2019-08-31 806 浏览
放假時出咗旺角行街,覺得呢間餐廳既午餐都幾抵食,大概$50至$60左右就搞掂😝😝😝😝下次可以再試下........😁我就叫咗個豬頸肉牛肉湯粉,豬頸肉同牛肉嘅份量都幾多,豬頸肉仲整得幾好食😝😝朋友就叫咗個滷水豬手飯,賣相都唔錯,份量都多架,醬汁味道岩岩好,唔會過咸,但夠晒入味👍🏻👍🏻☺️😁豬手仲啖啖肉,好味😁😁😁可以補番啲骨膠原㗎💕💕💕仲有半隻雞蛋....👍🏻👍🏻

2019-06-24 768 浏览
廣華街因比鄰廣華醫院而命名,作為東華三院之一的廣華醫院,創立於辛亥革命之年,現時仍有一座建築改作東華三院文物館,用以存放東華文物檔案。醫者救死扶傷,諷剌的是廣華街卻因眾多兵械模型店舖而有槍街、軍火街別號。古語云:兵者,不祥之器,不得以而用之,勝而不美,而美之者,是樂殺人!好在此街食肆甚多,飲和食德,可以冲去一點暴戾之氣。金滿象正宗泰國菜,雖是街坊小店,但敢以正宗為名名,必有可以引以自豪之處。店中數名侍者都是泰姝,侍者之間均以泰語傾談,頗有身處異國之感。街坊店舖,雖然沒豪華裝潢,但係侍者服務勤快,店舖明亮整潔。今晚兩公婆撐檯腳,點了三個菜,泰式炒菜苗、青咖哩牛肉,秘制無骨燒雞釀香茅黃薑飯。泰式炒菜苗,菜苗爽脆,香料味濃郁,但仍有有菜苗青香味,不會太濃重,不會過鹹。泰式青咖哩牛肉,咖哩香料味濃郁,不辣,牛肉嫩,但牛肉色、味均較淡。秘制無骨燒雞釀香茅黃薑飯,燒雞全隻拆骨,釀入香飯,雞皮焗至上色,皮薄香而不肥,雞肉軟嫩不乾,飯量充吹,足夠兩人享用。全雞上桌後,侍者即席幾雞肉剪開一件件,方便連飯一起食用。美中不足是香茅黃薑飯香味稍為不足。坊間泰菜調味一般較濃重,通常有過鹹之病,或者味精過多,食後

好在此街食肆甚多,飲和食德,可以冲去一點暴戾之氣。

泰式炒菜苗

青咖哩牛肉

秘制無骨燒雞釀香茅黃薑飯

坊間泰菜調味一般較濃重,通常有過鹹之病,或者味精過多,食後常有口渴之感,但這家廚子調味,香料味濃郁,但沒有過鹹的幣病,可以再試。
2019-05-31
2019-04-19 827 浏览
約左舊同事食lunch, 好耐無黎過呢間泰式餐廳,以前去開太子分店。呢間分店都算細間,坐得好逼夾!以前食開牛骨仔好好味,但原來已經沒有在餐牌上。只好點豬頸肉、粉絲配冬陰公湯底,豬頸肉較淋有肉味,粉絲比較爽口唔大淋,但份量比較少,冬陰公湯底一如以往既好味,酸酸辣辣,但唔會太辣。$42 唔洗加一,飮品要另外加錢,但食唔飽,覺得有少少貴。
以前食開牛骨仔好好味,但原來已經沒有在餐牌上。
$42 唔洗加一,飮品要另外加錢,但食唔飽,覺得有少少貴。
2019-04-18
2019-03-12 553 浏览
今日同朋友隨意地入了間餐廳,完全不用等位 可能星期一的關係本身都喜歡吃泰國野餐牌吸引 價錢不貴 我地都食到飽 3個人每人都是126 蚊d 炒飯 炒面 賣相得 不是太細碟 同足料店員都好好招呼 不停幫你 加水
今日同朋友隨意地入了間餐廳,完全不用等位 可能星期一的關係
本身都喜歡吃泰國野
餐牌吸引 價錢不貴 我地都食到飽 3個人每人都是126 蚊
d 炒飯 炒面 賣相得 不是太細碟 同足料
店員都好好招呼 不停幫你 加水

2019-03-11
  • 冬蔭功炒飯
2019-02-28 379 浏览
上次食爆汗串串,發現到隔離有間泰國菜鋪頭, 今日lunch就即管試下。我本身揀咗自選粉麵, 生牛肉、豬頸肉撈檬, 落完單先至醒起, 生牛肉冇湯,反而配凍檬粉好似怪怪地, 叫服務員幫我改,佢好好人即刻幫我改。👍👍最後叫咗生牛肉豬頸肉冬蔭功湯檬。佢啲配料好多,豬頸肉差唔多有十塊。。😂😍😍 而且粉麵嘅份量都唔少。不過我覺得個冬陰功唔夠香唔夠冬蔭味。。🤔 又或者可以講話唔夠濃。 不過整體都幾好,材料份量搭夠。我地6個人食,俾大家參考下我地個lunch食左幾多錢:朋友點了黃咖哩飯,我食左少少,覺得好香好重咖哩味,但又唔係好辣!😍 好食! 下次可以點e個。。😍
最後叫咗生牛肉豬頸肉冬蔭功湯檬。

我地6個人食,俾大家參考下我地個lunch食左幾多錢:

2019-02-25
2019-02-12 310 浏览
平時較少寫食後感,我的食後感並沒有其他人講得服務甘差。 今午約左個女性朋友在旺角試好西之「金滿象正宗泰國菜」,似乎都是泰國姐姐侍應,有午餐和散點菜式,我們點了「咖哩豬扒飯」、「柚子蝦沙律」及「串燒」,分量倆個人食剛合當,起碼味道是我想要的,可以推薦!!
平時較少寫食後感,我的食後感並沒有其他人講得服務甘差。
咖哩豬扒飯
柚子蝦沙律
雞串燒
2019-02-09
咖哩豬扒飯
柚子蝦沙律
雞串燒
2019-01-11 300 浏览
我們4大1小去午餐,小朋友3歳,服務員比了4人枱我哋坐,因太迫問佢比多一張枱我哋,服務員話你叫5個餐咪比多一張枱我哋,有冇佢錯,3歳小朋友點可以自己吃一個餐,太過份。尤其是帶眼鏡果個服務員黑口黑面對我哋,以後也不會幫襯.😤😤😤
2019-01-11 133 浏览
2019-01-11
2019-01-10 217 浏览
員工服務態度極差,問佢問題好似完全唔想答,連望都唔會望一下,極之唔禮貌,一係就求其答,叫多佢一次嚟落單好似好唔願意,眼神好不屑,唔知係唔係見我地係學生先咁,嚟過幾次都係咁,感覺非常唔舒服。
2018-11-30 274 浏览
從未食過如此難食嘅海南雞飯已經叫咗雞髀,一啲都唔似雞髀雞肉又乾又粗,完全唔係海南雞衛生非常之差,侍應一路抹鼻一路攞碟飯,見到已經唔開胃好多人食淨野走以後唔會再幫襯
從未食過如此難食嘅海南雞飯

已經叫咗雞髀,一啲都唔似雞髀

雞肉又乾又粗,完全唔係海南雞

衛生非常之差,侍應一路抹鼻一路攞碟飯,見到已經唔開胃

好多人食淨野走

以後唔會再幫襯

海南雞髀飯
2018-11-30
2018-11-05 331 浏览
今晚同幾個舊同事聚會吓,大家都好耐冇食泰國菜,於是乎就揀咗呢間金滿象泰國餐館試一試佢!我地由於冇book位,加上星期六,所以都等咗半個鐘左右!入到來,大部分員工都係泰國人,職到佢地語音就知道了。。。個餐牌都幾多嘢選擇吖。。。泰式柚子蝦沙律蝦大大隻,柚子份量算多串燒沙爹,雞同豬肉質好軟,個沙爹汁味道超惦蒜蓉炒菜青咖哩雞,因為我係唔食辣,所以叫咗青咖哩,呢個青咖哩只係微微辣好少,我都食到,所以唔食辣嘅人,都可以叫呢薄餅係另加嘅蛋包炒飯,好大碟,我地四個女仔,最後都食淨少少蒜茸牛油雞翼,不夠牛油味,但勝在夠蒜茸味,又大隻,不過不失啦!總結,呢間泰國餐廳係有水準嘅,一定會再幫襯👏🏻
我地由於冇book位,加上星期六,所以都等咗半個鐘左右!
入到來,大部分員工都係泰國人,職到佢地語音就知道了。。。

個餐牌都幾多嘢選擇吖。。。

泰式柚子蝦沙律
蝦大大隻,柚子份量算多

串燒沙爹,雞同豬
肉質好軟,個沙爹汁味道超惦

蒜蓉炒菜

薄餅係另加嘅

蛋包炒飯,好大碟,我地四個女仔,最後都食淨少少

總結,呢間泰國餐廳係有水準嘅,一定會再幫襯👏🏻
2018-10-27
等候时间
30 分钟 (堂食)
2018-11-01 247 浏览
明明約左食越南野突然轉陣食泰國野嘅因為有個小朋友行唔郁喇🤣但又俾我地係食飯時間於旺角區搵到位😱既然個天都幫我地,就試下啦我地四個大人一個細路坐在係梳化都幾舒服因為瑜伽朋友剛去完孟加拉返嚟食咗好多咖喱所以我哋就為咗佢唔叫咖喱😅首先係袖子沙律,同埋個大拼盤頭盤都唔錯沙律好開胃,炸物恰到好處唔算話太熱氣然後叫咗個海南雞,雞肉夠嫰,我爭啲同小朋友爭食🤣叫咗一碟通菜一碟西蘭花兩碟菜都好新鮮又夠熱叫咗雞牛豬串燒各兩串仲有酸甜牛仔骨👍🏻唯一覺得麻麻地係唔夠人手我哋叫咗白飯叫左好耐多次,佢哋先出俾我地🙈不過講到食物質素都唔錯嘅
明明約左食越南野
突然轉陣食泰國野嘅
因為有個小朋友行唔郁喇🤣
但又俾我地係食飯時間於旺角區搵到位😱
既然個天都幫我地,就試下啦
我地四個大人一個細路坐在係梳化都幾舒服
因為瑜伽朋友剛去完孟加拉返嚟
食咗好多咖喱
所以我哋就為咗佢唔叫咖喱😅
首先係袖子沙律,同埋個大拼盤
頭盤都唔錯沙律好開胃,炸物恰到好處
唔算話太熱氣
然後叫咗個海南雞,雞肉夠嫰,我爭啲同小朋友爭食🤣
叫咗一碟通菜一碟西蘭花
兩碟菜都好新鮮又夠熱
叫咗雞牛豬串燒各兩串
仲有酸甜牛仔骨👍🏻
唯一覺得麻麻地係唔夠人手
我哋叫咗白飯叫左好耐多次,佢哋先出俾我地🙈
不過講到食物質素都唔錯嘅

2018-10-27
2018-10-27 142 浏览
我成日同朋友黎呢間食,今次就係食佢個泰式魚,條魚唔係好夠大條,但兩個人食都還夠飽。不過個火熄左之後,侍應哥哥就話冇得再加返火,(之前另外一個都會主動幫我地㗎!)我都有啲無奈,不過見差唔多食飽就算啦,味道都還可以。之後仲試埋個海南雞飯。眾所周知,海南雞飯最緊要就係隻雞一定要浸夠冰水,咁先會夠爽口。係呢一方面,呢一間餐廳都做得唔錯,不過我覺得佢個雞油飯唔係好夠雞油,佢亦應該唔係用泰國米,所以會有少少扣分。
2018-08-24 479 浏览
每一次都好珍惜得來不易的友誼, 特別是在職場上認識的各位。久不久就會有聚會的我們, 這個晚上選址旺角的「金滿象」。很少跟她們吃泰國菜, 數數手指, 最常吃的是日式烤肉! 所以, 這次真的很有新鮮感! 最後是, 我們點菜都花了很長一段時間, 幸好當時不是繁忙時段, 要不就真的超不好意思。先來前菜! 就是生蝦刺身。我自己是很喜歡吃生蝦刺身的人, 最重要是刺身一定要夠爽口彈牙。而且生蒜要大片, 辣椒要辣! 這家做到七分, 生蝦很彈牙, 好味!蒜片我揀了最大片的, 因為我喜歡重口味! 冬陰功湯大家都喜歡的湯, 都不用多說了。店員姨姨會幫我們一人分一碗, 剛剛好。我被分到有蝦的, 不過蝦肉沒有很好吃。湯就很好喝, 好濃郁又夠辣。柚子沙律這個要大推, 因為真的超好吃, 是超級好吃。因為柚肉好甜, 好新鮮, 十分多汁, 而且配上各種配料, 口感好豐富。白雲鳳爪沙律另外這個是專為T小姐而點的, 因為知道她喜歡嘛。鳳爪味道很好, 酸酸辣辣的, 很好吃。炒菜一碟, 忘了是甚麼菜, 但是份量有點少, 而且並沒有很好吃。豬頸肉炒西蘭花這個比上一個菜好吃很多, 因為有肉一起去炒, 味道固然不同。西蘭花吸收了所有

先來前菜! 就是生蝦刺身

冬陰功湯

柚子沙律

這個要大推, 因為真的超好吃, 是超級好吃。

白雲鳳爪沙律

豬頸肉炒西蘭花

這個比上一個菜好吃很多, 因為有肉一起去炒, 味道固然不同。西蘭花吸收了所有的肉汁, 很鮮味! 而且炒的剛剛熟, 不稔, 很爽口。

炒金邊粉

比人食了少少才拍照, 因為大家都好餓!
這個金邊粉不是我喜歡的類型, 因為它有點太乾身, 而且味道偏清淡。不過Q小姐就很喜歡, 她吃了有一半!

炸蝦餅

熱氣的食物, 是最受歡迎的! 一上桌, 每個人就立刻一人夾一個!剛剛炸出來的蝦餅超熱的, 不能一口咬, 要吹吹氣。蝦餅外皮炸得很酥脆, 而內肉很彈牙。

最後是大家都期待很久的魚!
很大一條, 大家慢慢地等它再滾一會兒再食!
雖然我不太好魚, 因為怕腥。但是加了酸菜配料的魚肉, 我就可以了。
酸酸的湯汁再配上魚肉, 好吃。

很多次打食評都提到, 跟朋友吃飯, 是人生一大樂事。很多時, 吃的食物雖然不好吃, 但是會因為朋友的關係, 再難吃的菜也會變好吃的。
廣華街一到食飯時間,出現人龍既通常都系呢間泰國野,雖然價錢黎講真系一D都唔平,仲要只收現金,但真心覺得好味同份量ok既!佢有2個menu,一個系食湯粉/燒烤,另一個就系full menu~試過佢地既生蝦,冬蔭公湯,飛天通菜,馬拉盞椰菜苗,大蝦炒粉絲,芒果沙冰,龍眼冰等等,都覺得好好味!入面d姐姐全部都系正宗泰國人~想食好野又唔想排隊就要早少少去啦~因為佢地好似無得book架~