2023-12-11 13 浏览
銅鑼灣的日式料理店林立,最近發現有間開業幾個月的。朋友同我都喜歡食日本菜,當然要試下啦😋。店舖整潔乾淨,用上日式木系枱櫈,簡約又舒適。除餐牌上的眾多選擇外,牆上黑板都寫有好多是日精選,我都點了幾款試試🤩。香箱蟹 $228.-蟹肉鮮甜味美,加上勁多蟹籽及蟹膏🥰,每一啖都是滿滿的鮮香味,真係令人回味無窮。機煮鮑魚 $98.-鮑魚質感軟腍,煮得非常入味,點埋柚子胡椒忌廉醬,除了鹹鮮香味之餘,又帶有陣陣柚子胡椒味。日出 $58.-蕃茄味道清甜,肉質脆口多汁,加上蕃內包有蕃茄蓉製成的蕃茄啫哩,口感獨特,味道更覺清新😋。吞雲吐霧 $68.-燒忌廉芝士好滑好香濃,炸紫菜非常脆口,配搭一齊食好食,分開食都好食😍。6貫壽司盛 $198.-中拖羅:無筋,入口即化🥰。深海池魚:口感纖細柔軟又肥美。梭子魚:肉質鮮美口感爽脆。甜蝦:味道鮮甜口感軟嫩。左口魚裙邊:肉質柔軟細膩,油脂豐腴🥰。三文魚籽:鹹香鮮甜魚油味重🤩。太刀魚汁燒 $128.-魚肉質感緊緻,用汁燒烹煮過後,味道香甜濃郁,完全無腥味。串燒大蝦 每隻$68.-大蝦有一隻手掌般長,燒得非常香口乾身,肉質爽口彈牙,蝦味香濃又Juicy😋。土佐豆腐 $48.
銅鑼灣的日式料理店林立,最近發現有間開業幾個月的[醉忘魚屋]。朋友同我都喜歡食日本菜,當然要試下啦😋。

香箱蟹 $228.-

機煮鮑魚 $98.-

日出 $58.-

吞雲吐霧 $68.-

6貫壽司盛 $198.-
中拖羅:無筋,入口即化🥰。
深海池魚:口感纖細柔軟又肥美。
梭子魚:肉質鮮美口感爽脆。
甜蝦:味道鮮甜口感軟嫩。
左口魚裙邊:肉質柔軟細膩,油脂豐腴🥰。
三文魚籽:鹹香鮮甜魚油味重🤩。

太刀魚汁燒 $128.-
魚肉質感緊緻,用汁燒烹煮過後,味道香甜濃郁,完全無腥味。

串燒大蝦 每隻$68.-

土佐豆腐 $48.-
豆腐炸過後再放入醬油汁,外層香口,豆腐口感滑溜,再加上蔥花及辛味蘿蔔蓉,味道更加豐富🥰。

2023-12-11 14 浏览
The seasoned abalone at this izakaya is a true delicacy, featuring tender slices of abalone expertly seasoned with a blend of soy sauce, mirin, and a touch of citrus. The marinade enhances the natural brininess of the abalone, creating a harmonious flavor profile that lingers on the palate. Moving on to the fried shrimp, the dish boasts a light and crispy batter that perfectly encases plump and succulent shrimp. The accompanying dipping sauce adds a zesty kick, providing a delightful contrast to the crunchy exterior. The minced toro with crab is a standout fusion creation, where the velvety toro and sweet crab meat come together in a creamy medley, offering a luxurious and indulgent experience for the taste buds.

The smoked cheese with fried seaweed is a unique and inventive appetizer that captivates with its contrasting textures and flavors. The smokiness of the cheese blends seamlessly with the crispy fried seaweed, resulting in a mouthwatering combination that leaves a lasting impression. The sushi platter is a testament to the izakaya's commitment to quality and freshness. Each piece of sushi is a work of art, showcasing a vibrant array of colors and featuring top-notch ingredients, from melt-in-your-mouth sashimi to perfectly seasoned rice, providing a comprehensive sushi experience.

2023-12-11 25 浏览
位於銅鑼灣既高質居酒屋食物好精緻服務亦值得一讚店員細心介紹每一道菜式又不停fill水日出🌄呢款其實係🍅蕃茄沙律,特別之處係餐廳係蕃茄芯部分整左蕃茄啫喱,味道清甜又精緻,成個日出咁靚!沙律加左芝麻醬,好開胃。吞雲吐霧一上枱已經非常吸睛 ,店員打開玻璃罩時,煙霧瀰漫,散發出淡淡蘋果木煙燻味。 紫菜炸得香脆,芝士粒咸香幼滑,夾埋一齊食出奇地好味!清酒煮蜆 蜆肉鮮甜冇沙,脹卜卜好飽滿!金頭鯛薄切嫩白透明刺身伴著閃銀色既魚皮,賣相吸引。肉質比較緊實,但亦十分鮮嫩,油脂細膩,令人齒頰留香。可以沾鼓油或酸汁一齊食,個人就比較鍾意酸汁,更能突出鮮味。 六貫壽司盛🍣三文魚肥美,油脂感滿滿。中拖羅魚香持而恰到好處,油脂甘香。牡丹蝦蝦肉甜美,細綿帶爽既口感。左口魚邊油分豐富,濃郁甘香,柔軟細膩,有種入口即溶既感覺。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。紋甲魷魚比較少見,爽口彈牙,鮮味十足。太刀魚汁燒太刀魚都幾厚身而且冇骨啖啖肉,肉質嫩滑唔腥,用燒汁烹調好好味!黑豚蘆筍卷 以薄薄既黑豚肉片包着蘆筍,配搭清爽,保留蘆筍脆嫩既口感。🐔鹽燒手羽雞肉嫰滑香口。白燒鰻魚魚皮燒到脆卜卜,魚肉軟滑鮮嫩。簡單調味
位於銅鑼灣既高質居酒屋
食物好精緻
服務亦值得一讚
店員細心介紹每一道菜式又不停fill水

日出🌄

吞雲吐霧

清酒煮蜆
蜆肉鮮甜冇沙,脹卜卜好飽滿!

金頭鯛薄切

六貫壽司盛🍣
三文魚肥美,油脂感滿滿。
中拖羅魚香持而恰到好處,油脂甘香。
牡丹蝦蝦肉甜美,細綿帶爽既口感。
左口魚邊油分豐富,濃郁甘香,柔軟細膩,有種入口即溶既感覺。
深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩。
紋甲魷魚比較少見,爽口彈牙,鮮味十足。

太刀魚汁燒

黑豚蘆筍卷
以薄薄既黑豚肉片包着蘆筍,配搭清爽,保留蘆筍脆嫩既口感。

🐔鹽燒手羽
雞肉嫰滑香口。

白燒鰻魚
魚皮燒到脆卜卜,魚肉軟滑鮮嫩。簡單調味已經好好味,保留鰻魚原本既鮮甜,食落一啲都唔腥,仲要冇刺骨,啖啖肉入口,爽。

🐮一口牛
牛肉味濃,油脂豐富富口感。

燒青椒好香,苦澀味少,而且帶甜。
2023-12-11 20 浏览
👏🏻登龍街永光中心不嬲都多嘢食,發現新開咗呢間居酒屋,前菜、刺身、串燒全部都高質,日系裝修簡約風,店員仲好nice,啱晒聚會傾偈呀!🍅日出(蕃茄)($58)蕃茄入面包著果凍,配上芝麻醬份外清新開胃!❤️特上刺身四點盛($388)擺盆精緻吸引,每件都厚切肥美,分別有油甘魚、中拖羅、帆立貝同牡丹蝦,非常新鮮好食!🐠太刀魚汁燒($128)外皮燒得好香脆,配上香甜醬汁,好惹味!🦑魷魚塩辛芝士($58)醃製過嘅魷魚配上幼滑既芝士,鹹香鮮嫩,配搭創新🦐軟殼蝦唐揚($68)外皮炸到金黃酥脆,點上沙律醬汁,令人食唔停口呀!🔥北海燒生蠔($90@2)極上鹽燒牛舌($96@2)雞鎚($60@2)👍🏻極度推介呢度嘅燒物,每款都燒得恰到好處,調味唔會過鹹。燒生蠔配搭煙肉沙律醬,口感更豐富好食,最愛鹽燒牛舌,爽口彈牙,雞鎚亦好香口!

👏🏻

🍅
日出(蕃茄)($58)
蕃茄入面包著果凍,配上芝麻醬份外清新開胃!

❤️
特上刺身四點盛($388)

🐠
太刀魚汁燒($128)
外皮燒得好香脆,配上香甜醬汁,好惹味!

🦑
魷魚塩辛芝士($58)
醃製過嘅魷魚配上幼滑既芝士,鹹香鮮嫩,配搭創新

🦐
軟殼蝦唐揚($68)
外皮炸到金黃酥脆,點上沙律醬汁,令人食唔停口呀!

🔥
北海燒生蠔($90@2)
極上鹽燒牛舌($96@2)
雞鎚($60@2)

👍🏻

2023-12-10 11 浏览
銅鑼灣高質樓上居酒屋找了間環境舒適幽靜的餐廳與朋友聚舊,餐廳裝潢走日式木系風,坐得舒服,食物質素佳,店員好有禮貌,每一道菜式都會作詳細介紹。磯煮鮑魚 $98🔹鮑魚清甜清爽,配搭柚子胡椒忌廉醬松葉蟹肉拌拖羅蓉 $98🔹拖羅蓉份量多,松葉蟹肉鮮甜,用紫菜包住食口感十足吞雲吐霧 $68🔹上枱時店員將玻璃蓋揭開,散發陣陣松木煙燻香氣;脆口的日本炸海苔脆片,配搭帶着煙燻木香的軟滑香濃的芝士,配搭新奇有趣,口感層次豐富十貫壽司盛 $368🔹由廚師發板精選10款是日精選的壽司組合,包括拖羅、金線鯛、海膽、池魚等,色彩繽紛如藝術品般的搭配,一次過試勻10款,款款新鮮鮮甜,融合獨家調製的醋飯鰈魚唐揚 $88🔹炸得外酥脆而魚肉嫩滑魷魚鬚 $38羊架 $78燒茄子 $38燒青椒 $22燒雞腎 $28燒雞心 $28🔹燒物燒得有水準,外脆內不會乾身📍醉忘魚屋 銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓
銅鑼灣高質樓上居酒屋

磯煮鮑魚 $98
🔹鮑魚清甜清爽,配搭柚子胡椒忌廉醬

松葉蟹肉拌拖羅蓉 $98
🔹拖羅蓉份量多,松葉蟹肉鮮甜,用紫菜包住食口感十足

吞雲吐霧 $68
🔹上枱時店員將玻璃蓋揭開,散發陣陣松木煙燻香氣;

十貫壽司盛 $368

燒茄子 $38
燒青椒 $22
燒雞腎 $28
燒雞心 $28
🔹燒物燒得有水準,外脆內不會乾身

📍醉忘魚屋
2023-12-10 13 浏览
//30 11 23 晴天🌞20:00 銅鑼灣 永光中心@yoifishhouseこれは最高だ ☺︎承接上兩個post,只得一間餐廳又點醫到嚴重思鄉症嘅我呢?所以,最近馬不停蹄去發掘各種日式餐廳,結果,有間以「酒」同「魚」為中心價值嘅居酒屋,利用出色嘅味道及優質嘅食材,好成功地俘虜咗我個心啊!𖤐ˊ會有加一服務費🔻吞雲吐霧 HKD$68ꕀ開蓋時會有煙霧彌漫嘅效果 打卡一流炸到酥脆嘅紫菜 配以煙燻烤cream cheese兩者味道相當融洽 忌廉芝士入口即溶 每啖都帶有適量嘅煙燻風味完全係佐酒嘅最佳小食🔻香箱蟹 HKD$228ꕀ蟹蓋裏面佈滿密密麻麻嘅外子 食起嚟質感綿密 蟹肉纖細、結實 當蘸上特製蟹醋再加埋creamy蟹膏 隨即更滲透淡淡嘅海水味 簡直鮮甜無比 絕對可以encore🔻秋刀魚刺身 HKD$168ꕀ刺身色澤分明 魚脂分布平均 肉質肥美 甘香鮮甜每片魚肉有齊爽口同豐腴嘅雙重口感重點完全唔腥 必點推介🔻清酒煮蜆 HKD$88ꕀ蜆肉份量多、冇沙清酒經煮熱之後更加香濃、清甜絕無苦澀嘅負面感覺 🔻白蝦唐揚 HKD$58ꕀ白蝦炸得酥脆 連殼都食得 會有少少似蝦乾嘅味道麵衣輕盈 而且有經調味食
30 11 23 晴天🌞
20:00 銅鑼灣 永光中心
@yoifishhouse

これは最高だ ☺︎

承接上兩個post,只得一間餐廳又點醫到嚴重思鄉症嘅我呢?

𖤐ˊ會有加一服務費

忌廉芝士入口即溶 每啖都帶有適量嘅煙燻風味
完全係佐酒嘅最佳小食

🔻香箱蟹 HKD$228

蟹蓋裏面佈滿密密麻麻嘅外子 食起嚟質感綿密
蟹肉纖細、結實 當蘸上特製蟹醋
再加埋creamy蟹膏 隨即更滲透淡淡嘅海水味

每片魚肉有齊爽口同豐腴嘅雙重口感
重點完全唔腥 必點推介

🔻清酒煮蜆 HKD$88

蜆肉份量多、冇沙
清酒經煮熱之後更加香濃、清甜
絕無苦澀嘅負面感覺

🔻白蝦唐揚 HKD$58

白蝦炸得酥脆 連殼都食得
會有少少似蝦乾嘅味道

麵衣輕盈 而且有經調味
食嘅時候連同白蝦散發出椒鹽嘅鹹香

🔻手羽先 HKD$30

主要品嘗食物嘅原味 所以調味方面會較為清淡
雞翼燒得香脆、非常嫩滑

🔻一口牛 HKD$48

生熟度控制得好好 —— 7成熟
一口牛肉味香濃
咬落去每啖都會湧出大量肉汁

🔻白燒鰻魚 HKD$58

鰻魚超級新鮮、肥美、彈牙
但走向唔係軟身嗰隻

🔻青椒 HKD$22

青椒面上撒上大量木耳絲做點綴
令整體味道唔會寡淡

🔻老翁漁汁燒 HKD$128

老翁魚口感獨特 肉質厚實、有嚼勁
感覺有輕輕似食緊馬介休
重點唔腥 但裏面充滿魚嘅鮮味
加埋濃濃嘅醬汁 甜甜鹹鹹 滋味無窮

2023-11-30
餐廳有壽司、刺身、串燒、燒物等等選擇。座位舒適,有4人座位同吧枱位,我地揀咗坐吧枱位,望住師傅切魚生同枱面上嘅清酒樽,好有日本風情🇯🇵香箱蟹 $228蟹身殼載住蟹膏、蟹腳同滿滿嘅蟹肉🦀!對於超鐘意食蟹嘅👧🏻真係大滿足阿😚!蟹肉鮮甜美味,加少少醋食,醋味帶有甜味,令蟹肉嘅甜味昇華💫!特上刺身盛(四點刺身) $388有拖羅、甜蝦、帆立貝同真雕,四款都新鮮。拖羅味道濃郁,入口即溶。甜蝦鮮甜彈牙。帆立貝厚肉,味道鮮甜。真雕充滿魚油香氣。吞雲吐霧 $68上枱時店員會打開玻璃蓋👐🏻,呢個時候要即刻拎手機出嚟📱~ 煙燻效果真係打卡able阿🤩!紫菜炸到好脆,乾身唔油膩。配上燒忌廉芝士🧀,芝士味道濃郁,質地軟滑,有少少焦香味,好好味阿💕!軟殼蝦唐揚 $68大蝦炸到香脆🦐,連蝦殼同蝦頭食都得😋!蝦肉厚身爽彈,可配沙律醬/黑鹽食。極上鹽燒牛舌 $48牛舌厚肉🐮,外層爽脆內裏彈牙,鹽味剛好🧂。太刀魚汁燒 $128外皮煎到酥脆,魚肉嫩滑🐟,配上甜甜嘅燒汁,配搭好夾。燒黑豚腩肉 $32燒到啱啱好🐷,調味出色,肉質juicy。📍 醉忘魚屋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓
餐廳有壽司刺身、串燒、燒物等等選擇。座位舒適,有4人座位同吧枱位,我地揀咗坐吧枱位,望住師傅切魚生同枱面上嘅清酒樽,好有日本風情🇯🇵

香箱蟹 $228

特上刺身盛(四點刺身) $388

軟殼蝦唐揚 $68

極上鹽燒牛舌 $48
牛舌厚肉🐮,外層爽脆內裏彈牙,鹽味剛好🧂。

太刀魚汁燒 $128
外皮煎到酥脆,魚肉嫩滑🐟,配上甜甜嘅燒汁,配搭好夾。

燒黑豚腩肉 $32
燒到啱啱好🐷,調味出色,肉質juicy。

📍 醉忘魚屋 (銅鑼灣)
2023-12-09 9 浏览
今次朋友帶我嚟到銅鑼灣食一間位於永光中心嘅日本料理店,朋友食過讚口不絕,等我睇下係咪咁好食先。香箱蟹 $228期間限定嘅香箱蟹(無記錯係只有11和12月才可以食到),主要食蟹子和蟹膏,師傅已經將蟹子、蟹膏和蟹肉分開擺好,方便食用;整體味道鮮甜,蟹味香濃,回味無窮。磯煮鮑魚 $98鮑魚質感軟硬適中,有咬勁,同時又不失軟滑,味道濃郁,口感豐富。日出(蕃茄) $58外層蕃茄包著入面由蕃茄蓉造成嘅啫喱,酸酸甜甜,味道非常清新,作為前菜最適合不過。吞雲吐霧 $68餐廳招牌菜式,可說是必食前菜,店員將玻璃蓋揭開,馬上吞雲吐霧,仙氣十足,用蘋果木燻煙過有陣陣燻煙嘅香味;紫菜炸得非常脆口;燒忌廉芝士口感又滑味道又濃。特上壽司六貫盛合 $198中拖羅 - 入口柔滑,味道甘香😋。深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口、入口魚油甘香細膩😋。梭子魚 - 魚肉油分極少,但魚皮卻油脂豐富,所以師傅將魚皮輕輕炙燒🔥,令油香更突出😍。甜蝦 - 肉質細綿,味道清甜🥰。左口裙邊 - 口感嘅爽又甜,魚味濃郁甘香,層次感豐富。三文魚籽 - 大大粒,魚油味重。太刀魚汁燒 $128魚肉嫩滑,味道濃郁之餘又有鮮味,最重

香箱蟹 $228

磯煮鮑魚 $98

日出(蕃茄) $58

特上壽司六貫盛合 $198
中拖羅 - 入口柔滑,味道甘香😋。
甜蝦 - 肉質細綿,味道清甜🥰。
左口裙邊 - 口感嘅爽又甜,魚味濃郁甘香,層次感豐富。
三文魚籽 - 大大粒,魚油味重。

太刀魚汁燒 $128
魚肉嫩滑,味道濃郁之餘又有鮮味,最重要係完全冇骨,啖啖肉就係爽。

土佐豆腐 $48
外層炸到金黃薄脆但不鬆散,入面仍非常滑溜,非常好食。

大蝦 $68/隻
大蝦燒得剛剛好,肉質爽口彈牙。

總括而言,餐廳地方闊落,坐得完全唔迫,食物烹調得非常出色,臨走前,店員問味道如何?有冇改善空間?我覺得喺現今真係好難得,絕對值得加分。

2023-12-02
▫️吞雲吐霧💨($68)👉🏻其實佢係煙燻Cream Cheese粒同埋酥脆紫菜,呢個鹹香加煙燻,要加超脆口感嘅配搭估唔到咁夾,真係食到停唔到口😋一開蓋煙飄出嚟嗰下仲要非常之打卡able🥰超級推薦‼️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 三點貝刺身盛($238)👉🏻 赤貝好爽口、帶子好鮮甜,仲有油甘魚充斥魚油香氣,食落淡淡甘甜💕⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️池魚刺身($128)👉🏻池魚肉質結實,帶有油香,食落好鮮甜爽口,配埋酸汁💯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. ▫️燒秋刀魚🐟($168)👉🏻秋刀魚都幾大條😳外皮燒到脆口,同好香鹽燒味,魚肉非常鮮嫩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️北海道燒生蠔🦪($45@)👉🏻滿滿嘅芝士燒到金黃色好吸晴👀!入面嘅生蠔超大粒,非常Juicy,仲有煙肉粒,增加口感😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️清酒煮蜆($88)👉🏻 蜆肉好肥美,配料仲有菇,食落好鮮甜,清酒味道唔會好濃烈,可以當湯飲😝⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 雞鎚🍗($30@)👉🏻雞鎚燒到金黃色,外皮焦脆,肉質嫩滑⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️日出($58)👉🏻呢個🍅又大又紅成個日出咁,真係好襯呢個名啊!其實佢唔係普通蕃茄,而係將蕃茄肉刮咗出嚟造成果凍再釀返入蕃茄入面,係一道好精緻嘅前菜☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️冬菇($22)👉🏻燒冬菇有三舊,全部
▫️吞雲吐霧💨($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 三點貝刺身盛($238)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️池魚刺身($128)
👉🏻池魚肉質結實,帶有油香,食落好鮮甜爽口,配埋酸汁💯

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️燒秋刀魚🐟($168)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️北海道燒生蠔🦪($45@)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️清酒煮蜆($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 雞鎚🍗($30@)
👉🏻雞鎚燒到金黃色,外皮焦脆,肉質嫩滑

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️日出($58)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️冬菇($22)
👉🏻燒冬菇有三舊,全部都好Juicy,唔會乾噌噌

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️青椒($22)
👉🏻青椒好爽口,加埋大量木魚味道好過癮

——————
評分:8/10
平圴消費:~$500

2023-12-08 13 浏览
登龍街不嬲好多野食,特別係永光中心食過幾次唔同樓上餐廳都印象幾好,呢間醉忘漁屋係日本料理,黎拍拖食好西好適合,不過今晚得一部電梯等左十分鐘先上到去餐廳。吞雲吐霧,比呢個菜名吸引左,除左菜名吸引,連個上菜形式都好特別,菜上黎到,服務員打開個蓋,有一堆煙走出黎,啲紫菜+芝士食落真係有陣煙燻味道,好正既前菜。另外,馬友一夜干都好好食,條魚煎到個皮好脆好香口,啲魚又一啲唔乾,仲好入味,我鍾意連埋啲蘿蔔蓉一齊食。
有朋友曾經提過呢間樓上日本餐廳,話呢度有 Lunch Set,呢日喺銅鑼灣,就上去試吓🤣有多款 Set Lunch 可以揀,咁我揀咗 $228「廚師發辦十貫壽司盛合Omakase Sushi Platter (10 kinds)」,配「沙律、蒸蛋、先付3品、烏冬」🤩沙律:沙律菜新鮮🤩蒸蛋:夠滑🤣先付3品:有「海膽豆腐、八爪魚刺身、海藻漬」,全部都幾好食🤩「廚師發辦10貫壽司盛」:有 拖羅、油甘魚、三文魚、北寄貝、真鯛、甜蝦、金目鯛、赤身、左口魚邊、三文魚子,魚生全部都新鮮,味道鮮甜🤩烏冬:煙煙韌韌🤩食得飽飽嘅一餐🤣
沙律:沙律菜新鮮🤩
蒸蛋:夠滑🤣
烏冬:煙煙韌韌🤩
食得飽飽嘅一餐🤣
2023-12-07 15 浏览
【銅鑼灣•醉忘魚屋】@yoifishhouseππππππππππππππππππππππππππππππ優質銅鑼灣午市定食🌻|廚師發辦十貫壽司盛|HKD 228前菜-沙律-蒸蛋-鳥冬前菜十分豐富 口感不一 加上芥辣 層次感唔錯而主角就係十貫壽司鮭魚壽司,濃郁的鮭魚脂肪散發出鮮美的香氣,入口時軟嫩的質感和鮮甜的滋味讓我欲罷不能。接下來的鮪魚壽司更是讓我驚艷,肉質鮮美細嫩,新鮮的海水味道完美地展現出來。其他壽司也是一個接一個地登場,鰆魚、章魚、扇貝等等,每一種都是用心製作和調味而成。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 228✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#銅鑼灣美食 #醉忘魚屋 #web3銅鑼灣醉忘魚屋銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓
【銅鑼灣•醉忘魚屋】@yoifishhouse

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #醉忘魚屋 #web3銅鑼灣
醉忘魚屋
銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓

每月總會和老公吃一頓好的稿勞一下自己(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)今次選了位於銅鑼灣的醉忘魚屋,實在高質👍🏻我們點了:吞雲吐霧 $68必食!是原粒芝士配搭炸海苔脆片,口感一流,日本炸海苔非常香脆,芝士以秘製醬料醃製,烤焗至燒成金黃色,口感軟棉,味道香濃,口感層次豐富,令人一試難忘! 賣相presentation同樣出色! 上枱時,店貝把玻璃蓋揭開,煙燻飄逸半空,視覺效果一流,目測每枱一份! 日出 (薯仔) $48實是薯仔沙律🥔,配上甜蝦脆脆,重點是中間有一隻蛋黃!令人相當有驚喜,把所有食材拌均~有不同口感!(*ˉ︶ˉ*)磯煮飽魚 $98賣相一流,而且有金箔作為點綴,非常貴氣!炆煮得非常入味,鮑魚入口淋軟~三點貝刺身盛 $238貝類愛好者必點!三種貝分別是帆立貝、北寄貝同赤貝!高水準,新鮮、大件,而且爽口、彈牙、鮮甜。六貫壽司盛 $198有真鯛、拖羅、牡丹蝦、鰈魚、海膽、魷魚!新鮮又美味,相當抵食$30多左右就有一件,質素超班,特別是海膽,勁甜,抵食!太刀魚汁燒 $128魚肉肉身較厚,入口脂肪頗多😆啖啖肉,香氣十足!雞腿肉 $30極上鹽燒牛舌 $48豚腩肉 $32 魷魚鬚 $38冬菇 $22串燒全都是即

我們點了:

日出 (薯仔) $48

磯煮飽魚 $98

三點貝刺身盛 $238

六貫壽司盛 $198

太刀魚汁燒 $128
魚肉肉身較厚,入口脂肪頗多😆啖啖肉,香氣十足!

雞腿肉 $30
極上鹽燒牛舌 $48
豚腩肉 $32
魷魚鬚 $38
冬菇 $22

串燒全都是即叫即燒🔥,上枱時熱辣辣,款款美味,牛舌牛味香濃,很肥美,冬菇簡單而清新,菇味濃郁。雞腿肉和豚肉同樣做到外脆肉嫩,爆juice !

總括來說,食物CP值很高~水準一流,每樣食品都讓人回味無窮!店員服務有禮,裝修簡潔,時間很不錯的居酒屋!
2023-12-06 12 浏览
同事鍾意食日本嘢,呢日就搵咗間喺永光中心嘅餐廳同佢去試下,環境座位都坐得舒適仲有午市套餐廚師發辦十貫壽司盛 $228Lunch set揀咗份廚師發板嘅壽司盛。足足有10夠壽司一定夠晒飽!壽司款款都好新鮮。我最愛嘅就係帶子面頭仲有魚子😍😍😍厚切又鮮甜!油甘魚油脂足夠好肥美😋三文魚子大大粒爽口正!丁件都係是日既新鮮貨❤️套餐仲有前菜、沙律、烏冬同蒸蛋特上天婦羅盛合定食 $108鍾意食天婦羅嘅朋友啱晒,呢個盛盒乜都有唔使心思思呢樣果樣都想食,炸份算好薄所以唔會好重油膩感!點上天婦羅沾汁再送飯食正丫😆 大蝦仲要超大隻!定食套餐仲有前菜、沙律、味增湯同蒸蛋(超滑溜😍)

廚師發辦十貫壽司盛 $228

特上天婦羅盛合定食 $108
2023-12-06 7 浏览
在銅鑼灣工作,約了朋友順便吃個晚餐。⭐️ 北海道海鮮丼前菜有數款,分別是沙律、茶碗蒸和刺身,十分豐富。沙律有沙律菜和車厘茄,很開胃。茶碗蒸是蟹肉茶碗蒸,很足料,入口軟綿綿。另外還有水雲、刺身和牛肉,前菜很豐富。北海道海鮮丼的味道是鮮美而豐富。有多種海鮮,三文魚很鮮甜,蟹肉則帶著濃郁的海鮮風味。魚子和海膽則增添了豐富的鮮味。這些海鮮配上飯,搭配著沙律的清爽口感,讓人一口接一口。⭐️ 親子丼定食雞肉和炒蛋的組合在口中散發著濃郁的雞肉香氣和蛋的柔軟口感,吃完之後也很飽。
在銅鑼灣工作,約了朋友順便吃個晚餐。

⭐️ 北海道海鮮丼
前菜有數款,分別是沙律、茶碗蒸和刺身,十分豐富。

沙律有沙律菜和車厘茄,很開胃。

茶碗蒸是蟹肉茶碗蒸,很足料,入口軟綿綿。

另外還有水雲、刺身和牛肉,前菜很豐富。

⭐️ 親子丼定食

午餐