2019-11-27 1608 浏览
北角隱世日本菜😍溫馨提示👄得十幾個位 唔book無得食架😉酒盜其實即係下酒菜 會令你一口接一口咁飲酒🍶神不知鬼不覺 你嘅酒就比人偷走曬啦👻🌟特盛甲羅丼🦀 ($168)Bok💥一隻生鵪鶉蛋 撈埋蟹膏同蟹肉🦀送一大碗飯no problem😝😜🌟酒盜魚生丼🍣 ($148)魚生種類多 有三文魚腩 秋刀魚 海膽等😆再新鮮d就好啦👅🌟牡丹蝦天婦羅🦂 ($45)蝦肉略嫌唔夠彈牙🙊🌟黑松露帶子沙律 ($58)個汁酸酸地 好開胃🐽🌟海膽天婦羅 ($68)紫蘇葉包住海膽 蘸炸漿再炸 外脆內軟😨I'm lovin it😨
🌟特盛甲羅丼🦀 ($168)
🌟特盛甲羅丼🦀

🌟酒盜魚生丼🍣 ($148)
魚生種類多 有三文魚腩 秋刀魚 海膽等😆再新鮮d就好啦👅
🌟酒盜魚生丼🍣

🌟牡丹蝦天婦羅🦂 ($45)
蝦肉略嫌唔夠彈牙🙊
牡丹蝦天婦羅🦂

🌟黑松露帶子沙律 ($58)
個汁酸酸地 好開胃🐽
🌟黑松露帶子沙律

🌟海膽天婦羅 ($68)
🌟海膽天婦羅
🌟特盛甲羅丼🦀
🌟酒盜魚生丼🍣
🌟黑松露帶子沙律
🌟海膽天婦羅
2019-11-18 1100 浏览
呢間餐廳好想試好耐,我第一次去嘅時候係平日佢已經滿晒座無位,亦都證明呢間餐廳應該唔錯,入邊個侍應好好人好有禮貌叫我地下次去嘅時候記得訂位,所以大家想試就記得要打電話去訂位。我第二次係前一晚打電話訂咗位先去,入到去間鋪頭好細間,切魚生嘅位係開放式嘅,而啲位係圍住切魚生嘅位,即係話可以望住師傅去切魚生,入面好乾淨好衛生。我哋兩個人食晚巿,一個人叫咗一個海鮮魚生飯,另一個人就叫咗八件壽司。海鮮丼 $148,好豐富,有甜蝦三文魚吞拿魚茸帶子三文魚籽八爪魚仲有蟹鉗肉,啲魚生食得出係好新鮮好鮮甜啲,吞拿魚茸係入口即溶,咁既價錢咁既質素係物有所值。八件手握壽司$158,壽司大小啱啱好,唔會太大唔會太細,個魚生師傅會根據唔同嘅魚生去放唔同份量既芥末,啲魚生一樣好新鮮,同埋魚生嘅厚度同飯嘅比例啱啱好。總結來講,呢一間小店有專業嘅師傅,而且食材好新鮮又有素質,咁既價錢唔算太貴,值得一試。如果午巿嘅時候來食價錢會更加平。

2019-11-08
2019-09-30 1480 浏览
這間小店位於北角鬧市的一條小巷裏,第一眼的感覺是店鋪雖小,但很精致,而且門面及裝修均很有格局情調,像只是做熟客或者老馬識途的食家。這間店取名酒盜,顧名思意主打是日本的清酒,從店中所見,店內儲備了大量的清酒,本人對清酒認識不多,只選取了價錢不貴的一嘗,壽司選擇了12貫,及單叫了曼魚,三文魚,蟹膏,蝦。整體而言是中上的,尤其帶子,蟹膏及曼魚都不錯。而且壽司中飯的比例是非常之合適,剛剛好,不太多亦不太小。另外本想試海鮮丼但店長說已經沒有了,轉改豚肉丼,味道還可以。在座位上只見到有二款雪糕,看見有冧酒雪糕,於是便試一試,感覺味道幾特別,而且酒味不重,對於不太飲酒及女士都可接受。整體來說,這店是做精品食物的,可以一試
2019-09-30
  • 曼魚壽司
  • 帶子壽司
  • 冧酒雪糕
2019-09-25 1106 浏览
甘啱今日喺呢頭做嘢,可以同男朋友一齊食晏晝(開心!)男朋友推介左呢間日本餐廳,話佢嘅用了新鮮得來,價錢唔貴;加上最近比較熱氣,想食得清淡少少,食日本野就啱啱好!去到嘅時候已經開始要排隊,等左幾分鐘左右,店員幫手加多個位,咁我哋就可以入去坐啦。雖然迫少少,但係呢個行動好貼心,抵讚!原本想食甲殼丼,但今日無賣,我哋就嗌左「壽司八貫」、同埋「銀雪魚西京燒」。其實我唔係好識分啲刺身魚,不過望住師傅係你面前即場切開啲刺身,整唔同嘅菜式,就覺得好新鮮;望住師傅嘅刀工,已經值回票價!小驚喜:1.蒸蛋嘅蛋味好濃郁,鍾意食蛋製品嘅朋友一定會鍾意!2.另外,後上嘅雪糕亦令人好有驚喜,因為佢係用冰杯上嘅,所以就算係夏天,雪糕都唔會咁容易融!3.杯綠茶好好飲呀,好香濃!

但係呢個行動好貼心,抵讚!

小驚喜:
1.蒸蛋嘅蛋味好濃郁,鍾意食蛋製品嘅朋友一定會鍾意!
3.杯綠茶好好飲呀,好香濃!
壽司八貫
蒸蛋
銀雪魚西京燒
2019-09-17
壽司八貫
蒸蛋
銀雪魚西京燒
2019-09-02 1069 浏览
這家小小的居酒屋,位於北角錦屏街。北角多好西,和富道有米芝連街之稱。而錦屏街這條後街,也是條小小的食街,車仔麵西餐新加坡菜也一應俱全,但我獨愛酒盜。好物太多了,重點介紹一下我的最愛。以前覺得千両已很不錯,食過酒盜,就回不了頭了。酒盜的壽司是廚師發板的。我最常點的是8貫(即是8件)。味道從不令我失望,件件入口即溶,配上清酒,令人滿足到不得了。以$150多8件的價錢,不算平宜,但絕對是物有所值。 如果想食得實惠一點,可以光顧午市,8貫的價錢是晚市2/3,但送埋前菜水,茶碗蒸和甜品,非常抵食。清酒呢? 又是呢度的拿手野。 老闆會定期去日本發掘靚清酒,最正的是有tasting portion (60ml), 價錢平宜至最低20多元已有一part清酒,平宜但質素都不俗。很适合跟不同美食作pairing。 有時一人獨酌,或是只想淺嚐一杯,又或者貪心些想試不同口味,呢度都絕對可以滿足你。 我個人最愛他們的「龍龍龍龍」清酒,推介。串燒又是我的另一推介。其中燒阿波尾雞翼是最愛。外皮沒有燒得過份深色,但未入口已聞到濃郁香氣,入口油花四射,皮燒得香口,肉質爽,沒有一絲多餘的調味,單是鹽燒已經好得無比,好吃得

以前覺得千両已很不錯,食過酒盜,就回不了頭了。酒盜的壽司廚師發板的。我最常點的是8貫(即是8件)。味道從不令我失望,件件入口即溶,配上清酒,令人滿足到不得了。以$150多8件的價錢,不算平宜,但絕對是物有所值。 如果想食得實惠一點,可以光顧午市,8貫的價錢是晚市2/3,但送埋前菜水,茶碗蒸和甜品,非常抵食。

串燒又是我的另一推介。其中燒阿波尾雞翼是最愛。外皮沒有燒得過份深色,但未入口已聞到濃郁香氣,入口油花四射,皮燒得香口,肉質爽,沒有一絲多餘的調味,單是鹽燒已經好得無比,好吃得連骨也想吞下。燒明太子, 雞泡魚乾也出色。

飯呢,老公獨愛油香濃厚的燒熊本牛肉丼, 鮮味的甲羅丼則是我的飛佛。但多數我會將quota留俾燒物同sushi.

食物好,店面小小,但服務親切又貼心。 星期五的晚上,只管躲進這後街中的小店吧, 啖著燒物,一口接一口的呷著清酒,叫人不知人間何世。那,是為隱世吧?

2019-01-24 1819 浏览
今次受朋友推介去咗北角食日本菜,位置非常近地鐵站,好方便但又好難搵🤣🤣舖面細細不過又充滿日本感覺雖然呢度主打sake🍶,但啲食物都好高水凖,呢度有唔少選擇,但最有印象係佢地既特盛甲羅丼🦀,有兩個蟹蓋,一個有海膽另一個就係有蟹肉,再加埋蟹膏,全部擺哂落佢個飯度🤤🤤啖啖有蟹膏蟹肉,間唔中食到鮮甜海膽,好正好好食👍🏻👍🏻👍🏻Ps 呢間服務好好,如果walk-in 冇位,可以留個電話,如果有位佢哋就會打番俾你📞
今次受朋友推介去咗北角食日本菜,
位置非常近地鐵站,好方便但又好難搵🤣🤣
舖面細細不過又充滿日本感覺
雖然呢度主打sake🍶,但啲食物都好高水凖,
呢度有唔少選擇,

但最有印象係佢地既特盛甲羅丼🦀,
有兩個蟹蓋,一個有海膽另一個就係有蟹肉,
再加埋蟹膏,全部擺哂落佢個飯度🤤🤤啖啖有蟹膏蟹肉,
間唔中食到鮮甜海膽,好正好好食👍🏻👍🏻👍🏻

2018-11-20 1257 浏览
轉到餐廳滿滿的巷子,發現想光顧的餐廳外堆滿正等候入座吃午飯的人,我跟同事突然靈機一觸,倒不如試試一直未有機會光顧的「酒盜」。餐廳內可容納的人數不多,正好適合我和同事二人這個配搭。午市套餐有多於10個選擇,每個套餐都配有麵鼓湯、前菜及蒸蛋,加上主菜,相信份量整體而言對男士或女士來說頗為足夠。同事選了牛肉烏冬,我則選了炙燒丼。由於每樣食物製作需時,侍應將食物逐一送上,方便趕著回到公司的客人,同時保持食物的新鮮度及温度。兩個套餐的賣相不錯,感受到用心製作,絕不馬虎。誇張一點也要說,每一件炙燒刺身的炙燒程度剛好,依然保留魚的味道,刺身厚度相當,嘴嚼時頗有口感,丼內更藏有我愛吃的明太子!

2018-11-20
2018-09-02 2181 浏览
成日經過尼間門口設計超日本🇯🇵風既日式小店,難得星期六比較得閒所以決定大來試試這家大約中午十二時左右客人未有客人、可能是剛開市吧而且店內座位也不多,大概十多個位左右。店內四圍放滿日本🇯🇵酒,襯晒店名看看餐牌發現原來午市定食會比晚上平幾十元而我今天來吃店內有名的《特盛甲羅丼》$142是松葉蟹有齊蟹肉、蟹膏、蟹子另外仲有海膽撈蟹膏同埋鵪鶉蛋黃配埋個蟹子飯一絕多種食法、多重口感。賣相已經好吸引未吃甲羅丼之前食左個前菜先這家店的前菜並不馬虎,有超滑既蒸蛋、仲要好足料有蘑菇、日式魚蛋同蟹棒等一齊蒸。除此外有紫菜湯同小食。吃完前菜急不及待就食甲羅丼蟹蓋燒過、蟹肉亦有小小燒焦既香味、而蟹肉底仲有滿滿蟹膏,配埋一齊食真係好邪惡蟹膏超級新鮮,撈埋蟹肉再撈落蟹子飯一齊食多重口感食齊晒蟹子、蟹肉、蟹膏,大滿足另外仲有個蟹膏配海膽,兩樣鮮味撞埋一齊食更帶出鮮甜再配埋新鮮既鵪鶉蛋撈蟹蓋入面食完好有罪惡感蟹子紫菜蔥飯都幾大碗,上面既蟹子粒粒鮮明食完晒其實吾夠喉,好彩定食仲有個飯後甜品今日係豆腐雪糕細細既一球,岩晒飯後來小小甜又吾會太飽肚雖然價錢不算平,但絕對有水準同足料既定食

大約中午十二時左右客人未有客人、可能是剛開市吧
而且店內座位也不多,大概十多個位左右。

店內四圍放滿日本🇯🇵酒,襯晒店名

看看餐牌發現原來午市定食會比晚上平幾十元

1951 浏览

而我今天來吃店內有名的《特盛甲羅丼》$142
是松葉蟹
有齊蟹肉、蟹膏、蟹子
另外仲有海膽撈蟹膏
同埋鵪鶉蛋黃
配埋個蟹子飯一絕
多種食法、多重口感。

賣相已經好吸引

未吃甲羅丼之前食左個前菜先

前菜

吃完前菜急不及待就食甲羅丼

特盛甲羅丼

蟹蓋燒過、蟹肉亦有小小燒焦既香味
、而蟹肉底仲有滿滿蟹膏,配埋一齊食真係好邪惡

蟹膏超級新鮮,撈埋蟹肉再撈落蟹子飯一齊食多重口感
食齊晒蟹子、蟹肉、蟹膏,大滿足

特盛甲羅丼

另外仲有個蟹膏配海膽,兩樣鮮味撞埋一齊食更帶出鮮甜

再配埋新鮮既鵪鶉蛋撈蟹蓋入面
食完好有罪惡感

特盛甲羅丼

蟹子紫菜蔥飯都幾大碗,上面既蟹子粒粒鮮明

食完晒其實吾夠喉,好彩定食仲有個飯後甜品

今日係豆腐雪糕
甜品

細細既一球,岩晒飯後來小小甜又吾會太飽肚

雖然價錢不算平,但絕對有水準同足料既定食
2018-07-28
前菜
2018-08-19 1105 浏览
北角無咩日本野,發現到有間小店。想打電話來book 位,但係無得 book . 唯有 walk in. 12:15pm 到達仲有位。餐廳的位置唔多,得幾個位,就同同事去食lunch 試下八件壽司set, 有前菜,日式蒸蛋,湯。甜品$102初初以為會唔夠飽,得8件壽司。但原來食完都夠,魚生新鮮。生蝦壽司好大件,海膽都正正常常,帶子壽司幾爽口,有兩件白身魚,有一件係燒過。但我唔知係咩魚蔥粒呑拿魚腩壽司就一般啦日式蒸蛋好滑
北角無咩日本野,發現到有間小店。

八件壽司set, 有前菜,日式蒸蛋,湯。甜品

蔥粒呑拿魚腩壽司就一般啦
日式蒸蛋好滑

2018-08-16
  • 八件壽司set
2018-06-12 1152 浏览
Believe or not, the small restaurants are usually better than the chain stores. And this little one was always crowded. It was no exception on the night I visited.Thought of having strewers with sake, but as it was just me, alone, I prefer ordering just don or sushi.The trio was the chef special but it was too salty and just placed on these ready-made biscuits that I don't really likeit, not a sincere recommendation.Ordered this Toro don and found that it was just minced tuna, not fresh!! I hate
Ordered this Toro don and found that it was just minced tuna, not fresh!! I hate to waste food but I just couldn't finish it, couldn't stand the taste.
Had to order something else to feed myself so I had a sushi platter. Eight of them, the size of each (the rice) was not regular and some firmer and some less sticky. I was quite disappointed but not bothered to choose any other food, afterall it was fresher than the tuna don.

The restaurant should improve the ventilation. I was sitting just in front of the washroom and it wasn't smelling pleasant.
2018-05-31 776 浏览
每次经過開北角都會黎喱間日本菜,雖然舖內坐位少,坐都舒服嘅,重要係食物夠鲜甜,買相有又靚,一路食一路讚,每次都令人回味。日本直送海譫鲜蟹丼一試難忘壽司飯正到呢刺身好鮮

日本直送海譫

蟹丼一試難忘

壽司飯正到呢
刺身好鮮
2018-05-14
2018-05-24 664 浏览
首先講下地理位置先有少少難搵我google search都搵錯地方不過 食物款式同質素吾錯先講講個蟹蓋多肉多膏然後就係帆立貝天婦羅炸粉既味道影響左帆立貝既鮮味海膽雪糕係時令食物所以都吾太貴好有海膽味最後係個燒豆腐有少少焦左Overall 會再去食
首先講下地理位置先

最後係個燒豆腐
有少少焦左

Overall 會再去食
2018-05-13 523 浏览
很少去北角 難得今晚在港島有野做專程去試試 #酒盗 🍶位置有點難找🧐🇯🇵這家店雖然真的很小很窄,但選料用心而且店員同師傅服務態度都好好坐在bar枱上看著師傅整野食😆👏🏻好有日本迷你居酒屋感覺酒盗海鮮丼 $148共八種刺身 貴精不貴多 份量恰到好處 海膽 三文魚 帶子 甜蝦 三文魚籽 呑拿魚蓉 北寄貝 仲有一舊我唔知咩魚🤣特別大愛帶子同三文魚,夠哂肥美灸燒熊本牛肉丼 $108呢個牛唔講得少根本就好高質,完全唔韌牛肉厚度適中,不肥膩之餘但調味質感都正仲有甜甜的醬汁配上珍珠米!!熊本牛肉果然同平時有差別
很少去北角 難得今晚在港島有野做
專程去試試 #酒盗 🍶位置有點難找🧐
🇯🇵這家店雖然真的很小很窄,但選料用心

而且店員同師傅服務態度都好好

坐在bar枱上看著師傅整野食😆👏🏻
好有日本迷你居酒屋感覺

酒盗海鮮丼 $148
共八種刺身 貴精不貴多 份量恰到好處

特別大愛帶子同三文魚,夠哂肥美

灸燒熊本牛肉丼 $108
呢個牛唔講得少
根本就好高質,完全唔韌

牛肉厚度適中,不肥膩之餘但調味質感都正

仲有甜甜的醬汁配上珍珠米!!

熊本牛肉果然同平時有差別

2018-05-11
2018-05-07 317 浏览
又到左星期五晚,今晚同朋友黎到位於北角既酒盜。一聽佢個名就知賣酒架啦,原本我都想試,可惜酒量太差,安全起見都係飲水算🙈店內空間較狹窄,只有兩三張卡座,其餘都係吧枱。如果好似我咁背背囊既話,就會坐得比較逼。建議枱下整個勾俾客人掛袋。我地兩個都叫左特盛甲羅丼($168),有松葉蟹蓋加海膽,同清酒煮松葉蟹蓋加松葉蟹肉🦀蟹蓋好鮮,配白飯好好味😋另外叫左明太子帆立貝天婦羅($68)同燒豆腐($20)店員仲特別推介海膽雪糕😎😎聽落我嚇左一嚇,乜海膽可以整雪糕架咩,心諗好奇怪🤣最後都貪新奇叫左一球。食落有驚喜,初嚐時唔多覺有海膽味,含多一陣就食到淡淡海膽味了。配搭唔錯,唔會話好奇怪,鍾意海膽既人可以一試😏雖然店內較狹窄,不過環境幾靜,啱我地兩個女仔吹水傾八掛野❤

我地兩個都叫左特盛甲羅丼($168),

另外叫左明太子帆立貝天婦羅($68)

同燒豆腐($20)

雖然店內較狹窄,不過環境幾靜,啱我地兩個女仔吹水傾八掛野❤

2018-05-06 384 浏览
完成一天工作 要慰勞下自己😚酒盗呢間居酒屋 舖位細細 座位唔算多環境寧靜 大家都飲住清酒談下心一個人入去食 揀左bar枱 可以欣賞下師傅整壽司壽司八貫 $148望落非常新鮮 而且刺身切得好厚喎海膽壽司 分量多呀 海膽亦算鮮甜👍🏻三文魚腩好肥美 帶子又夠唒厚切🤤吞拿魚蓉都好好味呀海膽天婦羅 $68用紫蘇葉包住海膽炸得非常香膽喔再來一件燒羊架 燒得剛剛好 有肉汁👍🏻呢到有好多酒飲 我都嗌左一杯不過唔記得名了🙈 如果唔知想飲咩酒 可以叫侍應介紹一下會根據你嘅喜好 推介俾你💓
完成一天工作 要慰勞下自己😚
酒盗呢間居酒屋 舖位細細 座位唔算多