天氣熱辣辣,行多陣都燥底🥵 今次我哋去咗位於尖沙咀地庫嘅金妹記大排檔 飲啤酒解暑!入到去,乜都唔好講住,即刻叫枝生力清啤 ($24/ 枝)解渴,而且戰鬥碗送來嘅時候居然係冰凍㗎,好感動😭 (飲酒過量有害健康,自己注意)去到大排檔,點都要試下本地地道小食嘅,我哋今次就選咗:脆皮炸大腸 ($68):大腸洗得乾淨就基本,意想不到嘅係,外皮炸到脆卜卜,大腸厚薄適中,配合埋酸甜醬,可以中和大腸嘅肥膩,不知不覺咁就食哂。避風塘粟米 ($68):雖然材料不太出眾,不過唔好俾佢呃咗。鍋氣夠,令香/辣完美融和在一起,加埋粟米本身嘅清爽,送啤酒一流!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 ($138/ 4隻):本身無乜期望,只係想過吓口癮,點知送到嚟真係有驚喜😍 蟶子算新鮮,而且挑咗腸,良心之作!海量粉絲,撈埋豉油熟油和蒜頭,可以送幾碗飯🤤水煮鵝腸鴨血 ($88):有睇開我哋嘅朋友都知我哋係鵝腸fans,鵝腸爽口,不過略嫌唔夠肥和份量一般,而另一主角鴨血就不過不失喇,配以大量花椒和紅油,麻就夠,不過就不太辣 (愛辣嘅朋友可嘗試落單時同侍應講聲),最底層就用水晶粉墊底,明白嘅,成本問題

(飲酒過量有害健康,自己注意)

去到大排檔,點都要試下本地地道小食嘅,我哋今次就選咗:

2021-07-27 4998 浏览
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗約咗好耐先成事嘅gathering,大家好耐都冇食過有鑊氣嘅小菜海鮮,今次就揀咗呢間~我哋揀咗D海鮮,一D小菜,實在有太多嘢想食啦... 叫下叫下叫咗10樣嘢😆以下係由最好食開始寫~🍴 茄汁焗大海虎蝦($48/隻)呢個每隻計,有3種煮法揀:頭抽煎、干燒焗、茄汁焗,我哋揀咗茄汁焗,虎蝦大大隻,當然一碟入面有大D有細少少唔算太平均,個茄汁做得好濃好惹味,真係要啜晒個殼D汁呀🤪 虎蝦本身夠新鮮,肉質好爽口,呢個大力推介!👍🏼🍴 豉汁炒大蜆($98)蜆係大大隻,絕對唔係細蜆,肉質鮮甜夠新鮮,個汁好惹味,份量有點少~🍴 炸大腸 ($68)大腸大大件,表面炸得好香脆,大腸處理得好好,肉質煙韌度剛剛好,有咬口冇異味,幾好~🍴 蒜蓉粉絲蒸聖子皇($138/4隻)🍴 蒜蓉粉絲蒸元貝($128/4隻)兩款海鮮都係用蒜蓉粉絲蒸,本質上個味係一樣,係唔同嘅海鮮,兩款海鮮都係新鮮又幾大隻,想食多隻佢可以逐隻加錢整~🍴 避風塘粟米($68)佢嘅「避風塘」嘅炸蒜整得好香... 粟米切成細細條,帶少少辣味,好香口🍴 炸豬手($198 送啤酒1支)豬手個皮都脆嘅,不過相
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴 茄汁焗大海虎蝦($48/隻)

茄汁焗大海虎蝦

🍴 豉汁炒大蜆($98)

豉汁炒大蜆

🍴 炸大腸 ($68)

炸大腸

🍴 蒜蓉粉絲蒸聖子皇($138/4隻)

蒜蓉粉絲蒸聖子皇

🍴 蒜蓉粉絲蒸元貝($128/4隻)

蒜蓉粉絲蒸元貝

🍴 避風塘粟米($68)

避風塘粟米

🍴 炸豬手($198 送啤酒1支)
豬手個皮都脆嘅,不過相比起其他嘅餸就冇咁出色,個味唔夠惹味,差少少咁~送啤酒,俾「戰鬥碗」俾我哋飲,好玩!

炸豬手

🍴 椒絲腐乳唐生菜(冇記低幾錢)
正常
🍴金妹記小炒王($78)
炸蝦乾同魚仔乾略微有D太硬,韭菜花好嫩

金妹記小炒王

🍴樟茶鴨($118/半隻)
冇咩特別,唔算好味

樟茶鴨

茄汁焗大海虎蝦
豉汁炒大蜆
蒜蓉粉絲蒸聖子皇
蒜蓉粉絲蒸元貝
避風塘粟米
2021-07-25 2233 浏览
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝒾𝓂 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝓈𝓊𝒾餐廳係美麗華廣場果道附近,晚餐既時間差唔多滿座咁濟,完美還原到大排檔果種熱鬧開心既感覺🤣🌟蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 ($138)4隻蟶子皇都好大隻同爽口,最緊要幾足料。🥰🌟避風塘炒辣蟹🦀 ($368)好大碟勁吸引呀!炒蟹上面加左勁多炸蒜,非常香口。蟹肉都算新鮮,鹹中帶香辣,非常過癮👍🏻 呢個小炒仲送一支啤酒俾你啤啤佢😎不過略嫌貴左少少🤏🌟椒鹽炸鮮魷正常發揮,唔係好特別。見隔離枱有叫椒鹽九肚魚、椒鹽墨魚咀,好似好惹味,下次試下先✨🌟馬拉盞炒通菜🥦飽魚菇蠔汁生菜呢兩個菜都好救鑊氣,不過就比較油膩,但食大排檔就係要咁食先夠好味嘛😝😝我覺得最有𝒻𝑒𝑒𝓁 既係用戰鬥碗🥣黎飲啤酒,佢既碗本身放係雪櫃雪住,所以冰鎮既碗加埋涼浸浸既啤酒🍻,一個字!爽!💦📍 金妹記大排檔 𝑲𝒂𝒎 𝑴𝒖𝒊 𝑲𝒆𝒆 𝑫𝒂𝒊 𝑷𝒂𝒊 𝑫𝒐𝒏𝒈尖沙咀金巴利道45-47號金巴利廣場地庫

🌟蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 ($138)
4隻蟶子皇都好大隻同爽口,最緊要幾足料。🥰

🌟避風塘炒辣蟹🦀 ($368)

🌟椒鹽炸鮮魷

🌟馬拉盞炒通菜🥦飽魚菇蠔汁生菜

尖沙咀金巴利道45-47號金巴利廣場地庫
2021-06-17 2605 浏览
一般坐大排檔都會熱辣辣 ,又或者會唔舒服, 但係金妹記同一般嘅大排檔唔同,佢喺室內涼住冷氣啲位又坐得幾舒服, 唔會因為搬咗去室內而失去咗風味。你次兩個人叫咗四樣餸,有肥牛粉絲煲、蒜蓉粉絲蒸聖子皇、鳳爪、同埋炒通菜,全部都有水準同埋夠晒鑊氣,四隻聖子大大隻全部都好新鮮又夠入味,鳳爪蒸得好食過酒樓好淋好有膠質,肥牛粉絲煲亦都係合格有水準,四個餸+2杯嘢飲再加兩個靚仔, 買單都唔使$400有找,呢個價錢同呢一個質素實在係冇得彈
2021-03-21 3007 浏览
今日即興來到尖沙咀金妹記大排檔,果然有驚喜,有訂位,當天訂都即有位,職員都served 得幾好,睇左陣餐牌,加上職員推介,叫左脆皮炸豬手、炸大腸、錫紙金菇焗蜆、小炒皇、蠔仔粥、避風塘炒辣蟹,我自己最鍾意食蠔仔粥,避風塘炒辣蟹隻蟹都好大隻,不過要368😀😀,錫紙金菇焗蜆比較特別,都幾好食,炸大腸就我最鍾意食😋😋😋,炸豬手我就覺得太肥膩,唔太鍾意食,今次仲送左兩支啤酒比我地,食左大約900蚊,總括來說,算幾好👍🏻👍🏻
錫紙金菇焗蜆
炸豬手
避風塘炒辣蟹
小炒皇
蠔仔粥
2021-03-18
蠔仔粥
2021-01-09 1876 浏览
Such like other Dai Pai Dong, but this one is located indoor, it's a bit crowded and noisy Sweet and sour fried pork having good taste, won't be too sour, the meat texture is nicee tooDeep fried bombay duck fish with salt and pepper is a bit salty, but freshly cooked and the crispy texture is goodChilled pork jelly is a classic Shanghai dish, cooking with pig skin and pork kuckle meat, usually im not a fan of cold dish but this one comes out niceee haaBaked Oyster with butter and garlic is such

Sweet and sour fried pork

Baked Oyster with butter and garlic is such a good dish
, the large oyster you simply can't resist but just a bit salty for mee
Baked Oyster
Deep fried kunckle is my favorite dish of tonight
so crispy hot the lovely skin, the meat is tender and yummy, youll like to have more and more haaa
menu:
The food quality is relatively good and yummy, the price range is reasonable, though you have to accept the Dai Pai Dong's environment, crowded and noisyy
等候时间
5 分钟 (堂食)
Sweet and sour fried pork
Baked Oyster
2020-12-12 1274 浏览
琴晚一家人食飯。懶得煮,喺金妹記叫咗個盆菜。老闆真係好好人,我訂菜嘅時候講我媽媽好鍾意食芋頭,老闆即刻免費送多一個餸畀我🙏🙏🙏一個盆菜有15樣餸,好豐富呀!鮑魚大大隻又甜,墨魚丸又爽又彈牙,仲有唔係一般嘅魚蛋係手打鯪魚球😋我最鍾意食嘅就係扣肉,又香又唔油膩啊😋😋😋
2020-12-11
外卖自取
2020-12-05 1108 浏览
疫情嚴峻,人人都外賣自取。酒樓食肆為搶客都提供折扣優惠,或在質與量上更加提高,期望儲回頭客,作為食客當然也相當受落。最近的外賣自取體驗中,其中這一間值得一讃。餐廳本身做大排擋小菜,所以鑊氣夠,大大盒份量足,還要送中式例湯及罐裝汽水,怪不得取餐時第一個感覺:嘩!好重!豉椒牛肉河,牛肉新鮮夠嫩滑,沒有梳打粉味,洋蔥、紅椒、青椒及豆豉充分提味。吃飽飽十分滿意。午餐供應時間至黃昏五點,慳家一族可以早些點餐,不需跟人迫,慢慢拿回家享用。

鼓椒牛河
2020-12-01
外卖自取
鼓椒牛河
2020-07-23 2304 浏览
幾個人聚舊,想食d惹味既野,決定再食金妹記。食小菜送啤酒,人生一樂也。我地叫左一隻樟茶鴨,脆皮炸豬手,金沙鮮魷,椒鹽八爪魚咀,秘制鋼鍋雞。全部都好惹味,特別係個豬手同鴨,皮脆肉香,伴住啤酒食,真係可以飲多幾杯。而且呢度免加一,就更加抵食。
2020-07-11 1355 浏览
和舊公司同事吃飯, 簡單的排檔美食, 再加啤酒, 就是暢快的一餐飯. 雖說是大排檔, 金妹記位於商業大廈的地庫, 少了排檔的雜亂無章, 多了涼快的冷氣, 在這炎炎夏日非常重要. 這家金妹記和妹記有什麼關係? 我也不再深究, 反正吃大排檔菜式, 每一家分別也不是很大. 最重要的當然是吃她的煎炸菜式, 就是很有”佬味”但又不太健康的菜式, 像是炸豬手和炸大腸, 外面炸得酥脆, 內層依然保持嫩滑, 配上甜辣醬就是完美的佐酒菜式. 鬼馬油炸鬼, 其實就是墨魚滑加上油炸鬼再炸, 口感先彈牙後脆, 可是墨魚滑份量較少, 口感對比就不太強烈. 霸王雞比較失望的是雞肉雪藏味較多, 其蔥油不能滲入雞肉內裏, 味道較為割裂, 而且口感有點死實, 應該是用上雪藏雞, 不夠新鮮的緣故. 海鮮中的蜆比較多未開殼的, 也許是本身質素問題, 幸好蜆肉退沙得不錯, 沒有吃下去成口沙, 而醬料也夠入味. 和舊戰友的聚餐, 談談過去, 哈哈大笑, 知道大家的近況, 這些都比起食物質素來得重要吧!
2020-06-24 1265 浏览
突然好想食乳鴿🕊,就約埋姊妹一齊去試 金妹記大排檔呢間係尖沙咀都幾出名既大排檔。尤其係封關前更加係旅客區!好多旅客都慕名而來。而家生意都唔差,都有九成滿坐。服務方面真係唔錯,侍應生都好好笑容,有求必應。又免開瓶費,帶埋酒🍷去開冇問題。價格方面確實係實惠,四個人叫咗六個餸,埋單$5xx,抵玩!#椒鹽九肚魚 $68炸得岩岩好,份量少咗啲,唔夠喉😅#水煮牛肉鴨血 $88本來想食鵝腸拼鴨血,但鵝腸冇貨,所以轉左牛肉,鴨血當然冇得同台灣貨比,但可以接受。#鬼馬油炸鬼 $78油炸鬼釀咗滿滿既墨魚滑,炸得唔油膩,必叫!👍🏻#蒜蓉粉絲蒸扇貝 $128急凍扇貝冇雪味,加埋粉絲都幾好食#金銀蛋浸莧菜 $68份量多,味道消淡#紅燒乳鴿 $45/隻味道ok,瘦得黎都有肉,可惜炸得唔夠熟,其中一隻仲有血絲,換過後都係一樣,有點失望😞埋單冇加一,人均佰幾蚊消費講真係幾平,希望下次再去有多啲海鮮可以叫,我想試埋煎蠔餅同豉椒炒蜆呀!#金妹記大排檔 #大排檔文化 #香港大排檔#daipandong #hkeat
突然好想食乳鴿🕊,就約埋姊妹一齊去試
金妹記大排檔

呢間係尖沙咀都幾出名既大排檔。
尤其係封關前更加係旅客區!
好多旅客都慕名而來。
而家生意都唔差,都有九成滿坐。
服務方面真係唔錯,侍應生都好好笑容,有求必應。
又免開瓶費,帶埋酒🍷去開冇問題。
價格方面確實係實惠,四個人叫咗六個餸,埋單$5xx,抵玩!
#椒鹽九肚魚 $68
炸得岩岩好,份量少咗啲,唔夠喉😅

#水煮牛肉鴨血 $88

#鬼馬油炸鬼 $78
油炸鬼釀咗滿滿既墨魚滑,炸得唔油膩,必叫!👍🏻

#蒜蓉粉絲蒸扇貝 $128
急凍扇貝冇雪味,加埋粉絲都幾好食

#金銀蛋浸莧菜 $68
份量多,味道消淡

#紅燒乳鴿 $45/隻

#金妹記大排檔 #大排檔文化 #香港大排檔
#daipandong #hkeat
2020-06-20
  • 鬼馬油炸鬼
2020-05-09 1624 浏览
疫症放缓过后终于放宽可以八人聚餐。第一时间黎到金妹记擦返餐饱。冇谂到居然差唔多全场爆满。点左豉汁蒸鳝,避风塘濑尿虾,蚬介鲮鱼球,蚝仔汤饭,金妹小炒肉,泰式猪颈肉,水煮鹅肠等等11道菜,味道都非常不错。特别喜爱豉汁蒸鳝,蚬介鲮鱼球及泰式猪颈肉。人均200实在非常划算。呢度服务员态度超好,而且特别间出一个房间比我哋一大班人聚会。呢间老字号多年可以屹立不倒,疫症过后即刻全场爆满实在有他的原因。诚意推荐。

2020-05-08
  • 蚬介鲮鱼头
  • 水煮鹅肠
  • 炭烧猪颈肉
  • 豉汁蒸鳝
2020-01-10 1933 浏览
叫左4個餸、雞、椒鹽九肚魚、BB乳鴿、味菜炒鵝腸、但係薑蔥霸王雞不論賣相味道都唔得、成碟好似頭頭尾尾加埋咁為一個例牌、咁都可以拎出黎、真係無言、大家睇圖都知咩事、失望其他3個都幾好!

其他3個都幾好!

2019-12-13 1404 浏览
肉丝炒面一定要現炒的比较好多酒楼更加即制尖沙咀金巴利道地下的金妹子中午時分有抵吃的饭菜正式四川水煮鱼加白飯午餐55$肉丝炒面配例湯汽水可口可乐或cream soda4 0 幾元沙茶牛肉炒芥蘭大大碟一大碗白飯只係68$直接说同叫小菜一样大啊!
肉丝炒面

大大碟
一大碗白飯
只係68$
直接说
同叫小菜一样大啊!
2019-12-13
2019-12-06 1096 浏览
<是日港式晚餐>_金妹記:農家雜菜煲$68 ,魚香茄子煲$68,生熟木瓜唐排湯$19,白飯$13 _今晚落尖沙咀金妹記港式炒餸食飯吓,兩個人叫左個是日例湯-生熟木瓜唐排湯,老火湯木瓜夠甜,飮完都唔口渴😊之後就叫咗農家雜菜煲,入面有好多唔同嘅菜😂生菜、西蘭花、白菜仔、菇呀,仲有D蝦乾仔同粉絲咁,味道都唔錯有少少腐乳味🙉至於魚香茄子煲完全係白飯神偷,多番少少咸香味就完美了😊
<是日港式晚餐>
_