2022-10-17 436 浏览
有讀者想我寫吓食晏嘅嘢,點知我一邊行路一邊打稿嘅情況下,行咗去上環嗰邊,希望嗰位讀者唔好怪我。以前細個成日笑陶傑去到邊都喺度寫稿,估唔到大個咗之後我都要過呢啲生活,所以話世事嘅嘢真係好無常。行到呢頭望到間嘢覺得熟口熟面,不過唔理啦入咗去先。叫咗個「招牌炒蛋及芝士汁撈公仔麵」,四揀一嘅餸我揀咗「雞扒」,份餐食落比較一般,個芝士汁我覺得冇另一間出名芝士撈麵嘅冰室咁正,成件事有啲平庸。配菜我加  轉咗「芝士炒蛋」,可惜嘅係,佢冇另上,就咁放喺個麵嘅面頭。加埋杯普通嘅「熱奶茶」,為讀者同餐廳著想,我係有二訪到佢嘅。

2022-08-28 494 浏览
好食的野唔一定貴, 但貴野又唔一定好食😆 簡簡單單的一碗車仔麵其實已經可以好滿足 !這間車仔麵位於元朗其總店是在大埔, 食店的車仔食材都幾新鮮又多配料選擇, 最緊要係價錢平民化。 中學生仲享有九折優惠真心抵👍🏻 今次選了湯底是飽汁配料是:(🐷豬紅、🐔 瑞士雞翼、 🐟咖喱魚蛋、 🧀芝心丸, 🍜幼麵。) 先呷一啖湯味道都偏濃郁, 可能因為咖哩魚蛋醬汁偏辣所以令到整到湯底都偏咸同偏辣😅( 建議食開清淡的朋友可以選清湯, 因為餐廳部分食材都會連醬料伴隨再放入湯內例如咖喱魚蛋的咖哩汁。)不過好彩唔影響主要食材味道, 尤其餐廳的瑞士雞翼我覺得醃得好入味, 豬紅都好新鮮食落唔覺有腥味值得一試 。 下次會再去時會試下其他配料。😋

2022-08-23 300 浏览
天氣熱 隨便係附近找間餐廳食下午茶估唔到呢間車仔麵有驚喜蘿蔔係係好清甜 重有可以任落的菜脯配菜的份量都好足料 下午茶時間食唔洗等位 唔趕人走 冷氣夠大 大熱天時坐奈少少即刻暑氣全消值得推薦大家試試
天氣熱 隨便係附近找間餐廳食下午茶
估唔到呢間車仔麵有驚喜
蘿蔔係係好清甜 重有可以任落的菜脯
值得推薦大家試試
2022-08-20 265 浏览
今日放假,起身做咗家務後,就睇午餐食啲咩,家人話都有啲時間無食過車仔麵,今次我地試下另一間,揾咗源自大埔郭仔記。家人叫咗豬紅,鯪魚肉,牛筋腩,冬菇,沙嗲汁,米線各樣餸的質素都唔錯,份量亦算適中,配埋沙嗲汁,好味。我叫咗牛丸,牛肚,酸齋,辣汁,幼麵特別提牛肚較平時的淋,好入味。牛丸亦唔錯,爽口彈牙。另外叫咗一份咖哩魚蛋 (10粒),配上咖哩汁,好味,10粒唔係好夠。腐乳通菜,以$16來講,份量都算OK。整體食物美味元朗有唔少的車仔麵選擇,大埔郭仔記絕對係我的其中一個推介。

家人叫咗豬紅,鯪魚肉,牛筋腩,冬菇,沙嗲汁,米線
各樣餸的質素都唔錯,份量亦算適中,配埋沙嗲汁,好味。

我叫咗牛丸,牛肚,酸齋,辣汁,幼麵
特別提牛肚較平時的淋,好入味。牛丸亦唔錯,爽口彈牙。

整體食物美味

元朗有唔少的車仔麵選擇,大埔郭仔記絕對係我的其中一個推介。
2022-08-20
外卖送餐
2022-06-07 449 浏览
車仔麵店有句話:「品嚐車仔麵之前,請先呷一啖清湯」我呷了一啖,好濃郁的牛腩味道。我跟朋友分別叫了兩份車仔麵及一份小吃,真的有些配菜是外面少見到加入車仔麵內的,例如漢堡扒。如果吃辣的人,可以自行加辣菜脯,加入車仔麵內爽口惹味👍-店內還有套餐可選擇🔹️牛腩汁 嫩滑豬紅 金錢牛肚 幼麵豬紅醃製得好入味,又如其名十分嫩滑🔹️牛腩汁 漢堡扒 板燒豬頸肉 河粉朋友推薦我吃板燒豬頸肉,燒後切片入湯,鬆軟入味🔸️咖哩魷魚期待著這一份港式小食,有點失望,跟我想像中有分別。只是在爽口的魷魚淋上香濃的咖喱醬汁,而不是由咖喱汁醃製入味🥺整體而言,配菜真的好入味好推薦
店內還有套餐可選擇

🔹️牛腩汁 嫩滑豬紅 金錢牛肚 幼麵
豬紅醃製得好入味,又如其名十分嫩滑

🔹️牛腩汁 漢堡扒 板燒豬頸肉 河粉
朋友推薦我吃板燒豬頸肉,燒後切片入湯,鬆軟入味

🔸️咖哩魷魚

整體而言,配菜真的好入味好推薦
2022-06-04 223 浏览
話說元朗有好多間車仔麵店,食嚟食去通常都係嗰幾間,今次就試吓新嘢,去咗元朗廣場後邊嘅郭仔記車仔麵食。入到去環境正常,座位唔會太迫。今次我嗌咗紫菜、豬腸、豬皮米線小辣。辣汁味道有少少似辣嘅咖喱汁,甜甜地唔錯,豬皮都非常入味同爽口,豬腸幾好味沒有豬臭味,不過我覺得入邊嘅脂肪可以再少D,因為食到後段有啲肥膩,紫菜索晒啲辣汁非常惹味,米線口感正常。總括嚟講呢間嘅車仔麵味道都算唔錯,但如果比我再揀嘅話,可能會隔好耐先再嚟,因為元朗實在太多車仔麵店揀而且好多都好好味同有特色。
入到去環境正常,座位唔會太迫。
今次我嗌咗紫菜、豬腸、豬皮米線小辣。
紫菜豬腸豬皮米線小辣
紫菜豬腸豬皮米線小辣
  • 自選車仔麵
2022-03-28 263 浏览
疫情下政府禁止堂食,好彩有好多餐廳仍然開舖做外賣,亦都造就左機會試吓唔同餐廳!今次第一次試呢間大埔開到過嚟元朗嘅車仔麵餐廳咖喱魚蛋 芝心丸 酸齋 米粉咖喱魚蛋係我最愛嘅陳皮魚蛋,分量多咖喱汁亦好濃郁。酸齋份量都唔少,索晒湯汁之餘本身都有自己既酸甜,好味!芝心丸同米粉正正常常,覺得可以改進嘅係湯底本身冇乜味,要用咖喱汁黎撈先覺得夠味d

咖喱魚蛋 芝心丸 酸齋 米粉
外卖自取
2022-03-09 315 浏览
元朗站📍郭仔記車仔麵-雖然呢間郭仔記都開咗一段時間,但一直都冇機會試。今日想去附近食嘢,但好多店舖都已經唔開,咁就試下呢間車仔麵啦。八寶麵($48)坐低已經兩點幾,肚餓到響緊交響曲,是但求其要一個大份又多餸嘅套餐。呢個八寶麵有時菜、紅腸、豆卜、蘿蔔、豬紅、豬皮、魚蛋、雞翼尖。今日叫個陣豬紅冇晒,double左紅腸代替。湯底要左秘製辣汁(中辣),麵底要油麵。一上到枱見到咁多餸都好豐富,辣汁係另外放咗喺匙羹度,一撈勻佢就feel到個辣勁,辣汁十分惹味,食到我一路流汗一路飲凍野😹😹紅腸走過油,其他餸一般貨色,豬皮少少硬,蘿蔔有少少渣。五香牛肚麵($28)呢個套餐一個字黎講:平!不過牛肚份量唔算好多,牛肚係幾入味,薄切。本來同樣要左秘製辣汁,但係店舖唔記得上,後來另上一大碟,小辣都變大辣😂辣汁係十分之惹味,但係可能係女朋友朝頭早第一餐,食得太辣,終於都係要廁所見🚽😹以上套餐包一杯熱飲。環境方面,普通車仔麵店嘅裝修,算係衛生企理。雖然用即棄餐具就唔算太環保,不過疫症時期反而更加安心👍🏻
元朗站📍郭仔記車仔麵

八寶麵($48)

五香牛肚麵($28)

以上套餐包一杯熱飲。

五香牛肉麵
八寶麵
【秘製牛筋腩.豬軟骨.咖哩魷魚👀郭記車仔麵】元朗西巴士站有間郭記車仔麵,麵底11蚊,再加餸菜($8-13 range),見好平,就揀咗三款最貴嘅餸($13😎),份量好足wo,食材好入味添,我叫呢3個餸都係要淋/要時間炆,所以好夠味,唔怕口淡淡!米線+沙爹汁 (秘製牛筋腩.豬軟骨.咖哩魷魚.通菜)11+13+13+13+8+2(分湯) =$60 (💝7.5/10)秘製牛筋腩 - 牛筋都淋既,牛肉唔太韌,但唔係我食過最淋既,$13我唔會要求太高秘製豬軟骨 - 好入味,滷水味十足,夠鹹,兩舊大大舊,但軟骨唔係淋既,要咬,但未到雞軟骨咁脆卜卜咖哩魷魚 - 爽既,無乜汁,佢唔係咬唔開果種魷魚,但魷魚有層"依"/"膜",廚房無拎走,唔知係咪正常呢(真心問)通菜 - 都好大份沙嗲汁米線 - 你見沙嗲汁都夠沾米線,但唔係好傑撻撻厚生既醬汁texture湯 - 因為分湯,所以可comment+形容埋佢味道🤗。係平時茶記豬骨蘿蔔例湯既味,要鹹多少少,就係佢既湯味3種$13餸入面,如果你中意爽口感,可以要咖哩魷魚如果你中意有肉又有淋野咬下,就要秘製牛筋腩,但外賣會油感重d(因為牛既油會降溫後成固體),建議可
【秘製牛筋腩.豬軟骨.咖哩魷魚👀郭記車仔麵】

米線+沙爹汁 (秘製牛筋腩.豬軟骨.咖哩魷魚.通菜)

秘製牛筋腩

秘製豬軟骨

咖哩魷魚

通菜 - 都好大份

3種$13餸入面,
如果你中意爽口感,可以要咖哩魷魚
如果你中意有肉又有淋野咬下,就要秘製牛筋腩,但外賣會油感重d(因為牛既油會降溫後成固體),建議可以堂食開心d
如果你中意多d肉,有少少微脆軟骨,少d油感,就選擇豬軟骨

overall牛同豬都非常!非常入味!
✏✏✏✏✏✏✏

✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍元朗) 郭仔記車仔麵
元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖

秘製牛筋腩
秘製豬軟骨
咖哩魷魚
2022-01-14 227 浏览
少見唔口渴車仔麵疫情下繼續外賣自取,叫咗一個八寶車仔麵咖喱汁中辣,有雞翼尖豬紅蘿蔔豬皮菜芯紅腸打電話去外賣自取,佢哋會問你幾點到啊,你就返時間整俾你,比其他麵店貼心有禮貌,講嘢又唔急雞翼尖好入味好重滷水味,豬紅又唔會一咬就散!!!最好味竟然係個白蘿蔔,可能而家啱季節,又煲得好林,咬落仲有甜甜地嘅味道!!豬皮菜芯同埋紅腸就正常發揮個湯底唔知其他車仔麵食完會好口渴,我一定有落味精,不過唔到多如果諗唔到有咩食,我一定會回頭再食!
少見唔口渴車仔麵

如果諗唔到有咩食,我一定會回頭再食!
外卖自取
八寶麵
元朗好多食店 有時都幾難揀今次喺見隔離嗰啲食店門面感覺都好污糟見呢間新新地門口同店內都乾淨企理所以就決定食呢間啦鍾意坐卡位嘅可以放心呢度有一半都係卡位等卡位都唔會等多好耐車仔麵餸叫咗振興牛丸我屋企都有訂嚟食 識貨!蘿蔔清甜無根烏冬係讚歧烏冬真係爽口彈牙結實嘅鮑汁湯底好特別試咗奶茶紅豆冰紅豆好大粒好足料好新奇 明明都大杯但仲喺覺得唔夠飲🤣咸檸七個咸檸好入味夠晒咸 雪碧本身係檸檬味如果你重口味就啱曬見到呢度啲豆漿係支裝下次嚟揀得過可以拎走唔怕飲唔晒
元朗好多食店 有時都幾難揀

鍾意坐卡位嘅可以放心
呢度有一半都係卡位
等卡位都唔會等多好耐

車仔麵餸叫咗振興牛丸
我屋企都有訂嚟食 識貨!
蘿蔔清甜無根

見到呢度啲豆漿係支裝
下次嚟揀得過
可以拎走唔怕飲唔晒
2021-10-04 176 浏览
一直都想試下呢間車仔麵星期一2點滿座既郭仔記車仔麵等左一陣先有得坐魚蛋炸魚皮幼麵(秘製辣汁小辣),有八粒都算好多,係陳皮魚蛋好正,炸魚皮個份量好多,可惜個底比較碎,秘製辣汁小辣都夠辣,幼麵質感啱啱好,應該係大眾嘅口味,但我個人比較鍾意食硬身嘅麵。辣菜脯可以自己加好好味好爽口。蘿蔔紫菜幼麵(沙嗲汁),紫菜都夠多個質感有啲近似海帶,蘿蔔好鮮甜炆得好淋。沙嗲汁可以唔使試因為我覺得完全冇沙嗲味同埋完全唔辣,要之後自己加辣椒醬。兩個人一人一碗兩餸麵只係total $58,真係超抵食。份量一定夠飽。***跟麵加凍熱飲要加$9
一直都想試下呢間車仔麵

星期一2點滿座既郭仔記車仔麵
等左一陣先有得坐

魚蛋炸魚皮幼麵(秘製辣汁小辣)
炸魚皮

蘿蔔紫菜幼麵(沙嗲汁)

***跟麵加凍熱飲要加$9

2021-10-04
等候时间
2 分钟 (堂食)
魚蛋炸魚皮幼麵(秘製辣汁小辣)
炸魚皮
蘿蔔紫菜幼麵(沙嗲汁)
2021-09-09 187 浏览
今日去元朗site visitvist 完都差唔多7點,所以快食個晚餐就番屋企。元朗巴士站等車見到架好似幾出名嘅車仔麵,見佢大埔又有分店,應該都係永x d friend.所以試試佢。入面環境衛生正常。同你講話係5星酒店質素就係呃你嘅。總知,你見到嘅都合格,食完我冇肚屙。menu 唔算太花巧,主打都係食車仔麵,不過都有飯比無飯不歡嘅人車仔麵 鮑魚汁 米線有瑞士雞中翼,咖喱魚蛋,韭菜,金錢牛肚,鯪魚肉。價錢偏平,可以想食咩就叫咩,唔洗太刻意去睇價錢。咖喱好濃味同香,d 餸一啲都唔孤寒,都比幾多你。係元朗等緊巴士又有小小肚餓嘅,可以快食試試佢。
今日去元朗site visit
vist 完都差唔多7點,所以快食個晚餐就番屋企。
所以試試佢。
入面環境衛生正常。
同你講話係5星酒店質素就係呃你嘅。
總知,你見到嘅都合格,食完我冇肚屙。

自選車仔麵

車仔麵 鮑魚汁 米線
有瑞士雞中翼,咖喱魚蛋,韭菜,金錢牛肚,鯪魚肉。

價錢偏平,可以想食咩就叫咩,唔洗太刻意去睇價錢。

咖喱好濃味同香,d 餸一啲都唔孤寒,都比幾多你。

係元朗等緊巴士又有小小肚餓嘅,可以快食試試佢。

2021-09-09
自選車仔麵
2021-09-08 143 浏览
講到香港經典平民美食,點少得車仔麵!我本身好鍾意食車仔麵,貪佢靈活多變,豐富嘅配料、特色湯底、秘製辣汁,就成為一碗經典港式美食。呢間郭仔記除咗有車仔麵之外,仲有飯供應,迎合埋一班「米飯兵團」!陳皮魚蛋陳皮魚蛋簡直係我嘅至愛,但而家真係越嚟越罕見…新鮮魚肉搭上甘甜嘅陳皮味,真材實料,口感結實彈牙,好有香港街頭小食風味!車仔麵一碗嗌咗淨餸,配料點咗蘿蔔、貢丸、豬腸同埋豬扒,配上腩汁加上秘製辣汁。蘿蔔清甜無渣,豬腸入味有𡁻頭,加埋秘製辣汁,惹味又開胃,唔錯!另一碗就揀咗米線、金菇、鳳爪、冬菇同埋金錢肚,並以鮑汁為湯底!鳳爪軟淋入味,口感一流;冬菇大而厚身,渾圓飽滿;金錢肚滷得夠味,炆得夠腍…椰汁紅豆冰紅豆大大粒,軟綿鬆化,椰汁飄香撲鼻,而且唔太甜,啱晒我口味!整體味道唔錯,而且每樣配料都炆得非常入味!另外,鍾意食辣嘅一定要加佢個辣汁,真係好惹味,非常推薦!

陳皮魚蛋

車仔麵

椰汁紅豆冰

2021-08-21 155 浏览
呢日心血來潮想食車仔麵,經過郭仔記見到環境ok仲有卡位坐就入去試下.來到嘩左一聲真心好大碗超多配料!幼麵好有咬口幾好食,點了牛腩汁正!最喜歡瑞士雞翼同牛腩好淋好入味,豬腸又無個種壓味又爽口,魚皮脆卜卜,好耐無食過豬紅同港式車仔麵大滿足🥰.老公點了薯粉都話好好食,中辣佢話辣得幾爽😂值得一讚呢到d姐姐好好人,jo點奶茶忘記叫少甜竟然換過一杯俾我,仲會主動俾紙巾我,超好!.元朗人一定要來試下,朗屏站一出天橋底好方便,價錢親民埋單只係$119,份量夠多又好食又坐得幾好姐姐人又好,jo完全無得挑剔勁推介👍🏻