2018-10-18 1165 浏览
在尖沙咀見完客一個人, 下午茶時段雖然有好多選擇, 有快餐, 粉麵, 茶餐廳。 要搵個唔逼又好食有要平嘅餐廳都幾難。最後去左金妹記 , 雖然只係平凡嘅鮮茄豬排飯,但係越簡單嘅食物先見真章。豬排經過「走油」外皮脆脆的,但又keep到豬排的肉汁,加上新鮮蕃茄,洋蔥,蔥煮成。最後埋單連凍飲都係$51。 在市區都算平靚正之選。
2018-09-14 1532 浏览
位於尖沙咀嘅大排檔,大家近放工,又就新界又就港島區,就黎咗呢間妹記。金銀蛋菜唔錯。炸豬手好香口,肥肉唔多,都夠味。炸豬大腸d 脂肪仲完美保留,好有咬口。魷魚好新鮮。總括而言,還可以但無以前咁好味。店內裝修都算有d style 嘅,中式感覺。

炸豬手好香口,肥肉唔多,都夠味。

炸豬大腸d 脂肪仲完美保留,好有咬口。魷魚好新鮮。

總括而言,還可以但無以前咁好味。

店內裝修都算有d style 嘅,中式感覺。
2018-09-11 488 浏览
朋友係中國飛過黎香港探我,話呢間野係大陸好多人推薦,心諗,竟然有間野我個local 唔知,咁就去試下啦。餐廳好大,裝修好up dup,但係香港大排檔嘅style. 叫咗差唔多十個小菜,我地總共七個人。野食上晒黎,好快手,分量不太細都唔會話大份。但無話邊個小菜有印象。食過北角同深水埗d 某某大排檔更好味。。果然係做遊客生意。另一個local 朋友食過,話之前好食d... 通常餐廳開耐咗,出名咗,質素就會下降。。。
2018-08-25 1507 浏览
以往妹記簡直係飯堂,一大班人係咁叫餸,加幾枝大青,風花雪月今日因為尖咀稻香要宵夜時段先有任食,咁我哋就改去妹記諗住重拾舊歡而家妹記已經改名做金妹記,雖然裝修依舊但味道全非椒鹽鮮魷份量其少,炸得過老,味道太濃,油膩感超高油鹽水浸蜆,如圖中所見,殻仲多過肉,d肉都唔知去咗邊,粉絲好似係冇一齊煮過,完全冇味鼓椒鵝腸,呢碟份量算多,味道都係好似好咸因為好似冇咩肉就加咗沙拉骨,都係冇咩特別最好食算係呢個金銀蒜蒸勝瓜可惜嘅係以前熱情嘅姐姐都唔見,唔剩番有手唔用,碟疊碟嘅大媽侍應😒
以往妹記簡直係飯堂,一大班人係咁叫餸,加幾枝大青,風花雪月
而家妹記已經改名做金妹記,雖然裝修依舊但味道全非

椒鹽鮮魷份量其少,炸得過老,味道太濃,油膩感超高

鼓椒鵝腸,呢碟份量算多,味道都係好似好咸

因為好似冇咩肉就加咗沙拉骨,都係冇咩特別

最好食算係呢個金銀蒜蒸勝瓜

2018-07-20 1420 浏览
4個麻甩女齊齊去食大牌檔慶生😝。第二次來食,第一次唔係唔好食,係咸咗d 姐,第二次總算好味👍🏽👍🏽👍🏽。 黃金蝦🍤。 邪惡的野食總係好好食既,佢每隻蝦都俾咸蛋黃包圍住,而蝦亦算新鮮,不錯👍🏽👍🏽。 蒜香西蘭花炒帶子🥦。 西蘭花炒得幾爽,清清地幾好食。椒鹽九肚魚。 越級香脆,好好食,明知熱氣都忍唔到口係咁食😋😋😋。沙拉骨。 忘記影相,分量幾大碟,而且幾好食!個醬汁好正!再加3碗飯,4個人食,$375 食到抱住個肚走,雖然未算超級好食,但勝在地區方便,都係一個好選擇來既

黃金蝦🍤。

蒜香西蘭花炒帶子🥦。

西蘭花炒得幾爽,清清地幾好食。

椒鹽九肚魚。

越級香脆,好好食,明知熱氣都忍唔到口係咁食😋😋😋。

沙拉骨。
忘記影相,分量幾大碟,而且幾好食!個醬汁好正!

2018-07-09 1222 浏览
同朋友仔慶生,佢想要熱鬧啲,就去咗室內大排檔食!入面好鬼嘈,真係唔大大聲講野都唔得。5個人,埋單$571,價錢都好合理~農家雜菜煲:蔬菜種類多,夠冧,好味。西蘭花牛肉:我欣賞佢除咗西蘭花之外仲有紅椒黃椒,十分健康。牛肉煮得入味,唔會un。沙拉骨:簡直係我的最愛😍好快就食晒。排骨位的肉夠晒嫩,配合個沙拉醬就送飯一流!豉椒炒大蜆:要成$98,但無乜特別。第一浸上既餸~食完唔夠喉,就加單要個炭燒豬頸肉。一入口,味道好特別!竟然係酸甜😯👍🏻不過如果配番個醬就比較好~少不免要用戰鬥碗飲下啤酒!係一大特色之一~總結:合符意料之中的好味!不過由於環境細啲,比起政府街市熟食食肆會嘈啲~
同朋友仔慶生,佢想要熱鬧啲,就去咗室內大排檔食!

入面好鬼嘈,真係唔大大聲講野都唔得。

5個人,埋單$571,價錢都好合理~

農家雜菜煲:蔬菜種類多,夠冧,好味。

豉椒炒大蜆:要成$98,但無乜特別。

第一浸上既餸~

少不免要用戰鬥碗飲下啤酒!係一大特色之一~

2018-07-06
看其他食評發現,現在這網頁不僅可以打簡體字,連韓文都可登出,真是堅秋🙏🏾向來都有聽聞過這一間妹記,這次是由於本身想去某酒樓火鍋放題,但是原來只在宵夜時段才有放題,於是轉陣才來到妹記。星期三晚上,竟然客人眾多,據稱要拿票等位,但是其實,下樓梯時候發現都有一兩張大枱是空的😪看到炸豬手好像挺吸引、又特別,但是價錢差不多等同於點四碟豬頸肉😏,那好像多選幾點小菜比較有意思。豉椒味菜鵝腸,端來的時候,有點兒嚇壞了,因為份量非常細,誰都有點像之前在中環吃過的街邊檔一般😯,看來好像細碟,沒甚麼鵝腸,慢慢吃著竟也找到數條鵝腸,味道尙算爽口入味。一碟是椒鹽八爪魚咀,八爪魚咀的外皮炸粉相當厚,實際的八爪魚咀,好像非常細顆😱。碟內的椒鹽以及蒜粒非常少,相比起其他小菜店,例如是深水埗的容記,人家的墨魚嘴,實的的、大大粒、爽挺挺,炸粉不會太厚,真材實料,溫度又熱,相差甚遠😫。豉椒香芹胡椒浸蜆,一端來的時候,竟然有兩三個空殼😨在面頭,我當然知道,煮蜆的時候,蜆肉跌出來是正常的事,但是員工端上桌的時候,也可以將有肉的放在面頭😨,蜆肉不多,味道也極之普通,不怎麼覺得入味,有些粉絲還算不錯。蒜茸蒸勝瓜已經算是比較好吃的一

一碟是

蒜茸蒸勝瓜已經算是比較好吃的一道,因為新鮮蒸起立即端來,勝瓜非常燙,上面又有些汁,夠熱夠燙,一熱遮三醜。上面的蒜粒夠多,味道夠香,
勝瓜亦都非常之爽口,而且吸收上面的蒜味,味道不錯。但是經過上次在「九龍城路邊雞」吃過的蒜茸蒸勝瓜,甜美非常,這次還是有點失望。幸好,在蒜茸蒸勝瓜下面,還有很多剩下的蒜蓉,用來
撈粉絲,粉絲又可以給那些蒜蓉汁,味道怎會差

沙拉骨,對比剛才的豉椒鵝腸來說,份量已經大得多,雖然大大件,但是骨亦都很大,幸好沙拉醬不是立即擠上排骨就算,還算混入骨中

又是這樣,示意店員下單,店員竟然是叫啤酒妹姐姐來下單,雖然不知道啤酒妹姐姐是否亦都受薪要下單的,但感覺真是卸膊。想要青島,但是店員又邀請我們支持本地啤酒,結果點了
生力,很久沒喝,味道的確沒fu,感覺麻麻。

員工的服務態度非常差,明明客人在談天、進食、杯盤狼藉,而當時店員都不是左手捧着兩碟,右手拿着三盤食物,當時本人清楚看見她只是有手拿着一碟食物,左手時是空的,但是,她只會將一碟食物放在桌旁
,沒有足夠位置放置的地方,大安旨意,示意食客應該將其他食物東搬西調,讓她可以將菜式放在桌上,這種服務,簡直是餐飲業的恥辱

店內環境非常之嘈雜,餐廳大大,完全沒有任何間隔可言,亦都不見到有電視機。店內環境只是模仿大排檔,冇果樣整果樣,只有牆紙的裝飾,但是炒出嚟菜式,不太吃到大排檔的風味以及鑊氣

小菜又沒有特別出色,而且服務欠佳,小菜的味道,只像普普通通遊客區找到的小菜店一樣,毫無疑問,尖沙咀的確是一個遊客區,因此店內說普通話的食客都非常多,可能就是因為這樣,隨便炒一個小菜,他們也會覺得特別,覺得滋味。但是對於我們地道的本地人,這些小菜,根本不入流
,對於這次這麼差的體會,才令我醒覺,要吃最地道原始風味的小菜,🤫🤫應該到土瓜灣、深水埗、或是三陂坊等等的非遊客區吧。

等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 推介給遊客吧
제가 일을 일찍 마치면 자주 가는 따이파이동( 홍콩식포장마차) 이 있습니다. 제가 이용한지 언 4년 정도 되어가는데.☝🏻☝🏻 처음 이용했을땐 엄청유명해서 피크 타임에는 기다리는 줄이 엄청나서 엄청 기다리곤 했고 😹😹그후 본 사장님이 좋은 가격에 다른 분께 팔고 다른사장님이 시작후 맛은 전 만 못해지고 👎🏻👎🏻서비스 또한 안좋아지기 시작했지만 😾😾침사추에 이만한 따이파이동이 없어 계속 이용했습니다. 👹👹하지만 오늘 ... 정말 아니다 할 정도로 기분상하는 서비스를 받아서... 기분이 영 안좋았습니다. 👺👺그래도 사장님 바뀌고 새로 일하시던 웡상 이라는 메니저분이 열심히 하셨는데 오늘은 새로 바뀌었는지... 앞전 메니져는 보이지않고 다른 남자분이 일하시는데.. 거참 .. ㅎㅎㅎ🤦🏻‍♀️🤦🏼‍♂️🤦🏻‍♀️🤷🏽‍♀️🤷🏾‍♂️맛은 기분이 안좋아서 그런지 더 맛이 없다는 느낌이 들었습니다. 제일 기분이 상하는게 저희를 중국인취급하는게... 뭐 제가 살이 쪄서 중국인처럼 보이지만.. 뭐... 암튼 그래
맛은 기분이 안좋아서 그런지 더 맛이 없다는 느낌이 들었습니다. 제일 기분이 상하는게 저희를 중국인취급하는게... 뭐 제가 살이 쪄서 중국인처럼 보이지만.. 뭐... 암튼 그래도 오늘 음식중 꿀루 까이욕 (홍콩식 탕수육) 🙃🙃이라는 메뉴는 맛이 있었습니다! ㅎㅎㄹ
平日晚唔洗等位,兩個人叫左兩個餸一碗飯。西蘭花炒鮮魷,落單五分鐘就上,但唔夠熱無鑊氣!份量好少!問待應拎蝦醬,但隨便拎左碟辣醬黎就算!等到就快食完先拎到碟蝦醬黎!要餸到先叫飯,又係繼續等⋯大概十分鐘有飯送到⋯原隻脆皮炸豬手,有啤酒送!賣相唔差但味道一般!見到好多中日韓遊客幫襯,環境幾有香港特色!大排檔格局但有冷氣嘆!但食物就認真一般般,無鑊氣又唔夠味,性價比唔高!聽到隔離台要拎碟干炒牛河入廚房翻炒添!
平日晚唔洗等位,兩個人叫左兩個餸一碗飯。

西蘭花炒鮮魷

原隻脆皮炸豬手

原隻脆皮炸豬手,有啤酒送!賣相唔差但味道一般!

2018-05-07
2018-04-30 764 浏览
在尖沙咀來說算是很平宜。味道也是可以的,但就欠缺了鑊氣。鑊不夠熱,煮出來的菜都沒有香味,也因不夠熱,油都吸進去了,油淋淋的。也沒有焦脆感。我們點的都是有個「妹」字,即推介菜式,包括鬼馬油炸鬼、辣酒煮花螺、尖椒牛柳粒、銅鍋雞煲。但真的不好吃。估計是預先煮好,像自動餐那樣在廚房翻熱再拿出結果,因為上菜是超級快。食店裝修及方向是有特色的,懷舊牌檔風味,但因不夠好吃,只會去一次。打過卡便算了。有點可惜。假如日後有看到食客贊揚,會再給機會。
在尖沙咀來說算是很平宜。
味道也是可以的,但就欠缺了鑊氣。
也沒有焦脆感。

有點可惜。
假如日後有看到食客贊揚,會再給機會。

2018-04-09 740 浏览
逛街的时候服务员推荐来吃的,听说是大排档还担心不卫生差点没来,点了炸大肠,小炒皇,蒜蓉芥蓝,总体味道不错,尤其是炸大肠值得推荐,而且服务员们态度很好,不像有的店,服务员心里畸形,故意跟大陆人过不去,来之前就听说现在的香港人尤其是底层的人对大陆人很不友好,此次来深切感受到了,觉得挺可笑的,跟10年前来香港比差远了,那时候显得素质还挺高的,挺友善的,现在觉得素质真差!还不如日本人对待中国人的态度,真可悲啊!
2018-04-08
  • 炸大肠
2018-01-07 5270 浏览
由3年前的聖誕開始, 我們每一年都一定會去尖沙咀影一次鐘樓。今年, 齊人! 影完鐘樓, 六人就去到金妹記食晚飯。當天是星期六的晚上, 出奇地, 人不是太多, 都幾意外。而且, 大部分的食客都是內地旅客。我們一坐低, 店員就用普通話問「吃甚麼?」同行的Tsz小姐立即向他講廣東話。我們6人, 是出了名的數碼暴龍, 每次出到來, 都是大吃特吃的!首先, 先來的就是啤一啤佢! 因為只有3人是喝啤酒的, 所以跟店員要了3個杯。很喜歡金妹記用的飲油杯, 很有特色! 乾杯! 慶祝我們的友誼, 萬歲!第一樣送來的是桶蠔!這個上面舖滿了大量的炸蒜, 一看就知道是超級重口味吧? 其實不然, 在下面的蠔沒有很咸, 而是淡淡的。因為炸蒜是舖上去, 而不是加在一起炒。但是, 味道淡淡的桶蠔是超美味。第一, 佢夠熱! 咬了一口, 還冒煙。大排檔, 吃的就是這種鑊氣及熱度。之後的是辣酒煮蜆。蜆沒有砂, 味道很好, 也夠辣! 配飯食真的一流, 惹味非常。椒鹽鮮魷是必食的吧? 哈哈, 幾乎每次食小菜, 小炒, 打冷, 都一定會有人點這一道的。所以, 我大大話話都食過好多不同的椒鹽鮮魷。金妹記的, 也不錯, 鮮魷大大片,

今年, 齊人! 影完鐘樓, 六人就去到金妹記食晚飯。

當天是星期六的晚上, 出奇地, 人不是太多, 都幾意外。

而且, 大部分的食客都是內地旅客。

我們一坐低, 店員就用普通話問「吃甚麼?」

同行的Tsz小姐立即向他講廣東話。

很喜歡金妹記用的飲油杯, 很有特色!
乾杯! 慶祝我們的友誼, 萬歲!

第一樣送來的是桶蠔!

這個上面舖滿了大量的炸蒜, 一看就知道是超級重口味吧?

之後的是辣酒煮蜆。

椒鹽鮮魷是必食的吧?
所以, 我大大話話都食過好多不同的椒鹽鮮魷。金妹記的, 也不錯, 鮮魷大大片, 雖然炸得不太好, 而味又偏淡。

豬手
就眼所見, 好多枱食客都有叫這個豬手, 所以想必是必點的吧?真的一如我所想的, 豬手好好味!
外皮超級無敵脆, 肉還是嫩嫩的, 又不會過咸! 比德國那間的好吃!
那個擺在中間的醬, 可以不用沾, 因為個人覺得沾了就太咸。

水煮魚塊
這個水煮的魚, 個人不喜歡...因為魚是一塊塊的, 不是一片片的。
這種魚...應該是鯰魚吧...

最後是菜, 金妹記的菜都好好味。
因為我們點的又是腐乳, 偏重口味的, 很難不好吃。

這次六人聚會選的地方不錯, 下次可以再來。
2018-01-03 1356 浏览
今晚同朋友去咗金妹記大排檔食晚飯,試咗佢嘅鬼馬油炸鬼,好有驚喜。油炸鬼外皮炸得好鬆脆,無多餘過厚嘅面粉,入面讓左蝦膠,蝦膠有鮮味又唔會搶左油炸鬼嘅味道!另外叫左個什菜粉絲煲,估唔到佢啲嘢都幾大份,而家岀尖沙咀食飯好多餐廳啲portion 都好細!什菜粉絲煲係上湯浸,入面好足料,蝦米有好多粒好鮮味!食埋啲粉絲就已經好飽!之後仲食左個沙拉骨,佢唔係就咁吱沙律醬上去,而係會炒埋一碟,排骨多肉入味,仲要好大碟!最後唔洗多介紹,最有風味嘅用戰鬥碗飲番杯啦

最後唔洗多介紹,最有風味嘅用戰鬥碗飲番杯啦

2017-11-28 1623 浏览
一大班朋友响尖沙咀食飯,首選更係金妹記。落地庫果間,不是上五樓果間啊,好食好多嘅!店內佈滿香港大排擋特色,淨係用戰鬥碗飲啤酒,已經飲得特別起勁!今晚一枱十二人,叫得滿枱都係餸,豬手送啤酒,非常抵食。比較滿意嘅有冰震鮑魚、沙拉骨、羊腩煲、辣酒花螺 ; 反而黃金蝦令我最失望,味道正常,但非常細隻,而且肉質有點梅。另外$128/4隻粉絲蒸元貝,味道亦ok,但可惜蒸過了,肉質偏靭。椒鹽鮮魷也搞不清係食炸粉還是鮮魷。嗯!今晚是失手還是退步了?

今晚一枱十二人,叫得滿枱都係餸,豬手送啤酒,非常抵食。
比較滿意嘅有冰震鮑魚、沙拉骨、羊腩煲、辣酒花螺 ;

嗯!今晚是失手還是退步了?
2017-11-27
用餐时段
2017-11-21 1192 浏览
同呀爸呀媽行完尖沙咀,佢地話想食d港式小炒,咁就當然唸起金妹記啦,唸起佢果個戰鬥碗。去到啦,等左2張枱,好快就入得啦,入到去就好奇怪啦,有個職員用普通話同我地講"入面坐",我自己都r晒頭,唔理佢啦,坐低先啦。坐低左望下個menu,叫左四個餸啦,包括南乳粗齋煲,原隻脆皮豬手,鬼馬油炸鬼同埋海棠豆腐啦。原脆皮炸豬手就做緊推廣,送啤酒。由於我渣車,得我老豆一個人飲,佢都飲唔晒一支,記住,開車前咪飲。餸黎啦!南乳粗齋煲,裡面都非常足料,佢有粉絲做底,面就有筍,支竹,雲耳,白菜,菜心,冬菇等,味道都好夠,好入味,係最底果d粉絲就咸左少少,不過送飯就幾好。鬼馬油炸鬼,個面就炸得非常脆,再配合咪裡面果d應該係墨魚滑,墨魚滑就非常香,非常足料,不過就真係好大碟,最衰我就無得飲啤酒啦!原隻脆皮炸豬手,e個要等一等,基本上枱枱都有叫e款菜,佢d皮炸到好香,扑扑脆,但係裡面d肉就唔會因為炸嘅煮法而變到好硬,時間控制得好好,而且有d根位食落去都係入口即溶,佢跟果個醬汁就係有d辣,點落去食就更加惹味。而我呀媽就最鍾意渣住舊骨食啦。海棠豆腐,e個係底部就有d玉子豆腐,面就再加上個芡汁,有翠肉瓜,蝦仁,冬菇等,送飯

,唔理佢啦,坐低先啦。

由於我渣車,得我老豆一個人飲,佢都飲唔晒一支
,記住,開車前咪飲。

餸黎啦!

海棠豆腐,e個係底部就有d玉子豆腐,面就再加上個芡汁,有翠肉瓜,蝦仁,冬菇等,送飯一流。

咁就食完啦,之後會再黎嘅!