2021-12-02 123 浏览
朋友經過見到呢間精美嘅日式cafe 所以就揀左一齊黎食,我地叫左幾個主食同埋一個小食,整體味道都唔錯而且可以同朋友傾好耐計,冇限時鹿兒島和牛漢堡咖哩飯,咖哩汁都唔少,漢堡有肉味,唔會係cheap cheap肉鹽麴豚肉配醬油蛋黃漬、和風飯糰定食,$88,呢個個擺盆好靚,望落好似好細份,但食落都夠飽,塊豚肉好香似五花腩但厚身d,有肥肉同埋肉,飯糰加埋蛋黃漬好夾牛肉壽喜燒蓋飯,$78牛肉份量都ok, 全部料都好入味叫左個明太子薯角,醬汁可以再比多少少,薯角都夠脆加分位係餐廳提供嘅水係青瓜水,好清新🥒
而且可以同朋友傾好耐計,冇限時

牛肉壽喜燒蓋飯,$78

牛肉份量都ok, 全部料都好入味

叫左個明太子薯角,醬汁可以再比多少少,薯角都夠脆

加分位係餐廳提供嘅水係青瓜水,好清新🥒
2021-11-23 463 浏览
裝修走日系簡約風,色調柔和比人一種好舒服嘅感覺,枱同枱之間有適當距離唔會感覺坐得太迫夾。小店遠離大街有點隱世,人流不多,星期日晚上到訪座位唔多都無坐滿。順帶一提,手繪風menu深得我心,好靚🥰-🍚牛肉壽喜燒蓋飯 $78好足料好豐富,除咗有主角牛肉,仲有金菇、本菇、豆腐、芋絲、大蔥,中間蛋黃隱藏喺牛肉下面篤開撈飯超正😋 質素唔算特別高不過呢個價錢可以收貨,下次再試下其他主食😆-🍛北海道湯咖喱 - 雞翼野菜配白飯 $108一上枱已經聞到好香咖喱味,由於咖喱同飯分開上,白飯粒粒分明好有咬口唔會因為吸晒啲汁變得好淋,而且加左少量飯素食落鹹鹹香香。上開飯睇到話咖喱汁加左朱古力提升味道,但就唔係好食得出,不過咖喱汁送飯仍然係一流👍🏻 配料方面好豐富,大量雜菜加上4隻雞髀🍗(雖然唔知點解明明寫雞翼但係俾咗雞髀),成個畫面好豐富好靚唔會感覺單調。野菜浸過咖喱汁之後又淋又入味,正👏🏻 由於女朋友唔想食雞髀,唯有自己食曬⋯雞肉中規中矩唔算嫩滑,不過配上咖喱汁都幾好食。-🧀岩燒芝士豆腐 $32芝士、肉鬆、豆腐❣️有齊我最愛嘅元素所以係必點😍 自己本身都好鍾意呢種日式豆腐做法~-🥚明太子芝士厚玉子 $34明太子
順帶一提,手繪風menu深得我心,好靚🥰
🍚牛肉壽喜燒蓋飯 $78
🍛北海道湯咖喱 - 雞翼野菜配白飯 $108
🧀岩燒芝士豆腐 $32
🥚明太子芝士厚玉子 $34
明太子、芝士、蛋,同樣係我好鍾意嘅配搭,一人得一舊唔夠食呀🥲
🥥Dirty爺爺 $45
呢杯啡啱我口味,椰乳+esp入口唔苦,仲有一片片椰子肉(?)同杯邊嘅椰絲增加口感。
總結:食物選擇唔算多但係表現幾平均,出品有水準,叫咗兩主兩小食連咖啡都啱口味🧡 定價合理,環境舒適,難得遇到一間幾啱心水嘅cafe會再訪🧡

北海道湯咖喱 - 雞翼野菜配白飯
Dirty爺爺
明太子芝士厚玉子
北海道湯咖喱 - 雞翼野菜配白飯
Dirty爺爺
明太子芝士厚玉子
2021-11-22 102 浏览
Tried this cafe. A bit of a walk from the main area. It has a relaxing vibe. All the staff are females and look young. Perhaps, they opened this together. We sit at the bar table overlooking people prepare your food and beverages foer you. Ordered a dirty, a floral tea with black sugar, lemon, rose called Purple Breeze, a whole wheat toast with bacon, onion, sauna sage and salad as well as a smoked salmon egg mayo croissant with salad. The dirty was okay. The croissant nice and fresh but the “salad” is definitely on the stingy (its basically a lettuce leave with some salad dressing, i probably wouldn’t call that a salad, more like decors). The toast is freshly toasted, warm and crispy but the onions could take couple more seconds to brown it so that the caramelization can create the fragrance more.
2021-11-19 698 浏览
#pb食在荃灣荃灣日式咖啡店🇯🇵前排同朋友仔去左呢間都開左一段時間嘅荃灣cafe食dinner😍 佢同荃灣市中心有段距離 位置有少少隔涉🥲 店內裝修夠哂寬敞 而且好日式好靚🥰 仲要佢冇限時 想坐耐d同朋友仔傾計都冇問題👍🏻.食物選擇都幾多 有日式咖喱飯、茶漬飯、冷烏冬等等 價錢$58-$158不等 都幾抵食😋 每日仲有幾款限量蛋糕😍🔹蜜橙牛舌🐮推介❤️ 一片片薄切牛舌甜甜地幾有驚喜 食落幾清新😍 有微微橙香😋 $43份量算係咁👍🏻🔹大根豚角煮🥘平時食關東煮最中意就係大根🤪 大根有6-7舊 索哂d汁 好入味👍🏻 不過味道過鹹 食完2舊已經開始頂唔順🥲 裡面有少少豚肉碎 幾好食😋🔹牛肉壽喜燒蓋飯🍚聽名都已經好吸引😍 個飯好足料 有隻溫泉蛋、牛肉、芋絲、豆腐😋 全部都幾入味👍🏻 唯一要彈嘅就係個豆腐超鹹 食少少已經頂唔順😐🔹 Passion fruit & Chocolate cake🍰推介❤️ 當日限定款😍 依家好似冇左了😢 呢件真係好好食😍 熱情果嘅酸味同朱古力嘅甜味好夾 岩岩好嘅味道 食落一d都唔漏🥰 🔹Matcha Roll Cake🍵因為上面件Cake太好食 於是叫埋呢件蛋卷🤪 不過
#pb食在荃灣
荃灣日式咖啡店🇯🇵

🔹蜜橙牛舌🐮
🔹大根豚角煮🥘

🔹牛肉壽喜燒蓋飯🍚

🔹Matcha Roll Cake🍵
因為上面件Cake太好食 於是叫埋呢件蛋卷🤪 不過呢件就一般般 口感偏實 唔夠鬆軟😐 而且抹茶味都唔太濃😢

🔹Home-made Chocolate🍫
正常發揮 冇咩特別🤣
🔹Relaxation Moment🫖
朋友點的🤪 佢有三款花茶 呢款有助舒緩情緒 改善睡眠🥰
整體食物質素還好 除左有d偏鹹 但未算特別驚喜😐 不過價錢幾抵食 而且裝修好靚😍 去一次食件cake飲杯野都唔錯嘅🤪

都佐
荃灣聯仁街18號地舖
2021-10-31
  • 蜜橙牛舌
2021-11-12 164 浏览
推門入內,左邊一列木紋牆,右邊白色石膏牆。天花一列倒掛乾花伸延入店內。 中間位置寬敞開揚,坐位安排在兩邊,沒有刻意放置太多座位來爭取更高的營業額,在香港餐廳甚少見。 主餐單簡單數頁,伴以優雅的繪圖,增添好感。牛肉壽喜燒蓋飯擺得漂亮,增進食慾。醬汁沒有想像中甜薄牛肉入味,不會太肥蛋放在牛肉中央,刺破蛋黃伴飯,美味旁邊是配菜,兩片豆腐很滑,有點鹹菇類我都喜歡,喜見有金菇、本菇三段大蔥,爽脆清甜,沒有辛辣味不愛芋絲的我,見到3件芋絲眉頭一皺,勉強吃下,竟然不錯。店員友善,整體感覺很好,足以彌補位置偏遠及周遭環境欠佳。

主餐單簡單數頁,伴以優雅的繪圖,增添好感。

牛肉壽喜燒蓋飯擺得漂亮,增進食慾。

醬汁沒有想像中甜
薄牛肉入味,不會太肥
蛋放在牛肉中央,刺破蛋黃伴飯,美味
旁邊是配菜,兩片豆腐很滑,有點鹹
菇類我都喜歡,喜見有金菇、本菇
三段大蔥,爽脆清甜,沒有辛辣味
不愛芋絲的我,見到3件芋絲眉頭一皺,勉強吃下,竟然不錯。

店員友善,整體感覺很好,足以彌補位置偏遠及周遭環境欠佳。
2021-11-12
2021-11-11 86 浏览
之前幫襯過一次,今次再渡光顧想試下其他食物, menu 轉左樣,內容都係一樣!今次叫左兩個小食,明太子芝士厚玉子同煎餃子!仲有腐皮烏冬同埋鰻魚茶漬飯!點知中晒伏😰😰😰中伏既係煎餃子同埋鰻魚茶漬飯🔹明太子芝士厚玉子呢個好食,明太子加芝士係唔會輸既組合▫️煎餃子諗住呢個安全啦,點知咁都可以食到凍既煎餃不過同侍應講完就重新煎過碟美味又熱辣辣既煎餃出嚟🔹腐皮烏冬正常水平▫️鰻魚茶漬飯茶,很香,不過都係唯一一個嘅可取之處!鰻魚食落有種變壞左嘅感覺🤢🤢🤢最出色嘅都係飲品凍朱古力,上面有棉花糖,底下有爆炸糖、飲落嘅口感好得意😎

中伏既係煎餃子同埋鰻魚茶漬飯

🔹明太子芝士厚玉子
呢個好食,明太子加芝士係唔會輸既組合

▫️煎餃子
諗住呢個安全啦,點知咁都可以食到凍既煎餃
不過同侍應講完就重新煎過碟美味又熱辣辣既煎餃出嚟

🔹腐皮烏冬
正常水平

▫️鰻魚茶漬飯

最出色嘅都係飲品
凍朱古力,上面有棉花糖,底下有爆炸糖、飲落嘅口感好得意😎

2021-11-02 252 浏览
走過或者經過都好容易忽略嘅地方,竟然係都開咗一間Cafe!住附近嘅住客仲有折扣優惠,只要出示住戶證就ok!▫️第二日經過補影返張相,係五金舖同車房中間,係會好易忽略咗佢!是日惠顧晚餐,簡單的一張餐牌有烏冬及飯類以及All Day Breakfast!仲有side dishes!▫️牛肉壽喜燒丼飯$78▫️鹽麴豚肉配醬油蛋黃漬及和風飯團$88個賣相以及擺盤都唔係好吸引,但係食落味道都唔錯嘅豚肉都夠淋及入味!▫️荔枝梅子梳打$38好普通

▫️牛肉壽喜燒丼飯$78

▫️鹽麴豚肉配醬油蛋黃漬及和風飯團$88

▫️荔枝梅子梳打$38
好普通

2021-10-28 213 浏览
喺Openrice睇到呢間新cafe (?) 其實唔知係咪新既只係我未見過哈哈,約朋友食佢既生日飯店舖位置都幾偏僻,近荃灣爵悅庭。即係如果喺荃灣西鐵行去都要近廿分鐘。今次我地嗌左:⭐️ 柚子桂花梳打& Matcha latte:柚子果杯exactly就係柚子蜜加梳打水,所以乜咩特別,Matcha latte友人就話幾好飲唔苦。⭐️明太子芝士玉子燒:好食!好夠明太子醬,玉子口感鬆軟⭐️ 柚子汁冷稻庭烏冬:味道ok,上面有紫菜絲同雞蛋絲,冇咩特別。⭐️ 牛肉壽喜燒蓋飯:豆腐、牛肉、芋絲、雞蛋、菇、大葱其實都好食,但個問題係太淡味我同朋友都覺得成碗野冇乜味道。整體來講味道ok啦,埋單人均$130,正正常常啦。經過可以試下,但唔太需要突登來。

今次我地嗌左:

⭐️明太子芝士玉子燒:好食!好夠明太子醬,玉子口感鬆軟

我同朋友都覺得成碗野冇乜味道。

2021-10-24 225 浏览
朋友住係呢間 cafe附近,見新開就約埋一齊試星期日,大約1點見都有3-4張吉台環境好靚 價錢少少貴,不過佢係唔限時任你坐當日大約2-3點開始多人 女仔staff都有同我地講唔意思,因為有啲多人我見樓面佢得一個人, 之後一個沖咖啡,一個廚房煮野所以點餐之後可能要比其他cafe等等耐少少另外,落單時候staff有介紹三隻咖哩有咩分別👍最後朋友叫左和牛漢堡咖哩飯,好好食,值得一試。咖哩飯一放低,已經超級香,重點係夠汁😂 唔似其他地方要多少少汁都慳住慳住咁😂呢個出色另外叫左明太子醬薯條蛋糕叫左抹茶紅豆卷同朋友叫嘅焦糖咖啡呢個就一般般 以正價價錢黎講可以再出色啲不過見餐牌星期一至五好似可以加10蚊就有(?不過都 值得一去😄
朋友住係呢間 cafe附近,見新開就約埋一齊試

星期日,大約1點見都有3-4張吉台
環境好靚 價錢少少貴,不過佢係唔限時任你坐
當日大約2-3點開始多人
女仔staff都有同我地講唔意思,因為有啲多人

我見樓面佢得一個人, 之後一個沖咖啡,一個廚房煮野

所以點餐之後可能要比其他cafe等等耐少少
另外,落單時候staff有介紹三隻咖哩有咩分別👍

另外叫左明太子醬薯條

蛋糕叫左抹茶紅豆卷同朋友叫嘅焦糖咖啡
呢個就一般般 以正價價錢黎講可以再出色啲
不過見餐牌星期一至五好似可以加10蚊就有(?

不過都 值得一去😄
  • 和牛漢堡咖哩飯
2021-10-24 172 浏览
今次已經第三次嚟都佑,雖然地點真係比較唔方便😅,不過服務及食物質數可以留住客人,目測都有唔少walk-in 客嚟幫襯👍🏻,鍾意小店嘅貼心唔會時時急住要你落單及埋單,食物種類都算適合不同年齡層需要,而且價錢比起其他文青Cafe算係合理👍🏻,食物配搭及味道食得出有花過心機,唔係求其擺好就上枱,每次都好期待食物上枱,熱辣辣好有食慾😍,今次繼續食我喜歡嘅Simply Day Breakfast而且今次+$15試埋煙三文魚😋,食物上枱朋友已經話好吸引好想快啲開動,不過大家習慣相機食先所以都玩咗一陣先食落口😜,食食下先發覺大家都忘記咗個餐有一個牛角包的😆,於是提提佢哋上漏咗,佢哋就好有禮貌咁回覆話唔好意思盡快補返俾你哋吖,其實唔係朋友仔發現我都完全忘記咗🤣,因為上枱嘅時候個碟已經好full, 都諗唔到個牛角包嘅存在(雖然我已經第二次食呢個breakfast😋), 飲品方面我亦繼續點我愛嘅Expresso Tonic😍,本來朋友想飲熱咖啡/Latte之類,不過我推介佢試吓,佢都勇於嘗試,試咗都覺得味道口感唔錯😁希望小店能夠繼續努力💪🏻
2021-10-23
  • 牛肉壽喜燒蓋飯
  • Simply  Day  Breakfast
  • Espresso  Tonic
好耐冇去過荃灣啦 上星期紅日揀咗間新新哋嘅cafe食~呢間cafe環境好靚好復古✨ 除咗bar枱位 其他位打卡都靚~食物主打日本料理~ 大部分定價都唔太貴仲有蛋糕 可以寫字 啱哂慶生🥳整體都推薦大家去~-🍚【牛肉壽喜燒蓋飯】$78呢個飯好味呀!壽喜燒汁本身已經好正 再加埋蛋黃撈飯食真係一流~配料有牛肉 京蔥 豆腐 同芋絲芋絲吸晒啲汁好好味😋 豆腐就有啲酸味🙈-🍱【鰻魚茶漬飯】$98呢個比較麻麻/// 主要係個飯本身冇乜味&太稔 茶直接飲好清香 好好味 但配飯食就太淡味鰻魚&玉子燒正常發揮~-☕️【Dirty】+$15呢杯dirty幾唔錯 好易入口個人覺得好啱平時少飲啡嘅人試吓~-🍵【Matcha Latte】$43 (跟lunch set叫 -$10)呢杯抹茶唔錯 未到好濃 但都好夠味 茶好香-✨推薦指數:8/10💰人均消費:~$120⏳等候時間:booked

好耐冇去過荃灣啦 上星期紅日揀咗間新新哋嘅cafe食~
食物主打日本料理~ 大部分定價都唔太貴
仲有蛋糕 可以寫字 啱哂慶生🥳
整體都推薦大家去~

🍚【牛肉壽喜燒蓋飯】$78
呢個飯好味呀!
壽喜燒汁本身已經好正 再加埋蛋黃撈飯食真係一流~
配料有牛肉 京蔥 豆腐 同芋絲
芋絲吸晒啲汁好好味😋 豆腐就有啲酸味🙈

🍱【鰻魚茶漬飯】$98
呢個比較麻麻/// 主要係個飯本身冇乜味&太稔
茶直接飲好清香 好好味 但配飯食就太淡味
鰻魚&玉子燒正常發揮~

☕️【Dirty】+$15
呢杯dirty幾唔錯 好易入口
個人覺得好啱平時少飲啡嘅人試吓~

呢杯抹茶唔錯 未到好濃 但都好夠味 茶好香

✨推薦指數:8/10
💰人均消費:~$120
⏳等候時間:booked
  • 牛肉壽喜燒蓋飯
2021-10-01 182 浏览
每次路過都想入去食,今日的起心肝試一次,不過時間關係選擇外賣自取,經OpenRice下單,製作過程比預計時間早,好彩我都預早時間去攞,包裝安全又整齊,失敗係因為距離屋企都有15分鐘左右時間,所以烏冬放係外賣紙盒內有倒汗水黐住個盒😅而且存熱功能有待改善,不過烏冬依然煙韌入味,我相信堂食一定可以更好,至於碗牛肉壽喜燒蓋飯,牛肉嫩口入味分量正常加埋本身壽喜燒汁剛剛好,睇食評知道佢哋嘅咖啡亦唔差,今次試杯expresso tonic,味道清新咖啡味剛好,就係我最鍾意嘅,下次必定堂食其他款式食物或者甜品🍮
牛肉壽喜燒蓋飯,日式雜菜咖喱烏冬,Expresso  tonic
外卖自取
2021-09-22 231 浏览
呢間餐廳嘅位置喺荃灣一個唔起眼嘅位置🌟但係絕對值得推介俾大家🉐️從佢哋食物嘅每一個細節位👩‍🍳不論係甜品🍰飲品🍵或者主菜🍱全部睇得出係用心去做🉐️絕對值得大家去試吓👍🌟🌟🌟🌟🌟(H) Matcha Latte $43 綠茶控必食❤綠茶味夠濃又唔太甜🉐️(C)荔枝梅子梳打$38味道清新❤重點係🈚️加冰👍原汁原味🉐️鹽麴豚肉配醬油蛋和風飯團 $78份量啱啱好👍醬油蛋一般只有日本嘅居酒屋會有做❤香港餐廳的確實好少🈶️夠特別🉐️鰻魚茶漬飯$98水準穩定👍絕對唔會令你失望👍賣相亦都好靚🌟打卡影相📸️一流🉐️🍰Home-made coffee Baileys with sea salted caramel roll $58味道唔係太甜👍必食🉐️🍰Hone-made Matcha red bean roll $58綠茶空必食👍🉐️整體來講我俾 🌟🌟🌟🌟🌟食物🌟🌟🌟🌟🌟服務🌟🌟🌟🌟🌟價錢🌟🌟🌟🌟🌟❤️兩個人午餐共$420📍荃灣聯仁街18號地舖

(H) Matcha Latte $43

服務🌟🌟🌟🌟🌟
價錢🌟🌟🌟🌟🌟

❤️兩個人午餐共$420

📍荃灣聯仁街18號地舖

呢間都佐係附近啲五金舖同埋工廈中間有啲自成一角既感覺,新開左唔係好耐,入面既環境好舒服,播住啲好柔和既音樂,而且座位都算闊落,冇諗過係荃灣都有啲咁既地方😌店鋪主打日式咖喱,加入左自己特調既元素,好似蘋果蓉、黑朱古力咁,另外都有其他日式烏冬、蓋飯。聽店員講佢地既咖啡都係佢地既主打黎,午餐時間去食可以加$15蚊要杯熱咖啡。仲有幾款唔同既小食、甜品可以選擇🤤  另外值得一提既係呢度既店員服務態度真係好好🥰店員熱心咁推薦左佢地既咖啡比我地,然後食物送到黎既時候都會解釋下啲食法同埋特色👍  1⃣️鹿兒島和牛漢堡咖哩烏冬($158)呢款咖喱係加左黑朱古力調配架😯好特別。食落唔會食到明顯既朱古力味,係甜甜地既日式咖喱,但係比起平時出面食開既更加濃稠更加結身,撈埋烏冬食真係好正😍咖喱入面仲有啲紅蘿蔔,煮得好淋身好好味,同埋仲有啲菇係入面添!漢堡扒牛肉味好重👍食得出係靚野。烏冬都好彈牙,因為咖喱汁夠曬結身所以可以好好咁沾上啲烏冬到食😌勁正~好鍾意呢間既咖喱,宜家諗翻起都想食。  2⃣️油揚烏龍麵($58) 烏龍麵彈牙,湯底清甜,腐皮索曬汁,甜甜地好好味😋  3⃣️牛肉壽喜燒蓋飯($78)蛋黃橙黃色好靚🤩撈飯食一流。

1⃣️鹿兒島和牛漢堡咖哩烏冬($158)
鹿兒島和牛漢堡咖哩烏冬

2⃣️油揚烏龍麵($58)

油揚烏龍麵
烏龍麵彈牙,湯底清甜,腐皮索曬汁,甜甜地好好味😋

3⃣️牛肉壽喜燒蓋飯($78)
牛肉壽喜燒蓋飯
蛋黃橙黃色好靚🤩撈飯食一流。牛肉壽喜燒飯除左牛肉之外,仲有芋絲、大蔥、豆腐、鴻禧菇,牛肉唔會好肥,份量都頗多。壽喜燒汁唔算好多,令到成碗飯更加好味但係唔會過鹹👍

4⃣️鰹魚半敲燒($78)
鰹魚半敲燒
店員好細心咁同我地解釋個食法。第一塊可以就咁食件鰹魚先,因為鰹魚本身已經好重味,咁樣可以食到佢本身既味道😯之後就可以加蔥、蒜、同埋柚子醬食。個人覺得鰹魚味道真係好重,就咁食覺得有少少腥🤭不過加左蒜同埋柚子醬之後食好好多😲特別柚子醬既酸令到鰹魚食落魚腥味冇咁出,反而多左股清爽感👍

5⃣️岩燒芝士豆腐($32)
岩燒芝士豆腐
呢個出乎我意料之外既好食😳豆腐夠曬嫩滑,面頭有燒溶左既芝士,加埋肉鬆同埋海苔絲,味道一啲都唔會單調。另外店員話呢個最特色既係個底既汁,好好味,佢味道唔算濃,甜甜地咁,清淡得黎又唔會悶。呢個豆腐值得一試😋

6⃣️Flat White(午餐+$15)
店員話呢度既咖啡好飲,於是我就嗌左杯flat white黎試下。飲落咖啡味道唔算濃,個人覺得比較普通。
鹿兒島和牛漢堡咖哩烏冬
油揚烏龍麵
2021-09-17 123 浏览
之前見到有朋友介紹荃灣開咗間新嘅餐廳,見到呢度嘅裝修都幾靚,所以就今日約咗個好朋友去呢度傾吓計打下卡❤️呢度嘅位置比較寧靜,一啲都唔嘈,好適合同朋友兩個喺度傾心事!牛肉壽喜燒蓋飯$78其中一個認為好出色嘅主菜之一!就係呢個牛肉壽喜燒❤️呢個飯材料非常豐富,而且一上枱就已經聞到好香嘅味道!壽喜燒嘅汁,再加埋隻蛋就係成個靈魂嘅精髓!而且呢度嘅牛肉好好食,切得好薄,而且肥瘦適中👍🏻用嚟撈飯真係冇得輸!!而且再加上有唔同嘅配料,食落去撈汁一啲都唔乾身!好快就會食晒成碗飯😋🤪

牛肉壽喜燒蓋飯$78