2016-08-12
夏天,為大地帶嚟雨水!錯哂計我話:為大地帶嚟…汗水就真唔想喺屋企開爐,唯有出街食金坊 屬我個人泰菜首選,餐牌由沙律、湯、咖喱、鑊氣小菜囊括港人熟悉大路菜式,味道走中庸,唔會一味死甜死酸死辣,老少皆宜泰國炎夏生果特別靚,熱帶水果木瓜、柑橘及芒果,消暑舒神。先嚟一客青木瓜絲沙律,木瓜絲外,混合咗車厘茄、花生、椰糖、魚露同青檸拌食(應該係),木瓜絲吸盡汁料精華,味道甜夾酸,酸帶爽,呢碟最快清碟。再嚟青檸汁燒豬頸肉,火候恰到好處,豬頸肉脆嫩爽口,最正係豬頸肉逼入青檸酸味與芳香,而且青檸有助平衡肉膩,送啤酒一流。泰式咖喱蝦,咖喱濃滑,應該係椰漿/椰奶功勞,咖喱味辛辣醇厚,蝦隻沾滿濃郁咖喱汁,剝出蝦肉,滿手咖喱,真係啜埋手指先罷休。香杧腰果炒飯,炒飯擺成一個小山丘,頂頭芒果香甜,配搭脆口腰果、香口炒飯,味道非常和諧,為一道普通炒飯加添層次。泰式炒通菜餐牌話泰國入口,不得而知,但通菜爽脆無渣,份量大碟,抵食。「送」椰青糕用椰青原水做,好清甜,透心涼。結論:男人講package金坊嘅package由價錢到味道,整體平均,雖然餐廳多開分店,但水準未受影響,唯開業幫襯到現在,餐廳並無任何套餐供應,有時唔想
計我話:為大地帶嚟…汗水就真
唔想喺屋企開爐,唯有出街食
餐牌話泰國入口,不得而知,但通菜爽脆無渣,份量大碟,抵食。
用椰青原水做,好清甜,透心涼。
結論:男人講package
金坊嘅package由價錢到味道,整體平均,雖然餐廳多開分店,但水準未受影響,唯開業幫襯到現在,餐廳並無任何套餐供應,有時唔想諗食乜都幾煩
仲有晚市多數要輪候,有時半至一個鐘