2022-10-12 727 浏览
假日中午時來到長沙灣就想試呢度出名的蛋撻可能假期關係嚟到已經排緊隊等咗陣就可以入去-老闆安排咗我哋坐咗係中間的小桌可惜沒有卡位,因為已經爆場舖頭唔係好大,是近期有裝修過的新淨茶餐廳睇睇餐牌先,有呢種傳統港式特餐同快餐仲有炒或會意粉男友話嚟到梗係要返特餐,咁我就揀個午餐當然不能少得今日重點—酥皮蛋撻餐前先食甜點🤤蛋撻新鮮熱辣,濃厚嘅蛋比一般西餅舖厚好多酥皮食落好鬆化,雖然我係曲奇皮派但仍覺得非常好味呢度差不多每隔十分鐘就出爐新一底蛋撻真係勁哂新鮮~午餐的叉燒比較瘦但食落唔會柴,味道不錯火腿奄列底面都煎過但中間都仲有流心半熟蛋汁餐包應該都係茶記自家制食落好軟熟而且好實在,唔係坊間的空氣包至於特餐,男友食完覺得沙嗲牛用鮮牛很不錯雖然沙嗲汁不算濃,味道是不錯-整體食物味道不錯,價錢平民,酥皮蛋撻好得
假日中午時來到長沙灣
就想試呢度出名的蛋撻
可能假期關係嚟到已經排緊隊
等咗陣就可以入去
老闆安排咗我哋坐咗係中間的小桌
可惜沒有卡位,因為已經爆場
舖頭唔係好大,是近期有裝修過的新淨茶餐廳
睇睇餐牌先,有呢種傳統港式特餐同快餐
仲有炒或會意粉
男友話嚟到梗係要返特餐,咁我就揀個午餐

當然不能少得今日重點—酥皮蛋撻
餐前先食甜點🤤
蛋撻新鮮熱辣,濃厚嘅蛋比一般西餅舖厚好多
酥皮食落好鬆化,雖然我係曲奇皮派
但仍覺得非常好味

呢度差不多每隔十分鐘就出爐新一底蛋撻
真係勁哂新鮮~

午餐的叉燒比較瘦但食落唔會柴,味道不錯
火腿奄列底面都煎過但中間都仲有流心半熟蛋汁
餐包應該都係茶記自家制
食落好軟熟而且好實在,唔係坊間的空氣包
至於特餐,男友食完覺得沙嗲牛用鮮牛很不錯
雖然沙嗲汁不算濃,味道是不錯
整體食物味道不錯,價錢平民,酥皮蛋撻好得
今日早收工同朋友夜晚又去打波啦慣性都係去球場附近嘅餐廳到覓食身邊有長沙灣地膽朋友帶路雖然餐廳位置都算係主街的青山道但係如果冇朋友介紹我都未必入去朋友推介的係 炒粉麵系列的因為餐廳的炒功不錯黑椒乾炒牛肉意粉呢一個炒意粉 不過不失意粉軟硬度適中冇過淋過硬味道不過不失 係正常想像到的味道牛肉份量介稍稍少左D沙嗲牛肉炒米粉朋友推介的炒米粉確實係唔錯!米粉炒得乾身 冇多餘的油米粉上面有少少沙嗲味加少少辣椒油都幾惹味沙嗲牛肉炒河相比起炒米粉呢一個粉河相對失色河粉炒不鬆 夾上手一舊舊咁食落多油 碟底都好打多油沙嗲味唔出
今日早收工同朋友夜晚又去打波啦

河粉炒不鬆 夾上手一舊舊咁
食落多油 碟底都好打多油
沙嗲味唔出

2022-09-23 666 浏览
沙嗲牛肉炒麵 落單嗰時以為自己睇錯,見到個份量真係嚇親,食落去真係可以食得飽。呢個沙嗲牛肉炒麵嘅沙嗲汁,同沙嗲牛肉麵係完全唔同,食落去沙嗲味道當然冇湯麵咁濃郁,無咁稠,不過都比起一般茶餐廳嘅沙嗲汁濃郁小小,入口有少少辣,可能對大家嚟講先係啱啱好。牛肉都同沙嗲牛肉麵唔同,比較似平時茶餐廳嘅滑牛肉,比較厚身,咬落去都唔韌,算腍,食落去牛肉味就唔算突出。炒麵其實係干燒麵底,咬落口脆卜卜,比起河粉更加夾沙嗲汁,好似食緊潮州嗰啲脆麵咁,整體醬汁同個面份量啱啱好,呢個價錢嘅牛肉冇得講究。-🌟 有唔少人覺得食碗沙嗲牛肉麵唔值得,我覺得考慮到佢打邊爐湯底都,咁呢個沙嗲牛肉麵,加上佢嘅火鍋牛肉,價錢都有理據,不過如果你驚太鹹太濃,咁好好運應該係香港最好食嘅沙嗲牛肉麵。至於佢嘅炒麵性價比就好高,因為有唔難食嘅牛肉,沙嗲汁都算濃,雖然冇沙嗲牛肉湯麵咁濃,不過份量仲好慷慨,難怪受到沙嗲牛肉關注組嘅青睞。今次淨係介紹佢嘅沙嗲牛肉麵同埋炒麵,下次介紹呢度嘅火鍋,佢哋嘅火鍋湯底仲可以外賣拎走返屋企。
沙嗲牛肉炒麵

2022-09-03 1544 浏览
係ins見到好多人推薦這家蛋撻,作為蛋撻愛好者,肯定要走去試試。週日14點半左右去到,依然堂食要等位,外賣也有人排隊,都為了新鮮出爐的蛋撻。堂食每人最低消費20蚊,一個蛋撻9蚊,記得加杯飲品呀!蛋撻,蛋液部分比較結實,似燉蛋,我好中意😘❗️但希望可以稍微再甜多dd,甜度稍嫌不足加點一個「黑椒牛肉炒意粉」,果然係茶餐廳嘅出品,夠曬鑊氣。不過凍咗就覺得好膩,所以都係要盡快食。之後去開深水埗附近,都會選擇去買蛋撻嘅👍

堂食每人最低消費20蚊,一個蛋撻9蚊,記得加杯飲品呀!

蛋撻,蛋液部分比較結實,似燉蛋,我好中意😘
❗️但希望可以稍微再甜多dd,甜度稍嫌不足

之後去開深水埗附近,都會選擇去買蛋撻嘅👍
新鮮出爐的酥皮蛋撻
酥皮蛋撻
凍鴛鴦+凍檸茶
黑椒牛肉炒意粉
2022-08-30 1004 浏览
與友人相約參與一個談討茶記文化 x 人情味的分享會, 分享會前特意拜訪金園, 再次細味茶記箇中樂趣.時間比晚餐尚早, 店內人數不多, 都是附近街坊來裹腹,非常日常.點了豬扒包, 蛋撻, 炸魚薯條, 凍奶茶鴛鴦各一,未幾, 先奉上 馳名酥皮蛋撻 .蛋漿色澤金黃, 咬下皮脆酥香, 惜已放置一段時間, 酥皮略帶油膩, 即呷上一口凍鴛鴦,口腔充滿咖啡的香及苦,為之一震~惜奶茶味被咖啡淹蓋得8899,只剩下奶茶一絲絲的奶甜味.#大合照炸魚薯條,也忘了魚是那種了~薯條茶記常見曲身類型,正常發揮, 沒有特別,反之豬扒包讓小妹非常驚喜~經典港底甜餐包,包面輕微烘熱帶出香氣和鬆軟感.內夾豬扒蕃茄, 簡簡單單.卻使人把味蕃更集中到主角身上,豬扒口感帶脆, 咬下鬆軟且帶有肉感,不會像過多鬆肉粉只淋而失去肉原來的質感,配上鮮甜酸蕃茄,整體口感香氣都讓人非常滿足🤤🤤一點都不輸給澳門的手藝.高CP 的質素也讓小妹再次體驗到,其實有時所謂舊。港式情懷,指的除了食物外, 更是上一代的單純, 直接,不是因收入了多少,只為了做好對得住自己的良心食物,不必過多花巧, 平平實實也能夠讓人感到用心~也許我們真正懷念的, 就是在
與友人相約參與一個談討茶記文化 x 人情味的分享會,
分享會前特意拜訪金園,
再次細味茶記箇中樂趣.

時間比晚餐尚早,
店內人數不多,
都是附近街坊來裹腹,
非常日常.

點了豬扒包, 蛋撻, 炸魚薯條, 凍奶茶鴛鴦各一,
未幾, 先奉上 馳名酥皮蛋撻 .
蛋漿色澤金黃, 咬下皮脆酥香,
惜已放置一段時間,
酥皮略帶油膩,
即呷上一口凍鴛鴦,

口腔充滿咖啡的香及苦,
為之一震~
惜奶茶味被咖啡淹蓋得8899,
只剩下奶茶一絲絲的奶甜味.
#大合照

炸魚薯條,
也忘了魚是那種了~
薯條茶記常見曲身類型,
正常發揮, 沒有特別,
反之豬扒包讓小妹非常驚喜~

經典港底甜餐包,
包面輕微烘熱帶出香氣和鬆軟感.
內夾豬扒蕃茄, 簡簡單單.
卻使人把味蕃更集中到主角身上,
豬扒口感帶脆, 咬下鬆軟且帶有肉感,
不會像過多鬆肉粉只淋而失去肉原來的質感,
配上鮮甜酸蕃茄,
整體口感香氣都讓人非常滿足🤤🤤
一點都不輸給澳門的手藝.

高CP 的質素也讓小妹再次體驗到,
其實有時所謂舊。港式情懷,
指的除了食物外,
更是上一代的單純, 直接,
不是因收入了多少,
只為了做好對得住自己的良心食物,
不必過多花巧,
平平實實也能夠讓人感到用心~

也許我們真正懷念的, 就是在這小城中.
能夠日常互相送暖的小小人情味吧~
與友人再看看菜單,
原來這裡也有買少見少的鳳凰奶糊,
即使明知道會被甜到上天花還是要試試😂😂
如傳說中所說的一樣,
是一道充滿吉士香的古老甜品~
好的奶糊, 質地順滑, 不帶粉粒,
更考廚師的對溫度與時間的掌握.

樂園奶糊的口感滑而香,
與生蛋伴均後, 奶糊更稠滑,
也加重蛋香的味道~
可惜多吃幾口便覺得飽,
與友人分享也只能消化半碗,
實在抱歉了師傅的一番心機.

與分享會的時間愈來愈近,
只好放棄,
有機會定必再來細味品嚐這種,
平實而簡單的各種味道~
2022-05-13
  • 豬扒包
2022-08-28 798 浏览
超級愛酥皮蛋撻,喜歡酥松外皮的口感,內餡兒也軟軟的。不過這家其他都好普通,叉燒有點乾,豬排意面也普普通通,飲料也都沒什麼特別!但是蛋撻真的一絕,我專門嘗試了一條街兩家,還是金園好吃,因為皮更多,另一家相對蛋液多一點!
2022-07-28 960 浏览
今日咁岩經過聞名已久嘅金園,覺得唔試好似嘥左啲,就買左個蛋撻食下,因為我平時係曲奇皮派,所以冇抱好大期望,但試完覺得,佢個酥皮同出面啲餐廳同麵包舖嗰啲差好遠下🤩真係食到一層層口感,唔會過分鬆,又唔會淋啤啤,真心幾好,不過蛋香味就比較弱🥲如果可以重返啲就好了😆
2022-07-12 863 浏览
寫啲小食篇先🙊 有時口痕又想食啲野嘅時候就會諗起蛋撻葡撻,講到蛋撻關注組第一名喎,點可以唔去試啊😎🥚酥皮蛋撻記得lunchtime去到餐廳外邊已經排晒長龍,好多人等緊買蛋撻走。好彩餐廳見勢都焗得好密,所以我坐低入去叫咗個啱啱出爐熱辣辣嘅蛋撻。雖然數唔到係咪真係128層,但係就咁望蛋撻嘅酥皮都非常之厚,雞蛋漿甜而不膩,啱啱出爐食嘅時候真係要小心,分分鐘會俾佢啲蛋漿焫親性感嘅嘴唇👄-🍹飲品方面,今次我叫咗杯熱奶茶,配上熱辣辣嘅蛋撻,何樂而不為😎❗️P.S 最尾我都買咗半打返屋企,雖然冇即食咁好食。但係如果大家屋企有焗爐嘅話,可以試吓用160至170度,焗8至10分鐘,一樣有啱啱出爐嘅效果🤤-

寫啲小食篇先🙊

🥚酥皮蛋撻

2022-07-05 830 浏览
知我係蛋撻控,男朋友話帶我去食九龍區嘅世一蛋撻🤩睇過👀嘩!離遠就見到條龍,又好似真係幾把炮喎😏餐廳係雙連舖,聞說係新舊舖之分,但堂食龍同蛋撻龍都係從右邊舊舖開始伸延🧐排到中段,新舖嗌話有位,但成條龍都無人動搖喎🤨點解呢點解呢❓google都答我唔到呀😩西多士- 話說早兩日打風響屋企樓下食左個大快活茶餐西多士,😳乜宜家d西多士得塊包,無花生醬夾心嘅咩😱食唔到花生醬嘅我極其失望🙁所以黎到老字號茶記,想食番件正宗嘅🤓點點點...知...原來呢到嘅西多都係無夾心架😭係我誤會太深❓好啦,見佢成壺糖漿俾我,西多切完唔係紙咁薄,算係另一種享受😝炸豬扒湯河- 估唔到個豬扒有驚喜‼️炸粉唔多,但酥脆👍豬扒唔厚,但唔會乾身👍調味適中,唔太味精但香口👍🏻河粉唔會斷哂算唔錯😝酥皮蛋撻- 熱辣辣新鮮出爐,店員溫馨提示超熱咪食住,唯有觀賞多陣😂酥皮有一定既厚度,一圈一圈承托住中間蛋漿漲卜卜,係靚仔嘅😎切開一半酥皮唔會話即刻散哂👍🏻食落蛋香唔錯,酥皮唔會有陣麵粉味,overall唔太甜😋
2022-07-03 733 浏览
終於可以嚟到朝聖,試一試酥皮蛋撻。大約11點嚟到,可以直接入座。無論早餐、午餐、快餐定係特餐,都係全日供應。呢度嘅米粉唔會好似鐵線咁㗎,雪菜肉絲唔會得個咸字,都幾好食。好鍾意食鬆軟嘅牛油餐包,大大個見到都開心。真係非常鬆軟,好香甜。識識吓就見到師傅推住一大盆出爐嘅蛋撻,完全抵擋唔住誘惑,即刻叫個嚟食。蛋漿好口,而且好滑溜,啱啱出爐熱辣辣,蛋香唔算十分濃,但係質地非常香滑。酥皮無敵酥脆,真係非常滿足。

無論早餐、午餐、快餐定係特餐,都係全日供應。
快餐

雪菜肉絲米粉

真係非常鬆軟,好香甜。
蛋撻

快餐
雪菜肉絲米粉
蛋撻
2022-06-25 730 浏览
-{長沙灣港式蛋撻🥧}長沙灣馳名嘅酥皮蛋達😍去到等左大概5分鐘就出爐喇😉🤤 酥皮蛋達 🤤 ($9)比平時嘅大左😎酥皮好鬆脆 牛油香好出😙而且蛋好滑又夠蛋香🤣動L嘅感覺👍好想食多個🥳👖褲評: 9/10門面姐姐練出一對鐵沙掌 一出爐就赤手掂個蛋撻殼見倒都呆左😂😂😂有機會會再encore嘅🥹性價比: 10/10服務: 8/10環境: 7/10🚩 金園茶餐廳 🚩地址: 長沙灣青山道314號地下 #fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai小食 #fuudjai長沙灣
{長沙灣港式蛋撻🥧}
長沙灣馳名嘅酥皮蛋達😍去到等左大概5分鐘就出爐喇😉

🤤 酥皮蛋達 🤤 ($9)

👖褲評: 9/10

地址: 長沙灣青山道314號地下

• 酥皮蛋撻
  • 蛋撻
2022-06-16 607 浏览
網絡上瘋傳嘅大蛋撻,其實只係放大版嘅蛋撻,冇咩咁特別,冇咩驚喜。仲有叫咗個沙爹牛肉麵,估唔到佢好鹹,配嘅蛋又太老太油。豬扒三文治都算正常,豬扒唔算好乾。整體感覺一般
仲有叫咗個沙爹牛肉麵,估唔到佢好鹹,配嘅蛋又太老太油。
豬扒三文治都算正常,豬扒唔算好乾。
整體感覺一般
講起蛋撻🥧好多人都會介紹長沙灣嘅金園茶餐廳,好鍾意食蛋撻嘅C先生當然話要去試吓啦~去到見到好多人係門口排隊等出爐,我哋又未食正餐,就揀咗堂食,可以食住正餐🍽等蛋撻出爐♨️🍖雞翼薯條🍟$35去茶餐廳我一定會食雞翼薯條🍟但呢度嘅雞翼薯條竟然炸得唔夠脆😰令我好失望🙈🐷黑椒干炒豬扒意粉🍝$49本身我係食雞翼薯條🍟但係炸得唔夠脆唔太好食就同C先生交換左🤣呢個炒意粉好食好多,夠鑊氣夠味♨️豬扒有2大塊🥩肉質算柔軟,炸粉夠薄,不過外皮都係唔脆🤣🥧蛋撻🥧$8有睇我蛋撻片嘅話,都知我鍾意食酥皮🥧同時對酥皮嘅要求亦會特別高🙈佢嘅酥皮比平時麵包舖嘅酥皮蛋撻多好多層,的確比較有層次,但係我鍾意口感係烘燶少少,脆口果種,所以我就覺得撻皮一般,不過C先生就覺得好好食🤣至於蛋漿係多嘅,蛋亦夠香夠滑。整體黎講要排隊未必會再食🤣*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_cheungshawan🫶🏻#kd_food_長沙灣#長沙灣美食 #長沙灣打卡 #長沙灣餐廳

🍖雞翼薯條🍟$35

🫶🏻#kd_food_長沙灣
#長沙灣美食 #長沙灣打卡 #長沙灣餐廳

• 干炒黑椒豬扒意粉
2022-06-13 374 浏览
呢到嘅酥皮蛋撻被堪稱為香港第一嘅酥皮蛋撻!嗰日就特登去咗試~個酥皮好厚 金黃色 咬落入口即溶 酥脆又鬆化 牛油香好濃郁🧈內餡嘅蛋漿都超級滑溜 蛋香十足 唔會好甜🥚真係好好食!
2022-06-07 441 浏览
長沙灣人氣酥皮蛋撻人均消費:$9總結:經過條隊又唔長嘅話可以一試————————————————————————排左一陣隊就買到,前面個個客都一打一打咁買,所以啲蛋撻去得好快. 蛋撻到手熱辣辣,size都算大,因為新鮮出爐,所以蛋漿望落都比平時食嘅蛋撻飽滿. 蛋漿好滑溜,不過唔係話好有蛋香味.🤔欣賞佢酥而不油嘅酥皮,平時食蛋撻一定揀餅皮,因為好怕酥皮嘅油膩感. 金園蛋撻嘅酥皮就鬆化到有啲似餅皮咁,yummmm! ******************************金園茶餐廳長沙灣青山道314號地下星期一至日06:30 - 21:00
[金園茶餐廳]

長沙灣人氣酥皮蛋撻