糯粉椰香甜,還為平凡丸子帶來燒過的惹味感中和甜溜感—整體評語:食物 - 2款鹹食炸度剛好,能炸至金黃色,雖然食物款式不算特別,但味道做到跟隨風氣而帶特別,甜點更迎合了港人味道,令我愛上了這裡的串燒丸子.環境 - 雖然位於小巷的盡頭,但鋪位採用粉紅色,而且鋪名霓虹燈

和牛薯彈+秘製雞肉彈
和牛薯彈

整體評語:
環境 - 雖然位於小巷的盡頭,但鋪位採用粉紅色,而且鋪名霓虹燈使店鋪頗耀目,鋪面菜單尚算清晰,還附有相片參考,令我更清楚了解菜單小吃
衞生 - 鋪位細小,但大致可看到廚房乾淨整齊,而且外賣鹹甜分開包裝,盒子密實不鬆散,醬汁不會漏出,若盒子有透氣小孔會更佳
抵食 - 食物購自日本但而一般小吃價錢出售,若份量再多點會更滿足

2021-01-17
和牛薯彈+秘製雞肉彈
和牛薯彈
2021-01-24 27 浏览
🍗秘製雞肉彈 $22 (8.5/10)😋炸雞 炸得皮簿同金黃,肉質嫩滑,一口咬落去滿滿嘅雞汁,伴隨住少許蒜頭調味。難得揾到正宗嘅日式炸雞小食店😍所有材料係嚟自日本,係家鄉嘅感覺啊。🍡黃豆粉蕨餅+紅豆水晶波波 $20 (7.5/10,5/10)五粒黃豆粉蕨餅同埋兩粒紅豆水晶波波👍🏻👍🏻價錢幾抵(見過超市一盒蕨餅都接近$30)😲蕨餅鋪滿海量黃豆粉,煙煙韌韌,適合唔鍾意太甜嘅大家。😬紅豆水晶波波外皮偏厚 亦較淋,質感同味道較單一,内有紅豆蓉 相對甜,但係小編尚算接受到。🤣👅仲有唔少小食,好似串燒丸子等,大家不妨支持下。當然小編都係較推介炸雞。
🍗秘製雞肉彈 $22 (8.5/10)

五粒黃豆粉蕨餅同埋兩粒紅豆水晶波波
👍🏻👍🏻價錢幾抵(見過超市一盒蕨餅都接近$30)
😲蕨餅鋪滿海量黃豆粉,煙煙韌韌,適合唔鍾意太甜嘅大家。

• 秘製雞肉彈
💁🏻‍♀️行開葵廣就知道佢最出名就係 掃街 ,各種各樣的小食店,花多眼亂,總會找到口福驚喜!😷因為限聚令關係,無得即買即食,不過見到食材由日本直送的迷日食堂,完全無阻一試的意欲,一於買多啲拎返屋企同家人開心share🤩店主推介的爆汁肉彈,以100%日本北海道和牛製造,👏🏻入口爆汁,牛味濃郁。🤩即叫即炸的日本炸物好吸引,蝦蝦薯蛋以日本海老和蕃薯製作,炸至金黃香脆的外表,配合粒粒鬆軟薯仔,口感鮮明對比。📍秘製雞肉彈,啖啖肉的雞肉彈,即使炸後,雞肉仍保持鮮嫩,惹味可口。📍芝士波波內裡是滿滿的飲心芝士餡料,外脆內軟,芝士控必食推介。🥰一向對日本和菓子情有獨鍾,串燒丸子的醬油風味,甜中帶咸,甜而而膩,煙韌有𡁻勁。

2020-12-20
2021-01-18 59 浏览
學生時代的我最鍾意和一班朋友仔去葵興廣場,因為一向十分受青少年歡迎,很多平價美食和周圍購物, 早前我都去了再次感受番青春氣息,去到葵興廣場一間叫迷日食堂的小店,買咗不同美食,有爆汁肉彈漢堡 、蝦蝦薯彈 、芝士波波 、飯糰、串燒小丸子 和紅豆薯等等小食!埋單都係$144, 二人食到滿足!我個人特別推薦爆汁肉彈漢堡果然爆汁,肉彈鮮嫩多汁,而且加了配料沙律醬和燒汁等更惹味呢!迷日食堂 葵芳葵富路7號葵涌廣場Top世界3069號3樓T7號舖

2021-01-16 24 浏览
平時成日去葵涌廣場食野 最鍾意❤️芝士奶蓋哈哈都係食開個幾間 都冇留意其他小店了😳😳經過見到呢間小店 比起其他店熱鬧只有一個女人的背影 辛苦忙碌著🤭全間店得佢一人 20-30分鐘先完成一單食物製作感覺搵食艱難啊 決定支持下小店雖然等待時間長了點 食住其他野先 行住街先🥳🥳以下係食物排名:芝士波波 + 芝士薯仔年糕 ($20)這個是最不錯的 我幾鍾意個芝士波波黃豆粉蕨餅 + 水晶紅豆波波 ($20)蕨餅是正常的 但紅豆的有點過硬了 皮太厚了蝦蝦薯彈 ($18)呢個薯彈我覺是最好的 其他的也差不多和牛薯彈 ($16)爆汁肉彈 + 日式炊飯 + 秘製雞肉彈 ($54)呢個有點太油膩 炸雞太多油同時間不夠 淋身了大食的我覺分量少了點🧐🧐迷日食堂
平時成日去葵涌廣場食野 最鍾意❤️芝士奶蓋哈哈
都係食開個幾間 都冇留意其他小店了😳😳
經過見到呢間小店 比起其他店熱鬧
只有一個女人的背影 辛苦忙碌著🤭
全間店得佢一人 20-30分鐘先完成一單食物製作
感覺搵食艱難啊 決定支持下小店
雖然等待時間長了點 食住其他野先 行住街先🥳🥳

以下係食物排名:
芝士波波 + 芝士薯仔年糕 ($20)
這個是最不錯的 我幾鍾意個芝士波波

黃豆粉蕨餅 + 水晶紅豆波波 ($20)
蕨餅是正常的 但紅豆的有點過硬了 皮太厚了

蝦蝦薯彈 ($18)
呢個薯彈我覺是最好的 其他的也差不多

和牛薯彈 ($16)

爆汁肉彈 + 日式炊飯 + 秘製雞肉彈 ($54)

2021-01-16 29 浏览
日本小食無限touch迷日食堂 網址: https:地址: 葵芳葵富路7號葵涌廣場Top世界3069號3樓T7號舖電話: 26280074假日去了葵芳行街買衫鞋過新年,小辣商場除了衣服抵買,入邊仲有好多食店,行累了可以買來吃充充電。但礎於口罩,乖乖買回家吃。$20 雞肉彈,約有90g 細細粉約有4-5件,炸到香口的雞肉波波,我直頭叫了雙份免得自己食曬屋企人無得試。但味道好鹹$15 2件日本飯團好抵食,搓了些日本飯素,味道更好。$16 一塊炸到香酥架和牛薯彈,入面架薯好滑,仲食到細碎牛肉塊。高級和食弁$54 有齊飯, 爆汁肉彈同雞肉彈,重點在於多汁,炸完唔會乾身,不油膩又脆$18 蝦蝦薯彈係混入了蝦肉碎,食得出蝦味。材料食材都係日本,呈現返日本風味,好掛住日本呀!
日本小食無限touch
網址: https:
電話: 26280074

但礎於口罩,乖乖買回家吃。

$15 2件日本飯團好抵食,搓了些日本飯素,味道更好。

$18 蝦蝦薯彈係混入了蝦肉碎,食得出蝦味。

材料食材都係日本,呈現返日本風味,好掛住日本呀!
2021-01-14 1980 浏览
{葵廣小食😳}#kong_girl_foodie出街食#迷日食堂.今日同朋友去咗葵芳行街,順便去葵涌廣場行吓食吓小店,今日發現咗呢間穩世小店,主打日式小食🍙.❣️爆汁肉彈 $28 成塊都係肉,而且仲有好多汁新鮮炸起真係超好食😋之後我外賣🥡咗幾件返屋企食都仲係脆卜卜.❣️和牛薯彈 $16 夠特別😎係日式炸薯餅內面包住牛肉餡料同有啲薯仔粒食落個味道好夾好食😋.❣️蝦蝦薯彈 $16 新出😋蝦同薯仔都食到又唔會好咸值得一試.❣️芝士波波(4粒) $20勁香濃嘅芝士味 淡淡都係芝士好正😂😂啲芝士有啲creamy.❣️日式炸雞95g $20啲雞肉好滑 有出汁爆出黎炸到啲皮好脆拍得住出面嘅炸雞店.❣️蕨餅波波 $20超好食😋 又唔會好甜不過超快食晒🤣🤣.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 9/10🌟服務: 9/10🌟打卡: 9/10🌟推介: 8.5/10.📍 迷日食堂葵芳葵富路7號葵涌廣場Top世界3069號3樓T7號舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #葵廣美食 #葵芳#葵廣
{葵廣小食😳}
#kong_girl_foodie出街食
#迷日食堂
❣️爆汁肉彈 $28
成塊都係肉,而且仲有好多汁
新鮮炸起真係超好食😋

🌟推介: 8.5/10
📍 迷日食堂

2021-01-13
2021-01-12 697 浏览
《 葵廣初體驗😳》閒日有得放假,早早起身去遠足活動,消耗哂啲體力梗係要食野補充返啦~於是乎去到葵廣見到哩間小店寫住食材由日本直送,亦主打薯餅等日式小食就諗都冇諗衝去試啦!🐮 B03 爆汁肉彈弁當 $54薯餅包上牛肉餡即叫即炸,香脆得黎肉汁爆棚,每一啖都好香牛味。炊飯令我印象最深刻,除咗係回憶嘅味道外,味道都係唔錯,配搭甘荀絲同香菇絲。所有炊飯均配有雞肉彈,香脆不油膩。🦐 B02 蝦蝦薯餅弁當 $44炊飯就介紹完,蝦蝦薯餅都不容忽視。過往好少見到用蝦做餡嘅薯餅,大概因為蝦肉容易變老令味道變差,但哩間餐廳大膽選用哩個配搭同時表現唔錯。蝦肉香味十足,完全係任何腥味,幾好食~🧀 (07) 芝士波波 $20本來打算食芝士年糕,可惜年糕缺貨,退而求其次下揀左芝士波波,但一啲都冇令我失望。咬開芝士波波,熱辣辣流心芝士馬上湧出黎,芝士味非常香濃唔會膩,絕對係作為前菜小食佳品。🧆 (S02) 蕨餅波波 $20(黃豆粉蕨餅5粒+ 水晶紅豆波波2粒)蕨餅都係正常水準,口感煙韌味道過甜。而水晶紅豆波波就相對略顯遜色,首先外皮偏厚淡味,食落味道單一,可能為左配搭外皮偏淡嘅問題,紅豆餡變得比較甜...有小小甜到漏
《 葵廣初體驗😳》
🐮 B03 爆汁肉彈弁當 $54
🦐 B02 蝦蝦薯餅弁當 $44
🧀 (07) 芝士波波 $20
🧆 (S02) 蕨餅波波 $20
(黃豆粉蕨餅5粒+ 水晶紅豆波波2粒)
蕨餅都係正常水準,口感煙韌味道過甜。而水晶紅豆波波就相對略顯遜色,首先外皮偏厚淡味,食落味道單一,可能為左配搭外皮偏淡嘅問題,紅豆餡變得比較甜...有小小甜到漏嘅感覺。
佢地喺葵芳仲有各式日式食品同零食賣架,有時間嘅話會要去睇下呀!~

蕨餅波波
芝士波波