2017-06-15 385 浏览
爸爸想吃泰國菜,做子女的當然要同佢食餐好架啦。 近近到去左兆和街金坊,我地被安排在二樓。可能因為weekend,入座時已見有不少客。因為有老有嫩的關係,點菜要做到恰到好處,有辣有唔辣才可任君選擇。我地點左馬拉盞海鮮炒粉絲,沙爹豬和雞,燒大鱔,青檸汁燒牛扒,黃咖哩羊腩煲,當然唔少得芒果糯米飯。 雖然坐得有點逼,但服務員態度唔錯,食物質素同份量也不錯。尤其喜愛那肥美嘅燒大鱔,同埋好refreshing嘅青檸汁燒牛扒。
咩蠔仔煲
青檸汁燒牛扒
黃咖哩羊腩煲
  • 燒大鱔,
2017-06-12 218 浏览
分量多得很。。。!點了烚蛋火腿多士加牛肉麵。多士有两塊,蛋有两隻,火腿也有两塊。。。如何吃得完。而那碗牛肉麵,牛肉是很大肉的牛柳,有嚼頭,分量而多,味道惹味。正
2017-05-15 484 浏览
之前都試過幾次呢間泰國餐廳,啲嘢食價錢唔貴而且份量都幾多,但係已經無以前咁好食。今次一點左右黎到,唔需要等位。叫咗一個無骨海南雞飯($44)、豬頸肉湯金邊粉($40)同埋加配左個炸蝦餅拼春卷($28)。食物大約等左十分鐘左右就有。海南雞飯之前都試過幾次,份量都算多,雞肉都幾嫩滑。豬頸肉湯金邊粉就一般,味道偏咸,豬頸肉就應該無燒過所以好冧,而金邊粉就浸左好耐仲有啲硬。蝦餅就係每次黎都要食嘅野,超香口!

海南雞飯之前都試過幾次,份量都算多,雞肉都幾嫩滑。

蝦餅就係每次黎都要食嘅野,超香口!

2017-04-27 643 浏览
下午茶餐有黃咖哩牛撈米線便試下。預期是泰式咖哩,入口時椰奶味甚濃,似星馬風味。下午茶米線不多屬正常,但椰奶濃度甚高,食了7成已膩到飽。不是完全不好食,但與同一條街的米線專門店比較(下午茶餐$30,較多米線,麻/酸辣不易膩),不膩較好。
下午茶餐有黃咖哩牛撈米線便試下。

預期是泰式咖哩,入口時椰奶味甚濃,似星馬風味。

下午茶米線不多屬正常,但椰奶濃度甚高,食了7成已膩到飽。

2017-04-24
每個荃灣友都識黎食好野免改加一,再講多次。。係免改加一,所以服務係麻麻架啦。。。晚飯時間,周末通常都要等大半個鐘。本來點了抄勝子,無勝子唔出聲。。。等了又等。。。等到食晒啲野,叫個啊姐追單,聽完就算之後要應該係經理嘅先生check 單。。。先講無勝子,張單已經一早取消左其實哩到啲野係幾好食又大碟,不過。。有啲每放越下嘅感覺生蝦真係好正海南雞無以前咁好味,應該係啲雞原材料問題,無雞味。炒粉絲夠獲氣,下次食濕炒河粉先炒菜就有啲喊不過。。。啲姐姐就。。。。。
每個荃灣友都識黎食好野

免改加一,再講多次。。係免改加一,所以服務係麻麻架啦。。。

其實哩到啲野係幾好食又大碟,不過。。有啲每放越下嘅感覺

生蝦真係好正

海南雞無以前咁好味,應該係啲雞原材料問題,無雞味。

炒粉絲夠獲氣,下次食濕炒河粉先

炒菜就有啲喊

不過。。。啲姐姐就。。。。。
2017-03-18
  • 生蝦刺身
2017-03-18 1132 浏览
朋友話想響荃灣食泰國菜,即時諗起呢間泰國餐館,所以二話不說即時向朋友推介後訂位,因為三年前此餐館既第一篇食評都係由小妹操刀,所以都好奇現時餐館食物質素情況,順道可以開心share裝修擺設無太大改動,可能因為早食關係(到達時晚上6:15),所以人流未算多,由於小妹懷孕已8個月關係,侍應特意安排一個既稍為寬敞又安全既卡位俾我地,我地四人Order以下菜式:椰奶雞湯:小妹除左愛好冬陰功外,就係呢個椰奶雞湯,餡料除雞肉外,仲有蕃茄仔及菇,飲落有椰奶香之餘,仲帶有蕃茄少少酸甜味及南薑香茅味,未試過既朋友可以一試金坊柚子沙律:柚子香甜,沙律內有花生碎,味道唔錯馬拉盞炒椰菜苗:原本打算叫蒜蓉炒椰菜苗,有位女侍應建議馬拉盞會好食D因椰菜苗本身淡味,果然夠惹味及與椰菜苗味道好夾,正香濃芝士蝦丸:上台時嚇到呆左,完全無諗過咁大粒咁足料,勁濃郁芝士味,超正馬拉盞海鮮炒粉絲:海鮮配料唔多及味道一般,不過反而粉絲好香好惹味泰式青咖哩:少少辣,味道OK蒜蓉飽條:每條麵包充滿金黃色及濃郁牛油蒜香味,值得推介印度薄餅:味道普通結帳前奉送甜品(送完即止),只收水錢(每位$3,無論有無叫飲品),免收加一(除非餐牌指明公眾
,所以都好奇現時餐館食物質素情況,順道可以開心share

椰奶雞湯:
椰奶雞湯
金坊柚子沙律:
柚子香甜,沙律內有花生碎,味道唔錯
金坊柚子沙律
馬拉盞炒椰菜苗:
馬拉盞炒椰菜苗
香濃芝士蝦丸:
上台時嚇到呆左,完全無諗過咁大粒咁足料,勁濃郁芝士味,超正
香濃芝士蝦丸
馬拉盞海鮮炒粉絲:
海鮮配料唔多及味道一般,不過反而粉絲好香好惹味
馬拉盞海鮮炒粉絲
泰式青咖哩:
少少辣,味道OK
泰式青咖哩
蒜蓉飽條:
每條麵包充滿金黃色及濃郁牛油蒜香味,值得推介
蒜蓉飽條
印度薄餅:
味道普通
印度薄餅
結帳前奉送甜品(送完即止),只收水錢(每位$3,無論有無叫飲品),免收加一(除非餐牌指明公眾假期日子外才收加一),以此單為例,免加一起碼平左$70,加上侍應送菜勤快,所以無論價錢、服務及食物質素,都係超值之算,值得推介

2017-03-17
馬拉盞海鮮炒粉絲
泰式青咖哩
蒜蓉飽條
2017-02-23 963 浏览
之前去過這間泰國菜食晚餐, 食物質素算是不錯, 價錢就如一般的泰國餐廳相若, 人均$150左右, 而今次就選在下午茶時段惠顧。當日是星期二平日, 一入到去就已經坐無虛席, 好熱鬧, 我同honey各自點了一個下午茶餐, 一是豬頸肉飯, 另一個是豬頸肉湯河。飯的份量適中, 醬汁酸辣醒胃, 唯豬頸肉太太太太太多肥嘅部份只有4分1是肉不過味道不錯; 而湯河的河粉爽滑, 份量也可以, 肉也較飯的為瘦一點。午40蚊左右又可以食得飽嘅, 味道也不錯的餐廳都唔容易搵架啦~所以我會繼續間中幫親下。
2017-02-21
2017-02-15 808 浏览
同家姐夜左食飯,所以嚟到呢度已經唔駛等位,不過就要跟侍應行入後行上另一幢大廈二樓,坐低就揀嘢食,食得泰菜就梗係要食生蝦刺身啦,呢碟生蝦刺身好新鮮,又大隻,超好味!之後叫左半隻海南雞雞肉好滑,不過就D肥,但都值得食嘅!再叫左個泰式燒豬肋骨好大舊,份量好多,幾好味,加埋佢比個醬汁仲好味!因為我同家姐都一定要食菜,所以叫埋個泰式炒通菜,小小辣,幾惹味,不過食到尾就越食越咸!每款價錢唔算貴,約80-130到!我覺得平過出面D泰菜好多,叫做大件夾抵食
生蝦刺身
呢碟生蝦刺身好新鮮,又大隻,超好味!之後叫左半隻海南雞
半隻海南雞
雞肉好滑,不過就D肥,但都值得食嘅!再叫左個泰式燒豬肋骨
泰式燒豬肋骨
小小辣,幾惹味,不過食到尾就越食越咸!
2017-02-04
生蝦刺身
半隻海南雞
泰式燒豬肋骨
2017-01-16 877 浏览
今日入荃灣探朋友的初生bb,順便補食朋友同老公的生日飯。由於唔想朋友周車勞頓出去食,所以近近地係果頭食,呢間金坊之前朋友食過話唔錯,所以就決定去呢間食,整體嚟講食物同飲品都唔錯!不過可能今日太繁忙,叫咗幾次先有人招呼我地。
2017-01-03 801 浏览
第一次寫食評,由最穩陣嘅荃灣金坊打頭炮😜平時金坊到dinner時間,係門口都會大排長龍, 今日閒日6點零到金坊,不用等位就可以入得,太開心啦😙😙兩口子叫唔得多送,啲送份量都頗多,建議多啲人去食好啲好,唔講咁多,去片....1.咖哩大蝦份量頗大,蝦都有5,6隻,咖哩汁撈飯食一流如果啲咖哩再辣啲就更好啦!!啲蝦都幾大隻架2. 肉碎生菜包(可揀豬/雞肉)無得輸泰國菜至愛3. 串燒3兄弟(可揀豬,牛,雞肉),今次我地每樣要兩串串燒即叫即燒,上台時熱辣辣,正!!!點埋個醬更正!!!!個人較喜歡牛和雞肉串,豬肉串較"鞋"口總結,係荃灣食泰國野,都係推薦:金坊!
第一次寫食評,由最穩陣嘅荃灣金坊打頭炮😜

兩口子叫唔得多送,啲送份量都頗多,建議多啲人去食好啲
好,唔講咁多,去片....

1.咖哩大蝦
份量頗大,蝦都有5,6隻,咖哩汁撈飯
食一流
如果啲咖哩再辣啲就更好啦!!
啲蝦都幾大隻架
2. 肉碎生菜包(可揀豬/雞肉)
無得輸
泰國菜至愛
3. 串燒3兄弟(可揀豬,牛,雞肉),今次我地每樣要兩串
串燒即叫即燒,上台時熱辣辣,正!!!
點埋個醬更正!!!!

個人較喜歡牛和雞肉串,豬肉串較"鞋"口

總結,係荃灣食泰國野,都係推薦:金坊!
2017-01-03
  • 肉碎生菜包,串燒
2017-01-03 584 浏览
去荃灣整頭,整完經過見到唔錯,就上去食。突然想食雞添 而家仲要無骨既佢送湯,我叫左冬瓜湯。咁凍天氣,飲碗冬瓜湯,好好飲呀…碗湯因有胡椒,所以比較辣辣地,惹味又暖胃。正。因為食油飯,我腸胃會受唔到,所以轉番白飯。d飯硬唔好食,d雞好滑,好好食。添埋d醬仲惹味,不錯。值得推薦整體好好食,但唯一美中不足既係,最初入到間店,明明大把位,店員都想我1個女生坐係男生隔離(長枱,明明仲有大把位),其實可唔可以隔多個位先坐,係分配坐唔係咁好,其他不錯。
去荃灣整頭,整完經過見到唔錯,就上去食。
突然想食雞添 而家仲要無骨既
佢送湯,我叫左冬瓜湯。
因為食油飯,我腸胃會受唔到,所以轉番白飯。

2016-12-24
  • 海南雞飯
2016-12-13 606 浏览
星期日,最適合就是外出走走,約了好友午後去行山,之前當然要吃過午飯補充體力。大門前,供奉著一尊四面佛,滿是莊嚴。座位是藤造的,並不如一般硬硬的感覺,這點很不錯。除了滿是客人之,周圍也放著各種各樣的泰式擺設。我要了一客無骨豬手飯及咖啡,而朋友則要一客燒豬頸肉飯及熱檸檬水。先送上是燒豬頸肉飯,外表看來,旁邊有點燶,肉中間卻是剛好熟透,看來是香軟嫩滑的樣子。放在口中,旁邊的燶沒影響味道,香軟嫩滑之餘,肉汁豐富,沾一沾飯底的肉汁,味道更濃。再來是無骨豬手飯,肥肥的豬手,入口滑溜的感覺,卻又沒有肥膩之感,泰式肉汁不燶,剛好帶出豬手的肉味,可是泰式辣醬雖然微辣,卻太燶,入口令豬手失去了肉味,只有點辣。熱檸檬水只要檸檬新鮮就已經無太大問題,咖啡反而很喜歡,雖然並不是天然甜味的那種,可是不苦不酸,香味適中,在一般食店已經很難找到,值得一讚。午飯來過泰式,也算是不錯,在荃灣區只有茶餐廳的地區,有此店可謂加添色彩。
大門前,供奉著一尊四面佛,滿是莊嚴。

燒豬頸肉飯
無骨豬手飯

燒豬頸肉飯
無骨豬手飯
2016-10-07 1588 浏览
今天打算到荃灣購物, 我是泰菜超級粉絲, 又想再吃泰菜;之前同事曾介紹這食店而我亦曾經嚐試過, 覺得味道不錯之餘而且價錢非常便宜, 所以今天再來回味一下。我們於12.00pm到達食店, 可能時間尚早, 座位任君選擇。食店內擺設了很多富有泰國特色的裝飾物, 椅子是滕製的, 感覺充滿了泰國特色; 由於枱與枱沒有太大空間, 所以感覺有點擠迫; 另外有一張12人的圓桌放於房間內;近吧枱放置了3個塑膠瓶可以裝啤酒, 瓶的象鼻是啤酒的出口處,非常可愛呀!餐牌的設計非常精緻, 印刷了泰式印花和屋頂圖案, 極具特色。看完餐牌後點選了下列菜餚:碎肉生菜包($72): 這是我至愛泰菜之一, 很喜歡它酸酸辣辣的味道, 我猜大部份女仕都很喜歡吃酸澀澀的食物, 原因很簡單, 因為吃了酸性的食物感覺特別開胃, 可以增進食欲; 肉碎加上乾蔥頭, 蔥粒, 辣椒仔再拌勻香醋, 將肉碎包裹在爽脆的生菜裡, 味道酸酸辣辣, 口感清新, 但不知是否想迎合港人口味, 辣味略為不足。炸蝦餅($73): 香口的食物永遠是最吸引人, 但吃過之後要小心熱氣或生口瘡; 蝦餅炸得金黃香脆, 粉漿薄薄的不會過厚, 蝦肉佔的比例比粉漿多, 啖

看完餐牌後點選了下列菜餚:

碎肉生菜包
炸蝦餅($73): 香口的食物永遠是最吸引人, 但吃過之後要小心熱氣或生口瘡; 蝦餅炸得金黃香脆, 粉漿薄薄的不會過厚, 蝦肉佔的比例比粉漿多, 啖啖蝦肉, 蘸上甜酸醬一起吃, 非常惹味, 蝦餅一共有8件,而每件份量亦算大。
炸蝦餅
沙爹($83): 今天要開懷暢"食", 再來一碟香口食物, 若加上一杯啤酒, 邊飲酒, 邊吃串燒, 人生一樂也;  侍應生呈上沙爹時, 我們已聞到炭燒香味, 肉質烤得金黃微焦;  牛肉沒有過韌且肉味很重, 而雞肉肉質軟腍, 醬汁富有香濃花生醬的香味,  蘸點這特製的醬汁, 份外美味, 另外每一串肉的份量很大, 正所謂抵食夾大件!
沙爹
泰式炒貴刁($44): 這是今天的午餐, 午餐包了1杯飲品, 雖然只點了1午餐, 侍應生竟然贈送2杯免費飲品, 真是幸運啊! 貴刁粉色澤橙黃沾滿了甜酸醬汁, 味道甜甜酸酸的, 很美味; 蝦肉鮮甜爽口, 拌與牙菜和花生碎一起吃, 口感特別爽脆; 這午餐可能是提前煮熟的, 所以不夠熱騰騰。
泰式炒貴刁(午餐)
這食店用料上等, 調味恰到好處,  而且每天都會提供不同款式的午餐, 價錢相宜且份量不少, 值得再來光顧.

吃飽後, 可以儘情地購物!
题外话/补充资料: 全日免加一
炸蝦餅
沙爹
泰式炒貴刁(午餐)
2016-09-19 878 浏览
一場來到荃灣咁去食下荃灣最出名嘅泰國嘢呀。Lunch食飯,好鬼多人。你間泰國餐廳收費唔係貴,食個set lunch都係$40。 我就揀咗最出名嘅馳名豬手飯,豬手蚊到好林,配上泰國香料,好入味好正啖啖肉,D汁甜甜地,唔知用咗咩香料真係好想叫佢拎多碗汁。

2016-08-05
2016-08-16 945 浏览
是日到荃灣購物,想找地方吃個下午茶,方發現附近一带餐廰要二點半才開始供應茶餐,好不容易才找到這間兩點有茶餐的泰國餐廰,以為是間小店,原來主舖在樓上,地下新開一星期,面積细小座位不算舒適,我和朋友分別叫份午市套餐海南雞飯,雞件份量不少而且嫩滑,黄薑飯煮得軟糯適中,午餐兩點後order還送餐湯,茶餐是豬頸肉配扎肉湯河,配料齊備札肉厚身,豬頸肉非常腍滑,兩杯凍飲不比茶餐廳遜色,值得再去。