2022-09-07 430 浏览
魚生黎講,佢不至於令你覺得驚艷。但係如果$128黎講,佢係對得住呢個價錢有餘。魚生全部都好新鮮,而且分量一啲都唔少,唔係飯嘅份量,係魚生嘅份量。海膽好新鮮,而且足一格😋大家食完啲飯都表示仲有魚生剩。
魚生黎講,佢不至於令你覺得驚艷。

但係如果$128黎講,佢係對得住呢個價錢有餘。

海膽好新鮮,而且足一格😋

大家食完啲飯都表示仲有魚生剩。

2022-09-05 437 浏览
位於土瓜灣地鐵站B出口附近的一家日式料理裝修親民午市時間不會太擠擁!我更可以獨享一張面壁的自閉卡位☺️ 叫了十勝豚肉定食$66包沙律、味增湯!豚肉較厚身,醬汁比較濃,送飯一流👍🏻洋蔥煮得腍身但同時爽口!珍珠米粒粒分明,不過因為我鍾意軟身既飯,所以配汁後更岩我心水!最後仲送左雪糕糯米糍🥹66蚊包咁多野食,而且服務員係一個溫文爾雅叔叔,會好親切咁送野比你👍🏻成餐飯感覺好warm(*´∇`*)一定會再幫襯!

位於土瓜灣地鐵站B出口附近的一家日式料理
裝修親民
午市時間不會太擠擁!
我更可以獨享一張面壁的自閉卡位☺️

叫了十勝豚肉定食
$66包沙律、味增湯!
豚肉較厚身,醬汁比較濃,送飯一流👍🏻
洋蔥煮得腍身但同時爽口!

最後仲送左雪糕糯米糍🥹
成餐飯感覺好warm(*´∇`*)
一定會再幫襯!

2022-08-20 360 浏览
今日去咗土瓜灣,就係地鐵站出口對面見到呢間日式餐廳,決定同朋友去試下。午餐選擇款式超過10款,而價錢有$70-$120左右。有壽司、拉麵、魚生飯等多種種類。咁話哂第一次幫襯,就揀咗壽司配烏冬。朋友揀咗5款壽司+熱烏冬。我就揀咗8款壽司+冷烏冬。壽司都選好味,可能始終係小店,預咗唔會好多刺生的款式。壽司飯有水準,個烏冬煙韌度適中。午餐配沙律及麵豉湯。我哋兩個今日唔係好肚餓,夠飽!埋單$200。個wasabi 係有粒粒的,算有誠意!懷疑老板係日本人,等我下次去問下佢先。
2022-08-20
麻甩專員繼續四出帶大家搵好野食,今日帶大家去土瓜灣站B出口一間唔太起眼既日式餐廳食lunch店內環境同座位屬於日式舊派設計,但座位舒適。老闆有禮貌,下次可以問下老闆係唔係日本人LUNCH SET MENU有分刺身魚生飯 / 拉麵,烏冬 / 熱炒定食價錢由最平$60 到 最貴 $168, 包餐前小沙律同埋麵豉湯同埋甜品(雪米糍一粒)專員叫左一份《十勝豚肉定食》$64店家先上麵豉湯同沙律比你食住等,大概等5分鐘就見到個餐送埋黎一碗細沙律淋上沙律醋非常開胃再加一豌麵豉湯,湯內有三文魚肉同昆布,味道豐富唔清淡,但又唔會得麵豉既死咸味道,非常好飲份主餐外表吸引,上檯時已經聞到熱炒既香氣,每片豚肉片有濃濃既醬汁包住,表面灑上蔥花同蔥白絲醬汁味道濃郁,唔會過份地咸,每啖夾住洋蔥同蔥絲食口感非常豐富有層次,依然可以食得出豚肉本身既肉味同少量油香食完飯後老闆會送上一粒迷你雪米糍(牛奶公司個隻😂)呢樣就唔評價啦但絕對睇得出店家有用心對待客人店內環境: 7/10食物外觀: 10/10食物味道: 9/10整體分數: 9/10翻食指數: 10/10專員表示呢間日式小店CP值超高,一定會再繼續幫襯

專員叫左一份《十勝豚肉定食》$64

一碗細沙律淋上沙律醋非常開胃

但絕對睇得出店家有用心對待客人

店內環境: 7/10
食物外觀: 10/10
食物味道: 9/10
整體分數: 9/10
翻食指數: 10/10

專員表示呢間日式小店CP值超高,一定會再繼續幫襯
2022-04-22
2022-03-25 496 浏览
💁🏻‍♀️土瓜灣 - 遙誤打誤撞入左呢間幾有日本風味的小店抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗——————————————午市套餐包 沙律 湯 小甜品【炙熱海鮮丼】$100 有三文魚、油甘魚、左口魚邊、帶子同玉子,海鮮份量比想像中多,比飯多,每種魚生都新鮮!左口魚有點入口即化,不錯😋【安格斯日式牛肉雜菜鍋】$100牛肉香濃郁 但略嫌老咗少少 不過可能係我地遲食的問題 不過蔬菜相當入味 很出色😋😋【日本甜番薯天婦羅】+$18忘記影相😜但幾好食!外皮微脆,又不會很厚粉!【凍蜂蜜紅棗茶】+$10真的是蜂蜜不是糖漿!不會太甜,不錯!
💁🏻‍♀️土瓜灣 - 遙

【安格斯日式牛肉雜菜鍋】$100
牛肉香濃郁 但略嫌老咗少少 不過可能係我地遲食的問題
不過蔬菜相當入味 很出色😋😋

【日本甜番薯天婦羅】+$18
忘記影相😜但幾好食!外皮微脆,又不會很厚粉!

【凍蜂蜜紅棗茶】+$10
真的是蜂蜜不是糖漿!不會太甜,不錯!
2022-02-16 397 浏览
今日是情人節,來到土瓜灣,選擇食個日本午餐。呢𥚃午餐套餐選擇很多,我們選了這個特製魚生飯$125一位,午餐來說,也不算太平,包一個湯、沙律、魚生飯及甜品。麵豉湯很好味,麵豉好香,加埋三文魚魚肉及海帶,十分豐富,沙律是生菜及蕃茄。魚生飯上魚生有海膽、魚子、甜蝦兩隻、三文魚油甘魚及帶子,好新鮮,真係回味無窮。

2022-01-18 387 浏览
地鐵站附近又有地道茶餐廳,竟也有這種日式食店。荵吞魚茸丼,像日式的肉餅飯,荵份量剛好,混和荵吞魚加入芥茉及豉油,味道不錯,不太乾,鮮香,雖沒荵吞魚腩那種肥油香,但也不太差,至少飯不太酸不太具雪氣麵豉湯、沙律,份量少少的,開胃沙律;麵豉湯不太鹹,內裏有些餡料,不錯的味道。串燒雞翼,一串好像兩隻,燒得夠脆香,皮脆,內裏保留肉汁,加入些檸檬減膩又更香口甜點是雪米滋,沒有飲料,以雪米滋清清口氣及味蕾,也可以
地鐵站附近又有地道茶餐廳,竟也有這種日式食店。

荵吞魚茸丼,像日式的肉餅飯,荵份量剛好,

麵豉湯、沙律,份量少少的,開胃沙律;
麵豉湯不太鹹,內裏有些餡料,不錯的味道。

甜點是
雪米滋,沒有飲料,以雪米滋清清口氣及味蕾,也可以
午餐
2021-12-23 321 浏览
超抵食日本料理lunch set🍣🥺💓最中意佢個燒三文魚頭🐟熱辣辣即叫即燒仲要大過我個頭🥺🥺omggggg仲有個手打烏冬真係好正 煙韌度啱啱好😻環境都不錯 細細間好有溫馨小店嘅感覺🥰-估唔到星期日都有lunch set賣 仲要唔洗加一 師奶仔表示cp值咁高一定會再食!🌞
超抵食日本料理lunch set🍣🥺💓
最中意佢個燒三文魚頭🐟熱辣辣即叫即燒
仲要大過我個頭🥺🥺omggggg
仲有個手打烏冬真係好正 煙韌度啱啱好😻
環境都不錯 細細間好有溫馨小店嘅感覺🥰
估唔到星期日都有lunch set賣 仲要唔洗加一
師奶仔表示cp值咁高一定會再食!🌞
2021-12-13 271 浏览
今日專登唔揸車,試下搭地鐵搵食,老婆話未試過搭地鐵去土瓜灣,今日就同佢拍拖仔,行到邊食到邊黎到呢間“遙”壽司,太太話想試下,又唔使點等位,就入去試試佢入到去,鋪面唔算好大,約坐到20人左右,員()工亦唔多,樓面兩個人,刺身位一個師傅,再入面廚房就睇唔到幾多人。先點個芒果蟹籽沙律,芒果好厚肉,其他正常水準三文魚腩刺身,新鮮,肥美加拿大海膽, 齒甲留香(對海膽控既我,簡直滿足)劍魚腩壽司,三文魚籽軍艦,拖羅容軍艦,拖羅壽司,玉子壽司,甜蝦壽司,赤貝壽司……壽司全部由師傅手握,大細適中,飯唔硬,整體中準中上埋單$4xx兩個人,都叫做抵食。見佢地外賣都多,但出菜時間尚可,唔叫等得耐。員工雖然冇太多表情,但禮貌尚算可以,唔受氣
今日專登唔揸車,試下搭地鐵搵食

先點個芒果蟹籽沙律,芒果好厚肉,其他正常水準
三文魚腩刺身,新鮮,肥美
加拿大海膽, 齒甲留香(對海膽控既我,簡直滿足

壽司全部由師傅手握,大細適中,飯唔硬,整體中準中上

2021-12-11 858 浏览
屯馬開通真的很興奮,自從土瓜灣通車,真係方便咗過嚟,土瓜灣地鐵站B1出口,過對面就到,所以近期久不久都會過來一下。由於家庭式作業,每每想吃剌身,都會預先打電話過嚟安排。上次老友生日,過嚟吃了一條相當味美嘅秋刀魚,配上秋酒,妙哉!赤睦~肥美甘香,一解未能去日本的相思之苦。白子~筆者自從知道了這是魚類的睪丸之後,邊吃邊汗顏,但男士們又吃得過癮。以上的三張相片,都是上次和朋友們吃了有驚喜的剌身。事隔一個多月,老友們回味無窮,再叫筆者安排,從電話中,老闆說秋刀已是尾聲,叫建議吃另外時令,這點一讚。北海道生𧐢~基本上㕑子已調教了點點醬汁,稍加丁點檸檬汁,𧐢味已很突出,Creamy 肥美,筆者大愛。Akagai ~筆者每每到來,例點的一個項目,嬌嫩欲滴,爽脆口感,味美。加拿大海膽~海膽夠新鮮,朋友們吃得起勁。黑睦~由於上次吃過赤睦,今次朋友想試黑睦,但兩者相比,赤睦比黑睦更勝一籌,正所謂一分錢一分貨,絕對有理由相信。大拖羅~朋友說大拖羅太肥美了,所以今次點了兩客大拖羅,一客中拖羅。魚臼魚湯~由於朋友開心腸飲,飲多了Sake ,於是點了這個魚湯,熱騰騰相當醒神。火炙魚背壽司~朋友大愛,吃完再點一客日

由於家庭式作業,每每想吃剌身,都會預先打電話過嚟安排。
秋刀

赤睦~
肥美甘香,一解未能去日本的相思之苦。

赤睦

白子~

白子

以上的三張相片,都是上次和朋友們吃了有驚喜的剌身。

北海道生𧐢~

北海道生𧐢

Akagai ~
筆者每每到來,例點的一個項目,嬌嫩欲滴,爽脆口感,味美。

活赤貝

加拿大海膽~
海膽夠新鮮,朋友們吃得起勁。
加拿大海膽

黑睦~

黑睦

大拖羅~
朋友說大拖羅太肥美了,所以今次點了兩客大拖羅,一客中拖羅。
大拖羅

魚臼魚湯~

油甘魚臼魚湯

火炙魚背壽司~
朋友大愛,吃完再點一客

火炙魚背壽司

日式牛肉什菜鍋~
另加烏冬$28, 但份量也算足,兩個男人吃完,還要再點一個义燒拉麵,筆者終於明白,飲酒嘅人,越飲,越食得多。

Sukiyaki

Ice Roll 紅豆冰卷~
飲飽食醉之後,每每吃這甜品,特別有幸福感。
綠茶與紅豆一向都是好朋友。

Ice  Roll紅豆冰卷

整體來說:
遙,一向都是家庭式作業,老闆親力親為,每每都見他行來行去,忙個不停,人手有限,所以在這裡點餐要有心理準備,比多少少耐性。
但對我這些酒友來說,日本居酒屋就是如此⋯⋯

2021-12-04
Sukiyaki
Ice  Roll紅豆冰卷
  • 紅豆冰卷
2021-11-25 328 浏览
叫左個2人餐 無一樣野係好味 牛柳粒 魷魚 刺身 海鮮飯 全部難食!啲野食仲要唔夠熱!完全唔值$400幾😂😂 仲要等左廿幾分鐘都未黎任何野食,見到有外賣員話等左一粒鐘都未齊單😅唔request都無茶飲,只有一個吉杯,最後都係要自己自助😂總括黎講,質素極低,本身係見到好似幾多好既comment 諗住試下佢~點知,完全零service , 野食又成個餐都無一樣好味,又要等咁耐先食到,真係唔會再去😅 not recommended at all

2021-11-15 261 浏览
工作辛苦 午餐要搵好嘢食同同事一齊行 見到樂民新邨附近有間日式小店點左個炙燒海鮮🦞飯份量適中 有三文魚 左口魚 蛋等味道幾好 餐廳環境都舒適餐飲叫左杯紅棗茶 但太甜 係即沖的要加8蚊 我覺得有點貴食完仲有個跟餐小甜品抹茶味糯米糍(維記)
工作辛苦 午餐要搵好嘢食

味道幾好
餐廳環境都舒適

餐飲叫左杯紅棗茶 但太甜 係即沖的
要加8蚊 我覺得有點貴
食完仲有個跟餐小甜品抹茶味糯米糍(維記)
2021-10-31 239 浏览
性價比超值,價錢合理的日本餐廳。點了壽司拼盤、秋刀魚、串燒等食物。食物質素整體上,地方不大但坐的舒服,客人還可以點清酒小酌約杯,放鬆一下。店舖不大,所以來前最好訂座。
2021-09-25 457 浏览
這間餐廳位於土瓜灣站附近,同站出口非常接近。店主好friendly,店內的環境、佈置都讓人好relaxed,晚上去真係有日本居酒屋嘅感覺。🎆🎇🎎【火灸魚生飯】魚生飯唔錯,幾好味。特別喜歡油甘魚好香,入口即溶,配上壽司飯非常好;Wasabi 新鮮清涼。【日式牛肉鍋】絕對係menu入面嘅亮點,牛肉新鮮多汁,配合豆腐非常夾,個鍋嘅湯好清甜。如果冬天嚟食一定暖笠笠。個人覺得配多碗白飯嘅話,一定再加分。

【火灸魚生飯】

【日式牛肉鍋】
火炙魚生飯
日式牛肉鍋
火炙魚生飯
日式牛肉鍋
2021-09-02 458 浏览
💬 土瓜灣嘅小店都好有人情味,感覺唔少客人都係幫襯開嘅街坊。呢間居酒屋刺身鍋物串燒應有盡有,雖然人手唔多但係service都唔錯,食物質素方面更加係有驚喜,我覺得所有嘢都幾好食🤣例如係牛肉鍋嘅牛味濃郁又足料,炒飯好靚每啖都食到帶子粒,另外試咗雞翼同三文魚刺身都唔錯,下次有機會試埋海膽炒飯😋另外我發現,聽得mla太多,無點去過土瓜灣但係都覺得好有感情一見如故咁😂🍖 大蔥雞肉串($38)🍚 鵝肝帶子炒飯($108)🍲 安格斯牛肉雜菜鍋($118)

🍖 大蔥雞肉串($38)
大蔥雞肉串

🍚 鵝肝帶子炒飯($108)
鵝肝帶子炒飯

🍲 安格斯牛肉雜菜鍋($118)
安格斯牛肉雜菜鍋

2021-08-29