2023-07-10 8 浏览
呢排成日出街飲飲食食,個人好熱氣,真係需要湯水滋補下😛 平時見【 金寶蟲草皇-湯之日常 】賣海味乾貨為主,原來佢都有賣老火湯🥣 旺角地鐵站E出口一出就到,非常方便🤩 我一口氣買咗四款產品:✨潤肺養陰元貝湯 元貝味非常濃郁,仲有大大粒元貝,夠晒足料☺️✨五指毛桃湯 具有健脾、補肺、行氣利濕功效,岩晒我呢D濕氣重嘅人😛入面仲有淮山瘦肉等材料,完全冇添加味精,正!✨北湯道鮮奶燉花膠 夠晒養顏滋補😍 而且花膠入口爽滑,配埋新鮮牛奶,真係特別滋味😋✨靈芝石斛龜靈膏 可以護肝排毒,入面添加咗靈芝同石斛,回甘好勁,絕對食得出佢嘅真材實料😍

✨潤肺養陰元貝湯
元貝味非常濃郁,仲有大大粒元貝,夠晒足料☺️

✨五指毛桃湯

✨北湯道鮮奶燉花膠

✨靈芝石斛龜靈膏
海味舖幫手煲埋湯(゚o゚)?!早排有人介紹旺角呢間海味乾貨店嘅隱藏老火靚燉花膠🥣話好足料 即刻都訂返幾盅補補身 小店一出地鐵站就見到~非常方便♥ 美國花旗參石斟花膠燉湯♥ 潤膚花膠雞湯♥ 花膠仔燉北海道牛奶糖水♥ 靈芝龜靈膏燉品果然名副其實的足料呢(❁´◡`❁)湯料簡直炸爆湯盅 多到滿瀉 花膠通透清澈 入口爽滑 燉湯藥材味重而不苦 味道甘甜 瘦肉一大嚿哈哈~花膠雞湯充滿膠質 完全不泛油🫶🏻燉牛奶香滑濃郁 加入百合蓮子 飲落唔會太稠太甜 非常滋潤啊 女士們不能錯過最後仲有龜靈膏🐢同樣藥材味濃 回甘十足 涼爽滑溜 夏天清熱解暑一流~

♥ 美國花旗參石斟花膠燉湯
♥ 潤膚花膠雞湯
♥ 花膠仔燉北海道牛奶糖水
♥ 靈芝龜靈膏

作為香港上班族,放工返屋企時間已經夜一夜,想煲啖湯飲真係無咩時間。難得出去做嘢可以早啲返屋企,臨搭車前見到有燉湯賣,一於買返去同屋企人齊齊飲啖靚湯。本身 #金寶蟲草皇 係賣蔘茸海味,相信燉湯會好足料,果然一飲就有住家感覺,即係好似啲阿媽唔怕落足料,只怕你唔飲咁煲一碗湯,推介各位無飯家庭呀!◽️ 美國花𣄃參石斛花膠湯一盅湯料、一盅湯,望住盅湯料已經好足料,慢慢拎出嚟發現好多湯料,有花旗參、石斛、筒膠、瘦肉、准山,集滋潤、降火、解虛熱煩倦、益胃集於一湯,入口鮮甜似足住家湯,最啱我呢啲又忙又成日捱夜人士!◽️ 冬日暖身鮑魚烏雞湯一碗就有一隻鮑魚同一大件烏雞,湯頭清澈鮮甜,原來仲有太子參、東陽棗、龍眼、25年陳皮齊齊燉製。烏雞補虛勞、健脾胃;鮑魚養血滋陰,無論皮膚同內臟都可以調理一下。🔸 養顏潤肺杏仁霜食甜品都可以養顏?無錯!用上即磨的南杏、北杏製成,加上蛋白和松子,食落已經有濃郁杏仁味,少許松子增加口感,女生們一定喜歡。🔸 護肝排毒龜靈膏龜靈膏可以清熱解毒,消除暗瘡、調理臟腑,都是人記得入手啦!▪️ 手工參蜜、清熱潤肺茶除咗燉湯同甜品外,仲有飲品可以即時飲,而家咁熱嘅天氣就啱晒啦!

◽️ 美國花𣄃參石斛花膠湯

◽️ 冬日暖身鮑魚烏雞湯

🔸 養顏潤肺杏仁霜

🔸 護肝排毒龜靈膏
龜靈膏可以清熱解毒,消除暗瘡、調理臟腑,都是人記得入手啦!

▪️ 手工參蜜、清熱潤肺茶
2023-06-26 17 浏览
最近行過旺角 見到呢間好似藥材舖嘅店舖 佢哋除咗有賣蔘茸海味 亦有燉湯、糖水、龜苓膏等 全部都係即買即飲 無添加又足料 一於買幾款返屋企試吓🥰值得一提 佢哋嘅包裝好密實 亦都有玻璃樽裝住 完全唔會怕倒瀉 買來送禮/自私飲都係一個唔錯選擇🙌🏻💓美國花旗參石斟花膠燉湯 呢一款真係好受女人歡迎 延緩衰老、強筋健骨 有花旗蔘嘅甘香味 而且裏面有一大舊花膠、豬展、花旗參、石斟 足料又降火!💓潤膚花膠烏雞湯個人最鍾意呢一款😍選用紐西蘭花膠、竹絲雞等食材燉煮 每日新鮮即叫即製 好適合我呢啲皮膚乾燥又夜瞓嘅人👍🏻💓花膠仔燉北海道牛奶糖水聽個名都知滋陰養顏又美白😋 凍食熱食都冇問題 採用紐西蘭野生花膠仔、北海道3.6牛奶、蓮子,百合,紅棗等 花膠香滑都唔細塊🤣入口好香紅棗味 加左牛奶嘅香滑 整體嘅感覺唔甜又好飲👍🏻養顏必飲!💓靈芝石斛龜靈膏護肝排毒 用真龜板製成 好啱我呢啲熱氣人士食 味道甘苦 配埋糖水食就一流啦🥰

💓美國花旗參石斟花膠燉湯

💓潤膚花膠烏雞湯

💓花膠仔燉北海道牛奶糖水

💓靈芝石斛龜靈膏
2023-06-24
2023-06-19 20 浏览
成日出去飲飲食食,好耐未飲過住家靚湯同事介紹既金寶蟲草皇-湯之日常即開即飲,無添加足料住家湯除左有湯品糖水,仲賣埋海味難怪同事話佢地啲湯特別足料ꔐ潤肺強身鷓鴣湯ꔐ羊肚菌花膠螺頭湯ꔐ桃膠雪燕雪蓮子牛奶糖水ꔐ靈芝石斛龜靈膏 每款包裝都好實淨,外賣番到公司都無瀉無漏兩款湯有埋湯料,飲完仲可以食埋,飲一飲已經幾飽肚仲好暖胃鷓鴣湯好滋補,飲落好舒服,飲完好暖身店員介紹話呢款湯好岩易咳痰多人士飲用,即係講緊我~等我飲多兩啖睇下係咪咁勁!而花膠湯有少少漿口,係女士恩物骨膠原羊肚菌可以增強免疫力,養顏又養生ꔐ 桃膠雪燕雪蓮子牛奶糖水桃膠雪燕好足料,啖啖都食到桃膠好軟腍,仲加入被喻為植物界燕窩既雪蓮子真係養顏聖品ꔐ靈芝石斛龜靈膏 用上真龜板製成,絕對真材實料苦苦地好甘香,配少少糖水食岩岩好
成日出去飲飲食食,好耐未飲過住家靚湯
同事介紹既金寶蟲草皇-湯之日常
即開即飲,無添加足料住家湯
除左有湯品糖水,仲賣埋海味
難怪同事話佢地啲湯特別足料

ꔐ潤肺強身鷓鴣湯
ꔐ羊肚菌花膠螺頭湯
ꔐ桃膠雪燕雪蓮子牛奶糖水
ꔐ靈芝石斛龜靈膏

每款包裝都好實淨,外賣番到公司都無瀉無漏
兩款湯有埋湯料,飲完仲可以食埋,飲一飲已經幾飽肚仲好暖胃
鷓鴣湯好滋補,飲落好舒服,飲完好暖身

而花膠湯有少少漿口,係女士恩物骨膠原
羊肚菌可以增強免疫力,養顏又養生

ꔐ 桃膠雪燕雪蓮子牛奶糖水
桃膠雪燕好足料,啖啖都食到
桃膠好軟腍,仲加入被喻為植物界燕窩既雪蓮子
真係養顏聖品

ꔐ靈芝石斛龜靈膏
用上真龜板製成,絕對真材實料
苦苦地好甘香,配少少糖水食岩岩好
2023-06-19 19 浏览
👨🏻父親節外賣左個滋補湯水糖水返屋企慶祝🥳爸爸大讚Very Good👍🏻位於旺角地鐵站E出口!一上樓梯就見到大大個招牌<金寶蟲草皇 >唔駛四圍搵地點超方便!🍵補腦提神強身海參湯 啖湯好甜🥰材料豐富有野生羊肚菌、雲南松茸乾、希臘米刺海參、黑毛豬瘦肉!連豬肉都好甜好嫰☺️海參大大條好足料👍🏻功效好多有益腸胃幫助消化🧠補腦提神 預防感冒🛡增強免疫力💪🏻🍵驅風補腦魚雲湯重藥材味爸爸好鐘意👍🏻好滋潤又滋補😋估唔到煲完湯嘅魚雲都好爽口!材料除左魚雲仲有天麻、白芷 、川芎、大南棗等!有助驅風、補腦、養陰、舒筋活絡👣我哋飲完即刻打左幾個嗝散散胃氣😂🍵花膠仔燉北海道牛奶糖水凍食熱食都可以😋香滑唔太甜!好多蓮子百合材料🤗滋補養顏✨花膠仔滑嘟嘟!爸爸媽媽都食得好開心❤️🍵靈芝石斛龜靈膏💁🏻‍♀️材料有龜板、野生靈芝、野生石斛、遠年陳皮👍🏻足料嘅龜靈膏偏甘苦而且重藥材味!爸爸就係鐘意足料嘅味道😋T-able指數:4.5/5

🍵補腦提神強身海參湯

🍵驅風補腦魚雲湯

🍵花膠仔燉北海道牛奶糖水

🍵靈芝石斛龜靈膏

T-able指數:4.5/5
2023-06-18 9 浏览
成日出旺角E1 都見到 金寶蟲松皇😂初頭以為淨係賣下靚蔘茸海味,點知原來仲有燉海、糖水、龜零膏、清心潤肺嘢😂 .繁忙都市人,時間就係金錢,可以咁方便即買即飲,慳左啲時間就做更多嘢,即刻買幾盅返歸先😂.🔺花膠海參黨參湯 有優質花膠、玉廖、黨參、圓肉、瘦肉,非常足料,媽媽大贊勁過自己煲😂 而且功效唔錯,氣虛體弱人士極為適合,益氣補虛,抗疫勞,降血糖,降血脂,預防心血管疾病,益處多多👍🏻 海量花膠🤣🤣 好似食極都有😍😍 一盅料一盅海,好想再買😂😂.🔺冬日暖身鮑魚烏雞湯 有原隻鮑魚,好彈牙😂,烏雞,太子參,東陽棗,新會遠年25年陳皮,適合手腳冰冷人仕,補血養陰,強化生理機能,健筋骨,常飲有益😎入口甘香,唔油膩,連烏雞都要食埋😎.🔺頂級扭西蘭野生花膠燉北海道鮮奶滋補養顏,採用紐西蘭野生花膠,北海道3.6牛奶,蓮子,百合,紅棗,既養宮又滋陰養顏,仲可以美白,連孕婦都非常啱食😍😍 入口好香紅棗味,而且非常滑,我覺凍飲都好正😎.🔺靈芝石斛龜靈膏 護肝排毒,我爸爸最鍾意,味道甘甘地,加埋佢送嘅糖水。味道剛剛好,固本解毒、牙肉痛呀,生痱滋,食佢一流,熱氣人士要多食,包你身體健康😎😎
成日出旺角E1 都見到 金寶蟲松皇😂
🔺花膠海參黨參湯
🔺冬日暖身鮑魚烏雞湯
入口甘香,唔油膩,連烏雞都要食埋😎
🔺頂級扭西蘭野生花膠燉北海道鮮奶
🔺靈芝石斛龜靈膏
2023-06-17 10 浏览
位於旺角既金寶蟲草皇-湯之日常店舖主要售賣自家燉湯同足料糖水仲有售賣海味湯料·所以用料絕對實在有保證即時買左兩碗靚湯· 滋補養生下包裝好密實·唔怕會漏最鍾意有湯渣飲湯唔食渣·香味減一半!湯品有兩款size · 500ml同2000ml前者約1-2份量·後者3-4份量♡滋潤潤燥螺頭湯滋陰潤燥靚湯·可以養肝明目螺頭味好鮮甜· 加入被譽為滋陰聖品既野生石斛呢款湯真係好岩女士飲用♡花膠海蔘黨蔘湯阿媽話呢個湯好補身· 岩哂我呢啲長期夜訓體虛人士可以補一補身抗疲勞用上原隻海蔘同花膠·非常足料入口好溫和舒服· 蔘味幾重!另外仲買左個龜苓膏同燕窩比爸爸媽咪一齊補一補·全家望落都唔老! ♡靈芝石斛龜靈膏 食開龜苓膏既爸爸話好甘苦甘苦·真材實料絕對唔係溝粉整· 而且龜苓膏帶有靈芝香味連爸爸食完都大讚!♡木瓜鮮奶燉燕窩 媽咪就當然要養顏· 食完皮膚滑一滑甜度剛好·岩哂媽咪食用仲有勁多燕窩· 加埋原個鮮木瓜真係食完即刻變靚
位於旺角既金寶蟲草皇-湯之日常
店舖主要售賣自家燉湯同足料糖水
仲有售賣海味湯料·所以用料絕對實在有保證

即時買左兩碗靚湯· 滋補養生下
包裝好密實·唔怕會漏
最鍾意有湯渣
飲湯唔食渣·香味減一半!
湯品有兩款size · 500ml同2000ml

♡花膠海蔘黨蔘湯
阿媽話呢個湯好補身· 岩哂我呢啲長期夜訓體虛人士
可以補一補身抗疲勞
用上原隻海蔘同花膠·非常足料
入口好溫和舒服· 蔘味幾重!

另外仲買左個龜苓膏同燕窩比爸爸媽咪
一齊補一補·全家望落都唔老!

♡靈芝石斛龜靈膏
食開龜苓膏既爸爸話好甘苦甘苦·真材實料
絕對唔係溝粉整· 而且龜苓膏帶有靈芝香味
連爸爸食完都大讚!

♡木瓜鮮奶燉燕窩
媽咪就當然要養顏· 食完皮膚滑一滑
甜度剛好·岩哂媽咪食用
仲有勁多燕窩· 加埋原個鮮木瓜
真係食完即刻變靚
2023-06-14 90 浏览
做女人唔補好易老,除咗日常要勤用護膚品之外,我仲好鍾意飲靚湯返屋企時喺旺角地鐵站口見到「金寶蟲草皇湯之日常」的外賣湯品及甜品店,買咗幾款返屋企同家人一齊分享除咗燉湯、甜品外,仲有湯包及參茸海味可供選購,負責人親切友善細心講解==========包裝精美又貼心,以大氣玻璃器皿密實裝好,再附以保溫袋及餐具,確保湯品及甜品維持新鮮品質小店之湯品及甜品皆不含味精及防腐劑==========🔹花膠海參黨參湯 $380 (套裝優惠)材料:優質花膠、玉參、黨參、圓肉 及瘦肉等功用:益氣補虛,抗疲勞;海參有降血糖、降血脂及預防心血管疾病的功效;體虛人士適合套裝優惠為一盅湯連料,附送一盅淨湯,足3人份量湯料非常充足,選用上等有刺之海參,口感爽滑有彈性;花膠大片厚肉充滿骨膠原;瘦肉豬香味濃郁,肉質嫩滑湯品飲落富層次感,各種材料比例平衡;調味適中,毫不油膩==========🔹北海道鮮奶燉花膠 $280材料:優質筒膠、北海道3.6牛奶、蓮子、百合及紅棗等功用:補充膠原蛋白,美顏安神,健康滋味足2人份量材料同樣充足,未食已聞到牛奶的獨特香氣;鮮奶甜度恰好,花膠細緻軟滑,蓮子粉糯入口芳香;整體味道層次感豐富==
小店之湯品及甜品皆不含味精及防腐劑
==========
🔹花膠海參黨參湯 $380 (套裝優惠)
材料:優質花膠、玉參、黨參、圓肉 及瘦肉等

套裝優惠為一盅湯連料,附送一盅淨湯,足3人份量
湯品飲落富層次感,各種材料比例平衡;調味適中,毫不油膩
🔹北海道鮮奶燉花膠 $280
材料:優質筒膠、北海道3.6牛奶、蓮子、百合及紅棗等
功用:補充膠原蛋白,美顏安神,健康滋味

足2人份量
🔹補腦提神強身海參湯 $88
材料:黨參、北芪、魚唇、螺頭、黑毛豬瘦肉等
功效:補肺氣增強抵抗力

黑毛豬瘦肉豬香極濃,肉質緊緻;湯品飲到各款材料的味道,調味剛好不過鹹,油膩感低
🔹靈芝龜靈膏 $88
護肝排毒推介,加入靈芝及石斛
配以糖漿,龜板及靈芝味濃,帶點可接受的苦澀,口感滑溜
  • 花膠海參黨參湯
  • 北海道鮮奶燉花膠
  • 補腦提神強身海參湯
2023-06-12 68 浏览
我平時都好鐘意以湯水食療去養生防病保健 , 所以都有留意下坊間既新鮮燉湯店🥣 最近試左一間位於旺角既鋪頭「金寶蟲草皇 - 湯之日常」 , 呢間店舖除左賣海味湯料 , 仲有賣自家燉靚湯同糖水🥣 呢到有2個size選擇:碗裝 (500ml , 1-2人份量)樽裝 (2000ml  , 4-5人份量) 今次試左: 🥣 補腦提神強身海參湯選用左上盛材料燉製 , 包括: 希臘米刺海參、野生羊肚菌🍄、雲南松茸乾🍄 , 全部都係營養價值高既食材 , 可以幫助增強免疫力 , 預防感冒 ! 呢個湯飲落好香菇菌味 !  原條海參燉煮後口感腍滑 , 冇腥味!   🥣 抗衰老花膠仔烏雞湯主要材料除左花膠仔同烏雞 , 仲加左桃膠 , 性質溫和 , 潤而不燥 雖然係用花膠仔 , 但無損佢既食用功效 , 而且仲滿滿膠質 , 非常滋補養顏🥰 最緊要係完全冇花膠腥味👍🏻👍🏻   🥣 紐西蘭花膠牛奶美顏糖水除左靚湯 , 呢到既糖水都非常吸引! 紐西蘭靚花膠 (好厚身😍) 加上北海道3.6牛奶、紅棗、蓮子、百合 , 養顏滋潤又健康好食❤️  🥣 靈芝龜苓膏成日捱夜 , 最好食番個龜苓膏下下火🔥 靈芝龜苓膏採用龜板、靈芝、土茯

呢到有2個size選擇:

碗裝 (500ml , 1-2人份量)
樽裝 (2000ml  , 4-5人份量)

今次試左:
🥣 補腦提神強身海參湯
補腦提神強身海參湯

🥣 抗衰老花膠仔烏雞湯
抗衰老花膠仔烏雞湯

🥣 紐西蘭花膠牛奶美顏糖水
除左靚湯 , 呢到既糖水都非常吸引!
紐西蘭花膠牛奶美顏糖水

🥣 靈芝龜苓膏
成日捱夜 , 最好食番個龜苓膏下下火🔥
靈芝龜苓膏採用龜板、靈芝、土茯苓、金銀花等名貴食材製成
食得岀係落足料既 , 食落嫩滑微苦 , 食後有回甘既味道👍🏻 怕苦既可以配糖漿食用~
靈芝龜苓膏

後記:
▪️呢間鋪頭確實係真材實料 , 無論係燉湯定係糖水都非常足料 , 而且用料又靚 💯
▪️呢到既定價非常親民合理 , 而且唔洗自己買料同煲 (仲要浸發!!) , 方便得黎又有高質素靚湯飲😋
▪️除左新鮮靚湯 , 呢到都有售賣海味食材同湯包 , 可以買番屋企自己煲!
2023-06-10
補腦提神強身海參湯
抗衰老花膠仔烏雞湯
紐西蘭花膠牛奶美顏糖水
靈芝龜苓膏
2023-04-18 46 浏览
來過幾次貴店,店內小小,但好多海味,藥材買,又有兩人座位可以堂食,旺角必食養生店,員工服務態度有禮貌,笑容滿面,食物,湯品,糖水都好好食架!性價比超級高啊,又很足料的!
2023-04-18
  • 蛋白杏仁茶
  • 無糖燕窩(大)
2023-04-18 10 浏览
來過幾次貴店都覺得好好食,飲過幾次花膠湯&糖水,每一次都保持水準,食完一次都會成日想再食架!不得不讚員工有禮,態度好!價錢又實惠,性價比高大家真係要支持香港小店啊
大家真係要支持香港小店啊
2023-03-12