2021-05-19 211 浏览
之前睇網上推介呢間茶餐廳既蛋撻,襯今日佛誕假期就專登慕名而來試吓佢酥皮蛋撻見有人都推介沙嗲牛肉麵,所以叫咗個特餐配熱奶茶多奶試下沙嗲牛肉麵嘅沙嗲味唔係好重,牛肉係新鮮嘅,同平時其他餐廳食嘅好唔同個麵食落似光身麵還過得去,唔算太淋既個火腿奄列就熟左啲,餐包轉左要多士,塊多士係有搽牛油既,超夠脆本來諗住叫個炸豬扒湯河,但係原來係冇餐飲,所以叫咗個炸豬扒薯條配熱奶茶多奶,炸豬扒都係新鮮豬扒,個皮可以再脆啲,豬扒夠淋有肉汁,炸薯條有少少過火奶茶夠香滑,做到茶餐廳應有嘅水平到重點喇蛋撻,酥皮都幾鬆化,蛋漿都甜度適中質感夠香滑,但又不至於驚為天人嗰種既,我哋前後叫左四個蛋撻,一人食左兩個,因為太飽既關係叫多左杯凍檸茶,甜到有點過龍,建議大家可以叫少甜佢嘅蛋撻每10至15分鐘左右就會出一次,一次有36個,門口都有人一路排隊買外賣蛋撻,但係到四點左右店員就話停外賣,剩係得堂食有得食
見有人都推介沙嗲牛肉麵,所以叫咗個特餐配熱奶茶多奶試下
個麵食落似光身麵還過得去,唔算太淋既

奶茶夠香滑,做到茶餐廳應有嘅水平

蛋撻不嬲都係香港人下午茶嘅美食,因為一件熱辣辣新鮮出爐既蛋撻,酥皮鬆脆,蛋漿滑溜,加上一杯熱奶茶,就可以抵銷港人半日嘅辛酸,但一件普通嘅蛋撻,點可以滿足到嘴刁嘅香港人,因為皮蛋撻非常考功夫,要做到外層鬆化、蛋漿軟滑既酥皮蛋撻談何容易。最近有間好受歡迎既茶餐廳,原因係因為佢地既酥皮蛋撻。金園茶餐廳係位於長沙灣工業區既一間舊式茶餐廳,平時食客都係街坊多,不過可能因為疫情,香港人無得去旅行,只可以專心一意係香港搵美食,最近社交平台發起一個香港蛋撻關注組,將各大茶餐廳嘅蛋撻比較,有網民將呢間金園茶餐廳嘅酥皮蛋撻放咗上去,引起熱烈嘅關注而爆紅,蛋撻厚得黎又鬆化既賣相,吸引左好多蛋撻迷過黎幫襯,高峰時期要排足45分鐘先買到,由此可見佢有幾受歡迎。金園茶餐廳其實已經長沙灣開業二十幾年,係1998年開業,係家庭式經營,呢家由第二代既次女接手。第一代店主做法就係貴精不貴多,所以餐牌剩係得兩頁紙,款式唔多,不過茶餐廳要有嘅佢都有,當中豬扒燴意粉最出名,因為入面既秘製黑椒係前店主拜師學習,黑格豆要親自去上環海味店挑選,對食物非常執著。特別一提每人最低消費$19,所以淨係食一個蛋撻唔夠。當日係紅日去,大概下晝

當日係紅日去,大概下晝兩點去到餐廳,會見到餐廳左右有兩條隊,左邊係堂食,右邊淨係買蛋撻,右邊條隊會比較多人,大概六到十人,每次都係半打半打咁買,蛋撻出爐一底大概有36件,所以兩、三分鐘就會掃光一底。而左邊條隊大概有四個人,可能因為我一個人去,所以好好彩唔駛等就入到去堂食。

店內都算燈火通明,長身會貼咗店舖舊面貌嘅相片,餐廳既一磚一瓦、傢私、水吧全部都係自己設計同製造,不過佢哋嘅長枱大細比較細,再加上疫情關係,用隔板分開一半,就窄上加窄,啲嘢食緊貼住隔板。
1️⃣ 酥皮蛋撻 💰8(👅: 8.5/10)
酥皮蛋撻

呢度蛋撻嘅酥皮係用麵粉、豬油同奶粉做嘅油酥皮,攪拌後放入雪櫃,經過一晚鬆筋,再加上用雞蛋、奶水、糖、油整成嘅水油皮,同樣冷藏過夜,將兩層皮疊起,不斷對摺,完成後再放入雪櫃過夜,呢個多年不變、經由入行已經四十幾年老師傅既蛋撻食譜,先做到呢個咁特別嘅酥皮。
一個好食既酥皮蛋撻,我覺得首先皮要酥香鬆化,厚度要適中,酥皮與蛋漿的比例要恰到好處,食起黎先有層次感,因為酥皮太厚無層次,太薄又好易變實,承受唔到蛋漿重量,未係焗爐裏發起就已經比蛋漿壓扁。而蛋漿口感要滑,唔可以離邊,如果唔係有虛位既蛋漿食落會韌。蛋漿比例要適中,入口先夠滑同帶蛋香,如果蛋分量太少,蛋漿會過稀唔夠蛋香。蛋撻味道又唔可以太甜,如果唔係會搶左酥皮既油香。
酥皮蛋撻大細差唔多掌心咁大,睇落脤卜卜,個個都係色澤金黃色,個酥皮比一般麵包舖厚好多,有足料既厚酥皮,外表非常之靚,無論係酥皮定係入邊嘅蛋漿,聞落好香牛油香味,蛋撻羅上手,足秤重料,八蚊呢個價錢非常貼地。
入口酥脆又鬆化,酥皮夠厚,撻皮層次分明,但酥皮究竟厚好定薄好就好睇個人口味,一個蛋撻點好食法,凍都唔會係好食,而呢個食落夠熱辣辣,焗得夠乾身。
中間蛋漿部份呈金黃色,入口滑溜而且有蛋香,蛋汁脹卜卜,蛋香同牛油香並重,食落唔油膩,甜度亦恰當,要挑剔既係如果可以再甜啲、蛋漿再厚D、蛋撻既底都好似外層咁鬆化會更好食。
🍲 特餐💰40
2️⃣ 沙嗲牛肉麵 (👅: 7.5/10)
沙嗲牛肉麵

沙嗲牛肉麵算係依度嘅招牌,沙嗲牛肉配方係上一代店主自己研究,去左唔同地方試完之後,搵到呢間沙嗲廠出產既沙嗲醬,而且用左新鮮牛肉。
沙嗲汁主要得牛肉有沾到,而碗麵本身係無咩,所以牛肉食落算夠味,不過個湯麵就唔太夠沙嗲汁,而且湯底偏鹹,食落會口渴。
牛肉食落較厚,算冇乜筋,份量有四、五舊可以接受。
麵應該係大光麵,食落算小小淋,我個人鍾意硬身D。
3️⃣⃣ 火腿奄列(👅: 7.5/10)
多士

火腿奄列食落正常,蛋煎到半生熟,切開中間會漏少少蛋汁,不過會有小小燶邊,食落都有小小燶味,火腿份量正常,不過油味重左D。
4️⃣ 多士 +💰2(👅: 7.5/10)
多士烘到偏燶,牛油都算足夠,小小脆身。
🍹 凍檸茶 +💰2(👅: 7.5/10)
凍檸茶

凍檸茶茶算幾濃,但唔會好澀,加埋檸檬幾香,係杯唔錯既檸茶。
🌟其實長沙灣同區既新華茶餐廳都係出名蛋撻,我食過覺得蛋撻酥皮偏厚,要食多兩啖先食到中間,雖然酥皮鬆化、蛋漿稠度適中,不過甜度偏淡、蛋香較單薄,酥皮同蛋都是咬落較軟,個人鍾意金園蛋撻多D。

好食係好食,但值唔值得山長水遠買,就好睇大家幾鍾意蛋撻,如果係買一底返去同人一齊食都值得既,如果淨係想淺嚐一兩個,建議不如直接堂食試埋其他野食,因為堂食可以邊食邊等出爐既蛋撻。而呢度既特餐份量都足夠,再加埋蛋撻,其實一定食得飽。

呢度係蛋撻每朝六點就出爐,網上寫每10分鐘就出一次爐,但實際我果次食見到差唔多7、8分鐘就出一次爐,可能因為出咗名,為左滿足大排長龍嘅大家。店內都有其他新鮮出爐嘅麵包同西餅好似合桃蛋糕、蝴蝶酥、椰撻、雞批賣,價錢都係合理。另外店鋪既黑椒炒意粉都係人氣之選,過黎試蛋撻個時可以順侯一試。
👅味道: 8/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: 60 (服務費: NA)
❗ 每人最低消費$19
2021-04-06
多士
凍檸茶
#酥皮蛋撻 🥧有冇人同小編一樣,其實係鐘意食曲奇皮多D?🙈 不過見最近好多人介紹喱個酥皮蛋撻,佢仲有一張相喺蛋撻關注組入面受到大家熱烈討論!!仲比人話佢隨時係香港最好味既蛋撻!搞到小編都忍唔住要去拜訪一下🤩小編當日係星期六既下晝兩點左右去既,離遠望已經見到餐廳門口有兩條長人龍,我幾驚係打蛇餅買蛋撻啊…😱 原來一條係排堂食,一條係排蛋撻~堂食都超過十個人排隊嫁!!下次有機會,小編一定要試埋堂食有咩好味道🤤.講返正題,好彩喱段時間既蛋撻係KEEP住出爐,小編排左15分鐘左右就買到嚕😉 而個蛋撻幾有份量,手掌咁大件又”聚”手,正!!👍🏻 而且佢個度唔知有幾多層既酥皮真係叫佢做「千層酥皮」都唔過分!!👀 食落又鬆化又唔會過多牛油而令你覺得膩,配埋入面好厚身,口感又似燉蛋既內餡,真係絕配!!鐘意食曲奇皮既小編都要比大大個LIKE比佢♥️ 不過喺味道上面,小編覺得個蛋漿可以甜多少少,但朋友仔就話好夠味已經夠曬甜,所以喱方面就好因人而異啦~😂不過有多樣令小編覺得好讚嘆既事係,蛋撻趁熱食當然係最好味,但係金園既酥皮蛋撻真係連凍左都KEEP住咁好味,蛋漿完全冇下陷既情況,佩服、佩服!🙌🏻.🏆 「豬」味指數
#酥皮蛋撻 🥧

🏆 「豬」味指數:9/10 好高分😍
📌 溫馨提示:大家都知食酥皮個陣,難免會跌D碎碎,更何況佢係「千層酥皮」?!大家食個陣真係要小心,如果唔係…隨時搞到周圍都係嫁🙊
2021-05-02 135 浏览
在長沙灣吃完LUNCH, 記起附近有間最近人氣很高的茶餐廳,千層酥皮蛋撻! 我個人是覺得酥皮和餅皮各有各好吃,所以兩款也喜歡,順路就去看看。去到大約1時多,有幾個人在排隊,我也排了大約5分鐘,看到新鮮出爐蛋撻外表和平常看到的不同,脹卜卜,蛋好像要流下來似的,賣相滿分!買到3個新鮮出爐蛋撻,外賣回家和家人品嘗。回到家也是微熱的,急不及待吃了一個,有驚喜,酥皮超鬆化超級香,蛋也很滑,不是以往酥皮蛋撻的味道,這家真的十分推介!!!下次有機會想試雞批和生炸雞翼。
買到3個新鮮出爐蛋撻,外賣回家和家人品嘗。
5 分钟 (外卖自取)
  • 酥皮蛋撻
2021-05-01 249 浏览
門前兩大條人龍, 一條排堂食, 一條排外賣, 黎得呢到十之八九為左蛋撻, 太多人買, 一出爐就清哂, 蛋撻長期keep住新鮮出爐, 熱辣辣.熱辣辣睇落好似好正, 但要用排隊換返黎, 仲要$8一個特別貴, 如果話好食就抵返哂, 但試過後覺得唔值.👌酥皮正常, 熱辣辣食夠乾身, 有層次.👎蛋芯一食就知奶野, 雖然好厚睇落好正, 但過份結實熟透, 毫無水嫩狀態, 最慘係有樣無味, 無乜蛋香之餘仲要偏淡.🤓結論: 完敗💯分數: 2 out of 7

👌酥皮正常, 熱辣辣食夠乾身, 有層次.

🤓結論: 完敗
💯分數: 2 out of 7
2021-05-01
2021-04-25 226 浏览
近排超多人推薦嘅蛋撻,經過長沙灣都入去試因為已經食咗野所以我哋叫咗兩個蛋撻同一個雞翼河粉另加一杯凍檸茶我主要都係想試個蛋撻,個酥皮超多層,咬落去好香脆,再食埋個餡,唔會好甜,不過真係好一般,個蛋味都淡,完全唔似d人講到甘好食,講真食完真係有啲失望,好食過佢既蛋撻都好多,我食完好多個間號😂當然口味嘅野好個人,好覺得一般,唔代表其他人都唔啱,每個人口味都唔一樣😆個河粉就唔評價啦,我無食到😎
近排超多人推薦嘅蛋撻,經過長沙灣都入去試
當然口味嘅野好個人,好覺得一般,唔代表
其他人都唔啱,每個人口味都唔一樣😆
個河粉就唔評價啦,我無食到😎

2021-04-24 247 浏览
排隊等咗大概20分鐘,終於等到。1)蛋撻質量好一般中伏,酥皮好實,好似食緊一團粉.................2)蛋冇蛋味好實,一定都唔滑............完全覺得不值得等候20分鐘。比起何文田一間餅店比較,簡直冇得比。完全唔值得要俾$8個蛋撻..............................
排隊等咗大概20分鐘,終於等到。

2)蛋冇蛋味好實,一定都唔滑............

完全唔值得要俾$8個蛋撻
2021-04-24
20 分钟 (外卖自取)
2021-04-21 245 浏览
今日出開長沙灣,順便去朝聖吓好出名茶記,差不多2:00左右去到,已經過哂午餐時間都多人排隊,另外一條隊就係買蛋撻,每隔10分鐘又有新一盤新鲜蛋撻出爐,師傅已經密密手製造蛋撻😋我一個人等一陣就有位,入到餐廳即刻叫嘢食啦,當然叫最出名係黑椒干炒豬扒意粉,仲有即刻叫個新鮮出爐酥皮蛋撻食先啦😋黑椒干炒豬扒意粉真係炒得好乾身同埋好夠辣😋🌶豬扒肉質又夠淋蛋撻好鬆脆😋一層層酥皮焗得好鬆化,牛油味重,蛋醬香濃口感滑溜👍凍奶茶🧋茶味好濃好飲

黑椒干炒豬扒意粉真係炒得好乾身同埋好夠辣😋🌶豬扒肉質又夠淋

凍奶茶🧋茶味好濃好飲

2021-04-21
午餐
  • 酥皮蛋撻
  • 干炒黑椒豬扒意粉
2021-04-18 247 浏览
🌟酥皮蛋撻 $8 (味道: 10/10) 終於試咗#香港蛋撻關注組 第一名嘅酥皮蛋撻🤪一入到去好大陣爆谷味原來就係蛋撻嘅香味😍蛋撻新鮮出爐熱辣辣 一食落去好辣口正呀🤩酥皮有好層 層次分明 厚度啱啱好 食落去好鬆脆! 酥皮亦好香牛油味 焗得夠乾👍蛋好滑 個底都好深上層又脹卜卜 真係好足料 甜度適中 最啱我唔中意食太甜嘅人😍呢個蛋撻無頂大家真係要去試吓😜🌟沙嗲牛肉麵特餐 $40 (味道: 3/10) 唔夠沙嗲醬 超淡 無乜味 牛肉又少 可以唔洗去試🥲奄列煎到好老 有d燶 食落好大陣油味...餐包中間有d牛油 好大個無乜特別🌟熱奶茶(跟餐) (味道: 8.5/10) 奶茶唔錯 好香滑 茶底濃郁 茶奶均勻👍
🌟酥皮蛋撻 $8 (味道: 10/10)

🌟沙嗲牛肉麵特餐 $40 (味道: 3/10)

🌟熱奶茶(跟餐) (味道: 8.5/10)
奶茶唔錯 好香滑 茶底濃郁 茶奶均勻👍
今次去位於長沙灣嘅金園茶餐廳,係一間老字號茶記✨裝修嘅格局係舊式茶餐廳,門口有出爐麵包同埋蛋撻賣😋「金園」已經係長沙灣開業多年,一直深受就街坊喜愛🤣近日酥皮蛋撻突然爆紅 所以我哋決定就嚟試吓✨——————————————————❶ 酥皮蛋撻 $8🌟🌟🌟第一眼望落去蛋撻嘅蛋漿脹卜卜,隔離嘅酥皮好厚好足料咁🤩 仲要新鮮出爐!即刻嗌返個試吓先!一拎上手發現個蛋撻好重手🙀酥皮係好多層,好厚好足料,一層接一層咁😆酥皮覺得夠脆口同埋鬆化,食完有好香嘅牛油味係口徘徊😆最重要係冇油益味!食完絕對唔會成口油✨蛋漿嘅甜度適中,蛋味香濃細滑,有啲似食緊燉蛋咁🤣整體嚟講成個蛋撻真係好出色!去到嘅話一定要試✨❷ 沙嗲牛肉麵特餐 $40 + $2多士特餐包咗沙嗲牛肉麵,火腿奄列,同一杯飲品🤤 沙嗲牛肉個汁有好香濃嘅沙嗲味,雖然汁嘅份量唔多,但係成碗麵都夠味😂不過略嫌個湯底幾鹹,食到中間幾口渴!沙嗲牛肉嘅質素唔錯,食落好重沙嗲味,而且冇乜筋😆份量都有四五舊!而麵質都幾爽口彈牙!火腿奄列生熟度啱啱好,雞蛋唔會煎到過老,有少量蛋汁流出嚟,而且入邊都幾多火腿😆配埋多士食就好夾!熱奶茶嘅比例啱啱好,茶味香濃而不澀,同時茶嘅

——————————————————

❶ 酥皮蛋撻 $8🌟🌟🌟

❷ 沙嗲牛肉麵特餐 $40 + $2多士

熱奶茶嘅比例啱啱好,茶味香濃而不澀,同時茶嘅餘韻充斥成個口腔!😋算係一杯唔錯嘅奶茶!

❸叉燒意粉午餐 $40

午餐包咗叉燒意粉,火腿奄列,同一杯飲品🤤

薄切叉燒有幾舊,偏瘦,但肉質唔會柴,湯底就鹹鹹地,意粉放左幾分鐘,入口嗰下都已經淋淋地luu🤣但份量就適中!

呢個set就一樣有火腿奄列,同上面嘅一樣✨而我就跟左餐包,個包就大大個,中間切開 查左啲牛油🤣不過就係普通茶餐 可以滿足下好耐冇食茶餐嘅感覺!✨🤪而熱檸茶個茶唔會好澀身,就係普通熱0T!🤣🤣🤣

總括嚟講,金園嘅酥皮蛋撻真係幾出色✨都係我心目中嘅𝐭𝐨𝐩幾🌟不過沙嗲牛肉麵同叉燒意粉就相對普通,覺得未必一定要試🤣 下次有機會試埋佢個黑椒汁先🙈聽講好似都幾出名✨
小編趁呢幾日假期當然要周圍試下新嘢呢間係小編既to do list,據聞酥皮蛋撻有超過100層酥皮(確實數字唔係太sure請見諒)不過今次既體驗確實頗為失望。首先講下蛋撻質素,係好多層酥皮但一d都唔鬆化,咬落口好似一舊舊麵粉咁,酥皮係好多層但零口感蛋漿一般,小編唔覺得好甜但冇乜蛋味,唔算係出色。所以如果5🌟係滿分、我只會比1粒🌟因為真係一d都唔好食拿,個人口味唔同既但網上吹到神級咁小編真係黑人問號❓沙爹牛肉麵質素:呢個仲嬲豬因為完全冇沙嗲味佢極其量只可以話係鮮牛面係完全冇沙嗲味小編暫時食過最難食嘅沙嗲牛肉麵真係食咗一兩啖已經放棄左。面底質素一般普通大光麵lor,湯底極無味總括嚟講差非常之差差過大x樂大x活甚至任何一間茶餐廳,真係千其大家唔好試奉勸大家唔好試、簡直浪費生命浪費金錢浪費你嘅胃口quota熱檸茶質素:呢個終於正常返少少茶底OK檸檬都幾香呢個已經係成個餐最正常嘅一樣嘢其餘嘅都係非常之差如果大家係冇期望嘅話都會失望更何況如果係大家有期望嘅話係極度非常失望所以大家可以體會到小編當時嘅心情簡直係地獄折返地獄再去返地獄輪迴一個又一個地獄所以都係o個句啦小編好痛恨打手極度痛恨打手網上嘅鼓
小編趁呢幾日假期當然要周圍試下新嘢
拿,個人口味唔同既但網上吹到神級咁小編真係黑人問號❓

沙爹牛肉麵質素:
差過大x樂大x活甚至任何一間茶餐廳,真係千其大家唔好試
奉勸大家唔好試、簡直浪費生命浪費金錢浪費你嘅胃口quota

熱檸茶質素:
呢個終於正常返少少茶底OK檸檬都幾香
呢個已經係成個餐最正常嘅一樣嘢
其餘嘅都係非常之差如果大家係冇期望嘅話都會失望
更何況如果係大家有期望嘅話係極度非常失望

所以都係o個句啦小編好痛恨打手極度痛恨打手
網上嘅鼓吹
一言難盡仲有間餐廳其實搭地鐵係一啲都唔容易行過去啦
然後跟住出返嚟又係行幾條街至搵到過海車所以呢如果係想感受失望極度失望嘅感覺呢其實可以試呢間餐廳
完。
8蚊一個酥皮蛋撻,好味既話18蚊都值!唔好味既2蚊比多佢
沙爹牛肉麵
2021-04-03
2021-04-10 456 浏览
今日經過長沙灣終於有機會試到人氣蛋撻排左一陣隊後終於有得入去堂食,好快就上左兩件蛋撻雖然睇相唔係好明顯但的確有少少燶,不過勝在新鮮出爐都幾好味不過略嫌覺得蛋味不夠燶要注意餐廳堂食有每人最低消費$19然後唔可以淨食一定要加一杯嘢飲😯重點係我已經有叫多咗一個沙嗲牛肉麵餐不過職員都係話要加多一杯嘢飲然後杯嘢飲要$19蚊 老實說杯嘢飲味道一啲都不值這個價錢沙嗲牛肉麵餐味道一般跟餐嘅蛋同埋麵包麵包中間有夾住牛油都OK但係個蛋睇落好靚食落去有陣燶味懷疑係佢個鑊嘅問題😩食到一半就上埋第二轉嘅兩隻蛋撻今次冇咁燶係好食左嘅我諗值得讚嘅應該就係佢新鮮出爐熱辣辣同埋個皮食落去都係好脆 但係個底就好薄蛋漿好多不過都係覺得個蛋味未夠香 差咁少少總結而言我覺得淨係食佢個蛋撻就夠其他嘢應該唔好食 同埋佢堂食都真係幾唔抵
今日經過長沙灣終於有機會試到人氣蛋撻

排左一陣隊後終於有得入去堂食,好快就上左兩件蛋撻

沙嗲牛肉麵餐

總結而言我覺得淨係食佢個蛋撻就夠
其他嘢應該唔好食 同埋佢堂食都真係幾唔抵

• 蛋撻
2021-04-09 310 浏览
自小都會閒逛的九龍青山道,潛藏的美食直到今天才知道不是幼小的我所能認知。這家金園以黑椒和蛋撻聞名,試過後真覺得名不虛傳!以前怱怱路過的一間不起眼的茶餐廳,現在才認識其實力內涵之所在。黑椒乾炒意粉是這店的招牌菜,聽聞是經餐廳老闆特意選取優質黑椒精心炮製。蛋撻是另一名物,進店前已見門口長長的人龍在等候一打半打的買。餐廳裝潢明亮光鮮,間隔亦算寬敞,沒有侷促的感覺。下午茶時間不用等就能馬上入座。奶茶是全港茶餐廳飲過最好之一,特色是茶味濃,回甘長久但不澀不苦,茶奶比例好口感順滑,滿分。名物黑椒香味撲鼻但不鹹不涸,意粉入口清新不覺肥膩。豬扒表面的粉炸得酥香但亦不肥膩,肉質鬆軟雖然肉味稍欠。我不愛吃甜品但也不得不讚這蛋撻,酥皮鬆化入口即溶,蛋漿的蛋味蛋香亦足。但個人覺得奶味過濃有少許喧賓奪主的感覺。不能否認,忘卻卡路里膽固醇反式脂肪,這是製作水準極高的一個甜品。豐富滿足的一頓,晚飯可以不用吃。
蛋撻
餐廳裝潢明亮光鮮,間隔亦算寬敞,沒有侷促的感覺。
下午茶時間不用等就能馬上入座。
凍奶茶
蛋撻
豐富滿足的一頓,晚飯可以不用吃。
2021-04-09
凍奶茶
2021-04-04 214 浏览
排隊情況去到已經見到勁長龍,有成十幾二十人,但原來都係排堂食。然後咁啱又有一盤蛋撻喺度,基本上等咗1分鐘就到我啦。.食物酥皮:感覺有好多層酥皮好鬆化,而且非常乾身,冇任何油益味,唔會食完覺得好濟。蛋: 蛋味香甜,唔會太甜或者太杰身,比較清。溫度:我拎咗返屋企鮮食,凍咗都不失美味。總體:個皮比起金華鬆脆好多,同新華類近但係冇咁重口味。如果鍾意香濃蛋味,新華同金華就會適合你多啲啦。性價比$8一個唔係特別平,但係真係幾好食,值回票價。
排隊情況
食物
[酥皮蛋撻]
蛋: 蛋味香甜,唔會太甜或者太杰身,比較清。
溫度:我拎咗返屋企鮮食,凍咗都不失美味。

性價比
$8一個唔係特別平,但係真係幾好食,值回票價。
2021-04-03
  • 蛋撻
2021-03-23 352 浏览
蛋撻酥皮比平時食到的厚一點 ,層數都多一點 ,食落去唔會油立立,食落去時酥皮唔會太散同脆卜卜。 蛋漿厚度就畀其他的多很多, 蛋漿食落甜度剛好及好有蛋味,質感幼滑,8元一個絕對抵食。就算要排隊買都要一試。