2024-10-18 137 浏览
凡事在香港長大的老香港,必定最熟悉油尖旺的掃街熱點。往日的街邊檔消失了,剩下來還有這間街邊小食小店。我每次到旺角油麻地都必定想起他,今次來吃一番回憶的小食。腸粉是必須吃的,當中醬料還必須要加花生醬、甜醬和豉油;另外辣魚蛋是必須吃的,他的辣味不是咖喱的辣,而是地道的辣,所以千萬別錯過;最後當然要來過燒賣。這三寶是必備的,但是吃完後,已經不能再吃其他如魚肉生菜等小吃。終極就必須要加$9喝過香港人最喜歡的凍檸檬茶或凍奶茶或凍鴛鴦。
就在油麻地地铁站A2出口,很多人排队、推荐辣鱼蛋真的很好吃,价格适中里面还有位置坐,鱼蛋只接受现金💰支付,辣鱼蛋越吃越过瘾,听说云吞也好吃、下次去试一下,面食的话我觉得没什么惊艳
  • 辣魚蛋
2024-08-25 577 浏览
我勁鍾意食呢度魚蛋同燒賣仲有粢飯啊但係嚟咗預咗 門口姐姐 有啲惡睇清楚先點餐 唔好耽誤佢時間如果俾我揀,我會去旺角花園街嗰間我覺得比較好食 雖然原料一樣但係嗰邊可能冇咁多人 呢度始終比較近地鐵站有幾款推介的食物和不推介的食物推介魚蛋,佢嘅辣好正燒賣都唔錯 但有時都會中伏煮得唔夠耐 可能太多人推介粢飯 越嚟越少,做得好食嘅粢飯所以會好珍惜唔係太建議食碗仔翅 我覺得味道麻麻哋車仔麵不過不失 但係我好少會食所以最後都係食返咖喱魚蛋啦其他嘢唔好亂咁試飲品都係麻麻哋 茶餐廳好飲啲
我勁鍾意食呢度魚蛋同燒賣
仲有粢飯啊

但係嚟咗預咗 門口姐姐 有啲惡
睇清楚先點餐 唔好耽誤佢時間
如果俾我揀,我會去旺角花園街嗰間
我覺得比較好食 雖然原料一樣
但係嗰邊可能冇咁多人 呢度始終比較近地鐵站

有幾款推介的食物
和不推介的食物

推介魚蛋,佢嘅辣好正
燒賣都唔錯 但有時都會中伏
煮得唔夠耐 可能太多人

推介粢飯 越嚟越少,做得好食嘅粢飯
所以會好珍惜

飲品都係麻麻哋 茶餐廳好飲啲
  • 粢飯
  • 辣魚蛋
2024-08-21 517 浏览
腸粉要求走甜醬,都係仍然落咗甜醬俾你; 凍檸茶少冰變咗走冰。 食物質素差咗, 難食咗。職員只掛住同你計數夠唔夠最低消費? 唔夠最低消費喎,叫多樣啦。 都唔知點解仲係咁多人會去食㗎🤦‍♀️🤬
2024-08-21
2024-07-29 707 浏览
係油麻地附近做完野口痕 又未到食飯時間就諗起通達過下口癮我鍾意食魚肉翅 雖然好多人都話啲魚肉係麵粉整魚肉含量比較少 但我就係好鍾意食呢種有啲咬口嘅質感 碗仔翅 有肉絲同木耳絲仲有d仿翅 加多啲醋同胡椒粉真係超好食 因為今日得一個人食唔到小食拼盤 次次同朋友嚟都係食小食拼盤 有齊腸粉魚蛋同燒賣好正 今次自己食掙扎咗好耐要魚蛋定係要腸粉 最後我都係揀咗腸粉 因為好想食啲混醬 通達嘅腸粉係好滑 值得一試其實佢嘅辣魚蛋係好好食 但因為真係唔肚餓所以食唔到咁多 有人share的話 小食拼盤係一個好唔錯嘅選擇
係油麻地附近做完野口痕 又未到食飯時間
就諗起通達過下口癮
我鍾意食魚肉翅 雖然好多人都話啲魚肉係麵粉整
2024-06-20 787 浏览
有次行街肚餓諗住買串魚蛋,見門口好多人買緊,咁我又去試吓。咁正常買嘢都要排隊啦,我以為要排隊所以等人哋買先,順便望吓仲有咩食。我企係到5秒到,點知個阿姐就好大聲咁同我講:係咪買嘢㗎,唔好阻住哂啦!態度極差,幫襯佢仲咁嘅態度對啲客,仲要我已經企係個檔最側邊,後面冇人排隊,跟本冇阻住其他人。我嗰陣一定係傻咗,咁嘅態度仲繼續幫襯佢,俾錢佢賺仲要俾佢鬧翻轉頭,又唔係好食,又唔抵食,未食已經成肚氣,唔會再有下次!

2024-06-04 624 浏览
態度惡劣,賣魚蛋的阿婆戴手套裝魚蛋,裝完魚蛋就收錢,衛生堪憂,一次沒聽清就非常凶的瞪著你,大聲吼,之前經常帶朋友來這家店食,內地小紅書也推薦這間店,應該是我去過態度最差的店了
外卖自取
2024-05-23 660 浏览
食晚餐前有啲肚餓,路經見到老字號,所以入咗去食。但要留意最低消費每人要$22今次叫咗腸粉魚蛋燒賣。呢度嘅腸粉好滑,又唔會有雪藏味道又唔會好厚粉,好正。重點啲醬都好足夠,因為成人有啲舖頭比好少😂最出名嘅辣魚蛋,仍然保持到水準。你嚟到一定必食 👍🏻但如果你食唔到辣嘅話,佢都有原味嘅魚蛋嘅都係好彈呀!
食晚餐前有啲肚餓,路經見到老字號,
所以入咗去食。但要留意最低消費每人要$22
今次叫咗腸粉魚蛋燒賣。
最出名嘅辣魚蛋,仍然保持到水準。
你嚟到一定必食 👍🏻
但如果你食唔到辣嘅話,
佢都有原味嘅魚蛋嘅都係好彈呀!
2024-05-03 756 浏览
以前中學嘅時候好鍾意食呢間通達魚蛋 最出名就係魚蛋同埋腸粉都好食😍😍😍魚蛋燒賣 ❤️❤️❤️叫咗辣魚蛋同埋燒賣 不過唔知係咪而家忙得滯,佢啲魚蛋唔係太辣,而且冇以前咁彈牙☹️燒賣就不過不失 幾煙靭但無咩魚肉味 腸粉 ❤️❤️❤️❤️❤️腸粉好滑👍🏻👍🏻而且好索汁🤓🤓佢配埋佢嘅辣汁甜醬花生醬好香同埋甜豉油有啲小失望,不過可能忙中有亂 都會俾機會再試始終香港依家呢啲好食小店都好少。五個心心為最高分通達食店 (油麻地)油麻地碧街48號地舖

魚蛋燒賣 ❤️❤️❤️

腸粉 ❤️❤️❤️❤️❤️

五個心心為最高分
通達食店 (油麻地)
油麻地碧街48號地舖
油麻地A2岀口呢間食魚蛋好受歡迎,因為我好餓所以買咗碌粢飯。堂食最低消費每人$22。Minimum spending of $22 for dining in. I bought a huge sticky rice roll for $23. It’s piping hot and freshly made from the kitchen. Inside was stuffed with a very generous amount of pork floss, savoury pickles and a pair of deep fried Chinese crueller. That was tasty!粢飯 $23,真係好大碌,即口即包,左邊姐姐包好係廚窗熱辣辣遞俾你。糯米蒸得透,重點係溫度夠熱!辣手!好味!個飯唔會壓得太實,個餡有粗碌油炸鬼、榨菜、大量肉鬆。好食。食到最後啲榨菜好似有少少咸得濟,下次要買多支豆漿先得。

粢飯

食到最後啲榨菜好似有少少咸得濟,下次要買多支豆漿先得。

2024-03-30 756 浏览
俾錢嘅時候請留意收費是否同Menu一樣。我俾錢之後發現收銀呀叔收多咗錢,於是問佢點解收我呢個數,佢第一時間答冇收多。好彩我俾嘅係八達通,部機有記錄,先至講句唔好意思退返錢俾你。如果我俾嘅係現金,佢應該會繼續堅持唔認自己收多咗錢。
俾錢嘅時候請留意收費是否同Menu一樣。
如果我俾嘅係現金,佢應該會繼續堅持唔認自己收多咗錢。
外卖自取
平時係度食開車仔麵,今次試下食油渣麵,帶囡囡過黎一齊食,豬油揸炸得好開,揸到脆卜卜食落就唔覺油膩,而且無豬「蘇」味。唔錯,不過我都係中意佢地既車仔麵多啲,最中意叫咖哩汁撈埋米粉食,正😋

• 油渣麵
2024-01-30 834 浏览
每次經過都唔留意到通達食店,今次行過見有生菜魚肉就一於入去食個快餐,叫左豬扒米線同生菜魚肉,叫完好快就送到過嚟。大大塊豬扒即炸熱辣辣夠脆口,配粗身上海麵🍜都正常發揮,$40蚊醫肚啱啱好。生菜魚肉切成方塊,魚肉似地鐵站嗰啲,實在又煙銀,兩者之間。環境衛生就茶記質素,不能要求太多,性價比高。

環境衛生就茶記質素,不能要求太多,性價比高。
2024-01-08 1054 浏览
**進店叫食物前,一定要認真看看餐牌😅**確係明碼實價,醬汁另上加$2,麻醬加$5,辣菜甫加$2,轉其他某些麵類加$3-5,堂食最低消費$20,而食腸粉$18四條,即早餐時段,只進店食腸粉也不合資格🤣員工服務態度也有禮,但在價錢上,昔日的香港小店親民情懷,感覺已經蕩然無存-- 懷舊脆油渣麵 -- $42很久也沒有食油渣麵,雖然非常邪惡,毫無營養可言,但又無必過份約束自己,又唔喺暴飲暴食。偶爾也要品嚐懷舊美食,追回巳遺失的情懐🤭這間店的油渣比較輕身和透身,微脆,份量也不多,口感略為失色,亦沒有菜脯免費送上,但配上火腿絲,冬菇絲,大量葱粒,仍能尋會油渣麵的味道。
**進店叫食物前,一定要認真看看餐牌😅**

-- 懷舊脆油渣麵 -- $42

探味道嘅旅程又黎到啦!今次我行埋花園街,撞正一間人氣嘅食店。第一時間我揀咗煎魚餅嚟試,食落去魚味香濃,又唔會太乾,外皮微微嘅酥脆感,正到爆!一路嗌冷飲,一路食魚餅,嘩!美味非常。唔得唔提,呢度嘅辣魚蛋真係別樹一幟。每一粒都辣得黎又唔失魚蛋嘅原滋原味,彈牙得嚟翻啖喱辣,估唔到辣嘅世界入面仲可以咁有層次。最後,我叫咗油渣麵嚟打低,講真,油渣酥脆得黎又唔會賊油,同扎實嘅蔬菜條條喺麵裡交織,食落真係一流。每一啖都攞到我嘅心😍!餐廳雖然唔係乜高檔地方,但係每樣食物都做到夠味夠真材實料,真係令人回味無窮。如果你想睇少少地道香港美食,記得唔好錯過呢度喇!🍜🔥🌶️