2023-05-03 763 浏览
「通達食店」出名油渣麵、碗仔翅和咖哩魚蛋嘅(通達)食物方面,我點選了以下:$40(懷舊油渣湯麵)-我選擇了(辣),它的辣真係唔少嘢,而且後勁十足。愛辣嘅朋友必讚必試!麵身極有彈性,湯頭味道不錯。$32(豬皮、咖哩魚蛋、蘿蔔)-呢個配搭真是我的最愛。豬皮彈性非常,食落口感帶爽。此店嘅咖哩魚蛋一向都幫襯開,雖然有咖哩蓋過魚蛋,但也能食出魚嘅味道,你說神奇不神奇。此店蘿蔔也是不錯的,夠(淋)又唔帶根,非常清甜。如果進入白蘿蔔當造季節,真是必必必食之選。
「通達食店」
出名油渣麵、碗仔翅和咖哩魚蛋嘅(通達)
2023-04-11
2023-04-30 551 浏览
呢間油麻地名店真係燒賣魚蛋無得輸,連住兩個舖位真係唔講得笑。燒賣食得出係有魚肉嘅魚蓉燒賣,其實真係好奇怪,好多人都知佢其實係用金龍嘅燒賣,而市面上亦相信有好多食店都會選用金龍,但係點解呢間嘅金龍燒賣會好食D呢?真係一個謎。另外佢個魚蛋都唔錯,唔會好濕,都彈牙又唔係成舊粉。豬油渣就差D,佢個口感有少少尷尬,少少脆口但又唔係好脆,少少煙軔但係又似乎有D淋,所以我就覺得麻麻地,都係食返燒賣同魚蛋算啦。
2023-04-09 594 浏览
最近啲天氣仲多變過以前,忽冷忽熱,今日就凍到好似冬天咁,所以去食碗辣既油渣麵啦!其實同上次唔辣既分別就在於多左佢既辣菜脯🤗🤗見到張相紅噹噹都知真係幾辣架🫣🫣不過係過癮嘅辣!可以試試~
2023-04-05 560 浏览
遊客來到香港除左食啲地道小食燒賣、魚蛋、炸大腸之外,油渣麵都係必定要試既食物,已經好少鋪頭有得賣真係賣少見少。懷舊脆油渣麵$40一來到大大碗,鋪滿晒辣菜甫、豬油渣、東菇、蔥粒,非常足料!豬油渣入口好脆,唔會一口油膩感,餸一口麵一口湯加少少辣菜甫,口感豐富真係好味道,再加埋一杯港式檸檬茶,絕配。

懷舊脆油渣麵$40
2023-03-31 333 浏览
成日行出油麻地A出口都見到呢間食店但無食過,今日終於有機會品嚐下喇!原來有油渣麵食!好鍾意上海粗麵既韌度🤤🤤🤤叫左唔辣,但成碗野都好和味,啲油渣好香脆🤤值得一試~
2023-03-25 534 浏览
今日時間有啲趕,行過油麻地A出口,所以要速食個午餐,就走咗嚟呢間小食店食粢飯、腸粉,再加支豆漿。其實哩間野我都食左好多年,佢地既餈飯更係我食過咁多間最好食既,真係食過哩間之後就返唔到轉頭。⭐️即叫即制粢飯哩間啲餈飯係即叫即制既,唔似出面嗰啲包好晒,無咁新鮮無咁好食。餈飯外層既糯米飯很軟糯,好有口感,中意口感煙韌既朋友就岩晒,餡料方面有肉鬆、榨菜同油炸鬼,一咬落去真感受到滿滿既幸福感,因為真係太好食喇😋⭐️蒸腸粉蒸腸粉就好滑,加埋混醬同芝麻,實在好好食😋⭐️凍豆漿哩度既凍豆漿係枝裝,熱豆漿就係杯裝既,飲落唔太甜,感覺健康啲,口感好滑,好香豆味,幾好飲👍🏻整體而言,哩間小食店嘅小食都唔錯,值得一試。我知道佢其他小食都好多人叫,例如:生炒糯米飯、生菜魚肉碗仔翅、車仔麵、燒賣魚蛋等等,下次要再去試埋其他小食😁推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

餈飯

⭐️即叫即制粢飯

腸粉

⭐️蒸腸粉
蒸腸粉就好滑,加埋混醬同芝麻,實在好好食😋

凍豆漿

⭐️凍豆漿

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

2023-03-22
餈飯
腸粉
凍豆漿
2023-03-12 338 浏览
每次去必叫就係凍寧茶,個人認為係全店最好味嘅嘢,比連鎖快餐店嗰杯正好多。其他食物ok啦,想簡單,快捷,方便,慳錢,我通常響呢區都揀佢🍋😄唯獨繁忙時間人都幾多,坐得迫少少🙏🏻

唯獨繁忙時間人都幾多,坐得迫少少🙏🏻

2023-02-06 523 浏览
一星期內食兩次每次地鐵站上到嚟都會聞到好香嘅麻辣咖喱魚蛋味今次黎到又係例牌叫呢幾款地道小食聽說油渣麵係必叫,所以今次叫黎試下( ´ ▽ ` )ノ-咖喱魚蛋 $11💰少少辣,都算彈牙-韭菜豬紅豬大腸 $30💰發覺出邊好少食豬紅係有唔辣雖然係清湯煮但都好入味-香滑腸粉+燒賣 $16💰+$11💰一定要混醬,佢芝麻醬好香但比較稀,所以唔算太掛汁-懷舊脆油渣麵 $38💰油渣麵期望好大,食落反而比較普通唔係以前食過嘅味道,而且麵條太腍
一星期內食兩次
每次地鐵站上到嚟都會聞到好香嘅麻辣咖喱魚蛋味
今次黎到又係例牌叫呢幾款地道小食
聽說油渣麵係必叫,所以今次叫黎試下( ´ ▽ ` )ノ

-咖喱魚蛋 $11💰
少少辣,都算彈牙

-韭菜豬紅豬大腸 $30💰
發覺出邊好少食豬紅係有唔辣
雖然係清湯煮但都好入味

-香滑腸粉+燒賣 $16💰+$11💰
一定要混醬,佢芝麻醬好香
但比較稀,所以唔算太掛汁

-懷舊脆油渣麵 $38💰
油渣麵期望好大,食落反而比較普通
唔係以前食過嘅味道,而且麵條太腍
2022-12-12 696 浏览
💁‍♀️💁‍♂️1/12/2022(Thu), Dinner🍽為食妙妙🙎‍♀️以前細個出黎蒲🤪果陣成日黎呢間 @通達食店 食野😋~今晚突然之間好想整碗魚肉翅食下~就同A先生提議不如黎食翅~懷緬一番咁🤩~而今晚我地order左:🔆 金牌碗仔翅 🥣$27碗仔翅既湯頭偏甜,份量十足,有木耳絲、肉絲、蛋花同粉絲,加入枱上既醋、麻油同胡椒粉,十足港式街頭小食既風味。碗仔翅既濃稠度剛好👍,食落唔會好似漿糊咁,又唔會話食到尾變咗水汪汪💦。🔆 魚肉翅兩溝(加辣菜脯)🥣 $30+2為食妙妙就選擇咗魚肉翅兩溝再加辣菜脯,魚肉切成立方體咁一粒粒,入口唔會話好粉無魚味,再加埋辣菜脯,食落爽脆有辣勁,又係一番滋味😋。🔆 懷舊脆油渣麵🥣 $40油渣麵配料當然有豬油渣,仲有菇片、火腿同葱花,配合類似上海麵既麵條同清甜湯底,再加埋辣菜脯,又係一道街頭小食。豬油渣真係脆得來又鬆化,只嫌份量略少🤏。🔆 咖喱魚蛋 + 魚肉燒賣🍢 $12+12魚蛋彈牙,配合香口既咖喱汁。燒賣唔會成口粉,又唔會蒸到淋晒,點埋魚蛋既咖喱汁,香口惹味🤤。🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食

而今晚我地order左:
🔆 金牌碗仔翅 🥣$27
🔆 魚肉翅兩溝(加辣菜脯)🥣 $30+2
🔆 懷舊脆油渣麵🥣 $40
🔆 咖喱魚蛋 + 魚肉燒賣🍢 $12+12
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 整體食物質素不錯,難怪長期爆場同埋咁多年都屹立不倒~👍🏻
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2022-12-01
2022-10-27 685 浏览
通達食店🍢嚟得油麻地行街,無理由唔去通達食店🥰🥰話你知...佢嘅辣🤤🤤🤤係最好食🤤🤤🤤🤤因為鋪面較逼,由其🦦麻煩,所以多數外賣,唔堂食嘅🙇🏻‍♂️🍢燒賣$12 @5燒賣係真魚肉嚟🤤🤤🤤唔同出面嘅假魚肉,咬落去個口感好實🤤🤤撈埋咖哩汁真係一流,唔洗加辣油🥳🥳🍢魚旦 $12@6魚旦大大粒,彈牙!我多數食辣嘅,你望到魚旦嘅色係攝哂入去,你可以從魚旦個面知到...粒魚旦有幾辣🤤🤤🤤真心!唔食得辣嘅🐣都愛上。佢嘅辣係令你上癮🤤🤤🍢腸粉 $17 @4條腸粉正常,份量都夠,都可以唔洗加辣醬,直接用埋魚旦個辣汁,一流🤤🤤
通達食店🍢

🍢燒賣$12 @5

🍢魚旦 $12@6

🍢腸粉 $17 @4條

外卖自取
2022-09-26 664 浏览
油麻地老字號地道小食這間店由細食到大,每次經過都會聞到好香的咖哩魚蛋味,都會忍不住買來吃。價錢方面經濟實惠,因此吸引一大班街坊、學生、上班族前來光顧。咖哩魚蛋11元6粒秘製咖哩汁辣得過癮,魚蛋有魚味彈牙。魚肉燒賣11元5粒燒賣口感煙韌,質地唔會太粉。香滑腸粉23元6條腸粉很滑又挺身,帶點點米香,同時掛得上醬汁。食店家除了燒賣魚蛋外,還提供多款小食、粉麵、三文治。餐廳裝潢光潔企理,坐位不會坐得密密麻麻。
油麻地老字號地道小食

咖哩魚蛋11元6粒
秘製咖哩汁辣得過癮,魚蛋有魚味彈牙。

魚肉燒賣11元5粒
燒賣口感煙韌,質地唔會太粉。
香滑腸粉23元6條
腸粉很滑又挺身,帶點點米香,同時掛得上醬汁。

食店家除了燒賣魚蛋外,還提供多款小食、粉麵、三文治。
餐廳裝潢光潔企理,坐位不會坐得密密麻麻。
2022-09-03 903 浏览
每次經過油麻地A出口,必定會聞到一陣特別的香味,口水直飆。今日經過都一樣,人不自覺地向右轉😂招牌咖裡魚蛋獨特在佢自己秘製的辣醬,未試過有重複味道的店鋪,只此一間忍唔住叫了一份魚蛋➕一碗三溝碗仔翅,作為tea的份量絕對夠魚蛋的味道完全冇變,食落由心辣到上口腔但很爽。由小學到宜家,每次食都引起快樂的回憶。三溝碗仔翅用料💯,魚肉超多,夾埋爽脆的生菜和鹹淡適中的仿翅,啖啖都很滿足總括而言,一間好食的小食店可以屹立不倒,一定係有佢獨特的味道,永遠不會失望的小店
每次經過油麻地A出口,必定會聞到一陣特別的香味,口水直飆
。今日經過都一樣,人不自覺地向右轉😂
咖哩魚蛋

忍唔住叫了一份魚蛋➕一碗三溝碗仔翅,作為tea的份量絕對夠

魚肉菜翅三溝

咖哩魚蛋
魚肉菜翅三溝
2022-08-01 724 浏览
說起上海傳統的早餐,相信大家一定會想起熱騰騰的粢飯配上豆漿吧。原來有很多賣粢飯的地方,並不是即叫即包,這間是即包的。如果粢飯的飯不夠熱,油炸鬼又淋又韌,令這個美食變得非常難吃。其實粢飯做法很簡單,有時候做午餐也不錯。一口咬下去,外層是粘軟的糯米飯,裏面是脆卜卜的油炸鬼,加上榨菜的鹹味和素肉鬆的酥香,口感豐富,真的十分滿足。個人認為素肉鬆更香脆好吃呢。

2022-07-30 437 浏览
呢間已經開左好多年,今日口痕去整番碗油渣麵😆😆碗麵料好多,有冬菇、火腿,豬油渣,但我覺得靈魂係啲辣菜脯,見佢多菜脯要加2元,抵比😆😆充滿人情味又唔差既鋪頭已經唔多,聽講魚蛋都好正,下次會試下😁🤤

2022-05-19 701 浏览
上次睇YouTube有魚蛋比擂台其中一間係通達 魚蛋個攝影師 推薦➕自費一串呢個印象深刻有無咁吸引丫🥴今次一試果然係有咁上下👍🏻🤩辣魚蛋夠辣少少麻香魚蛋夠彈牙👏🏻結: 好食辣魚蛋 頭5位❤️但一串$11算貴🙈串魚蛋明明化算D,但吳夠辣#辣魚蛋#通達食店
上次睇YouTube有魚蛋比擂台

夠辣少少麻香
魚蛋夠彈牙👏🏻

結: 好食辣魚蛋 頭5位❤️
但一串$11算貴🙈
串魚蛋明明化算D,但吳夠辣

#辣魚蛋
#通達食店