2020-05-16 728 浏览
性價比高的日本料理店👍🏻啲魚生唔算話新鮮,特別係蔥吞拿魚腩、海膽同白身魚🍣 不過某幾款係幾好食例如係左口魚,我地encore左2轉,如果唔係太飽應該會再encore🤣 仲有鵝肝同牛舌都唔錯😋 見到隔離枱叫左原條池魚刺身都好正,如果有機會都會想再試吓🥢
2020-04-13 761 浏览
昨天在想下午該吃什麼的時候,我在想,到底土瓜灣有沒有隱世美食?我就想起平時都會經過的----遙我去果度外賣自取,叫左鰻魚飯,凍烏冬+5件sushi🍣+送嘅甜品(2件雪米糍,2杯沙津)🤭大概要等10分鐘左右😋我特別鐘意佢嘅凍烏冬🍜佢好彈牙同好凍,岩哂我哋嘅口味。塊玉子都好好味,好新鮮❤️沙律好好味,D菜都好新鮮✨今次係我第1次食呢件店嘅日本菜,雖然有少少貴,但都幾好味😋😋😋我想我下一次也會去光顧一下🤭

2020-04-12
10 分钟 (外卖自取)
  • 凍烏凍
2020-03-10 732 浏览
今次黎到土瓜灣食好西,估唔到依道有間居酒屋🏮經過果時見到原來有好多明星幫襯過,所以就入咗去試吓啦😋天氣咁鬼凍,梗係食個日式牛肉雜菜鍋先啦!牛肉份量非常足料!而且牛肉唔係平時食嗰啲平價肥牛,牛肉較高質,幾有牛味不錯不錯👍🏻叫咗一個燒鰻魚鰻魚好厚身,肉質嫩滑。雞泡魚乾食落非常香口,而且份量非常多,食落又唔會太乾,仲有叫咗一個炸墨魚咀,都係分量非常多啊,再配上檸檬汁同沙律食完一粒又一粒,送酒簡直一流呀!
今次黎到土瓜灣食好西,估唔到依道有間居酒屋🏮
經過果時見到原來有好多明星幫襯過,所以就入咗去試吓啦😋

叫咗一個燒鰻魚鰻魚好厚身,肉質嫩滑。

2020-02-06 736 浏览
話說嗰晚同咗風箏兄去咗啤一啤係第二間喺香港一齊食飯嘅居酒屋入到去已經有啲似喺日本放工同同事食飯嘅感覺有好多日式料理 刺身 壽司 拉麵 烏冬配上柔和嘅燈光同音樂 真係好寫意好適合同朋友仔喺度chill翻晚Sapporo 生啤 / Orion 生啤 ($38) Sapporo Draft Beer / Orion Draft Beer ($38) 嚟到居酒屋 我哋緊係第一時間要飲啤酒啦無與倫比嘅清爽口感 泡沫綿密唔會太苦 好清 仲好解渴添雞軟骨 ($28)Grilled Chicken Cartilage ($28)鰻魚串 ($28)Eel ($28)串燒一族嘅至愛芒果龍蝦沙律卷 ($105) Lobster Roll with Mango ($105) 厚厚豐富嘅龍蝦沙律餡同青瓜絲包住喺中間放上甜甜嘅芒果片做配搭再用蟹籽點綴令鮮味提升形成強烈嘅對比慢慢咁嘴嚼 可以品嚐到唔同嘅層次海膽炒飯 ($105) Sea Urchin Fried Rice ($105) 強烈推介 真係想再encore炒飯炒得好香 粒粒都好夠鍋氣仲有啖啖嘅海膽肉 嗰種鮮甜嘅味道已經令到我食到停唔到口芥辣八爪魚手卷 (
話說嗰晚同咗風箏兄去咗啤一啤

係第二間喺香港一齊食飯嘅居酒屋

入到去已經有啲似喺日本

放工同同事食飯嘅感覺

有好多日式料理 刺身 壽司 拉麵 烏冬

配上柔和嘅燈光同音樂 真係好寫意

好適合同朋友仔喺度chill翻晚

Sapporo 生啤 / Orion 生啤 ($38)

嚟到居酒屋 我哋緊係第一時間要飲啤酒啦

無與倫比嘅清爽口感 泡沫綿密

唔會太苦 好清 仲好解渴添

雞軟骨 ($28)

鰻魚串 ($28)

Eel ($28)

串燒一族嘅至愛

芒果龍蝦沙律卷 ($105)

厚厚豐富嘅龍蝦沙律餡同青瓜絲包住喺中間

放上甜甜嘅芒果片做配搭

再用蟹籽點綴令鮮味提升

形成強烈嘅對比

慢慢咁嘴嚼 可以品嚐到唔同嘅層次

海膽炒飯 ($105)

Sea Urchin Fried Rice ($105)

強烈推介 真係想再encore

炒飯炒得好香 粒粒都好夠鍋氣

仲有啖啖嘅海膽肉 嗰種鮮甜嘅味道

已經令到我食到停唔到口

芥辣八爪魚手卷 ($15)

Tako Wasabi Temaki ($15)

三文魚手卷 ($15)

Salmon Temaki ($15)

手卷一族推介 下次試埋軟殻蟹手卷先
2019-07-10
2019-10-01 1095 浏览
成日都會係晏晝經過呢間舖頭,見佢烏燈黑火以為執笠多時。有日夜晚忽然想出街食,臨時臨急仲訂到位, 見過地址竟然係嗰間日本舖, 所以即管去試試, 結果…… 難怪佢淨係做萬事都已經夠。舖頭唔算大, 一般小舖嘅裝修, 我哋夠食得早, 肥仔老公坐落都唔覺得迫夾。 我哋要咗個二人餐, 有沙律,刺身, 炸蠔,羊架,烏冬,另外再叫咗個野菜牛肉鍋。沙律先到, 落咗我平時最憎食嘅牛油果, 不過唔知佢點處理,竟然一啲怪味都冇,口感做好好, 第一次覺得牛油果唔難食。跟住上刺身,都幾新鮮, 合格以上但唔算出采。跟住就上個牛肉鍋, 一上嚟就見到個湯,濃到好似汁咁, 擔心佢會唔會好濃味,傑撻撻。估唔到滾起之後,計算埋啲蔬菜會出水,味道剛剛好,牛肉份量唔少,味道簡直 一流。跟住上炸蠔,外脆內軟,加埋個檸檬汁,食落去好清新,一啲都唔覺得油膩。之後上羊架,我平時麻麻地羊,覺得騷,只係食咗一嚿, 老公鍾意食羊架多啲,話好耐都冇食過一間嘅羊扒係唔柴唔韌, 覺得好好食。食食下一個野菜烏冬就整好上枱,一人一碗, 呢個先係全晚嘅驚喜。 望落去, 真係雜菌野菜烏冬, 咩菜都有啲,連韮菜都有。 飲一啖湯底,嘩! 清淡得嚟唔淡,食得到啲

飲一啖湯底,嘩! 清淡得嚟唔淡,食得到啲蔬菜嘅清甜味, 有層次得嚟唔會打交,真係好夾。夾住烏冬同湯一齊食,感動! 好耐都冇食過啲烏冬煙韌得嚟唔酸! 配埋其他材料同湯底, 本來已經飽飽哋想放棄,都忍唔住要食曬佢。

到咗食飯時間,間鋪坐滿人,有情侶又有一家大細同個姐姐, 仲不停有速遞員過嚟接單送外賣。 呢間嘢啲出品實在太出色,所以淨係做晚市都夠,就連我哋個跟餐甜品,都係甜而不膩,凍而不硬,唔怪得咁多人幫襯!

2019-09-27 710 浏览
聽朋友說在土瓜灣沙中線的新出口附近有間不錯的居酒屋適合放工和朋友一齊輕鬆下~入到去環境都幾舒適臨走仲見到個酒櫃有不少sake可能下次可以和朋友來飲兩杯~.🥗 三文魚沙律 $58本來以為是普通三文魚但在蔬菜上面鋪上的是火炙三文魚!火灸三文魚夠厚身又有油脂~加上沙律菜剛剛好💕而且出單的次序也是最先到很有前菜的感覺~.🍣 火灸三文魚腩壽司 $30不知道是不是因為是魚腩所以比沙律上的三文魚薄一點不過同樣好味~.🦀 釀蟹蓋 $58裡面好像是有少少蟹肉跟雜菜感覺是比較不過不失的一款小食.🍜 叉燒烏冬 $60原本想點一些比較飽肚的所以點了烏冬但意外地湯底不錯配料好像是粟米和海帶的份量也不少烏冬也夠彈牙~.🦞 芒果龍蝦卷 $78之前在其他壽司店食過類似的芒果卷印象中一般但今次覺得幾好食朋友都幾喜歡值得一試💕.🍤 大蝦野菜天婦羅 $78炸蝦夠爽脆而野菜裡面有蕃薯跟菇也不錯~.🍣 海膽手卷 $46掙扎了很久要不要叫一板海膽但朋友都不特別喜歡海膽所以我就非常自私地食了手卷😂海膽味夠濃不會腥~不過份量再多少少就好了😂😂.🍣 玉子壽司 $18朋友說比平時食的玉子厚身而且都幾長身.🌸 花之戀壽司 $44個花可能不
聽朋友說在土瓜灣沙中線的新出口附近有間不錯的居酒屋
適合放工和朋友一齊輕鬆下~
入到去環境都幾舒適
臨走仲見到個酒櫃有不少sake
可能下次可以和朋友來飲兩杯~
🥗 三文魚沙律 $58

本來以為是普通三文魚
但在蔬菜上面鋪上的是火炙三文魚!
火灸三文魚夠厚身
又有油脂~
加上沙律菜剛剛好💕

而且出單的次序也是最先到
很有前菜的感覺~
🍣 火灸三文魚腩壽司 $30

🍣 海膽手卷 $46

掙扎了很久要不要叫一板海膽
但朋友都不特別喜歡海膽
所以我就非常自私地食了手卷😂
海膽味夠濃不會腥~
不過份量再多少少就好了😂😂
🍣 玉子壽司 $18

朋友說比平時食的玉子厚身
而且都幾長身
🌸 花之戀壽司 $44

個花可能不夠平時的壽司店握得像花
但這間是很多三文魚包圍著中間少少的飯🤤味道是大滿足!!
遙 @harukajapaneserestaurant
📍土瓜灣落山道1A號地舖
Please join me at this neighborhood Japanese Izakaya, all the deco make me feels like I am right in Japan..Lobster roll with mango,Yummy 😋.Grilled Pork with Asparagus Grilled Whole Scallops Grilled GinkgoGrilled Chicken CartilageGrilled Japanese Sweet PotatoGrilled Ox Tongue🤤 All looked so good and fresh, which one should I try first 🤔.Chilled Plum Tea☺️ refreshing .Next time I will sure try the Seasonal Canada Uni (huge and fresh) that I saw at the next table 🤤.My dear friends, please dig in.And

Lobster roll with mango,
Yummy 😋

Grilled Pork with Asparagus
Grilled Whole Scallops
Grilled Ginkgo
Grilled Chicken Cartilage
Grilled Japanese Sweet Potato
Grilled Ox Tongue

Chilled Plum Tea
☺️ refreshing .
And what will you choose first 😋
  • 芒果龍蝦沙律卷
2019-09-08 500 浏览
同朋友gathering又想傾計就揀左呢間🗣土佐豆腐 🍲 Japanese style tofu with bonito flakes $52雖然無影到相但大家都一致好評💮最快清完係豆腐💗記得要趁熱食,佢好入味又唔會太易碎,平時麻麻地豆腐既我都覺得佢幾好食😋評分:✿✿✿✿✿✿✿✿❀❀(8/10)紀州南高梅酒🍶Takara Nankobas Ume $90係易入口既首選🥰 專for唔飲得苦又想飲酒既乖寶寶😂 我地飲左好多杯,抵玩~評分:✿✿✿✿✿✿✿❀❀❀(7.5/10)芒果龍蝦沙律卷🥭Lobster roll with mango $78叫左無耐就上菜,最岩同一堆朋友分,頂住肚先😋一入口幾juicy, 水果沙津醬同龍蝦幾夾,都算ok評分:✿✿✿✿❀❀❀❀❀❀(4/10)蘋果雪葩🍎 $44試左咁多雪葩呢個必試🌟 首先佢比較大😂食落係好清甜的蘋果味,加上沙冰既質感,作為飯後甜品降降溫直頭係完滿的結局💕評分:✿✿✿✿✿✿✿✿❀❀(8.5/10)
同朋友gathering又想傾計就揀左呢間🗣

評分:✿✿✿✿✿✿✿✿❀❀(8/10)

評分:✿✿✿✿✿✿✿❀❀❀(7.5/10)

評分:✿✿✿✿❀❀❀❀❀❀(4/10)

蘋果雪葩🍎 $44
評分:✿✿✿✿✿✿✿✿❀❀(8.5/10)

紀州南高梅酒🍶
茄子鰻魚串
蘋果雪葩
2019-07-18
紀州南高梅酒🍶
蘋果雪葩
2019-08-30 311 浏览
土瓜灣呢間居酒屋,性價比超高!推介必食加拿大海膽!!!它是眾多海膽中最肥厚的,質感較實淨爽身。 海水味重,質感滑不溜口。 非常新鮮仲好鮮甜㗎🤤呢到啲串燒都唔錯,雞翼皮燒得香脆惹味、燒牛舌非常厚身, 好有咬口, 不硬不乾👍軟殼蟹天婦羅,金黃酥脆的天婦羅皮清爽不油膩,軟殼蟹入口軟腍,外脆內嫩😋以野菜烏冬作結尾,超滿足的一餐💕呢間小店有個酒櫃,放咗好多唔同嘅酒款,下次一定要約埋朋友黎邊食邊飲番兩杯先得🍶
土瓜灣呢間居酒屋,性價比超高!
推介必食加拿大海膽!!!
以野菜烏冬作結尾,超滿足的一餐💕
2019-08-27 290 浏览
進入店內感覺寬闊,鋪內職員似係家族式經營冇咩特別招呼,冇特別介紹咁好啦,自己發板,我唔可以話好好食但不是最好串燒物可以、壽司拼盤飯很少,我估到朋友唔夠飽要出去食其他,果然是真刺身算新鮮⋯um 一次好了
進入店內感覺寬闊,鋪內職員似係家族式經營

冇咩特別招呼,冇特別介紹

咁好啦,自己發板,我唔可以話好好食但不是最好

串燒物可以、壽司拼盤飯很少,我估到朋友唔夠飽

要出去食其他,果然是真

刺身算新鮮⋯um 一次好了
2019-08-20 176 浏览
This was my first experience of trying Japanese food and the staff went out of their way to ensure that my visit was great. They gave me a range of different sashimi to try and it all tasted great! The restaurant had a great ambiance and it felt very relaxed, I would definitely come back again.
Lobster  Roll  with  Mango
2019-08-20
Lobster  Roll  with  Mango
  • 芒果龍蝦沙律卷
一入門口就見到正前方有個酒架,除左有Sake之外,仲有好多款其他酒精飲品而且環境都算整潔我就比較喜歡芒果龍蝦沙律卷🥭芒果好甜➡️配龍蝦沙律個味道好夾,細細件,可以一啖過呢到啲串燒都唔錯😋帆立貝燒到啱啱好,唔會韌最鍾意個燒鰻魚,又唔會燒得太乾,個汁仲好好味軟骨雞肉棒就同平時差唔多,不過不失海膽炒飯有好多元貝,材料好豐富牛油果明蝦沙律🥗呢個菜式好健康,有我最愛嘅牛油果,好味壽司就叫左三文魚腩壽司,香蔥吞拿魚腩壽司加 油金魚腩壽司呢幾款手握壽司都啱啱好一啖過,而且仲好鮮味店員服務態度都好好👍🏻
而且環境都算整潔

我就比較喜歡芒果龍蝦沙律卷
🥭芒果好甜➡️配龍蝦沙律個味道好夾,細細件,可以一啖過

呢到啲串燒都唔錯😋
帆立貝燒到啱啱好,唔會韌
最鍾意個燒鰻魚,又唔會燒得太乾,個汁仲好好味
軟骨雞肉棒就同平時差唔多,不過不失

海膽炒飯有好多元貝,材料好豐富

牛油果明蝦沙律🥗呢個菜式好健康,有我最愛嘅牛油果,好味

壽司就叫左三文魚腩壽司,香蔥吞拿魚腩壽司加 油金魚腩壽司
呢幾款手握壽司都啱啱好一啖過,而且仲好鮮味

店員服務態度都好好👍🏻
2019-08-01 1161 浏览
男朋友最愛就係日本菜,所以我地成日四圍搵日式餐廳,今次就去左位於土瓜灣嘅遙❤️.餐廳門口掛左幾個紅色燈籠,好有日本嘅感覺🏮入到去燈光比較柔和,而且枱與枱之間唔會好逼,環境都幾舒服😌呢到嘅食物種類幾多,有刺身、壽司、炒飯、鍋物都有,仲有啲係出面好少食到嘅刺身,好似係池魚王刺身同原條小鯛魚刺身😋.我地叫左五樣食物👇🏻池魚王刺身($88)食落十分鮮甜,四件刺身完全唔夠喉🤣馬糞海膽(1板) ($218)海膽非常新鮮,好鮮甜,一啲苦澀味都無,配合紫菜同青瓜絲食一流!芒果龍蝦沙律卷 ($78)非常足料,真係食到有龍蝦肉,芒果嘅酸甜味好refreshing,中和其他食物嘅膩鵝肝帶子炒飯($108) 一上碟見到塊鵝肝已經覺得好吸引,鵝肝煎得好香,食落唔會好油膩。炒飯味道都好好,炒到粒粒分明,唯獨係鵝肝同炒飯嘅連貫性無咩,可能加鵝肝粒入去一齊炒個飯會更好!三文魚手卷 ($15)呢個一般般,無咩特別我臨走先發現原來有個Haruka酒櫃,有好多種酒,下次要再黎試小酌兩杯🍶

呢到嘅食物種類幾多,有刺身壽司、炒飯、鍋物都有,仲有啲係出面好少食到嘅刺身,好似係池魚王刺身同原條小鯛魚刺身😋
我地叫左五樣食物👇🏻

池魚王刺身($88)
食落十分鮮甜,四件刺身完全唔夠喉🤣

池魚王刺身

馬糞海膽(1板) ($218)

馬糞海膽

芒果龍蝦沙律卷 ($78)

芒果龍蝦沙律卷

鵝肝帶子炒飯($108)
鵝肝帶孑炒飯

三文魚手卷 ($15)
呢個一般般,無咩特別

三文魚手卷

池魚王刺身
馬糞海膽
鵝肝帶孑炒飯
  • 池魚王
2019-07-12 244 浏览
最近好食日本料理,就約好友走左去土瓜灣搵野食,試左呢間「遙」。餐廳位置有點偏僻,不算很大,服務中規中矩。我們點咗幾多菜,就想食到幾飽。牛油果軟殼蟹卷,香脆既軟殼蟹同滑溜既牛油果相映成趣,口感豐富。壽司拼盤,當中帶子壽司鮮甜嫩滑,海膽壽司濃郁。加州反卷,裏面系青瓜、蛋、蟹柳,飯卷外面系蟹子,雖然分量夠足,但味道不太理想。明太子雞翼,香口帶辣, 好好味。仲有海膽炒飯, 炒得好香,粒粒分明不粘,啖啖海膽鮮甜味好吸引!食物味道還唔錯,性價比算中位吧。
2019-07-04 380 浏览
想食日本菜但在九龍城、土瓜灣區實在沒有高質素的, 於是在openrice看看,見到高評語, 於是走去試試,真是有點驚喜,點了一個2人套餐,再散點一些壽司小食,其實套餐已很足意人份量,實在好想吃壽司, 所以再散叫一點點, 埋單真是捧著肚子走