2020-01-05 2637 浏览
31號最後的一個lunch, 做得咁辛苦,要對自己好少少,食個好開心既lunch!呢間一直都覺得好好食既laksa, 又係個句,係香港真係好難食到一碗好食既laksa同pho, 應該咁講,唔難食既,多的是,但好好食既真係少...未係鰂魚涌返工既時候,聽聞完就專登去搵食,由佢個時只開午市同唔記得星期幾唔開到家下lunch只要想食就可以落去買黎食... 不過無啦,帶飯多... 同埋佢個到係坐得唔太舒服既,所以我只係間唔中咁幫襯佢,不過一講起laksa,佢依然係我極力推薦既一間!好啦,2019已過,都係個句,希望大家新一年新氣象,新希望!BTW, 我諗緊試唔試佢新出既XO醬,有冇人試左,可以寫出黎參考下?

2019-12-31
2019-09-25 3469 浏览
呢間舖頭係位於一條巷仔入面,我諗如果唔係係附近翻工嘅話應該都唔會有機會去食😳店入面只有8個位,lunch hour會坐滿,仲會keep住有人嚟嗌外賣拎走添😛呢到嘅menu好單一,只有三款選擇,肉骨茶、叻沙同怡保雞飯~我就揀咗叻沙,麵底係油麵同米粉兩溝🤓配料包括有螄蚶、虎蝦、豆卜、鷄蛋同魚片😋碗麵一嚟到見到佢咁紅本身以為會好辣,點知都唔會🙈而且仲會有陣陣嘅椰香味😍值得一讚嘅係蝦同螄蚶👍🏼兩樣都夠新鮮~螄蚶完全無腥味,而虎蝦就夠爽口,仲已經係剝咗殻添😆

2019-09-25
2019-07-09 2886 浏览
我覺得呢間餐廳係我暫時香港食肉骨茶最好味嘅地方。原因係食得出用新鮮豬肉,唔係雪豬肉,唔駛解凍又唔駛醃,肉味好好仲要有肉骨茶個種藥味。而肉骨茶都真係好好味,係超足料嘅馬來西亞藥材風格肉骨茶。其實我兩年前食完佢肉骨茶已經好滿足,當時我忍不住讚老闆食物好好味,希望繼續努力。今日同佢講番轉眼就2年無見,佢頭髮白左,我肥左,傾下呢兩年附近餐廳d情況,又傾下外賣app,又傾下佢嘅經營經歷。好開心佢仲堅持初衷,每日都親自去揀新鮮豬肉,唔搞擴充經營,專心每日只做4小時精品食物。不過有樣野我都食唔出,原來佢嘅肉骨茶係無落鹽同味精,純豬肉味加好多種藥材烹調而成,所以味道先咁獨特。總之我好欣賞佢嘅食物,雖然係賣70蚊,但真材實料,好值得推薦。對我黎講,做任何事情,只要用心去做,點都唔會太差。最好笑係,呢間小店只有約10個位,淨係做星期一二三五的12:00至4:00,星期四5:00至9:00。真係好霸氣,希望可以繼續霸氣地煮好食物下去啦。

肉骨茶套餐
2019-07-09
肉骨茶套餐
  • 招牌肉骨茶套餐
2019-07-07 1694 浏览
最近每星期都要去食一次既叻沙覺得自己上左癮咁每次黎都食「叻沙」。配料有螄蚶,虎蝦,叻沙葉,豆卜,雞蛋,芽菜,魚片。湯底有別於其他叻沙店舖,唔係黎黎去去都係得個椰汁味,迷湯帶微辣又香濃,似帶少許椰味既蝦湯底叻沙!蝦同螄蚶仲好新鮮添同埋一定要揀兩溝麵底,即係油麵加米粉!好鬼夾架!迷湯既肉骨茶都好多人食架,成日都話下次試,但係黎親反射動作都係揀叻沙先!似乎一星期要黎兩次先試到肉骨茶 雖然間舖真係細,得9個位不過一定會再去
最近每星期都要去食一次既叻沙
覺得自己上左癮咁

叻沙

同埋一定要揀兩溝麵底,即係油麵加米粉!好鬼夾架!

雖然間舖真係細,得9個位
不過一定會再去
2019-06-25
2019-06-30 756 浏览
暫時“迷湯”既laksa依然係榜首(係香港黎講),之但係咁... 外賣始終唔夠係個到迫住咁食好食XD 唔好睇佢好似好紅咁,佢唔辣亦blance到個香味,佢特別在有幾粒螄蚶! 可能因為咁,佢個味特別尐,好味尐XD佢比起以前已經叫做多左坐位同枱,不過大家都知鰂魚涌家下又多左棟,食店就無點多,所以... 更加逼!!! 已經無咩可能再可以坐係個到食... 我成日都話香港咩都有得食,但laksa同pho就無一間好食過澳洲既...

2019-06-27
15 分钟 (外卖自取)
2019-06-01 972 浏览
之前已經買過一次外賣返公司,今次買外賣去開party!個肉骨茶好清香,濃度適中,今次叫左肉骨茶湯+大骨、排骨,肉質好軟冧冧,肥瘦比較平均,正🤤下次過開Quarry Bay實會再食👍🏻👍🏻
外卖自取
2019-02-24 1532 浏览
一進店內就聞到陣陣香味就已經十分期待進食是否如此 就要往下看喇❗此店空間小小 🏠最多。能容下8人主售。3款套餐只開。星期1至5 午市 + 星期4 有晚市小店經營 乃是一份親切感如此有性格的店 我豈能不嘗🍽:招牌肉骨茶套餐💰:$70-.嘗肉骨茶的次數不多 只覺是一種帶藥膳的湯套餐有:肉骨茶,軟骨,片裝油炸鬼,飯肉骨茶香色濃 卻味淡 不解 略為失望🙍油炸骨 軟軟的 個人只愛脆脆的還好軟骨肉質鬆軟 一咬即化 為此餐挽回顏面

一進店內就聞到陣陣香味就已經十分期待

招牌肉骨茶套餐

🍽:招牌肉骨茶套餐
💰:$70-
嘗肉骨茶的次數不多 只覺是一種帶藥膳的湯
套餐有:肉骨茶,軟骨,片裝油炸鬼,飯
肉骨茶香色濃 卻味淡 不解 略為失望🙍
油炸骨 軟軟的 個人只愛脆脆的
還好軟骨肉質鬆軟 一咬即化 為此餐挽回顏面
2019-02-20
2018-11-10 1750 浏览
見間店好評如潮,校长都嚟,咪包間場约朋友試吓。肉骨茶冇味精,好嘢! 海南雞去骨夠滑。喇吵味道調校得剛剛好,不太甜。檸檬意米水清新解渴。6-8 人去剛剛好。唯一係要去麥記廁所
2018-11-08 1247 浏览
原來鰂魚涌有很多賣肉骨茶的小店,這天來到 迷湯,主打是肉骨茶;喇沙及怡保雞飯。小店座位及空間不多,大概只可8個客人同昤進食。我點選招牌肉骨茶套餐,可選排骨或軟骨;另附有肉骨茶、豆卜、油條及白飯。是我最近吃得太濃味嗎? 迷湯的肉骨茶好像不夠入味;肉骨茶亦比想像中淡,沒太藥膳感覺。唉~是我太肚餓還是份量太少呢?吃完整份肉骨茶還好像進食前一樣,仍然很餓啊…但一人吃兩份餐又有點過份…算了算了,去對面店買珍珠奶茶吧~
原來鰂魚涌有很多賣肉骨茶的小店,
這天來到 迷湯,主打是肉骨茶;喇沙及怡保雞飯。
小店座位及空間不多,大概只可8個客人同昤進食。

是我最近吃得太濃味嗎? 迷湯的肉骨茶好像不夠入味;
肉骨茶亦比想像中淡,沒太藥膳感覺。

唉~是我太肚餓還是份量太少呢?
吃完整份肉骨茶還好像進食前一樣,仍然很餓啊…
但一人吃兩份餐又有點過份…算了算了,去對面店買珍珠奶茶吧~
鰂魚涌有唔少食肉骨茶既食肆,又或者打住海鮮喇沙旗號作招徠嘅餐廳,每間都各有特式,早前同同事試過隔離既娘惹小館子,喇沙味道唔錯。今次再同同事試下呢間迷湯,睇下佢既肉骨茶同喇沙質素又如何。迷湯店子小小,只賣肉骨茶、喇沙、海南雞飯,款式唔多,專心做好一件事。海鮮喇沙有新鮮嘅咖哩葉,入口偏重咖哩香,椰汁份量唔算太多,味道都幾辣,重口味人士會啱。湯身較稀,不過濃郁,惟飲多兩啖湯會口渴,略嫌少少咸。不過大蝦質素唔錯,入口彈牙,而且搣咗殼,相對方便。螄蚶亦都已拆肉,食落鮮甜,如果生啲就更好。麵係用米粉同油麵兩摻,份量足夠。同事就叫咗肉骨茶,藥材味濃,排骨煮得好淋,不過略嫌多少少肥肉, 但係藥材湯嘅味道非常好飲,加埋豆卜好索味,幾好。

麵係用米粉同油麵兩摻,份量足夠。

2018-09-06 1277 浏览
大概兩年前食過一次迷湯既肉骨茶,當時真係有驚為天人既感覺,覺得話係香港最好食既肉骨茶亦不足為過🙈今日lunch就買左外賣返公司食,一路行其實已經聞到肉骨茶濃郁既藥膳味👍🏿 肉骨茶其實有好多款,有啲較清、有啲就藥膳味較重,而迷湯就係後者🙆🏿‍♀本身個人係鍾意藥膳味既,但估唔到今次係濃到我都有啲頂唔順,濃到帶有甘苦味,雖然依然係好味既,但始終略嫌過濃🙊只於肉骨大大舊,肉味軟滑,雖然係半肥瘦,但咬落去都唔會覺得肥膩👍🏿

2018-07-22 1776 浏览
朋友食過呢度嘅喇沙同肉骨茶向我強烈推介,佢知道我鍾意飲肉骨茶,而老公就鍾意食喇沙,咁就真喺要嚟試一試吧!不過每次想起要食嘅時間都爆場,有次仲摸門釘收咗鋪添!據講每日只會開幾個鐘,估計店舖面積只能容立十個人左右,想食而有位就難上加難難得今日同老公放假,就早啲出發,鋪頭位置隔涉唔起眼,去到發現有位,太好啦!店鋪細小加上牌照問題,只能立食或外賣,我就唔介意立食,反而覺得立食都有另一番風味但對於唔喜歡立食同怕迫硤嘅食客,有可能會感到環境焗促!黃金海鮮叻沙材料相當有睇頭有雞蛋,虎蝦、帶子、豆卜、芽菜、魚片、蟹子……等等,叻沙湯底充滿椰香兼帶點辣味,米粉索哂叻沙湯底嘅味道,好味啊!招牌肉骨茶陣陣香濃而充滿藥材嘅味道,未食只喺嗅陣味已相當吸引,排骨帶點肥肉,更有口感,打破我一直抗拒食肥肉嘅觀念,而且排骨好腍身,豐富嘅肉骨茶香味充斥著口腔裡怡保雞飯雞肉嫩滑,油飯香軟呢間<迷湯>果然令人好著迷

但對於唔喜歡立食同怕迫硤嘅食客,有可能會感到環境焗促!

黃金海鮮叻沙

材料相當有睇頭

招牌肉骨茶

怡保雞飯

雞肉嫩滑,油飯香軟

呢間<迷湯>果然令人好著迷
  • 怡保雞飯
2018-07-19 1211 浏览
最近本人係鰂魚涌返工,同自己定立咗個目標。就係 - 要食晒鰂魚涌既好!西!所以就成日周圍試新野。本人好喜歡食叻沙。咁今日就食叻沙啦。迷湯鋪仔細細,講真,張枱認真唔好坐。可能唔想客人坐得太舒服唔捨得走掛。{叻沙}$65 一上枱 真係幾香 色水好吸引。試一啖湯,唔係好creamy好厚身果種湯底,味道岩岩好,加上d紅油令到個湯鮮味更濃。個米粉唔差,唔會一夾就爛晒。d配料分量都好足,岩岩好食晒成碗面。而且想讚佢d料好新鮮,隻蝦爽口,有膏,好食。仲有兩粒螄蚶,一d都唔腥,好鮮甜~同埋個豆卜都好食,之前食過有d鋪頭件豆卜好大陣油yik味,呢到粒豆卜好食~總結,$65本人覺得物有所值,會再返來食!
最近本人係鰂魚涌返工,同自己定立咗個目標。
就係 - 要食晒鰂魚涌既好!西!
所以就成日周圍試新野。
本人好喜歡食叻沙。咁今日就食叻沙啦。
迷湯鋪仔細細,講真,張枱認真唔好坐。
可能唔想客人坐得太舒服唔捨得走掛。
{叻沙}$65
一上枱 真係幾香 色水好吸引。
試一啖湯,唔係好creamy好厚身果種湯底,
味道岩岩好,加上d紅油令到個湯鮮味更濃。

個米粉唔差,唔會一夾就爛晒。
d配料分量都好足,岩岩好食晒成碗面。
而且想讚佢d料好新鮮,隻蝦爽口,有膏,好食。
仲有兩粒螄蚶,一d都唔腥,好鮮甜~
同埋個豆卜都好食,之前食過有d鋪頭件豆卜好大陣油yik味,
呢到粒豆卜好食~

總結,$65本人覺得物有所值,會再返來食!
2018-07-19
2018-07-11 931 浏览
叻沙: 好食, 湯底香濃! 有新鮮蝦味道由於早過放飯時間, 等了一陣就好快食物來啦......服務有禮貌客氣! 令人舒服的感覺見到隔離有食肉骨茶, 好像很美味! 下次來一定要試肉骨茶先.....
叻沙: 好食, 湯底香濃! 有新鮮蝦味道

由於早過放飯時間, 等了一陣就好快食物來啦......

服務有禮貌客氣! 令人舒服的感覺

叻沙
题外话/补充资料: 上星期光顧過鄰店的叻沙,黎過<<迷湯>>應該以後不用去"小x惹"難食+睇老闆娘面色.
2018-07-05
2018-05-11 1357 浏览
Read about this place online - “Best Singaporean eateries”! Took a little effort locating the alleyway where this place was located. Bar stool seating for only 8 diners. Walked in at 2:30pm in the afternoon. Was nicely greeted by owner chef. Small limited menu. Indicated the three main items on offer: laksa, bak kut teh and hainanese chicken rice. Ordered the bak kut teh and laksa to try. Both very authentic (I’m from Singapore). My only comment for the laksa: more clams, fish ball slices and ma
Ordered the bak kut teh and laksa to try. Both very authentic (I’m from Singapore). My only comment for the laksa: more clams, fish ball slices and maybe add some shredded chicken. Loved the aromatic sprinkles used but wish they weren’t so finely chopped.
Surprisingly, while I was eating, 3 other regulars came and ordered the laksa. Attests to its authenticity!